Maria Zakharova om Kievregimens försök att anklaga Ryssland för avsiktliga attacker mot ukrainska civila objekt

22
339

 

Rolf Nilsson har hittat och översatt  en artikel av ISMAELE som baseras på ett kort uttalande av Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesministeriet.  https://geopolitiq.substack.com/p/maria-zakharova-on-the-attempts-of?utm_source=post-email-title&publication_id=2232768&post_id=146446805&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email

Efter det som hände i Kiev 8 juli har Maria Zakharova, talesperson för Rysslands UD gjort följande uttalanderyska UD:s Telegram-kanal (all formatering i original):

🎙 Kommentar från det ryska utrikesministeriets talesman M.V. Zakharova om Kiev-regimens försök att anklaga Ryssland för avsiktliga attacker på ukrainska civila mål

💬 Den 8 juli, som svar på upprepade försök från de ukrainska väpnade styrkorna att orsaka skador på företag i vårt lands ekonomiska komplex, inledde de ryska väpnade styrkorna en gruppattack med långdistansprecisionsvapen mot militära anläggningar i Ukraina.

Bland dessa fanns konstruktionsanläggningarna Artyom, Antonov och Luch i Kiev; Dnepr- och Yuzhmash-fabrikerna i Dnepropetrovsk; den tunga ingenjörsfabriken i Kramatorsk; lager av västerländska vapen och militär utrustning vid Arcelor Mittals metallurgiska fabrik i Krivoy Rog och ett antal andra anläggningar. Alla mål träffades.

Återigen, som så många gånger förr med det ukrainska luftförsvaret, kom missilerna ur kurs och träffade bostadshus och sociala institutioner. Det är vad som hände den här gången också. Det har redan bekräftats, bland annat av många vittnen, att en av missilerna från det västerländska NASAMS SAM-systemet (se här, ö.a.) träffade en byggnad på Okhmatdet barnsjukhusets område i Kiev.

☝️ På Bankova (presidentadministrationen på Bankova street i Kiev, ö.a.) började de omedelbart anklaga Ryssland för att avsiktligt döda barn. Samtidigt nämnde ingen att i närheten av den drabbade kliniken ligger Artyom-fabriken, och på gångavstånd ligger det ukrainska försvarsministeriets komplex och AFU:s [Ukrainas väpnade styrkor] lagerlokaler. Naturligtvis nämnde ingen att Kiev avsiktligt placerar ut luftvärnssystem i bostadsområden och använder civila som mänskliga sköldar.

Juntan i Kiev har länge använt rent civila företag för militära ändamål och förvandlat dem antingen till verkstäder för montering och reparation av militär utrustning eller till lagerlokaler för förvaring av västerländsk militär utrustning. Utöver detta döljer sig AFU självt med civila och i civila anläggningar.

Det är vanligt att vagnar med militär utrustning och soldater kopplas till järnvägståg för persontransporter. Posttransporter används också för att transportera vapen.

❗️ Allt detta är ett flagrant brott mot internationell humanitär rätt, som förbjuder användning av civila objekt för militära ändamål.

Zelensky-regimens försök att använda tragedin med barnsjukhuset i Kiev i propagandasyfte bekräftar än en gång dess omänskliga, nazistiska natur. Regimen i Kiev är beredd att begå vilket brott som helst för att bevara sin makt. Den bryr sig inte om medborgarnas öden och liv, inte heller om barnens.

Jag tror inte att mer behöver sägas.

Relaterat
Moskva: Tragedin med det träffade barnsjukhuset i Kiev är ”en gåva till Nato”. Olika uppfattningar finns.
CIA-veteranen Larry Johnson: Ukrainas barnsjukhus träffades INTE av en rysk missil. 

Föregående artikelIsrael massakerade sina egna civila efter Hamas angrepp?
Nästa artikelJulian Assange kommer hem!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Det är märkligt. Ryska medier skryter om de många mäktiga och nya robotvapnen som skulle både ändra krigets utveckling och utgång men ändå tycks de i princip aldrig användas, och när det gör det tycks de mestadels hjälpa till med jordbruket på de ukrainska åkrarna.

