Hongkongprotesterna och USA:s roll

17
2764
Hongkong protester.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som kan vara aktuell denna dag då nya uppmärksammade lagar träder i kraft idag.


Hongkongprotesterna och USA:s roll

Radionyheterna rapporterar om våldsamma demonstranter utan tillstånd på årsdagen av återförenandet av Hongkong med Kina. Dessa sägs ha slagits ned hårt, låter nästan som lika hårt i Macrons hårda tag i Frankrike som dödat folk och skadat tusentals. Men som media tiger om. Men inte jag. Gula Västarna demonstrerar för 31:a lördagen i följd. Hur skildras det värre våldet i Frankrike respektive det mindre våldet i Hongkong?
Senare idag sker demonstrationer med polistillstånd.
Lagtillståndet har dragits tillbaka för några dagar sedan.

Vilka länder tillåter stora demonstrationer utan tillstånd. Jämfört med Frankrike verkar myndigheterna inte varit lika hårda i Honkong, åtminstone hittills.

Återpublicerar denna artikel.

Detta är ett uttalande av International Action Center som översatts och lätt redigerats av Christer Lundgren. Den har publicerats av International Action Center som grundades 1992 av USA:s förre justitieminister Ramsey Clark. här.

Jag har kortat ned något för att få fram det jag tycker är viktigast.


 

Den senaste tidens massprotester mot en föreslagen ändring i utlämningslagarna har skakat om Hongkong. För alla progressiva krafter är det en naturlig reaktion att stödja massdemonstrationer. Men man måste se djupare, man måste fråga sig vilka krafter som står bakom en rörelse och vem den gagnar.

Bakgrund

Storbritannien stal Hongkong från Kina i slutet på det första opiumkriget 1842. Genom opiumkrigen genomdrev Storbritannien och USA militärt opiumhandeln, ojämlika fördrag och ockupation. Hundra år av imperialistisk plundring gjorde Kina fullständigt utfattigt och underutvecklat.

Den kinesiska revolutionens seger 1949 förändrade Kina i grunden och var starten på ansträngningarna att bygga socialism. Men i 30 år, från 1949 till 1979, var Kina fullständigt avskärmat, utsatt för blockad och sanktioner av USA och de västliga imperialistmakterna.

År 1979 under ”reformen och öppnandet” som inleddes under Deng Xiaoping, gjorde Kina eftergiften att genomföra kapitalistiska marknadsreformer.

Den brittiska kolonin Hongkong återlämnades till Kina 1997 enligt principen ”ett land, två system” som bevarade mycket av det brittiska koloniala rättssystemet i den förutvarande kolonin.

Hongkong är ett centrum för världens finanskapital.

Finanskapitalet har gjort starka intrång i Kina. Hongkong är västs operationsbas, som stimulerar tillväxten av en kapitalistklass i Kina som hotar socialismens grundvalar.
Idag är Kina ett djupt motsägelsefullt samhälle, kännetecknat av kampen mellan en pånyttfödd kapitalistklass och de kinesiska arbetarnas och böndernas strävanden att behålla och utöka en planerad ekonomi.

Det är i sammanhang med denna kamp, samt USA:s eskalerande militära inringning av och handelskrig mot Kina, som de nuvarande protesterna i Hongkong måste förstås.

Finanskapitalets krafter i Hongkong och deras allierade i USA och Europa vill lösgöra Hongkong från Kina så att området kan fungera som en ekonomisk och politisk utpost i regionen. Det innebär att man i största möjliga utsträckning begränsar juridisk och politisk integration med Kina. I det syftet har USA gett omfattande politiskt, ekonomiskt och medialt stöd till protesterna.

Protestvokabulär har såväl vänstern som högern.

Genom NED har USA finansierat kuppförsök, ofta innefattande en komponent av massprotest, i Honduras, Nicaragua, Venezuela, Haiti, Ukraina och Syrien. Varje rörelse har potential att dra med sig många välmenande progressiva människor, ofta med legitima anledningar till missnöje, vilkas intressen inte är desamma som för rörelsens ledning.

Fakta om Hongkongprotesterna.

