Rättegången mot Julian Assange: USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare?

7
2214
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
https://twitter.com/Ruptly/status/1186292873827889153

Ingress: Rättegången mot Julian Assange inleddes igår och kan komma att pågå 2-3 år då överklaganden förväntas enligt nyhter på media.
DN skriver ”Processen som ska avgöra om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till USA har återupptagits i en domstol i London, efter att tidigare ha skjutits upp med anledning av coronarestriktioner.”

Evening Standard rapporterarVivienne Westwood och Julian Assanges far var bland demonstranter som samlades utanför Old Bailey inför rättegången mot WikiLeaks grundare Julian Assange, som har varit i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i 16 månader.

Julian Assanges fader John Shipton och Dame Vivienne Westwood vid en manifestation i London mot utlämningen av Julian Assange.

Han förväntas inställa sig personligen inför domstol på måndag (idag) för första gången på månader. Han är åtalad för påstått spionage på grund av läckaget av cirka 250 000 konfidentiella säkerhetskablar som rör krigen i Irak och Afghanistan men har insisterat på att det är ett politiskt motiverat åtal mot honom som journalist. Assange åtalas för 8 anklagelser, inklusive planer på att hacka datorer och konspirera för att få och avslöja nationell försvarsinformation. Han risker 185 års fängelse.”

Domaren i målet avslagit en ansökan från försvaret om att ajournera utfrågningen på grundval av att de kunde ha begärt ett uppskjutande tidigare och borde ha förväntat sig att hon i slutändan kan besluta att överväga en ny anklagelse, trots att den inkom för sent. Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks chefredaktör, kritiserar skarpt domaren Vanessa Baraitsers beslut.
här.
Stödkommittén för Julian Assange ordnar 15 september kl 16 en manifestation på Mynttorget i centrala Stockholm, med flera talare. Detta i samband med ett arrangemang av norska PEN i Oslo, där kraftig kritik mot den svenska regeringen för psykisk tortyr väntas bli presenterad.

Ännu en upplysande artikel av Caitlin Johnstone, Lägligt nu när solidaritetsarbetet med Julian Assange tar fart. USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare


USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare

Julian Assanges partner Stella Moris kunde besöka honom med deras barn i Belmarsh-fängelset för första gången sedan mars i år, och hon berättar att hans fysiska tillstånd har försämrats märkbart sedan dess.
”Han hade på sig ett gult armband som anger hans fångstatus, och man kunde se hur tunna hans armar hade blivit”, sa Moris till nyhetsbyrån PA.

”Moris sa att hennes partner fortfarande har problem med en frusen axel och att han nyligen hade stukat sin fotled ,” rapporterar PA. ”Han har mycket ont,” tillade Moris.

Denna fysiska smärta är bara ytterligare ett bevis på något som vi redan visste, dvs att USA och Storbritannien torterar en journalist som har avslöjat amerikanska krigsförbrytelser.

Julian Assange “har mycket ont” säger partnern efter det första fängelsebesöket på nästan sex månader.

Nils Melzer, FN:s särskilda rapportör om tortyr, har redan fastställt, att Assange i åratal har lidit av psykisk tortyr när han har befunnit sig i händerna på det strama imperieliknande nätverk av allierade som är löst centraliserat runt USA. Tjogtals av läkare har också bekräftat, och senare backats upp av många fler, att Assange har en väl dokumenterad ”historia som visar att han har förnekats tillgång till hälso-och sjukvård och att han utsatts för långvarig psykisk tortyr”, och ”Om Assange dör i ett brittiskt fängelse, som FN: s särskilda rapportör om tortyr har varnat för, kommer han i själva verket att ha torterats till döds.”

Att Assanges tillstånd, enligt uppgift, stadigt försämrats, samtidigt som hans lidande har eskalerat, är bara fortsättningen längs en redan etablerad linje, på vilken en journalist offentligt behandlas brutalt, om hen har avslöjat amerikanska krigsförbrytelser.

Och verkligheten är, att det är den enda orsaken till att Assange förföljs. USA:s krav på utlämning relaterar till grundläggande journalistisk verksamhet och källskydd mellan Assange och visselblåsaren Chelsea Manning för tio år sedan, då läckor som avslöjade amerikanska krigsförbrytelser publicerades.

