Hur ihåligt enögda Civil Right Defenders bekämpar diktatur och korruption

6
2820
Civil Rights Defenders affisch

Ingress: I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för omkring ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Jag såg igår 26/11 2020) stora affischer i Stockholm från organisationen Civil Rights Defenders (CDRF). De föreställde de tre statledarna Vladimir Putin, Bashar al-Assad och Viktor Orban, åldrade. Troligen kommer fler av er som läser här och ännu fler att uppmärksamma detta.

Man kan se affischbilden även på hemsidan för CDR, åtföljd av texten ”Grattis diktatorer!
Allt fler val riggas för att korrupta ledare ska kunna behålla makten. Men över hela världen vågar människor göra motstånd. Stötta vårt arbete och var med och skapa en framtid där förtryckare inte kan ta sin makt för given.”

CDR lämnar en del vilseledande information på sin hemsida om de tre aktuella länderna.

Det känns rimligt att ange kompletterande information. Man kan konstatera att dessa tre ledare på affischen har valts.

President al-Assad 20/11 2017. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64231891
Syrien.

Efter ändring av konstitutionen efter en folkomröstning 2012 har steg tagit mot demokrati. I parlamentet finns flera partier. Baath-partiet, som presidenten tillhör har drygt 50 % av platserna och ingår i en koalition med andra partier.

Tre kandidater till presidentvalet i vår nämns hos Wikipedia.

Vid presidentvalet 2014 kunde syriska medborgare utomlands kunde rösta vid ambassader och konsulat i onsdags, och enligt rapporter var deltagandet stort. Valtiden förlängdes med en dag i Libanon på grund av stort deltagande.
Regeringarna i så kallade ”demokratiska länder” som USA, Belgien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Qatar och Saudiarabien tillät då inte syrier att rösta. Däremot hyllar flera av dessa länder statskuppsregeringen i Kiev och valet där, samt tar avstånd från demokratiskt valda Hamas. Man kallade valet i Syrien en fars, men sluter upp bakom det av valet i djupt korrumperade Afghanistan, där en betydande (större än i Syrien troligen) av landet inte kontrolleras av regeringen hyllas, och där kandidater som vill att USA och andra angripande stater genast ska lämna landet inte kan delta.
USA erkände valet i Irak år 2005 (utan kandidater som krävde att USA skulle lämna landet), då krig rasade i Irak.

Opinionsundersökningar har visat att Assad har stort stöd i landet. Valet i Syrien 2016 – avvisas av känd diktaturkramare.

Ryssland.

Putin valdes senast till president i ett val med 7 kandidater och med gott valdeltagande. Han fick 76 % av rösterna i ett val med 67 % valdeltagande, ungefär som vid rekordvalet i USA 3 november. Putin fick 51 % av de röstberättigas röster, jämfört med 26 % för Trump, 30 % för Obama och 40 % för Biden.
Teresa May fick 37 % av rösterna vid parlamentsvalet i Storbritannien, medan Angela Merkel fick 33 %. I valet nyligen i Italien fick högerpopulisterna tillsammans 37,5 % av rösterna och Beppo Grillos parti fick 32 %. Uppgiften om stödet i befolkningen är viktigt med hänsyn till legitimiteten. Putin är helt outstanding.

Ungern.

Orban har valts bland flera kandidater.

CDR:s kritik fokuserar på att dessa tre kandidater kan väljas om flera gånger. Men detta är alls inte unikt. Vår Stefan Löfvén kan i princip väljas om hur många gånger som helst efter vad vet. Gäller även ledarna i många, ja sannolikt de flesta länder. Under krigsförhållanden valde USA FD Roosevelt till president fyra gånger. Syrien är i krig och Ryssland känner sig hotade av krig från USA, efter USA:s militära uppladdning krig landets gränser och efter USA ensidiga tillbakadragande från synnnerligen viktiga kärnvapenavtal.

I sin kritik nämner CDR att ”Allt fler val riggas för att korrupta ledare”. Ingen analys presenteras för att antalet riggade val har ökat, vilket förstås vore en olycklig utveckling.


USA: Korruption och diktatur.

