Vi kräver en folkomröstning om svenskt medlemskap i NATO! Namninsamling -skriv på (helst)!

25
2712

Till: Sveriges riksdag och regering

Vi kräver en folkomröstning om svenskt medlemskap i NATO!

Kampanjen skapades av
Martin Luther 

FOLKOMRÖSTNING OM SVENSKT NATO-MEDLEMSKAP

Mycket tyder på att Sveriges politiker med hög fart är på väg att ta ett beslut om att söka medlemskap i Nato. Det finns risk att varken partiernas medlemmar eller det svenska folket kommer att få säga sin mening i frågan.

Vårt land Sverige har varit alliansfritt i över 200 år och detta har hjälpt oss att hålla oss utanför båda världskrigen. Ett medlemskap i Nato kräver en grundlagsändring och är en mycket tvär omsvängning av svensk säkerhets- och utrikespolitik.

En sådan ändring måste föregås av en omfattande debatt och en möjlighet för det svenska folket att kunna ta ställning i frågan. Detta kan vi göra t.ex. genom folkomröstning såsom skedde inför vårt inträde i EU. Ett eventuellt Nato-medlemskap är en minst lika viktig fråga som EU-medlemskap och därför kräver vi att statsmakterna ger folket en möjlighet att uttrycka sin mening genom en folkomröstning.

Även Nato kräver att landet som söker medlemskap i organisationen har en bred enighet om medlemskap. Därför kräver vi en folkomröstning i frågan.

Varför är det viktigt?

Detta är en ödesfråga för Sverige. Det handlar om vår säkerhet, frågan måste avgöras genom att man ger folket en möjlighet att säga sitt. Det duger inte med opinionsundersökningar som varierar kraftigt beroende på vad som händer i omvärlden. En folkomröstning föregås av kampanjer från båda sidorna och en bred debatt där båda sidorna kan komma med sina argument. Sverige är en demokrati och därför kan inte denna fråga bestämmas av partier som under en mandatperiod ändrar sin uppfattning, utan här måste det svenska folket få säga sitt.

Hur den kommer att överlämnas

Det är bråttom nu när politikerna vill förhasta igenom detta t.o.m. före valet. Så snart vi har fått in en betydande mängd namnunderskrifter så kommer vi att meddela riksdag och regering om detta genom en presskonferens.
Det är bråttom – AGERA NU – skriv under och dela. Dela namninsamlingen via sociala medier, men också via mail och be dina vänner och bekanta att skriva under och även att dela namninsamlingen.

Anledningar att skriva under

 • Vi ska kunna ha goda relationer till alla I framtiden, och vi har klarat oss utan NATO, även under kalla kriget. Detta är Bidens krig, varav ett av målen, är att skrämma upp alla ickeNato anslutna, samt att kunna eska mer pengar till Nato, så vapentillverkarna ska tjäna mer pengar. Satsa och befrämj dialog, istället för hot och död.

    
 • Nato ökar risken för att bli indragen i ett krig, inte tvärtom.

    
 • Våld föder våld. Jag skriver under för mina barnens och barnens skull. Jag vill inte att de bor i ett land som löser konflikter med krig.

    

Uppdateringar

 

4 timmar sedan

1,000 underskrifter nådda

 

19 timmar sedan

500 underskrifter nådda

 

 

 

1 dag sedan

10 underskrifter nådda

Föregående artikelUSA planerar provokationer i Ukraina för att sedan anklaga Ryssland
Nästa artikelNato planerar massiv militär uppbyggnad längs Rysslands gräns
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Frågan om svenskt medlemskap i NATO lämpar sig inte för en folkomröstning där putinister, stalinister, annat löst folk och potentiella landsförrädare har möjlighet att rösta.

  • Angängare till krigspolitiken hos den stat som är helt ledande i folkrättsvidriga krig och statskupper i demokratier?

   • Anhängare till att vi tillsammans med andra länder, speciellt i Europa, skall ha en större säkerhet än vad vi kan ha om vi står ensamma.

    • I så fall söka samarbete även med Europas största och militär starkaste stat Ryssland. Eller hur?

     • Med den nuvarande ryska regimen finns det inga bra utsikter för ett positivt samarbete. Kanske du menar den typen av samarbete som Vitryssland har med Ryssland?

     • Det vet du väl inte. Vari består samarbete med USA? Jo, USA bestämmer, som t.ex. gällande Sveriges omsvängning till att inte skriva på FN:s kärnvapenkonvention.

     • Alla länder som söker ”samarbete” med Ryssland kommer obevekligen att hamna i ett underläge där man endast har att rätta in sig i ledet och blint lyda den ryska diktaturen.
      Kan du nämna någon stat som har ett fruktsamt samarbete med Ryssland, där man har har en utveckling mot demokrati och frihet?

