Sista chansen. Politikerna är hycklare och ”grönmålare” säger åter skarpa Greta Thunberg. Överdriver hon?

15
2478
Bild hos SvT. Foto:Thunberg

Denna artikel i The Guardian: Sista chansen. Hycklare och ”gröntvättare”. Greta Thunberg skäller ut ledare om klimatkrisen har vänligen översatts av Catarina.


Sista chansen. Hycklare och ”grönmålare”. Greta Thunberg skäller ut ledare om klimatkrisen

Exklusivt: Ledare nöjer sig med att fastställa mål för de följande årtiondena… men backar när det krävs omedelbara åtgärder, säger hon.

 

Greta Thunberg har kritiserat politiker för att vara hycklare, och internationella klimatmöten för att bara leverera tomma ord och grönmålning. Om inte mänskligheten erkänner att den misslyckats med att ta itu med klimatkrisen, och börjar behandla den som en nödsituation, på samma sätt som gjorts med coronaviruspandemin, kommer samhället inte att kunna stoppa den globala uppvärmningen, sa hon.

I en intervju med The Guardian sa Thunberg att ledare nöjde sig med att ställa upp mål som ligger årtionden framför dem, men backade när det behövdes omedelbara åtgärder för att minska utsläppen.

Hon sa att det inte fanns en enda politiker på jorden som lovade att ta itu med de klimatåtgärder som krävdes: ”Tänk om det hade funnits någon!” sa tonåringen, som fyller 18 år i januari.

Men hon inspireras av de miljontals elever som har börjat skolstrejka, en strejk som hon själv drog igång i Sverige för 116 veckor sedan. Sedan dess har hon talat i FN och blivit världens mest framstående klimataktivist. Hon känner sig hoppfull: ”Vi kan behandla en kris som en kris, vi har ju sett hur man gör med coronakrisen. Om vi behandlade klimatkrisen som en kris – det skulle kunna förändra allt över en natt.”

Thunberg sa att vi inte kan fortsätta att leva som vanligt, om vi ska kunna behålla vår globala temperatur nära den gräns som Parisavtalet har fastställt, hon sa vidare att vi måste inse hur stor mängden utsläpp är och hur fort vi måste minska den. ”Hela vårt samhälle skulle bara stängas av, och för många människor skulle drabbas om vi bara fortsatte utan att förändra något,” sa hon.

”Så det första vi behöver göra är att förstå att vi befinner oss i en nödsituation [och] erkänna att vi har misslyckats – mänskligheten har kollektivt har misslyckats – för man kan inte lösa en kris om man inte inser att det är en kris”, sa Thunberg .

Ett viktigt FN-klimatmöte skulle ha startat på måndag i Glasgow, men har skjutits upp ett år på grund av Covid-19. Thunberg är emellertid inte besviken över förseningen: ”Så länge vi inte behandlar klimatkrisen som en kris, kan vi ha hur många konferenser vi vill, men det kommer bara att vara förhandlingar, tomma ord, undanflykter och grönmålning. ”

Hon låter sig inte heller imponeras av olika nationers löften, som ex Storbritanniens, Kinas och Japans försäkringar att nå netto -noll 2050 eller 2060. ”Det har symbolisk betydelse, men om man tittar närmare på vad det innehåller eller ännu viktigare, vad det inte innehåller, så finns det så många undanflykter. Vi bör inte fokusera på datum 10, 20 eller till och med 30 år i framtiden. Om vi inte minskar våra utsläpp nu, kommer dessa avlägsna mål inte att betyda något alls eftersom vår koldioxidbudget för länge sen har tagit slut.”

Thunberg är särskilt skarp mot EU: s parlamentsledamöter som i oktober godkände subventioner till jordbrukarna på nästan 400 miljarder euro (360 miljarder pund), och till dem kopplades bara svaga eller inga som helst gröna villkor. Jordbruket ansvarar för ungefär en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser och Thunberg sa: ”Det är en katastrof för klimatet och för den biologiska mångfalden.”