  Likaledes tycks de västliga raketvapnen, som verkligen är kända för sin relativa utprovning och träffsäkerhet, alltid få någon slags höjdrädsla och scenskräck och gör då u-svängar i luften och hamnar alltid i de egna bostadsområdena hemmavid. Månad efter månad.

  Kan det verkligen finnas någon enda seriöst tänkande människa utanför ryska MID:s propagandaavdelning som tror på de här ryska versionerna?

  Ska man skriva en seriöst övertygande och förklarande text bör man kanske inte heller använda de klassiska ryska propagandavarianterna med ord som ”juntan” och ”Kievregimen” som är ord som uteslutande av alla i hela världen bara används av invasionsmakten själv i Moskva i ett anfallskrig som är lika olagliga i internationell rätt som det anglo-amerikanska anfallet på Irak år 2003 eller den israeliska ledningen militära operationer mot Palestinas civilbefolkning sedan 57 år tillbaka.

  • Du skriver om ett ämne du har inte det kompetens eller kunskap om – Rysslands vapen och militära kapacitet. Snart är du inne på tredje året med spaltmeter av utsagor om Rysslands politik di och Rysslands armé da som aldrig besannas🤭. En unik prestation, fast inte av det slag man vinner poäng eller aktning – tvärtom

  • Hänger du inte med alls ”Johan”? Ryssland har med sina missiler slagit ut det mesta av Ukrainas militärindustri, eldistribution, nästan alla deras flygplan, sänkt deras krigsfartyg, förstört bunkrar, stridsvagnar, slagit ut deras luftvärn så att väst måste skicka nya hela tiden m m! Hur kan man möjligen ha missat allt detta då?

 2. 11 JULI, 11:37
  Rysslands Medvedev vill att Nato ska utplånas för gott.
  ”Vi måste göra allt vi kan för att se till att Ukrainas ”oåterkalleliga väg” till Nato slutar med att antingen Ukraina eller Nato går under. Eller – ännu hellre – både och, sa politikern
  MOSKVA, 11 juli. /TASS/. Det ryska säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev säger att Moskva måste öka ansträngningarna för att hålla Ukraina utanför den nordatlantiska alliansen – och sätta stopp för både den forna Sovjetrepubliken och blocket.
  Den ryske politikern kommenterade deklarationen från toppmötet i Washington, särskilt stycket som lyder: ”Vi kommer att fortsätta att stödja det [Ukraina] på dess oåterkalleliga väg mot fullständig euroatlantisk integration, inklusive Nato-medlemskap.”
  – En sak är säker. Vi måste göra allt vi kan för att se till att Ukrainas ”oåterkalleliga väg” till Nato slutar med att antingen Ukraina eller Nato går under. Eller – ännu bättre – både och, sa Medvedev.

  • Det är två utomordentliga förslag. Ryssland ska sträva efter ”slå två flugor i en smäll” med andra ord.

 3. Johan, det är oklart vad du vill med kommentaren. Du får uttrycka ditt tyckande och tänkande hur du vill men det tillför inte ”caset” nånting. Om du menar att den ryska rapporteringen är felaktig,
  BEVISA DET! Jag menar att det är för många källor(visserligen relaterar de ofta till varandra, men ändå) som påstår samma sak, det går inte att nonchalera. Ett annat sätt är att vänta med domen till nåns utredning bevisar det ena eller andra.

