Nobels fredspris än en gång

2
1521

Denna artikel av fredsvännerna Erni & Ola Friholt i Fredsrörelsen på Orust har publicerats i Internationalen nr 51-52. Jag återpublicerar allts. Under ”Relaterat” finns artiklar av relevans.


Nobels fredspris än en gång

Återigen har vi på TV kunnat följa utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. Det sker under överinseende av Nobelstiftelsen i Stockholm. Denna gång gick priset till FNs World Food
Programme, med dess 19000 tappra medarbetare, varav flertalet kämpar på orter, i byar och slumområden där svälten växer. Vackra tal hölls.

Matens betydelse för fred och utveckling belystes väl och motiverade en stark appell om ytterligare några hundra miljoner dollar, som skulle föda resten av de svältande och skapa möjlighet till initiativ för självförsörjning. Svälten handlar ytterst om resultatet av krigen för olja till våra bilar, båtar, flygplan, industrier och jordbruk. Det handlar om jordartsmetaller för våra datorer och mobiler och om litium till våra batterier i allt som fungerar och rör sig, bl a mobiler och bilar.

Vad de vackra talen inte berörde är de samhällsförstörande och utarmande krigen och den militära kapprustning som ständigt pågår för tusentals miljarder dollar. Sverige är allt närmare medlemskap i Nato med dess nära tusen miljarder i rustningskostnader, allt för ett falskeligen påstått hot från Ryssland, som självt kämpar för att hålla hakan över vattnet, medan dess naturresurser i Sibirien och ishavet åtrås av Nato.

Riksdagens majoritet vill nu förbereda inträdet i Nato genom fortsatt upprustning. 27 miljarder extra är redan anslagna för bland annat nya ubåtar och sex nya regementen. Ytterligare 37 miljarder planeras fram till 2025. Inträdet i Nato kräver fortsatt upprustning.
Det är en vemodig fredsprisdag, där det mest slående inslaget är hyckleriet och tystnaden
kring rustningar och krig till nytta för vapenindustriernas vinster och vår ohållbara orättfärdiga livsstil.

Vår rädsla för covid 19 ter sig som en andeviskning mot den dånande tystnaden kring
Sveriges aktiva del i allt som skapar nöd, svält och död varje dag.

Av den som får fredspriset kräver Nobels testamente arbete för fredskonferenser, folkförbrödring och minskning av stående arméer – alltså nedrustning.

När uppfylldes dessa villkor? När nämndes villkoren för priset i Oslo eller Stockholm eller i de fega medierna? 

Relaterat
Nobelpriset till FN:s livsmedelsprogram – medan hungern och miljardärernas tillgångar ökar i världen.
Fel att ge Nobelpriset till FN:s livsmedelsorganisation?
Etiopien: Under ledning av landets premiärminister och Nobelpristagare har landet fallit ner i barbari och galenskap!

Föregående artikelTal av Anders Romelsjö vid lyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten. Läs och Lyssna!
Nästa artikelWashington har varit i krig i 16+3 år: Varför?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Förra seklet var Sverige nazisternas knähund och vasall. Detta sekel är Sverige USAs knähund och vasall. Vi vet hur det gick för Quisling, hur kommer det att gå för dagens svenska ledare. Historien är ännu inte skriven.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here