Är detta Ukrainas plan med beskjutningen av kärnkraftverket?

18
1840

Rolf Nilsson skriver till mig: ”Den här videon avslöjar USA:s plan, att den ukrainska beskjutningen av kärnkraftverket syftar till att åstadkomma en demilitariserad zon omkring kärnkraftverket och där med ha in en fredsbevarande styrka och frysa Ryssland framtida erövring av sydkusten och resten av Donbass.

Smart plan enligt videon, de första 10 minuterna av de, resten handlar om baltstaterna och Kina.”

Nyhetsbanken har publicerat ett uttalande av Rysslands FN-ambassadör. Ett utdrag ur  detta följer ”Den ryske ständige representanten vid FN Vassily Nebenzija kallade Ukrainas försök att lägga skulden för beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozje på Ryssland för ”absurda”. Om den ryska militären lämnar kraftverket kan Ukraina ordna en ”monstruös provokation” där och orsaka en kärnkraftskatastrof, tror diplomaten.Dessutom påpekade han att motviljan i väst att erkänna att det är Ukrainas väpnade styrkor som angriper kraftverket orsakas av den ”carte blanche” som utfärdats till Kiev för ”alla brott”.Säkerhetsrådets möte hade blixtinkallats på rysk begäran. Den första att tala var generaldirektören för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Rafael Grossi . Han konstaterade att situationen kan bli katastrofal när som helst och krävde ett slut på de fientligheter som hotade kärnkraftverket.”I denna svåra timme, mörka timme, måste IAEA-missionen släppas in i Zaporozje så snart som möjligt,” tillade Grossi.Ansvaret för en eventuell katastrof vid Zaporozjes kärnkraftverk kommer att bäras av Ukrainas ”västerländska sponsorer”., förklarade Nebenzija.Anklagelserna från Kiev om att den ryska militären själv beskjuter stationen kallade diplomaten absurda, cyniska och vansinniga.”Kraftverket kontrolleras av de ryska väpnade styrkorna. Elementär logik säger att vår militär inte har någon anledning att beskjuta vare sig stationen, staden eller sig själva, sa han.

Nebenzija tillade att Moskva räknar med ett besök av IAEA-delegationen i Energodar före slutet av denna månad, ”så snart som möjligt.” Dessutom uttryckte han hopp om att FN inte skulle störa kärnkraftsexperternas besök i kärnkraftverk.”Kievs kriminella attacker mot kärntekniska infrastrukturanläggningar driver världen till randen av en kärnkraftskatastrof som i omfattning är jämförbar med den i Tjernobyl”, betonade Nebenzija.Han noterade att territorierna i de flesta regioner i Ukraina längs Dnepr, Donetsk och Lugansks folkrepubliker, Rysslands västra gränser och sydöstra Vitryssland, Moldavien, Bulgarien och Rumänien kommer att hotas av radioaktiv kontaminering.

Relaterat

Ukraina bombar kärnkraftverket i Zaporozhye två gånger samma dag!

Föregående artikelNär tidvattnet vänder i Ukraina, förbereder sig USA på att kasta Zelensky under bussen?
Nästa artikelOm bensågaren Salmans rike
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. 12 augusti 2022, 18:43 AP/TASS
  Den ryska militären bevakar kärnkraftverket i Zaporozhy.
  Beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozhye kan mycket väl vara början på en planetarisk kärnkraftskatastrof. Om de provokativa åtgärderna från den ukrainska sidan fortsätter kan Ryssland reagera så hårt som möjligt, inte begränsat till att stänga av elförsörjningen till nätverket av territorier som kontrolleras av Kiev.

  Sedan början av augusti har Ukrainas väpnade styrkor intensifierat beskjutningen av Europas största kärnkraftverk i Zaporozhye (ZNPP), som ligger på Zaporozhye-regionens territorium.
  Den provokativa beskjutningen av kärnkraftverket Zaporizhzhya, vars uppenbara mål är att säkerställa den ryska militärens tillbakadragande från stationsområdet och dess återkomst under kontroll av de väpnade styrkorna i Ukraina, blev anledningen till FN:s extraordinära möte Säkerhetsrådet, initierat av Ryska federationen och hölls sent kvällen innan, varefter dock inga beslut fattades som kunde påverka situationen. Det som händer börjar likna den karibiska krisen, när världen stod på randen av ett kärnvapenkrig.