Hon sa att parlamentsledamöterna hade bett om hennes stöd i september när EU skulle besluta sitt mål för utsläppsminskningar 2030. ”När det handlar om något som ska ske om tio år är de väldigt glada för att rösta ja till det, för det påverkar inte dem speciellt mycket. Men när det gäller något som faktiskt påverkar, just här och just nu, så vill dom ha med det att göra. Det avslöjar verkligen hyckleriet. ”

Thunberg sa att hon kommer att stödja det parti som gör bäst nytta när hon når rösträttsåldern, men att det inte fanns några politiker som hon betraktar som bra: ”Tänk om det fanns sådana! Jag önskar att det fanns politiker som var tillräckligt starka, eller att det fanns ett starkt parti som kunde ta i dessa frågor. Tänk dig hur lätt det skulle vara om du bara kunde stödja en politiker. ”

Själva hjärtat i hennes kampanj heter rättvisa. sade Thunberg. ”Det är roten till allt det här”, sa hon. ”Det är därför vi kämpar för klimaträttvisa och social rättvisa. De är så sammanlänkade att man inte kan ha det ena utan det andra. ”

”Klimatkrisen är bara symptom på en mycket större kris, [inklusive] förlust av biologisk mångfald, förlust av jordens bördighet men också ojämlikhet och hot mot demokrati”, sa hon. ”Det här är symtom på att vi inte lever hållbart, vi har nått vägs ände.”

Om riktlinjerna för kampanjen, sa Thunberg: ”Vi måste göra allt vi kan för att driva den åt rätt håll. Men jag ser ingen poäng med att vara optimistisk eller pessimistisk, jag är bara realistisk. Det betyder inte att jag inte är glad, jag är väldigt glad. Du måste ha kul, och jag har det mycket roligare nu än innan jag började kämpa för det här. När ditt liv blir meningsfullt känner du dig också lycklig. ”

Greta sa att hon hade inspirerats av andra kamrater som skolstrejkade. ”Det är så inspirerande att se dem eftersom de är så beslutsamma och så modiga”, sa Thunberg. ”I vissa länder blir de till och med arresterade för att de strejkar. Till exempel, i Ryssland, fick Arshak Makichyan problem med polisen, men han fortsätter bara för att han vet att det han gör är rätt. Och på andra platser som i Kina, är Howey Ou otroligt modig. ”

Före coronavirusepidemin befann sig massor av skolstrejkare ute på gator och torg i städer runt om i världen, alla medier berättade om det, men nu är de till stor begränsade till nät-aktivism. ”Vi finns fortfarande kvar och tyvärr måste vi fortsätta att driva på. Men det kommer vi att göra. Vi har inga planer på att sluta med det,” säger Thunberg.

Några artiklar om klimatet.
Ledande expert: Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat.
De rika i “den gröna klimatpolitiken” – vad vill de?
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.

Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal

Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet

Föregående artikelInget svenskt stöd till terror i Syrien!
Nästa artikelBidens övergångsteam är fyllt av krigsprofitörer, hökar och och företagskonsulter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Har Greta också drabbats av russiagate och kinagate, intressant att hon tar upp just de två länderna där demonstranter fick problem med polisen. Vilket miljödemonstranter naturligtvis får även i Tyskland, men hon tar inte upp det, Varför????
  I Tyskland får man väldigt lätt problem med polisen som min dotter fick erfara då hon var Humboldt stipendiat på Max Planck Institute for Gravitational Physics i Potsdam, två gånger blev hon tagen av polis av småföreteelser, en gång cyklade hon genom en park en tidig morgon när det var folktomt och där man egentligen inte fick cykla, de krävde pengar av henne på plats. Hon skulle ta upp pengapungen och de skulle ha alla hennes pengar annars skulle de ta henne till polisstationen. Den andra gången gick hon och en kompis och balanserade på några stenstatyer.
  Det har varit stora demonstrationer mot brunkol i Tyskland, vad hände med de demonstranterna
  Jag är förvånad över medias icke uppmärksamhet över dessa.
  EX. Flera jättelika demonstrationer vid brunkolsgruvan.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/24/demonstranter-stormade-in-i-jattelik-kolgruva-i-tyskland
  och dessutom en urskog som skall skövlas för att bli brunkolgruva, planeringen år 2018
  https://www.natursidan.se/nyheter/tysk-urskog-ska-skovlas-for-att-bli-brunkolsgruva/

  • Ja, jag tänkte också på det, Vivi-Ann Månsson, men Greta är en klok tjej, och det märks att hon utvecklas hela tiden, hon är ju trots allt fortfarande mycket ung. Bara det att hon inte har förtroende för en enda politiker, och avslöjar EU, visar ju på en ganska stor medvetenhet, och att det enda som duger för henne är sanningen. Så jag litar på att hon kommer att förstå de stora sammanhangen.

 2. Överdriver Greta Thunberg? Vilken dum fråga, Anders! Du vet lika väl som jag att hon har fullkomligt rätt. Politikerna står under inflytande av världens dominerande kol- och oljeintressen och kommer med dubbla budskap. Läget blir alltmer akut. Orkar just nu inte gå in på situaionen i detalj – det har jag gjort så många gånger.

