Impopuläre förbundskansler Olaf Scholz’ allierade vill att Tyskland ska sluta beväpna Ukraina

16
1406
Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har bl.a. gjort sig känd för sitt stora stöd till Ukraina, om än mindre aggressivt and Boris Johnsons och Joe Biden och som talesman för kraftig upprustning av militären i Tyskland. Samtidigt ökar inflationen och elpriserna kraftigt i Tyskland.
Kan Tyskland med galopperande inflation minska gasförbrukningen med 20 % och undvika ransonering? och Tysklands problematiska ekonomiska kris en fascinerande studie i självskadebeteende

En nyligen genomförd opinionsundersökning från det politiska forskningsinstitutet Insa, beställd av den tyska tidningen Bild am Sonntag, har visat att en majoritet av tyskarna är missnöjda med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz arbete sedan han tillträdde i december 2021. I undersökningen frågades 1 000 personer om de var nöjda eller missnöjda med förbundskanslerns och koalitionsregeringens (bestående av SPD, FDP och De gröna) arbete. Totalt 62 procent av de svarande angav sitt missnöje med Scholz, medan endast 25 procent av personerna var nöjda. Allmänhetens uppfattning om koalitionsregeringen följde en liknande trend: 65 procent av de tillfrågade var missnöjda med regeringens arbete, medan endast 27 procent var nöjda. här.

Dessutom rapporterar Der Spiegel och andra medier som RT och https://www.euractiv.com/section/politics/news/scholzs-spd-lawmakers-demand-an-end-to-ukraine-war-negotiations-with-russia/ om andra ”bekymmer.” Kan man vänta sig liknande opinionsyttringar i andra länder? Skulle inte överraska.

Scholz allierade vill att Tyskland ska sluta beväpna Ukraina

Vänsterflygeln i Tysklands socialdemokrater har enligt uppgift uppmanat förbundskanslern att sluta beväpna Kiev och i stället verka för diplomati.
Scholz allierade vill att Tyskland slutar beväpna Ukraina – Der Spiegel

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möter oenighet inom sitt eget parti från dem som vill att Berlin ska sluta förse Kiev med vapen, hävdar Der Spiegel. Tidningen menar att vänsterflygeln i det socialdemokratiska partiet SPD också har uppmanat Scholz att inleda en dialog med Ryssland.

I sin artikel som publicerades på fredagen sade Der Spiegel att förbundskanslerns beslut att förstärka den tyska militären, bryta banden med Ryssland och skicka tunga vapen till Ukraina tidigare i år var svårt att svälja för många i ett politiskt parti som i årtionden hade stått för nedrustning och en avspänningspolitik.

Enligt tidningen har en grupp SPD-medlemmar som representerar partiets vänsterflygel skrivit ett brev till Scholz med titeln ”Vapnen måste tystna!”. I brevet förespråkar de en diplomatisk offensiv som ett sätt att avsluta konflikten i Ukraina.

Bland undertecknarna finns flera ledamöter av förbundsdagen och Europaparlamentet samt framstående partifigurer från flera tyska regioner, enligt artikeln.

”En fortsättning av kriget kommer bara att leda till mer död och förstörelse”, står det enligt uppgift i uppropet som Der Spiegel sett.

SPD-ledamöterna citeras också för att de kräver ett ”eldupphör så snart som möjligt som en grund för omfattande fredsförhandlingar”. De påstås vilja att Berlin ska engagera länder som kan agera medlare, där Kina nämns som en bra kandidat för den rollen.

I brevet hävdas vidare att även om en grundläggande förbättring av förbindelserna mellan Tyskland och Ryssland endast skulle vara möjlig i en ”era efter Putin”, måste Berlin för tillfället upprätta ett ”modus vivendi” som skulle bidra till att förhindra ”en ytterligare upptrappning av kriget”. Den tyska regeringen uppmanas också att erkänna ”realiteterna”, hur obehagliga de än må vara, hävdade artikeln.

”Fredslägret” inom SPD varnade också Scholz för risken för att en kärnvapenkonflikt skulle bryta ut, och varnade honom för att gå över den ”röda linjen” som skulle innebära Tysklands direkta inblandning i Ukrainakonflikten, uppger utskicket. Lagstiftarna påstås ha hävdat att försök att upprätta en flygförbudszon över det östeuropeiska landet, liksom sändningar av stridsvagnar eller stridsflygplan, skulle kunna utlösa ett sådant apokalyptiskt scenario.

