Nato planerar massiv militär uppbyggnad längs Rysslands gräns

15
1560
Jens Stoltenberg

Nato planerar massiv militär uppbyggnad längs Rysslands gräns

Generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att alliansen genomgår en ”grundläggande omvandling”.
Denna artikel av Kyle Anzalone 10 april har publicerats på Antiwar.com

Generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att Nato kommer att genomgå en stor ”omställning” och att Nato planerar att placera tillräckligt med trupper i stater som gränsar till Ryssland för att slå tillbaka en invasion. Alliansen har för närvarande 40 000 soldater i de östra medlemsstaterna.

Nato anser att dess styrkor i Östeuropa är en avskräckande faktor mot Ryssland men otillräckliga för att faktiskt stoppa inkommande styrkor. ”Tripwire”-politiken tror att Moskva skulle vara ovilligt att döda amerikanska soldater och provocera fram ett större krig. Stoltenberg sade inte hur många trupper som skulle behövas i stater som Lettland och Estland för att slå tillbaka en rysk invasion.

Alliansen meddelade nyligen att man skapat fyra nya stridsgrupper med cirka 1 500 soldater vardera som ska sättas in i östeuropeiska stater. Nato kommer att ha en stridsgrupp som sträcker sig från Östersjön till Svarta havet.

Stoltenberg sade att ändringen av politiken är ett svar på invasionen av Ukraina och kommer att hävda att uppbyggnaden är defensiv. Moskva kommer sannolikt inte att dela den tolkningen. Ryssland krävde ett tillbakadragande av Natos styrkor från Östeuropa i säkerhetsförslaget från december.

Sedan 1990-talet har Nato expanderat och flyttat styrkor till före detta sovjetstater. Moskva har konsekvent sagt att alliansens expansion österut är ett hot och är en del av anledningen till att president Vladimir Putin valde att inleda en ”särskild militär operation” i Ukraina.

Kyle Anzalone är opinionsredaktör för Antiwar.com, nyhetsredaktör för Libertarian Institute och medarrangör för Conflicts of Interest.

Föregående artikelVi kräver en folkomröstning om svenskt medlemskap i NATO! Namninsamling -skriv på (helst)!
Nästa artikelFinns argument för att Ryssland hade rätt till självförsvar då man angrep Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Dags för Nato att upplösa sig själva, innan de förvandlas till historiska ruinhögar.
  Västländernas omfattande sanktioner, skenande russofobi och tillämpningen av avbrytningskultur på rysk kultur för att sänka och underminera den ryska ekonomin har misslyckats.
  Detta har gjort denna övergång oundviklig i de flesta ryssars ögon, men denna processen tar tid.
  Sanktionerna har de facto orsakat stora negativa konsekvenser för de länder som infört dem.
  EU och USA upplever nu en stigande inflation, arbetslöshet och en försämrad levnadsstandard för dess medborgare vars besparingar snabbt minskar i värde.
  Ryssland däremot som sedan tidigare fattat beslut att höja pensioner, bidrag och löner till offentliganställda för att hjälpa dem ekonomiskt att stå emot inflationen, menar istället att den ekonomiska situationen nu håller på att stabilisera sig.
  Under första kvartalet hade Ryssland ett handelsöverskott på 560 miljarder kronor och att pengar som förts utomlands nu återvänder till landets banksystem.
  Ryssland har en stor och välmående framtid som ett rikt, välutbildat, civiliserat, vidsträckt och resursrikt land. Denna framtid har ingenting att göra med Europa eller resten av väst, som kommer att kollapsa.

  Omedelbart efter att Ryssland inlett sin speciella operation i Ukraina, reste mycket av Rysslands återstående femte kolumnister till andra länder. De hade redan ingen inverkan på rysk politik, men de utövade fortfarande ett visst inflytande inom kultur och utbildning, och deras avgång har varit mycket välkommen.
  Med tanke på det absolut överväldigande offentliga stödet för den speciella operationen i Ryssland, har de liberaler som har uttalat sig emot den därigenom ursäktat sig själva från det ryska offentliga livet och gjort plats för nya talanger och nytt blod. Detta är också en process som måste löpa ut och inte bör förhastas.