  Live på tv-kanalen Rossiya 24 specificerade en representant för de pro-ryska myndigheterna i Zaporozhye att beskjutningen återigen utfördes av västerländska guidade missiler, varav en föll bokstavligen 10 meter från kärnavfallstanken. Den 44:e artilleribrigaden av Ukrainas väpnade styrkor sköt. För tillfället har Vladimir Rogov redan publicerat bilder på vraket av amerikansk precisionsledd ammunition.

  Dmitry Polyansky, Ryska federationens biträdande ständige representant vid FN, talade direkt om resultatet av mötet i säkerhetsrådet, tillägnat sprängämnet i alla avseenden av situationen som har utvecklats dessa dagar i Energodar, i telegram: Vilken typ en diplomatisk balansgång är våra västerländska kollegor villiga att ta till för att inte kalla en spade för en spade: Ukraina beskjuter hänsynslöst ZNPP och äventyrar säkerheten i hela Europa. Denna cynism är naturligtvis häpnadsväckande.
  Det viktigaste är att inte kasta en skugga över ryktet för dina Kiev-klienter. Om Ukraina – antingen bra eller inget! Därför fick Amnesty det också tidigare och vågade inkräkta på Kievregimens bristande jurisdiktion och dess ”immunitet” från alla anklagelser.”

  Mikhail Lysenko, biträdande chef för avdelningen för internationell rätt vid MGIMO, som innehade posten som direktör för avdelningen för internationellt samarbete i Rosatom State Corporation från 2008 till 2014, i en intervju med en expertkorrespondent noterade att besöket av IAEA-direktören General Rafael Grossi i samband med att lösa situationen kring ZNPP Det är inte värt att sätta särskilda förhoppningar, eftersom byråns roll i detta fall är rent teknisk.

  Den kan bekräfta att stationen fungerar normalt, bedöma riskerna, men inget mer. Organisationen har inga politiska instrument för att påverka Ukraina, även om den är en del av FN-systemet. När det gäller FN:s säkerhetsråd pågår en hård politisk diskussion där USA och dess allierade från EU kommer att försvara den ukrainska sidans intressen i alla fall, konstaterade experten.

  Det bör klargöras att bevarandet av stationen innebär avstängning av alla kraftenheter och avlägsnande av kärnbränsle från reaktorerna efter att de svalnat. Först nu finns det inga garantier för att den ukrainska militären vid tidpunkten för utvinning eller avlägsnande inte kommer att försöka utsätta ett nytt slag.

  Chefredaktören för tidskriften National Defense, Igor Korotchenko, noterade i en kommentar till Expert att i händelse av fortsatt beskjutning av kärnkraftverket av Ukrainas väpnade styrkor bör den ryska sidan koppla bort de regioner som kontrolleras av Kiev från leverans av el genom ZNPP:s anläggningar utan att misslyckas. Dessutom är det enligt honom nödvändigt att maximalt stärka luftvärnsgrupperingen, vilket säkerställer stationens säkerhet och skyddet av anläggningen.

  Om beskjutningen, inklusive med användning av missiler, och luftangrepp fortsätter, bör ett adekvat svar vara korrekta och kraftfulla anfall från de ryska väpnade styrkorna på energiinfrastrukturen i de territorier som kontrolleras av Zelensky-regimen, såväl som andra viktiga faciliteter för den ukrainska ekonomins funktion och ofta nyligen nämnda beslutsfattande centra. ”Detta borde avskräcka den ukrainska sidan från att beskjuta kärnkraftverket i Zaporozhye”, avslutade experten.