 

Föregående artikelInternationell militärtribunal ska hållas i Mariupol, Ukraina!
Nästa artikelUkraina: Markant förändring av stämningen i FN
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Både Tyskland och Sholz visar tydliga tecken på sjukdomen sanktions bumerang.
  Symptomen kan sammanfattas ”som man bäddar få man ligga”. Det man hade bäddat för Ryssland – galopperande inflation, synande statsfinanser risk fö ratt frysa ihjäl, utbredd hunger och sammanbrott/statskollaps – är drabbar istället inte bara tysken utan hela väst. Och allt detta ”offergåva” för att hjälpa en ukronazi enhet. Det är bara två sådana frågor som mobiliserar väst på ett unisont sätt:
  1. stå för apartheid israel i ur och skur och nu
  2. ukronazi enheten.

  Det gemensamma i båda fallen får var och en komma till underfund med

  • Snyggt trollnamn där Kaj.

   VI andra tyckera att väst ska sluta kriga sitt proxykrig mot Ryssland, var är du själv? Inte på slagfältet uppenbarligen..

  • vilka är ”alla vi andra” du försöker använda för att förstärka din egen subjektiva åsikt med?
   Dessutom hade det varit bra om du hade börjat tycka lika kollektivt samt antagonistiskt redan för åtta år sedan mot handlingar utförda av den statskupptillsatta regimen i Kiev, handlingar såsom bombardemang av civila områden, regelrätta mord av oliktänkande medborgare samt tortyr av politiska fångar i sydöstra delen av landet.
   Du och alla andra sjöng på den tiden efter en spegelvänd logik där ett lands ledare (Assad i Syrien) inte fick röra ett finger för att skydda sina invånare från ett yttre hot beväpnade av externa makter, utan att omedelbart kallas för slaktare och mördare av sitt eget folk.

  • Vilka vi? Du kan åka själv och kriga om du trivs med det! Kan även meddela att det är väldigt få ens garvade nynazister som är sugna på att åka till Ukraina och slåss numera i globalisternas proxykrig för det är så tydligt vilka som ligger bakom…dimridåerna fungerar inte längre för globalistmaffian.

 2. Scholz har satt sig själv på pottkanten och riskerar nu att avsättas.
  Varför lanserar inte Tyskland Nord Stream 2? I början av augusti uteslöt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lanseringen av Nord Stream 2-rörledningen.
  Kansler Scholz försökte lösa problemet utomlands och åkte till Kanada för att förhandla om köp och leverans av flytande kanadensisk gas.
  Men alla kanadensiska gasfält är belägna i västra delen av landet. För leveranser till Europa kommer det att vara nödvändigt att driva det genom en pipeline över hela kontinenten. Ett alldeles för dyrt alternativ för Tyskland. Inget är gratis.. inte ens gas från Ryssland.
  Varför motsätter sig Scholz driftsättningen av gasledningen? Vad är logiken i den tyska regeringen, som vägrar att lansera Nord Stream 2, även trots den mest kraftfulla energikrisen i landet?
  För Scholz-regeringen innebär att gå med på Nord Stream 2 att man överger allt de har sagt under de senaste sex månaderna. Släpper de gas genom röret visar det sig att all Scholz antiryska retorik inte är värd ett dugg.
  Och alla ord om det faktum att du kan klara dig utan Ryssland, att de inte kommer att samarbeta med Ryssland kommer att visa sig vara en stor lögn.

  • Eftertankens kranka blekhet har drabbat Tyskland! Det var lätt att gå på den löjliga USA-propagandan som sa att Ryssland genom sanktioner skulle tvingas ge upp och när nu sanningen om att det bara var det vanliga CIA-ljuget som lurade tyskarna går upp för dem är det för sent. Sedan vet ju tyskarna egentligen vilka banditer som styr Ukraina men man tänkte sig nog flytta fram positionerna med kriget. Tyskarna borde spelat på att hoppa med i styckningen av det konstgjorda ”landet” Ukraina i stället men vågade inte för att USA är alltför insyltade i kriget på Ukrainas sida och fjärrstyr det som är kvar av ”landet”.