   • Industriåldern tar slut, lågteknologisk neo-feodalism kommer att ersätta den – Inga fossila bränslen, ingen ”grön” energi.
    Det finns inga sammanhängande idéer på den politiska arenan just nu. Våra framtidsutsikter är verkligen alarmerande. Så hoppa ombord på socialismskeppet och se om det får dig att må bättre att segla till jordens ände. Men tänk på avgrunds-stupet vid kanten.
    https://russia-insider.com/en/industrial-age-ending-low-tech-neo-feudalism-will-replace-it-no-fossil-fuels-no-green-energy/ri26235.
    Världen kommer inte att förstå vad som drabbade den, eftersom den uppenbarligen omorganiseras tillbaka till något som liknar den gamla feodalismen.
    Det demokratiska partiet i USA har hissat ”socialismens” flagga när den sätter segel mot avgrunden vid världens slut.
    Socialismen var svaret på en viss uppsättning omständigheter i tid som drev framväxten av industriella samhällen. Dessa omständigheter är nu borta.
    Misstanken om industrins fruktansvärda effekter på det mänskliga tillståndet utlöste först i allmänhetens fantasi med William Blakes dikt ”Jerusalem” 1804
    Om industrisamhället bokstavligen sönderfaller, vad kommer då istället?

    De självutnämnda socialisterna ser faktiskt världen genom en backspegel. Vad de egentligen pratar om är att skingra upp den tidigare ackumulerade rikedomen, som snart kommer att vara försvunnen. Kort sagt, nästa gång socialismen anlitas som ett verktyg för omfördelning av välstånd, kommer vi att göra den olyckliga upptäckten att det mesta av den rikedomen är borta.
    Speciellt USA och västvärlden kommer inte att förstå vad som drabbade dem. Väldigt många människor som inte har något att göra, inga sociala stödmedel och de tunnaste uppfattningarna om syfte i livet.
    Något som analytikerna kallar lågkonjunktur plöjer över landskapet som en av de mörkt majestätiska dammstormarna på 1930-talet, bara den här gången kommer vi inte att kunna bekämpa något liknande andra världskriget för att få alla maskiner att gå igen i efterdyningarna.
    Naturligtvis kommer inte Make America Great Again- fantasin att fungera för dem som väntar i de olyckliga ruinerna av det postindustriella rostbältet eller solbältets ödemarker.

 3. Om man vill ha en balanserad vetenskaplig klimatanalys är Lennart Bengtssons bok obligatorisk. Vill man inte läsa den, så vill man heller inte informera sig om vetenskapen, utan leva kvar i klimatreligionen.

 4. Greta är en marknadsföringsfront för något dolt team, följ forskarna
  det finns olika forskare men hon verkar syfta på etablisimangets forskare,
  dom som får alla pengar av rockefeller osv, oligarkerna är pinntjockt representerade
  i de göna och klimatetablisimanget. The great reset, new green deal osv…Wake up…

   • Fakta är att CO2 inte påverkar klimatet och det är därför meningslöst att kasta bort pengar på galna s.k klimatsmarta äventyr! Nya rön visar att ca 95% av CO2 har naturliga källor och inget vi kan påverka! Om man tror att de återstående 5% som människan bidrar med av CO2 skulle påverka klimatet så är man nog ute och cyklar! Läs mer om allt detta på klimatsans.com!

  • FN:s Agenda 21, omfattar två relaterade teman ”hållbar utveckling” och ”biologisk mångfald”.
   Hållbar utveckling låter tillräckligt förnuftigt i början tills du inser vad detta och biologisk mångfald egentligen betyder inom ramen för konspirationen.
   Agenda 21 grundades vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janerio, Brasilien, 1992. Värdvar Maurice Strong, en kanadensisk miljard- och affärsmiljardär och långvarig frontman för Rothschilds och Rockefellers .
   Strong har varit en ledare för deras utnyttjande-miljö-till-bluff-människor-programmet som nu är i full flöde.
   Strong är medlem i Romklubben , den dolda miljön i det runda bordsnätverket som inkluderar, Bilderberg Group, Trilateral kommisionen och Rådet för utrikesrelationer.
   Strong sa till stöd för Agenda 21: ”Är inte det enda hoppet för den här planeten att den industrialiserade civilisationen kollapsar? Är det inte vårt ansvar att åstadkomma det?”

