Tal av Anders Romelsjö vid lyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten. Läs och Lyssna!

0
1114

Den 19 december kl 12-13 hölls en ny manifestation av ”Stödkommittén för Julian Assange” på Soltorget vid Sergels torg. Jag hade låtit bli att informera om den för att undvika folksamling i dessa coronatider. Jag återger ned programmet, bilder av doktor Vania Ramirez samt talet av Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser.
Kommer att publicera de övriga talen också.

Fem tal hölls, banderoller fanns på plats och flygblad utdelades.

Talare
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Folke Schimanski, författare, historiker. Talet lästes av Richard Turpin (regissör, skådespelare).
Nybildade Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange, hälsning och tal som upplästes av moderatorn Sigyn Meder. Den nybildade gruppen har snabbt fått 50 emdlemmar
Karin Rosenqvist, ordförande Folket i Bild/Kulturfront
Anders Romelsjö, professor emeritus KI och Stockholms universitet
Sigyn Meder, moderator, tidigare lärare.

Charlotte Krook, poet och konstnär samt Amineh Kakabaveh, riksdagen, oberoende socialist fanns på programmet men tvingades tacka nej pga sjukdom mm.

I. Samlingsvideo

II. Anders Romelsjö, professor emeritus KI och Stockholms universitet.

Vad ska vi göra när domen fallit mot Julian Assange?

Det är bara 15 dagar kvar.

Vi hoppas alla att han blir frikänd och inte utlämnas till USA. Jag tror att detta tyvärr inte är sannolikt. Storbritannien är USA:s mest hängivna allierade i konkurrens med Israel, Saudiarabien – och Sverige. Fastän stödet för Assange har stärkts är det min bedömning att den är för svag.

För nästan precis 50 år sedan avslöjade Daniel Ellsberg USA:s hemliga planer för Vietnamkriget ”Pentagon Papers” och regeringens desinformation. Han riskerade 115 års fängelse. Men blev frikänd. Den etablerade pressen i USA publicerade dokumenten och regeringen vågade inte åtala mediabjässarna. Folkopinionen mot Vietnamkriget i USA och världen var mycket starkare än opinionen för Assange och för yttrandefriheten idag. Trots att denna stärkts senaste året på många sätt. Vi har alla bidragit till detta.

Om Assange utlämnas är detta en stark signal till oss och andra vänner till yttrandefrihet och demokrati att fortsätta och intensifiera vårt arbete.

Svenska regeringen har övermodigt låtit bli att svara på FN-expertens kritik för psykisk tortyr av Assange. Etablissemanget håller tyst om kritiken från ansedda jurister som Anne Ramberg och Sven-Erik Alheim. Vi ska inte finna oss i detta! Vi ska inte alls tåla medias tystnad.

Om Assange inte utlämnas kan vi konstatera att solidaritetsarbetet av oss i ”Stödkommittén för Julian Assange” och av alla andra grupper och skribenter trots allt varit tillräckligt framgångsrikt. Stödet för Assange kommer nu att öka. Fram kommer nu några av dem som tigit och nu vill vara kämpar för yttrandefrihet. Se det positivt ”Bättre sent än aldrig”!

Ska vi då slå oss till ro? Nej! Vi måste pressa etablissemanget att medge misstag, och media till att tydligt ge stöd åt Julian Assanges arbete för yttrandefrihet och demokrati!
Vårt arbete är aldrig förgäves! Tvärtom! Oberoende av domen!

Dela gärna på sociala medier!

Relaterat.

Hur brittiska myndigheter kringgår fördraget mot tortyr – Avslöjanden från Assanges utlämningsförhandling.
”Journalistförbundet vill stoppa utlämning av Assange”

Journalism is not a crime


https://europeanjournalists.org/?s=assange

Relaterat

Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.
160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Rättegången mot Julian Assange: USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare?
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag.
Julian Assange får stöd av mode-ikonen Vivienne Westwood.
Assange får åter ett fredspris.
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Manifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
”Publicisten Julian Assange vid Wikileaks får i juni 2019 det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

Föregående artikelÖkad dödlighet i Storbritannien på grund av fattigdom, som ökat i Corona-tider.
Nästa artikelNobels fredspris än en gång
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here