När tidvattnet vänder i Ukraina, förbereder sig USA på att kasta Zelensky under bussen?

51
2322

Rysslandsexperten professor Glenn Diesen.

Detta är en artikel av professor Glenn Diesen, som bland annat skrivit boken ”Russophobia” och är redaktör för tidskriften ”Russia in Global Affairs.” Följ honom på Twitter @glenndiesen.

 

 

_______________________________________

När tidvattnet vänder i Ukraina, förbereder sig USA på att kasta Zelensky under bussen?

Med Kievs försvar som håller på att lösas upp har berättelsen om landets ledare plötsligt förändrats i västerländska medier.

I en uppvisning av stöd har USA skyddat Ukrainas president Vladimir Zelensky från all kritik ända sedan Ryssland attackerade Ukraina i februari. När det blir uppenbart att kriget är förlorat måste någon ta på sig skulden, och det verkar som om Washington förbereder sig för att kasta ledaren i Kiev till vargarna.

Början på slutet

USA:s proxykrig mot Ryssland var fördelaktigt för Washington så länge som det rådde ett dödläge som dränerade Moskvas militära, ekonomiska och mänskliga resurser och till och med hotade att degradera Ryssland från stormaktsställning. Kongressledamoten Dan Crenshaw motiverade till exempel sitt stöd för processen med att ”att investera i förstörelsen av vår motståndares militär utan att förlora en enda amerikansk trupp slår mig som en bra idé”.

Efter mer än fem månaders nedbrytning av den ukrainska militären har hela frontlinjen spruckit. Genom att slå igenom de tungt befästa försvaren i Maryinka, Peski och Avdeevka verkar det som om Moskva har beseglat Donbass öde. I takt med att striderna flyttas från tätbefolkade industriområden till ett mer öppet landskap kommer Rysslands territoriella framryckning sannolikt att intensifieras.

Dessutom har sanktionerna fått ett fruktansvärt bakslag för västvärlden och orsakat en politisk kris.

Samtidigt har en ny säkerhetskris uppstått i Östasien som förtjänar mer av USA:s fokus och resurser. USA och Storbritannien byggde upp en berättelse om seger när de övertygade Zelensky att avbryta fredssamtalen med Ryssland i mars, men nu måste Washington anpassa berättelsen till Kievs förestående förlust.

Att ställa om scenen för Zelenskys avgång?

Fram till alldeles nyligen upprätthöll USA framgångsrikt den internationella bilden av Zelensky som en slags reinkarnation av Winston Churchill. Washington dominerade informationskriget där komplexiteten i proxykampen förenklades med dikotomiska bilder av de två ledarna. Zelensky och Putin framställdes framgångsrikt som en dygdig demokrat mot en ondskefull diktator, en segerrik David mot en misslyckad Goliat. Att framställa konflikter som en kamp mellan gott och ont är en idealisk strategi för att mobilisera allmänhetens stöd och för att skildra bristen på kompromisser som en moralisk ståndpunkt.

Men när ett krig är förlorat och en kompromiss är nödvändig måste berättelsen ändras. President Joe Biden måste försvara sin svaga politiska ställning på hemmaplan och allierade måste lugnas i fråga om amerikansk beslutsamhet, och därför måste det finnas en syndabock som tar på sig skulden för den förestående katastrofen. Samtidigt som Washington kommer att fortsätta att skicka fler vapen för att blöda Ryssland verkar man samtidigt förbereda sig för ett nederlag genom att inte längre skydda Zelensky från kritik.

Det har hittills varit en anmärkningsvärt svår månad för Zelensky i västerländska medier, som tidigare undanhöll all kritik. New York Times kolumnist Thomas Friedman, som är nära knuten till Vita huset, rapporterade att ”det finns en djup misstro mellan Vita huset och Ukrainas president Volodymyr Zelensky – betydligt mer än vad som har rapporterats”. Friedman redogjorde också för Washingtons växande oro för ukrainsk korruption och misskötsel, ett ämne som sedan februari har fördömts som rysk propaganda. Detta är samma media som fram till nyligen upprepade varje replik från Zelensky, inklusive att beteckna massöverlämningen i Mariupol som en ”evakuering”. Nu är det slut.

Det är tydligen inte heller längre tabu att rapportera om de interna splittringarna i Ukraina som en källa till misslyckanden.

New York Times rapporterar om Zelenskys hänsynslösa utrensning av militären och säkerhetstjänsten, medan Washington Post anklagar Zelensky för att ställa borgmästare åt sidan och centralisera kontrollen över allt återvinningsstöd ”för att försvaga eventuella framtida politiska rivaler”.

Sky News, en mycket antirysk nyhetsbyrå, sände också ett inslag med titeln ”Zelensky ’not all he’s portrayed as’ by Western media”. Ett ankare anklagade Zelensky för att ha avvecklat den ukrainska demokratin genom att ta kontroll över de nationella medierna, förbjuda politiska oppositionspartier och arrestera oppositionsledaren. Allt sant, men tidigare tabubelagt.

Amnesty International rapporterade därefter att Ukraina har brutit mot krigsreglerna och internationell humanitär rätt genom att upprätta militära positioner i tätbefolkade bostadsområden, skolor och sjukhus. Amnesty International backade senare delvis efter en Twitter-attack från Kievvänliga medier, men stod fast vid sina övergripande slutsatser.

National Review spekulerar i att Vita huset i tysthet tar avstånd från Zelensky för att förbereda en berättelse som ska förklara skiftet från en kompromisslös ståndpunkt till att acceptera eftergifter. Man förutspår således att Bidens berättelse kommer att vara ”Vi gjorde allt vi kunde för att hjälpa ukrainarna att försvara sig själva, men i slutändan var de för inkompetenta, för korrupta och för besatta av interna strider”. Ett sådant syndabocksarbete skulle följa de prejudikat som skapades i Irak och Afghanistan, där protektoratets otillräcklighet och oduglighet fick skulden för misslyckandet.

Proxykrigens karaktär: Användning av Zelensky och Ukraina

Det är värt att komma ihåg att en tidigare regering i Kiev i slutet av 2013 bad Bryssel att ersätta ett avtal mellan EU och Ukraina med ett trilateralt avtal mellan EU, Ukraina och Ryssland, eftersom den dåvarande presidenten Viktor Janukovitj insåg att det skulle splittra landet att tvinga Kiev att välja mellan väst och Ryssland.

Efter att ha avvisat EU:s associeringsavtal stödde USA regimskifte i Kiev för att installera en mer följsam regering. Washington stödde senare ”antiterroristoperationen” mot de personer i östra Ukraina som motsatte sig de nya myndigheterna i Kiev. Och efter att de nya ukrainska myndigheterna förlorade den striden arbetade amerikanerna för att underminera fredsavtalen från Minsk under de kommande sju åren.

Historien om Zelensky är också en fallstudie om tragedin med proxykonflikter. Som civilperson framträdde Zelensky ofta i TV och argumenterade passionerat mot drakoniska lagar som riktade sig mot det ryska språket och den ryska kulturen eftersom det skulle splittra Ukraina. Hans presidentkampanj var på samma sätt en fredsplattform, där han lovade att tala med ledarna i Donbass och söka fred med Ryssland. Det ukrainska folket gav honom ett enormt mandat för detta genom att belöna honom med 73 procent av rösterna i en jordskredsseger.

Men efter påtryckningar från Washington och hot från de nationalister som USA beväpnade och gav makt åt, ändrade Zelensky helt sin ståndpunkt.

Proxykriget mellan Nato och Ryssland i Ukraina har varit ett tragiskt misstag som har medfört enormt lidande. Efter att ha drivit in Ukraina i en förödande konflikt med Ryssland kräver USA nu att Zelensky tar på sig skulden.

Föregående artikelRazzian mot Trump saboterar Demokraternas kampanj?
Nästa artikelÄr detta Ukrainas plan med beskjutningen av kärnkraftverket?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

51 KOMMENTARER

 1. Alldeles granne i ett för Sverige mycket känt och omtyckt grannland, Norge, så är tyvärr Glenn Diesen avsiktligt ofta helt avsiktligt tystad i Sverige.

  Tyvärr handikappar detta svensk kunskap, debatt och insikt om den ukrainska krisen och nu kriget.

  Svensk debatt och press vill inte sedan över ett decennium tillbaka se de misslyckade amerikanska krigen och de komplett havererade projiceringsförsöken att överföra amerikansk makt, politik och dess politisk-militära system till länder som Irak, Afghanistan, Somalia, Libyen, Georgien och nu Ukraina.

  Ingen i svensk officiell debatt vill kännas vid, eller ens beröras, att den minsta gemensamma nämnaren är just Washingtons våldspolitik.

  Det är ingen slump att denna projiceringspolitik i dessa av mig nämnda länderna liksom ”misslyckas av en slump”, ett slags ”självmisstag” i historiens gång. Men alla dessa länders krascher och haverier är givna och mycket kända resultat av dysfunktionell amerikansk politik, ibland rent av en skurkstats internationella terrorism. Detta har många kunniga författare som Noam Chomsky och John Pilger redan skrivit hyllmeter om. Men i skygglappspolitikens Sverige är detta vare sig intressant eller ens nämnvärt.

  Men de författarna -och verkligheten själv- har i svensk media alltid fel, och den amerikanska världsbilden kan heller aldrig ha just fel. Den är nämligen alltid rätt.

  Sverige har ingen Glenn Diesen och hans mycket dugliga kunskaper och insikter skulle inte bara chocka en svensk publik och läsarkrets, han skulle naturligtvis också fördömas som oss andras alternativa galenskapers konspirationsteoretiker.

  Fast professor Diesens och den upplysta och progressiva delen av Sverige, så som vi ofta möts här, delar ofta generellt denna världsbild som vi erfarit av de folk som genomlevt den, av kunskapen om amerikansk blodig och våldsam politiks orsak och dess dödliga effekt och verkan.

  Vi har nämligen lyssnat till Iraks, Afghanistans, Libyens och Somalias folks erfarenheter av att få oväntat besök. De liberala ledarsidorna är aldrig intresserade av de med militärt missionerande våld insparkade dörrarna i dessa länder.

  Dessa folk fick inte dricka det svenska Gevalia-kaffet ”när de fick oväntat besök”, utan svälja Washingtons giftiga utrikespolitiks cocktail, som förstörde deras länder och ödelade miljontals liv. Helt enkelt en nutida förintelse i dessa länders liv och historia.

  När skall ’Forum för levande historia’ ta upp folkmorden begångna i Irak och av de amerikanskt uppfödda och skapade islamisterna och terroristerna i Afghanistan? Förtjänar de ens ett klent seminarium?

  Om detta skall vi inte minnas, om detta skall vi förglömma. Mord är alltid bra, the American Style. Det är därför svensk debatt, utan just debatt, kastat sig in i det amerikansk-turkiska äventyren i Nato, och med ett Washington på väg mot nya folkmord.

  Det vet norske professor Diesen, men inte och aldrig grannlandet Sverige.

 2. Glenn Diesen har också skrivit ”Europe as the Western Peninsula of Greater Eurasia”. Som E-bok för 559:- inbunden 1663:-. Alltså en dyr rackare men mycket läsvärd.
  Jag skrev en recension på Bokus. Bokus skrev då: ”Recensionen nekades publicering 2022-01-21. Om du ändrar i texten granskas recensionen på nytt.” Vad var felet tro?
  Så här löd min recension:

  För oss i Europa är det framför allt två förkortningar som vi väl känner till i ekonomiska, geopolitiska och militära sammanhang, Eu och Nato. För inte så länge sedan hade vi också WP (Warszawapakten) och USSR (Union of Soviet Socialist Republics). När de två senare upplöstes 1 juli och 26 december 1991, försvann den bipolära världsordningen med sitt kalla krig. I Väst, framför allt i USA, ansåg då ledare att historien på något vis tagit slut. Både Nato och Eu flyttade farm sina positioner, och centrum för världen ur såväl ekonomiska, geopolitiska som militära sammanhang skulle då ligga grundmurat runt Nordatlanten. Världen verkade vara unipolär, och USA dess obestridda ledare. Men på bara 30 år, och kanske framför allt under de två senaste årtiondena, har detta totalt förändrats.
  Undertiteln till Glenn Diesens bok är ”Geoekonomiska Regioner i en multipolär Värld.” Det är alldeles uppenbart att de politiska ledarna i det vi kallar Väst, mycket dåligt har reda på vad som hänt. Den nya förkortningen BRI från 2013, som står för Kinas nya sidenväg, kanske regeringarna i Väst nu är bekanta med, men jag undrar hur det är med SCO (Shanghai Co-operation Organisation) som bildades 15 juni 2001. Bägge dessa organisationer är viktiga, och alltmer omfattade, i den nya multipolära världen. Senaste medlemstillskottet i SCO är Iran som blev medlem 19 september i år.
  Professor G. Diesen är förmodligen en av de främsta experterna på denna nya värld, i varje fall dess Eurasiska del, med Kina och Ryssland som de viktigaste länderna.
  Om man tar sig tid och studerar denna bok, ja då tror jag, att man kan vara säker på att bli bra insatt i hur vår nya värld ser ut. I varje fall kunnigare än de flesta svenska politikerna verkar vara. Uppenbarligen anser flera av dessa fortfarande, att vi lever i en värld där USA är hegemon, som vi svenskar bör förlita oss på. Kartbok och engelsk-svensk ordbok underlättar, då det förekommer många facktermer och då du förmodligen, precis som jag, inte är alldeles klar över den centralasiatiska geografin.

  • Bokrecensionen och dess anledningar från försäljaren Bokus, är väl att bolaget knappast har expert- eller ens normalkunskaper för modern geopolitik.

   Det har nämligen i princip inga europeiska politiker eller tänkande instanser.

   På amerikanskt vis har ideologiska, filosofiska och strategiska tankar i partipolitiken och politiska litteraturen istället hamnat som en grupp fasta värderingar i den utövade utrikespolitiken. Dessa värderingar kan inte ändras, de är i en rigid, strikt orörlig form.

   Det har att göra med, helt enkelt, att amerikansk politik förstår sig alldeles utmärkt på just geopolitik, vilket europeiska politiker tappat helt och hållet sedan den kontinentala krigskollapsen 1945.

   För Europa har modern politik fått just alla dessa goda värderingar, men för amerikansk strategi och politik är de komplett och marknadsföringsmässigt helt NÖDVÄNDIGA. Uppges dessa som universella, fasta, rigida värden – faller nämligen nödvändigheten av just – amerikansk ”närvaro” överallt (vi har ju inte i Euroasien andra stora icke-Euroasiatiska länders trupper och regeringsorgan från Brasilien, Australien, Sydafrika eller Nigeria o.s.v. överallt på alla kontinenter).

   Så när europeiska instanser ser kritik mot det öppna samhällets alla goda värderingar, så förstår de inte att det i själva verket är kritik mot amerikansk geopolitik, som de aldrig mött och allra minst förstår sig på.

   Därför blir denna syn alltid klassad i pro-anglo-amerikansk media som en slags anti-värderingspolitik, konspirationsteori eller rentav ”korkade idéer”, när det i själva verket är exakt samma kritik som riktats mot Nazitysklands våld 1933-1945 som mot dagens amerikanska våld, som alltid utförs utanför det egna landet, ja, kontinenten nu när man utplånat alla indianska stammar och kulturer.

   Så 244 år senare fortsätter det amerikanska våldserövrandet, tills hela världen dricker Coca-Cola-Cola och är nyevangeliska kristna (den enda aktiva amerikanska filosofin). Något annat slutmål kan man faktiskt knappast se i slutänden av den utövade amerikanska vålds- och utrikespolitiken. Den har aldrig ändrats. Den är lika endimensionell och enkelspårig som hitlerismen: d.v.s. verkligheten har alltid fel, och de bortdrömmande superman-teorierna alltid rätt; allt torde härröra ur ett gigantiskt filosofiskt och kulturellt mindervärdeskomplex gentemot Europa, för Amerika kan aldrig gå om Europa, men det är för smärtsamt att erkänna och godta.

   Därför förstår sig inte förlag och politiska instanser idag sig på kritik mot amerikansk geopolitik. De förväxlar den med kritik mot allmänna europeiska värderingar, vilket det alltså inte är. Tvärtom.

   Det är resultatet av att Sverige idag inte har några aktiva auktoritativa intellektuella. Vi har bara engelskspråkiga influencers kvar, och deras hudkrämskollektioner att konsumera.

 3. På nätet hittar jag:
  ”Det verkar möjligt att uttrycket kasta/trycka/skjuta någon under bussen kommer från Storbritannien i slutet av 1970 -talet eller början av 1980 -talet. Den tidigaste kända användningen av denna fras var den 21:a juni 1982, då Julian Critchley från The Times (London) skrev ”President Galtieri hade skjutit henne under bussen som skvallren hade sagt var det enda sättet att ta bort henne.” Om nu USA förbereder att ”kasta Zelensky under bussen”, vad skall man då säga om Sveriges regering? Jag läser på SVT nyheter:
  ”Sverige ska utbilda ukrainska soldater
  PUBLICERAD 7 AUGUSTI 2022
  Instruktörer från det svenska försvaret ska ge militär utbildning till ukrainska medborgare, meddelar regeringen.
  Utbildningen ska ske i Storbritannien, som tagit initiativ till den samt bjudit flera länder att delta. De totalt 120 instruktörerna från kommer att inleda sitt arbete nästa vecka och arbeta på plats till och med årsslutet.
  Omkring 10 000 ukrainare kommer att få utbildning inom ramen för initiativet. Därefter väntas de tjänstgöra i den ukrainska försvarsmakten.”
  Statsminister Magdalena Andersson, liksom ministrarna Ann Linde och Peter Hultqvist, är alla mycket entusiastiska i sitt stöd av den korrupta och av väldigt bruna idéer påverkade regeringen i Kiev. Men har de nu riktigt hängt med i svängarna, när de är beredda att, som det kanske blir, även kasta svenska skattemiljoner under bussen?
  Det är mycket synd om människorna i Ukraina; nu är även Sveriges regering berett att ge sitt stöd till att ukrainska medborgare dödas i USA/Nato:s krig mot Ryssland.

 4. Fantastiskt bra artikel, och när man pratar om ’washington’ så handlar det ju uteslutande om vem som styr den entiteten. Det är ju def inte några folkvalda naturligtvis, utan en grupp med säte i the square och i denver. Sedan landsförrädaren wolfsons..(ja, han hette så men han var absolut ingen varg. Vargar är modiga) aka wilsons dagar, har direktorders kommit fr sk tavistock institute helt styrt av rotchlidrna och rockefellern..Och på den vägen har det fortsatt

 5. 08/12/2022 Armé, Politik
  Situationen runt Ukraina utvecklas inte som västvärlden förväntade sig.
  Efter att ha provocerat fram eskaleringen av den ukrainska krisen, gjorde Västländerna ett grovt utrikespolitiskt misstag, vilket ledde till allvarliga konsekvenser för USA och EU.

  Vasily Koltashov, en rysk ekonom och chef för Center for Political Economic Research vid Institute of the New Society, kom till denna slutsats.
  I en intervju med Ukraina.ru talade han i detalj om västvärldens antiryska strategi relaterad till Ukraina, och förklarade också varför situationen i detta land började utvecklas annorlunda än västvärlden förväntade sig.
  Vasilij Koltashov påminde om att väst sedan 2014 har tagit olika geopolitiska beslut för att provocera fram en fullskalig konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Nu, när eskaleringen av den ukrainska krisen har uppnåtts, började situationen utvecklas inte på det sätt som EU och USA hade hoppats på.
  Enligt experten var västvärlden säkra på att konfrontationen skulle upphöra inom några månader, och Moskva skulle tvingas förhandla och fatta beslut om vissa utrikespolitiska eftergifter. Men Ryssland förstörde USA:s och EU:s planer genom att ändra de taktiska besluten från den särskilda operationen i Ukraina.

  ”Vad ingick i planen för väst? För det första ville de uppenbarligen vinna den här kampanjen på högst sex månader. Ryssland förhandlar redan, gör redan eftergifter och – även om det bara är i form av eftergifter från Ryssland, så är allt över”, förklarade experten.
  Ryssland fortsatte en speciell operation i Ukraina, vilket inte tillät Kiev att få tid att förbereda sig för en ny konfrontation.
  Moskva har visat att det är redo att försvara sina intressen, samt aktivt motstå västvärldens planer.
  RF Armed Forces saktade ner takten i offensiven, efter att ha beslutat att förstöra en stor grupp av Ukrainas väpnade styrkor i Donbass.
  Denna strategi har visat sig vara effektiv. Den ryska armén vill helt utmatta fienden genom att beröva Ukraina dess stridspotential. Detta beslut kommer att eliminera hotet i form av Kiev, samt demonstrera för väst dess geopolitiska kapacitet.

  • Vem önskar stanna i Ukraina?
   MINSK, 12 augusti (BelTA) – Mer än 45 000 ukrainska medborgare har anlänt till Vitryssland sedan februari, fick BelTA veta av Vitrysslands statliga gränskommitté.

   ”Från den 24 februari till den 12 augusti släppte Vitryssland in 45 125 medborgare i Ukraina”, sade kommittén. Nästan 30 000 av dem anlände till Vitryssland via EU-länderna.
   https://eng.belta.by/society/view/belarus-admits-over-45000-ukrainian-nationals-since-february-152442-2022/

  • Vem vill tillbaka till Ukraina, när man med livet i behåll lyckats undkomma vanstyret.
   Medlemmar av Donetsk People’s Republic (DPR) styrkor står vakt inför utbytet av krigsfångar.
   De Ukrainska soldater som tillfångatogs som krigsfångar av Ryssland, har beslutat att stanna kvar i det territorium som kontrolleras av Moskva och allierade styrkor, vilket uttrycker ovilja att fortsätta striderna, meddelade Rysslands försvarsministerium på lördagen.
   ”Ukrainska krigsfångar som tillhörde enheterna för sjöinfanteriet, nationalgardet, luftanfalls- och markstyrkorna valde att stanna i det territorium som kontrolleras av Ryssland på grund av deras ovilja att slåss och rädsla för att skickas till frontlinjerna igen”, skrev ministeriet på sin Telegram-kanal.
   Försvarsministeriet sa att de ukrainska krigsfångarna inte vill användas som ”kanonmat” och dö på slagfältet medan de ”utför kriminella order” utfärdade av Kiev.
   Den ryska militären postade också en video av vad som verkar vara en intervju med en ukrainsk krigsfånge som sa att han frivilligt lade ner sina vapen och överlämnade sig till de allierade styrkorna.

  • Ironi kan vara svårt att framföra i text ”Kirk” så det är bäst att du påpekar att ditt inlägg är ironiskt menat annars blir det bara konstigt. Finns inget ”tidvatten” i Ukraina att ta till utan läser man samstämmiga rapporter från båda sidor är Ukrainas trupper på fallrepet och det är därför som Zelensky skriker, skäller och avskedar mer sansat folk kring sig! Men visst, hoppas man att ukro-nazisterna ska överleva så är väl hoppet det sista som överger…Nazisterna i Tyskland trodde på en vändning i kriget så sent som våren 1945 för övrigt!

  • Ryssofoben menar att ukro-nazi armén är på väg mot Moskva🤪🤪🤪
   Verkligheten är en annan

  • Ärligt talat, alla, så vet vi inte. Krig är svårförutsägbara medan de pågår, och att föreställa sig utgången är mycket svårt.

   Många faktorer spelar in, som vad som händer inne i de deltagande länderna, dess allierade, ett dödsfall på en ledande politiker, olika former av attentat eller avancerat spionage kan ändra hela spelplanen. Det yttre ramverket utanför krigets teater är precis lika avgörande.

   Det jäser dessutom bland flera av de ryska oligarkerna, igår gick Boris Mints ut och fördömde hela kriget från rysk sida. En palatskupp i Kreml eller avhopp inne i ukrainska militärledningen kan ändra på mycket (många ukrainska militärer och i säkerhetstjänsten har tidvis spelat dubbelspel till förmån för ryska sidan).

   Förhoppningar och slutresultat är aldrig samma sak.

   Stormakters angreppskrig och invasioner lyckas mycket sällan i modern tid, det vet vi däremot absolut säkert då de alltid misslyckats för den samtida specialisten på området, de amerikanska Förenta staterna själva.

 6. Zelensky är körd, uza/nato är körda. Ryssland har tagit över stafettpinnen i världen. Shwab kan gå och kamma sej.

  • Stig, Schwab kan inte kamma sig han har nästan inget hår…Däremot borde han gå i pension och läggas in på någon typ av institution där vårdare kan bota honom från hans villfarelser.

   • Schwabs kändisevenemang i Davos är väl numera i stort sett en samling av politiska tyckare och rentav politiker som diskuterar bland andra föredettingar i västerlandets elefantkyrkogård den förutvarande världsordningen med en multipolär värld.

    Sic transit Gloria mundi – Så förgår världens härlighet.

  • Ett land som ligger på 86:e plats i BNP per capita (straxt ovanför Turkmenistan), och detta INNAN sanktionerna, företagsflykten och den omfattande brain-drain som skett, skulle alltså på något sätt vara ledande???

   Utveckla gärna på vilket sätt.

 7. ”Kirk ”Paasikivi” Donwatt: tidvattnet har vänt i Ukraina, fascistryssland förlorar.”
  Den enda man ser är ukrainska välinövade ”taktiska reträtter” månad efter månad, de tillfångatagna nazisterna i Mariupol är ”evakuerade på den ryska sidan”.
  Den stora superhemliga motoffensiven som skulle befria Donbas från ”fascistryssland” blev det ingenting av.
  Men Ukraina fortsätter att ”befria” byar och småstäder väster om östfronten…

 8. Ett tips är att ta på kraftigt polariserande glasögon innan ni läser den här artikeln. Rätt irriterande med alla faktafel.

  Fakta är att Ukrainas frontlinje inte på något sätt har spruckit upp, inte ens i Donbas. Ryssland gör fortfarande långsamma landvinningar runt nämnda områden men förlorar samtidigt mark runt norra Charkiv, Izium och Cherson.

  Ukraina har under en tid slagit ut ett större antal vapen/ammunitionsdepåer och ledningscentraler långt bakom stridslinjen, bl.a m.h.a. HIMARS.
  Nu slår Ukraina även effektivt mot ryskt luftvärn m.h.a. AGM-88 HARM-missiler vilket har medfört att Ukraina mer aktivt kan använda sitt flygvapen.

  Den senaste attacken mot rysk flygbas på Krym där 12+ flygplan förstördes är än mer spännande eftersom man inte vet hur den gick till. Ryssland skyller på slarv (den berömda cigaretten) medans experterna mer undrar om det är specialförband eller en ukrainsk egenutvecklad ballistisk missil då HIMARS inte har den räckvidden med de missiler Ukraina förfogar över (ännu).
  Hursomhelst är stränderna nu tomma då turisterna åkt tillbaka till Ryssland.

  Sanktionerna har sitt pris i västvärlden men är helt förödande för Ryssland. Decenniers tillväxt är borta på några månader och det finns inget slut i sikte. Rublen hålls flytande m.h.a. konstgjord andning men kommer att krascha förr eller senare. Flera miljoner högutbildade har redan lämnat landet och inget högteknologiskt kommer varken att utvecklas i eller importeras till Ryssland. På sin höjd en och annan sovjetbil. Företagsflykten motsvarar 40% av det tidigare BNP:t.

  Flygen står stilla och massuppsägningar sker bland piloter eftersom inget underhåll kan ske på flygplanen i brist på reservdelar.

  Ryssland kan inte i något scenario vinna det här militärt utan måste backa ur medans tid är annars väntar ofrånkomligt ett 1800-tals bondesamhälle utan (hög)teknologi och med byteshandel där republik efter republik bryter sig ur och ansluter sig till andra starkare nationer (ex. turkfolk och mongolfolk).

  • Fast sanktioner mot Ryssland omfattas från cirka 50 länder: Washington och dess trogna följeslagare. 150 övriga länder i världen har inga som helst sanktioner mot Ryssland: de stora BRICS-länderna, i vilka ingår de stora asiatiska ekonomierna Indien och Kina, liksom hela Afrika, Syd- och Mellanamerika samt i princip hela Asien vill inte all dras in i något amerikansklett kallt krig mot vare sig Ryssland eller Kina.

   De västerländska länderna är i princip helt självisolerade med denna politik.

   Det som händer är tyvärr att Europa amputeras bort från sina främsta handelspartners i Euroasien, medan den döende amerikanska ordningen får ytterligare lite andningspaus i sitt internationella sönderfall.

   Det är så sanktionssituationen ser ut. På lång sikt är den för Europas del komplett kontraproduktiv: det ser vi på kvittona när vi handlar, bensinpriset och elräkningen. Europa får betala dyrt för den amerikanska politiken, som till andra hand vill försvaga och rentav förinta de europeisk-asiatiska handelsintegrationernas processer.

   Det är det just det ukrainsk-ryska kriget i längden handlar om – att fortsätta kuva Europa från Washington.

   • USA har framgångsrikt tömt europeiska vapen efter att ha levererat alla vapen till Kiev
    Ukraina har blivit det mest beväpnade landet på den europeiska kontinenten. En betydande del av dess militära utrustning säljs dock på den svarta marknaden. Samtidigt erbjuder USA Europa att köpa amerikanska vapen för att fylla på militära lager efter att det mesta av utrustningen skickats till Ukraina, sa den serbiske experten Slobodan Samardzija.

   • Under villkoren för amerikanska sanktioner förbereder BRICS-länderna en ny internationell valuta som ett pålitligt sätt för avveckling.

    Växelkursen för den gemensamma valutan kommer att bestämmas på grundval av en korg av valutor från samväldets medlemmar..

    Flera länder vill ansluta sig till BRICS, de har ansökt.

    Detta har jag önskat i flera år, att det måste bli ett slut på dollarns herravälde.

    Sydafrikas utrikesminister satte nyligen ned foten och protesterade mot att europeiska länder nedlåtande mobbade dem, och hotar att om ni inte gör så, då kommer detta att hända. Vi är ett självständigt land och har rätten att själva göra våra val i politiken.
    Hon sa till Blinken att hon var tacksam mot honom att han inte hade liknande krav på Sydafrika utan höll med henne om att de har rätt att bestämma sina egna vägval i politiken.