Civil Right Defenders kritiser inte USA och finansieras bl.a. av viktiga stiftelser i USA (se nedan). Finner skäl att kort skriva om korruption vid val i USA och USA:s syn på diktatur – två ledord i CDR:s kampanj.

Korruption vid val i USA.

Påminner om att tillgång till flera hundra miljoner dollar behövs hos den som ska bli president i USA. Obama fick 14,9 miljoner dollar från Wall Street inför valet 2008, då valkampanjen beräknas kosta 10 000 miljoner dollar. Detta innebär i praktiken ekonomiskt stöd från näringslivet samt bundenhet att uppfylla vissa vallöften. Detta är en slags korruption i valen i USA, även om media tiger om det.

Förre presidenten Jimmíe Carter har upprepade gånger påstått att USA inte längre är en demokrati, t.ex. i Oprah Winfreys program i september förra året ”Former President Jimmy Carter thinks the United States is no longer a democracy, calling the nation an ”oligarchy” during an interview with Oprah Winfrey.” Är han bakom flötet?
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati

Stackars impopuläre Putin! Om valen i Ryssland och USA.

USA:s syn på diktaturer
Någon kanske tror att USA är motståndare till diktaturer. Så är ingalunda fallet. USA är ledande i stöd till diktaturer (c:a 70 % av diktaturer har aktivt stöd av USA enligt en källa).
USA ogillade och inledde krig med Irak, Libyen (via och med Nato där andra stater var viktiga aktörer) och Syrien därför att dessa länders diktatorer var alltför självständiga i förhållande till USA:s intresse. Och USA är en vinnare på krigen i Mellanöstern – det är helt fel att påstå att det bara finns förlorare där.
Vidare är USA ledande i statskupper eller i stöd till statskupper mot demokratier.
Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.
En ofullständig lista:

– 1953 Mossadeq i Iran
– 1954 Arbenz i Guatemala

– 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset

-1963  Goulart i Brasilien

-1963 Bosch Dominkanska republiken

– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
– 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari

-2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.

-2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

Något om Civil Right Defenders

Civil Rights Defenders (CRD) uppger sig vara en internationell människorättsorganisation som är politiskt och religiöst obunden. Man bedriver bland annat ”påverkansarbete”. Största bidragsgivare 2019 var svenska statliga myndigheter som Sida (46 miljoner kronor), Svenska institutet (485 000 kronor), Utrikesdepartementet (5 miljoner kronor), Vinnova (580 000 kronor), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (1,6 miljoner kronor) och Folke Bernadotteakademin (600 000 kronor).

Utöver de statliga organisationerna bidrar bland andra Postkodlotteriet (9 miljoner kronor), George Soros Open Society Foundations (3,9 miljoner kronor) och National Endowment for Democracy (1,6 miljoner kronor). På sid 36 i årsrapporten står att
”Stiftelser och organisationer är en allt viktigare finansiär för organisationen. Största givarna är Open Society Foundation, National Endowment for Democracy (NED), samt Gerald och Monica Naglers stiftelse.”

NED är en statlig, CIA närstående organisation i USA som arbetar för att främja så kallade ”demokratiutveckling” i USA:s intresse. NED la bl.a. ned stora summor i Ukraina inför statskuppen i februari 2014 enligt dåvarande vice utrikesministern Victoria Nuland, och är även aktiv i Belarus. Soros är en aktiv förkämpe för imperialism under tal om ”demokrati” och en uttalad motståndare till Ryssland. Skrev om honom här (bilderna borttagna).

CRD kritiserar så gott som aldrig USA eller Israel. Organisationen är mycket kritisk till Kuba och Venezuela. Den omnämndes nyligen av Svensk-kubanska föreningen. ”Den venezolanska oppositionens mest kända människorättsorganisation Foro Penal har drabbats av djupa interna bråk med uteslutningar och anklagelser om ekonomiska oegentligheter. Foro Penal är västmediernas mest citerade källa från Venezuela.”

I Sverige är Civil Rights Defenders, liberalernas ”människorättsorganisation”, samarbetspartner med Foro Penal.

Zoltan Tiroler, ordförande i Svensk-kubanska föreningen skriver ”Civil Rights Defenders bedriver kampanj för att Sverige inte ska sälla sig till den majoritet av EU-länder som vill normalisera förhållandena med Kuba.” Civil Rights Defenders driver på för fortsatt kollektiv bestraffning av kubanerna.

