Mike Pompeos avslöjande tal på Hudson Institute

7
1385
Caitlin Johnstone publicerade denna artikel 30 juni 2022. Rolf översatte

https://caitlinjohnstone.com/2022/06/30/mike-pompeos-revealing-hudson-institute-speech/

Caitline Johnstone

Jag vill redan här nämna att vi tidigare intresserat oss för USA:s förre utrikesminister och f.d. CIA-chef Mike Pompe:
Förre utrikesministern Pompeo: ”Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast USA dödat miljoner människor och förstört flera länder)
Utrikesminister Pompeo ”Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?
Utrikesminister Ann Linde i april 2019 då Mike Pompeo var utrikesminister: ”Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)

_______________________________________

Mike Pompeos avslöjande tal på Hudson Institute

Mike Pompeo. Officiellt porträtt

Den tidigare CIA-chefen och utrikesministern, Mike Pompeo, höll ett tal på Hudson Institute förra veckan, vilket nog är värt att ta en titt på, bara för att det avslöjar så mycket om det amerikanska imperiets natur och de korrupta institutioner som påverkar dess politik.

Pompeo tjänstgör som ”Distinguished Fellow” vid Hudson Institute, medan han väntar på att DC-sumpens svängdörr ska rotera honom tillbaka till en federal statlig position. Hudson Institute är en neokonservativ tankesmedja, som har en hög grad av överlappning med det ökända Project for the New American Century och dess uppsättning arkitekter för Irakkriget, och som tillbringar en stor del av sin tid med att skapa stöd för hökaktiga agendor mot Iran. Det grundades 1961, med hjälp av en kall-krigare vid namn Herman Kahn, vars entusiastiska stöd för idén att USA kan vinna ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen, enligt uppgift var en inspirationskälla till filmen Dr Strangelove.

En tankesmedja är en institution där akademiker betalas av ibland de värsta människorna i världen för att komma med förklaringar till varför det skulle vara bra och smart att göra något ont och dumt, och som sedan presenteras för viktiga inflytelserika personer i medierna och regeringen. ”Tankesmedja” är en bra och korrekt beteckning för dessa institutioner, eftersom de ägnar sig åt att kontrollera vad folk tänker och eftersom de är konstgjorda reservat för slemmiga varelser.

 

 

Pompeos tal är ett enda långt fjäsk för det militärindustriella komplexet, som indirekt sysselsätter honom. Han lovordar upprepade gånger de vapen som pumpas in i Ukraina, två av dem med namn: Patriot-missilen, som byggs av Raytheon och Javelin-missilen, som byggs gemensamt av Raytheon och Lockheed Martin, som båda råkar vara stora finansiärer av Hudson Institute. Han kritiserar upprepade gånger det ”katastrofala tillbakadragandet från Afghanistan” och skäller ut Biden-administrationen för att den inte har lyckats kontrollera världens fossila bränsleresurser tillräckligt aggressivt i sina ansträngningar att ”knäböja för radikaler”.

Pompeo, som kan rankas bland de mest fanatiska imperialisterna på hela planeten, säger lustigt nog att ”Kinas Belt and Road Initiative är en form av imperialism”. Han fördömer ett ”folkmord” i Xinjiang och antyder upprepade gånger att Kina avsiktligt släppte lös Covid-19 över världen, och kallar det ”den globala pandemi som Kina har framkallat”. Han hävdar upprepade gånger att Vladimir Putin försöker återupprätta Sovjetunionen.

Tillsammans med beröm för Nato och för de olika allianserna mot Kina i Indo-Stilla havet, nämner Pompeo ”Ukraina, Israel och Taiwan”, som ”de tre fyrtornen för frihet”, som dessa allianser måste arbeta för att stödja militärt. Ni kommer att lägga märke till att dessa tre ”fyrtorn” råkar vara de hetaste punkterna för geostrategiska konflikter med de tre främsta motståndarna till det amerikanska imperiet: Ryssland, Iran och Kina.

Men det finns ett par saker som Pompeo säger som har riktigt kött på benen.

”Genom att hjälpa Ukraina underminerade vi skapandet av en rysk-kinesisk axel, som är inriktad på att utöva militär och ekonomisk hegemoni i Europa, Asien och Mellanöstern”, säger Pompeo.

”Vi måste förhindra att det bildas en pan-eurasisk koloss, som omfattar Ryssland, men som leds av Kina”, tillägger han senare. ”För att göra det måste vi stärka Nato, och vi ser att ingenting hindrar Finlands och Sveriges inträde i den organisationen.”

