Hjälper Nato Ukraina att bekämpa Ryssland eller använder Ukraina Nato för att bekämpa Ryssland?

16
1547

 

Denna artikel av Glenn Diesen publicerades 30 januari. Han är professor vid Sydöstra Norges universitet och redaktör för tidskriften Russia in Global Affairs.

Rysslandsexperten professor Glenn Diesen.

Blocket skulle kunna hjälpa till att avsluta konflikten, när som helst, genom att ta itu med frågorna kring sina planer på ytterligare expansion.

Den västerländska allmänheten, liksom andra, är med rätta förfärad över det mänskliga lidandet och hemskheterna i det ukrainska kriget. Empati är en av mänsklighetens stora dygder, vilket i det här fallet översätts i kravet på att hjälpa ukrainare. Men propagandan använder ofta det bästa i den mänskliga naturen, såsom medkänsla, som vapen för att få fram det värsta. Eftersom sympati och önskan att hjälpa de fördrivna används för att mobilisera allmänhetens stöd för konfrontation och krig med Ryssland, är det nödvändigt att fråga sig om den västerländska allmänheten och ukrainarna manipuleras för att stödja ett ställföreträdarkrig.

Organisationen som en passiv aktör?

Det USA-ledda militärblocket framställer vanligen sig självt som en oskyldig tredje part som bara svarar på det ukrainska folkets överväldigande önskan att ansluta sig till dess led. Ändå har Nato i åratal försökt absorbera ett motvilligt Ukraina i sin sfär. I en Nato-publikation från 2011 erkändes att ”den största utmaningenr förbindelserna mellan Ukraina och Nato ligger i hur det ukrainska folket uppfattar Nato. Natomedlemskap har inte ett brett stöd i landet, och vissa undersökningar tyder på att det folkliga stödet för medlemskap är mindre än 20 procent.”

År 2014 löstes detta problem genom att stödja det som Statfors George Friedman betecknade som ”den mest uppenbara kuppen i historien”, eftersom det inte fanns några försök att dölja västlig inblandning. Regimskiftet motiverades med att det skulle hjälpa ukrainarna med deras ”demokratiska revolution”. Ändå innebar det att den valda regeringen avsattes på ett konstitutionsvidrigt sätt, till följd av ett uppror som till och med BBC erkände inte hade majoritetens stöd bland allmänheten. De myndigheter som valts av det ukrainska folket ersattes av personer som handplockats av Washington. Ett beryktat läckt telefonsamtal mellan utrikesdepartementets apparatchik Victoria Nuland och ambassadör Geoffrey Pyatt avslöjade att Washington hade valt ut exakt vilka som skulle ingå i den nya regeringen, flera veckor innan de ens hade avsatt president Janukovitj från makten.

Donbass förkastade och motsatte sig den nya regimens legitimitet i Kiev med stöd av Ryssland, vilket var förutsägbart. I stället för att kräva en ”enhetsregering”, en plan som västeuropeiska stater hade skrivit under som garanter för, stödde Natoländerna i tysthet en antiterrorist-operation” mot östra Ukraina, som resulterade i minst 14 000 dödsfall.

Fredsavtalet Minsk-2 från februari 2015 skapade en väg till fred, men USA och Storbritannien saboterade det under de kommande sju åren. Dessutom erkände Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande nyligen att både Tyskland och Frankrike betraktade avtalet som en möjlighet att köpa tid för Ukraina att beväpna sig och förbereda sig för krig.

I valet 2019 förlorade miljontals ukrainare sin rösträtt, inklusive de som bor i Ryssland. Ändå blev resultatet en jordskredsseger, där 73 procent av ukrainarna röstade på Vladimir Zelenskijs fredsplattform, vilken bygger på att genomföra Minsk-2-avtalet, förhandla med Donbass, skydda det ryska språket och återupprätta freden med Moskva. De högerextrema miliser som beväpnats och utbildats av USA lade dock effektivt in ett veto genom att hota Zelensky och trotsa honom på frontlinjen när han krävde att dra tillbaka tunga vapen. Under påtryckningar, även från USA, backade Zelensky till slut från hela den fredsplattform som ukrainarna hade röstat för. Istället rensades oppositionens medier och politiska partier ut och den främsta oppositionsledaren, Viktor Medvedchuk, arresterades. Att undergräva ukrainarnas önskemål i syfte att styra landet mot en konfrontation med Ryssland kallades återigen för ”att hjälpa Ukraina”.

Mot ett proxykrig

År 2019 publicerade Rand Corporation en 325-sidig rapport beställd av den amerikanska armén, med titeln ”Extending Russia: Competing from Advantageous Ground”. Med ett språkbruk innebärande ett proxykrig förespråkade rapporten att beväpna Ukraina för att få Moskva att blöda och konstaterade: ”Att tillhandahålla mer amerikansk militär utrustning och rådgivning skulle kunna leda till att Ryssland ökar sitt direkta engagemang i konflikten och det pris det betalar för det”. Den amerikanske ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, Adam Schiff, förklarade på liknande sätt 2020 strategin att beväpna Ukraina och hävdade: ”Förenta staterna hjälper Ukraina och dess folk så att vi kan bekämpa Ryssland där borta och inte behöver bekämpa Ryssland här”.

Rand rapporten 2019 RAND rapport 2019 rekommenderade provokativa åtgärder mot Ryssland, och förutsåg att Ryssland skulle gå in i Ukraina

I december 2021 varnade den tidigare chefen för Rysslandsanalysen vid CIA för att Kreml utsattes för allt större påtryckningar att invadera, för att hindra Washington från att ytterligare bygga upp sin militära närvaro vid landets gränser, vilket bland annat innebar att modernisera ukrainska hamnar så att de kan användas av amerikanska krigsfartyg. ”Den relationen [USA-Ukraina] kommer att vara mycket starkare och djupare, och USA:s militär kommer att vara fastare förankrad i Ukraina om två till tre år. Så passivitet från [Kremls] sida är riskabelt”, förklarade George Beebe. Trots att Washington var övertygat om att Ryssland skulle invadera vägrade man ändå att ge Moskva rimliga säkerhetsgarantier.

Kiev gick med på att inleda förhandlingar bara tre dagar efter den ryska invasionen, vilket resulterade i ett fredsavtal i huvuddrag några veckor senare. Tidigare underrättelsetjänstemännen Fiona Hill och Angela Stent skrev senare en artikel där de konstaterade att ”ryska och ukrainska förhandlare tycktes ha kommit överens om konturerna av en tillfällig förhandlingslösning”: Ryssland skulle dra sig tillbaka till sin position den 23 februari, då landet kontrollerade en del av Donbass-regionen och hela Krim, och i utbyte skulle Ukraina lova att inte söka medlemskap i Nato och i stället få säkerhetsgarantier från ett antal länder”.

Boris Johnson, högste ansvarig för tortyr i Storbritannien.

Efter ett besök av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson drog sig dock Kiev plötsligt tillbaka från fredsförhandlingarna. Rapporter i ukrainska och amerikanska medier har antytt att London och Washington hade pressat Kiev att överge förhandlingarna och i stället söka seger på slagfältet med Natos vapen.

Johnson höll flera tal där han varnade för en ”dålig fred”, medan den tyske generalen Harald Kujat, tidigare ordförande i Natos militära kommitté, bekräftade att Johnson hade saboterat fredsförhandlingarna för att föra ett ombudskrig med Ryssland: ”Hans resonemang var att västvärlden inte var redo för ett slut på kriget”.
Läs gärna: Tyske Nato-generalen Harald Kujat ”Nu skulle vara rätt tid att återuppta förhandlingarna om Ukraina”

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

De amerikanska målen hade också till synes lite att göra med att ”hjälpa” Ukraina. USA:s försvarsminister, Lloyd Austin, uppgav att USA:s mål i Ukraina var att försvaga en strategisk rival: ”Vi vill se Ryssland försvagat till den grad att det inte kan göra den typ av saker som det har gjort genom att invadera Ukraina”. President Biden argumenterade för ett regimskifte i Moskva eftersom Putin ”inte kan sitta kvar vid makten”, vilket upprepades av Boris Johnson, som i en debattartikel förklarade att ”kriget i Ukraina kan endast sluta med Vladimir Putins nederlag.

