Newsweek: Israels Netanyahu säger att han vill ha krig mot Iran, och söker stöd i arabvärlden.

14
1191

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

New York Times skrev 30/11 2020 The Secret History of the Push to Strike Iran


Februari 2020: Den stora tidningen Newsweek publicerade nyligen en artikel med titeln ”Newsweek: Israels Netanyaho säger att han vill ha krig mot Iran, och har träffat länder i arabvärlden för att få stöd.” ISRAEL SAYS IT WANTS ’WAR WITH IRAN’ AND IS MEETING WITH ARAB COUNTRIES TO ’ADVANCE’ IT

Jag har översatt artikeln och anger huvuddragen nedan.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu har uttryckt sin önskan att gå i krig med Iran och sagt att han träffade dussintals utländska sändebud, inklusive från arabvärlden för att driva initiativet. USA har samlat länder från hela världen, särskilt från Europa och Mellanöstern, till ett toppmöte i Warszawa för att bilda en enad front mot shiamuslimska Iran. I en video 12/2 på Twitter sa Netanyahu att han just hade haft ett ”utmärkt möte” i den polska huvudstaden med utrikesministern i Oman, som är ett av de få länder som har officiella förbindelser med Israel. ”Härifrån går jag till ett möte med 60 utrikesministrar och sändebud för länder från hela världen mot Iran.” Israel har alltså försökt bryta sitt traditionella fejd med arabstaterna för att förena sig inför det som uppfattas som hot från Iran. Den engelskspråkiga tweetsen raderades snart och laddades upp igen med frasen ”bekämpa Iran” och ersatte ”krig med Iran.” Videon med engelska undertexter togs också bort.

Strax innan han gick till Warszawakonferensen avslöjade Netanyahu på tisdagen att israeliska styrkor stod bakom beskjutningen av Syriens sydvästra Al-Quneitra-provinsen. Attacken var den senaste i en långvarig kampanj mot påstådda iranska och Iran-stödda styrkor.Israel har hävdat att Iran försökte inrätta baser genom sin elitmilitär i Quds-styrkan, med USA:s tysta godkännande. Ryssland har krävt ett slut på detta. Flera medlemmar i Arabförbundet har börjat att återställa förbindelserna med Damaskus, bl.a. mot Teherans växande inflytande i regionen. Saudiarabien lett anklagelsen mot Iran, och Israel har ofta vädjat till kungariket om samarbete mot Iran. att slå sig samman mot Islamiska republiken, även om inga kontakter på hög nivå har avslöjats offentligt. Israel och Saudiarabien var bland de få länder som stödde president Donald Trumps utträde från kärnkraftsavtal JCPOA. Vita huset intensifierade sin kampanj mot Iran inför toppmötet i Warszawa när Trump och dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton hånade Teherans ledare på sociala medier då Iran firade 40 årsminnet av den islamiska revolutionen 1979 som drev bort en USA-stödd diktatur.

Denna artikel har uppdaterats för att inkludera det faktum att den israeliska premiärministerens konto har raderat sina ursprungliga tweets och laddade upp nya utan frasen ”krig med Iran.” (Slut på Newsweeks artikel).

Kommentar: Innnehållet är ingen större överraskning. Möjligen var det medvetet som Netanyahu skrev på Twitter att han vill ha krig och döda tusentals oskyldiga människor i Iran och kanske också i Israel. ”Världssamfundet” (USA och dess närmaste allierade) världen regarerar knappast mig veterligen. USA, Sverige och andra USA-allierade står inte upp för FN-stadga och folkrätt, eller hur?
Men reagerar mycket kraftigare och tydligt negativt om Ryssland bekämpar av FN klassificerade Väststödda terrororister och fokuserar då näste helt på de civilas utsatta situation i stället för att ge en helhetsbild. Netanyahus främste politiske kompis och medtävlare i krigshot och förbrytelser mot internationell rätt har då och då också hotat med krig mot Iran. Bättre var det för många år sedan (1953-1979) då man hade den brutale diktatorn shahen som en uppskattad vän.
Enligt en opinionsundersökning förra året ville 18 % i USA ha krig mot Iran, medan 78 % inte ville det. Vill invånarna i USA ha krig mot Iran?.
Troligare sker mord på ledare i drönarattacker eller angrepp på Iran under falska förevändningar.

