Massiv desinformationskampanj mot Kuba avslöjad, bråk av exilkubaner i Stockholm

25
2221
Bild från demonstration i Stockholm 16 juli. Bild av Eva Björklund, som skriver ” Ett utpräglat manlig högljutt gäng contrakubaner med uppehållstillstånd i Sverige gjorde sitt dagsverke för USA, och protesterade handgripligen mot Svensk-Kubanska Föreningen när vi på vår väg från Hötorget till Gamla Stan med fanor och banderoller mot USAs utsvältningsblockad mot Kuba, passerade Sergels Torg, där svenska poliser handgripligen effektivt skyddade oss från det stöddiga contrakubanska machogängets nävar. ”

Eva Björklund som besökt Kuba ett femtiotal gånger sände mig i går kväll bilden ovan samt en artikel av Dick Emanuelsson. Jag gör ett utdrag ur den artikeln som ett komplement till artikeln i Proletären som jag återpublicerar nedan: ”Det drev som dragit igång mot Kuba de senaste dagarna kom inte överraskande. Nu i veckoslutet slog trollfabriker i USA Och Spanien till och skapade internationell masshysteri mot Kuba.  Över 1 500 konton deltog i operationen med hashtaggen #SOSCuba 10 och 11 juli.

Kampanjen hade startat 1 juli, med hundratusentals twittrar  och många ”konstnärskonton”. Men det var först efter de USA-finansierade gruppernas första demonstration i Kuba, som blev kampanjen världsomspännande. Men posterna publicerades från USA!

Kubahatarna i Miami tror sig nu med ”sociala medier” kunna ge sig på Kuba på allvar. På nätet rekryterar Floridas Miamimaffia frivilliga för att invadera Kuba.  De försöker hetsa till större och våldsammare demonstrationer i Kuba, med sikte på en US-militär insats ”till försvar för mänskliga rättigheter”.

Det första kontot som använde HT #SOSCuba, beskyllde Kuba för pandemioffren – som är betydligt färre i Kuba än i de flesta länder. Den lögnen uppfanns i Spanien. Över tusen twitter publicerades den 10 och 11 juli, med en automatisering av 5 twitter per sekund. !

Så beskriver den spanske analytikern Julián Macías Tovar kampanjens våldsamma utbredning på ett par dar.” En mer utförlig rapport från Dick Emanuelsson i Honduras.

Proletären har publicerat en viktig artikel om händelserna på Kuba – och informationen därifrån.
Proletären: Massiv desinformationskampanj mot Kuba avslöjad


Massiv desinformationskampanj mot Kuba avslöjad

De senaste dagarna har västmedia rapporterat om protester på Kuba. Samtidigt pågår ett propagandakrig, där USA och högerkrafter sprider desinformation för att underminera den socialistiska regeringen på Kuba.

På sociala medier pågår en intensiv kampanj under hashtaggen ”SOSCuba”, där vad som verkar vara oroliga kubaner sprider bilder, videos och uppmaningar till omvärlden – helst USA – att genomföra en ”humanitär intervention” för att införa ”demokrati” på Kuba.

DN:s och Expressens videobluffar – klipp från ”Kubaprotester” är inte från Kuba
Men nu har bluffen avslöjats. Den spanske datanalytikern Julián Macías Tovar har undersökt de konton som från början spred #SOSCuba, och vilka som ligger bakom kampanjen. Och Proletären kan nu dessutom visa vem ”Yusnaby” – den förste som spred rapporterna från protesterna – är.

I en lång tråd på Twitter redovisar Julián Macías Tovar detaljerat sin granskning.

”Jag analyserade två miljoner tweets med hashtaggen #SOSCuba, som började be om humanitärt bistånd för covid-offer med hjälp av artister och tusentals nyskapade konton och botar, och slutade i mobiliseringen på gatorna.”, skriver han i sitt första inlägg.

Några få twitteranvändare var mycket aktiva i att sprida hashtaggen.
Julián Macías Tovar driver den spanska webbsidan Pandemia Digital som övervakar och granskar fake news, fejkkonton på sociala medier och högerorganisationers försök tills desinformation. Han har tidigare avslöjat hur desinformationskampanjer genomförts i Bolivia och Venezuela.

Macías Tovar påpekar att han är kritisk till hur den kubanska regeringen agerat i flera fall i samband med protesterna. Men han vill ändå varna för den desinformation han menar har blivit en pandemi.

