Nej till svenskt Natomedlemskap! Möte lördag på Medborgarplatsen kl 12

17
2300

På lördag ordnas ett appellmöte av ”Kampanjen mot svenskt Nato-medlemskap” kl. 12 på Medborgarplatsen i Stockholm.

”Kampanjen mot svenskt Nato-medlemskap”stöds av minst trettio organisationer i landet. Målgruppen är främst anhängare till socialdemokratiska partiets styrelses uppfattning i Nato-frågan.

Förutom olika tal och banderoller kommer flygblad att delas ut.
Förslag till resolution kommer att presenteras.

Vi kommer också att annonsera en manifestation med demonstration på Mynttorget lördagen 21 maj kl 12.

Det är mycket viktigt att så många som möjligt deltar i dessa avgörande dagar.

Se gärna filmen från mötena och demonstrationen mot svenskt medlemskap i Nato i Stockolm 7 maj!

Flygbladet för manifestationen syns nedan.

_______________________________________________________________

Flygbladets text vänder sig via dig till samtliga ledamöter i det social- demokratiska partiets styrelse, som sammanträder 15e och 24e maj. Kom med i kampanjen och låt orden nedan eka i landet, så att den socialdemokratiska ledningen inte kan undgå att höra dem. Slut upp på de möten och demonstrationer som anordnas över hela landet helgerna den 14 – 15 maj och den 21 – 22 maj!

Till samtliga ledamöter i det socialdemokratiska partiets partistyrelse!

Besinna er! Avbryt omedelbart den forcerade diskussionen om en svensk Natoansökan! Ett förhastat beslut om Nato kan bli ödesdigert.

Svenska folket vill leva i fred! Vi vill inte att våra ungdomar skall skickas ut som kanonmat i USA:s och Natos krig. Svenska folket vill inte att Sverige genom ett Natomedlemskap blir en del av terrorbalansen och därmed även prioriterat målområde för fientliga kärnvapenbestyckade missiler.

”Vår främsta uppgift är att trygga Sveriges oberoende och att värna freden.”

Det är med förtvivlan vi idag ser att ett flertal ur dagens socialdemokratiska ledning förträngt dessa Olof Palmes ord från hans sista 1a majtal 1985.

Olof Palme föll inte undan för påtryckningar från främmande makt. Han såg det som den lilla nationens förpliktelse att verka för fred och försoning mellan folken, för demokrati och social rättvisa. Han var tydlig med att vi skulle stå fria
från militära allianser och att Sverige inte skulle fogas in i något stormaktsblock.

Olof Palme lyfte begreppet Gemensam säkerhet som garant för överlevnad på vår planet. Säkerhet kan endast nås när alla är säkra. Ett svenskt Nato- medlemskap går stick i stäv mot detta och ökar spänningarna.

Olof Palme arbetade in i det sista för avspänning och nedrustning av stormakternas kärnvapenarsenaler. Han höll på att lyckas med att göra Norden till en kärnvapenfri zon. Men så föll skotten som släckte hans liv. Nu, 36 år senare, står vi inför hotet att den omläggning av svensk utrikes- och säkerhetspolitik som skett skall fullbordas med ett svenskt medlemskap i Nato.

Flera socialdemokratiska organisationer, tidigare ministrar och enskilda personer inom det socialdemokratiska partiets styrelse motsätter sig ett svenskt Nato-medlemskap – all heder åt dem!

Men i partistyrelsen finns också personer som, i samarbete med de borgerliga partierna och ledare för Sveriges militärindustriella komplex, utnyttjar kriget i Ukraina till att försöka forcera in Sverige i krigsorganisationen Nato. Detta gör de när världen står inför den största risken sedan Kubakrisen att ett världskrig skall bryta ut.

Ni gör detta i strid mot den senaste socialdemokratiska partikongressen, som tydligt beslutade om linjen – Nej till svenskt Natomedlemskap. Ni nekar svenska folket att få rösta om frågan. Ni försöker forcera fram ett beslut som har historiska dimensioner. Detta är ett svek, inte bara mot det social- demokratiska partiets medlemmar utan också mot hela svenska folket.

Besinna er! Neutralitet och alliansfrihet har lyckats hålla oss utanför två världskrig!

Nej till ett svenskt Natomedlemskap!