Hur pass politiskt obundet är Civil Rights Defenders och deras kampanj? Vad tycker Du?

 

 

Föregående artikelJimmy Dore: Ledande USA-politikern Nancy Pelosi om skyhöga militärutgifter. Vill hon rusta ned?
Nästa artikelNästan åtta av tio unga britter skyller bostadskrisen på kapitalismen och två tredjedelar vill leva i ett socialistiskt ekonomiskt system. Hur kommer det sig?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Alldeles bortsett från att Civil Rights Defenders stinker, är det Sveriges skattskyldiga, inte Soros & co, som är största finansiärer av denne förljugne propaganda !

  ” Största bidragsgivare 2019 var svenska statliga myndigheter som Sida (46 miljoner kronor), Svenska institutet (485 000 kronor), Utrikesdepartementet (5 miljoner kronor), Vinnova (580 000 kronor), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (1,6 miljoner kronor) ”:
  46 + 0,485 + 5 + 0,58 + 1,6 = 53,665 miljoner skattekronor

  Hur Folke Bernadotteakademins bidrag (600 000 kronor) finansieras skulle man behöva ta en titt på, ty mycket få ”etablerade” svenska organisationer lever helt utan någon form av offentlig finansiering. Vill man vara diskret använder man Allmänna Arvsfonden eller olika stiftelser.

  Annars, för 54 miljoner riksdaler borde regeringen åtminstone begära att organisationen har ett svenskt namn när den verkar på svenskt botten.
  Faktagranskning bör utföras innan oförskämda lögner subventioneras.
  Vad säger Riksrevisioner, månne?
  Finns det någon annan kontrollinstans som man kunde trigga till att agera?

  • Det skulle vara festligt att lyckas få Skattebetalarnas förening att granska eländet.
   54 miljoner må vara småpengar i budgetsammanhang, att förskingra kaffekassan är dock ändå ett brott.
   Mest stinker förskingringen av SIDAs anslag, som officiellt skall gå till utvecklingsbistånd, inte till inrikespropaganda för imperialismen.

   Oddsen är ju minimala men skulle Snåljollparnas granskning ske vore den sannolikt bra mycket vassare än Riksrevisionen, som lyder under en massiv högermajoritet (om än för det mesta falskflaggad) i Riksdagen.

 2. Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter som startades 1982, bytte 2009 namn till Civil Rights Defenders. En internationell organisation som hävdar vara ”icke statlig” dock finansieras i stort sett av svenska staten!!

  Björn Söder (SD) har skickat en skriftlig fråga (2020/21:698) till utrikesminister Anna Linde angående ”Finansiering av Civil Rights Defenders”.
  Kommer ministern att vidta några åtgärder vad gäller att myndigheter inom hennes ansvarsområde finansierar en organisation som driver en sådan här kampanj?
  https://data.riksdagen.se/fil/5E78973C-A9CC-4BF3-8FB5-8CB97B75E0B3
  Han skriver bl.annat:
  Att peka ut en europeisk ledare som Viktor Orbán, som valts i fria och demokratiska val i ett EU-medlemsland, och likställa honom med diktatorer som Putin och Assad, som begått och begår fruktansvärda övergrepp på sina folk och grannar, är inte bara osmakligt utan också direkt felaktigt.

  Vad syftet är med att driva en sådan här kampanj i Sverige, utöver att försöka samla in mer pengar för att sedan driva påverkansoperationer i andra länder, kan ju ifrågasättas. CRD skriver i sin kampanj: ”Över hela världen vågar människor göra motstånd för att skapa en framtid där förtryckare inte kan ta sin makt för given.” Svenska folket tillsätter eller avsätter dock inte andra länders ledare.

  Med tanke på var en del av CRD:s finansiering kommer ifrån är det kanske inte förvånande att man blandar in Ungerns premiärminister med de två diktatorerna, men att svenska statliga myndigheter bidrar med svenska skattemedel till en organisation som gör detta är desto mer anmärkningsvärt.
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/finansiering-av-civil-rights-defenders_H811698

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here