SVT:s miss om ”missnöjet på Kuba” – visade bild på demonstration för regeringen
Hashtaggen #SOSCuba började spridas den 5 juli efter rapporter om en svår situation med många covidsjuka på ett sjukhus i Matanzas, förklarar Macías Tovar som också påpekar att covidsituationen på Kuba är nog så allvarlig – men inte värre än i många europeiska länder.

Den förste som använde taggen var dock inte en kuban, utan ett spanskt konto som lade ut mer än 1000 tweets den 10-11 juli. Kontot retweetade automatiskt inlägg var femte sekund. Macías Tovar undersökte de konton som tillsammans publicerade hundratusentals tweets med hashtaggen #SOSCuba. Där fanns både riktiga personer – och fejkade konton. Ett av de mest aktiva kontona tillhörde till exempel en Agustin Antonetti från Fundacion Libertad, en argentinsk nyliberal tankesmedja.

Många av de mest aktiva kontona var nyskapade konton eller konton som funnits högst ett år. Fler än 1500 konton av de som analyserats hade skapats så sent som 10-11 juli, alltså precis i samband med protesterna på söndagen. Kampanjen fick med sig internationella artister som retweetade #SOSCuba eller rent av krävde en ”humanitär korridor” till Kuba.

Det första twitterinlägget som rapporterade om protester i staden San Antonio de Los Baños på Kuba kunde spåras till användaren ”Yusnaby”. Kontot dök upp om och om igen och och många av de olika hundratusentals twitterinlägget och retweetarna kom från konton som följdes av ”Yusnaby”.

Julián Macías Tovars twittertråd har fått stor spridning och han har också intervjuats om sin granskning i främst spanskspråkig media. Men i engelskspråkig eller svensk media lyser hans avslöjanden om hur trollkonton och botar startat kampanjen #SOSCuba med sin frånvaro.

Vad media inte berättar om ”protesterna” i Kuba
SÅ VEM ELLER VAD ÄR YUSNABY?
I sitt grävjobb går Julián Macías Tovar inte vidare med vem användaren ”Yusnaby” är. Men Proletären har granskat kontot, som alltså var den förste att rapportera från protesterna. Mannen bakom kontot är Eduardo ​​Rodriguez, en exilkubansk journalist på nyhetskanalen Telemundo51 i Miami, USA, där han bott åtminstone de senaste sex åren.

Eduardo Rodriguez är – enligt egna uppgifter – född och uppvuxen i Havanna, och startade som bloggare på Kuba under tidigt 2010-tal. På sin blogg yusnaby.com, som senare blev nyhetssidan ”Yusnaby Post”, skrev om ”verklighetens” Kuba. Bloggen finns inte kvar men går att nå genom verktyget Web Archive för att återskapa borttagna webbsidor.

Namnet på bloggen tar han efter det spanska uttalet av ”US Navy”, alltså den amerikanska militärens flotta. I ett inlägg i april 2013 skriver han om hur han ”med hjälp av finansiärer utomlands” lyckats hitta ett sätt att komma åt internet och driva bloggen från Kuba, med hjälp av sin bror i Spanien.


Eduardo ”Yusnaby” Rodriguez använder sig av flera konton, bland annat kontot ”Yusnaby”.
I USA har han senare varit öppen med att han avlönades av den Miamibaserade sidan Cubanet. I äldre blogginlägg beskriver han samtidigt hur han mött misstro bland andra oppositionella, som anklagat honom både för att vara CIA-kopplad, och kopplad till den kubanska säkerhetstjänsten.

Yusnaby är först anonym men ”kommer ut” med sitt namn 2014 – på en konferens i Miami. Trots att han vid denna tid blir känd som ”oppositionell” bloggare tycks han fritt kunna resa mellan Kuba och Miami. 2015 lämnar han Kuba för USA, där han snabbt gör journalistisk karriär. Idag arbetar han på nyhetskanalen Telemundo51 i Miami.

På sina sociala medier-konton engagerar han sig förutom i Kuba, också i Venezuela, där han uttalar stöd för högeroppositionen. Han hyllar också den colombianske högerpresidenten Duques valseger 2018 i ett inlägg.

Nog finns det både verkligt missnöje och protester på Kuba. Men mycket tyder på att kampanjen kring #SOSCuba är regisserad någon helt annanstans.