Föregående artikelKommentarer till Finlands och Sveriges analyser i Nato-frågan
Nästa artikelKrigsveteraner i USA ger Biden goda råd och varnar för kärnvapenkrig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Om Finland går med i Nato, vilket är ganska vtroligt, kan allianstrupper dyka upp i omedelbar närhet av St. Petersburg, skrev överste Zhou Bo, tidigare chef för det kinesiska försvarsministeriets centrum för internationellt säkerhetssamarbete, i en artikel för tidningen Economist.
  Kreml har tidigare varnat för konsekvenserna av att nya medlemmar gick med i alliansen. Så, enligt den ryska sidan, kommer detta steg att sätta stopp för Östersjöns icke-nukleära status, rapporterar RIA Novosti .
  Den kinesiska militärobservatören uppmanade den nordatlantiska alliansen att ta Rysslands ståndpunkt i denna fråga på allvar.
  ”Ironiskt nog, ju mer populärt Nato blir, desto mindre säkert blir Europa. Om Natos främsta rädsla är uppskjutningen av ryska taktiska kärnvapen, varför retar då NATO outtröttligt Ryssland? Säkerheten i Europa, som nu är ett minne blott, kan endast säkerställas genom samarbete med Ryssland”, konstaterade författaren till publikationen.
  Tidigare har Finland och Sverige fått rådet att gå med i Nato medan Ryssland är ”upptaget”.
  Minns, Finlands statsminister Sanna Marin sa att beslutet om republikens anslutning till Nato kan fattas inom en mycket snar framtid. Hon tillade också att på grund av situationen i Ukraina kommer Finland ”inte längre att kunna fortsätta förbindelserna med Ryssland som tidigare”. Samma dag tillkännagav den nordatlantiska alliansen ett möte med cheferna för generalstaben för Nato-ländernas väpnade styrkor med deltagande av Ukraina, Sverige och Finland.

  • Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade att landet omedelbart borde ansöka om att bli medlem i Nato . Det rapporterar RIA Novosti .
   ”Vi hoppas att de nationella steg som fortfarande behövs för att fatta det här beslutet kommer att tas snabbt under de närmaste dagarna”, sa presidenten och premiärministern i ett gemensamt uttalande.
   I dokumentet står det också att medlemskap i Nordatlantiska alliansen kommer att stärka Finlands säkerhet och vice versa.
   Tidigare har Reuters rapporterat att Finland kan ansöka om NATO-medlemskap redan den 12 maj.
   Marin sa att beslutet om Finlands inträde i Nato kommer att fattas inom en vecka. Hon betonade att landet inte kan förbli ”försvarslöst inför Ryssland”.

  • Senator Sergei Tsekov: Alla Nato-anläggningar i Finland kommer att bli mål för den ryska försvarsmakten.
   Tsekov, medlem av förbundsrådets kommitté för internationella frågor, kommenterade i ett samtal med Gazeta.Ru Finlands beslut att lämna in en ansökan om att gå med i Nato inom en snar framtid.
   ”Jag bedömer det här beslutet negativt ur säkerhetssynpunkt. Säkerheten i både Ryssland och Finland minskar. Finland var ett neutralt land och kändes, enligt min mening, helt tryggt. Det här beslutet är bland dem som förvärrar de internationella relationerna”, anser parlamentarikern.
   Samtidigt är senatorn säker på att Moskva kommer att betrakta Natos expansion som ett hot.
   ”Bland annat måste Finland förstå att de genom att göra det kommer att tvinga Ryssland att stärka sin militära närvaro på denna flank, och allt som finns i den kommer att bli mål för den ryska försvarsmakten.
   När allt kommer omkring ledde allt i samband med Natos expansion österut till vår speciella operation i Ukraina. Vi genomför det bland annat för att säkerställa vårt skydd”, sa han.
   Senatorn menar samtidigt att Helsingfors skulle ha lämnat in en ansökan till Nordatlantiska alliansen utan en militär operation i Ukraina, eftersom ”finnarna har mognat länge”.
   ”En dag tidigare, en dag senare, vilken skillnad gör det?” sa Tsekov.
   Tidigare har Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelat att landet omedelbart bör ansöka om att få gå med i Nato.