  Förresten, det är förgäves att tänka utomlands och i Europeiska unionen att i händelse av en storslagen olycka orsakad av en oavsiktlig eller avsiktlig träff av dem och levererad till Ukraina av ammunition i en kritisk del av kärnkraftverket, katastrofala konsekvenser av amerikanerna och européerna kommer inte att påverkas direkt. För det första är det omöjligt att exakt simulera en katastrof. Mycket kommer att bero på till exempel den specifika platsen för lesionen eller på oförutsägbara meteorologiska faktorer. Hur som helst är chanserna för ett dussin EU- och Nato-länder att känna den direkta effekten av den atom som har upphört att vara fredlig.

  ”Den verkliga omfattningen av kärnkraftskatastrofen vid kärnkraftverket i Zaporozhye är till och med svår att föreställa sig. I det här fallet kommer allt ansvar för detta att falla på de västerländska sponsorerna av Kiev, ”mindes Vasili Nebenzya, Rysslands ständiga representant i FN, under ett möte i säkerhetsrådet. Det lät hotfullt.

  Det återstår att tillägga att allvaret i situationen kring ZNPP i alla fall inte ska underskattas. När allt kommer omkring kan en kärnkraftskatastrof, om den hände i Energodar, med tanke på kraften i anläggningen och spänningen i den geopolitiska situationen i världen, inte ens bli en ny Tjernobyl, utan början på en nukleär apokalyps på planetarisk skala.

 2. Roger Waters.. i en Intervju på RT, 12 augusti 2022.
  ”Ukrainare kan sluta dö i morgon om USA satte sig ner med Ryssland och slöt fred. Västvärlden verkar fast beslutna att kämpa ”till den sista ukrainaren” eftersom det finns förmögenheter att tjäna på vapenförsäljning, medan amerikanska eliter vill styra världen.
  Det kan stoppas, enligt min mening, i morgon. Allt som krävs är att amerikanerna kommer till bordet och säger OK, låt oss gå med Minsk-avtalen. Och då skulle det vara över.”
  Waters påpekade att den nuvarande presidenten i Ukraina, ”Vladimir Zelensky, ställde upp på plattformen för att upprätthålla Minsk-avtalen och avsluta inbördeskriget som startade efter den illegala kuppen 2014 i Kiev, och att 73% av ukrainarna röstade på honom baserat på det, så att de inte behövde ha ett krig.
  När han blev vald, satte någon en pistol mot hans huvud, antar jag, och han ändrade sig och gjorde inget av det”, noterade Waters.
  På frågan om västvärlden ville att konflikten skulle upphöra, svarade Waters: ”Nej, naturligtvis inte, de har inget intresse av att avsluta det. De kommer att slåss till den sista ukrainaren. Eller om de vill att det ska ta slut, varför gör de inte slut på det? För det är i deras händer, har alltid varit det. Det är i Natos händer, det är i Joe Bidens händer – förutom att det inte är det, det är hans … vem som än drar i Bidens trådar.
  De vill inte att det ska ta slut. Det finns enorma förmögenheter att tjäna”, tillade han, med hänvisning till vapen till ett värde av miljarder dollar som USA och Nato-länderna skickade till Kiev.

 3. Dags för endera Genral Iskander, Avangard, Pansir (eller allesammans) lämna sina visitkort hos Ze🐽!
  Ryssland behöver agera nu!

 4. Dmitrij Medvedev reagerade i sitt sociala nätverk på den pågående beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozhye.
  ”Kyiv-snobbarna och deras västerländska beskyddare verkar vara redo att arrangera ett nytt Tjernobyl. Raketer och granater faller närmare och närmare Zaporozhye kärnkraftverksreaktor och lagringsanläggningarna för radioaktiva isotoper”.

  Tjernobyl var inte bara var en Ukrainsk, det var en katastrof för hela unionen. Det drabbade Europa allvarligt och indirekt, även länder på andra halvklotet.
  I händelse av en katastrof vid kärnkraftverket i Zaporozhye, Europa, kommer Svartahavsbassängen också att drabbas, enligt experter kommer navigering i Bosporen att bli omöjlig.
  Ryssland kommer att få skulden för detta, men det är ”nonsens även för den korkade russofobiska allmänheten. Inte ens FN tror.”

