Israel – De fördömdas tystnad i vården och världen

7
718
Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 9, 2023. Israel continued to battle Hamas fighters on October 10 and massed tens of thousands of troops and heavy armour around the Gaza Strip after vowing a massive blow over the Palestinian militants’ surprise attack. Photo by Naaman Omar apaimages

En artikel av Chris Hedges 7/2 https://scheerpost.com/2024/01/31/chris-hedges-the-silence-of-the-damned/ och i https://consortiumnews.com/2024/02/07/chris-hedges-the-silence-of-the-damned/

Ledande humanitära och samhälleliga institutioner, inklusive stora medicinska institutioner, vägrar att fördöma Israels folkmord i Gaza. Detta avslöjar deras hyckleri och delaktighet.

Det finns inget effektivt hälsovårdssystem kvar i Gaza.Spädbarn dör. Barn får sina lemmar amputerade utan bedövning.

Tusentals cancerpatienter och personer i behov av dialys saknar behandling. Det sista cancersjukhuset i Gaza har upphört att fungera. Uppskattningsvis 50 000 gravida kvinnor har ingen säker plats att föda på. De genomgår kejsarsnitt utan bedövning.

Antalet missfall har ökat med 300 procent sedan den israeliska attacken inleddes. De sårade förblöder. Det finns ingen sanitet eller rent vatten. Sjukhusen har bombats och beskjutits. Nasser Hospital, ett av de sista fungerande sjukhusen i Gaza, är ”nära kollaps”.

Kliniker och ambulanser – 79 i Gaza och över 212 på Västbanken – har förstörts. Omkring 400 läkare, sjuksköterskor, medicinare och vårdpersonal har dödatsfler än all vårdpersonal som dödats i konflikter runt om i världen tillsammans sedan 2016.

Ytterligare över 100 personer har försvunnit fängslats, förhörts, misshandlats eller torterats av israeliska soldater.

Israeliska soldater går rutinmässigt in på sjukhus för att genomföra tvångsevakueringar – den 24 januari gick trupper in på al-Amal-sjukhuset i Khan Younis och krävde att läkare och fördrivna palestinier skulle lämna sjukhuset – och för att samla ihop fångar, inklusive sårade, sjuka och sjukvårdspersonal.

Den 30 januari gick israeliska soldater, förklädda till sjukhuspersonal och civila, in på Ibn Sina-sjukhuset i Jenin på Västbanken och mördade tre palestinier när de låg och sov.

X

 Nedskärningarna i finansieringen av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) – ett kollektivt straff för den påstådda inblandningen i attacken den 7 oktober mot 12 av dess 13 000 UNRWA-anställda – kommer att öka fasan och göra attackerna, svälten, bristen på hälsovård och spridningen av infektionssjukdomar i Gaza till en flodvåg av död.

Anklagelserna utan bevis som inkluderar anklagelsen att 10 procent av all UNRWA:s personal i Gaza har kopplingar till militanta islamistiska grupper, publicerades i Wall Street Journal. Reportern, Carrie-Keller Lynn, tjänstgjorde tidigare i Israels försvarsmakt (IDF).

Med tanke på de många lögner som Israel har använt för att rättfärdiga sitt folkmord, inklusive ”halshuggna spädbarn” och ”massvåldtäkter”, är det rimligt att anta att detta kan vara ännu en fabrikation.

Anklagelserna, om vilka det fortfarande finns knapphändiga uppgifter, bygger uppenbarligen på erkännanden från palestinska fångar – med största säkerhet efter att ha blivit slagna eller torterade. Dessa anklagelser var tillräckliga för att 17 länder, däribland USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Australien och Japan, skulle minska eller skjuta upp finansieringen av det viktiga FN-organet.

UNRWA är allt som står mellan palestinierna i Gaza och hungersnöd. En handfull länder, däribland Irland, Norge och Turkiet, behåller sin finansiering.

Åtta av de UNRWA-anställda som anklagades för att ha deltagit i attacken den 7 oktober i södra Israel, där 1.139 människor dödades och 240 fördes bort, avskedades. Två har stängts av. UNRWA har utlovat en utredning. De utgör 0,04 procent av UNRWA:s personal.

Att förstöra UNRWA

Israel försöker förstöra inte bara Gazas hälsovårdssystem och infrastruktur, utan även UNRWA som tillhandahåller mat och bistånd till 2 miljoner palestinier. Målet är att göra Gaza obeboeligt och etniskt rensa de 2,3 miljoner palestinierna i Gaza.

X

Hundratusentals människor svälter redan. Över 70 procent av bostäderna har förstörts. Mer än 26.700 människor har dödats och över 65.600 har skadats. Tusentals saknas. Omkring 90 procent av Gazas befolkning före kriget har fördrivits, och många lever utomhus. Palestinierna har tvingats äta gräs och dricka förorenat vatten.