 2. Statsduman och federationsrådet sa att Finland kommer att bli ett ”mål för kärnvapen” om det placerar NATO-baser
  I dag meddelade Finlands President Sauli Niinisto och statsminister Sanna Marin att landet omedelbart skulle ansöka om NATO-medlemskap.
  Vyacheslav Nikonov, förste vice ordförande i statsdumanutskottet för internationella frågor, noterade: om alliansens militära baser placeras på Finlands territorium kommer det att bli ytterligare ett försök på Rysslands säkerhet.
  ”Detta är NATO:s ytterligare tillvägagångssätt och infrastrukturen för amerikanska militärbaser, eventuellt missiler, till våra gränser, vilket innebär ett ökat hot mot vår säkerhet i norr, som bör motverkas av liknande symmetriska hot.
  Det är uppenbart att de länder som tillhandahåller sina territorier för NATO-baser blir mål, inklusive för våra kärnvapen, ”sa han till newspaper.Ru” biträdande.
  Sergei Tsekov, en medlem av Federationsrådets utskott för internationella frågor, håller också med honom. Han är övertygad om att Ryssland kommer att betrakta utvidgningen av NATO som ett hot.

 3. ”Tröskeln för militära konflikter skulle höjas genom ett svenskt Natomedlemskap och det skulle ha en konfliktavhållande effekt i norra Europa. Enligt källor till Expressen är det de mest centrala slutsatserna i regeringens säkerhetspolitiska analys, som blir offentlig under fredagen.

  Aftonbladet skriver att analysgruppen pekar ut Gotland som särskilt utsatt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv och att det skulle få negativa konsekvenser om Finland ansöker om Natomedlemskap men inte Sverige:

  ”Sverige skulle bli det enda landet i Norden och Baltikum utanför Nato. Sverige skulle därför bli av särskilt militärstrategiskt intresse för Ryssland i händelse av en konflikt. Vår militära och säkerhetspolitiska sårbarhet skulle öka”, står det i rapporten enligt Aftonbladet.”

  • Tja, även ”små hundar” som Sverige och Finland tror de blir mer betydelsefulla i globalisternas tjänst om de går med i Nato! Man ska ju ha klart för sig att Nato är globalisternas krigsorganisation och inget annat…Militärstrategiskt intressant? För vem med de nya missiler som finns och som kan avfyras från valfri plats tusentals kilometer från målet? Knappast Ryssland med den missilteknik de förfogar över…

  • När Finland och Sverige blir medlemmar i NATO, och alliansförband dyker upp där, kommer dessa territorier att bli ett möjligt mål för Ryska federationens militär – Ryska federationens biträdande representant vid FN Polyansky.
   ”De [Finland och Sverige] vet att i det ögonblick de blir NATO-medlemmar kommer detta att innebära vissa spegelsteg på den ryska sidan. Om det finns Nato-enheter i dessa territorier kommer dessa territorier att bli ett mål – eller ett möjligt mål – för ett anfall. NATO är ett mycket ovänligt block för oss – det är en fiende, och Nato har själv erkänt att Ryssland är en fiende. Det betyder att Finland och Sverige plötsligt blir en del av fienden istället för neutrala länder och bär alla risker”, sade Polyansky.

 4. folkförrädarna ’ansöker’ på måndag, tärningen är nu def kastad. Först giftinjektionerna, sedan skuldsättningen av landet pga en falsk ”media”operation där banksters abroad inkl gates o soros skinnat oss (ie ’politikena’ slussat dom till dessa parasiter) och sedan tvångsanslutning till en kriminell krigsaggressor, terrororganisationernas terrororganisation. Men ok, nu vet vi vem dom är uppe på Sveriges enda vanföringsanstalt, en sk folkvald sådan. Det är en coup d’e’tat av enemy within and without, med ’politikernas’ ’goda minne’. För tredje gången på kort tid säljer de ut vår självständighet..

 5. På friasidor.is kan man läsa en utmärkt sammanfattning om Nato, Ukraina och hur USA med hjälp av ränksmideri flyttar fram sina positioner trots att de själva är på fallrepet! Och det kanske är just därför som gangstermaffian i Washington håller på med sina planer att försöka behålla sitt inflytande trots att USA egentligen inte kan vara en stor spelare på egen hand utan måste ha vasaller som gärna ska vara med och betala kalaset och krigen.

