”Journalistförbundet vill stoppa utlämning av Assange”

5
1853

 

Äntligen! Stödet för detta ökar. Publicerat många artiklar om detta! Komplettering ska ske av artikeln.

Här en rapport om en av de många manifestationerna av ”Stödkommittén för Julian Assange” Stöd Julian Assange och tryckfriheten lördag 14 november kl 12-13.

Journalistförbundets tidning Journalisten skriver ”Journalistförbundet vill stoppa utlämning av Assange”


Journalistförbundets styrelse antog igår ett uttalande där man kräver att utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA stoppas.

Förbundet anser att det är uppenbart att åtalet i USA, där Assange riskerar 170 års fängelse, beror på att han avslöjat uppgifter som är av stort allmänintresse.

Förbundet uttalar att ett utlämnande vore en kränkning yttrandefriheten och står i strid med både USAs konstitution och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, samt att det riskerar att bli prejudicerande på så sätt att journalister som innehar hemliga amerikanska försvarsdokument i framtiden riskerar att utlämnas till USA och dömas till långa fängelsestraff.

Australiern Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London 2019 och sitter fängslad sedan dess. USAs justitiedepartement har åtalat honom på 18 punkter, merparten enligt the Espionage Act. Bakgrunden är att Assange tagit emot och publicerat uppgifter och dokument om det amerikanska försvaret, såväl på WikiLeaks webbplats och i samarbete med medier som The New York Times, The Guardian och Le Monde.


Uttalandet: Journalistförbundet: Stoppa utlämningen av Assange till USA!

Publicerad 3 december 2020

Journalistförbundet kräver i ett uttalande att Julian Assange, som sitter häktad i Storbritannien sedan våren 2019, inte ska utlämnas till USA. Uttalandet nedan antogs av Journalistförbundets styrelse på deras möte tidigare idag.

Stoppa utlämningen av Assange till USA!

I april 2019 greps Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Sedan dess har han suttit häktad på säkerhetsfängelset Belmarsh i östra London. Assange är australiensisk medborgare och medlem i MEAA Media (Australiensiska journalistförbundet).

USA har begärt Assange utlämnad efter att USA:s justitiedepartement åtalat honom på 18 punkter, merparten enligt the Espionage Act (spionlagen). Bakgrunden är att Assange tagit emot och publicerat uppgifter och dokument om det amerikanska försvaret både på WikiLeaks webbplats och i samarbete med stora medieföretag som The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, El País och Le Monde.

Domstolsförhandlingar pågick under februari och september månad. Beslut i ärendet väntas i början av nästa år. Om Assange utlämnas till USA riskerar han att dömas till 170 års fängelse.

Journalistförbundet vill med anledning av Assange fall uttala följande:

Det är uppenbart att åtalet i USA beror på att Assange avslöjat uppgifter som är av stort allmänintresse.
Ett utlämnande till USA vore en kränkning yttrandefriheten och står i strid med såväl USA:s konstitution som EKMR (Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna).
Ett utlämnande blir prejudicerande på så sätt att journalister, som innehar hemliga amerikanska försvarsdokument, i framtiden riskerar att utlämnas till USA och dömas till långa fängelsestraff. Det skulle allvarligt skada förutsättningarna för press- och yttrandefrihet i världen.
Utlämningen av Assange till USA måste stoppas!
Mer information finns på:

Journalism is not a crime


https://europeanjournalists.org/?s=assange

Relaterat

Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.
160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Rättegången mot Julian Assange: USA-imperialismen torterar journalister och visselblåsare?
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag.
Julian Assange får stöd av mode-ikonen Vivienne Westwood.
Assange får åter ett fredspris.
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Manifestation utanför brittiska ambassaden i Stockholm 17 juni till stöd för Julian Assange med brev till regeringen.
”Publicisten Julian Assange vid Wikileaks får i juni 2019 det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”. Vem tror att han ändrat sig? Vad säger han om Assange?

Föregående artikelMoratorium för 5G införs här och där – dock inte i Sverige
Nästa artikelIndien kastar ett öga på Kina och omfamnar USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Yttrandefrihet och pressfrihet, men bara så mycket som makteliten och Den Djupa Staten bestämmer från fall till fall. Detta liknar ett av de första programmen Mao Zedong startade 1956-1957. ”Låt hundra blommor blomma”. Avsikten var att alla skulle få komma med idéer hur landet skulle vidareutvecklas, men när dom började kritiserade Mao stängde han ner hela projektet och skickade de som sagt ”fel” till fängelser och mentalsjukhus.

  2. Uh, låter mera som att Journalistförbundet likt Pontius Pilatus vill två sina händer innan korsfästningen. Julian Assange har pinats och plågats på svenska statens försorg i snart tio år redan. Litet väl senkommen solidaritet.

    En vädjan som i bästa fall kan ta skruv är den som kommer från Edward Snowden. Han har både handling och integritet att backa upp sin vädjan med. Om Trump inte var så korkad skulle han här kunna plocka poäng på demokraternas bekostnad, det var de som påbörjade hetsjakten.

    Svensk journalistik har tigit och när de inte gjort det har de kastat dynga på Assange. Vad väger en sådan vädjan när personens hälsa är på upphällningen ?

  3. Ja, journalistförbundet borde givetvis ha tagit ställning mycket tidigare. Antar att det delvis hade med den då ännu ”pågående” utredningen om våldtäktsanklagelserna att göra. Sen hade många journalister säkert velat agera annorlunda, även om alltför många bara följde strömmen. Men det stora problemet är ju utgivarna, som lagt locket på i denna ytterst viktiga fråga om yttrandefriheten. Jag vill påstå att vi inte längre lever i ett öppet samhälle…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here