Noga Arbell, en tidigare tjänsteman vid det israeliska utrikesministeriet, sade under en diskussion i det israeliska parlamentet den 4 januari:

”Det kommer att vara omöjligt att vinna kriget om vi inte förstör UNRWA, och denna förstörelse måste påbörjas omedelbart.”

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade den 31 januari att UNWRA var ”helt infiltrerat av Hamas” och upprepade uppmaningen att stänga UNRWA.

Om UNWRA avskaffas ifrågasätts palestiniernas status som flyktingar, vilket äventyrar ”rätten att återvända, det krav som länge avvisats av Israel, att palestinierna skall tillåtas återvända till sina hem i det som nu är Israel.

”Det är dags för det internationella samfundet och FN att förstå att UNRWA:s uppdrag måste avslutas”, sade Netanyahu till besökande FN-delegater, enligt ett uttalande från hans kontor.

”Det syftar till att bevara frågan om palestinska flyktingar. Vi måste ersätta UNRWA med andra FN-organ och andra hjälporganisationer, om vi vill lösa Gazaproblemet som vi planerar att göra.

X

Mer än 152 av UNRWA:s anställda i Gaza – däribland skolledare, lärare, sjukvårdspersonal, en gynekolog, ingenjörer, stödpersonal och en psykolog – har dödats sedan de israeliska attackerna inleddes. Över 141 UNRWA-anläggningar har bombats till ruiner.

Dödssiffran är den största förlusten av personal under en konflikt i FN:s historia.

Förstörelsen av sjukvårdsinrättningar och attackerna mot läkare, sjuksköterskor, sjukvårdare och personal är särskilt motbjudande. Det innebär att de mest sårbara, de sjuka, spädbarnen, de skadade och de äldre, och de som vårdar dem, ofta döms till döden.

Palestinska läkares globala vädjan

Palestinska läkare vädjar till läkare och medicinska organisationer från hela världen att fördöma angreppet på sjukvårdssystemet och mobilisera sina institutioner för att protestera.

”Världen måste fördöma de handlingar mot medicinsk personal som sker i Gaza”, skriver chefen för Al-Shifa Hospital, Muhammad Abu Salmiya, som greps tillsammans med annan medicinsk personal av israelerna i november 2023 när de evakuerades med en WHO-konvoj, och som fortfarande sitter häktad.

”Denna korrespondens är en uppmaning till varje människa, alla medicinska samfund och all vårdpersonal runt om i världen att kräva att dessa anti-sjukhusaktiviteter på och runt sjukhusen upphör, vilket är en civil skyldighet enligt internationell lag, FN och WHO.”

X

Men dessa institutioner – med några få anmärkningsvärda undantag som The American Public Health Association som har uppmanat till eldupphör – har antingen varit tysta eller, som dr Matthew K. Wynia, chef för Center for Bioethics and Humanities vid University of Colorado, försökt rättfärdiga israeliska krigsförbrytelser.

Dessa läkare – som på något sätt tycker att det är acceptabelt att ett barn i Gaza dödas i genomsnitt var tionde minut – är medskyldiga till folkmord och står i strid med Genèvekonventionen. De omfamnar döden som en lösning, inte livet.

Robert Jay Lifton skriver i sin bok The Nazi Doctors: Medical Killing and the Psychology of Genocide skriver att ”folkmordsprojekt kräver aktivt deltagande av utbildade yrkesmän – läkare, forskare, ingenjörer, militära ledare, advokater, präster, universitetsprofessorer och andra lärare – som tillsammans skapar inte bara tekniken för folkmord utan också mycket av dess ideologiska grund, moraliska klimat och organisatoriska process”.

En grupp på 100 israeliska läkare försvarade i november 2023 bombningarna av sjukhus i Gaza och hävdade att de användes som Hamas kommandocentraler, en anklagelse som Israel inte har kunnat verifiera.

Dekanerna vid USA:s medicinska högskolor och ledande medicinska organisationer, särskilt American Medical Association (AMA), har anslutit sig till universitet, juridiska högskolor, kyrkor och media för att vända palestinierna ryggen.

AMA stoppade en debatt om en resolution bland sina medlemmar om eldupphör och har uppmanat till ”medicinsk neutralitet”, även om man övergav ”medicinsk neutralitet” för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

Det finns en kostnad för att fördöma detta folkmord, en kostnad de inte tänker betala. De är rädda för att bli attackerade. De är rädda för att förstöra sina karriärer. De fruktar att förlora finansiering. De fruktar att förlora sin status. De fruktar förföljelse. De fruktar social isolering. Denna rädsla gör dem medskyldiga.

Och vad händer med dem som talar ut? De stämplas som antisemiter och anhängare av terrorism. Lara Sheehi, professor i klinisk psykologi vid George Washington University, fick sparken från sitt jobb.