 6. Tilläggas bör att inte heller SSU vill ha ett Nato-inträde. De förordar istället en EU-allians, som ur fredsynpunkt är ett mycket bättre val än Nato för Sverige.
  Ett problem med Nato är usas ställning som militär ledare inom alliansen. Samtidigt är de också Rysslands fiende nr 1 och man verkar inte intresserad av att lägga ner det. Man har dessutom i jämförelse startat fler krig än ngt annat land i världen sen andra WWs slut. Läs gärna på Rand.org hur man forskar på att försvaga Ryssland för att kunna utnyttja detta för egen vinning. Det är inget som gynnar fredlig samexistens och som vi kan se i Ukraina något som dragits till sin spets, ända sen 2014 har usa skickat vapen, utrustat och tränat tusentals unga krigare från hela världen till sitt proxykrig mot Ryssland. Att skicka vapen till Ukraina och intala ukrainarna att de strider för egen sak, är att genom bedrägeri utnyttja dem. Hur mycket bättre hade de inte varit om minskavtalen hade följts men det ville inte usa skulle ske. Usa har övht motarbetat alla försök till fredsuppgörelse mellan Ryssland och Ukraina. Genom att göra Ukraina beroende av amerikanska vapen och stridsvagnar får de den kontroll de vill ha, med minsk hade Ukraina fått egenkontroll och det måste naturligtvis förhindras om möjligt.
  Vi är ännu inte med i nato, trots detta har usa genom nato meddelat oss att vi inte får skriva under kärnvapenförbudet, gör vi det, blir det ”konsekvenser”. Bara en försmak av vad som komma skall .. ?

 7. Ett tips till svenska värnpliktiga i grevens tid: Hävda samvetsskäl mot att delta i en krigsallians som Nato, det finns många bevis på deras bombningar (alltså inte airstrikes) av civila och infrastruktur, rena krigsförbrytelser: Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Syrien, miljoner offer och skadade.

  Det finns förebilder i både sosse- och högerpartiförsvarsministrar, Herra Hultqvist & hr Tolgfors, som var vapenvägrare resp. totalvägrade, liksom Anders Borg,(m) konsekventa snubbar då. Men sen blev de förra försvarsministrar, och finansminister, Borg han plundrade militären på miljarder, för Rut & Rot, ett ”särintresse” sa han, men iaf.

  Om önskvärt : totalvägra att tjänstgöra utanför Sverige, eller i de typiska olagliga Natokrigen, och inte under ett kärnvapenparaply, det är ju självklart etiskt godkänt att neka till krig med mass-förstörelsevapen.

  Värnpliktsverket kommer att storkna, och det. blir säkert hårda fängelsestraff. Hoppas att de
  blivande värnpliktiga tar ställning, det är modigt, men inte för att senare överkompensera och bli försvarsminister, eller som vissa upproriska punkare, bli rikspolischef, eller SVT-politruk. Men upp till var och en.

  Anledningen till Herra Hultqvists nyss påkomna, Nato-acceptans, är förstås att han kommer att bli utsedd till. gen.sek i Nato, han har nu krattat manegen för det, efter Stoltenberg, oddsen är höga.
  Om inte Damberg, eller fru Busch kandiderar. The audience is listening….

  Tror att snacket gått så i kulisserna, därför verkar alla så nöjda i etablissemanget….

 8. Tidigare har en part i en konflikt alltid hellre backa än riskera ett krig. Kubakrisen att bra exempel. USA provocerade genom att placera kärnvapen i Turkiet på gränsen till Ryssland, då Sovjet. Sovjet svarade med att placera kärnvapen på Kuba. USA backade or tog bort sina kärnvapen i Europa, och då backade Sovjet och tog bort sina på Kuba.

  Denna gång provocerade USA med expansionen av NATO, Ryssland svarade med en möjlig militär aktion i Ukraina, men USA backade inte. USAs vägran utlöste dem militära aktionen. Det betyder nu att USA har klart öppnat för ett kärnvapenkrig, och med en NATO ansökan ställer sig Sverige först i kön att bli ett kärnvapenslagfält.

 9. Om Finland/Sverige går med i NATO får Ryssland genom den finska gränsen en utökad potentiell stridsfront mot NATO, med dörrmattan Sverige som uppmarschområde. Skulle Ryssland bli lugnare av det?
  Om Sverige skulle behöva ha kärnvapen på sin mark är en ickefråga. Vi blir ju medlemmar i en organisation som är nerlusad med den varan. Och Ryssland har ännu mer, som därmed riktas mot oss.
  Så jag reserverar mej.

 10. Denna analys visar USAs vidare långtidsplan för att etablera ett globalt herrvälde i världen.
  Detta är inge konspirationsteori utan bygger på sannolikheter. Känner man två eller flera punkter på en linje, kan man förutsäga alla punkter, med invägd historiska erfarenheter, även sannolikheten för framtida händelser.

