Hongkong: Reuter presenterar ”fake news” och USA-politiker lägger sig i.

4
1931
Hur skulle svensk polis agerat?

Denna artikel består dels av avsnittet ”Aktuellt” och dels av en artikel i Global Times som översatts av Christina Sörle, samt av mina kommentarer här och där.

Aktuellt:
Protesterna i Hongkong blir allt våldsammare.

* DN skriver 1/9 på eftermiddagen ”Flyg ställs in vid Hongkongs internationella flygplats, där tusentals aktivister samlats för att blockera vägar. Samtidigt försöker regionen återhämta sig efter nattens våldsamma sammandrabbningar.
Svartklädda demonstranter bygger bland annat barriärer vid flygplatsens busstation och förstör övervakningskameror, samtidigt som de gömmer sig från kamerorna med hjälp av paraplyer.
Minst 16 avgångar har ställts in enligt flygplatsens sajt, och i avgångshallen trängs mängder av passagerare som haft svårt att ta sig dit.
Tågen till flygplatsen ställdes in tidigare under dagen, meddelar spårtrafikoperatören MTR, på uppmaning av Hongkongs regering och luftfartsverk, enligt ett meddelande på stationerna.
Hongkongpolisen uppger sig vara beredd att inleda en insats för att skingra demonstranterna, och uppmanar dem via Facebook att lämna flygplatsområdet omedelbart. DN: Flyg och tåg ställs in efter nya protester i Hongkong.” Flyg och tåg ställs in efter nya protester i Hongkong.

* I radioprogrammet ”Godmorgon världen” 1/9 kl 10 intervjuas en svensk statsvetare som för tillfället verkar i Hongkong om demonstrationerna.

Hon berättar att båda sidorna har blivit mer våldsamma och att polisen tar till våld och skjuter i luften då de blivit trängda. Hon menar att lugnare demonstrationer har stöd bland de flesta i Hongkong, men presenterar inget stöd för denna bedömning.
Kommentar: Inget sägs om utländsk påverkan, en fråga av central betydelse.
Inga uppgifter om tydliga krav från demonstranterna.

* Sputniknews betonar polisens återhållsamhet baserat på en rapport från en aktivist på plats. Sputniknews.
RT.

* Kina har skarpt kritiserat lagstiftare och tjänstemän i USA för att öppet stödja de pågående demonstrationerna i Hongkong, och beskriver deras kommentarer som hycklande och motiverade av Washingtons önskan om global dominans.I ett uttalande sade Peking att det ”beklagar” kommentarer från senatens minoritetsledare Chuck Schumer (D-NY), kongressledamoten Jim McGovern (D-MA) och Vita huset om de alltmer våldsamma gatuprotesterna i Hongkong. De amerikanska lagstiftarna och tjänstemännen krävde att Hongkongs regering skulle släppa individer som är inblandade i den pågående oron. ”Anmärkningarna förvränger sanningen, stödjer gärningsmännen och innebär flagrant inblandning i Hongkongs angelägenheter. Detta är Kinas inre angelägenheter, och detta avslöjar återigen hyckleri, hegemoniskt tänkande och fördomar från amerikanska politiker,” lyder utlandet. Man betonade att Hongkongs polis hade arresterat demonstranter som misstänks för våldsamheter, ett ”brott som inte kan accepteras av några ambitioner.” Uttalandet sade att Kina stenhårt kommer att försvara sin suveränitet över Hongkong, och att det kinesiska folket inte är rädd för hot eller hot. RT.

Kommentar: Antag att Kina, eller ett annat land (Ryssland till exempel) skulle kräva att myndigheter i USA ska frisläppa personer som omhändertagits för våldsverkan. Hur skulle detta uppfattas av USA? Av media? Man kan också notera den ovanligt hårda tonen i kritiken från Kina.


Reuters falska nyheter är en skamfläck för global journalistik.

Jag publicerar nedan en skarp kritik i kinesiska Global Times mot en artikel i Reuters. Uppgifterna tillåter mig ingen säker bedömning om allt som skrivs är riktigt. Länk till artikeln i Reuters finns nedan också.

Läs lika kritiskt som då du läser en artikel i DN eller Sputniknews.

Global Times 31/8: Reuters falska nyhet är en skamfläck för global journalistik.

Enligt en så kallad ”exklusiv” rapport från Reuters som släpptes 30/8 överlämnade Carrie Lam, verkställande direktör för Hongkongs särskilda administrativa region (HKSAR), ett förslag till Peking tidigare i somras som bad att ”5 viktiga krav” från Hong Kong-demonstranterna skulle tas på allvar, men att de förkastades. Reuters rapport.

Global Times har sedan dess fått veta att Reuters-historien är falsk. I själva verket avser den att skapa en bedräglig uppfattning genom att sammanfoga rykten med offentliga arrangemang i ett försök att missleda opinionen. Rapporten hänvisar felaktigt till ett gemensamt symposium mellan Folkrepubliken Kinas regerings sambandskontor och den särskilda administrativa regionen Hongkong SAR den 7 augusti, och skapar en falsk berättelse.