  • @Ivan 29 augusti, 2022 At 09:29
   ”Vad är logiken i den tyska regeringen” Det finns ingen logik. Vad vi ser är effekterna av amerikanska hot och påtryckning för att skada Ryssland. Det är ju ganska normala aktioner från USA. Lösningen är at Europa slutar gå i USA koppel och fattar sina egna beslut.

 3. Det är min övertygelse att även inom vårt regeringsbärande parti Socialdemokraterna finns en mycket stor minoritet (möjligen majoritet) som också vill se ett annat agerande i linje med vad fredssträvarna inom tyska SPD ger uttryck för. Och det menar jag är trist att den opinionen inte tar större utrymme i den allmänna debatten hur Sverige skall förhålla sig till denna mycket allvarliga konflikt som balanserar på katastrofens rand.
  Ty det måste finnas en annan väg ut från detta farliga tillstånd än att underblåsa kriget med ännu mer och kraftfullare vapenarsenaler. Något som riskerar att utmynna i det som aldrig får återupprepas
  efter Hiroshima och Nagasaki.
  Och då kan vän av ordning undra var befinner sig de röster i Europa som alltid talar om fred och diplomatiska lösningar när konflikthärdar förekommer varhelst i världen. Trist nog, numera sällan förekommande röster, utan det är den krigiska vapenagendan som tagit över och helt dominerar svaret på lösningar.

  • @Olof 29 augusti, 2022 At 09:51
   Det stora underliggande problemet är dels att USAs krigsmaskin, det militärindustriella komplexet, vill ha mer pengar. Då behöver man krig. Det andra problemet är att USAs krigs förberedelser med expansionen av NATO i syfte att erövra och plundra Ryssland och Kina inte får störas av ovidkommande event som några tusen människoliv eller svält och fattigdom i Tyskland eller på andra ställen. Socialistpartiet (S) sitter i fickan på USAs krigsmaskin och trivs bra där.

 4. Finns det liknande siffror på hur nöjda Svenskarna är med Maggans regim som någon sett? Magkänslan är att stödet för henne måste vara rekordlågt men hittar inte några färska siffror. Man undviker möjligen att göra denna typ av undersökning för att man vet hur läget ser ut…?

 5. De som fortfarande hoppas på gasleveranser från Amerika, Algeriet, Azerbajdzjan, etc…..
  Inte mycket kommer att hända. amerikanerna har ett problem vid LNG-terminalerna, som de inte fixar förrän sommaren 2023. Kanadensarna har fält på västkusten, men deras egen kapacitet är för liten för att fylla mängder av LNG-tankfartyg som inte heller finns. Scholz återvände från Kanada med lång näsa. Norrmän kommer inte att riskera sociala problem hemma, de har gas, men priset blir högt.
  Algeriet säljer gas, gasledningen till Italien fungerar för det mesta och Algeriet självt karaktäriseras som en opålitlig gasförsörjningspartner. Gasen som kommer till Italien, kommer de förbruka själva. Europeisk solidaritet med gas kommer vara som solidariteten med Coronavaccin…
  Det där om att gascisternerna i EU är 85% fulla, Gazproms tankar i Europa sägs vara tomma, det är endast de övriga aktörernas faciliteter som har den fyllnadsgraden.
  När det är kallt rinner det ut mindre gas och inte ens tankarna kan tömmas helt. så vi har en reell kapacitet på cirka 50 %+ av alla gasreserver i dessa tankar, vilket räcker cirka 60 dagar om man sparar så mycket det går, har jag snappat upp på nätet… Det blir en spännande vinter…

 6. Ja, du milde tid….
  Idag läser jag på SVT Public Service hur västpropagandan slagit till mot vänsterradikalen Kajsis Ekman.
  Västpropagandan har ett stadigt grepp om den politiska vänstern och det har jag förstått en längre tid nu.
  Nu vet jag inte så mycket om Kajsis Ekman men jag skulle hellre vilja använda beskrivningen ”kommunist” eller ”socialist” istället för vänsterradikal då senare till vissa delar hör till borgerligheten.
  Den numera använda benämningen ”vänsterliberal” är inget SD-påhitt utan grund.

  Jag såg ett ytterligare exempel på SVT Public Service där vänsterledaren Noshi Dadgostar nu offentligt tar avstånd från kommunismen inför öppen ridå.
  Vad står Vänsterpartiet då?
  Jo, det måste vara ”vänster” och inte kommunism.