Många medlemsorganisationer i Civil Human Rights Front, koalitionen bakom de senaste protesterna, tar emot eller har tagit emot ekonomiskt stöd från National Endowment for Democracy (NED), en USA-finansierad mjukmakt-organisation som delar ut pengar i USA-imperialismens intresse. Dessa inkluderar: Hong Kong Institute of Human Resource Management, Hong Kong Confederation of Trade Unions, Hong Kong Journalists Association, Civic Party, Labour Party och Demokratiska partiet.

Över 37 000 NGO:er (icke-statliga organisationer) med tiotusentals anställda är registrerade i Hongkong, och många av dem får finansiering från USA och Europa.

Martin Lee, grundare av Demokratiska partiet, en medlemsorganisation inom Civil Human Rights Front, träffade USA:s utrikesminister Mike Pompeo under protesterna. Vid mötet uttalade Pompeo stöd för protesterna.

Om protesterna verkligen hade ett progressivt syfte, skulle de inte stödjas av den reaktionära ledningen för USA-imperialismen, samma kraft som försökt genomföra en kupp i Venezuela, hotar Demokratiska Folkrepubliken Korea och försöker starta krig mot Iran.

Hongkongs självständiga rättssystem är en relik från brittisk kolonialism. Ingen annanstans i världen har en stad självständiga utlämningslagar, som står över ett suveränt lands auktoritet.

Trots årtionden av västerländsk finansiering med miljontals dollar har Hongkong en befolkningsandel fattiga på 20% (23,1% för barn) jämfört med mindre än 1% på fastlandet. Under de senaste 20 åren har fattigdomen i Hongkong förblivit hög, medan Fastlandskina har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom. Den senaste tidens protester, som i mångt och mycket liknar ”Occupy Central”-protesterna i Hongkong 2014, har inte tagit upp denna fråga.

Protesterna har riktats mot ledare med koppling till Kina samtidigt som de ignorerar de USA-anknutna bankerna och de extremt rika kapitalister som är baserade i Hongkong, vilka är klart ointresserade av att göra något åt fattigdom eller andra desperata behov.

USA säger sig värna om yttrandefrihet och politiskt motiverade utlämningar, samtidigt som de aggressivt driver på utlämning av Julian Assange för att han avslöjat USA-imperialismens brott.

Tongivande media i USA och Europa har entusiastiskt rapporterat om Hongkong-protesterna, i skarp kontrast till den magra, ofta kritiska bevakningen av massprotester i Gaza, Honduras, Sudan, Jemen och Frankrike eller generalstrejken nyligen i Brasilien. Skillnaden i bevakning avslöjar en skillnad i vilka krafter som ligger bakom protesterna, en skillnad i vem de gagnar.

USA-imperialismen har en lång historia av ”färgrevolutioner” i vilka protester med en progressiv, till och med revolutionär, patina används som täckmantel för en reaktionär pro-imperialistisk agenda.

Det globala finanskapitalets krafter i Hongkong är allierade med USA-imperialismen och motsätter sig socialistiskt ägande och Kinas kommunistpartis ledning av Kina.

USA Bort med händerna från Kina!

Hongkong är en del av Kina!

Relaterat.

Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!

Där står ””National Endowment for Democracy” (NED), är en organisation nära CIA som i början av 1980-talet började kalla sig för en ”NGO” (trots att man fortfarande finansieras ur den amerikanska statskassan).” NED var viktigt i undermineringsarbetet och USA:s försök att störta den folkvalde presidenten Janukovitj.

Vad är det som händer i Nicaragua? Egentligen?

Där skriver NED:s grundare Allen Weinstein, NED som är ett barn till CIA: ”Mycket av vad vi gör idag gjordes i hemlighet av CIA för 25 år sedan.”

Föregående artikelKosovos president åtalad för krigsförbrytelser. Har sommarprataren de Mistura rätt?
Nästa artikelVad händer i Hongkong? Vilken säkerhetspolitik får Kina ha?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Om jag inte är fel underrättad var det mycket illa ställt med demokratin i Hongkong under den brittiska tiden. Men vid överlämnandet 1997, men först då, genomförde britterna en mängd förändringar vilka, med rätt eller orätt, klassades som ”demokratiska”, men var uttryck för en ”härska genom söndring” politik.