  Sammanfattningsvis: enligt Medvedev förstår alla att Ukraina och dess ”västerländska beskyddare” kommer att vara boven till den förmodade oavsiktliga katastrofen. Baserat på Tjernobyl-erfarenheterna är det tydligt att katastrofen vid kärnkraftverket i Zaporozhye kommer att räcka för alla.
  Så vad är logiken: att hota med mord (olyckor i kärnkraftverk) på någon som bestämt sig för att begå självmord? Där har logiken upphört att existera.

  Framväxten av fler och fler NATO-baser och militära formationer i ett ökande antal länder nära de ryska gränserna anses inte vara en expansion av Nato. Bombningen och styckningen av Jugoslavien anses inte vara ett brott mot principen om gränsernas okränkbarhet.
  Om ämnet Zaporizhzhya NPP – Deutsche Welle skriver den 5 augusti att den ryska militären använder stationens territorium för rekreation. Och den 6 augusti – att den ryska militären beskjuter stationens territorium. För att vila bättre?
  Sagt av Medvedev, ”för att besegra morötter måste du tänka som morötter, det borde fungera. Det är inte konstigt, bara nödvändigtvis ologiskt.

 5. Moskva, 14 augusti – AiF-Moskva.
  Den ryska federationens ständiga representant vid internationella organisationer i Wien, Mikhail Ulyanov, tillkännagav initiativet från myndigheterna i Zaporozhye-regionen att avbryta ZNPP:s arbete på grund av beskjutning från Ukrainas väpnade styrkor.

  ”I samband med den pågående beskjutningen av kärnkraftverket Zaporizhzhya av Ukrainas väpnade styrkor, föreslår lokala myndigheter att stoppa denna anläggning för att undvika en kärnkraftskatastrof”.
  Kom ihåg att Ryska federationen upprepade gånger har uppmärksammat världssamfundet på det faktum att strejker på ZNPP kan leda till en katastrof i global skala.
  Tidigare sa Sergey Mukhametov, en lektor vid institutionen för oceanologi vid fakulteten för geografi vid Moskvas statliga universitet , att i händelse av en strålningsläcka vid kärnkraftverket i Zaporozhye finns det en risk att blockera Norra Krimkanalen.

  • @Karl Hagman Det vore förstås bättre om man kunde stoppa USAs och Sveriges arbete med att underhålla kriget genom att ständigt skick mer pengar och vapen. Det vore bättre att USA och Ukraina gav upp planerna på att återockupera de befriade ryska områdena i Donbass och Krim. Frågan är, hur kan man uppnå det.

  • 15 augusti 2022
   Ukraina attackerar ryskt kontrollerat kärnkraftverk för att stoppa ryssarna från att attackera det själva.
   Det var en perfekt plan. Det var bara ett problem. Bara för sammanhanget – Ukraina har beskjutit kärnkraftverket i ungefär en vecka.
   The Guardian : Ukrainas president, Volodymyr Zelenskiy, har sagt att hans styrkor kommer att rikta in sig på ryska soldater som skjuter på eller från Europas största kärnkraftverk, mitt i varningar om att Kreml felaktigt kan hävda att Kiev direkt har träffat den kritiska platsen.
   Zelenskiy sa att alla som ger order om attacker på platsen eller närliggande städer bör ställas inför rätta av en internationell domstol, eftersom oron för säkerheten på kärnkraftsplatsen fortfarande är stor.
   ”Varje rysk soldat som antingen skjuter på anläggningen eller skjuter med beskydd av platsen, måste förstå att han blir ett speciellt mål för våra underrättelseagenter, för våra specialtjänster, för vår armé”, sa Zelenskiy i ett videotal på lördagsnatten.

