Kom till manifestationen för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten. Lördag kl 12-13. Soltorget

4
1717
Manifestation i Stockholm 14 december.

Manifestationerna till stöd för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten fortsätter i centrala Stockholm nu på lördag av Stödkommittén för Julian Assange! Vi har banderoller, delar ut flygblad och håller tal.

Plats: Soltorget utanför Akademibokhandeln, mitt emot Sergels Torg.

Evenemanget på Facebook


Ett bra TV-program!

Julian Assange – hjälte eller skurk?

Från manifestationen 14 december:

* Vi har polistillstånd för manifestationer på Soltorget minst en gång i månaden fram till slutet av juni.


Tio viktiga händelser senaste tiden:

* Namninsamling för frigivning av Julian Assange pågår bland journalister i över 90 länder Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet. Journalister höjer rösten för Julian Assange.

* Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Vad tycker Assanges pappa?
* Julian Assange har varit i förberedande rättegång inför rättegång i februari om utvisning till USA. Hans psykiska och fysiska hälsa föreföll vara mycket dålig. Rättegången hade stora brister i objektivitet och ur rätts-statsynpunkt. Representanter för USA kunde tydligt påverka förhandlingarna.

* Ögonvittnet vid rättegången, förre brittiske ambassadören Craig Murray rapporterar. I Belmarsh hålls han i fullständig isolering 23 timmar om dygnet. Han får 45 minuter motion. Om han måste flyttas rensas korridorerna innan han går igenom dem och alla celldörrar låses för att säkerställa att han inte har kontakt med någon annan fånge utöver den korta och strikt övervakade motionsstunden. Det finns inget som helst rättfärdigande för att denna omänskliga behandling, som används för farliga terrorister, utövas mot en förläggare som sitter häktad.
Jag har i flera år både katalogiserat och protesterat mot de alltmer auktoritära makterna i Storbritannien, men att det grövsta missbruket kan ske så öppet och ohöljt är fortfarande chockerande. Kampanjen för att demonisera och avhumanisera Julian, baserad på den ena lögnen efter den andra från regering och media, har lett till en situation där han långsamt kan dödas i allmänhetens åsyn, och anklagas för att publicera sanningen om regeringens överträdelser, utan att få någon hjälp från det ”liberala” samhället.
Om inte Julian släpps inom kort kommer han att tillintetgöras. Om Staten kan göra detta, vem står då näst på tur? Hur Assange pinas i domstol.

* En domstol i USA har bedömt att befattandet med och publiceringen av uppgifter från Demokraternas högkvarter DNC inför presidentvalet i USA 2016 inte var brottsligt utan tillåtet enligt First Amendment (Första tillägget) till USA:s konstitution. The Canary
* Publicisten Julian Assange vid Wikileaks har fått det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks
* Enligt en FN-rapport för drygt 4 månader sedan har Julian Assange utsatts för långvarig psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador. FN-rapport: Julian Assange har utsatts för psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador.

* I en artikel i US Today och en i The Guardian argumenterar de olika skribenterna för att Assange inte ska utlämnas till USA.
US Today.

* Rapportören Nils Melzer är missnöjd med Sveriges agerande.

* Petition att skriva på

* Krav från tidigare utrikesminister i Australien Tidigare australisk utrikesminister begär att Julian Assange släpps – för att minska kritiken för alliansen med USA.


Bakgrund

Julian Assange, är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning av medborgare och andra brott. Han fick 2009 Amnesty Internationals ”Media Award” för avslöjanden av utomrättsliga avrättningar  i Kenya.

Chelsea Manning, försvarsanalytiker i USAs armé, försåg Assange med dokumenten om krigsbrott: folken har rätt att veta få veta sanningen vad som sker i deras namn. Hennes rapport publicerades av Wikileaks. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse. Hon benådades av president Obama och släpptes i maj 2017.

Efter ett kort besök i Sverige 2010, där han åtalades för sexuellt ofredande, reste Julian Assange till London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap.

När Ecuador valt ny president 2017, fråntogs Assange detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden och uppgav att han”arresterades på grund av USAs krav på utlämning”. Han sitter nu i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, och hans hälsa är mycket dålig. FN:s representant mot tortyr menar att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange  för psykisk tortyr.

Han fruktar även utlämning till Sverige som inte garanterar att han inte utlämnas vidare till USA. Nu har åklagare i Stockholm för tredje gången lagt ner förundersökningen för misstänkt våldtäkt i brist på bevis. Assange har hela tiden varit tillgänglig för förhör i London, men svensk polis och åklagare avstod i flera år från möjligheten att förhöra honom.

Juridiska experter ser det utdragna rättegångsförfarandet som en stor skandal.

Chelsea Manning

Chelsea Manning, anklagades och dömdes för avslöjande av hemliga dokument, men frikändes i domstol. Hon greps på nytt i april i år i USA när hon vägrade ställa upp och vittna mot Julian Assange i USAs hemliga rättegång mot honom. Hon riskerar nu nytt fängelsestraff, men håller fast vid sin vägran.

Den extremt utdragna juridiska handläggningen i Sverige drar uppmärksamheten från de ansvariga för krigsbrott som olagligt angrepp Irak och Afghanistan, med massbombningar av civila, tortyr och andra övergrepp, som Assange bidragit till att avslöja. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har skriftligen godkänt att Assange får utlämnas till USA. Det påverkar det beslut som formellt ska fattas av domstol 25 februari 2020.


Frige visselblåsarna Julian Assange & Chelsea Manning

Yttrande-och pressfriheten är i fara!

Under hot: Journalisters & publicisters egentliga uppdrag, att sanningsenligt beskriva vad som händer.

 Protestera !

Det kan rädda Assange från utlämning!

Stödkommittén för Julian Assange


Relaterat
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Nu när Assange är säkert inlåst lägger Sverige ner sin “utredning”
Sverige lägger ned åtalet mot Julian Assange – för tredje gången… (!?)
Hur Assange pinas i domstol.
Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv.
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!

Föregående artikelIrans återuppståndelse – visar på större regionala förändringar
Nästa artikelFolk och Försvar 2020 – statsfinansierad russofobi och Natovurmande.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here