  Rysslands särskilda operation (avnazifieringen) i Ukraina har gjort det möjligt för Ryssland att visa den överväldigande överlägsenheten sina väpnade styrkor har gentemot Nato.
  Alla de vapen som västvärlden har lyckats infiltrera i Ukraina förstörs antingen av raketattacker eller ackumuleras i lager efter att ha övergivits av retirerande eller överlämnande ukrainska trupper.
  Ingen av de föråldrade Stingers, Javelins eller andra militära skräp har gjort någon större skillnad alls. Det finns väldigt lite av någon betydelse som västvärlden kan göra för att skada Rysslands försiktiga och uppmätta framsteg i Ukraina.
  Återigen är tiden på Rysslands sida: det kommer att ta ytterligare några månader för det att registrera i väst att alla de miljarder som spenderats på bistånd till Ukraina har hamnat i ett svart hål utan att visa något.

  Slutligen.. vad Ryssland måste göra utöver att ta hand om situationen i (fd) Ukraina är att avveckla Nato. Detta kan komma att kräva något slags litet demonstrationsprojekt:
  Ta över någon liten obetydlig NATO-medlem och se alla andra Nato-medlemmar fly istället för att gå i krig mot Ryssland över det. Myten om Nato som en defensiv (i motsats till en offensiv) organisation skulle skingras och Nato skulle inte finnas längre.
  Demonstrationslandet kan till exempel vara Litauen. Hela kampanjen skulle vara över om ungefär en vecka.

  • Exakt. Antigen upplöser Nato sig självt eller gör Ryssland åt den. Det står Stollenberg och USA/Nato fritt att välja😎

 2. Polen har 233 hemsnickrade varianter på sovjetiska T72, men förhandlar om att köpa 250 Abrams, det är väl det som är ”upprustningen”. Frankrike har 406 Leclerc, Tyskland 266 Leopard II, Storbritannien 227 Challenger. USA funderar på att ställa 87 Abrams i Europa.

  Ryssland, som börjat flytta gränser genom att invadera sina grannar, har 6000 T90, T80 och T72. Hälften antas kunna sättas in, där finns en del lagrat skrot i korruptionshärvorna och liken efter silovikerna.

  Sen har Turkiet och Grekland betydligt mer, dessvärre huvudsakligen mot varandra.

  1132 mot 3000 ska alltså eventuellt bli 1469 mot 3000. Grym ”upprustning”, srskilt i skenet av den ryska imperialismens härjningar i Ukraina. Hur det blir med T14 Armata är inte ens övervägt. Vi får väl hoppas att Putin inte har råd, och trillar av pinnen snart, så att någon kan städa upp efter honom.

  • Polen har 233 hemsnickrade varianter på sovjetiska T72, men förhandlar om att köpa 250 Abrams,… 1132 mot 3000 ska alltså eventuellt bli 1469 mot 3000……
   Det som du har ”glömd” att skriva om, är antalet ryska kärnvapen. Något mellan 6 och 7 tusen. Flygtid för kärnvapen laddade missiler från Kaliningrad till ditt hemland under en minut. Vad skall ni polackerna göra med era 233 hemsnickrade varianter, när ryssar kan förvandla Polen till radioaktivt grus på några minuter? Ni kan vara tacksamma, att Stalin befriade Polen från Hitler och Polen fick år 1945 tillbaka tillgång till Östersjön. Efter 150 år av tysk ägo.

 3. Håller inte med insändaren ovanför. Vad spelar det för roll oavsett vilket och hur många. Detta korkade farliga Nato och dess länder borde ha fokus på nedrustning tvärsigenom och INGET annat. Nedrustning tvärsigenom både i Norden hos oss och övriga EU. Låt nedrustning vara yttersta målet GENAST ihop med diplomatin och fred. INGET annat. Vad fan är detta för värld vi är på väg mot,som lämnas över till våra barn. Det går åt HELT motsatta vägen på det mest KORKADE och idiotiska sättet. Usa ledda Nato arbetar åt skogen fel,inte bara här och nu,det har man gjort i decennier och lurar befolkningen i EU. Avveckling av Nato. Nedrustning GENAST. Mera brobyggare. Mera diplomati. Mera fred. För våra barns skull!