   Den omvända falska flaggan.. Du hävdar att din fiende kommer att göra en falsk flagga och detta ger dig sedan skydd för att göra en attack och säga att fienden gjorde det mot sig själva.
   Kom ihåg att även innan Ryssland invaderade sa utrikesdepartementet att Ryssland skulle fejka en händelse med krisaktörer.
   https://stormer-daily.rw/the-ukraine-to-attack-russian-controlled-nuclear-power-plant-to-stop-russians-from-attacking-it-themselves/

 6. Saxat från The Saker Is..
  Under de senaste dagarna har kärnkraftverken beskjutits. Vissa fruktar ett andra Tjernobyl eller värre.
  Nu, trots Kievregimens lögner, har till och med några icke-genier bland den västerländska allmänheten (men inte en enda bland de västerländska politikerna) insett att det inte kan vara ryssar som skjuter granater mot sig själva.
  Därför måste det vara Kiev som beskjuter det största kärnkraftverket i Europa och för Europa närmare ett kärnvapen-Armageddon.

  Kiev vill orsaka en provokation och sedan skylla på Ryssland. Detta skulle vara Bucha falsk flagg-operation multiplicerad med en miljon.

  Vissa EU-ledare verka äntligen kommit till besinning. De bojkottade rysk gas, olja, spannmål och gödningsmedel, vars råvaror har skjutit i höjden.
  Nu om bara två månader börjar det kalla vädret i Västeuropa. Och europeiska väljare är redan extremt missnöjda med de stigande bränsle- och livsmedelspriserna, som ökar med ungefär fyra gånger hastigheten till och med de officiellt erkända, rekordhöga inflationstakten på 10-15%.
  Faktum är att priserna inte skjuter i höjden på grund av ”kriget i Ukraina”, som västeuropeiska politiker har skanderat i kör i nästan sex månader.
  Till och med några naiva västerländska medborgare har genomskådat just den lögnen och insett att de stigande priserna till stor del beror på deras politikers sanktioner mot Ryssland och deras beslut att förlänga kriget i månader eller till och med, om möjligt, i åratal.
  Biden-regimen i USA är desperat efter att inte tappa ansiktet igen nu i augusti, som i augusti förra året i Afghanistan. Nu under extrem press från västerländska väljare och riskerar att drabbas av finansiell härdsmälta, söker vissa europeiska politiker efter förändring i Kiev. Det innebär ett behov av att hitta en ersättare för skådespelaren Zelensky, som är den nuvarande USA-utnämnda ledaren i Kiev.
  Deras kandidat verkar vara general Zaluzhny, chefen för decimerade Kievs väpnade styrkor (i själva verket mer än dubbel-decimerade), eftersom de redan har förlorat 230 000 av en miljon.
  Som militär och inte politiker verkar Zaluzhny, till skillnad från Kievpolitikerna och västerländska dockspelare, ha ett grepp om verkligheten.
  Han måste inse att om Ukraina överhuvudtaget ska överleva i någon form måste Ukraina förhandla, vilket bryter emot de amerikanska direktiven.

 7. Man kunde aldrig föreställa sig att det skulle finnas idioter som skulle beskjuta kärnkraftverket!
  En narkoman, stimulerad av ”galna British krigssugna idioter? Voilà!
  Förstår man här, om en nödsituation inträffar kommer ett radioaktivt moln att gå till hela Europa.
  Ett moln av strålning kommer att vara 950 kilometer – den kommer att täcka 9 länder?

 8. Rysk militär ockuperar delar av Ukraina, ockuperar kärnkraft och har placerat sitt artilleri invid kärnkrftverket, varifrån de beskjuter det fria Ukraina.

  Rysslands krig i Ukraina kan upphöra imorgon, det räcker med att ryska armén lämnar grannlandet så tar det slut. Så länge Rysslands aggression fortgår, så fortgår kriget. Vi har inte rätt att kräva av Ukrainarna att de ska ge sig. Däremot har vi rätt att kräva av Ryssland att de de upphör med angreppet.

  • Du glömmer bland annat Kievs inbördeskrig mot Donbass som skördat 14 000 liv fram till februari i år.