Detta har blivit en skamlig strid om den allmänna opinionen. Reuters erkände att de inte hade sett Lams förslag. Den så kallade ”breaking news” var förmodligen baserad på information från tre anonyma källor. De icke namngivna källorna kan vara påhittade, eller så kan de vara fake news- skapare.

Denna ”falska nyhet” dök upp i ett kritiskt ögonblick under Hongkong-krisen och syftade till att utså split mellan Kinas centralregering och HKSAR. Sedan protesterna började har HK-regeringen och stadens polisstyrka gjort enorma ansträngningar för att upprätthålla social ordning. Emellertid är yttre krafter fast beslutna att störa HK-polisen och sabotera bandet mellan invånare i Hongkong och fastlands-kineserna.

Det faktum att den falska berättelsen släpptes på en fredag indikerar hur händelserna i Hongkong har förvandlats till en strid i den allmänna opinionen. Det är redan känt att radikala grupper kommer att arrangera olagliga demonstrationer på lördag trots att de inte har fått polistillstånd och det kommer att medföra stor risk för en ny våldsrunda. De falska nyheterna syftar till att provocera fram att mer våld och fler upplopp och än mer destruktivt beteende dras igång mot Kinas centralregering

När en kris bryter ut i ett utvecklingsland har vissa västerländska mediebyråer spelat en skamlig roll genom att dra fördel av sitt inflytande. Reuters-rapporten på fredag var ett försök att blanda sig i Hongkongs angelägenheter. Det verkade som om Reuters hade släppt en ”exklusiv” nyhet, men i verkligheten var det ett uppsåtligt försök att ge en felaktig bild av situationen i HK och förstöra antivålds- och fredsbevarande insatser.

Upploppen och motdemonstrationer i Hongkong har utvecklats. Bråkmakare visar mobb-beteende för att försöka underblåsa sin styrka. Staden behåller under nuvarande omständigheter sitt tidigare kapitalistiska system genom att det bibehåller nära förbindelser med västerländska länder. När protesterna började spelade USA och Storbritannien rollen som starka anhängare av demonstranterna. Nu eldar båda nationerna på och manipulerar lokala demonstranter som om de vore marionetter för att kunna ingripa i Hongkongs angelägenheter.

Nyheten är typisk för hur västerländska nyhetsbyråer gör, då de har för avsikt att skapa maximal förändring till lägsta möjliga kostnad och de manipuelerar den allmänna opinionen vid kritiska ögonblick.

I denna fråga har Reuters allvarligt avvikit från den journalistik-etik som alla nyhetsbyråer bör följa. Det har utfört vad amerikanska och brittiska underrättelsebyråer vanligtvis gör. Misstanken har redan framkommit att den falska nyheten var en manöver i lönndom, arrangerad av underrättelsebyråer med Reuters som deras medbrottsling.

Hur skamligt är det inte att Reuters, som en av de största internationella nyhetsorganisationerna i världen, engagerar sig i det allmänna opinionskriget mot HKSAR och Kinas centralregering med en så genomfalskt och oriktigt reportage.

Kommentar:
Man noterar åter den hårda tonen. Utgående från att Reuters skriverier – se artikeln från Reuters- är felaktig är detta förståeligt. I journalistiken har man rätt att använda anonyma källor, men journalisten/nyhetsbyrån mister därmed inte sitt pressetiska ansvar.

Relaterat.
Demonstrationer för den kinesiska regeringen i Hongkong.
Hongkongprotesterna och USA:s roll.
Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras det värre våldet i Frankrike respektive det mindre våldet i Hongkong? Juni 2019.

Föregående artikelAmineh Kakabaveh och debatten om förorterna, segregationen och religiös extremism
Nästa artikelUSA:s senaste projekt för att skada Kubas internationella hälsovårdsbistånd. Uttalande av Svensk-kubanska.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Ingen nation får lagligen blanda sig i andras inre angelägenheter av någon anledning när som helst – utom i självförsvar om de attackeras.
  USA har inte attackerats av en annan nation sedan 7 december 1941 – eller hotats av någon sedan andra världskriget slutade.
  Det som pågår i Hong Kong replikerar USA: s färgrevolutionförsök mot riktade länder sedan de först riktades mot Belgrad, Serbien 2000.
  De är planerade och orkestrerade i USA. Hittills har Peking varit motvilliga att överreagera och låt stadsmyndigheterna hantera saken.
  Dess myndigheter är väl medvetna om att USA:s smutsiga händer är bakom det som har pågått i månader, Hong Kong omgiven av oändligt våld och kaos, vilket återställer lugnet till stadens väsentliga.
  Men om våldsamma protester fortsätter okontrollerat, finns det risk för att de kan sprida sig till fastlandet – vilket Washington kan ha i åtanke.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here