RAND rapport 2019 rekommenderade provokativa åtgärder mot Ryssland, och förutsåg att Ryssland skulle gå in i Ukraina

7
2379
Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

Ingress: I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som tyvärr är aktuell i högsta grad.

En rapport från RAND rekommenderade amerikanska provokationer mot Ryssland och förutsåg att Ryssland skulle kunna ge igen i Ukraina
Detta rapporterar Rick Sterling 28/3 på Antiwar.com

__________________________________________________________________

RAND rapport 2019 rekommenderade provokativa åtgärder mot Ryssland, och förutsåg att Ryssland skulle gå in i Ukraina.

Enligt en Rand-rapport från 2019 med titeln ”Overextending and Unbalancing Russia” är USA:s mål att underminera Ryssland precis som man gjorde med Sovjetunionen under kalla kriget. I stället för att ”försöka hålla sig framme” eller försöka förbättra USA på hemmaplan eller i internationella relationer ligger tyngdpunkten på insatser och åtgärder för att underminera den utpekade motståndaren Ryssland. Rand är en kvasi-amerikansk statlig tankesmedja som får tre fjärdedelar av sin finansiering från den amerikanska militären.

I rapporten listas åtgärder mot Ryssland uppdelade på följande områden: ekonomiska, geopolitiska, ideologiska/informationella och militära. De bedöms utifrån de upplevda riskerna, fördelarna och ”sannolikheten för framgång”.

I rapporten konstateras att Ryssland har en ”djupt rotad” oro för västlig inblandning och potentiella militära angrepp. Denna oro anses vara en sårbarhet som kan utnyttjas. Orsaken till den ryska oron nämns inte: Ryssland har invaderats flera gånger och 27 miljoner människor dog under andra världskriget.

Ukrainas betydelse

Ukraina är viktigt för Ryssland. De två länderna har mycket gemensamt arv och en lång gemensam gräns. En av Sovjetunionens viktigaste ledare, Nikita Chrusjtjov, var ukrainare. Under andra världskriget var Ukraina en av Hitlers invasionsvägar och det fanns ett litet men aktivt antal ukrainska kollaboratörer med Nazityskland. Avståndet från Ukrainas huvudstad Kiev till Moskva är mindre än 80 mil.

Av samma geografiska och historiska skäl är Ukraina en viktig del av USA:s och Natos ansträngningar för att underminera Ryssland. Den nuvarande biträdande utrikesminister för politiska frågor, Victoria Nuland, sade att USA under 20 år har investerat 5 miljarder dollar i projektet att vända Ukraina. Kulmen blev en våldsam kupp i februari 2014. Sedan 2015 har USA utbildat ultranationalistiska och nynazistiska miliser. Detta har dokumenterats i artiklar som ”U.S. House admits Nazi role in Ukraine” (Robert Parry, 2015), ”The US is arming and assisting neo-nazis in Ukraine while the House debates prohibition.” (Max Blumenthal, 2018), ”Neo Nazis and the extreme right are on the march in Ukraine” (Lev Golinken 2019) och ”The CIA may be breeding Nazi terror in Ukraine” (Branko Marcetic Jan. 2022).

Rand föreslog provokationer

Före 2018 tillhandahöll USA endast ”defensiva” militära vapen till Ukraina. I Rand-rapporten görs bedömningen att det kommer att innebära en hög risk men också en hög nytta att ge dödligt (offensivt) militärt stöd till Ukraina. Följaktligen sköt USA:s dödliga vapen i höjden från nära noll till 250 miljoner dollar 2019, 303 miljoner dollar 2020 och 350 miljoner dollar 2021. Det totala militärstödet är mycket högre. För några veckor sedan rapporterade ”The Hill”: ”USA har bidragit med mer än 1 miljard dollar för att hjälpa Ukrainas militär under det senaste året”.

I Rand-rapporten förtecknas många tekniker och ”åtgärder” för att provocera och hota Ryssland. Några av åtgärderna är bl.a:

 • Omplacering av bombflygplan inom räckhåll för viktiga ryska strategiska mål.
 • Utplacering av ytterligare taktiska kärnvapen på platser i Europa och Asien.
 •  Öka USA:s och allierades marina styrka och närvaro i Rysslands operationsområden (Svarta havet).
 •  Att hålla Natos krigsövningar vid Rysslands gränser.
 •  Att dra sig ur INF-fördraget (Intermediate Nuclear Forces).
  Dessa och många andra provokationer som Rand föreslår har faktiskt genomförts. Nato genomförde till exempel massiva krigsövningar med namnet ”Defender 2021” precis vid Rysslands gräns. Nato har börjat ”patrullera” Svarta havet och gjort provocerande intrång i Krimvatten. USA har dragit sig ur INF-fördraget.

