Hongkong protesterna förklaras!?

4
1692

Protesterna i Hongkong fortsätter och blir alltmer våldsamma.

DN skriver ”PEKING. Våldet i Hongkong trappas upp allt mer. Under söndagens protester gick känslorna extra heta efter att två aktivister attackerats av Kinavänliga krafter tidigare i veckan. Protesterna på söndagen började som många gånger tidigare fredligt. Tusentals människor trotsade polisens beslut att neka Civil Human Rights Front, som har arrangerat de största demonstrationerna i Hongkong, tillstånd att demonstrera mot det maskförbud som har införts.
Efter några timmar, precis som flera tidigare helger, urartade protesterna i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. ”
Våldsamma protester i Hongkong inne på 20:e veckan.

Om protesterna är mer eller mindre våldsamma än de i Barcelona vet jag inte. Om polisvåldet är värre än de i Frankrike vet jag inte, men mitt intryck är att de är värre i Macrons Frankrike.

Hur tror ni att polisen i Sverige skulle ha handlat?

Vidare rapporteras att Hongkongs chefstjänsteperson Carrie Lam kommer att ersättas.Fox News. Rimligt å ena sidan, och ses nog som en seger bland många av dem som protesterar. Och troligen i CIA.

Den här artikeln ger viss bakgrund och förklaring till vad som sker:

Relaterat.

Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?
Hongkong: Reuter presenterar “fake news” och USA-politiker lägger sig i.
Demonstrationer för den kinesiska regeringen i Hongkong.
Hongkongprotesterna och USA:s roll.
Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras det värre våldet i Frankrike respektive det mindre våldet i Hongkong? Juni 2019.

Föregående artikelSyrien: En uppgörelse för kort krig och sedan för politisk lösning för ett enat Syrien?
Nästa artikelTrump satsar nu 40 färska miljoner på terroriststöd i Syrien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Demonstrationerna i Hongkong har många drag gemensamt med händelseutvecklingen i ”färgrevolutioner” på andra ställen. Min bedömning efter att ha sett SVTs dokumentär om de ”ledarlösa” demonstranterna är att ungdomarna drivs av vackra ideal om frihet och demokrati – oklart hur den ska se ut, men nåt i stil med den västeuropeiska liberala, och de ser sig själva som demokratihjältar som hellre dör än ger sig. De är oerört taktiska och uppfinningsrika i sina metoder att bekämpa polisen och finner uppenbarligen både nöje och tillfredsställelse i att använda dessa gerillametoder, som en lek. De tror inte på fredliga metoder – längre – säger de. Och har sen också blivit allt våldsammare, pådrivna av s k frontliners eller ”en hård kärna” (vilket för övrigt påminner om demonstranterna i Kiev 2014 med sina maskerade och våldsamma högerextremister i fronten) .
  En uppräkning av olika våldsmetoder (exemplen hämtade från DN och public service): intrång i och vandaliserig av parlamentsbyggnaden (polisen såg på utan att ingripa), gatsten, brandbomber, molotovcocktails, frätande vätskor, järnrör, nerbrända polisstationer, sönderslagna T-banestationer och butiker och misshandel av polis med järnrör (kulmen på ständiga hot mot poliser som inringats av demonstranter). Majoriteten av demonstranterna tänker inte längre än ”kämpa eller dö för Friheten”, med förhoppning om hjälp från USA, medan krafterna bakom kulisserna syftar till att provocera fram ett våldsutbrott från fastlandskinesisk militär. och troligen om möjligt ett avskiljande av Hongkong från Kina, en variant av modell Ukraina. Den kinesiska regeringen har säkert genomskådat strategin och försöker envist att hålla tillbaka polisvåldet tills hongkongborna själva börjar tröttna på demonstranternas våld.

  Den 8 september gick demonstranterna med USA-flaggor till USAs konsulat och vädjade till Trump att befria Hongkong. Det fick obetydlig uppmärksamhet i svenska massmedier men noterades t ex av Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7295527. DN teg om händelsen.

  De påstås vara ledarlösa men i själva verket leds de diskret och bakom kulisserna av Civil Human Rights Front, där en av centralfigurerna Ching Yin “Johnson” Yeung presenteras som en god vän på NEDs hemsida https://www.ned.org/fellows/ching-yin-johnson-yeung/?fbclid=IwAR35uhL7BRPx26DM8s6FSkX_FCvdhVasB6c3xcC68TT-6zkH7n2wNi4bAaw. I SVTs dokumentär om Hongkong nyligen presenteras han som demokratiaktivist och uttalar sig om behovet att frigöras från Pekingregeringens terror.
  En lokal källa till information är tidningen South China Morning Post.

  • Demonstrationerna i Hongkong har många drag gemensamt med händelseutvecklingen i “färgrevolutioner” på andra ställen. Min bedömning efter att ha sett SVTs dokumentär om de “ledarlösa” demonstranterna är att ungdomarna drivs av vackra ideal om frihet

   Din bedömning stämmer. Glöm inte att jag en gång personligen rekryterades till CIA/NED program att indoktrinera barn och ungdomar. Efter ett par månaders grooming med möte där politik var ämnet ombads jag att ställa upp som volontär för att coacha i talad engelska. Undervisningsmaterialet tillhandahölls av en ideell amerikansk stiftelse gratis. Jag fick läsa det. Det prisade i höga toner amerikansk demokrati och system med den amerikanska konstitutionen. Demokrati innebär nästan total obehindrad frihet, man väljer alla, och alla politiker eller tjänstemän måste lyda folket och göra som dom blir tillsagda. Demokrati införs genom civil olydnad, demonstrationer, och väpnade revolutioner. Våldet blir nödvändigt för att det motiveras av resultatet, friheten att göra som alla vill. Så var tongångarna och den bild som målades upp. Rekryteraren, som själv arbetade som ”engelsklärare” försvann mycket plötsligt omkring 2016 när Xi började utrensningarna mot dessa NGOs. Detta är USAs metod idag, man startar mängder av påstått ”oberoende” och ”ideella” NGOs för att hjälpa ungdomen på traven till ”demokrati”. Samma sak har pågått inne i Kina och i Tibet och Xinjiang. Modellen är densamma som motståndscellerna under WW2. Infiltrera och undergräva samhällsordningen, vilket lämnar plats för USA, som i Mellanöstern. När Xi började rensade ut 2016 skev amerikanska media att ”Kina hade rensat ut västerländsk litteratur från universiteten, till förmån för traditionell kommunism. Ingen på universalisten hade hört talas om det.

 2. Det är Peking som försöker ta kontrollen och eliminera individuella rättigheter, de infiltrerar proteströrelserna och för dem i extrem riktning, för att sen kunna använda exempellöst våld. Peking vill destabilisera Hongkong och konstituera total kontroll. Naturligtvis är vare sig USA eller UK inblandade, detta gäller kineser under eller utanför kommunisternas styre.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here