  Radikalen Kajsis Ekman har blivit sparkad som chefredaktör för den radikala tidningen Arbetaren.
  Men tycker tidningen borde vara nära kommunism men jag tvivlar på så är fallet.
  Förmodligen är tidningen Arbetaren ”vänster” som den mesta annan politisk vänster i Sverige.

  Ska jag börja tro att för politisk vänster i Västvärlden inget annat är möjligt?
  Det verkar så.
  Borgerligheten i Väst bestämmer vad som är ”En bättre värld”.
  I den liberala demokratin är all auktoritär politik förbjuden.
  Makten tillhör ägarna, inte folket eller deras representanter.
  Borgerskap och etablissemang är de enda som tillåts vara ledare i Västvärlden.
  Det är kärnan i den liberala demokratin.

  Kajsis Ekmans allvarliga? brott är att kritisera Ukraina och tidningen Kiev Independent.
  Det är precis som Ekman skändat den liberala demokratin Västvärlden ambitioner expandera sin liberala ideologi över världen.
  Privat kan man fortfarande göra sådant ganska riskfritt inom den liberala ”yttrandefrihetens” gränser men offentligt verkar sådant vara förbjudet och tabu då det tycks finnas en rädsla för opinionsbildning och spridning.
  Ett allvarligt hot mot borgerligheten alltså.
  Jag känner inte Kajsis Ekman på något sätt men hon kan ha en positiv känsla för Ryssland och system utanför den liberala demokratin precis som jag själv fått.
  Ryssland och Kina är inga skurkar. De har bara annorlunda kultur och politiska system.
  Kanske ett bättre alternativ då Västvärlden och i synnerhet USA svarar med sådan våldsam aggression som om länderna i öst skulle utgöra något slags hot.
  Jag vet faktiskt inte vad det hotet skulle vara.

  På något sätt beundrar jag Kajsis Ekman.
  Hon låter sig inte förtryckas av borgerlighetens förlängda arm in i den politiska vänstern.

  Stå på dig Kajsis!
  Det försöker jag göra så gott jag kan och de flesta andra på den här utmärkta sajten Global Politics.

  https://www.svt.se/kultur/brak-pa-arbetaren-om-kajsa-ekis-ekmans-anstallning

 7. ”Maggan” har i alla fall skänkt ytterligare en miljard av våra skattepengar till nazi-regimen i Kiev. Det komiska är att hon samtidigt ser nazister och högerextremister bakom varje buske i SD och Sverige i övrigt men inte i Ukraina alltså? Tydligen kan hon inte ta till sig alla bevis, eller får bevisen?, om riktiga nazister som härjar i Ukraina? Antingen är hon förd bakom ljuset, alternativt helt urbota korkad, eller så har ”Big Brother” hört av sig från Bryssel och Washington om att det är dags att lätta på plånboken nu när pengarna från Tyskland verkar frysa inne.

 8. Länderna i EU-Unionen får helst inte ta egna utrikespolitiska beslut utan att straffas. Det ha bla Ungern fått känna av och vissa andra länder som vill föra en egen utrikespolitik. Unionens medlemsländer ska föra en ”gemensam utrikes och säkerhetspolitik”, heter det.
  Det är därför som det ser ut som det gör just nu i Europa och den politik som framförs och som givetvis omfattas av våra lögnaktiga, historielösa, falska propagandamedier. Alla länder som försöker rucka på den ordningen att (allt är Putins fel) kommer att bestraffas på ett eller annat sätt. Om inte annat så åtminstone via medierna.
  Det sitter en totalt vansinnig korrupt maktklick i toppen i unionen, som klänger varandra om svansen och som bestämt sig för vara överens till vilket pris som helst, där deras övergripande uppdrag är att hålla ihop unionen och behålla sina positioner och företräden. Unionen måste bevaras intakt, även om det måste ske med ständigt kroniska lögner i våra köpta korrupta medier i hela unionen. Undrar hur länge de orkar hålla ihop pajaskonsterna.
  Det sitter förmodligen gamla Nazister och ättlingar till dem kvar på toppositioner inom unionen och som bara väntar på återupprättandet av det nya ”tredje riket” med USA som mentor. (något som framförde och spekulerades kring på nätet redan för ett antal år sedan strax efter att EU bildades ). Man frågar sig annars varför USA, Nato och EU envetet stödjer Nazister och extremhögern i Ukraina med att pumpa in mängder av vapen och ekonomiskt stöd.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here