Den amerikanska kongressledamoten Dan Crenshaw förespråkade ett proxykrig genom att leverera vapen till Ukraina eftersom ”att investera i förstörelsen av vår motståndares militär utan att förlora en enda amerikansk soldat verkar vara en bra idé”. På samma sätt argumenterade senator Lindsey Graham för att USA bör bekämpa Ryssland till sista ukrainare: ”Jag gillar den strukturella väg vi är på här. Så länge vi hjälper Ukraina med de vapen de behöver och det ekonomiska stödet kommer de att kämpa till sista person”. Retoriken är kusligt lik den ungerska miljardären George Soros, som hävdade att Nato skulle kunna dominera om man kunde använda östeuropeiska soldater, eftersom de accepterar fler dödsfall än sina västerländska kollegor: Kombinationen av personal från Östeuropa med Natos tekniska kapacitet skulle kraftigt öka partnerskapets militära potential eftersom det skulle minska risken för liksäckar för Natoländerna, vilket är det främsta hindret för deras vilja att agera”.

Efter Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs senaste orwellska uttalande om att ”vapen är vägen till fred” är det värt att bedöma om Nato hjälper Ukraina eller använder Ukraina. Nato-makterna har förklarat att de förser Ukraina med vapen för att få en starkare ställning vid förhandlingsbordet, men ett år efter kriget har inga viktiga västerländska ledare uppmanat till fredssamtal. Nato har ett kraftfullt förhandlingsobjekt som faktiskt skulle hjälpa Ukraina, nämligen ett avtal om att stoppa Natos expansion mot de ryska gränserna. Men genom att vitalisera blockets direkta bidrag till kriget förhindras en förhandlingslösning.

Källa:
https://www.rt.com/news/570687-nato-ukraine-fight-russia/

Föregående artikelVi blir lurade – Ukraina kan inte vinna detta krig!
Nästa artikelMexiko slits mellan en ljus multipolär framtid och en feodal nordamerikansk union
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Det sionistiska/neokonservativa projektet har och hade ett enda mål då den provocerade Ryssland till att ta ”militär-tekniska” åtgärder: REGIME CHANGE IN RUSSIA. Dessa bryr sig inte ETT DUGG om Ukraina eller dess befolkning. För de sionist/konservativas vidkommande är Ukrainas folk kanonmat för att fullborda REGIME CHANGE i Ryssland.

  Det lömska projektet har fullständigt havererat. Istället verkar det som att ”det grop man gräver åt andra faller man själv i” håller på att besannas. Nato, EU och Lögnimperiet är försvagade, har många problem hemmavid och blivit världens åtlöje. KARMA IS A BITCH!

  Se videon med den erkände experten Scott Ritter där han mer eller mindre säger att det är FINITO. Ryssland har vunnit. Eller som Scott Ritter uttryckte det ”inte ens regimen i Ukraina tror på seger”).

  https://www.youtube.com/watch?v=qA7SoH-QmDA&t=1554s

  Man undrar vad allehanda dussin ören ”Ryssland expert” (självutnämnd elle med ”certifikat”) har att säga nu? Inte konstigt att det är tyst från Paasikivi, Oksanen, Wolodarski och Winiarski och dylik, för att inte nämna dilettanterna som leker expert på den här bloggen. Någon?

  PS: snaran är dragen runt Bakhmut. Se här: https://sonar21.com/is-the-war-in-ukraine-nearing-the-culminating-point/

 2. 347 dagar av krig mellan Ryssland och Ukraina – ryska offer i Ukraina .. Försvarsexpress

  5 februari 2023 .. Illustrativt foto från Facebook av generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina.
  Ryssarna står inför oupphörliga militära förluster på ukrainsk mark. Omkring 131 290 angripares trupper eliminerades, 3 332 luftmål för inkräktare sköts ner, tusentals stridsvagnar, pansarfordon och lastbilar förstördes av Ukrainas försvarare
  Generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina-regimens har publicerat en ny sammanfattning av Ukrainas totala stridsförluster från 24.02.22 till 05.02.23. Hitta dem i infografiken från Defense Express :
  Läs mer: 346 dagar av krig mellan Ryssland och Ukraina – ryska offer i Ukraina
  Hittills är listan över Ukrainas stridsförluster följande:
  Personal – 131 290 (+700),
  Tankar ‒ 3 220 (+2) enheter,
  APV ‒ 6 405 (+11) enheter,
  Artillerisystem – 2 226 (+5) enheter,
  MLRS – 460 (+0) enheter,
  Luftvärnskrigföringssystem – 227 (+2) enheter,
  Flygplan – 294 (+0) enheter,
  Helikoptrar – 284 (+0) enheter,
  UAV operativ-taktisk nivå – 1958 (+2) enheter,
  Kryssningsmissiler – 796 (+0),
  Båtar/krigsfartyg – 18 (+0) enheter,
  Fordon och bränsletankar – 5 091 (+10) enheter,
  Specialutrustning – 203 (+0).
  Data uppdateras. Hitta mer information om den aktuella situationen för kriget mellan Ukraina och Ryssland i täckning av Defence Express . Dagens artikel.

 3. Självklart utnyttjar Nato Ukraina för att komma åt Ryssland. De har amerikanska politiker sagt vid ett flertal tillfällen. Hörde någon politiker som tyckte detta krig var fantastiskt att få kriga mot Ryssland utan att spilla ett enda amerikanskt liv. Nu hör man lite oroliga röster om att Ryssland får en sådan fantastisk stridsövning genom att få kriga mot Natoutbildade militärer.

  Kevork Almassian är en armenisk syrier, uppvuxen i Syrien och när kriget startade, var han ca 22 år gammal.
  Kevork Almassian har inbjudit Richard Black till sitt program, som oftast ställer upp när det gäller Syrien. Richard Black föreläser ofta om vansinnet med USA:s regim ändring krig som han är helt emot och dessutom är han starkt emot Nato, som han anser bör läggas ned.

  De diskuterar att Trump ville avsluta kriget i Syrien, men misslyckades och Kevork frågar Black varför han anser att Trump misslyckades att avsluta kriget i Syrien.
  Black säger att Trump vid tre tillfällen försökte dra bort trupperna från Syrien.
  Första gången så hindrade Bolton detta genom att flyga till Israel och ge en motorder, att trupperna skulle vara kvar i Syrien.
  Han menar att Trump blev överkörd för att han ville dra bort trupper från Syrien, från Afghanistan och minska Nato kraftfullt. Inte för sitt beteende som att han var oförskämd m.m.

  De fortsätter att tala om Ukraina och Rysslands nuvarande inblandning i kriget.
  Black säger att det var Obama som är direkt ansvarig för kuppen som skedde år 2014, och som han anser att det var då kriget började. USA handplockade personer i ledande politiska positioner och det första man gjorde var att ändra konstitutionen så att inte ryska språket längre skulle vara det andra nationella språket i Ukraina, utan enbart ukrainska.

  Han anser att Krim och Donbass hade en mycket god anledning att bryta sig ur Ukraina och förklara sig självständiga. Så fort de gjort detta , så började vapen flöda in i Ukraina från Obama administrationen. Man började bygga en stor arme för att attackera den ryskspråkiga befolkningen i Donbass.