Den tidigare chefen för Human Rights Watch, Kenneth Roth, nekades ett stipendium vid Harvards Carr Center for Human Rights Policy på grund av sin påstådda ”anti-israeliska partiskhet”. Professorn Rabab Abdulhadi i San Francisco stämdes för att ha stött palestiniernas rättigheter.

Shahd Abusalama stängdes av från Sheffield Hallam University i Storbritannien efter en elak smutskastningskampanj, även om institutionen senare ingick en förlikning beträffande hennes anklagelser om diskriminering mot den. Professor Jasbir Puar vid Rutgers University är en ständig måltavla för den israeliska lobbyn och utsätts för ständiga trakasserier.

Medicinska studenter och lärare i Kanada riskerar avstängning eller uteslutning om de offentligt kritiserar Israel.

Faran är inte bara att de israeliska brotten fördöms. Faran, och det är ännu viktigare, är att institutionernas och deras ledares moraliska bankrutt och feghet avslöjas.

Detta för mig till dr Rupa Marya, professor i medicin vid University of California, San Francisco (UCSF), vars uppmaning att upphöra med bombningarna av sjukhus och att undersöka sionismens inverkan som en rasistisk ideologi utlöste en ström av hätska angrepp mot henne, angrepp som tyst stöddes av den medicinska fakultet där hon arbetar.

Hon har förtalats som antisemit och varit måltavla för Canary Mission, en sionistisk organisation som försöker smutskasta och förstöra karriären för studenter och lärare som kritiserar Israel och försvarar palestiniernas rättigheter.

Hon har fått uppdrag om föredrag återkallade och mottagit dödshot och meddelanden som t.ex: ”Döda dig själv din efterblivna grifting n*gger”, ”Jew baiting c*nt” och ”Vita människor är de bästa människorna på jorden. Det vet du.”

Du kan se hennes uttalande om kampanjen mot henne här.

Det finns en slående kontrast mellan behandlingen av Dr. Marya och de läkare som hejar på folkmordet. UCSF-läkaren Matt Cooperberg, som är innehar Helen Diller Family Chair inom urologi, ”gillade” inlägg på sociala medier som ”REMOVE Palestinians FORM [sic] MAP” och ett citat av Israels tidigare premiärminister Golda Meir:

”Vi kan förlåta [sic] araberna för att de dödade våra barn. Vi kan inte förlåta araberna för att de tvingar oss att döda deras barn.”

”Cooperbergs sponsrade tjänst kommer från Helen Diller Family Foundation, UCSF:s största donator, som hittills har donerat cirka 1,15 miljarder dollar till hälsocampus”, skriver Marya.

”På grund av ett misstag i en skattedeklaration avslöjades Helen Diller Family Foundation 2018 som en av finansiärerna av Canary Mission. Stiftelsen försökte radera sin koppling efter detta avslöjande.”

Hon fortsätter:  ”Som lärare vid UCSF exponerade och injicerade den utskämde hudläkaren Howard Maibach över 2.600 fängslade svarta och bruna människor med kemikalier i experiment som påminde om de experiment som prövades i DoctorsTrial bara några år innan han började på läkarlinjen i Pennsylvania.

 r studerade han för Albert Kligman, som lärde honom hur man utnyttjar svarta människor för medicinska experiment, vilket dokumenterades utförligt i den skräckinjagande faktaboken Acres of Skin.  Maibach förde också fram föreställningar om rasskillnader i hud, och vidareutvecklade rasistiska idéer från den pseudovetenskapliga rashygienen. Ras är en social konstruktion som befäster supremacism. Det är inte en biologisk realitet.

 De flesta av Maibachs experiment utfördes utan informerat samtycke, och även om UCSF bad om ursäkt är Maibach fortfarande anställd vid University of California. Hans familj stöder IDF:s vänner, och han företräds av Alan Dershowitz, som också argumenterade för bombningen av sjukhus i Gaza.

 Dershowitz försökte hindra mig från att tala vid AMA:s första National Health Equity Grand Rounds, där forskaren Harriet Washington, som studerar medicinska experiment på svarta människor, lyfte fram Maibachs rasistiska metoder.

 I efterdyningarna av mordet på George Floyd har UCSF:s färgade lärare, praktikanter och studenter lyft fram Maibachs historia i ljuset, och många har uttryckt sin fasa över att de måste fortsätta att sitta i samma rum som denna man under dermatologiska Grand Rounds.

 Men problemet är inte bara en man. Det är ett system som gör att någon med dessa värderingar och handlingar kan fortsätta att vara närvarande i vår utbildnings- och praktikgemenskap.”

