Hur många kommer att dö av sanktioner?

16
2082
Vete. Bild: Lars Drake.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel Hur många kommer att dö av sanktioner? på Synapze.se av ekonomen och professorn emeritus Lars Drake. Under ”Relaterat” nedan har jag nämnt några andra artiklar om sanktioner, bl.a. en av kända USA-ekonomer som beräknar att 40 000 människor dött i Venezuela för ett par år sedan pga USA:s sanktioner.

_______________________________________________________________________

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött.

Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog.

De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och att medicin inte kunde importeras och en del annat. När det gäller de sanktioner som införts och som föreslås idag mot Ryssland kommer hotet mot människors överlevnad att vara mer indirekt – via ökade priser.

Centralt i de aktuella sanktionerna är energiresurser. De direkta effekterna är i första hand att det blir brist på gas för uppvärmning i Väst- och Centraleuropa och att några företag i Ryssland får mycket lägre intäkter. Den största effekten kan dock vara indirekt och drabba mycket fattiga i världen.

En viktig faktor är att Ryssland är en av värdens största exportörer av energiresurser. För gas är Ryssland den största exportören och för olja och kol ligger Ryssland på tredje plats. Ryssland är däremot inte en stor exportör av uran.

Om sanktionerna mot Ryssland närmar sig 100 procent för energiresurser som gas, olja och kol kommer priser på energi, inklusive el, att öka. Det innebär att många sektorer drabbas. En av dem är jordbruk som i de flesta länder är beroende av diesel, eller el, för att ploga, skörda, torka samt sprida stallgödsel och handelsgödsel. Det medför att priser på livsmedel kommer att öka.

Ryssland är dessutom världens största exportör av vete och en 100-procentig sanktion skulle därmed leda till högre livsmedelspriser. Till det kommer att Ryssland är världens största exportör av handelsgödsel. En mycket hård sanktionspolitik skulle medföra minskade skördar på många produkter som jordbruket levererar till befolkningen runt om i världen.

Den sammanlagda effekten kommer sannolikt att medföra en stor ökning av livsmedelspriserna. De i Sverige som redan nu har små inkomster skulle drabbas hårt, men de flesta i Sverige skulle klara detta även om det kommer att upplevas som väldigt negativt.

Den stora effekten är påverkan på dem som redan är mycket fattiga i världen. Svält och bristsjukdomar beror inte på att det globalt saknas livsmedel utan på att många fattiga inte har råd att köpa. Fler än 10 miljoner människor dör årligen i världen av sådant som beror på fattigdomsrelaterade faktorer. En dödsorsak är luftförorening från eldning med trä och träkol för att värma mat. Det kan förvärras som en följd av ökade priser på andra bränslen och på försämrad köpkraft av högre priser på mat.

Risken är stor att många fler fattiga människor kommer att dö om 100-procentiga sanktioner införs. Det är mycket svårt att bedöma hur många det blir eftersom det beror på flera olika förhållanden som inte är kända idag. Det kan bli så många som en miljon människor. Om sanktionerna blir mindre hårda kommer det i alla fall att påverka fattiga människor, men då i mindre omfattning.

De mängder energiresurser, vete och handelsgödsel som inte längre kan exporteras till länder som deltar i sanktionerna kan exporteras till andra länder och indirekt komma ut på och påverka priserna på de internationella marknaderna. Det kommer att i någon mån motverka prisökningen på energi och livsmedel. Ökade matpriser som följer av minskad jordbruksproduktion är svårare att motverka.

Relaterat.
Sanktioner – västmakternas redskap för konfrontation och dominans.
Falsk ”Caesar-rapport” bakom USA:s dödliga Syrien-sanktioner. Sverige tiger- stor skandal. DEL 2.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.

Föregående artikelI Nord Stream-attacken använder amerikanska tjänstemän proxymedia för att skylla på proxy-Ukraina
Nästa artikelKriget i Ukraina sett ur den globala söderns helt annorlunda perspektiv 

16 KOMMENTARER

 1. Hur många ukrainare kommer att fördrivas från Ukraina av det ryska angreppskriget? Och var ska de bo? Förefaller vara den aktuella frågan.