 4. Kreml svarar på anklagelser om sjukhusattack i Kiev.
  Ryska styrkor riktar inte in sig på civil infrastruktur i Ukraina, har talesmannen Dmitrij Peskov betonat. Moskva har kraftigt förnekat ansvar för tragedin på Okhmatdets barnsjukhus i Kiev, efter att en missil träffade anläggningen i måndags. Kremls talesman Dmitrij Peskov har insisterat på att incidenten orsakades av en ukrainsk luftvärnsrobot.
  I ett samtal med reportrar på tisdagen betonade Peskov att Ryssland ”inte slår till mot civila mål” och att alla attacker som utförs av den ryska militären uteslutande riktar sig mot ”kritiska infrastrukturanläggningar och militära mål som på något sätt är relaterade till regimens militära potential”.
  När det gäller Ukrainas anklagelser om att Moskva avsiktligt träffat sjukhuset i Kiev pekade Peskov på det officiella uttalandet från det ryska försvarsministeriet, som ”absolut utesluter att det förekom attacker mot några civila mål. Det står att vi talar om en antimissils fall.”
  Det ryska försvarsdepartementet rapporterade på måndagen att det hade genomfört en storskalig attack med långdistansvapen med hög precision för att slå till mot ukrainska militärindustrianläggningar och flygbaser. Attacken sades vara ett svar på Kievs fortsatta försök att orsaka skador på ryska energi- och ekonomiska anläggningar.
  Ministeriet uppgav att alla avsedda mål träffades och avvisade Kievs påståenden om att ryska missiler skulle träffa civila anläggningar som ”absolut osanna”.
  ”Många publicerade foton och videofilmer från Kiev bekräftar tydligt det faktum att en ukrainsk luftvärnsmissil föll från ett luftvärnsmissilsystem i staden”, sade ministeriet.
  USA lovar ytterligare 2,3 miljarder dollar i vapen till Ukraina
  Man anklagade också Kiev för att försöka sig på liknande ”hysteri” tidigare, särskilt inför stora internationella toppmöten, som Nato-mötet i Washington som inleddes på tisdagen. Det ryska försvarsdepartementet antydde att incidenten vid Okhmatdet används av de ukrainska myndigheterna för att säkerställa fortsatt finansiering och fortsatt konflikt.
  Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, har också antytt att sjukhustragedin ses av Kievs västerländska uppbackare som en ”perfekt gåva” för att rättfärdiga ytterligare upptrappning av konflikten och fortsatta fientligheter.
  Den västerländska pressen ”piskar upp hysteri” och döljer relevanta fakta om tragedin, hävdade Antonov, inklusive Moskvas bedömning att incidenten orsakades av en ukrainsk luftvärnsmissil.
  Kievvänliga medier har hävdat att vapnet som träffade sjukhuset var en rysk luftburen kryssningsmissil av typen Kh-101. Andra har dock hävdat att projektilen, som tydligen kan ses i en video filmad på avstånd av ett vittne, troligen var en AIM120 som avfyrades av ett NASAM-missilsystem eller ett jaktplan som avfyrades av MIM-104 Patriot-missilsystemet. Västerländska givare har försett Ukraina med denna typ av USA-utvecklade vapen i Kiev.

 5. 2017 var det MH17 som sköts ner.
  1983 var det KAL (Korean Air Lines) Flight 007. Så här står det (latimes. com): ………//…….: ”Last month, they (Pearson and John Keppel, a retired U. S. Foreign Service officer) concluded in the Nation that the airliner ”could not have accidentally or unknowingly flown its ”dangerous course” over the Soviet Union and that the Reagan administration probably ”has covered up vital evidence about the downing”
  Andra källor: ”According to the President for Internal Security Affairs, Thomas Reed, in December 1982, CIA Director William Casey was ”implementing a plan to spoof the entire electronic nervous system of the Soviet Union.”
  (Studyofstrategyandpolitics.files.
  wordpress.com)

  Kan detta flyg vara något av de nedskjutna flygplan som dåvarande POTUS, dagen efter att MH17 skjutits ner, rabblade om då han höll press konferens i syfte att övertyga att Ryssland bar ansvaret.
  Hur många politiker från andra länder höll sig så rigiöst till detta temat innan ens någon utredning hade börjat?