     • Jag tror att Kina, Belarus, Syrien, Indien och många länder i Afrika och Sydamerika har helt andra erfarenheter. Ukraina hade klart större självständighet under demokratiskt valde Janukovitj (69 % av rösterna i lovordat val 2010) än med de USA-beroende presidenterna efter statskuppen 2014. Janukovits första utlandsresa gick till EU, den andra till Moskva, som var nöjt med relationen.

      Nej, de som hamnar i samarbete med USA får beroende av USA, som Sverige. Se på marionetterna i Irak och Afghanistan. Ulf Karlström och jag har ingående analyserat detta i ”USA som världspolis” Läs den – endast 50 eller 30 kr!

      Läs ”USA som världspolis” – nu endast 50 kr!
      Läs nya e-boken, uppdaterade ”USA som världspolis”! Endast 30 kr!

     • Skaparen är förvirrad:
      Han gav Ukraina de rikaste möjligheterna i världen;
      Ukraina skakar inte som Japan;
      Det finns inga öknar på dess territorium, som i Mongoliet;
      Solen bränner inte, som Afrika;
      Ukraina är inte täckt av snö som Ryssland;
      Det finns inga vulkaner på dess territorium, som på Island;
      Hon gavs en väg ut till havet, till skillnad från Vitryssland;
      Hon gavs leveranser av dricksvatten, till skillnad från Israel;
      Hon gavs mineralfyndigheter, till skillnad från i Tyskland, Japan, Singapore, Hong Kong;
      Hon gavs ett gynnsamt geografiskt läge, till skillnad från Norge och Mongoliet;
      Hon gavs ett bra tempererat klimat, till skillnad från Finland eller Nigeria;
      Hon gavs ett enormt (i jämförelse med Europeiska länder) territorium med hårt arbetande människor;
      Vad annars har jag inte gett till detta land? Varför är hon avundsjuk på alla?
      Varför letar hon alltid efter de ansvariga för hennes problem?
      Varför är hon så insisterande på att komma in i djävulens grepp?
      Jag förstår inte, tydligen gavs hon inte – trots allt. Hjärnor och samvete!

     • Just dina exempel Kina, Belarus och Syrien är väl inte direkt några mönsterstater när det gäller demokrati och frihet.
      T.ex hur länge tror du att en blogg som denna skulle få vara kvar i någon av dessa länder om den skulle ha samma typer av artiklar och kommentarer som kritiserar deras statsledning? Tror du att en artikel med kommentarer som anklagar den vitryske försvarsministern och att denne går Rysslands ärenden skulle uppskattas av regimen?

     • Kan diskuteras. I alla länderna finns flera partier. Presidenterna i belarus och Syrien valdes i val med flera kandidater. Kritik finns om valfusk f.a. i Belarus, vilket kan ha skett. USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus. Publicerat ganska snart efter presidentvalet. Syrien har tagit viktiga steg mot ökad demokrati. I parlamentet finns ungefär lika många partier som i Sveriges riksdag. Stark kritik har framförts mot presidenten.

      Dessa länder saknar brister som finns i demokratin i t.ex.. Och har inte USA:s enastående record i statskupper mot demokratier.

      Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
      – 1953 Mossadeq, i Iran
      – 1954 Arbenz, Guatemala
      – 1960 Lumumba, Kongo
      – 1964 Brasilien
      -1965 Dominikanska republiken.
      – 1965 Sukarno i Indonesien
      – 1973 Allende i Chile
      – 1970 Sihanouk i Kambodja
      – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
      – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
      – 2014 i Haiti.
      – 2009 Zelaya i Honduras
      – 2013 Morsi i Egypten
      – 2014 Ukraina
      -2019 Bolivia.
      -201. Belarus?

  • Menar du att endast den dumdryga exceptionella ”eliten” ska få göra sin röst hörd?

  • Anders. Det öppnar för frågan. Vilka partier skall vi förbjuda ställa upp i nästa val, eftersom folk kan påverkas att rösta ”fel”. Kanske (S) och (M) är starka kandidater där att förbjuda. Borde vi inte gå åt andra hållet, stärka folkmakten, även om det är rena skräckscenariot för de i riksdagen med diktaturaspirationer

 2. Anders R. : Upplys om hur Nato bildades,
  1949 i Lissabon. Medlemmar var genuina
  fascistdiktaturer, Portugal och Salazar,
  i kolonialkrig i Angola, Spanien och Satans mördare, Franco, Grekland, fascister, Turkiet fascister, Frankrike, i kolonialkrig i Indokina/Vietnam 1946-1954, och sen direkt i kolonialkrig med
  Algeriet, 1957-1962, Västtyskland, 1955, som kryllade av nazister, uppifrån och ner,
  som inte erkände fredsavtalet om Polens gränser, först ca 1970, Storbritannien, som alltid var i kolonialkrig, Holland, kolonialkrig, Belgien, värsta fascistlandet
  i Kongo, som mördade både Lumumba och Hammarskjöld, 1960/61. Italien, fascistpionjär, Mussolini.