  • Vet inte. Tills vidare vill jag tro att Ryssland ”bara” vill ha sina krav uppfyllda: Att Krim erkänns som del av Ryssland, vilket det vara innan det av Chrustjov fördes över till Ukraina olagligt. Med mycket stort folkligt stöd. Att Donetsk och Luhansk blir självständiga. Kanske folkomröstning där om det? Att Ukraina förblir neutralitet vilket det skulle vara enligt Budapestavtalet 1994.

   • Det är riktigt, mer än så av rimliga krav blir det inte. Ryssland har för avsikt att bygga relationer, inte riva

  • Bertil, ställ parallellt gärna frågan varför mllöstern smulats sönder sedan 1948, Libyen mördades, Syrien och Iran bombas dagligen av ett gäng gangsters (Putin stoppade på 6mån mördarnas härjningståg i Syrien, det som washingtn ’inte kunde’ på 6år, utan ’råkade’ istället finansiera is tillsammans med isrel..) Allt sammantaget har inneburit 4milj flyktingar (kvalificerad arbetskraft som borde stannat hemma för att bygga upp sina länder efter krigsbrotten de utsatts för) som erhållit kreditkort fr soros/gatesförbrytarna

  • Bertil vet mycket väl att miljoner ukrainarna sedan länge lämnat sitt land åt sitt öde, långt innan kriget! Det beror på att oligarker med privata miliser styr och ställer stödda av USA och marionetten Zelensky i Kiev! Det är väl närmare 8 miljoner som lämnat Ukraina sedan Sovjet upplöstes! Den aktuella frågan är i stället varför folket lämnar Ukraina som beskrivs som ett demokratiskt paradis av MSM-propagandan? Ta reda på fakta innan du skriver inlägg…

   • Glömde (sorry) nämna det g(l)ömmda massmördandet i Jemen (väl dolt i lögn sk media), där 10milj är på flykt, flera milj har bombats till döds av de fyras gäng varav 70% är barn, ungdomar, äldre, och vi ska inte prata om lidandet för djuren. Shit för förövarna

    • Irans dolda angreppskrig på Saudiarabien genom Jemen är mycket dyrbart. Det är avsett att störa den globala oljeproduktionen, och är kanske inte så populärt i Kina. Många civilia offer för Irans progressiva politik.

 2. Sanktionerna har blivit rena döds leken. Före detta decenniet, kändes det som att man var lite försiktigare med sanktioner åt höger och vänster. Men från 10talet har detta blivit rena döds leken. Det är sanktioner åt höger och vänster,hur VIDRIGT som helst. Man hotar med dessa också ständigt åt höger och vänster dessa åren. Märkt tydligt att västliga propagandan och desinformationen också MYCKET ofta driver på denna VIDRIGA frågan dessa åren. Sanktionerna har blivit rena döds leken. När det i själva verket är en krigshandling. Men detta glömts bort dessa åren,då det blivit så vanligt. Det är åt skogen hur det blivit med dessa VIDRIGA sanktionerna dessa åren

 3. De ryska oligarkerna som lämnade Ryssland i början av 2000-talet för att slippa skatter och som inte fick blanda sig i politiken längre har det inte lätt i sin diaspora numera! Av någon anledning så förföljs även dessa då det ju är populärt att diskriminera ryssar utomlands och lägga beslag på det de äger vilket ju verkar helt kontraproduktivt om man nu vill ha en motkraft till Putin i Ryssland. Skulle jag vara rysk oligark skulle jag tänka, det hade nog varit bättre om jag betalat mina skatter, gett f-n i politiken och stannat kvar i Ryssland i stället för att bli rånad i västvärlden. Den här världen blir man inte klok på men kan det vara så illa som vissa ekonomer påstår att spekulationsekonomierna i väst står inför en gigantisk krasch och att alla missgrepp, korruption och inkompetens ska döljas med ett framprovocerat krig och allt ska skyllas på sanktioner och kriget? Stölderna av rysk egendom utomlands, kan man väl anta, ska användas för att mildra effekterna av den ekonomiska härdsmältan som förutspås…

 4. ”Hur många kommer att dö av sanktioner?”