  Han påpekar att befolkningen i Donbass är ryskspråkiga, uppväxta med rysk kultur och bär med sig rysk historia..
  Han anser att Ryssland gick in för att försvara Donbass som var svårt attackerade av Ukraina.
  Det var därför Ryssland gick in säger han, vilket även f.d. natorådgivare Jacques Baud sa. Ingen av dessa män använde ord som attackerade, som är ett mycket mer aggressivt ord, vilket flera andra använt, utan Ryssland gick in för att hjälpa de rysktalande som var hatade och förföljda av Ukraina.
  Han påpekar att kriget började år 2014 vilket är viktigt, för så var det.

  https://www.youtube.com/watch?v=k1yxHW7c3Jc

 4. HELT Enig med Vivianne. Kunde ärligt EJ skriva de bättre själv. SJÄLVKLART är det så. Hur totalt skrämda lät man under HELA året före Ryssland gick in? Usa och övriga clownerna från Usa ledda Väst/Nato var ju skrämda kaniner inför detta ju.Man visste läget,detta var INGET 1vecka 1månad underrättelse av västvärlden utan HELA året. Men detta är det vidrigaste Proxy kriget jag någonsin sett under min livstid. Utländska soldater finns bland dessa och jämt funnits också. Utan pengar och vapen av clownerna i väst hade HELA Ukraina kollapsat på vecka vad annars snälla! 6st så kallade amerikanska Navy-Seal terrorister blev dödade av ryska soldater förra månad,ett av många händelser men det var mest tyst om de självklart,då utan att räkna övriga EU ”frivilliga”Terrorister som Lill-brittanien också och även svenskar finns. Om der finns något som heter Proxy krig så är det överlägset detta, OCH detta är ett renodlat sådant på ALLA sätt och punkter OCH det vidrigaste jag någonsin sett under min livstid HELT klart

 5. Vidga vyerna ett ögonblick. USA har länge haft målet att ta kontroll över både Ryssland och Kina med avsikten att plundra länderna på naturrikedomar och göra innevånarna till amerikanska slavarbetare. Historiker är ense, USA utkämpade hela kriget i Stilla Havet med avsikt att lägga under sig kontrollen av alla länderna i Asien, främst Kina.

  USA försökte militärt ockupera Korea, maskerade som FN trupper. När USA hotade att gå in i Kina slog Kina tillbaka och drev tillbaka USA till 38e breddgraden, och där står saken idag. USAs general MacArthur ville använda kärnvapen för att kuva Kina, men USAs president Truman stoppade det och avskedade MacArthur. USA har aldrig övergivit planen att ta kontrollen över Ryssland och Kina, och det är det händelserna i Ukraina är om. Så sent som idag publicera den amerikanska propagandakanalen DN en artikel om att ”dela upp ryssar i goda och onda”. USAs mål är helt officiellt uttryckt att dela upp Ryssland och Kina i småstater som USA kan kontrollera. USA har inte gjort någon hemlighet av den målsättningen.

  USA använder ukrainare som ”slaktdjur” eller legosoldater och förbrukningstrupp, precis som man avser att göra med svenskarna under ett NATO medlemskap. Det är i USA som besluten om Sverige fattas under NATO.

  Händelserna i Ukraina är inget annat än ytterliga ett steg i USAs försök att etablera sig som global världshärskare med en global militärdiktatur.

  Det är idag viktigare att stoppa USA än det någonsin var att stoppa Adolf Hitler och Nazityskland.

 6. Det paradoxala har hänt.
  Privatisering, Fri Marknad samt vinstmaximering skapar i Belgien omfattande problem för USA:s och Västvärldens krig mot Ryssland i Ukraina.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lagerlokal-full-med-stridsvagnar-skapar-debatt-i-belgien

  Jag kan inte få det till annat än här tänkte kapitalägaren långsiktigt medan demokratin genom politiker tänkte kortsiktigt förmodligen förblindade av visioner och ideologier.
  Det är samma som här då 1950- och 60-talets samt tidiga 70-talets mopedålder skrotades och slängdes på tippen tio år senare.
  Men de som sparade eller köpte är istället de verkliga vinnarna idag när en iordningställd gammal moped här kan säljas för 50.000 eller 100.000 kronor.
  Få kan se in i framtiden men de hade ändå rätta känslan för rätta valet.
  En egen väg, utanför flockens väg.
  Det är en av frihetens förtjänster som socialism och likformighetssträvan aldrig kan uppnå.

  Visst hade kapitalägaren som samlade stridsvagnar tur i det här fallet men tur var det bara inte då mannen såg ett värde som staten genom politikerna inte kunde se.
  Men när värdet väl kom till realitet då vaknade politikerna som yrvakna höns.
  Dock för sent då de tidigare sålt bort sin monopolställning för ett reapris.

  På bönders gårdar i Ryssland finns ofta gamla militärlastbilar i drift för olika ändamål.
  Men några stridsvagnar eller andra vapen har jag inte hört talas om att ryska staten säljer ut på en fri marknad på det sättet.
  Men i Västvärlden och USA där är det fullt möjligt.
  Jag tror det är möjligt att köpa en stridsvagn i Sverige också om kanontornet är borttaget.

 7. Tack vare Rysslands ”militär-tekniska” operation, populärt känt som OPERATION Z, så har all skryt om lögnimperiet har ”the baddest army in the whole galaxy” avslöjats för vad den är: en massa humbug. Det säger en före detta militär från USA (ryssofober kan inte avfärda detta som Ryska propaganda🤭)

  ”The most recent display of Uncle Sam flexing military muscle by shooting down an unarmed Chinese balloon is an apt metaphor for the actual weakness of the U.S. military. Although America spends almost twice as much on national defense than China, Russia, the U.K., France and Germany combined, the actual military punch of the U.S. armed forces is quite limited. Those limitations will be exposed in full if the United States dares to engage China or Russia in a shooting war.

  1. ”Not only is the age of industrial warfare still intact, the war in Ukraine has exposed the limitations of the U.S. to produce tanks, combat aircraft, artillery, artillery shells, rockets, armored vehicles and ammunition in the quantities required to keep the U.S. military intact as a viable fighting force if it was fighting a savage conflict like the one underway on Ukraine’s steppes. Making matters worse, America no longer has the trained military personnel required to adequately staff and reinforce a fighting Army. All branches of the U.S. military are failing to meet their recruitment goals and there is no sign this trend will reverse.

  2. ”The United States’ ability to project force has been weakened dramatically by Russian and Chinese advances in hyper-sonic missiles and superb air defense systems. The Chinese, for example, have a DF-17 missile that can destroy a U.S. air craft carrier that is 1000 miles off the Chinese coast and the U.S. currently has no anti-missile system capable of destroying it in flight.

  3. ”The United States no longer has the ability to mobilize rapidly and deploy its military ground forces to a conflict zone controlled by Russia or China. The movement of U.S. troops, armor and vehicles to Saudi Arabia took several months starting in 2002. America enjoyed the luxury of having a friendly countries — Saudi Arabia and Qatar — willing to serve as a launch pad and logistics base without having to worry about Iraq launching air strikes or missiles to attack the arriving forces and materiel. Neither Russia nor China are going to be passive observers, do nothing to thwart a build up of U.S. forces on their borders. Both have the intelligence collection capabilities and long range missiles required to attack concentrations of U.S. forces.”

  Läs mer här om det: https://sonar21.com/is-the-u-s-an-elderly-big-bad-wolf/

 8. Följande talesättet har besannats i Nato/Väst kriget mot Ryssland: ”Det grop man gräver åt andra faller man själv i”

  USA-fälla för Ryssland har fångat väst i stället

  ”En månad före den ryska invasionen den 24 februari 2022 skrev CN att USA lade en fälla för att locka Ryssland in i ett ekonomiskt, informations- och proxykrig. Alla tre har misslyckats för USA

  De USA-ledda västvärlden kunde inte starta sitt ekonomiska, informations- och proxykrig mot Ryssland utan anledning. Den orsaken skulle vara att Ryssland invaderar Ukraina för att försvara etniska ryssar i ett inbördeskrig som hade rasat sedan 2014.