  • När jag först kom till Hong Kong måste ha varit omkring 1970. Det var inte ”illa ställt” med någon ”demokrati”, begreppet fanns inte ens. Efter dagens mått mätt var över 90% av Hong Kong befolkningen fattig, mycket fattig. Endast billig arbetskraft. Engelsmännen relativt respektfulla, amerikanarna det motsatta. ”You don’t come to Hong Kong to live, you come to double your money – fast”. Amerikanarna talade ofta om Hong Kong borna som om dom vore lämlar i ett zoo, och i tredje person. Arbetarna, yrkesmännen, bodde, med hela familjen, och arbetade ofta i enrummare, 10*10 meter, naken betong, och inga fönster eller dörrar, bara öppningar i betongväggen. Västerlänningarna bodde uppe på höjderna, i lyxvillor, med tjänstefolk och chaufför. Gå till http://global-mariner.com/ bilderna är tagna av Karsten Petersen, sjöman och chief (chefsingenjör) på ett antal fartyg som seglade på Hong Kong. Sist jag pratade med honom bodde han utanför Köpenhamn som pensionär med sin kinesiska fru. Titta på bilderna från ”Aberdeen”, så levde folk, ingen sjukvård, ingen skola, ingen välfärd, så växte barnen upp. Gå även till sajten https://china-underground.com/2016/05/15/75-amazing-old-restored-photos-china/ Många av bilderna är visserligen från Qing dynastin, men detta var även ”demokratin Kina”. Upplys mig, vem tror att Kina vill ha sin ”demokrati” tillbaka. Dagens folkstyre- och folkpåverkan-system har verkligen levererat något annat.

 2. Artikeln missar målet ordentligt. Vad det rör sig om i grunden är att USA vill behålla och stärka greppet om Hong Kong och blockera kinesisk inflytande. USA sitter osynligt långt i bakgrunden. Dels finansierar USA mängder med rörelser i Hong Kong som skall arbeta för USA kontroll, de flesta vet inte ens om var pengarna verkligen kommer ifrån. Dels rekryterar USA agenter folk för att sätta upp ”celler” av ”informatörer” i Hong Kong som skall ”informera” främst barn och universitetsstuderande om hur man implementerar ”demokrati” med civil olydnad, protester, samhällessabotage, eller väpnade revolter. Det är makt det gäller, inte styre. Jag har personligen blivit utsatt för rekryteringsförsök och fått läsa ”undervisningsmaterialet”. ”Studierna” maskeras som gratis engelskundervisning av volontärer. Protesterna är nästan en identisk kopia av rödgardisternas härjningar under kulturrevolutionen. Det gäller inte alls ”politiskt motiverade utlämningar” för det är domstolarna som har sista ordet, inte politikerna. Domstolarna har högt anseende och är brittiska. Sedan finns det ingen ”pånyttfödd kapitalistklass” i Kina. Det är propaganda. Det finns ett gammalt kinesiskt ordstäv ”Om alla skall bli rika måste någon bli rik först”. Det finns inget i Kina som kan kallas en ”kapitalklass”. Det finns heller ingen som kan kallas ”de kinesiska arbetarnas och böndernas strävanden att behålla och utöka en planerad ekonomi” i Kina. Det låter mest som ett överlevande lik från Mao-tiden som vägrar att lägga sig. Planekonomin är i stort borta i Kina, man planerar, men inte för att styra som man gör i Sverige, man planerar för att möjliggöra.

  • Tack för värdefulla, initierade synpunkter. Artikeln lyfter dock fram utländska interventionsförsök i Hongkong.

 3. Håller helt med. England borde skicka soldater till Hong Kong och ockupera halvön för att skydda befolkningen från kommunisterna. Därefter bör de bjuda in oberoende observatörer från länder som USA, Colombia, Ukraina och Saudi Arabien och utlysa en folkomröstning om självständighet. Allt helt i strid mot internationell rätt. Krim 2.0 here we go.

  Ryssland bort med händerna från Ukraina

  Krim är en del av Ukraina

  • England skickade soldater till Hong Kong redan 1842, vilket blev grunden för omkring 150 års olaglig ockupation och utsugning. Det är väl knappast något vi vill se upprepat. Skulle Hong Kong bli oberoende idag, Hong Kong har varit del av Kina i över 5,000 år, med undantag för den brittiska ockupationen med militära medel, skulle det innebära ett gatumobbens välde. Bara för din information, Krim bebos av etniska Ryssar, Ukraina bebos av etniska ukrainare, helt olika folk. Det var Nikita Khrushchev som annekterade ryska Krim till Ukraina 1954, då båda del av Sovjet, för att få en enheltig projektledning för ett stort infrastrukturprojekt. Ryssland avslutade den annekteringen. Dessutom hade man en folkomröstning på Krim majoriteten röstade för återförening med Ryssland. Snarare måste Hong Kong införa samma modell som Singapore, vilken fungerar bra.