  Menar du västvärldens sanktioner mot Ryssland så inga människor i Ryssland kommer dö av sanktionerna.
  Ryssar har en respektingivande anpassningsförmåga och kan på lång sikt tjäna på sanktionerna tack vare ökad inhemsk produktion och innovation som följd av strypt import.

  Rysslands export av olja och naturgas är knepigare då den utgör ryggraden av BNP och Rysslands välfärd till folket.
  Men en omdirigering av den exporten till Kina kan hjälpa båda länderna då Kinas beroende av kolkraften minskar.

  Men för att återgå till om ”hur många kan dö av sanktionerna” så tror jag ett antal västerländska industriföretag kommer dö av sanktionerna då deras försäljning till Ryssland helt plötsligt dras bort av politikerna.
  Möjligen kan de företagen överleva med att ge upp allt här i Västvärlden och flytta hela verksamheten till Kina.
  Där finns både infrastruktur förberedd, låga skatter och ett företagsklimat som gör att de snabbt kan återhämta sig.

  Jag tror den största förloraren på Västvärldens sanktioner mot Ryssland är Västvärlden själva.
  Typ som att ge sig själv en rejäl örfil.
  Men tänka på den var riktad mot någon annan.

 5. Glömde också nämna Afghanistan, Irak (us ’minister’ madleine aldarks replik på frågan om ek sanktioner som drabbar 500 000 irakiska barn, är ’värt det,, jodå enl förbryterskan var det ’värt’ det. I åminnelse går det då att ha att den indivuden har dubblt nedborgarskap o är lijal endast mot ett ’land’ o strävar efter att göra det till ett ’internationellt’ brott’ att utöva sanktioner mot ’the country’

 6. Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri – mitt i prick svenskt talesätt som sammanfattar konsekvenserna härnäst av USA/Eu/väts sanktions politik. Faktum är att det är USA7EU/väst som kommer att ta mest skada av sanktions hysterin. Till att börja med är västs sanktioner ineffektiva i att helt underkuva. varför? Jo för att ”Currently, there is no product, no commodity, no technology, absolutely nothing that is essential for the rest of the world, that the West exclusively produces and the rest of the world cannot.”

  Sedan så genom sin sanktions hysteri så har USA/eU/väst skjutit sig själva i sank. Läs mer om USA/EU/västs sanktions bumerang slår till, d v s ”den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri” utspela sig in real life här: https://thesaker.is/boomerang-sanctions/

  • Och nu kan vi glädja oss när vi säger ”vad var det vi sa”? Sanktions bumerang har slagit till i hela väst – ockerräntor, galopperande inflation, ökande arbetslöshet, ekonomisk tillbakagång, politisk instabilitet (tusentals åter tusentals demonstrerar mot dumdryga eliten som styr väst), mm. Ännu glädjande är det att självaste NATO har visat sig vara en mannekäng med militär utrustning

   En multipolär ordning håller på att byggas på det 500-års långa västerländska hegemonins grav. Det är slut med de dumdryga fasoner som väst hållit på med i 500-år.
   https://www.indianpunchline.com/china-steps-up-a-new-era-has-dawned-in-world-politics/

   • Såg att Kina utsett en washington/sionist -sanktionerad general Li Shangfu till försvarsminister. Hmm, det innebär alltså att för att washington ska kunna erhålla/be på sina bara knä om diplomatisk kontakt med Kinas militärledning, så måste de först plocka bort sina löjliga sanktioner, och som ingen bryr sig om. Clever, men å andra sidan vem av Bricsländerna vill snart ha något alls med med den korrupta tynande ”eliten” i väst att göra. De får helt enkelt rasa, för att något friskt ska kunna växa fram. Under tiden kommer de dock att visa hur galna och psykopatiska de är

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here