   Enligt FN har 14 200- 14 400 dött till följd av det kriget:
   Breakdown Fatalities Time period Source
   TOTAL 14,200–14,400 killed 6 April 2014 – 31 December 2021 United Nations[10] Wikipedia

   Enligt denna källa beräknas dock dubbelt så många ha dött i kriget mellan Ukraina och Ryssland https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War

   Ukraina var ”friare” före den av USA, EU och olika högerextremistiska organisationer (Svenskarnas part, Nationaldemokraterna) stödda statskuppen 22/2 2014 mot folkvald president 2010 (i av OSSE lovordade val.) Det är tydligt att Ukrainas utrikes- och inrikespolitik i viktiga avseenden är underordnad utländska intressen, även före krigsutbrottet. ”Friheten” har minskat. Ukraina: Kapitalets invasion

  • Ryska armén har en uppgift: avnazifiera och demilitarisera ukro-nazi landet. När det målet är uppnått så finns det inte längre något ”Ukraina” eftersom landet kommer att styckas itu i minst tre delar (varav den största delen ansluter sig till Ryssland genom en folkomröstning), polen roffar åt sig de nordvästra delarna och Rumänien tar beslag av resten. Det finns också ytterligare en annan scenario där Ungern är med och delar i bytet, kanske även Moldavien vill ta lite av kadavret s a s.

   En sak är dock garanterat: Landet 404 är på väg att bli till. Plus ingen, absolut ingen inklusive USA/Nato är mäktiga nog eller har mage nog att konfrontera Ryssland. Så därför blir det slut när Ryssland säger nu är det slut d v s Ya Bast!!!😁

   • 27 augusti 2022 13:16
    Försvarsministeriet: APU-granater träffade taket på kärnkraftverket i Zaporozhye.
    Andrei Solomonov/Global Look Press
    Ryska federationens försvarsministerium rapporterade att fyra granater från Ukrainas väpnade styrkor träffade taket på den speciella byggnaden nr 1 i Zaporozhye NPP. Där lagras grundämnen med amerikanskt kärnbränsle.
    Tidigare sa Vladimir Rogov, en medlem av huvudrådet för administrationen av Zaporozhye-regionen, att Ukrainas väpnade styrkor beskjuter Energodar, där ZNPP ligger. Från artilleripjäser från den förstörda yachtklubbens territorium.