  Norge och Danmark, Finland, vadå? det är svenska skattebetalare som betalt för den nordiska säkerhetspolitiken, med 1.000 flygplan, och stor arm’e/marin, 1945-1990.

  Sverige som skyddat Natos östflank,
  ingen annan, det räcker med det, nu försöker de inbilla oss tvärtom, vi har
  ingen skuld till Nato.

  Västtysklands ambassadörer som alltid var gamla AA-Ribbentrop-nassar, de avslöjades i Sverige, snart sändes en ny
  Holocaust-nasse i retur, efter att AB och
  Tidsignal avslöjat dem, ibland kom någon från Sydafrika, så illa var det. En av dem
  var i Ungern under Holocaust, 1944.9 9

  Nato var så jävla avskytt i Sverige, ett skällsord son alla förstår, av denna lista
  på skurkstater, ständigt i krig, det var Sovjetunionen som knäckte dessa imperialiststaters kolonialkrig.

  Nato består av dessa gamla krigiska och förtryckande fasciststater, hur kan detta ha förändrats, vem har vaskat Nato vitare än vitt, Nato som från dessa skurkstater,
  i vår tid startat och deltagit i olagliga anfallskrig, ofattbart, Ukraina är deras
  senaste brott !

  Nato sysslade med att utveckla fasci-stiska StayBehind-grupper ända sedan 1945, de som kanske låg bakom
  mordet på Olof Palme. ”Vapensamlaren”
  i Täby, arbetade för dem på Bromma 1944/45, Air Transport Command/ATC,
  (OSS) sedan till USA, som agent kanske, men utpekad som den som ordnade ett vapen till Skandiamannen, 1986.

  Hur Sverige kan förödmjuka sig att söka medlemsskap i Nato, ofattbart, men finska juntan i regeringen, jobbar för det,
  och både Finland och Sverige är ju gamla
  Hitlerkumpaner, som passar fint i Nato,
  men som set sig som små helgon, bra att Putin förklarat krig mot anglo-saxisk och europeisk fascism.

 3. Kan hålla med petergrfstrm.
  Det är en gigantisk psykologisk operation som pågår nu.
  Det är heller inte första gången.
  Senast var när den styrande liberala demokratin här i Sverige ville ha med Sverige i EU i mitten av 1990-talet.
  Jag minns det väl och röstade faktiskt nej den gången.
  En skillnad nu är att idag vill inte den liberala demokratin ens ha någon folkomröstning i frågan om NATO.
  Skälet är förmodligen att ingen utom Ryssland, Kina m.fl. länder kan accepteras som kritiker och ifrågasättare av den liberala demokratins inneboende vilja om Västvärldens överlägsenhet som bör vara norm för hela världen.
  Därför kan inte Sverige stå utanför NATO.
  Utan NATO är inte Sverige en fullvärdig liberal demokrati.

  Hur har då den liberala demokratin blivit den absoluta makten i Västvärlden?
  För så har det väl inte varit tidigare då många av Västvärldens länder kunde betraktas som åtminstone halvkommunistiska?
  Jag menar med omfattande statligt ägande, kooperationer och liknande.

  Jag vill mena vägen till den liberala demokratins totala makt har mycket påpassligt av näringsliv, tankesmedjor, politiska partier m.m. har gått genom att kidnappa den politiska vänstern samt dess folkliga anknytning.

  Inte för jag gillar den förklädde högerliberalen Dick Erixon längre men han har i dagarna gjort en intressant analys hur det gick till för den liberala demokratin att erövra den politiska vänstern.

  Läs gärna inlägget här nedan och begrunda.
  https://samtiden.nu/2022/04/vansterrost-putin-dodade-alliansfriheten/

  Dock har inte den liberala demokratin lyckats erövra precis hela den politiska vänstern, där även de radikala ingår.
  Vår redaktör är en av dem som fortfarande står på sig och inte låter sig övertygas så enkelt av grupp- och flockmentaliteten tycker i varje fall jag.
  All heder åt de personer som inte låter sig ryckas med så enkelt av de rader av famösa emotionella tricks som kan locka en vänstermänniska till trohet och lydnad.