Föregående artikelOm problemen på Kuba – vad kan Kubas regering göra?
Nästa artikelPutin om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Om dessa Kubaner är duperade, betalda agenter eller en samling okunniga som inte vet bättre låter jag osagd. Ett känt talesätt säger: ”det är lättare att lura/dupera folk än att övertyga de att de blivit lurade/duperade.” Att övertyga Kubanska regime change agenter som härjar i Stockholms gator om annat är således lönlöst.

  Insatta utläggningar om läget i Kuba belyser att de sk ”upproren” är imperiets verk. Målet att göra Kuba återigen till ett kasinon och nöjes utpost till förmån för USAs oligarker och självfallet stammaffian.

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/07/16/cuba-ground-zero-for-criminal-us-regime-change-operations/

 2. Jag hittade en livevideo från protesterna och demonstrationerna på Kuba och i huvudstaden Havanna förra söndagen.
  Filmen varar åtta minuter. Man orkar se den men ungefär samma innehåll hela tiden.
  Förresten tycker jag alla dokumentärfilmer från Kuba är intressanta.
  Protesterna verkar ganska så omfattande och deltagarna mycket engagerade med ständiga slagord och knutna nävar i luften.
  Vad jag också lägger märke till är att så gott som samtliga deltagare är unga men en och annan äldre syns också till.
  De flesta går till fots men jag kan också upptäcka ungdomar med cyklar.
  En kille går med sin tjej och leder sin cykel.
  Sadeln är trasig och lagad med tejp och tygbitar ser det ut som.
  Kanske det är svårt för en vanlig att köpa något så banalt som en cykelsadel på Kuba?
  Och sedan en hel cykel, hur länge måste man jobba och spara för lyckas köpa en sådan?
  Ja, frågorna kan vara många.

  USA embargo tål att tittas närmare på.
  Tydligen är det inte totalt.
  USA tillåter försäljning av mat och medicin till Kuba vad jag förstått.
  Men jag förstår fortfarande inte varför Kuba inte kan framställa sina förnödenheter själva.
  Det måste bero på ett bristande ekonomiskt och politiskt system.

  De flesta i filmen är som sagt unga.
  Man kan undra hur stor anknytning de har till klanen Castro, revolutionen samt kommunismen?

  https://www.youtube.com/watch?v=Zz1woax0Aq8&t

  Filmen verkar vara gjord av någon spansktalande.
  Vet tyvärr ej mera.

 3. Kuba är farligt som existerande exempel: ett land som avskaffat militärdiktatorer i svarta solglasögon, gangsterkapitalism och enormt företagsförtryck som i övriga Latinamerika.

  Det är alltid lika märkligt att demonstrationer uteblir likaså internetkampanjer mot amerikanska medlöpare som Pimochet, Stroessner och Bolsonaro.

  Var är alla de amerikanska sanktionerna mot Bolsonaroregimen(som öppet deklarerar att militärdiktatur är att föredra) ?

  Då är världens mest demokratiska och mest moraliska civiliserade supermakt alltid dödstyst och stilla som ett lik.

  Döden finns i Washington som vanligt.

  • Regimen i Washington har dragit igång Kuba för att avleda uppmärksamheten från det valfusk som nu håller på att avslöjas vid omräkningarna i många delstater! Biden är hårt pressad och det hela kan sluta med att han och hans medlöpare ställs inför domstol för statskupp och hur det hela utvecklar sig beror på hur de stora delstaterna, Pentagon och HD ställer sig till bevisen om valfusket som av allt att döma varit mycket omfattande!

 4. Det var verkligen intressant att få veta att Black Lives Matter-rörelsen sluter upp med det kubanska folket mot den gamla brutala anglo-saxiska härskarmentaliteten i Washington.

  Jag tror att där ser vi en MYCKET VIKTIG ledtråd in i framtiden; när de gamla vita kolonialgenerationerna hamnar i minoritet i Förenta staterna kommer samma civiliserade antivålds- och antikrigsmentalitet som uppstod snabbt när det vita apartheid-styret kollapsade i Sydafrika kring åren 1988-1990. Landet blev plötsligt mänskligt fredligt och lät alla grannländer sköta sina egna affärer.