  • England, detta ruttnande land i nordvästra Europa har varken kapacitet eller kurage nog att göra något. England få leka försvar genom att ackompanjera Ryska skepp som passerar kanalen, sedan så skryta om hur de skrämde iväg Ryssarna i tabloid media som Sky och Daily Mail. Det enda engelsmän är bra på är att skrapa pudding. Bra om de håller sig till det.

 4. Den senaste utvecklingen av proteströrelsen i Hongkong har gjort mig ytterst misstänksam. Ett mönster börjar träda fram som låter mig ana USAs inblandning. Ända sedan kriget i Jugoslavien har USA använt samma metoder för att trappa upp de interna konflikterna i den stat man vill komma åt. Kina betraktas av USA som huvudfienden. Försöker man nu göra Hongkong till Kinas Ukraina? De demonstrerande studenterna som enligt kommentatorerna i public service innehöll ”en hård kärna” blev våldsamma och provocerade kraftigt polisen genom att angripa och ockupera parlamentsbyggnaden. Men polisen lät sig inte provoceras utan såg bara på när demonstranterna gick in i parlamentet där de stannade, lätt förvirrade över att inte mötas med våld. Flertalet gick därifrån, men några ur ”den hårda kärnan” fanns kvar när poliserna slutligen gick in och hårdhänt kastade ut dem.
  ”Världssamfundet” kan den här gången inte beskylla myndigheterna i Hongkong och Kina för övervåld. Tvärtom är det demonstranternas militanta upptrappning av konflikten som börjar ifrågasättas. Varför denna plötsliga eskalering? Världsopinionen är kluven och undrar vad det är som pågår. Vad kommer att hända härnäst?

  • Att USA finns osynliga i bakgrunder är inget du behöver misstänka, det vet vi, och jag har högst personlig erfarenhet. Vad kommer att hända härnäst. Som vanligt mörkar Svenska media massor. När paraply revolten pågick ingrep Peking bakom kulisserna och för att dämpa våldet. Polisen i HK är brittiskt utbildad och reagerar på brittiskt sätt, med batonger och pepparspray. Istället drog ockupationen ut på tiden. Att göra affärer är i Hong Kong är något av en helig religion som aldrig får skändas, men det var just vad Occupy demonstranterna gjorde. Man stoppade HK’s affärsverksamhet. Affärskretsarna surnade till slut till ordentligt, och hotade med att om inte polisen rensade gatorna skulle dom anställa Triaderna att göra jobbet, och för att visa att dom menade allvar gjorde dom just det i liten skala. Strategin verkar nu vara att låta ungdomen ställa till så mycket oreda och problem att det kommer krav på att rensa upp och det mer permanent. Ett par kända anstiftare har släppts ur fängelse, bland dem Wong, huvudmannen bakom paraply revolten, kravallpolis utanför parlamentet drog sig tillbaka och lät demonstranterna bryta sig in. Samtidigt övervakar man säkert och letar säkert reda på huvudpersonerna bakom anstiftan, och då kan man senare angripa roten till problemen och eliminera dom. Demonstranterna, eller snarare deras osynliga huvudmän, vill ändra statsskicket med våld, och det kallas högförräderi och ger långa fängelsestraff. Äldre i HK liknar detta vid Kulturrevolutionen, och demonstranterna vid rödgardisterna. Rödgardisterna var inget annat än laglösa gäng av gatuligister som drog omkring och skipade egen rättvisa och slogs med varandra.