  Det står alltmer klart att USAs hårda påtryckningar och hotelser mot Sverige och Finland att gå med i NATO inte är isolerade företeelser. Det är delar av en större hemlig amerikansk plan. De officiella orsaken att gå med i NATO är att Sverige och Finland behöver skydd från Ryssland genom att inkluderas i USA kärnvapenparaply, som är autokratiskt kontrollerat av USA.

  Finlands ambassadör har just för CNN förklarat att något hot från Ryssland inte existerar, alltså finns inte heller något behov för Sverige och Finland att gå med i NATO av säkerhetsskäl. Orsaken till brådskan är något annat. .

  Samtidigt kan vi iaktta hur USA intensifierar sin ansträngningar mot Japan, och man har AUKUS projektet med Australien. Just nu ökar man även ansträngningarna att få med och få inflytande över ASEAN länderna.

  EU blir samtidigt alltmer militant och kopplar hårdare till NATO.

  Ukraina är viktigt för USA på samma grunder som det en gång var viktigt för Hitler, som en bas för att invadera Ryssland.

  Både Finland och Sverige har redan tvingats köpa amerikanska vapen, vilket betyder att rent tekniskt och operativt är dom redan underordnade USA och NATO. Därför går USA också i taket när länder som Turkiet och Indien inte köper vapen från USA utan Ryssland. Amerikanska vapen som Patriot kan fjärrstyras och kontrolleras från USA, men det inte går med ryska vapen.

  Trycket från USA mor Sverige för NATO medlemskap är inget som sker i isolation, och har inget med säkerhet och försvar att göra. Vad som pågår, och vad USA gör, är i delar bygga en militär och ekonomisk global diktatur där individuella länder och folk raderas. Massimmigrationen är en del av det. Propaganda i media en annan.

  Det är som att köpa ett dödligt vapen i delar. Varje enskild del är ofarlig, men när dom sätts samman blir vapnet dödligt. Det är så USAs stora globala plan fungerar. Här är delarna.

  Del 1. Massimmigrationen, raderar nationell identitet och folk identitet.
  Del 2. Vapenköp från USA, som Patriot, ger USA teknisk kontroll. Vapnen kan kontrollera och styra från USA. Nätverka.
  Del 3. NATO, en allians för aggression och erövring, men ”säljs” som ett försvarssystem. Sverige och Finland är de europeiska systemets felande länkar.
  Del 4. EU, som strävar efter att upplösa nationella och folkidentiteter. EU är det ekonomiska och politiska NATO.
  Del 5. Japan. Japan är de facto fortfarande ockuperat av USA med omfattande militära USA installationer kontrollerade av USA, och USA har omfattande trupper i Japan.
  Del 6. AUKUS, Australien militära attack kapacitet skall få en omfattande uppgradering, i praktiken kontrollerad av USA.
  Del 7 USA har etablerat omkring 330 biovapenlabb. Deras uppgift är främst att utveckla olika metoder att sprida biologiska vapen för största riktade effekt, och att öka patogenernas snabba spridning. Smittsamheten.
  Del 8. USA utvecklar samtidigt vaccin mot alla dessa sjukdomar som USA planerar att använda som biologiska vapen.
  Del 9. USA har omkring 800 till 1,000 etablerade militära baser runt jorden. 97% av alla USAs militära installationer ligger utanför USA. Vi har ingen insyn i vad som försiggår där. USAs deltagande och hur USA opererade i Ukraina kriget kan ge en vägledning.
  Del 10. En intensiv propaganda via reguljära media som falskt utmålar speciellt Ryssland och Kina som aggressiva och farliga, vilket skall motivera till att genomföra de andra delarna.

  I framtiden, allt USA behöver göra är en del organisatoriska ändringar i systemet, fusionera de olika delarna till en enhet, etablera en kommandocentral i USA, och man har skapat sin globala militärdiktatur, helt kontrollerad från Washington. Det var just detta Hitler, med flera, en gång siktade mot.

  Detta är alltså identiskt med liknelsen att anskaffa olika vapendelar, separat och var för sig, varje del till synes ofarlig och naturlig, och sedan sätta samman delarna till ett dödligt vapen.

  USA är alltså på väg att genomföra projektet genom att skapa alla de små delarna som sedan sätts tillsammans.