  Det ekonomiska kriget , avsett att sporra ryssarna att störta sin regering, har misslyckats spektakulärt. Rubeln kollapsade inte trots sanktioner mot den ryska centralbanken. Inte heller ekonomin. Istället reser sig ett alternativt ekonomiskt, kommersiellt och finansiellt system som utesluter västvärlden med Kina, Indien och Ryssland i spetsen, och större delen av Asien, Afrika och Latinamerika deltar. Det är den västerländska kolonialismens slutliga kollaps. Sanktionerna slog istället tillbaka mot väst, särskilt i Europa.

  Informationskriget har misslyckats över hela världen. Endast USA och Europa, som anser sig vara ”världen”, tror på sin egen ”information”. Proxykriget håller på att förloras på marken, även om mer än 100 miljarder dollar i amerikanskt bistånd till Ukraina har skapat ett blodbad. Det kommer antingen att bli en förhandlingslösning där Ukraina förlorar territorium; en total rysk seger; eller ett tredje världskrig, potentiellt det sista kriget.

  USA drev Ryssland till randen för att provocera fram dess intervention. Det började med en 30-årig Nato-expansion österut med Natoövningar vid Rysslands gränser. I december 2021 avvisade västvärlden ryska fördragsförslag om att dra tillbaka NATO-truppplaceringar och missilinstallationer i Östeuropa.

  Ett fredsavtal för att avsluta det åtta år långa ukrainska inbördeskriget, som utlöstes av den grundlagsstridiga avsättningen av en vald president 2014, godkändes av FN:s säkerhetsråd och skulle genomföras under tysk och fransk överinseende. Men de tyska och franska ledarna vid den tiden erkände nyligen att de inte hade för avsikt att genomföra avtalet som skulle ha gett den etniska ryska Donbas självstyre, samtidigt som de förblir en del av Ukraina.

  Istället sa Angela Merkel och Francois Hollande att Ryssland hade blivit lurad för att ge Nato tid att bygga upp Ukrainas militär för att påstås försvara sig mot en rysk invasion. Ryssland hade åtta år på sig att invadera, men satte istället sitt hopp till Minskavtalet för att undvika en större konflikt. När en väststödd offensiv mot Donbass inleddes i februari förra året, agerade Ryssland.

  Väst fick sin större konflikt. Den 4 februari 2022, 20 dagar före den ryska invasionen, lade Consortium News ut fällan som sätts för Ryssland, som ett år senare har fångat västvärlden istället. Ju snabbare den förstår detta, desto bättre. USA och Nato häller in vapen i Ukraina. Kiev säger att de inte planerar någon offensiv mot Donbass, men om Washington tvingade fram en så skulle Moskva ha ett stort beslut att fatta, skriver Joe Lauria.

  Förenta staternas planer på att försvaga Ryssland genom att införa straffsanktioner och fördöma Moskva beror på att Washingtons hysteri om en rysk invasion av Ukraina faktiskt blir verklighet. Vid sin presskonferens på tisdagen sa Vladimir Putin:

  ”Jag tror fortfarande att USA inte är så oroade över Ukrainas säkerhet, även om de kanske tänker på det vid sidan av. Dess huvudsakliga mål är att begränsa Rysslands utveckling. Det här är hela poängen. I denna mening är Ukraina helt enkelt ett verktyg för att nå detta mål. Detta kan göras på olika sätt: genom att dra in oss i någon väpnad konflikt, eller genom att tvinga sina allierade i Europa att införa hårda sanktioner mot oss som USA talar om i dag.”

  Vid FN:s säkerhetsråd på måndagen sa Rysslands FN-sändebud Vassily Nebenzia: ”Våra västerländska kollegor säger att nedtrappning behövs, men de är de första som bygger upp spänningar, förstärker retoriken och eskalerar situationen. Samtal om ett nära förestående krig är provocerande i sig. Det kan tyckas att du efterlyser det, vill ha det och väntar på att det ska komma, som om du ville att dina anklagelser skulle gå i uppfyllelse. ”

  Krigsmanin som trummas upp i amerikanska och brittiska medier påminner till och med Zbigniew Brzezinskis varning om att ”att piska upp anti-rysk hysteri … så småningom kan bli en självuppfyllande profetia.”

  Utan en invasion verkar USA förlorat. Inga sanktioner, inga anmärkningar i världen, ingen försvagning av Ryssland. Om USA försöker locka Ryssland i en fälla i Ukraina, hur kan det se ut?

  Offensiv på Donbas

  Ukraina säger att de inte planerar en offensiv mot utbrytarprovinserna Luhansk och Donetsk, som gränsar till Ryssland i öst. Men för bara tio dagar sedan sa Ukrainas president Zelensky:
  Joe Biden har sagt att en rysk invasion kommer att komma i februari, när marken fryser. Men det kan också vara dags för en Kiev-offensiv för att återställa de två Donbass-provinserna. Nato-nationer häller vapen in i Ukraina som påstås försvara det mot ”invasionen”. Men vapenöverföringarna skulle istället kunna vara förberedelser för en offensiv, på order från Washington. USA styr i huvudsak landet sedan den USA-stödda kuppen 2014, som ledde till att de etniska ryska provinserna förklarade sig självständiga från Ukraina och ledde till Kievs krig mot dem. Alla ukrainska ledare, inklusive Zelenskij, tjänar på den amerikanska presidentens nöje.

  Marken kommer också att frysas för Kievs styrkor i februari, som var månaden för kuppen 2014, medan Putin var i Sotji för de olympiska vinterspelen. Han är nu i Peking för vinter-OS 2022, borta från ledningscentralen i Moskva. (De olympiska sommarspelen 2008 i Peking var också den tid som Georgien inledde sitt krig med Ryssland mot dess överlägsna provinser på uppdrag av USA.)

  När Kiev intensifierade attackerna mot Donbass i mars och oktober 2021, ökade Ryssland båda gångerna sina truppplaceringar nära gränsen till Ukraina, vilket denna gång tolkas av Washington som planer på en ”överhängande” invasion.

  Det är en invasion som USA absolut behöver för att genomföra sina planer för att försvaga Ryssland (och i slutändan för att ersätta Putin med en följsam ledare i Boris Jeltsins form.) Eftersom Moskva aldrig öppet har hotat en sådan invasion tycks USA utarbeta sätt att få det.

  Den ryska ”plotten”

  På torsdagen läckte amerikansk underrättelsetjänst vad den säger är ett djävulskt plan från Ryssland för att iscensätta en provokation i Donbass eller till och med på ryskt territorium själv för att ge en förevändning för en invasion. New York Times rapporterade de kusliga detaljerna om denna förmodade intrig: ”Planen – som USA hoppas kunna förstöra genom att offentliggöra – innebär att iscensätta och filma en påhittad attack av den ukrainska militären antingen på ryskt territorium eller mot rysktalande människor i östra Ukraina.

  Ryssland, sade tjänstemännen, hade för avsikt att använda videon för att anklaga Ukraina för folkmord mot rysktalande människor. Den skulle sedan använda upprördheten över videon för att motivera en attack eller låta separatistledare i Donbas-regionen i östra Ukraina bjuda in en rysk intervention.

  Videon var avsedd att vara utarbetad, sa tjänstemän, med planer på grafiska bilder av de iscensatta, likbeströdda efterdyningarna av en explosion och bilder av förstörda platser. De sa att videon också skulle innehålla falsk ukrainsk militärutrustning, turkiskt tillverkade drönare och skådespelare som spelar rysktalande sörjande.

