Iran: Nästa krig? USA:s krigsmaskin behöver olja!

5
2014
Hangarfartyget Kitty Hawk.

Ingress: Den här artikeln Iran: Nästa stora krig? USA:s krigsmaskin behöver olja: på Globalresearch.ca har upphittats och översatts av Eva Björklund. Sista delen har dock jag översatt och något förkortat. Författare till artikeln är Timothy Alexander Guzman som har bloggen Silent Crow News, där artikeln först publicerades. Han medverkar ganska ofta i Global Research. Ja, Iran är en ”lättare” motståndare för krigiska USA än Kina och Ryssland.


Iran: Nästa krig? USA:s krigsmaskin behöver olja!

Vad händer när undantagstillståndet Covid-19 upphör för tillfället? Tja, sannolikheten för ett världskrig verkar allt tydligare för varje dag.

USA och allierade, innefattandes Israel, har ökat spänningarna i Mellanöstern medan Covid-19 har tagit över rubrikerna i medierna runt om i världen. Under Trumptiden ökade Washington sin fientlighet mot många länder och har infört allvarliga ekonomiska sanktioner, regimskiftesoperationer och mordkomplotter mot Kina, Ryssland, Iran, Libanon (Hizbollah), Syrien, palestinierna, Nicaragua, Kuba och Venezuela.

Dessa länder har alla en sak gemensamt, de finns på Washingtons hitlista eftersom de inte följer imperiets diktat.

Även om fokus nu är på Kina är Iran fortfarande det viktigaste målet för Washington och Tel Aviv. Efter att ha skaffat sig 110 nya stridsfartyg har Iran har stärkt sin militära förmåga enligt en saudiarabiska Arabnews.com.
”Med 110 nya stridsfartyg har Irans revolutionära väktare varnat USA. De nya snabba kustpatrullbåtarna i Ashura-klass, och ubåtarna av Zolfagher- och Tareghtyp.” Iran och dess allierade har som mål att bli av med USA:s militära närvaro i Mellanöstern. Under en ceremoni i södra Iran sade iranska väktarnas Chefsamiral Alireza Tangsiri: ”Vi tillkännager idag att varhelst US-amerikanerna är, finns vi där bredvid dem, och de kommer att känna av vår närvaro ännu mer inom en snar framtid.” Det betyder ökade spänningar mellan USA och Iran.

Med Trump i Vita Huset blev Washington extremt aggressivt mot Iran. Det började den 8 maj 2018 när Trump-regeringen drog sig ur kärnkraftsavtalet med Iran och trappade upp. I januari 2000 dödade USA med ett angrepp en av Irans främsta befälhavare Quds-styrkans general Qasem Soleimani med ett tillslag mot Bagdads internationella flygplats. Iran litar inte på eller vill ha någon militär USA-närvaro vid sitt territorium eller någonstans i Mellanöstern.

Samtidigt är Israel inställt på att lägga beslag på Västbanken och med fortsatt israelisk-palestinsk konflikt medan Hizbollah ställer in sig på en upprepning av Libanon-kriget 2006 eller Israel-Hizbollah-kriget. Men nu skulle det bli mycket värre med tanke på vad som står på spel inom den globala ekonomin. Som vi vet är USAs ekonomi ostadig, USA-dollarn tappar sin förhärskande roll som världens reservvaluta och det vet Israel.

De vill nu mer än någonsin ha krig mellan USA och Iran medan den USA-dollarn fortfarande har något värde. När US-dollarn kollapsar, så kollapsar också Israels ekonomi, och utan en stark ekonomi kan Israel inte klara av ett flerfrontskrig mot sina arabiska grannar. ”Business Insider” publicerade 2011 en artikel med titeln ”Här är de 5 värsta ställena att vara när dollarn kollapsar” och Israel stod först på listan. Och oljepriserna stiger på grund av spänningen mellan USA och Iran i Gulfen

Det var världens rikaste familj, Rothschilds, som blev först att inse värdet av ett USA-fäste i Mellanöstern. Det var flera år före andra världskriget som Balfourdeklarationen 1917 slog fast den slutliga etableringen av ett sionistiskt Israel i Palestina. Det var en ny granne som de muslimska nationerna inte välkomnade, men som alltid fått stöd av områdets största mobbare USA. Men när dollarn kollapsar kommer USA att ha för mycket att hantera både nationellt och internationellt för att oroa sig för en sådan ökenremsa utan strategiskt värde. Och utan USA:s stöd kommer Israel att stå svagt i en tid av ökande spänningar. Denna mycket smala remsa ökenmark kommer att få det svårt att både hantera den ekonomiska verkligheten, och importera mat och bränsle, och den politiska verkligheten att vara omgiven av muslimska nationer.