  Som vapendelar, envar tycks vara oskyldigt harmlös, en gång delarna sätts ihop blir det ett dödligt vapen.

  Det är fullt möjligt att USA avsiktligt släppte ut Covid i syfte att avleda uppmärksamheten och försvaga världen och som ett förberedande experiment. Vi vet idag med säkert att covid kom från USA. Det råder inte längre något tvivel på den punkten.

  Det är denna större plan som med alla medel måste hållas hemlig för svenskarna vid NATO beslutet. Det är detta som måste döljas och inte tillåtas debatteras, som Magdalena Andersson säger.

  Det är också därför det är så bråttom med att genomföra en anslutning till NATO. Under inga omständigheter får det tillåtas att allmänheten får kännedom om de vidare hemliga USA planerna.

  https://asean.usmission.gov/
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2860
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265593.shtml
  https://www.globaltimes.cn/Portals/0/attachment/2022/2022-05-10/fc9f9ce1-122f-48af-a14a-6295b98df133.jpg
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265514.shtml
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265530.shtml
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265536.shtml
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265586.shtml
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265485.shtml
  https://www.globaltimes.cn/page/202205/1265298.shtml

  • Tja, vi behöver nog nya ”konspirationsteorier” nu eftersom de gamla redan besannats t ex globalismen och deras agenda att avskaffa nationalstaten, vaccin-bluffen, 9/11 som avslöjas alltmer, Ukraina m m

 11. Nyheter Ryssland 14 maj 2022 kl. 08:54
  Statsduman kallade villkoret för Rysslands användning av kärnvapen.
  Ryssland är redo att vara först med att använda kärnvapen om det finns ett verkligt hot mot landets existens, sa Alexei Zhuravlev, förste vice ordförande i den ryska statsdumans försvarskommitté.
  I en intervju med URA.RU betonade han att USA gör allt för att starta ett tredje världskrig i världen, som inte skulle äga rum på deras territorium. Enligt honom kommer Washington att kunna hänföra alla sina problem till kriget, som det gjordes redan under första och andra världskriget.
  Ryssland kan leverera det första kärnvapenanfallet. Detta kommer att hända om det finns ett hot mot Rysslands existens, sa parlamentarikern .
  Tidigare sa den pensionerade översten Viktor Litovkin i en intervju med NEWS.ru att Rysslands militära doktrin innebär att Moskva använder kärnvapen i två fall: om Ryska federationen attackeras av ett land eller en koalition som har kärnvapen, och om själva existensen ryska federationen hotas som ett resultat av sådan aggression, även utan fiendens användning av kärnvapen.
  Statsdumans talman Vyacheslav Volodin uttalade också att Ryssland endast kan använda kärnvapen om ett anfall utsätts för vårt land. Han noterade att världens länder måste förhindra ett kärnvapenkrig, eftersom konsekvenserna av utbytet av strejker kommer att påverka jordens tillstånd.
  https://news.ru/russia/v-gosdume-nazvali-uslovie-dlya-primeneniya-rossiej-yadernogo-oruzhiya/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 12. 14 maj 2022, 10:25
  Ryska utrikesdepartementet: Sveriges och Finlands inträde i Nato upphäver faktiskt deras icke-nukleära status
  Att Sverige och Finland går med i NATO väcker frågor om deras icke-nukleära status.
  Ryska federationens biträdande utrikesminister Alexander Grushko noterade att uttalandet om Sveriges och Finlands avsikt att gå med i Nato väcker frågor om dessa länders icke-nukleära status, rapporterar RIA Novosti .
  ”Det är välkänt att Finland och Sverige var bland de stater som mest aktivt förespråkade förbud och förstörelse av kärnvapen i världen. Men alliansen förklarade sig kärnvapen, förklarade att den skulle förbli kärnvapen så länge det fanns kärnvapen i världen”, sa diplomaten.
  Grushko noterade att dessa länder kommer att delta i Natos kärnvapenplaneringsgrupp. Samtidigt sa han att det var för tidigt att tala om Rysslands utplacering av kärnvapen i Östersjöområdet.
  Tjänstemannen betonade också att om den nordatlantiska alliansen flyttar kärnvapenstyrkor och infrastruktur till de ryska gränserna, kommer Moskva att svara på detta genom att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.
  Tidigare har Grushko sagt att Finlands inträde i Nato inte skulle förbli utan en politisk reaktion från Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here