Avhumaniseringen av palestinierna är hämtad från alla koloniala bosättarprojekt, inklusive USA:s. Denna rasism, där färgade människor stämplas som ”mänskliga djur”, är kodad i DNA:t hos amerikanska institutioner.

Den smittar dem som valts att leda dessa institutioner. Det ligger i kärnan av USA:s nationella identitet. Det är därför de två styrande partierna och de institutioner som stöder dem ställer sig på Israels sida. Det ger näring åt den perverterade logiken att kanalisera vapen och miljarder dollar i stöd för att upprätthålla Israels ockupation och folkmord.

Historien kommer inte att döma detta vänligt. Men den kommer att vörda dem som, under belägring, fann modet att säga nej.

Chris Hedges är en Pulitzerprisbelönad journalist som var utrikeskorrespondent i 15 år för The New York Times, där han var chef för tidningens Mellanösternbyrå och Balkanbyrå. Han har tidigare arbetat utomlands för The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor och NPR.  Han är värd för programmet ”The Chris Hedges Report”.

 

Föregående artikelHur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Nästa artikelStäll upp för Julian Assange och yttrandefriheten! Slutet är nära.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Israel har slagit till mot Rafah läser jag nu imorse. Rafah som ligger längst i södra Gaza nu. Det är ca1,5miljoner internflyktingar som trängs här nära gränsen till Egypten. Jag trodde ändå på något sätt nu att denna lilla flykt ficka som är Rafah skulle skonas. Det är ca1,5miljoner internflyktingar som trängs här under ALLA sorters vidriga förhållanden. Det har trots allt gått över 4mån nu också av totala raserandet av Gaza. Befolkningar över hela världen har demonstrerat för palestinierna. Där många länders ledare också under denna tid EJ stöttar detta MINSTA lilla. Netanjahu begår folkmord framför HELA världen nu. Detta innebär att det på riktigt EJ finns ett ända flyktingläger i Gaza nu som är skonat. Rafah har bombats och 50tal döda direkt ser jag morgonen nu. Vet EJ om SvT publicerat än, men de borde dom gjort

 2. Ryssarna tycks stå emot den kristna sionismen dyrkan av Förintelsen till skillnad mot USA och Västeuropa. Det kan bero på att ryssarna kan sin Solzjenitsyn utantill och minns slakten av präster och angreppen mot kyrkor för drygt hundra år sedan. Den mördade tsarfamiljen har återfunnits och fått en kristen begravning. Samtliga familjemedlemmar har helgonförklarats och det pågår också en utredning om morden ska betraktas som ritualmord. Att hedra 27 miljoner sovjetmedborgare inklusive judar varje år utan att uppmärksamma Förintelsen är en dödssynd i den kristna sionismens föreställningsvärld. Jesus är numera bara ett livlöst beläte som hänger i våra hednatempel medan Förintelsen (judiska) offerlamm är i högsta grad levande i alla församlingar. Från kyrkkaffet till kongressen och vita huset.

  • problemet är bara den att denna dyrkan hänger löst i o m att apartheid israel hänger också löst. Barnamördare regimen befinner sig i ett läge där utfallet är givet: apartheid israel kommer att implodera, oavsett vad den gör

   ”Israel has now come face-to-face with the (self-destructive) inconsistency within Zionism: How to maintain special rights for Jews on territory in which there is an approximately equal number of non-Jews?”

   https://strategic-culture.su/news/2024/02/12/the-worlds-gyre/

 3. Vi ska fördöma den västerländska fascismen, det är den som förgiftar världen.
  —-
  New York Times bad 1944 vicepresident Harry Wallace svara på frågan: Vad är en fascist?
  Han skrev:
  Den verkligt farliga fascisten, är den amerikanska fascisten.

  Den amerikanska fascisten är en man i Förenta staterna som på ett amerikanskt sätt vill göra det som Hitler gjorde i Tyskland på ett preussiskt sätt.

  Den amerikanska fascisten skulle föredra att inte använda våld.
  Hans metod är att förgifta de offentliga
  informationskanalerna.

  För en fascist är aldrig problemet hur man bäst ska lägga fram sanningen för allmänheten utan hur man bäst ska utnyttja nyheterna för att lura allmänheten till att ge fascisten och hans grupp mer pengar och mer makt.

  De hävdar att de är superpatrioter, men de är beredda att krossa all fri- och rättigheter som konstitutionen ger.

  De kräver företagsamhet men de är förespråkare för monopol och kapitalmakt. 

  Deras slutmål, dit allt deras bedrägeri syftar, är att de genom att utnyttja både statens och marknadens makt ska kunna hålla den vanliga människan i evig underkastelse.

  Källa, citerat i Davidson Loehr: Amerika, Fascism and God, s. 81f.

  Chris Hedges använder citatet i sin bok,
  Amerikanska Fascister, den kristna högern på frammarsch.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here