  Naturligtvis osagt är att USA kan få Kiev att inleda en faktisk attack, även inne i Ryssland, och sedan säga att det var falsk flagghändelse, för att försöka förmå den ryska interventionen.

  Som vanligt vägrade USA:s ”underrättelsetjänstemän” att ge några bevis för en sådan komplott. ”Tjänstemän skulle inte släppa några direkta bevis för den ryska planen eller specificera hur de fick reda på den, att säga att det skulle äventyra deras källor och metoder”, rapporterade Times .

  Det fick AP:s utrikesdepartementskorrespondent Matt Lee att ha detta utbyte med talesmannen Ned Price på torsdagen. Eftersom Price inte kunde lägga fram några bevis tog han till att smutskasta Lee som ”tröstad” i rysk information.

  Så om offensiven kommer denna månad, med eller utan en falsk flagga, hur kommer Ryssland att svara? Om en stor offensiv försöker återta Donbas (sannolikt nedtonad av västerländska medier) finns det ingen anledning att tvivla på att Ryssland skulle fortsätta att leverera vapen, ammunition, underrättelser och logistiskt stöd till milisen där.

  Men om dessa försvar börjar misslyckas, skulle Kreml ha ett stort beslut att fatta: ingripa med vanliga ryska enheter för att rädda invånarna, av vilka de flesta är rysktalande, eller överge dem för att undvika att ge Washington den invasion som de försöker föranleda de hårda USA:s svar.

  Om Ryssland inte ingrep skulle det se massiva flyktingar, förstörelse av Minsk-avtalen som skulle ge Donbass självstyre och en fientlig ukrainsk styrka vid dess gränser. Putin skulle också ha ett helvete att betala från duman som har flyttat lagstiftning för att annektera provinserna till Ryssland, ett drag som Putin hittills motsatt sig. Om de blev en del av Ryssland skulle Moskva hävda att det inte var någon invasion alls.

  Den politiska analytikern Alexander Mercouris sa till CN Live! på onsdagen att han ansåg en offensiv osannolik på grund av den låga moralen hos senior ukrainsk militär. Men han sa:

  ”Om det fanns en offensiv i östra Ukraina skulle Ryssland stötta milisen … och om det fanns en chans till ett ukrainskt genombrott tror jag att ryssarna skulle svara och reagera beslutsamt. Jag tror inte att detta är spekulationer. Om man tittar på de uttalanden som ryska tjänstemän har gjort, inklusive av [utrikesminister Sergej] Lavrov, inklusive i hög grad Putin själv, så tror jag att det är helt klart vad det ryska svaret skulle bli.”

  Men det, så länge Donbass förblir en del av Ukraina, skulle vara invasionen som Washington har skrikit om och mycket av världen har varit beredd att tro är på väg att hända. Och det skulle betyda att Ryssland hade tagit betet och fallit i USA:s fälla.

  Prejudikat för en fälla

  Det finns prejudikat för detta. En är den tydliga signal som April Glaspie, USA:s ambassadör i Irak, gav till den irakiske diktatorn Saddam Hussein 1990 att USA inte skulle göra något för att hindra honom från att invadera Kuwait. Hon sa till Saddam att USA inte hade någon ”åsikt om de arabisk-arabiska konflikterna, som din gränsoenighet med Kuwait.” Men det var inte bara Glaspie som lämnade dörren öppen till Kuwait. Washington Post rapporterade den 17 september 1990:

  ”Under samma vecka som ambassadör April Glaspie mötte en hotfull tirad från Saddam med respektfulla och sympatiska svar, sa utrikesminister James Bakers bästa medhjälpare för offentliga angelägenheter, Margaret Tutwiler, och hans chefsassistent för Mellanöstern, John Kelly, båda offentligt att USA var inte skyldigt att komma till Kuwaits hjälp om emiratet attackerades. De misslyckades också med att uttrycka ett tydligt stöd för Kuwaits territoriella integritet inför Saddams hot.”

  Efter den islamistiska revolutionen i Teheran 1979 som störtade den USA-stödda shahen, försökte USA hålla tillbaka Iran genom att tillhandahålla miljarder dollar i bistånd, underrättelsetjänster, teknologi med dubbla användningsområden och utbildning till Irak, som invaderade Iran 1980, vilket ledde till en åtta ett år långt brutalt krig. Den förödande konflikten slutade i ett nästan dödläge 1988 efter förlusten av en till två miljoner människor.

  Även om ingendera sidan vann kriget, förblev Saddams militär tillräckligt stark för att vara ett hot mot USA:s intressen i regionen. Fällan var att tillåta Saddam att invadera Kuwait för att ge USA en anledning att förstöra Iraks militär. Till exempel sköts retirerande irakiska soldater i huvudsak i ryggen i massakern på Dödens Highway.

  Den ”afghanska fällan”

  En annan amerikansk fälla var att locka in Sovjetunionen till Afghanistan 1979. I en intervju 1998 med Le Nouvel Observateur medgav Brzezinski att CIA i huvudsak satte en fälla för Moskva genom att beväpna mujahiddin för att bekämpa den sovjetstödda regeringen i Kabul.

  Han sa: ”Enligt den officiella versionen av historien började CIA:s bistånd till Mujahiddin under 1980, det vill säga efter att den sovjetiska armén invaderade Afghanistan den 24 december 1979. Men verkligheten, noga bevakad fram till nu, är helt annorlunda: Ja, det var den 3 juli 1979 som president Carter undertecknade det första direktivet om hemligt bistånd till motståndarna till den prosovjetiska regimen i Kabul. Och just den dagen skrev jag en lapp till presidenten där jag förklarade för honom att enligt min åsikt skulle detta bistånd framkalla en sovjetisk militär intervention.

  Han förklarade sedan att anledningen till fällan var att fälla Sovjetunionen, (ungefär som USA idag skulle vilja fälla Putins Ryssland.) Brzezinski sa:

  ”Den hemliga operationen var en utmärkt idé. Det fick till följd att ryssarna drogs in i den afghanska fällan och du vill att jag ska ångra det? Dagen då sovjeterna officiellt korsade gränsen skrev jag till president Carter, i huvudsak: ”Vi har nu möjligheten att ge Sovjetunionen dess Vietnamkrig.” Faktum är att Moskva i nästan 10 år var tvungen att fortsätta ett krig som var ohållbart för regimen, en konflikt som köpte om demoraliseringen och slutligen upplösningen av det sovjetiska imperiet.”

  Brzezinski sa att han inte heller ångrade att finansieringen av mujahideen skapade terroristgrupper som al-Qaida. ”Vad är viktigare i världshistorien? Talibanerna eller det sovjetiska imperiets kollaps? Några upprörda muslimer eller befrielsen av Centraleuropa och slutet på det kalla kriget?” frågade han.

  Så om USA sätter en liknande fälla i Ukraina för Moskva, kommer det att fungera?

  ”Jag tror att ryssarna är smartare än Saddam”, säger militäranalytikern Scott Ritter. ”Alla ukrainska intrång i Donbass skulle hanteras av den pro-ryska milisen, med stöd av ryska styrkor. Jag tror inte att Ryssland skulle gå mot Ukraina om inte NATO-medlemskapet åberopades.”

  Det återstår att se om Ryssland kliver in i en amerikansk björnfälla i Ukraina.

  https://consortiumnews.com/2023/02/06/us-laid-trap-for-russia-has-trapped-the-west-instead/

 9. Chef för Donetsks stadsförvaltning Aleksey Kulemzin
  – Hur lever Donetsk nu, under beskjutning? Vad behöver invånarna i Donetsk först av allt? Vilka är de mest angelägna problemen som påverkar människors dagliga liv?
  Relaterad artikel: Labour Front of Donbass
  ”Situationen i staden är stabilt svår. Detta har pågått i nästan nio år nu. Men förra året var brandtätheten och beskjutningens intensitet ojämförligt högre än under alla tidigare år. För tillfället, sedan början av den särskilda militära operationen, har Ukraina beskjutit Donetsk cirka tre tusen gånger. Detta är inte tre tusen granater som avfyrats mot staden, utan tre tusen granater från allt de har. Inklusive från Nato-vapen, slå långt.