Manning för sin del, har också torterats i händerna på samma brutala auktoritära regim, på grund av samma sanningsenliga publikationer om denna regims illgärningar. FN: s särskilda rapportör om tortyr Juan E. Mendez , uppgav entydigt, att behandlingen av Manning var ”grym, omänsklig och förnedrande”, och 295 juridiskt sakkunniga har undertecknat ett brev som förklarade att hon ”kvarhölls under förnedrande och omänskliga förhållanden som är olagliga och omoraliska.”

”Jag drar slutsatsen att de 11 månaderna i isoleringscell (oavsett vad fängelsemyndigheterna anklagar henne för ) är till ett minimum en grym, omänsklig och förnedrande behandling i strid med artikel 16 i FN-konventionen mot tortyr,” rapporterade Mendez 2012.

Sedan amerikanska regeringens övergrepp mot Chelsea Manning, har Manning upprepade gånger försökt begå självmord, bland annat en gång efter att hon igen grymt kastades i fängelse för att hon vägrade att vittna inför en hemlig åtalsjury mot Wikileaks.

Vi borde alla uppröras över att regeringar begår ondskefulla handlingar i hemligt. Det är helt olagligt, och det insåg Julian Assange, och det är också i första hand anledningen till att han startade Wikileaks. Lägg därtill det faktum, att de inte bara har hemligheter för oss, utan att de aktivt fängslar och torterar människor som försöker avslöja dessa hemligheter för allmänheten, där de egentligen hör hemma, och vår vrede över att det kan ske borde ögonblickligen utlösa en smärre jordbävning.

Den prisbelönta australiska undersökande journalisten Andrew Fowler förklarade orsaken till att man torterar Assange så här:
”Det yttersta syftet med att behandla Assange som man gör, är en varning till andra. Särskilt andra journalister. Det är den moderna motsvarigheten till korsfästelse, att sätta fiendens huvuden på spetsade pålar, eller till offentliga hängningar. Tortyren av Assange omfattar två utmärkande delar: att vara instängd i tre rum i en enda byggnad i 7 år, och inte kunna lämna den utan rädsla för att gripas och utlämnas till Sverige, det land som har spelat under bordet när det gäller att lämna ut Assange till USA. Nils Melzer, FN:s rapportör om tortyr, skrev att han aldrig någonsin, under de två decennier som han hade ägnat sig åt att utreda krigsförbrytelser, hade sett ett sådan sammangaddning av så många mäktiga nationer mot en enda individ. Det är ett bevis på Assanges mentala styrka, att han alls har gjort motstånd.”

Våra regeringar borde vara för rädda för oss, för att de skulle våga dölja fula sanningar. I stället har vi rakt motsatt förhållande: våra regeringar är rädda för att vi ska försöka ta reda på dessa sanningar, eftersom de förtalar och brutalt straffar alla som försöker. Det är helt sjukt, och det kan inte få fortsätta.

Ju mer sekretess regeringar får ha, desto mer ondskefulla gärningar kommer de att utföra. Ju starkare dessa regeringar är, desto mer flagranta kommer dessa ondskefulla handlingar att bli. Vi kan inte få en rättvis värld om vi inte kan se, och ställa de mäktiga till svars för vad de gör, och varje angrepp på vår möjlighet att göra det är ett angrepp på var och en av oss.

Protesterna i London mot utlämning av Assange kommer att inledas när utfrågningar av honom återupptas den 7 september. Stella Moris har startat en crowdfundingkampanj för Assange rättsfall som har godkänts av Wikileaks-teamet; du kan donera genom att klicka här.

Protesten mot utlämningen av Julian Assange äger rum framför domstolen i London med början den 7 september.

