Nästan 250 000 döda i Saudiarabiens USA-stödda krig mot Jemen. Men Sverige då?

3
1603

Detta är en färska rapport om kriget i Jemen som jag publicerat flera artiklar om. Denna artikel FN: Nesten et kvart million mennesker har dødd på grunn av krigen i Jemen (”Nästan en fjärdedel av en miljon människor dött till följd av kriget i Jemen”) har publicerats av Pål Steigan.

Han nämner om Norges engagemang i kriget och jag lägger till om Sveriges.


Nästan en fjärdedel av en miljon människor har dött till följd av kriget i Jemen

Barnen i Jemen drabbas särskilt hårt. Foto: © UNICEF / UN0276430 / Almahbashi
I sinGlobal Humanitarian Review skriver FN att nästan 250 000 människor har dött under kriget i Jemen sedan det började våren 2015.

”Kriget hade redan orsakat 233 000 dödsfall, inklusive 131 000 från indirekta orsaker som brist på mat, hälsovård och infrastruktur.”

FN skriver att av Jemens befolkning på 29,8 miljoner är 24,3 miljoner i nöd. Deras analys säger att medan det i december 2020 finns 2 miljoner människor som lever i akut matbrist, läs hunger, kommer antalet på kort tid att öka till 3,2 miljoner. Barn upplever svår undernäring och 100 000 barn riskerar att dö eftersom de inte får medicinsk behandling.

Kriget mot Jemen drivs av en koalition ledd av Saudiarabien, där USA och Israel är de två främsta anhängarna, men där även hela väst och oljediktaturerna i Mellanöstern är inblandade.

(Norge är en de facto anhängare av detta krig, och norska politiker, som sällan missar ett tillfälle att visa uttala stor empati för människor i nöd, har visat sig vara döva, blinda och dumma när det gäller Jemen. Med några få undantag, och i själva verket VG som det främsta undantaget, har norska medier också blundat för detta krig. )

Med våra knappa resurser gör vi på steigan.no det bästa vi kan för att informera om detta folkmord som pågår just nu, och det är med blandade känslor som vi måste säga att det har skett mer kritisk täckning av Jemen-kriget mot steigan.no än i resten av norska medier – tillsammans.


Tillägg av redaktör Romelsjö:

Först anknyter jag till sista stycket i Pål Steigans blogg och kan utan blygsel skriva att det har skett mer kritisk täckning av Jemen-kriget mot steigan.no än i resten av svenska etablerade medier – tillsammans. Tidningen Proletären har haft flera bra artiklar i ämnet.

Sveriges vapenexport till Saudiarabien och stödet till Förenade Arabemiraten i kriget mot Jemen.
En stor majoritet i EU-parlamentet vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på Khashoggi. (Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien). Men inte Sveriges regering, som vill avvakta en utredning säger statsminister Löfvén.

Sverige har stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att angreppskriget mot Jemen inleddes.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

 

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

Några artiklar om Jemen
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Några andra artiklar om Jemen

Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelNobelpristagaren OPCW:s manipulering i Syrien kräver en ny granskning av Skripal-fallet!
Nästa artikelHar Greta Thunberg ändrat åsikt i klimatfrågan?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det är ett gemensamt intresse för många länder i regionen att innesluta och isolera Iran. Bäst vore förstås om den iranska regimen kollapsade av sin egen politik, men hela generationer har blivit uppfostrad till shia-extremism, så hur en iransk kollaps skulle utvecklas kan ingen säga.

  • Det världen önskar allra mest och delar gemensamt är förstås att den sionistiska rasist regimen kollapsar fullständigt och det allra helst redan idag. Definitivt snarast möjligt.

   Iran har varken startat krig eller hotat eller falskeligen anklagat sina grannar för att dessa är ett ”existentiella” hot. Det är ABSOLUT inte Iran som har minst 90 kärnvapen stridsspetsar. Det är ABSOLUT inte Iran som hota världen med ”The Samson Option” – jag tar med mig världen i min fördärv filosofin. Barnamördarnas och rasisterna enhet israel däremot har gjort allt detta och faktiskt den största faran till världsfreden. Den sionistiska extremism har inget motstycket. Just därför vill världen att Apartheid israel förintas för gott. Och den dagen närmar sig …

   https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

  • Kontroll av inloppet till Röda Havet torde vara betydligt viktigare än att omringa Iran, som är en bra bit bort. Det är ju fråga om en av världens viktigaste farleder.

   Jemens oljetillgångar är också intressanta, annars.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here