  • Nato är sedan tidigare mycket överlägset militärt. Spenderar 15 gånger mer på militären än Ryssland. Under senare år har USA rustat upp mycket mer än Ryssland procentuellt och mycket mer i reda pengar. Gott om utrymme för nedrustning i Nato. Varför inte börja med en minskning med 50 %? Nato utvidgar och planerar för nya aggressioner

 4. Mearsheimer uttrycker i videon att det för Putin är frågan om ett existentiellt hot. Han har framfört det själv i många olika sammanhang och bl. a. sagt att ”utan Ryssland ingen värld”. Om Nato och USA inte lyssnar och fattar detta är vi inne i en återvändsgränd.

  https://m.youtube.com/watch?v=74iAMskV68Y

 5. Den upprustningen tycks gå väl ihop med USAs demonstrerade planer på att bilda en global militärdiktatur med säte i USA. Deras avsikt, helt uppenbart och handgripligen demonterat, är inte att ”slå tillbaka en invasion” utan att genomföra en. USAs ockupation 1945 av Europa har bara döpts om till en allians. Det gäller nu att hitta en väg att avsluta USAs planer innan det går lika långt som med nazisterna förra seklet. Då agerade den fria världen inte i tid. Det är bara att hoppas att det misstaget inte kommer att upprepas.

 6. Under tiden som Stollenberg och Nato/USA ökar spänningen längs gränsen mot Ryssland (och någon med polsk signatur här räknar pansar fordon och artilleripjäser) så seglar den ekonomiska krisen allt närmare mot Europa. Läget på den fronten är enligt den f.d. diplomaten M. K. Bhadrakumar mycket bekymrande

  ”European economies are in varying stages of meltdown, as the blowback from sanctions begins to hit them. Germany’s central bank warned Friday that a full embargo on Russian energy purchases could could cost 180 billion euros, take 5% off Germany’s expected GDP this year, and tip the economy back into a severe recession. It warned that even the need to find replacement sources of energy would put a rocket under inflation, adding over 1.5% percentage points to this year’s consumer price index and over 2% points to next year’s.

  Europeans are realising sooner rather than later that they are big losers. Aside disruptions in supply chains hampering industrial production, what with the burden of 5 million refugees (so far) and the big impact on food security due to the war in the “breadbasket of Europe” combining with the short supply of the fertilisers that are used to increase crop yields, Europe is feeling the brunt of price hikes.”

  https://www.indianpunchline.com/us-narrative-wont-survive-defeat-in-donbass/

 7. GP och AR tillåter för många högertroll, på
  bloggen, som inte bidrar med, argument,
  analys, historik, utan bara hat och oför-skämdheter, varför?

  Den som protesterar blir istället tystad av Romelsjö, som kanske detta inlägg.
  Är det för att provocera, som Paludan som Romelsjö gör detta, mot de vänster-
  kamrater som skriver på bloggen, vad
  tycker ni?

  Finns inga bloggar som accepterar sån
  destruktivitet, som riktas mot skriben-terna, en väldigt generös och chevaleresk attityd, som är meningslös, anser jag.
  Vad befinner sig Romelsjö i denna fråga?

  Kanske detta inlägg blir tystat, men det drabbar aldrig högra sektorn som bara
  vill trolla när det passar, Romelsjö tycker det är mycket viktigt att dessa får komma till tals.

  • Jag tycker yttrandefrihet är viktigt. Dessutom tycker jag att det finns starka sakliga argument mot mer ”högerinriktade” debattörer. Andra läsare lär sig att debatten vill jag tro. Hat och oförskämdheter stryker jag då jag hinner. Sådant ogillas här.

   • Jag stöder AR:s linje i detta. Att tillåta debatt men inte hat och oförskämdheter. Och att debatten är lärorik i sig. AR efterlyser hela tiden sakliga argument och det är så debatt skall föras i en anda av yttrandefrihet. Tyvärr upplever man i sällskapslivet oftast det omvända.

 8. Armé april 2020 kl 20.0
  Ryska väpnade styrkor attackerade områden på sex järnvägsstationer i Ukraina.
  Ryska militärer använde högprecisionsvapen för att förstöra sex traktionstransformatorstationer på Ukrainas territorium. Detta anges i meddelandet från Ryska federationens försvarsministerium. Enligt militäravdelningen var föremålen belägna i området kring järnvägsstationerna Krasnoe, Zdolbunov, Zhmerinka, Berdichev, Kovel, Korosten. Försvarsministeriet angav att dessa linjer användes för att leverera utländska vapen och militär utrustning till en grupp trupper i Donbass.
  https://nation-news.ru/23150259-vs_rf_nanesli_udar_po_raionam_shesti_zheleznodorozhnih_stantsii_na_ukraine

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here