Julians partner @StellaMoris1 crowdjustice-vädjan att hjälpa till att betala rättegångskostnader under London Magistrates utfrågningar. ”Det är en fråga om David mot Goliat”. Om Julian döms riskerar han 175 års fängelse. #FreeAssange #FreePresshttps://t.co/2opPN08Vip — WikiLeaks (@wikileaks) 20 augusti 2020

Relaterat
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag.
Julian Assange får stöd av mode-ikonen Vivienne Westwood.
Assange får åter ett fredspris.
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Manifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
”Publicisten Julian Assange vid Wikileaks får i juni 2019 det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

Föregående artikelMer debatt med DN och andra om Navalny
Nästa artikelInför valet i Venezuela…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. En domstol i USA har slagit fast att den massövervakning som Edward Snowden slog larm om var olaglig. Men hade CIA haffat Snowden på flykt hade han numera legat sex fot under.

  Visst är det en upprörande tanke, eller hur Stefan Löfven, att Sverige satte dit den person som gjort mest i modern historia för att avslöja stormakters krigsförbrytelser. Och att även i Assanges fall Putins Ryssland hade varit det enda säkra stället på planeten att fly till. Men Assange tänkte aldrig i de banorna eftersom han visste att WikiLeaks anseende då hade komprometterats. Vilket inte hindrat USA från att trots det stämpla honom som rysk agent.

 2. https://www.rt.com/usa/499742-nsa-spying-illegal-snowden/

  Här är en länk till nyheten som i sin tur har en länk till domarens yttrande. Detta kommer som en del i ett annat rättsärende där frågan aktualiserades. Snowden själv har överraskats positivt och kommenterat frågan.
  Men amerikansk rättskipning är ett snårigt område där det behövs mer till för att bringa ordning. Olagligheterna lär dessutom ha fortsatt genom att nya lagar har stiftats. För Snowdens egen belägenhet lär yttrandet dock innebära ett steg framåt.

 3. Fängslandet av Assange är en brottslighet som är värre än de krigsförbrytelser som han har avslöjat som journalist. Krigsförbrytelser leder till omedelbar död eller kort lidande. Assanges utdragna lidande och svartmålning är något av det värsta man kan göra mot en människa. Detta är dessutom ett sätt att skrämma andra undersökande journalister att avslöja fler krigsförbrytelser.

  Varför avrättar inte folket de som är ansvariga för denna extrema brottslighet och dessa krigsförbrytelser? Jag är förvånad. Vad är det som förhindrar folket att upprätta folkdomstolar och utdöma avrättningar av de skyldiga i alla dessa torterare och krigsförbrytare? Moral? Vad då för moral?

 4. Kongressledamoten (fast inne på sluttampen) Tulsi Gabbard har som enda representant i kongressen på sitt twitter gett sitt stöd till Snowden (för några dagar sedan) och nu för några timmar sedan till Assange.
  Ngt hon gjorde även under sin valrörelse som presidentkandidat 2019.
  Hon har mer integritet i sitt lillfinger än resten av kongressen och ett oerhört mod att våga stå upp mot de hämndlystna psykopaterna i Deep State och DNC. Respekt. Skenprocessen mot Julian är fråga om hämnd.

  Hoppas nu Trump vågar gå emot neocons och neolibs i båda partierna och fria Snowden, Assange och Manning.

 5. Det stämmer Gunnar: På Tulsi Gabbards Twitterkonto kan man dessutom se en länk till följande videosnutt: Tulsi Gabbard Calls Assange’s Arrest A Blow To Transparency And Free Press _ Hardball _ MSNBC.

  Gabbard gör något utmärkt, nämligen att skifta fokus till det som verkligen är viktigt, nämligen fokus på pressfrihet, fred och kärlek människor emellan.

  Att hon släpptes fram på MSNBC kan jag inte förklara. Hon har i stort sett mörkats av fulmedia förrut. Måhända har Israelvännerna i fulmedia börjat inse att krigsförbrytelser och olagliga ockupationer inte är ok?

 6. Glenn Greenwald intervjuas på Fox News, där han säger att den kriminella undersökningen av Assange startades av Obama administrationen, Obama som skulle vara den goda visar åter att han borde rannsakats bättre av journalistkåren, som har makten att säga vem som är god och vem som är ond.
  Assange arbetade ju tillsammans med New York Times och The Guardian, var är de nu för att försvara den yttrandefrihet som även borde gälla kritik av USA:s krigsindustri.
  https://www.youtube.com/watch?v=hrYN3e4sq8I

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here