    I går började en stor militär övning i Venezuela som skall pågå 13-28 augusti, och Kina, Ryssland och Iran är de största nationerna som deltar.
    Där sprack USA:s förhoppningar att få Kina på sin sida mot Ryssland.
    Nu bör väl USA lägga ned sina regim ändring planer i Venezuela. Såg en video från en restaurang i Venezuela, där folket ursinnigt slängde saker på Guaido och skrek åt honom att de inte ville ha honom där. Denna person som Sverige har erkänt som rättmätig ledare av Venezuela, men som folket i Venezuela inte vill ha.

    • Tack Vivianne för intressant detaljerat inlägg.

     Men vad menas med ordet ”samväldets” i andra stycket: är det BRICS-länderna det avser – för jag kan inte tro det avses det ’brittiska samväldet’.

     Betecknas verkligen just BRICS som ett ”samvälde” (’commonwealth’ på engelska, ’sodruzjestvo’ på ryska o.s.v. ) ?

     Någon som vet?

     • //Men vad menas med ordet ”samväldets” i andra stycket//

      Precis som du skriver så stod det engelska ordet ”commonwealth”
      i texten. Det är svårt att veta om personen som skrivit texten på engelska, har engelska eller något annat språk som sitt modersmål.
      När jag använder google översättningar, så funderar jag över om det är något som verkar svårbegripligt, om inte så låter jag den texten vara.

      Det finns synonymer till samvälde, två av dem konfederation och statsförbund.
      Så söker jag på innebörden, och finner:
      ”Statsrättsligt är en konfederation detsamma som statsförbund. De konstituerande staternas inbördes förhållande är oftast reglerat av ett fördrag istället för en konstitution. Beslut i gemensamma organ förutsätter ofta konsensus.”

      Jag antar att Google översättningar inte kan bli så precisa, utan måste täcka ett större område.

      Själv tyckte jag inte att det rådde något tvivel om att det var BRICS-länderna de menade, i detta sammanhang.

     • OK tack bästa Vivianne! Jag förstår.

      Jag tror vi bäst kan benämna BRICS för en (slags) mellanstatlig samarbetsorganisation.

      (Alla synpunkter välkomna!)

  • PS. Såg denna eftermiddag ett pressmeddelande (i bl.a. AB) att behovet är stort gällande flygförbindelser till och från Ryssland.

   Bolaget Wizz Air har nu beslutat att öppna sin flygtrafik till och från Ryssland igen.

  • Fred nu! Du kan höja till skyarna de amerikanska vapnen, men krig vinner man på slagfältet och de som kommer att göra det är rysk infanteri.
   Rysslands ekonomi skulle bli i konkurs för länge sedan, men du kan vänta och vänta och snart kommer vinter…

   • Vad som hände med ”sanktioner från helvete” är en gåta. Sir Sherlock Holmes saknas verkligen – han om någon skulle avslöjat vad som hände med ”sanktioner från helvete”

   • Ryssland har många trumfkort kvar att demonstrera.
    Sedan början av den särskilda militära operationen i Ryska federationen har västländer överfört vapen värda tiotals miljarder dollar till Ukraina. USA och dess allierade var säkra på att västerländska vapen var av en storleksordning överlägsen ryska, men de fick en obehaglig överraskning.
    Västvärlden har gjort flera dubbelfel när de underskattat förmågan hos det ryska militärindustriella komplexet, i synnerhet kraften hos elektroniska krigföringssystem (EW).
    Ryssland kunde uppnå allvarlig framgång i skapandet av denna nya typ av vapen. Ett litet komplex kan helt förlama arbetet för även ett hangarfartyg.

    Långt och systematiskt arbete med att skapa elektroniska krigföringssystem har gjort det möjligt för Ryssland att nå stora framgångar. Man kan minnas historien om de amerikanska jagarna ”Donald Cook”, när, efter flygningen av Su-24-bombplanet, styr- och avfyrningssystemet var helt avaktiverat på fartyget.

    Mycket av informationen på slagfältet överförs med hjälp av elektromagnetiska vågor. Så till exempel styrs västerlandets vapen av satellitnavigeringssystem. Moderna elektroniska krigföringssystem spelar en viktig roll och kan undertrycka överföringen av koordinater. Således kommer västerländskt tillverkat artilleri och missiler helt enkelt att vara oanvändbart. Denna situation kan inte kallas annat än förnedring, enligt observatörer från NetEase.

    Förmågan hos ryska medel för elektroniskt undertryckande och spaning tvingade västvärlden att tänka på lämpligheten av att leverera vapen till Kiev. Det är därför Ukraina bara kan räkna med att ta emot avvecklad, föråldrad utrustning från Sovjetunionens tid. Sådana vapen har ett minimum av elektroniska komponenter, vilket betyder att västerländska vapensmeders rykte inte kommer att lida efter förnedringen av Rysslands hemliga trumfkort.

    • Ivan har tänkt till och skriver:
     ”Förmågan hos ryska medel för elektroniskt undertryckande och spaning tvingade västvärlden att tänka på lämpligheten av att leverera vapen till Kiev. Det är därför Ukraina bara kan räkna med att ta emot avvecklad, föråldrad utrustning från Sovjetunionens tid. Sådana vapen har ett minimum av elektroniska komponenter”

     Det var mycket intressant information, att det endast skulle vara ”föråldrad utrustning från Sovjetunionens tid” som levereras till Ukraina.

     Vad jag har läst så har det bland annat levererats HIMARS, Panzerhaubitze 2000, Javelin, Harpoon, m.fl. Inte visste jag att dessa vapensystem är från Sovjet.

     • Ivan har alltid röntgenblick för politik, vapenslag och mitt alltid underliggande förräderi mot denna röntgensyn – tycks det.

      Varje dag bjuder på ny kunskap och nya överraskningar.

      Som en romersk kejsare i etisk kris frågade en samtida filosof:

      ”Vad är sanning? Egentligen?”.

     • Anders.. Du har läst rätt.. ”bland annat hat det levererats HIMARS, Panzerhaubitze 2000, Javelin, Harpoon, m.fl.”
      Dessa föråldrade vapensystem är strykpojkar, jämfört med förmågan hos Rysslands elektroniska underverk. Försök tänka rätt och stort, inte smått, om du tänker.