   Det här är en man som blev megarik genom oljeindustrin. Han lever nu i miljarder lyx i Kina där koldioxidutsläppsindustrin blomstrar och han är chef för Chicago Climate Exchange (största aktieägare, Goldman Sachs), vilket är, ”världens första och Nordamerikas enda lagligt bindande system för minskning av växthusgasutsläppsregistret för utsläppskällor och kompensationsprojekt i Nordamerika och Brasilien”.

   Börsen grundades med finansiering från Joyce Foundation där Barack Obama en gång var regissör.
   Maurice Strong och Al Gore tjänar pengar genom koldioxidutbytet och andra medel från de lögner de främjar om klimatförändringar och de lösningar de föreslår. Kate Johnston skrev på webbplatsen Globalresearch.ca: ”Samma män som sålde oss myten om konstgjord global uppvärmning är samma män som sålde oss ”lösningen” av ett koldioxidskatte- och utsläppshandelssystem och nu tjänar de på sina lukrativa investeringar som är baserade på lögner”.
   Klimatförändringspropaganda är en No-Problem-Reaction-Solution-teknik för att rättfärdiga Agenda 21 och dess stabila kompis Biodiversitetsfördraget. Detta är ett internationellt bindande dokument som involverar nästan 200 länder.
   USA undertecknade fördraget, men det ratificerades inte av senaten efter att människor som ekolog och ekosystemforskare Dr Michael Coffman avslöjade dess verkliga konsekvenser och konsekvenser.
   Han sa att han insåg under 1980- och 1990-talet att planen var att använda ursäkten för att skydda miljön för att konfiskera hälften av USA: s land. Liknande planer finns för alla andra länder. Amerika kanske inte har ratificerat fördraget, men det genomförs för dagen.

   Agenda 21 kräver en central global kontroll av, hela landet, all privat egendom, alla vattenkällor och distribution, alla andra resurser som inkluderar människor i dess definition, all energiförsörjning, distribution, och all livsmedelsproduktion och distribution
   Agenda 21 kallas ”agendan för 2000-talet” och det hänvisar till global fascism / kommunism.

   Detta är en sammanfattning av vad Agenda 21 / Hållbar utveckling / biologisk mångfald försöker införa: Ett slut på nationell suveränitet. Statlig planering och förvaltning av alla markresurser, ekosystem, öknar, skogar, berg, hav och sötvatten; lantbruk; landsbygdsutveckling; bioteknik; och säkerställa ”rättvisa” (lika slaveri). Staten att ”definiera rollen” för affärsresurser och finansiella resurser. Avskaffande av privat egendom (det är inte ’hållbart’). ”Omstrukturera” familjenheten. Barn uppfostrade av staten. Stora begränsningar av rörelsen. Skapande av ”mänskliga bosättningszoner”. Massåterflyttning eftersom människor tvingas lämna mark där de för närvarande bor. Dämpa utbildning (redan uppnådd). Mass global avfolkning i strävan efter allt ovanstående.

 5. Att kjejsaren är naken behöver int påvisas, hela etablisemanget är på Gretas sida hon åker Tesla bil , lyx Yacht osv hon har gräddfil intill alla mainstream media kanaler älskas av alla korrupta och besuttna politiker får hålla tal hos fn osv. Så helt plötsligt så har etablisemanget blivit goda eftersom dom pushar Greta eller är det så att deras marknadsföringspecialister räknat ut att ett flickebarn är den perfekta kanalen att pusha deras korrupta gröna budskap som inte gynnar naturen utan gynnar de rika och mäktiga. Och finns det något annat exempel på någon med rent mjöl i påsen som blivit så populär i mainstream media, fn, hos de rika, hos merkel, makron obama biden osv. Varför är Greta så populär hos de korrupta i världen.

 6. Inte bara ”någon” finns som säger ekologisk hållbarhet och faktiskt menar det, vilket leder till sänkta CO2-utsläpp helt automatiskt. Vetenskapliga partiet hade faktiskt 7 röster i förra Riksdagsvalet, så sju människor i Sverige är INTE gröntvättare alls.

  Dessutom finns det massvis med människor som faktiskt cyklar till jobbet, ja t.o.m. utan miljövidriga batterier, så att de får nyttig motion dessutom. Jag har sett dem när jag själv far fram på min cykel, så de finns. Uppmärksamma dem, Greta! De förtjänar din uppmärksamhet mycket mer än de som inte lyssnar på dig, eller de som bara stryker dig medhårs för att framstå som ”godheten”, eller bara sväljer allt du säger som de sekterister de är.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here