Det är allt som dagens stora internationella nyheter handlar om. Bakom alla mindre nyheter om konflikter med länder som Ryssland, Kina och Iran ligger en enda kontinuerlig berättelse om USA:s maktallians, som försöker säkra den planetariska dominansen genom att obevekligt arbeta för att undergräva alla nationer som vägrar att ansluta sig till den, och om de nationer som motsätter sig denna kampanj och som arbetar mot den, med stadigt ökande närhet i sina relationer.

Detta är allt som Rysslandshysterin från 2016 och framåt har handlat om. Detta är allt det falska, hycklande debatterandet om Taiwan, Xinjiang och Hongkong har handlat om. Detta är allt som den iscensatta dramatiken om mänskliga rättigheter i Iran, Syrien, Nordkorea, Venezuela, Bolivia, Nicaragua och Kuba har handlat om. Allt har handlat om att skapa internationellt samtycke till en allt farligare kampanj, för att till varje pris säkra unipolär global hegemoni.

Det är värt att påminna om detta när Nato för första gången betecknar Kina som ett hot, på grund av dess närmande till Ryssland och när Natos generalsekreterare medger att Nato har förberett sig för en konflikt med Ryssland alltsedan 2014. Det är värt att påminna om det faktum att USA, sedan Sovjetunionens fall, har haft en politik som går ut på att förhindra uppkomsten av någon rivaliserande supermakt, för att undertrycka varje allvarlig utmaning mot dess planetariska dominans. Det är värt att påminna om att föregångaren till USA:s rymdstyrka 1997 åtog sig att arbeta för ”dominans över hela spektrumet”, vilket innebär militär kontroll över land, hav, luft och rymden.

Folk gillar att tala om hemliga konspirationer av skumma grupperingar för att upprätta en världsregering, men det som är den överlägset mest påtagliga och överhängande agendan för global dominans har iscensatts helt öppet. Den amerikanska regeringen har länge försökt att ena världen under en enda maktstruktur, oavsett hur mycket våld och förödelse den behöver tillfoga mänskligheten och oavsett hur mycket världshotande manövrerande på randen till kärnvapenkrig den behöver ägna sig åt för att göra det.

Detta är detta amerikanska imperium som psykopater som Mike Pompeo stöder. En maktstruktur som för oavbrutna krig för att bevara freden, som ständigt förtrycker befolkningar runt om i världen för att skydda friheten och som riskerar kärnvapenkrig, med allt mer hänsynslös aggression för att rädda världen.

Redaktören påminner: Utrikesminister Ann Linde i april 2019 då Mike Pompeo var utrikesminister: ”Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)

Föregående artikelMichael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del I
Nästa artikelSrebrenica än en gång
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Tack för intressanta aspekter på dagens ”post-amerikanska” men ändock amerikanska imperialism; ett slags Tusenåriga Riket 2.0 – för något annat rör det sig inte om.

  Problemet är dock att neokonservatismen är ett illaluktande lik som på sin höjd sprider död och politisk kallbrand omkring sig. Den misslyckas med precist allt produktivt. Sanningen är dess avgjorda fiende.

  Den vinner inga nya länder, inga nya anhängare och producerar förutom just amerikanskt politiskt kaos inget nytt för 2000-talet, som vare sig Europa eller Asien behöver. Och de goda gömmer sig aldrig!

  Mike Pompeo företräder dock en synnerligen farlig amerikansk begravningsbyrå.

  Men tåget har gått för Washingtons del – den euroasiatiska integrationen har pågått länge och den rysk-kinesiska militära axeln är idag militärt mäktigare än hela Nato, och den statistiks realiteten kan inte Washingtons nykonservativa fascister ändra på.

  Vi lever i den post-amerikanska epoken och precis som ingen år 1949 bad om att få bli upptaget i det brittiska imperiet, finns inga seriösa politiska framtidsvisioner i det överallt politiskt och militärt misslyckande amerikanska Förenta staterna.

  Den amerikanska världen är gårdagens värld, gårdagens ideal och är idag inget annat än västvärldens socialt och politiskt mest disharmoniska och instabila land.

  Det finns idag tyvärr politiska gårdagskrafter även i Europa som tror att Europa kan stärkas av Washington, alla dessa nya Nato-goddagspiltar är ett ledsamt tecken för ett nytt och helt fritt Europa.

  De har fel. Den amerikanska politiska och ekonomiska modellen går inte att projicera i länder utanför de amerikanska delstaterna själva. Hela övriga Amerika går idag vänsterut och blir alltmer liberala i t.ex. abortfrågor.

  Vill man begrava Europa kan man med nytta vända sig till den amerikanska neokonservativa dödsmodellen, den duger bara till att försvaga och försena Europa. Det är också Washingtons optimala mål.

