Kinesiskt perspektiv på fallet Gui Minhai

5
1556
Gui Min-Haj. Bild i Aftonbladet.

 

Denna artikel Kinesiskt perspektiv på fallet Gui Minhai har just publicerats på hemsidan för Folket i Bild Kulturfront. Den är skriven av Karl Wang, som flitigt bidrar till diskussionen här i olika frågor.

Jag återger början av den intressanta artikeln! Läs hela artikeln!


Kinesiskt perspektiv på fallet Gui Minhai

Gui Minhai hamnade i finansiella svårigheter och USA slog klorna i honom och betalade bra för att undergräva Kinas regering genom att i Hong Kong sprida falskt skvaller om de kinesiska ledarna. Under hotelser utökades det till att spionera. USA betalade bra, att tjäna sådana pengar på publiceringar går bara i den knivskarpa konkurrensen i Hong Kong.

För att rädda sig från USA:s hot och påtryckningar flydde han tillbaka till Kina. Han visste för mycket och riskerade att bli en Jeffrey Epstein1 eller Udo Ulfkotte2. I Kina gjorde han en så kallad plea bargaining [överenskommelse om erkännande i utbyte mot lindrigare straff; mycket vanligt bland annat i USA /red.]. Han erbjöd sig att samarbeta med Kinas motsvarighet till SÄPO och det samarbetet ledde till att USA:s omfattande spion- och påverkanssystem revs ner i Kina.

Relaterat.

Gui Min Hai, ASAP Rocky och andra fall: Hur Sverige statsminister och regering ingriper i rättsväsendet och i andra länders politik.
Rätt att kräva att Gui Min-Hai frikänns?
Anna Lindstedt: Misslyckat försök till justitiemord?

Föregående artikelHultqvist om Sverige som frontstat mot Ryssland skapar otrygghet
Nästa artikelJimmy Dore: CIA:s planer på att förgifta Julian Assange
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Varför skulle den här förläggaren vara insatt i USA´s i och för sig synnerligen troliga spioneri i Kina? Det vanliga är väl att var och en vet så lite som möjligt.

  • ”Det vanliga är väl att var och en vet så lite som möjligt.”

   Visst, men om en länk ger värdefull information kan dessa uppgifter samköras med andra och ett nätverk kan så småningom nystas upp.
   Det är standard spaningsarbete för såväl polisen och tullen som för journalister och spionorganisationer.
   Det vanliga är att många deltagare vet inte ens att de jobbar åt en spionorganisation. Många studenter har helt ovetande hjälpt USA att förbereda statskupper världen runt.

   • Ett exempel från historien. Detta hände. USA ville stoppa utvecklingen av Kinas bilindustri. Man etablerade ett massivt mutsystem. Lokala tjänstemän på olika platser i Kina fick ”donationer” från ”oberoende stiftelser” i USA för att främja ”bilsäkerhet”, man satte upp stiftelser över hela Kina för att främja ”trafiksäkerhet” och tjänstemän och deras anhöriga fick gratis utbildning och välbetalda jobb som säkerhetskonsulter. Amerikanska bilar framställdes naturligtvis som säkra medan kinesiska var farliga och borde undvikas. Detta fungerade som celler i ett nätverk. Alla celler arbetade oberoende av varandra. Knäcker man en cell vet man hur alla de andra fungerar. Kinas regering upptäckte detta och kartlade det, personerna som hade tagit emot mutorna i form av konsultjobb eller donationer. Sedan gavs alla inblandade 30 dagar att montera ner systemet eller bli anklagade för korruption. USA försökte på samma sätt etablera ett liknande nätverk på Kinas universitet maskerat som gratis undervisning i Engelska. Det var det som försökte rekryter mig till. Undervisningsmaterialet donerades av en ”ideell stiftelse” i USA. Jag fick se det, och det var en utförlig handbok i att införa ”demokrati” med demonstrationer, upplopp, infiltration eller väpnade revolutioner, exakt vad som sedan hände i Hong Kong. Även det stoppades, och USA propagandan proklamerade, inklusive i Sverige, att ”västerländsk litteratur hade rensats ut från Kinas universitet och ersatts med fundamental kommunistisk för att skapa lojalitet för kommunistregimen.” Intressant nog har ledningen på de universitet jag frågade inte ens hört talas om vad som pågått.

  • Han var ju dela av det och en av USAs murvlar. Sedan sprids information otroligt mycket genom Kinas nätverk. Även jag har blivit utsatt för ett rekryteringsförsök, och metoderna var minst sagt sluga.

  • Var är Assange? Vet @Robertoför inte att Assange sitter på ett högsäkerhets fängelset britannia?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here