Kina är för närvarande inte Washingtons prioritet eftersom Kina inte har olja. Den finns framför allt i Mellanöstern och i Venezuela. Olja är den avgörande faktorn, den är avgörande för USAs militär som behöver väldiga mängder olja för sina stridsvagnar, fartyg, helikoptrar och stridsflygplan. Av biträdande försvarsministerns hemsida framgår hur många fat olja som krävs för att upprätthålla USAs militära makt runt om i världen.

Tillgång till energi viktigt i det militära. Under räkenskapsåret 2018 förbrukade USA:s försvarsdepartement mer än 85 miljoner fat bränsle till fartyg, flygplan, stridsfordon och beredskapsbaser till en kostnad av nästan 9,2 miljarder dollar. På över 500 världsomspännande militära installationer spenderades 3,4 miljarder dollar år 2018 på energiutgifter för att driva över 585 000 anläggningar och 160 000 icke-taktiska fordon

Olja är av strategisk betydelse för amerikanska styrkor för att upprätthålla sina utdragna krig som så småningom kommer att nå andra nationer som har olja inklusive Venezuela, om USA blir tillräckligt desperat efter mer olja från Sydamerika för att upprätthålla sin krigsmaskin. Olja finns i Mellanöstern, inte i Kina. Ett krig med Kina kommer att ske längre fram, nu kommer USA att försöka destabilisera Kina genom att stödja demonstranter i Hongkong, Taiwan och på andra håll samtidigt som USA fortsätter sin handelskrigspolitik.

För att inleda ett krig mot Kina krävs en riklig mängd olja. Ett exempel på hur mycket olja som USA behöver i olika globala konflikter har beskrivits i en rapport från Rand Corporation 1994 efter den olagliga invasionen av Irak i början av 90-talet publicerad av James P. Stucker, John F. Schank och Bonnie. Dombey-Moore. I Operations Desert Shield och Desert Storm mellan den 10 augusti 1990 och maj 31, 1991 åtgick 44,8 miljoner fat, eller cirka 150 000 fat om dagen.

Det kommer att krävas dubbelt så mycket olja om USA är dumt nog att starta luftangrepp och missiler mot Kina från omgivande militärbaser och marinfartyg i närheten. Först måste USA besegra Iran, Syrien och Hizbollah och ta kontroll över Mellanösternens oljereserver. USA: s militärindustriella komplex behöver oljan innan de förklarar krig mot Kina och andra länder runt om i världen som inte lyder Washington.

Relaterat
Iran – Västs hackkyckling.
Genom att sabotera Irans kärnkraftsprogram saboterade Israel världsfreden.
Iran — Västimperialismens nästa måltavla. Iran – artikel 1.
Iran – Gammal nation, kultur och historiska imperier. Iran – artikel 2.
Iran (3) – Finns lärdomar av USA:s förra regimskifte i Teheran? Eller är neocons helt fartblinda?
Iran (4) – Mohammad Reza Shahs första period som CIA-installerad envåldshärskare.

Föregående artikelColombia och Kuba – en jämförelse
Nästa artikelDe Gröna i Tyskland – USA:s nya redskap för kallt krig i Europa. (Gäller inte detta också för Mp i Sverige?)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det är inte bara oljan det gäller. USA har länge arbetat strategiskt på att isolera Kina och ta global kontroll, militärt och ekonomiskt, men det går åt fel håll för som. Sydkinesiska Havet är strategiskt för USA kan försöka stoppa Kinas handel, och tillgång till materiel och råvaror. Kina har kontroll idag. Nordpassagen är strategiskt viktig för handeln kan ta den vägen, Iran och Xinjiang är viktiga för BRI handeln. Hong Kong är strategiskt viktig av ekonomiska skäl. Därför försöker USA annektera och ta kontroll över alla dessa områden. I fallet nordpassagen saknar USA tekniska möjligheter, främst isbrytare. I fallet Hong Kong, Tibet, och Xinjiang är USA stoppade, men arbetar desperat för att få ut sina förkrigsförtrupper, terrorister, i Kina från förvaring och rehabilitering. Taiwan är USAs militärbas i Asien. Av samma anledning kommer inte Kina att vika sig för USA propagandan. Angriper USA Kina militärt kommer det att bli förödande för USA, USA kriget kommer att flyttas till USAs eget territorium, priset är för högt. Nu arbetar Ryssland och Kina med ”salamimetoden”, USA makten flyttas tillbaka i små steg, tills den kollapsar.