  Men solen går upp i öst. Den europeisk-kinesiska ekonomiska axeln är världens viktigaste och mäktigaste; den är 800% större än den amerikansk-kinesiska.

  Det är de ekonomiska förhållandena som kommer att avgöra Europas politik och framtid: och den axeln är euro-asiatisk. Washington kan bara temporärt försöka förstöra den (det är det som ständigt pågår från Washingtons neokonservativa och fascistiska högeretablissemang).

  Det är dessa i Europa som sluter upp bakom denna neokontinentala amerikanism som är vår tids nya sjättekolonnare.

  De amerikanska Förenta staterna är på sikt det största hotet mot Europa. Tyvärr har inte alla upptäckt det ännu. Det ser vi först när de europeiska ekonomierna går dåligt och bakåt vi ser de exakta resultaten av den ondskefulla amerikaniseringen av Europa. Washington vill naturligtvis inte ha ett politiskt lugnt och ekonomiskt starkt Europa.

  Det är det som är den neokonservativa amerikanska samningen.

  Att återeuropeisera och helt avamerikanisera Europa är det allra bästa vi kan göra för vår egen kontinent.

  900 miljoner européer kan ta hand om sig själva, vi behöver inte några neokonservativa förkläden att hjälpa den 5 000 år gamla europeiska politiska historien.

  Washington betyder krig och undergång för Europa. Europa måste bli fritt från den amerikanska hydran en gång för alla.

  Låt oss i Europa befria oss från det amerikanska politiska förtrycket!

 2. Javisst, men det är ju dessa östeuropeiska
  länder som anlitar USA, och då tror svenskar att det är riktigt, när Polen och
  Baltstaterna, som inga allierade har, vem
  vill strida för Polen och balterna, ÖB och
  hans stab möjligtvis, Folk och Försvar, Saab & Bofors.

  Givet att även Ukraina går i fällan, värst av alla, amatörer som låtsas vuxna, men väntat av en stat, som styrs av ungdomar, som nu kallar in 65+are till skyttegravarna, de tvingar folk, som de tvingade ner de rysktalande, fascismen & USA som fick grepp om Ukraina, som fått hela Europa att gå i baklås, 1 liter lättmjölk, 14:-kr idag.

  Det är de sociala medierna som drivit västvärlden till sin egen ruin, är man EU-flockmedlem är man, det späder ut ansvaret, lynchmobben vill se snabba resultat, och nu ryker ryska billiga gasen,
  oljan, och alla möjliga viktiga varor, som ryssarna har gott om, råvaror (gödsel) som skapar matproduktion, spannmål, allt det
  ryssarna sitter på. Vilka tokiga politiker vi
  har, men märker ni att de börjar att ge sig,
  och tystnar… I hönsflocken….

  Att mordet i Visby var ett nazidåd, och terror, har nu gått upp för åklagaren, polisen försökte tona ner, och skydda nassarna, men den killen tycks övertygad nazist.

  Polisen ville väl inte att mordet skulle associeras med Ukrainas Azovbataljoner,
  vilket det är, så nu står regeringen där,
  med extremt farlig naziterrorism, de som
  man hyllar i Ukraina, av statsministern,
  ”Landsmodern” Moder Svea. Hon begriper
  inte bättre, klart att Sleepy Joe Biden ville
  nosa i rågblonda håret, som han brukar, kraken, Joe trodde hon kom från Schweiz, och inte helt fel, Sverige och Schweiz var mycket illa sedda av USA, 1945, som nazismens bästa vänner, som man pressade att nationalisera all tysk egendom, och ge till de allierade som
  krigsskadestånd, vid hot om svartlistning.

 3. Priserna européerna får betala nu är för den amerikanska politiken i östra Europa. Det är snarare Pompeo- och Biden-priser än ”Putinpriser”.

  Förstör Washington också Europas förhållanden till resterande Asien (vilket är Washingtons slutmål med Europa), då går Europa helt enkelt under som politiskt och ekonomiskt subjekt.

  Och det här har inte dagens europeiska politiska klasser kunskap och insikt i -ekonomer och företag vet det däremot alltför väl, för de vet att Asien och Kina är den europeiska framtiden.

  Kina har idag som världens största och rikaste ekonomi med c:a 18% av världens BNP, Europeiska unionen 17% och de amerikanska Förenta staterna har fallit ned till tredje plats med cirka 16%, och dessa trender skärps ytterligare över tid.

  USA:s plan är att förstöra allt Euro-asiatiskt samarbete och integration -tro inte annat.

  Jag kallar det helt enkelt för att Europa är helt enkelt utsatt för inget annat än politisk terrorism från Washington. Tyvärr.