Sedan 2008, när Nato ”välkomnade” Ukrainas och Georgiens strävan efter medlemskap, har Ryssland sagt att detta skulle överskrida en röd linje och hota dess säkerhet. Under de senaste åren har Nato tillhandahållit rådgivare, utbildning och allt större mängder militär utrustning. Även om Ukraina inte är en formell medlem av Nato har landet i allt högre grad behandlats som en sådan. I hela Rand-rapporten står det: ”Även om Natos krav på enhällighet gör det osannolikt att Ukraina skulle kunna få medlemskap inom en överskådlig framtid, kan Washingtons framhävande av denna möjlighet stärka Ukrainas beslutsamhet samtidigt som det leder till att Ryssland fördubblar sina ansträngningar för att förhindra en sådan utveckling”.

Alternativet, som hade kunnat förhindra eller åtminstone föregripa den nuvarande ryska interventionen i Ukraina, skulle ha varit att förklara Ukraina obehörigt till Nato. Men detta skulle ha gått stick i stäv med USA:s avsikt att medvetet betona, provocera och hota Ryssland.

Ukraina som USA:s klient

I november 2021 undertecknade USA och Ukraina ett avtal om strategiskt partnerskap. Detta avtal bekräftade Ukrainas strävan att ansluta sig till Nato och förkastade Krimfolkets beslut att återförenas med Ryssland efter kuppen i Kiev 2014. Avtalet signalerade en konsolidering av Washingtons ekonomiska, politiska och militära inflytande.

 

Föregående artikelInternationella sanktioner – ett medel för EUs utrikes- och säkerhetspolitik
Nästa artikelWagnergruppens chef uppger att Bakhmut (Artyomovsk) har intagits
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Nikita Khrushchev var inte ukrainare, utan etnisk ryss men hans fru var Ukrainare och han föddes under det Ryska Imperiet i en landsortsby som heter Kalinovka i Kursk området, som ligger bara ett tiotal mil från gränsen till Ukraina. Khrushchev’s fru var dock Ukrainare och Khrushchev lär ha varit mycket förtjust i Ukraina.

  Ukraina var som sagt en av Hitlers invasionsvägar och det är av samma anledning idag en viktig invasionsväg för USA. USA har tydliga avsikter att militärt erövra och lägga under sig kontrollen av både Ryssland och Kina och därmed de resurser och naturrikedomar som finns i länderna. Det är därför USA så aggressivt bygger ut NATO, maskerat som en försvarspakt, men i verkligheten är det en angreppspakt som fungerar identiskt som Hitlers förberedelser i Norge att anfalla de Brittiska Öarna med Norge som bas. För att kunna förbereda anfallet mot de Brittiska Öarna behövde Hitler tillgång till svenskt territorium för att transportera trupp och krigsmateriel till Norge, Permittenttrafiken. NATO och det svenska värdlandsavtalet fyller idag samma uppgift som Permittenttrafiken 1940.

  Det förklarar även vad vi redan vet, nämligen att ukrainska trupper under Rysslands militära operation i Ukraina leddes från en stridsledningscentral i USA, USA rapporteras ha placerat omkring 40 satelliter över just Ukraina, informationen samlades in och behandlades i AI drivna superdatorer i USA och användes för att leda Ukrainas militär, ända ner på personnivå. Man har hittat den amerikanska utrustningen i övergivna Azov baser.

  Med historien i minne, vi stoppade inte nazisterna i tid, därför är det så viktigt att vi denna gång stoppar USA i tid. Speciellt just nu den massiva amerikanska krigspropagandan i svenska media, vilken är identiskt med den en gång nazisterna drev. Krigspropaganda syftar till att svartmåla den ena parten och beskylla den för allehanda påhittade brott, och det är precis vad som pågår idag i svenska media. Skådespelaren Zelensky är en del av USA propagandan. Det är helt unikt att en krigsmakt som USA har tillåtits driva sin propaganda ända in i det svenska Riksdagen.

 2. Ukraina förberedde även barnen, genom att skapa barnböcker och lära barn att Ryssar är fienden. Barnen skall växa upp och tycka att det är bra att ryssar dör för de är onda.
  Det beskyller ICC Ryssland för att de indoktrinerar barn att bli ryska, bara det att barnen i Donbass känner sig som ryska. De får inte lära sig i Donetsk att hata ukrainare i skolan.

  Journalister på besök i Donbass, har funnit flera böcker som lär barnen att hata ryssar i skolorna.

  Översatt från Как я поехал на войну. Платон Маматов.
  ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

  Jag hittade en liten bok i Kremennaya. En bilderbok för små barn. Poängen med boken ligger i följande:
  1. Ukrainares bästa och äldsta vänner är polacker, turkar, österrikare och tyskar.

  2. Ryssar är onda, dumma, fega varelser.

  3. Modiga och vackra ukrainare har framgångsrikt dödat ryssar i tusen år. De lyckades till och med ta Moskva.
  Boken är förkrigstiden. Folk förberedde sig i förväg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here