    • Ryssland visade redan vid invigningen av Army-2022 International Military-Technical Forum att Ryska specialister har utvecklat och skapat unika modeller av avancerade vapen som ligger år eller till och med årtionden före sina utländska motsvarigheter.

     • Tja – då kanske ryska krigsmakten kan köpa in dessa amerikanska tydligen avsevärt ”sämre” vapen i fortsättningen för sin egen del. Det kan väl knappast amerikanska Pentagon se som något stort hot om de slipper mötas av de sämre egna vapentyperna.

     • Johan de Naucler.. Jag noterar ännu en, av dina många oseriösa kommentar.
      Du underskattar grovt den Ryska Federationens stridsberedskap och förmåga att försvara sig militärt.
      Ryssland fruktar inte Pentagon, inte ens sammangaddade med Nato och Europas ”supermakter”, som ett stort hot.
      https://www.youtube.com/watch?v=lB-EnNv3Y-o

   • Men de nya vapnen har redan gjort stor skillnad. De har gjort en redan ansträngd rysk logistik ännu knackigare och det lättar på trycket på slagfältet. Ukraina rapporterar att beskjutningarna mot dem har halverats sedan HIMARS har börjat slå mot logistiken.
    Samtliga vitala broar i Cherson är nu ur funktion för tyngre trafik och det hade inte gått utan HIMARS och att försörja de styrkor som finns där via färjor blir svårt och utsatt.

    Det är inte ryskt infanteri som är avgörande för Ukrainas del utan antalet artilleripjäser. Soldaterna som nu strider för Ryssland är betydligt sämre tränade och har sämre utrustning än vid konfliktens start men beskjutningen gör det svårt att behålla positionerna.

    Vitalt för Ukraina för att vända striden i Donbas är att lyckas med artilleribekämpning (utöver logistiken). På övriga fronter är inte läget detsamma och det ser man i att de inte tappar mark.

    Det kommer nog att bli en tuff vinter för många om den blir kall (väldigt tacksam för fjärrvärme som ingår i hyran) men den går att överleva. Ryssland kommer dock få svårare och svårare med industrin och att kunna behålla personal. Det blir en kedjereaktion som blir svår att stoppa och till slut stannar motorn helt.

  • @Fred nu! 13 augusti, 2022 At 10:45
   Ta dig en funderare medan du läser artikeln från MOA som jag länkar till:

   Ukrainas Mystic Cherson-offensiv har inte hänt, och kommer inte att hända

   Det har pratats mycket i ”västerländska” medier om en ukrainsk offensiv i södra Kherson-regionen. Men de flesta av påståendena om det verkar vara skilda från de observerbara verkligheterna på plats. Den detaljerade titten nedan visar att det inte finns någon sådan offensiv och att det är liten chans att det någonsin kommer att finnas en.
   Den påstådda offensiven har i månader varit en central diskussionspunkt:
   • Ukraine Battle Expands as Kyiv Launches Counteroffensive – New York Times – May 29, 2022
   • Ukraine Regains Some Territory in Counter-Offensive in Kherson Area – Defence Ministry – Reuters – Jun 9, 2022
   • Near Kherson, Ukrainians regain territory in major counteroffensive – Washington Post – Jun 29, 2022
   • Ukraine prepares a counter-offensive to retake Kherson province – Economist – Jul 3, 2022
   • Kherson cut off: Ukrainian counter-offensive gaining momentum in southern city – Fox News – Jul 29, 2022
   https://www.moonofalabama.org/2022/08/via-daniel-ukraine-battle-expands-as-kyiv-launches-counteroffensive-new-york-times-may-29-2022-ukraine-regains-some.html

   Hur länge ska du sprida ukrainska LÖGNER??
   Podolyak erkände förfalskningarna av Kiev om operationerna av Ukrainas väpnade styrkor
   Mykhailo Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidents kansli Volodymyr Zelensky, sa att Kiev genomförde en ”informations- och psykologisk operation” där alla offentliga kommentarer från den ukrainska ledningen, inklusive de väpnade styrkornas motoffensiver, Ukraina, var och är en del av informations- och psykologverksamheten.

   Podolyak svarade jakande på frågan från BBC:s ukrainska tjänst om huruvida de ukrainska myndigheternas uttalanden om motattacken mot Cherson var en informationspsykologisk operation. Han erkände det faktum att Kievregimen förbereder och distribuerar förfalskningar om Ukrainas väpnade styrkor och i allmänhet sprider medvetet falsk information om den ryska specialoperationen i Ukraina.

   Enligt honom är ”alla offentliga kommentarer en del av informationen och den psykologiska operationen” av Ukraina, som för ett ”kreativt krig”, där nyckeluppgiften är ”demoraliseringen av ryska trupper.”

   Observera att Podolyak idag också medgav att Ukraina inte åtnjuter stöd från de flesta länder i världen. ”Två tredjedelar av världen intar antingen en neutral position och bedriver viss affärskommunikation med Ryska federationen, eller står i allmänhet på pro-ryska positioner.”
   https://anna-news.info/ukraina-itogi-9-avgusta-2022-goda-vashington-vydelil-kievu-grant-na-4-5-mlrd/

   • Signaturen ”Fred Nu” läser bara MSM och är helt vilseledd av propagandan! Alla tecken tyder ju på att den ukrainska militären är i ett mycket svårt läge trots att de hade ca 700 tusen man i början av konflikten. Men det antalet har kraftig decimerats av döda, skadade och deserterande soldater som helt enkelt bytt sida eller flytt från Ukraina. Och man kan väl konstatera att den s k ”västvärlden” står ensamt mot Ryssland i den här konflikten och att resten av världen förstår att det här är de globala nykolonialisternas krig för att roffa åt sig naturresurser.