Relaterat.
Protester i Iran: Rapporteringar om nedskjutna flygplan…
Nedskjutning av trafikflygplan i Iran inte första gången. USA:s arrogans kontra Irans ursäkt.
Iran (4) – Mohammad Reza Shahs första period som CIA-installerad envåldshärskare.

Föregående artikelThe ”Support Committe for Julian Assange in Stockholm going to solidarity manifestations in London”
Nästa artikelFlygintermezzot, Ryssland i farten? – ”Lite mer vardagshyckleri”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Det är klart att barnamördaren Netanyahu vill ha krig mot Iran, det är ju som vanligt amerikanska soldater som kommer att dö för israel (såsom tidigare i Irak tex eller Syrien nu). ”Israel krigar till sista amerikanska soldat” är ett välkänt talesätt. Självklart är det också att sionist butlern Trump vill tillmötesgå barnamördarens önskemål.

  Iran har i strak ordalag varnat USA om att låta bli angripa landet: ”attackeras Iran av USA, så jämkas marktjuvarnas enheten israel med marken”! Alltså en positiv sak som följer av att USA attackerar Iran är att världen blir kvitt denna rasistiska cancersvulsten som kallas israel

    • Irans hot är verkligen inte hypotetiskt. Iran för ju hela tiden ett lågintensivt krig genom sina ”agenter” Hezbollah i Libanon och Islamic Jihad i Gaza. Det är bara förmågan – men inte viljan – som saknas för att utplåna Israel.
     Om ”mordet” på en palestinier:
     ”On Sunday, two Palestinian Islamic Jihad (PIJ) operatives planted an improvised explosive device on the Israel-Gaza border. Israeli soldiers saw them and opened fire, killing one of them and wounding the other. Using a bulldozer, the military retrieved the body to keep as leverage in negotiations for two Israeli men and the bodies of two Israeli soldiers held in captivity.”
     Islamic Jihad har också förklarat att raketregnet det gångna dygnet var en hämnd för att en av deras kämpar dödats.
     Så som vanligt är du dåligt påläst om vad som händer, vilket du verkar kompensera genom att skrika högre.

     • Det är den rasistiska enheten israel som har mellan 200-300 kärnvapen stridsspetsar. Sluta spinna sagor om ”de vill utplåna israel”. Det är apartheid israel som har vapen som kan utplåna inte bara Iran, utan en hel värld. apartheid israel är det största hotet för fred i vår tid
      Försöker du rentvå mord på barn, civila och kvinnor utfört av vår tids värsta krigsförbrytare.

      IDF består av mördare.

     • Att jämföra bombmattor från B-52 bombare över Mosul som jämnar hela kvarter med tusentals dödsoffer med mindre attacker på terroristfästen i Idlib säger väl något om hur Åkerblad ser på världen. Man undrar hur långt en del kan gå för att ursäkta världens största terroriststat USA? Beklaglig världssyn…

     • Benny
      Åkerblad är inte intresserad av rimlighet och proportioner. Han tar till vad som helst för att skydda terroristerna i Syrien.
      Samröre med terroristorganisationer ska vara straffbart enligt Sveriges riksdag. Det verkar dock som om det var dags att se över hur det där tillämpas i praktiken.

 2. För det första fungerar inte länken till artikeln på Newsweek. För det andra är detta en artikel som publicerades på Newsweek i februari 2019, så den är ju ett år gammal, så artikeln finns men inte på den adress som finns i artikeln ovan.

  Det intressanta är att vare sig signaturen ”Peter Berge” eller ”Död åt sionismen!” verkar ha noterat att länken inte fungerar. Dessa två som alltid hävdar att de alltid går till källorna för att kritiskt granska alla artiklar i massmedia.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here