 6. Att Ryssland avsiktligt satsar på att döda sjuka barn är ett idiotiskt påstående, ännu galnare än det att Ukraina medvetet försöker döda badande Krimbor på en beach.

  I bägge fallen är det antingen luftförsvarsmissiler eller av luftvärnet skadade missiler ur kurs som har ställt till med eländet.

  I jämförelsen med Gaza ser vi tydligt hur dramatiskt olika utfallet blir om man som Israel verkligen försöker utrota eller fördriva ett helt folk och därför siktar på civila eller som Ryssland försöker besegra det man uppfattar som ett militärt hot.

  Slutsatsen här är uppenbar för alla med fungerande hjärnceller. Ryssland försöker verkligen undvika civila mål, men kan inte undvika det helt. Ukraina har beskjutit civila i Donbass i tio år, men att dom skulle skjuta på folk på en badstrand inför världens och sponsorernas ögon är knappast sannolikt.

  Det här kriget måste stoppas. Viktor Orban försöker nu använda sin position för att åstadkomma detta, men motarbetas intensivt av den ständigt lika galna som blodtörstiga eliten i EU.

  • Att så många skadades i Krimattacken då flera ukrainska missiler sköts ner och en halvskadad som damp ner för tidigt på en badstrand berodde på att den hade olagliga klusterbomber i lasten. Detta doldes effektivt av MSM-media men sanningen spred sig ändå över världen.

   • Benny skriver att ”den hade olagliga klusterbomber i lasten”.
    Det är inte alltid lätt för personer som inte är insatt i eller har kompetens i området, men Benny verkar inte förstå hur det förhåller sig om ”olagliga klustervapen”.

    Convention on Cluster Munitions är ett avtal från 2008 för att förbjuda användning, tillverkning, vidareförsäljning, etc, av klusterammunition.
    Ryssland är ett av de länder som vare sig skrivit på eller ratificerat konventionen.

    Det finns ingen annan övergripande eller global överenskommelse eller juridisk överhöghet som har gjort dessa vapen ”olagliga”.

    Till Benny och andra som vill förkovra sig i ämnet rekommenderas https://www.clusterconvention.org

    • I. Enligt denna källa har 108 länder skrivit på konventionen 2008. https://sv.wikipedia.org/wiki/Klusterammunition. år 2023 var det 123 länder.

     II. Läs gärna USA 2022: ”Användningen av klustervapen är ett krigsbrott” – USA 2023: ”Vi skickar klustervapen”

     III. Läs gärna ”Flera länder kritiska till användandet av klusterbomber efter USA:s besked till Ukraina
     UPPDATERAD 9 JULI 2023 Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-lander-kritiska-till-anvandandet-av-klusterbomber-efter-usa-s-besked-till-ukraina
     Under fredagen meddelade USA att de skickar klusterbomber till Ukraina, som en del av ett större militärt stödpaket.

     Nu har bland annat Storbritannien, Kanada och Spanien ställt sig kritiska till användandet av den kontroversiella ammunitionen, som förbjudits genom en konvention av ett hundratal länder.

     Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak menar att de är emot användandet av klusterbomber, och att Storbritannien skrivit under den internationella konventionen om klusterammunition som förbjuder användandet av det, rapporterar The Guardian.

     Även Kanada och Spanien är emot användningen, rapporterar Reuters. Totalt är det 123 länder som skrivit under avtalet.

     Spanien emot klusterbomber i Ukraina
     Spaniens försvarsminister Margarita Robles menar att klusterbomber inte bör skickas till Ukraina oavsett vilka omständigheter som råder, rapporterar Reuters.

     – Nej till klusterbomber och ja till ett legitimt försvar av Ukraina, säger hon.

     Uttalandena kommer dagen efter USA presenterade ett militärt stödpaket till Ukraina värt 800 miljoner dollar, där klusterbomber ska ingå. Bland annat USA, Ukraina, Ryssland och Finland är länder som inte skrivit under konventionen.