  • Och nu kommer nyheten om att en mycket strategisk plats, Peski, har befriats av Ryssland. Peski var ett av de mest välbyggda och försvarade ukrainska fästen. Att den blivit befriat visar att Ukrainas frontlinje spruckit upp rejält. Det visar mina kraftig polariserade glasögon … och jag är inte snedögd alls

   Dessutom visar/säger mina kraftigt polariserande glasögon att ukro-nazi fästen börjar falla som dominos. Vidare visar mina kraftig polariserade glasögon att ytterligare en HIMARS multiple rocket launcher in Kramatorsk in the DPR” reducerades till järnskrot – tack vare Rysslands träffsäkra artilleripjäser och missiler. De håller vad de lovar och bombar inte bröllop eller begravningståg som vissa hypade skrotvapen från USA gör

   Ryssofober kan läsa detta: https://tass.com/defense/1493147

   och gå banans 😂

  • Dags att vakna Fred!
   Den tillfångatagna befälhavaren för den ukrainska nationella formationen ”Kraken” Dmitrij Strelnikov säger att Ukrainas väpnade styrkor inte har någon verklig möjlighet att besegra den ryska armén.
   Enligt honom kommer Ryska federationens speciella operation att sluta med nederlaget för den ukrainska militären.
   ”Det verkar för mig att vi inte har en sådan möjlighet – att besegra den ryska armén”, citerar RIA Novosti Strelnikov.

   Befälhavaren för Kraken betonade att hans enhet inte har några speciella färdigheter. ”Dessutom, (enligt Strelnikov) i allmänhet vet inte den stora majoriteten av krigare från Ukrainas väpnade styrkor och nationella formationer hur man använder västerländska vapen som levereras till Ukraina. Information om stridskraften hos Ukrainas väpnade styrkor och nationella enheter, som aktivt sänds på ukrainsk TV, är bara en del av informationskriget”, enligt Strelnikov.

   Tidigare rapporterade det ryska försvarsministeriet att den ukrainska nynazistiska formationen ”Kraken” helt hade förlorat sin stridsförmåga. Detta hände som ett resultat av högprecisionsmissilangrepp från de ryska flygstyrkorna.
   Ryska federationens försvarsminister betonade att ledningen för formationen för akut ersättning av förluster försöker på alla möjliga sätt tvinga invånarna i staden Kharkov att ansluta sig till den. Charkivborna vill dock inte delta i fientligheterna på nynazisternas sida.
   Ledningen för Ukrainas väpnade styrkor positionerar den nationella enheten ”Kraken” som ”efterföljarna” till den besegrade nynazistiska bataljonen ”Azov”, en terroristorganisation som är förbjuden i Ryssland

 9. Rådgivare till chefen för Zelensky presidentkontor Podolyak kallade fredssamtalen med Moskva för ett nederlag för Kiev
  De ukrainska myndigheterna har nu inga motiv för att återuppta fredssamtalen med Ryska federationen. Ett sådant uttalande gjordes idag, den 13 augusti, av rådgivare till chefen för president Zelensky Mikhail Podolyaks kontor. Således kommenterade han uttalandet från den brittiske experten på Ukraina Timothy Ash, som tror att fredssamtalen kommer att inledas i höst.

  Den ukrainske tjänstemannen tror att förhandlingar på vilka villkor som helst i den nuvarande situationen kommer att innebära en ovillkorlig seger för Moskva. ”Detta är ett registrerat nederlag för Ukraina, ett registrerat nederlag för Europa, demokratiska värden som sådana”, tror Podolyak. Rådgivaren till OP i Ukraina föredrar att överdriva de aktuella händelserna och insisterar på att förhandlingsprocessen mellan Kiev och Moskva bara kommer att leda till en ”civilisationskatastrof”, varefter det kommer att ske ett ”fall av hela det globala säkerhetssystemet.”

  Minns att efter starten av NWO höll Ryssland och Ukraina flera omgångar av misslyckade förhandlingar i kontaktgrupperna. Till mötet valde representanterna för parterna Vitryssland. Det senaste mötet den 29 mars hölls dock på delegationsnivå i Istanbul. Efter förhandlingsprocessen stoppades på initiativ av den ukrainska sidan.

  Som Dmitrij Polyanskij, Ryska federationens förste biträdande representant vid FN, noterade förra veckan, visar Kiev inga allvarliga avsikter att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till förhandlingsprocessen med Moskva. Kreml, sade diplomaten, är övertygad om att Ukraina ”har vissa krav som inte kan läggas på bordet under seriösa förhandlingar.” Mot bakgrund av dessa känslor är den ryska och ukrainska sidan fortfarande långt ifrån förhandlingar.
  https://anna-news.info/sovetnik-glavy-op-zelenskogo-podolyak-nazval-peregovory-o-mire-s-moskvoj-porazheniem-kieva/

 10. Militären från Ukrainas väpnade styrkor hotade Zelenskij med en kupp i Ukraina
  Mindre än tre år efter valet av Volodymyr Zelensky till Ukrainas president på hans vackra löften om fred och kampen mot oligarkernas korruption, blixtrade Maidans spöke över ”torget” igen. En soldat från Ukrainas väpnade styrkor spelade in ett videomeddelande till statschefen, där han uppmanade, på alla sina kollegors vägnar, att ”lugna ner” deputerade i det ukrainska parlamentet, annars skulle Kiev stå inför en militärkupp.

  ”Vladimir Aleksandrovich, snälla lugna ner 453 deputerade som rånar, ställer Ukraina på knä och förde landet i krig. Lugna dig, annars kommer vi själva till Kiev, ”presenterade Donbass Today-portalen den ukrainska militantens ord.

  Företrädaren för Ukrainas väpnade styrkor betonade att Vladimir Zelenskij införde krigslagar i Ukraina med avsikt för att hindra människor från att samlas för protester. Men som talaren själv är säker på kommer dessa åtgärder inte att bidra till att förhindra en våg av allmän ilska om presidenten inte tämjer korruptionen i sina tjänstemäns led.

  Samtidigt rekommenderade Zelensky själv till Rada igen att förlänga krigslagstiftningen på republikens territorium, samt att förlänga den allmänna mobiliseringen. Vice Yaroslav Zheleznyak noterade i ett samtal med media att de dokument som lagts fram av presidenten kommer att övervägas under de kommande dagarna. Samtidigt kan villkoren för förlängning av både krigsrätt och allmän mobilisering vara 90 dagar.
  https://anna-news.info/voennye-vsu-prigrozili-zelenskomu-gosperevorotom-na-ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here