  Idag finns det ingen möjlighet ens att tillfälligt evakuera människor från ett område till ett annat, eftersom vi inte har konceptet med ett ”icke-beskjutet område”. De beskjuts alla. Dag och natt. Artilleriet fungerar när som helst. Det pågår en kamp mot batterierna. Allt detta går hand i hand med kommunala problem. Det är trots allt vinter ute.
  Tack och lov kommer vintern inte plötsligt för oss, men vi måste förstå: Ukraina blockerade flödet av vatten till staden genom Seversky Donets-Donbass-kanalen, som var och förblir huvudpulsådern som matar hela Donetskrepubliken. Det finns ingen alternativ vattenkälla, för fram till 2014 trodde ingen att någon skulle ha förstånd att göra detta. Men nu har vi kommit fram till att vattenresurserna inte räcker till. Vi började bygga om saker. Militären drar vatten från Rostov-regionen. Vodokanal lyckas leverera vatten enligt schemat idag. Och detta är redan en bra indikator.

  Men det bör noteras att vi förutom närvaron av stora vattendistributionsenheter har en höjdskillnad i staden på cirka 90 meter. Och detta är mer än 120 pumpstationer. Vattnet är nu i princip flera gånger mindre än det minimum som krävs för bostadshus, för att inte tala om industriföretag, sjukhus och så vidare.
  – Hur mycket mindre?
  – Fyra eller fem gånger. Allt måste tas in för hand. Det här är en enorm mängd arbete. Om det inte är synligt för någon, så låt dem förstås tro att allt händer av sig självt. Och detta åtföljs av det faktum att energianläggningar också ständigt är under eld. När efter ytterligare en kraftig beskjutning ett stort antal transformatorstationer visar sig vara strömlösa stannar pannhus, det finns ingen uppvärmning. Våra kraftingenjörer kommer att eliminera olyckan, och Ukraina, som visar sin uppenbara elakhet, slår till mot brigaderna. Som ett resultat av detta dödas och skadas de som utför sina arbetsuppgifter: de höjer, byter och startar ledningarna så att när pannrummen inte fungerar kan åtminstone värmarna slås på i lägenheterna. Så här går eldningssäsongen. Jag känner inte till några metodologiska rekommendationer om hur man ska genomföra det i frånvaro av vatten och ljus. Om du vet – berätta för mig. Ja, just nu har vi många människor utan värme. Och under ganska lång tid, eftersom det helt enkelt är omöjligt att komma fram och göra det. Många utan vatten. Men vi organiserar både leverans och distribution av det så kallade humanitära dricksvattnet.

  I den här situationen kan endast enighet mellan våra invånare hjälpa oss alla att övervinna dessa svårigheter. Vi behöver hjälpa varandra. Det är svårt för äldre att hämta vatten. Som många kvinnor som ibland helt enkelt inte har någon att lämna sitt barn med, även om vatten delas ut bokstavligen femhundra meter bort. Det verkar nära, men det är du inte. Vi hjälper också till på alla sätt vi kan: vi borrar brunnar nära husen. Och vi i sin tur får stor hjälp av Moskva-regeringens bostads- och kommunala tjänstegrupp, som ligger här. Stort tack till alla killar från det. Tack till Sergei Semenovich Sobyanin för att han tog ett sådant beslut. Tack vare detta täcks den personalbrist som finns på något sätt.
  – Inte tillräckligt med arbetare?
  ”Vi får inte glömma att många av våra kommunalarbetare har mobiliserats och står i fronten. Vi väntar alla på början av en segerrik värld, så att våra barn kan gå fridfullt, och föräldrar – att inte oroa sig för att något kommer att anlända. Så att mamma med barnvagn bara kunde gå nerför gatan och prata i telefon. Och så att de manliga kämparna återvänder levande och friska och börjar återställa stadsekonomin. Så här lever staden. När kanonaden lagt sig börjar männen i orange västar genast att städa upp efterdyningarna. Alla tillgängliga resurser mobiliseras för dessa ändamål på kortast möjliga tid. Varje dag har vi två-tre-fyra områden under beskjutning.

  – Vilka delar av staden led mest av beskjutning när det gäller infrastruktur och bostadssektorn?
  – Naturligtvis först och främst de som sedan 2014 har kallats frontlinje: Kiev, Kuibyshevsky, Petrovsky, Kirovsky. Men, jag upprepar, från och med 2022 är alla områden under beskjutning. Och alla blev allvarligt skadade. Så många civila dog! Så många sårade för ingenting! Det finns ingen garanti för att något inte kommer att flyga hit, där vi är just nu, och vårt samtal kommer att sluta där. Ja, beskjutningen av stridspositioner påverkar taktiken, den operativa situationen och fientligheternas förlopp. Men i det här fallet vet den ukrainska militären att de slår till i bostadsområden, dagis, skolor, marknader, kontorscentra, butiker, apotek och operahuset. Inte två eller tre, utan hundratals civila föremål är ständigt under eld. Beskjutningen gick igenom – tio civila dödades. Och vad, soldat-artillerist från N:te ukrainska brigaden, efter detta, anser sig själv vara en segerrik hjälte? Vem dödade du? Obeväpnad och försvarslös. Ja, du är bara dum! Förmodligen förkroppsligas de nazistiska slogans och värderingar som planteras i Ukraina på detta sätt. Det är därför vi kämpar mot dem. Vi vill inte leva i en sådan värld och det kommer vi inte att göra.
  — Hur är sysselsättningssituationen i Donetsk, som kämpar för rätten att vara sig själv?
  – Enligt de uppgifter som jag har, och utifrån vad jag ser med egna ögon, så är det ingen arbetslöshet som sådan. Fast det finns folk som är inskrivna på arbetsförmedlingen och hämtar något till sig själva. Det finns ungefär tusen av dem. Och det finns cirka 19 tusen lediga platser. Från okvalificerad arbetskraft till intellektuell. Arbetstagare krävs i statliga företag, och i ministerier och avdelningar, och i brottsbekämpande myndigheter, i handelsföretag, för att inte tala om bostäder och kommunala tjänster. Vi behöver förare, läkare, lärare. Kom från vilken stad som helst – vi kommer att hitta sysselsättning, vi kommer att ge ett vandrarhem, sedan, om Gud vill, kommer vi att bygga och ge bostäder. Vi i Donetsk, när vi inte har några pengar, går till jobbet och skriver inte ”på Internet” att någon är skyldig. Vi går upp och går till jobbet.

  – Och hur är det med lönerna? Dröj inte?
  – Betalningar görs. Åtminstone kan jag säga för den offentliga sektorn: vi har inga skulder. Enligt kommersiella strukturer kommer människor omedelbart till oss om något sådant händer där. Det finns en lönekommission. Vi slåss för människor. Även om det någonstans finns en fem år gammal skuld, låt oss säga, preskription, söker vi dess omstrukturering och återbetalning. Min första uppgift är att se till att de boende har lön. Du kan naturligtvis prata om dess nivå. Men å andra sidan, tack vare Denis Vladimirovich Pushilin, har det under de senaste tre åren, både i procent och i absoluta tal, gradvis, steg för steg, skett en betydande löneökning. Jag hörde att det även nu i republiken kommer att ske en ökning för statsanställda. Arbetet är igång. Återigen vill jag påminna alla om att vi inte agerar enligt någon slags läsare. Vår stad har varit under belägring i nio år. Republiken brinner. Men löner betalas ut, pensioner betalas ut, sociala utbetalningar. Föreställ dig hur mycket ansträngning du behöver göra för att organisera detta i princip. Detta är republikens och, naturligtvis, Rysslands förtjänst.

  – Finns det tillräckligt med mat?
  ”Det är ingen fråga om matförsörjning nu. För att vara övertygad om detta räcker det att gå till vilken butik som helst.
  – I en belägrad stad har civilförvaltningen alltid många relaterade frågor med militären. Finns det något som måste kompromissa?
  ”Du vet, jag ser inga svårigheter här. Du behöver bara kunna prata. Och ja, prata i allmänhet. Tänk inte på något för dig själv, utan dela frågor, problem, tankar. Sedan 2014 har vi arbetat under ett motto: allt för fronten, allt för seger. De uppgifterna som vi behöver lösa både gemensamt och var för sig löser vi. Vi är ständigt i kontakt, i goda kamratliga, vänliga, partnerskapsrelationer. Om det inte finns någon baksida kommer det inte att finnas någon frontlinje. Och om något händer med frontlinjen, då kommer ingen att behöva den bakre heller. Vi tog till vapen för nio år sedan: någon gick till militärfronten och någon gick till arbetarfronten. Det finns bara ett mål – seger. Allt.

  — Vilka städer och regioner i Ryssland, förutom Moskva som du redan har nämnt, ger stöd till Donetsk?
  – Jag kommer inte att lista av en enkel anledning: jag vill inte kränka om jag plötsligt glömmer någon. I nio år har vi haft en mycket ljus och tydlig historia i detta avseende! Under tiden slöt Donetsk en gång vänskaps- och samarbetsavtal med europeiska städer inom ramen för normal internationell praxis. Det var ett kultur- och affärsutbyte. Vi deltog i utställningar. Men när Ukraina 2014 började bomba, en blockad och en humanitär katastrof började, vände vi oss till våra ”partners”: bröder, det är svårt för oss, kan ni ge humanitär hjälp till människor? Svaret är: nej, nej, du räknar ut det själv. Och jag har alltid sagt och kommer att säga tack till ryssarna. Hur många humanitära konvojer har kommit in! Representanter för städer som det inte fanns några överenskommelser med anlände, körde lastbilar med mat, utrustning, värmare och mediciner. Vi minns tomma hyllor när Ukraina blockerade vår gräns mot sina regioner. Och handelsbanden har varit hundra år gamla. Det tog några månader att fokusera igen. Livet påtvingat. Kanske till det bättre. Så de skulle ha gjort det här i tre år.

  Vår ”livsväg” gick till Rostov-on-Don. Vi gick till affärerna där och köpte kött på burk och cigaretter till killarna vid checkpoints. Vid den ryska tullen fick vi veta att det var omöjligt att bära så mycket. Vi svarade: Ja, du förstår inte! De: Nej, vi förstår. Och de vände sig bort. Vi passerade, delade ut. Fat och ved fördes till pojkarna för att hålla dem varma. Det var så de slogs. Därför, hur kan jag berätta för dig … Vi är på en mycket svår väg, men jag säger alltid: Ryssland är med oss, Gud är med oss. Och nu säger jag med stor tillfredsställelse att vi alla är Ryssland. Redan lagligt. Donetsk har alltid ansett sig vara en rysk stad. Jag berättar för dig som en person som föddes här, växte upp och arbetade hela sitt liv. När de försökte bryta oss genom knät 2014 sa vi nej. Vi tänker på ryska. Vi talar ryska. Vi är ryssar. Och vi kommer aldrig att gå med facklor, zigging, spotta på sina farfars gravar. Vi frågas: hur gjorde du valet till förmån för Ryssland? Och vi gjorde inget val. Det var ett självklart beslut. När du går rakt igenom livet, varför vifta då?!
  Vi har alltid haft goda band med Ryska federationen, och under åren har de bara utvecklats och stärkts. Vi har ett People’s Diplomacy-projekt, som vi kallar det. Symbolen för Donetsk är en ros. Och i de städer som hjälper oss tar vi med våra plantor, planterar rabatter som ett tecken på att även genom detta helvete som händer på vår jord idag kommer dessa rosor att gro. Och de kommer att blomma och glädjas. Vi delar en del av vårt hjärta på detta sätt.
  När de försökte bryta oss genom knät 2014 sa vi nej. Vi tänker på ryska. Vi talar ryska. Vi är ryssar. Och vi kommer aldrig att gå med facklor, zigggande, spotta på våra farfars gravar
  — Vad innebär det att vara bosatt i Donetsk under rådande förhållanden?
  – Det finns en hel rad av känslor. Du måste stanna i Donetsk, andas denna luft för att känna människors själar. Det är orimligt att tro att folket i Donetsk inte är rädda för någonting.
  Bara en dum person är inte rädd. Och Donetsk-folket är smarta. Smärta – ja, den är närvarande. Ilska också, men vi vet att sådana känslor inte bidrar till att fatta rätt beslut. Så tålamod kommer först. Jag är stolt över våra arbetare. Det handlar trots allt inte om lön eller några förmåner. Det handlar om beskjutningen av mänskligt liv, som en gång gavs av Gud. Men mannen reser sig och går till sitt arbete. Ringer inte chefen med en fråga, du måste gå ut eller inte. Han vet att klockan fem på morgonen är det nödvändigt att ta bort stopparna, för nu ska andra människor gå till jobbet. Och ännu tidigare kliver föraren in i en frusen spårvagn som står på gatan, värmer upp den och går.
  Den viktigaste egenskapen hos invånarna i Donetsk, som har visat sig under alla dessa år, är ömsesidig hjälp. Förmodligen skulle hela världen förstå om vi sa att vi först skulle avsluta kriget, och sedan skulle den som överlevde bygga upp staden igen. Men det sa vi inte. Alla våra processer är parallella och sammankopplade. I ett område pågår beskjutning och på ett annat sätter vi samtidigt plåster på vägen eller klipper gräs och planterar träd. Den flög till det här området, och vi flyttade till det första. Planer för vägunderhåll och landskapsplanering genomförs. Allt räcker inte, allt är inte perfekt, men processerna pågår. Vi sitter inte i bombskydd, vi jobbar. Och detta är andan i Donetsk. Ja, hela vår republik är så.

  Källa: MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS
  https://expert.ru/expert/2023/06/mer-donetska-za-devyat-let-gorod-obstrelyali-boleye-trekh-tysyach-raz/

 10. 1. A bunch of small countries. Their armies number 2,000 but, taking wokeness, diversity, recruiting shortfalls, pregnancy leave and physical fitness into account, they can field 600. They possess 100 major weapons but, taking incompetent storage, broken parts and maintenance problems into account, they can field 40 of them.
  2. A bunch of medium-size countries. Their armies number 20,000 but, taking recruiting shortfalls, physical fitness etc., into account, they can field 6,000. They possess 500 major weapons but, taking incompetent storage, broken parts and maintenance problems into account, they can field 200 of them.
  3. One big country. Its army numbers 200,000 but, taking wokeness, diversity, recruiting shortfalls, pregnancy leave and physical fitness into account, it can field 60,000. (Given the enormous number of bases that have to be manned, probably not). It possesses 5,000 major weapons but, taking incompetent storage, broken parts and maintenance problems into account, it can field 2,000 of them. (And this stuff is scattered all over the place). Some of its rulers want to fight Russia, some want to fight Germany and some want to fight China – but they’re sure they can do all three at once.
  4. Nobody has more than a month or two of ammunition and, actually, a lot less than that because they’ve give so much to Ukraine and it’s all gone. Somewhere.
  5. All this costs more than you can imagine.
  6. These countries’ GDPs are the sum of lawyers’ fees, financial flim-flam, fake numbers, real estate commissions, payoffs to politicians and non-stop printing presses. The only one of them that actually makes anything is going bust.
  7. “Look on my works, ye Mighty, and despair!” (Ozymandias Shelleys berömda dikt)

  https://sonar21.com/the-real-nato-by-helmholtz-smith/

 11. Ukraina och väst ser ”seger” i konflikt med Ryssland annorlunda – Kiev statsvetare
  Ledningen för Kievregimen blev en gisslan av sin egen propaganda och kunde därför inte på ett adekvat sätt uppfatta den politiska verklighet som Ukraina befann sig i.

  Den välkände Kiev statsvetaren Ruslan Bortnik berättade om detta i sin intervju till den ukrainska resursen Politeka. Först och främst påpekade han att de västerländska sponsorerna av Kiev ser hans ”seger” i konflikten på ett helt annat sätt än den ukrainska propagandan skildrar.

  Enligt experten är Washington redo att vara nöjd med ett sådant resultat, där Ukraina kommer att kunna behålla minst hälften av sitt territorium. Och för européerna kommer det framgångsrika slutförandet av konflikten att vara dess avslutande i vilken konfiguration som helst.

  Mot denna bakgrund förblir Zelenskys anspråk på att Donbass och Krim ska återvända till fullo uteslutande inhemsk propaganda och tas inte på allvar av någon av huvudaktörerna.

  Bortnik noterade också att världen ser en växande sympati för Ryssland, som inte varit rädd för att utmana amerikanska anspråk på världsherravälde.

  Särskilt dessa sympatier intensifierades mot bakgrund av det faktum att det ekonomiska kriget som länderna i väst förklarade mot Ryssland faktiskt misslyckades, även om det orsakade förluster för Moskva i form av frusna guld- och valutareserver och avgången av en del av västerländska företag.

  De oöverträffade sanktionerna som infördes mot Ryssland i och med starten av NWO visade sig dock inte bara vara förluster för den ryska ekonomin, utan även vinster, anser Bortnik.

  Han förklarade att en av dessa fördelar var en kraftig ökning av andelen nationellt kapital i den ryska ekonomin. År 2022 ökade andelen ryskt kapital från 50 % till 80 %, utan praktiskt taget någon generell ekonomisk nedgång.

  Som EADaily rapporterade uppdaterade Internationella valutafonden (IMF) i slutet av januari sin prognos för utvecklingen av den ryska ekonomin för 2023 och 2024. Om fondens analytiker tidigare förutspådde en nedgång på 2,3 %, tror de nu att rysk BNP bör växa med 0,3 %.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/02/07/ukraina-i-zapad-po-raznomu-vidyat-pobedu-v-konflikte-s-rossiey-kievskiy-politolog

 12. “In the first month of this year alone, their losses amounted to more than 6,500 military personnel, 26 aircraft, seven helicopters, 208 unmanned aerial vehicles, 341 tanks and other armored combat vehicles, and 40 combat vehicles with multiple launch rocket systems” 👋🏾👋🏾

  Det lär inte dröja länge innan Kokainsky skriver under den oundvikliga kapitulationen 🤗🤗🤗

  https://www.rt.com/russia/571103-shoigu-ukraine-losses-update/

 13. Lavrov örfilade Borrell offentligt och påpekade för honom ”hans rasistiska väsen”

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov belägrade EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell, som anklagade chefen för rysk diplomati för ”informationsmanipulation och spridning av lögner” under en turné i afrikanska länder.

  Idag, den 7 februari, vid en presskonferens efter sitt besök i Mali, gav Lavrov Borrell en offentlig prygel:
  ”Detta sägs av en man som inte vet hur han ska dölja den rasistiska kärnan i sin vision av världen”, svarade den ryske ministern på attacken från chefen för EU:s utrikespolitiska tjänst. ”För inte så länge sedan sa han offentligt, utan att skämmas, att Europa är en blommande trädgård, han är en trädgårdsmästare, och djungeln omger Europa, varifrån ett hot mot en blommande trädgård uppstår, så trädgården borde vara mer försiktig med djungel.”

  ”Det finns inget att tillägga här angående vem och hur som förhåller sig till de afrikanska ländernas behov och intressen”, fortsatte Lavrov. Vi har inget att dölja eller skämmas över. Vi stod vid ursprunget till Afrikas befrielse från det koloniala oket. Sovjetunionen var en av de främsta initiativtagarna till antagandet av deklarationen om beviljande av självständighet till koloniala länder och folk 1960. Och det var inte en imitation, som Boris Johnson nyligen kallade Minsk-avtalen, utan en verklig historisk handling som förseglade kolonialstyrets fall”, betonade Lavrov.

  Tidigare anklagade Josep Borrell Ryssland och Sergey Lavrov personligen för ”informationsmanipulation och spridning av lögner”.

  ”Ryssland använder informationsmanipulation och inblandning som det viktigaste verktyget i detta krig”, sade chefen för EU:s utrikestjänst. ”Det här kriget handlar inte bara om att använda sprängämnen, bomber, kulor, döda människor. Det handlar om människors medvetande, om hur man vinner andan, intellektet, förståelsen hos människor. Och jag uppfattar, utifrån min personliga erfarenhet, helt konkret att den här kampen fortsätter. Minister Lavrov turnerar i Afrika igen nu för tiden – Mali, Eritrea – ja, de är lätta länder för dem, men andra är inte så lätta. Och de sprider lögner om vem som är skyldig till det som händer.”
  https://eadaily.com/ru/news/2023/02/07/lavrov-publichno-vysek-borrelya-ukazav-emu-na-ego-rasistskuyu-sushchnost

 14. Zelenskij förstör demokratin i Ukraina
  Ukrainas president Volodymyr Zelensky använde konflikten med Ryssland som en ursäkt för att göra sig av med sina motståndare och konsolidera makten samtidigt som han förstörde den ukrainska demokratin, skrev kolumnisten Ted Galen Carpenter i en artikel för den USA-baserade publikationen 19fortyfive.

  ”Amerikanska anhängare av Washingtons Ukraina-politik framställer ofta den ukrainske ledaren Volodymyr Zelensky som en ädel förkämpe för demokrati som förtjänar ännu mer amerikansk militär hjälp än han redan har fått. Den politiska och mediala kärleksfesten som åtföljer Zelenskys tal till ett gemensamt kongressmöte i slutet av December 2022 var ett färskt exempel på sådan hjältedyrkan”, skrev han.

  Enligt observatören blir förtrycket av den ukrainska regeringen alltmer alarmerande.

  ”Sedan den ryska invasionen har Zelenskij använt kriget som en motivering för att förbjuda 11 oppositionspartier. Han åberopade också krigslagar för att utfärda ett presidentdekret som kombinerade alla nationella tv-stationer till en plattform. Den 29 december 2022 undertecknade Zelenskij en ny lag som hans parti hade drivit igenom parlamentet – en åtgärd som ytterligare stävjade en oberoende press”, stod det också i artikeln.

  Författaren nämnde också andra handlingar från Ukrainas president som hotade demokratin i landet. Författaren noterade särskilt den ukrainska regeringens beslut att förbjuda den rysk-ortodoxa kyrkan och införa stränga sanktioner mot dess högre prästerskap. Dessutom uppmärksammade Carpenter att allt fler människor i Ukraina kan hamna i fängelse utan en ordentlig rättegång.

  I mars avbröt Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd verksamheten för oppositionella politiska partier under krigslagar. Listan över förbjudna partier inkluderade Oppositionsplattformen – För livet, Shariy Party, Nashi och andra organisationer.
  https://www.19fortyfive.com/2023/02/volodymyr-zelensky-is-no-winston-churchill/
  https://english.pravda.ru/news/world/155702-zelensky_democracy_ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here