 5. Vakna Kerstin Stigsson. Socialism och kommunism är väldigt lik fascism och nazism.
  Världens politiska ledare deltar i samverkan med finansvärldens oligarker. Vi är på väg mot ett samhälle styrt av en totalitär diktaturstat.
  Världsherrarna på Wall Street styr både den extrema högern och den extrema vänstern. De deltar i samverkan med finansvärldens oligarker. FN planeras bli den nya världsregeringen. De må stegens tyranni öppnar vägen till en totalitär superstat där alla militära och polisstyrkor kommer att överföras under FN:s kommando.
  Den socialistiska hjärntvätten är en del av den plan vi nu med accelererande fart ser framträda. En enormt mäktig stat ska bestämma allt. Människorna måste underordna sig och lyda. Människor är helt underordnade ett trossystem. Lydnad är allt.

  • Den stora hjärntvätten sköts av Kapitalet runtom i världen. Ofta under begränsad demokrati, som inte inskränker utan stärker Kapitales makt, enligt samstämmig statistik. En enormt mäktig ordning, där ”Världens politiska ledare deltar i samverkan med finansvärldens oligarker. ””

   Det finns knappast några socialistiska stater kvar. Kuba är ett undantag, vars utveckling mycket starkt förhindrats av USA:s brutala sanktioner, allt medan Västvärldens demokratier i praktiken accepterar detta. USA är en enorm mäktig stat som vill bestämma allt.

   Det handlar om en kapitalistisk hjärntvätt eller hur?

 6. Benämningarna ”kapitalist” eller ”socialist” saknar i dagens värld betydelse. Vänsterns och Högerns globalister tror på begreppet ”en enda global regering” och vill därför avskaffa alla nationalstater. De vill istället skapa en ny totalitär världsordning. Den Europeiska Unionen (EU) är själva prototypen för denna nya världsordning, där byråkraterna ska ha ensamrätt att stifta lagar. Kina och Ryssland kommer naturligtvis inte, utan strid att ge bort sin suveränitet.
  Orwell 1984 läses inte längre som fiktion. Det är vår tids verklighet. På de allra första sidorna i boken visar Orwell en otrolig förmåga att förutse framtida trender inom teknik. Orwell nämner ett instrument som kallas en “teleskärm”, vilket låter slående liknar den handhållna “smartphone” som entusiastiskt används av miljarder människor runt om i världen idag. Orwell beskriver den allestädes närvarande enheten som en “avlång metallplåt som en sliten spegel” som är fäst vid väggen som “kunde dimmas, men det gick inte att stänga av det helt”. Låter bekant?
  Det är genom denna apparat etablissemanget kan övervaka sina medborgares handlingar varje minut varje dag. Samtidigt fick medborgarna aldrig glömma att de levde i ett totalitärt övervakningsstat under kontrollen av den mycket rädda tankepolisen.
  Massiva affischer med slogan “Big Brother Watching You” var lika vanliga som våra moderna reklamskyltar. Idag är sådana riktiga varningar om övervakning dock överflödiga. I själva verket, har det rapporterats att National Security Agency (NSA) ännu en gång har olagligt samlat in register över telefonsamtal och textmeddelanden som ställts av amerikanska medborgare. Den senaste invasionen av privatlivet har blivit avskedad som ett “fel” efter att ett oräknat telekommunikationsföretag överlämnade samtalskort som NSA påstås ha “inte begärt” och “inte godkändes”av utrikesministerns övervakningsdomstol.

  År 2013 blåste den tidigare CIA-medarbetaren Edward Snowden ut på whistle på NSA:s påträngande övervakningsverksamhet, men på något sätt kan myndigheten fortsätta – med hjälp av företagssektorn – att damma upp den privata informationen hos vanliga medborgare. Just den här veckan kom Mark Zuckerbergs privata företag överens om att ge de franska myndigheterna “identifieringsuppgifter” för Facebook-användare som misstänks för att sprida “hattal” på plattformen.Orwell måste se ner på all denna galenskap med stor överraskning, eftersom han gav världen den bästa möjliga varningen för att förhindra det. För alla som uppfattar förväntningar på ett lyckligt slut 1984, var förberedda för allvarliga besvikelser.
  https://www.rt.com/op-ed/462924-george-orwell-1984-70/

 7. Kinas svar på allt ble he ble he ble he om ”demokrati”och (den i väst obefintliga) ”frihet” är utsökt:

  “What’s this got to do with you?” said, Xiaoming, the official in the Hong Kong and Macao Affairs Office, addressing Western governments. “It’s none of your business.”

  Västs länder kan inget göra än att ble he ble he ble ha. Världen skanderar Hon Kong is none of your f*****g business!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here