 2. Iran har varnat: händer det så är apartheid- och mördarregimens livslängd en halv timme. Det är den viktigaste anledning till varför USA inte kommer att starta ett krig mot Iran. Som bekant så sätter USA israels intressen allra högst och långt före sina och USA medborgarnas egna intressen och välbefinnande.
  Skulle USA mot förmodan starta ett krig mot Iran så är det på befallning av israel. Då kommer USA att bli ”ass whipped real bad”.

  Summan av kardemumman: framöver lär vi se en hel USA teater till havs och en del amerikanska shower med glittrande men ack inte fullt ut dugliga krigsfartyg i Persiska viken.

 3. USA:s militära elit ifrågasatte Bidens legitimitet.. och förmågor.
  05/13/2021 05:13 – Mer än 120 pensionerade amerikanska generaler och höga militärtjänstemän har skrivit ett öppet brev till den amerikanska regeringen och varnar för att landet är i ”djup fara” från ”en fullskalig attack mot våra konstitutionella rättigheter”, inklusive bland annat politiken av Biden-administrationen.

  Det öppna brevet, publicerat av en grupp som heter America’s Flag Officers, ifrågasätter valresultatet för 2020, president Bidens ”mentala och fysiska hälsa” och berör ett antal heta ämnen, inklusive Kina, det iranska kärnkraftsavtalet, kritisk rasteori och gränsmuren.
  ”USA har tagit en hård attityd mot socialism och en marxistisk form av tyrannisk regering”, står det i brevet och uppmanar amerikaner att ”engagera sig” och välja politiska representanter som ”kommer att försvara vår konstitutionella republik” och lyda ”vilja från folket.”
  Bland de många interna hot som anges i brevet är ”valintegritet”, användningen av verkställande order för att ”kringgå kongressen”, ”öppna gränser” -politiken, teknikens censur för yttrandefrihet och yttrandefrihet, förlusten av ”jobb och energioberoende ”genom en övergiven rörledning Keystone och” anarki ”i vissa städer.

  Brevet hänvisar också till användningen av militären som ”politiska pantsättningar” mot ”obefintliga hot” – en hänvisning till utplaceringen av trupper runt US Capitol efter upploppen den 6 januari.
  Dessutom reserverade undertecknarna den hårdaste kritiken mot Bidens förmåga att leda:
  ”Vid 78 år är han den äldsta nuvarande amerikanska presidenten i historien – ett faktum som har väckt frågor om hans mentala och fysiska hälsa” och som de säger ”kan inte ignoreras. Presidenten måste kunna fatta snabba och exakta beslut inom området nationell säkerhet som påverkar människors liv och hälsa var som helst, dag och natt”, säger brevet. Pentagon vägrade att kommentera brevet …
  https://www.pravda.ru/news/world/1616847-vysshikh_chinov_armii_ssha/

 4. Sedan Joe Biden kom till makten i USA, öser amerikanska och europeiska medier beröm över den nya presidenten, skriver Le Figaro.
  ”Den schweiziska tidningen Le Temps kallar honom ”ett mirakel i Vita huset”.
  Framför våra ögon sker bildandet av en ”ny Franklin Roosevelt” , enligt vissa mediaredaktörer som villigt jämför Joe Biden med USA:s president, som gick in i historien tack vare ekonomisk interventionism och ”New Deal” ”i ekonomin – en oöverträffad politik för stimulering, investeringar och socialt skydd vars syfte var vägen ut ur krisen 1929.
  Som tidningen förklarar bör rötterna till denna ”bidenomania” sökas i presidentvalet 2016, vilket påskyndade uppdelningen av amerikanska medier i två läger (demokrater kontra republikaner).
  Liksom Fox News, som valde att stå vid konservativa tittare, har stora mediegrupper med redaktionell politik nära Demokratiska partiet, som CNN, MSNBC eller The New York Times, faktiskt övergett idén att få tillbaka ett lager av hård Trump för att komma närmare de flesta av publiken.
  I den nya amerikanska ledaren ser många journalister någon som liknar sig själva: ”en man med vänster liberala åsikter, en anhängare av konsensus som verkar bry sig mer om pandemin, är intresserad av att bekämpa den globala uppvärmningen, väcker inte upp spöken av konspirationsteorier efter nederlag och utför inte en del av sin tid att förolämpa motståndare på sociala nätverk, därav de smickrande porträtten och de bitande jämförelserna.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-05-14/Kak-shkolniki-na-detskoj-ploshhadke

  • Själv tycker jag att det är mer träffande att jämföra honom med diktatorerna som tog makten i Europa under första hälften av förra seklet. Dom kom på samma sätt till makten genom val-manipualtion, och arbetsmetoderna är sedan identiska. Ingen reagerade då, hur kommer det att gå denna gång. Glöm inte ”Allt vi behöver göra för att ondskan skall florera är – ingenting”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here