  Det är den sociala och politiska skillnaden som Förenta staterna kommer att röra sig i framtida. Landet är på väg bort från sin mördar-, förslavar- och krigarmentalitet som alltid uppstått där den engelska koloniala ohyran fått fäste. Denna den vita mannens börda är i verkligheten naturligtvis de förslavade grannarna som bara erbjuds amerikanskt våld och knarkhandlarstyre.

  Har vi tur kommer vi att få se denna viktiga civilisatoriska vändning i den amerikanska historien inom ett eller kanske två decennier, om nu inte systemet kollapsar fortare. Och då blir ju också Europa fritt närapå omedelbart.

 5. Kuba lyckades exportera kriminella till USA, trots att de faktiskt var genuina inhemska kriminella, alltså vanliga tjuvar och mördare. Jämför med Sveriges oförmåga att exportera utländska kriminella som invandrat pga de utmärkta marknadsomständigheterna. Notera hur antirasisterna samtidigt jublar över Kubas brottslingsexport och Sveriges brottslingsimport.

 6. Fler och fler amerikaner ropar för regime change i USA. Gruppen Save Our Souls USA bedjar ”“Dear Xi Jinping, Miguel Diaz-Canel, Kim Jong Un, and the Groups of Friends in Defense of the UN Charter. The U.S. is a failed state. Citizens are shot in the streets and denied healthcare if poor while the government destroys nations abroad,” socialist writer Danny Haiphong tweeted. “Please intervene!”

  Men om detta kommer inte de ”fria” mediemonopolen i väst berätta – i demokratins namn. Men sanningen kan inte tystas – mer om detta här

  https://www.rt.com/usa/529548-sosusa-plea-freedom-social-media/

 7. Tittade just på en youtube-video från Philadelphias gator (men det kunde lika gärna vara från Los Angeles eller någon annan storstad i USA). Bilder från helvetet med sopor, papplådor och människor utkastade på gatan svårt drabbade av opioid-beroende. Människospillror dubbelvikta och låsta i groteska poser pga fentanylberoende och som tagna ur en Hieronymus Bosch tavla. Riktigt otäcka mardrömsbilder.

  Ett land med en regim, som stöttas av t.ex. Nancy Pelosi och hennes vänner i kongressen, och som inte kunde bry sig mindre om sina mindre lyckligt lottade landsmän på gatorna i USAs storstäder och istället tillgodoser sina vänner bland de 1 % rikaste. Som bl.a Big Pharma som tjänat storkovan på sina fentanyl produkter. En brottslig regim som är hatad jorden runt (utom i Västeuropa) och som borde bytas ut.

  Tänk efter: En lydig vasallstat som Sverige där hela vårt ledarskikt, alla politiker i vår riksdag, förmodligen nickar gillande över hur det goda USA behandlar sin befolkning. Det är ju denna terrorregim vi vill ha nära kontakter med och släppa in deras missiler. Tänk då på med vilken iskyla de skulle komma att bemöta våra egna olyckligt drabbade, våra hemlösa och drogberoende. Deras hyllande av USA som ideallandet och deras envisa tystnad om misärens skräckbilder i USA avslöjar dem. De måste vara sociopater.

  • Gunnar, det är så att många tittar bara på fasaden och inte verkligheten! Och för ca 50 miljoner i USA är den för jävlig och allt fler hamnar i fattigfällan så den siffran ökar tusentals dagligen! Ett tips är att kolla på dokumentärer från Cops eller bara söka på tuben så inser man hur illa det är…Folk bor i skjul, pappkartonger, under broar m.m och det finns inga resurser för att vända utvecklingen..Det ser inte mycket bättre ut i Storbritannien som i praktiken är bankrutt och där ca 30% med nöd och näppe håller hungern borta. Ändå så tror man i dessa länder att man är bäst och fortsätter slösa pengar på militär och upprustning man absolut inte har råd med! Man undrar ju hur det är möjligt att lyckas lura i folk i USA och UK att inte se verkligheten? Skönmålning som får Löfvens putsande av den krackelerande Sverigebilden att se lite mindre vissen ut!

 8. Ja kära nån, det är så dags nu. När dessa totalhavererade neokonservativa tankar och genomförda idéer har smutsat ned sig fullständigt så byter han tankebanor. Han tycks influeras av (Karl) Marx, Aristoteles och Freud(!!) numera. Undrar om det är någon diagnos som alla nyliberala neokonservativa utvecklas efter ?!?

  Det är väl som (bröderna) Marx ”egen marxism”: passar inte mina principer, så har jag andra…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here