     Ryssland kallar beslutet för ”en desperat handling”, enligt TT.

     ”Det visar på svaghet mot bakgrund av misslyckandet av den så omtalade ukrainska motoffensiven”, säger utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett uttalande.

     Ryssland använder dock själv klusterbomber i Ukraina.

     Fördöms av människorättsgrupper
     USA:s president Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa under en pressträff på fredagen att de är medvetna om att klusterbomber utgör en stor risk för att civila skadas.

     – Därför har vi dröjt med beslutet så länge som möjligt, säger han.

     Bidens beslut om att skicka klusterbomber har fördömts av flera människorättsgrupper, rapporterar The Guardian.

     Han får också kritik från sitt parti, en demokrat kongressledamot har kallat beslutet för ”onödigt och ett fruktansvärt misstag”.

    • Tja, det är din lögnmedia som tjuter i högan sky när clusterammunition använts tidigare? Men vill man fortsätta i den stilen, era argument blir allt ihåligare ju mer fakta som kommer fram.

     • Tack för kompletterande informatorn Anders.
      Benny – Passa på att läsa det Anders skriver och länkar till. Det är information på lätt svenska som är enklare att ta till sig en den information om klusterammunition som finns men som i första hand vänder sig till professionella och kunniga inom området.

     • Kan du förklara för oss hur du av min kommentar kan utläsa att det är acceptabelt att använda klusterammunition mot civila?

     • Frågan är ställd. Ingen förklaring behövs för att ge svar. Vad är ditt svar, Ior?

 7. https://johnhelmer.net/: ” Ivan Katchanovski is a professor at the University of Ottawa with a long record of investigations of Ukrainian war events, starting with the Maidan protests of early 2014 leading to the putsch of February 21, 2014. He has issued this new forensic assessment. “My preliminary research-based analysis: Videos, photos, reports & other evidence suggest that one of Russian Kh 101 missiles in indiscriminate strike hit 2 electric substations in children’s hospital territory in Kyiv & partially destroyed nearby two story hospital building killing two people there & blast impact damaged one of main hospital buildings. Akhmetov’s energy company [DTEK] reported that its 3 transformer substations in Kyiv, including two on hospital territory, were destroyed by Russian missiles. Videos also show simultaneous strikes by 6 Russian missiles of Artem [Artyom] factory involved in missile production some 600 meters away. Claims by Russian & Ukrainian governments, which are reported by media at face value and taken by many social media users at face values, appear to be false. Contrary to Russian government claim, this missile strike was not from Ukrainian NASAMS air defense. Contrary to Ukrainian government claim, children were not targeted, and 11 out of 13 Russian missiles were not shot down. Missile strike in daylight in densely populated area, especially in children hospital area can be classified as indiscriminate and violation of international law. Research-based analysis is preliminary and based on publicly available evidence at this time.”

 8. Dmitrij Plotnikov
  16.07.2024 08:38
  Sammanfattning från fronten: en storskalig Toretsk-operation har inletts, Kiev använde kemiska stridsmedel
  Bara på de västra kyrkogårdarna i Ukraina kommer det att finnas 1 miljon döda militanta
  Brottsbekämpande myndigheter » Militära nyheter
  Den ryska försvarsmakten fortsätter att utföra uppgifterna i en särskild militär operation i Ukraina.
  Bara på de västra kyrkogårdarna i Ukraina kommer det att finnas 1 miljon döda militanta

  Vi presenterar en sammanfattning från fronten för tisdagen den 16 juli. Charkiv riktning ..
  I detta område i Vovchansk avancerar ryska trupper metodiskt längs Volchyaflodens norra strand. Den ryska grupperingen avancerar österut med ”kniptång” från Kotsyubinsky-gatan och från ballastfabriken, och försöker pressa Ukrainas väpnade styrkor i området kring Starochudnogo-gatan. För att förhindra detta inledde de militanta en desperat motattack (nära matmarknaden), men fiendens kombinerade anfallsgrupp besegrades och retirerade.
  Toretsk riktning
  Enligt uttalanden från Ryska federationens militära korrespondenter har Torets-operationen inletts, vilket ”kan komma att skrivas i läroböckerna”. Ryska soldater från centergruppen av styrkor tog praktiskt taget kontroll över förorten Toretsk – byn Yuzhnoye, som går direkt till stadskvarteren.