   • Väst ljuger villigt för sina egna medborgare för att stärka stödet för vapenleveranser till Ukraina. När allt kommer omkring, vem skulle stödja att sälja vapen värda miljontals dollar till ett mycket korrupt land?
    Media, västerländska tjänstemän och organisationer har matat allmänheten med en berättelse där Ukraina inte bara är ett oskyldigt, ynkligt offer för en brutal och oprovocerad rysk attack, utan också en ledstjärna för frihet och demokrati. En östeuropeisk version av Sverige så att säga.
    Konflikten i Ukraina, insisterar de, är en del av en global kamp mellan demokrati och auktoritarism, där president Zelenskij spelar en heroisk roll som en modern Churchill. För att citera president Biden är konflikten: ”en kamp mellan demokrati och autokrati, mellan frihet och förtryck, mellan en regelbaserad ordning och en som styrs av brutalt våld.” Inget kunde vara längre från sanningen.
    En snabb titt på några av kommentarerna från amerikanska så kallade experter lär oss att ”Världen ser tapperheten hos den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky och det ukrainska folket, som är villiga att dö för att försvara sin demokrati och frihet” (John M. Bridgeland), ”Ukrainare bygger sina egna monument över demokrati, med sitt blod” (John Blake), och ”Putin kunde inte tåla en demokrati på sin gräns med en rysktalande befolkning och kommersiella förbindelser till Europa” (Dan Hoffman ).
    Myten om att Ukraina är en så avancerad demokrati att statens blotta existens skrämde Putin fungerar bra i väst. I verkligheten är Ukraina ett av de mest korrupta länderna i världen.
    Ukraina rankas för närvarande på 123:e plats i Transparency Internationals årliga korruptionsrankning. Systemisk korruption är utbredd, där mutor eller ”gåvor” är vanliga i det offentliga systemet. För att få tillgång till offentliga tjänster som sjukvård eller utbildning måste ukrainare ta till muta tjänstemän.
    På regeringsnivå är det ännu värre. 2019 körde president Zelensky på ett manifest för att få ett slut på korruptionen i politiken och lovade att ”städa upp” regeringen. Föga överraskande hände det motsatta. Hans första drag som president var att utse Andriy Bohdan till chef för presidentadministrationen.
    Bohdan var en ukrainsk oligarks advokat, vilket gjorde honom olämplig att inneha något statligt ämbete, men Zelenskij ignorerade redan korruptionslagstiftningen under sina första dagar i ämbetet. Dessutom, han gjorde en före detta filmproducent och mångårig vän till stabschef, utsåg en annan barndomsvän till chef för säkerhetstjänsten och valde en lojal IT-affärsman att leda sitt parti i parlamentet.
    Och om det inte räcker, avslöjade Pandora Papers också att Zelensky och hans närmaste rådgivare ägde ett nätverk av offshoreföretag på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize. Och kom ihåg, jag pratar bara om Ukrainas president här.
    Om jag komponerade en lista över alla regeringstjänstemän i Ukraina skulle detta inte vara en artikel utan en bokserie. Pandora Papers avslöjade också att Zelensky och hans närmaste rådgivare ägde ett nätverk av offshoreföretag på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize. Och kom ihåg, jag pratar bara om Ukrainas president här.
    Om jag komponerade en lista över alla regeringstjänstemän i Ukraina skulle detta inte vara en artikel utan en bokserie. Pandora Papers avslöjade också att Zelensky och hans närmaste rådgivare ägde ett nätverk av offshoreföretag på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize. Och kom ihåg, jag pratar bara om Ukrainas president här. Om jag komponerade en lista över alla regeringstjänstemän i Ukraina skulle detta inte vara en artikel utan en bokserie.
    Lägg till detta de fula exemplen på ökande auktoritarism i Ukraina under Zelenskij. Under de senaste åren har den ukrainska regeringen stängt flera oberoende nyhetskanaler och förbjudit 11 oppositionspartier.
    Ukrainska tjänstemän trakasserade också politiska dissidenter och spärrade ut utländska journalister som uttryckte kritik mot myndigheterna. I Freedom Houses rapport från 2022 listas Ukraina i kategorin ”delvis fritt” med en poäng på 61 av 100. Låter detta fortfarande som ”en kamp mellan demokrati och autokrati, mellan frihet och förtryck, mellan en regelbaserad ordning och en som styrs av brutalt våld”? Jag tror inte det heller.
    Väst ljuger villigt för sina egna medborgare för att stärka stödet för vapenleveranser till Ukraina. När allt kommer omkring, vem skulle stödja att sälja vapen värda miljontals dollar till ett mycket korrupt land? Zelenskys korruption passar inte in i berättelsen, och därför existerar den inte. Ukraina är långt ifrån en symbol för frihet och demokrati, och kriget är verkligen inte en existentiell kamp mellan demokrati och auktoritärism. I bästa fall är Ukraina en korrupt, delvis fri auktoritär stat med förtryckande politik. Låt dem inte lura dig.
    Av Maria Heemskerk
    Holländsk politisk kommentator som bloggar på https://ruslandinperspectief.wordpress.com/

    • Det är så otroligt makabert att framställa Ukraina som ett demokratiskt föredöme i syfte att förlänga ett förlorat krig! Men MSM bryr sig inte längre om vad som är sant eller falskt, de vet att det finns tillräckligt många som tror på deras lögner vilket vi ser bevis på dagligen av inlägg från vissa debattörer. Syftet att låta Ukraina förgås är ju givetvis att man i väst tror att det försvagar Ryssland trots att motsatsen redan är bevisat. Man undrar ju hur länge detta spektakel ska pågå innan man i väst inser att även detta krigsprojekt är misslyckat?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here