 4. Från www : The Critic.Co.UK. En irländsk ekonom,P. Pilkington: 30/6-22.

  Med rätt metod (PPP GDP) beräknas den ryska ekonomin på 6:e plats globalt,lika som Tyskland och 16 % över UK. Väst har små mining sectors,
  och mera servicesektor.Industrisektorn i EU 17%, USA, 25 % , Ryssland 30% Kina 36 %. Viktigt att Ryssland tillverkar mer av ämnen som man gör saker av = 40 % av EU:s gasproduktion,nyckelvara , som man gör el och värme av. En servicesektor klarar sig inte utan,detta detaljhandeln behöver el, men energiproducenterna (Ryssland) kan producera energi även om detaljisterna stänger. Sanktionerna höjer alla priser.

  Ryssland producerar mer av viktiga ämnen än vi, jmf. med Tyskland 5.4
  gånger viktigare än Tyskland, när det kommer till viktiga behov.Oljan har stigit med 30%, gasen med 120%, energipriser driver inflation,nu EU=8% USA 9%.

  Matpriserna stiger , i UK, 6,7 % i år, för att Ryssland producerar ca 19% av veteexporten, samt 20% av gödsel globalt. Därför har väst en inflation utan kontroll,köpkraften faller snabbt, vi blir fattigare för varje dag, och risken är att vi inte kan återta tidigare nivå.Detta pga av den irrationella sanktionspolitiken.

  Men Ryssland är tillbaka, en stark rubel, inte Bidens ” rubble”, pga av att rubeln är en Petro/olje-valuta, sanktioner driver upp oljepriset, och gas, och Ryssland blir rikare när vi blir fattigare.

  Dollarn är en reservvaluta, och USA och UK har sedan 1970talet en enorm skuld, de importerar mer än de exporterar. Om länder inte vill hålla dollarn, är partyt slut. Ryssland har byggt reserver av dollar som nu USA beslagtog den 26 februari. Detta var som guldreserv, , men utgör länders försäkringspolitik, men om inte dessa pengar finns tillhanda blir det meningslöst, när USA visade den 26/2 att de inte är att lita på, bara om länderna politik godkänns av USA, (*så Sverige har inte blivit berövat ev. dollarreserv, vi är lydiga gäster i Vita huset,men det kan ske i fram-tiden…)

  Israel gick nu över till kinesiska yuan, Kina är hotat som har en av världens största dollarreserver. UK lever över sina tillgångar, för att så många länder skickar sitt kapital till City of London, mycket ryskt, samma sak, alla som investerar där kan förlora sitt kapital.

  Men varför accepterade västs ekonomer vad som skedde, de förstod vad som skulle hända. Alla media, även internet/sociala media(!) exploderade av rysshat, och regeringarna måste göra något, för att visa sin beslut-samhet, man hånade ryssarna för att inte behärska informationskriget, de skulle nu få en lektion, imponerande…Men efterhand framgick det vem som var den egentliga måltavlan – det var våra egna västekonomier, inte Ryssland, vi i väst blev offer för ” friendly fire”, allt för att hålla strids-viljan intakt.

  (Idag smyger Ekot/SR med att råvarupriserna sjunker, då produktionen
  ökat, men det är långa ledtider på detta, 8 % inflation märks i alla plånböcker. De vanliga frysta portionsrätterna, Dafgård/Findus, har gått
  upp från ca 23:- kr till 31:- kr. Det innebär att bära hem bara 3 rätter, men betala för ca 4 rätter, enligt priset i vintras. Håll reda på priserna på maten, givet passar alla producenter på att höja, och skyller på Putin, men det är självförvållat. ”Slava Ukraina” har tystnat, de firar ju Karl XII,
  passande även, precis som Ungern gjorde på 1930/40talet, han red väl igenom från Bender. Då svenska ambassadören Ivan Danielsson var närvarande,(1942-45) detta innan tysk/ungerska Holocaust i april/maj 1944.)

  • Tack Lennart för god statistik! Europa ligger alltmer illa till om vi följer amerikanska direktiv och politik. Washingtons långsiktiga mål är avgjort att försvaga Europa och den europeiska ekonomin.

   Skulle Europa helt ta ansvar för sin egen militär och säkerhetspolitik och inrätta ett europeiskt överkommando och en gemensam generalstab är ju de amerikanska Förenta staterna slut som stormakt på världsscenen.

   Detta vet Washington, men däremot inga européer- ty 900 miljoner européer dricker bara rödvin, läser poesi och tar siesta och måste ”försvaras” av våldsetablissemangen i Washington.

 5. ”In the near future USA will be just one BIG Burger outlet with nuclear weapons” – predicts John MacCain from his hell hole.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here