  Det har varit presidentval nu i Frankrike och den radikale vänsterkandidaten där, Menchelon tror jag han heter, har ”förbjudit” sina väljare att rösta på den socialkonservativa högerkandidaten Marine Le Pen och på så vis nästan tvingat sina väljare att rösta på Macron som just företräder den liberala demokratin i dess typiska form som kan rymmas i de flesta partier hos oss här i Sverige.
  Den radikale vänsterkandidaten Menchelon säger alltså NEJ till förändring av det bestående.
  En förändring som i sig skulle kunna bana väg till en ny politik som inte nödvändigtvis går i linje med den förra men som förmodligen är mer påverkbar än den närmast totala makten i den liberala demokratin som numera påminner om en diktatur som omfattar hela västvärlden.

  Den politiska vänstern är för mig en samhällskraft som står för förändring men som i sin kidnappade form har blivit den totala kraften för det bestående.
  Inte minst i mitt egna land Sverige som jag tyvärr tröttnat på och med NATO-inträde till och med istället avskyr.
  Tråkigt men sant.
  Det är hemskt och säga det men jag tror det skulle krävas en specialoperation för att bli av med Socialdemokratin i det här landet.
  Det är helt grymt men så djupt har den liberala demokratin med band till USA blivit rotad här i Sverige.

  Jag såg en film idag på Belarus News på Youtube.
  Det var en film med drönare som visade de Ukrainska städerna Mariupol, Charkiv samt Nikolaev före och efter Specialoperationen.
  Det var som man baxnade vad krigshandlingarna där ställt till med på bara två månader.
  Tre vackra välskötta större städer fullkomligt i ruiner. Precis som de varit atombombade.
  Men texten till filmen lovade att allt ska byggas upp igen precis som efter förstörelsen av Jerusalems tempel.
  Jag gillar den bibliska jämförelsen. Ingen amerikansk president hade kunnat gjort den bättre 🙂

  Angående påskriften av uppropet.
  Det är fint, välmenat och bra.
  Jag förstår det.
  Men har det någon verkan på beslutet?

  Det var ett liknande upprop där jag bor för något år sedan.
  Vänstermajoritenen i kommunen vill skövla och bebygga en skogsdunge och friluftsområde där jag bor.
  Självklart är jag emot och jag läste grannarna runt omkring här hade skrivit på.
  Man jag skrev aldrig under uppropet för jag insåg det meningslösa.
  Som består i att man tillåts säga vad man tycker men det blir som det styrande vill ändå.

  Den enda möjligheten till förändring jag ser är att man byter ut de styrande och på så vis kan lyckas få en annan politik.
  Men se där är det totalt stopp.
  Det är bara att se på vilken opinionsundersökning som helst om partisympatier så förstår man att förändringen är omöjlig.

  Grannarna och folket här vill ha skogsdungen kvar men kommer förmodligen rösta samma som tidigare.
  Alltså vänstermajoritieten kvar och skogsdungen försvinner.
  Troligtvis detsamma med Sverige och NATO.
  Folk röstar samma som tidigare och vår Alliansfrihet försvinner.

  Men ovan upprop är bra på så vis att frågan om NATO verkligen är så bra aktualiseras samt att motargumenten kommer fram.
  Själv har jag lust att göra en skylt på min cykelkorg.
  JA till fredlig Alliansfrihet
  NEJ till NATO krig

 4. Bra initiativ med upprop för folkomröstning. Det är precis vad som behövs för att sätt fingret på det kuppartade försöket att skynda på ett anslutningsbeslut över huvudet på svenska folket. När man agiterar på gatan mot Natoanslutning märker man att det finns ett brett motstånd som med lite agitation skulle kunna få fram en kraftig opinion för att behålla Sveriges och Finlands alliansfrihet och kärnvapenfrihet. Här tar jag upp tre avgörande frågor som skulle saknas i svenska försvarsdebatten och måste få tid att diskuteras.
  Se: https://schillerinstitutet.se/svenskt-nato-motstand-behover-betona-huvudfragorna/
  och https://schillerinstitutet.se/wolfowitzdoktrinen-fastslog-usas-ratt-till-varldshegemoni/

 5. Viktigt är nu att det kommer upp paroller mot Natoanslutning i demonstrationerna på Första Maj:
  NATO=Krig utan slut
  Håll Sverige kärnvapenfritt!
  Sverige en kärnvapenfri zon – inte krigsskådeplats för kärnvapen!
  Nato är en krigsorganisation för världsdominans!