  ”Byn Pivdenny i Toretsk-riktningen är nästan förlorad. Detta är mycket dåligt. Ryssarna har ökat framryckningstakten, och om detta fortsätter kan fienden redan i slutet av nästa vecka börja anfalla direkt mot Toretsk (Dzerzjinsk). Det behövs brådskande lösningar!” klagar ukrainska analytiker.
  I centrum av bosättningen i New York bröt RF:s väpnade styrkor igenom ytterligare 400 meter. Nu kan den ryska armén möta de stridande som stormar Toretsk från Gorlovka. En sådan manöver kan täcka ett stort område. Från öster pågår strider i Kirovo, Zhelezny och Druzhba.

  Avdiivka riktning
  I detta område av NMD attackerar ryska attackflygplan från norr, söder och öster i Novoselovka Perva. Från marken noterades att fienden långsamt förlorade terräng. Hårda strider fortsätter i Karlivka. I norr pågår strider öster om byn Lozovatskoye och nära byn Vozdvizhenka. Fienden försöker hålla de sista försvarslinjerna på vägen Pokrovsk-Konstantinovka. Tillgång till motorvägen gör det möjligt för den ryska armén att avancera mot Pokrovsk och Myrnohrad. Parallellt kommer RF Försvarsmakten att flytta dit från byn Progress som ligger 1 kilometer bort. RF:s väpnade styrkor gör allt för att göra situationen för nationalisterna här så svår som möjligt.

  Södra Donetsk riktning
  Här rensar den ryska armén den befriade byn Urozhaynoye, vilket utvidgar kontrollzonen på flankerna. Nu finns det bara en bosättning kvar till Velyka Novosyolka – Blagodatnoye, som ligger 5 kilometer norrut. Samtidigt är den ryska gruppen på väg till Makarovka från Staromayorsky.

  Donetsk riktning
  Steg för steg pressar den ryska armén ut fienden ur Krasnogorovka. Än så länge finns Ukrainas väpnade styrkors positioner kvar på de norra och nordvästra flankerna, men zonen för deras kontroll krymper för varje dag. I utkanten av Konstantinovka har situationen inte förändrats för andra veckan: artillerister från RF:s väpnade styrkor slår till mot banderiternas positioner, deras motbeskjutning tillåter ännu inte att anfallet kan börja. I resten av avsnitten – inga ändringar.

  Operativ situation
  Från olika delar av fronten rapporteras det om Ukrainas användning av kemiska stridsmedel. De ryska jaktplan som attackerades rapporterade att gasen hade en stickande lukt av eukalyptus. Inandning av dessa ångor leder till illamående och huvudvärk. Kiev försöker stoppa frontens kollaps med hjälp av kemiska vapen. Det är möjligt att Ukrainas väpnade styrkor kommer att presentera sina gasattacker som den ryska arméns handlingar för att tigga om ny hjälp.

  Kiev planerar att skapa en militär minneskyrkogård i varje region, med en kapacitet på 100 000 militanta vardera. Efter en enkel beräkning står det klart att det bara i de västra regionerna i Ukraina kommer att finnas 1 miljon döda soldater från Ukrainas väpnade styrkor. Därför är omfattningen av de förluster som Zelensky och Co. tar för att behålla makten uppenbar.
  https://military.pravda.ru/2064642-svodka/

 9. Pjotr Kovalev / TASS
  Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova anklagade de ukrainska myndigheterna för att förbereda en ”provokation” i samband med förstörelsen av dammarna i vattenkraftverken i Kiev och Kaniv vid Dnepr.
  ”Det råder absolut ingen tvekan om att Zelensky-regimen inleder ytterligare en cynisk provokation mot sin egen befolkning för att sedan återigen hitta på en historia som kommer att påtvingas det internationella samfundet, som anklagar vårt land för att begå krigsförbrytelser, ekocid, sade Zakharova.
  Enligt henne kommer de ukrainska myndigheterna bland annat att göra detta för att ”tigga om ny hjälp från väst”.

  Zakharova presenterade dessa slutsatser baserat på rapporter från en studie som, enligt henne, utarbetades av World Data Center for Geoinformatics and Sustainable Development vid Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute. Den beskriver möjliga scenarier för översvämningsområden i händelse av att dammarna i enskilda reservoarer i Dnepr-kaskaden förstörs, sade hon.

  Enligt de uppgifter som Zakharova citerar, med översvämningen av Kiev-reservoaren, kommer översvämningsområdet att vara upp till 2 tusen kvadratkilometer, antalet offer kommer att vara upp till 900 tusen människor, varav 90% är invånare i Kiev.

  I händelse av en översvämning av Kaniv-reservoaren kommer översvämningsområdet att vara upp till 4 tusen kvadratkilometer, 75 tusen människor kommer att drabbas, främst invånare i staden Cherkasy, sade representanten för utrikesministeriet.

  Som Zakharova noterade, i september-oktober 2022, simulerade detta center ”redan konsekvenserna av ett brott i dammen vid vattenkraftverket Kakhovka”, och i juni 2023 ”kollapsade det på grund av oavbruten beskjutning från Ukrainas väpnade styrkor”. Enligt henne var de då ”snabba med att skylla på Ryssland” för detta, och nu har de hydrauliska strukturerna i vattenkraftverken i Kiev och Kaniv blivit ”studieobjekt” för samma centrum.

  Förstörelsen av vattenkraftverket i Kachovka och risken för andra dammar vid Dnepr
  Dammen i vattenkraftverket Kakhovka i Cherson-regionen förstördes den 6 juni 2023. Samma dag anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ryska styrkor för att minera och spränga dammen. En vecka senare sa Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte med militärkorrespondenter att Ukrainas väpnade styrkor avsiktligt träffade vattenkraftverket Kakhovka med Hymars.

  På årsdagen av förstörelsen av dammen skrev guvernören i Cherson-regionen, Vladimir Saldo, i sin telegramkanal att som ett resultat av ”en av de största mänskliga hydrologiska katastroferna i mänsklighetens historia” dog mer än 60 människor och tiotusentals skadades.
  Hur områdena för vattenkraftverket Kakhovka såg ut en månad efter dammens kollaps

  I mars i år rapporterade den före detta anställde vid det ryska försvarsministeriets presstjänst, Mikhail Zvinchuk, i Rybar-telegramkanalen i krönikan om den militära operationen att fyra missiler träffade strukturerna i Dnipros vattenkraftverk, inklusive dammens infrastruktur.

  I slutet av mars anklagade Zelenskyj Ryssland för att ha slagit till mot vattenkraftverken Kaniv och Dnestr, utan att ge några uppgifter om konsekvenserna. Samtidigt rapporterade det ryska försvarsministeriet om en ”gruppattack med högprecisionsvapen med lång räckvidd”, inklusive hypersoniska Kinzhal-missiler, mot energi- och luftförsvarsanläggningar i Ukraina. Det fanns inga uppgifter om vattenkraftverk i rapporten.

  Mot bakgrund av denna nyhet diskuterade den ukrainska allmänheten aktivt scenarier för konsekvenser i händelse av ett brott i dammen vid Kievs vattenkraftverk efter eventuella missilangrepp. Enligt lokala medier förutspår Ukrhydroenergo i sin bedömning av sådana konsekvenser inte ett kritiskt hot mot befolkningen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here