 6. Att gå in i Nato utan folkomröstning vore ju ett katastrofalt misstag. Självfallet ska det vara folkomröstning när det gäller en sån här MER än viktigt för Sveriges framtid för så lång tid framöver. Det går inte att bara följa vart folk opinionen lutar efter endast månad,MED MINSTA möjliga marginal. Jag har faktiskt diskuterat denna frågan med en god finsk vän på sistone,som är mycket bättre insatt om Nato,och han är helt säker på att beslutet redan är taget nu,ihop med Finland. Han har tyvärr sällan fel och jag är rädd att han har rätt. Att dessa Finland och Sverige kommer att lämna in ansökan mycket snart redan till sommaren nu. Detta vore isåfall STÖRSTA misstaget av Sverige på decennier. Alliansfriheten har ju tjänat oss mer än väl över200år nu utan att blivit ockuperade,eller hamnat i krig. Folkomröstning är ett MÅSTE och självklart ju. Regeringen kan inte bara sälja ut Sverige i ett av viktigaste frågorna på decennier,utan att folket säger sitt. Även nu med denna massiva Nato kampanjen som pågått i flera månader,är folket delade. Siffrorna har varierat men ALDRIG passerat 50procent i alla mätningar förutom 1gång och det med MINSTA möjliga marginal nu sist. Då det var 51procent. Är inte förvånad när man sett alla massiva och brutala Nato kampanjer som pågått DAGLIGEN i månader,även av självaste SVT så många gånger,utan att ta vecka paus dessa månader. Siffrorna varierar mycket genom alla dessa månaders upprepade mätningar som varit. Men överlag kan man säga att det (ungefär)är fortsatt delat med 40-45procent för. 30-35procent emot. Drygt 20procent fortsatt osäkra.(Somsagt bara ungefär) när man tittar på alla mätningar och sammanställer dom. Mätningarna gått ju mycket upp och ner. Så självklart ska det vara folkomröstning,vad annars. SD och Vänsterpartiet är dom som kan sätta tryck på regeringen om detta,men även dessa har sistone svajat fram och tillbaka. Sverige är på väg att sälja ut landet,utan att folket ska få säga sitt. Man bör ta det lugnt i båten över sommaren nu,och inte begå största misstaget och tabben. Det går att ha folkomröstningen antingen nära ihop med höstens val,annars direkt efteråt där nångång

 7. Får jag fråga vad är ”en betydande mängd namnunderskrifter”?
  Den 26 april, 2022, kl 18:20 på länken ovan ser jag ca. 3065 undrskrifter.
  Är det ”en betydande mängd”?

 8. Hej
  Jag trodde det bara var den radikala vänstern, dvs. kommunisterna (i varje fall vissa av dem) som är emot medlemskap i NATO men ser nu att den radikala högern, eller ska vi säga ”de verkliga nationalisterna”? som även dem är emot medlemskap i NATO och som på allvar kommer äventyra den svenska säkerheten.

  På ett ställe läste jag att ett toppnamn inom SD övergett partiet och gått över till nationalistpartiet AFS.

  Det är tydligen på de politiska ytterkanterna man kan finna det verkliga motståndet mot NATO som i princip är att välkomna USA:s krig och krigsmaskin i det egna hemlandet.
  Vi kan ju se nu i Ukraina hur krigssituationen ändrat riktning från ett (välbehövligt?) militärt ingrepp i Ukraina till en militär och strategisk kamp mellan stormakterna USA och Ryssland.
  Absolut ingen önskvärd situation tycker jag och i det fallet från Sveriges sida göra närmanden till USA är inget annat än ett direkt krigshot mot Sverige.
  Det är en farlig väg och inget en liberal demokrati borde stå för.
  Men liberal demokrati är falsk och ytterst någonting annat än de vackra orden som Västvärldens brukar presentera den med.
  Tyngdpunkten för den liberala demokratin borde därför finnas i den politiska mitten och maktbasen i de Europeiska och USA:s parlamenten.
  Det är så man måste förstå det svenska maktpartiet Socialdemokraterna som egentligen borde varit mot NATO men istället är precis tvärs om.
  Det räcker tyvärr inte att säga ”vänsterparti” för att få veta vilken politik man får.
  Men tyvärr tror många fortfarande så är jag rädd för.

  Jag är inte längre rädd för kommunister och deras partier.
  Ej heller rädd för nationalisterna och deras radikala högerpartiet.
  Mest är jag rädd för partier i mitten som har en krypande hållning till USA och en blind tror på något de kallar ”liberal demokrati”.
  Tyvärr är det just de partierna som folk i västvärlden lägger sin rösta på.

  https://alternativforsverige.se/forsvar-och-sakerhet/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Upptäck mer från Global Politics

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa