Nya unika boken ”Bortom Ukraina Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget”

19
3116

 

Internet censur. Fake news i form av ett huvud.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

 

Äntligen finns boken

”Bortom Ukraina

Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget”!

 

Den är skriven av

Andi Olluri

Han studerar dietik vid Göteborgs universitet efter studentexamen för ett par år sedan.

Boken är på 573 sidor i EPUB-format. (240 A4-manussidor). 112 000 ord och 673 fotnoter. Som e-bok kan den läsas med Adobe Digital Editions, PocketBook Reader och Icecream Ebook reader. Man laddar ned en av dessa gratisprogram, och på dessa program kan man läsa valfri EPUB-fil. Det går väldigt fort. Det står dessutom instruktioner (åtminstone i Bokus) om hur man gör när man köper e-boken.

Utgivare: Books on Demand
Boken kan köpas i Bokus eller Adlibris, eller så kan man maila . och betala 51 kronor och få en kopia i både PDF- och EPUB-format direkt.
Andi presenterar sig som ”en 21-åring dietist, som intresserar sig för samhället och skriver media- och utrikespolitisk analys.”
Litet om bokens bakgrund.

Jag och Ulf Karlström har faktiskt bidragit till boken tillkomst. Vi hade i några år funderat på att uppdatera Göran Palms klassiska ”Indoktrineringen i Sverige” från 1968, men aldrig fått tid. Andi kontaktade mig för drygt 3 år sedan då han läst och uppskattat Globalpolitics.se. Jag har sedan haft möjlighet och förmån att publicera en del texter av honom Se här. Han har också medverkat i Folk och Freds alternativkonferenser till Folk och Försvar i januari 2022 och 2023. För ett knappt år sedan frågade jag Andi om han kunde ta sig an att skriva en text om ”Indoktrineringen i Sverige” som behandlade utrikespolitik. Till min glädje tackade han jag.

Detta är en synnerligen intressant och läsvärd bok. Med ingående redovisning, massor av fotnoter och skriven i Andis karakteristiska sarkastiska stil (där jag faktiskt inte alltid hänger med eller förstår slängarna).

Innehållsförteckning
Förord av Göran Therborn: 3
Inledning: Frivillig lydnad, en gammal tradition: 7
Kapitel 1 – Ukraina i fakta och i fiktion: 13
Kapitel 2 – Metamorfos av en katastrof: 57
Kapitel 3 – Asiatiska prioriteringar: 76
Kapitel 4 – Konturer av Mellanöstern: 100
Kapitel 5 – Attack mot Jemen: 125
Kapitel 6 – Svensk intelligentia och utrikespolitik: 149
Appendix: 174
Fotnoter: 187

Jag kommer att med Andi Olluris tillåtelse återge avsnitt ur boken vid olika tillfällen. Denna presentation avslutar jag med

Utdrag ur förord av professorn Göran Therborn:
Världen, den ideologiska blindheten och det krigiska lättsinnet.
Andi Olluris bok har skrivits under och på grund av Ukrainakriget. Men den handlar inte om
kriget, utan om det som är hitom och bortom, om härskande svensk opinionsbildning, om
Ukrainakrigets bakgrund och drivkrafter, och om konflikter i Ostasien och Mellanöstern.

Boken är en förintande kritik av den journalistiskt och akademiskt enögt slappa och
ideologiskt slippriga behandlingen och framställningen av förtryck, konflikter och krig i
världen. Den är levererad med moralisk vrede, men förintande genom sin enastående
beläsenhet och källgrundade saklighet, med sina 47 manussidor fotnoter.

Som gammal universitetsprofessor måste jag säga: det här är ett enormt imponerande
arbete – av en 20-årig dietikstudent vid Göteborgs Universitet.

Men det är sant, att nutidens svenska intellektuella fångades eller tystades av det uppsvallande ryss- och Putinhatet med dess hetsjakt på allt kritiskt tänkande, och överrumplades av den plötsliga NATO-förlovningen.

Vad boken exemplariskt visar på är den svenska utrikesjournalistikens
överväldigande erbarmlighet, okunnig och ideologiskt skumögd, och svenska ledarskribenters och auktoriserade krönikörers lättfotade snarhet till krigsaktivism och uppblåst punschpatriotism.

Olluris bok kan läsas och inspirera på många sätt. Dess huvudtema är västmakternas och
deras svensk tjänares och ideologers bottenlösa självsmicker, hyckleri och råa hänsynslöshet. Den bärs av ett brinnande moraliskt engagemang, var och en av oss har ett moraliskt ansvar för vårt ställningstagande till världens förtryck, konflikter och krig.

Det krigiska lättsinnet i den nutida svenska överheten är makaber. Krig är, efter folkmord,
människans värsta uppfinning. Den aktuella krigsviljan vittnar, mycket mer än SD:s
regeringsstyrning, om reaktionens återkomst från sina mörkaste hålor, om tyskaktivismen
1915. Men låt oss med författaren hämta mod och kraft att fortsätta från arbetar- och
kvinnorörelsens pionjärer. Andi Olluris bok är en mycket ung mans stjärnskott till framtiden. (Sista stycket i förordet).

Den 2 januari 2023
Göran Therborn

 

Föregående artikelMedvedev om Rysslands svar på USA:s lag om konfiskering av ryska tillgångar
Nästa artikelKom till möte mot DCA-avtalet! Gatuteater och tal. Onsdag 8 maj kl. 16.30 på Medborgarplatsen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Låter som en nyttig bok att läsa.
  Bra ni reklam för boken här.
  Hoppas boken blir succé.

  Förhoppningsvis är det fler än jag som mår illa av all svensk krigspropaganda som pågår nu och vill ha fredligare perspektiv istället.

  • Vad är Ukraina? Det här är en svår fråga. Ryssland föddes i Kiev.
   https://russian-faith.com/trends-history/ukraine-and-russia-history-matters-n6509
   Det första historiska ryska imperiet var Kievan-Rus, som grundades av vikingarna och kungen Rurik, som seglade från Östersjön genom floderna Daugava och Dnepr ner till Svarta havet och Konstantinopel. År 882 gjorde de Kiev till huvudstad i det första ryska kungadömet. Mongolerna satte ett slutgiltigt stopp för Kievan-Rus på 1200-talet, men Rurikdynastin styrde då från längre norrut, i det som på 1400-talet fortfarande var ett litet furstendöme runt en annan flodstad som hette Moskva. Först 1598 dog de styrande Ruriks ut i Moskva där de efterträddes av Romanovs. Ukraina existerade inte som ett land på hundratals år och återupplivades (eller skapades) först efter den ryska revolutionen 1917, för bara 105 år sedan. Direkt efter,

   Under hundratals år drevs Ukraina av Litauen, Polen, Sverige, mongolerna, turkarna Österrike-Ungern och Ryssland. Det finns få geografiska gränser på de vidsträckta slätterna i de flesta östra delarna av Europa, så arméer och härjande horder har alltid kunnat ströva fritt i tusentals år. Först på hästar. Senare i tankar. De flesta av Carl Gustavs, Peter den stores, Napoleons och till och med Hitlers och Stalins arméer korsade dessa enorma avstånd till fots. Under bara de senaste 105 åren har Ukrainas gränser, språk och identifiering förändrats flera gånger. Mer-ofta-än-inte med markanta variationer i kultur, språk och samvete mellan de olika delarna av det som vid varje given tidpunkt i historien identifierades som Ukraina.

   Krim var en del av Ryssland under sovjettiden, och endast ”överförts” till Ukraina som autonom republik i en symbolisk gest så sent som 1954. Det gula området på kartan fig. 1 i Ukrainas västligaste del är viktig även idag. Området markerat med gult styrdes fram till första världskriget av Österrike-Ungern, och dess regionala huvudstad Lviv hade då det tyska namnet Lemberg. De stora gröna delarna av Ukraina i fig. 1 var en del av Ryssland. I stort sett var det gula området i fig. 1 influerat av tysk och centraleuropeisk kultur och idéer. Det stora grönområdet i fig.1 var influerat av ryskt språk, kultur och idéer i Moskva och St. Petersburg. Det var i den västra delen av Ukraina (gul på fig.1), som den ukrainska nationalismen föddes. Detta berodde på influenserna när nationalismen uppfanns som ideologi så sent som på 1800-talet.

   Ultrafascistiska ukrainare influerade av nazismen i Tyskland i väst dödade polacker, litauer, judar och ryssar som sågs som ”oukrainska”. Det var också i denna västra del av Ukraina där Hitler rekryterade ukrainska nazister till SS-divisionen Galizien under andra världskriget. SS-ledaren Himmler var mycket noga med att se till att de ukrainare han rekryterade till SS var extremt fanatiska och lojala mot Hitler i sin nazistiska övertygelse. Även när Tyskland förlorade andra världskriget fortsatte de ukrainska SS-nazisterna att kämpa lojalt för Hitler, även på reträtt hela vägen tillbaka till Berlin. Bara några veckor innan Hitler sköt sig själv i maj 1945 förklarade plötsligt de ukrainska SS-nazistiska soldaterna (på papper med SS-symboler!) att de nu var antikommunistiska ”frihetskämpar” för Ukraina. USA upptäckte förmodligen mycket snart sin potential mot Ryssland,

   Missbruket av Ukraina
   Efter (åter)skapandet av Ukraina 1991 återuppstod Ukrainas nazistiska element som nynazistiska och extrema högerextrema politiska rörelser, återigen i västra Ukraina. Jag har sett massor av forskning om detta, och jag syftar här främst på den vetenskapliga forskningen av prof. Per Anders Rudling från Lunds universitet i Sverige. Eftersom Ukrainas existens idag delvis är en slump, och Ukraina aldrig haft en enad nationalistisk rörelse eller identitet, har dessa högerextrema krafter under de senaste decennierna varit aktiva i ansträngningarna att ”skriva”, ”designa” och uppfinna ett nytt ” Ukrainas gamla” historia, för att skapa en ”gemensam” känsla av ”nation” för hela Ukraina. Denna uppfinning av en ukrainsk ”nationalitet” har innefattat undertryckandet och utplånandet av rysk kultur och språk i östra Ukraina. Det har också inkluderat att frånta det politiska inflytandet från folket i östra Ukraina till förmån för västra Ukraina inom maktkretsarna i Kiev. Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning. Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning. Nazister och högerextrema grupper med stöd av USA och dåvarande vicepresident Biden och Victoria Nuland var aktiva som våldsamma stormtrupper under Maidan-kuppen i Kiev som 2014 störtade Ukrainas demokratiskt valda president Janukovitj. I efterföljande ”fria” val förbjöds eller kriminaliserades de politiska partierna som representerade östra Ukrainas huvudsakligen rysktalande befolkning.

   Missbruket av Ryssland
   1991, samtidigt som Leonid Kutjma förklarade Ukrainas självständighet från Sovjetunionen, förklarade Boris Jeltsin i Ryssland också Rysslands självständighet från Sovjetunionen. Motivationen för båda personerna handlade inte om ideologi, liberalism, demokrati eller något annat. Det handlade om personlig makt. Bättre vara nummer ett i ett självständigt land, än nummer två i en union av länder. Ekonomin kollapsade i Ryssland. Med hjälp av Maddison Data beräknade jag 2016 att Rysslands levnadsstandard under perioden under Jeltsin sjönk med 5,3 % varje år från 1991 till 1999. Jämfört med tiden i Sovjetunionen sjönk den ryska levnadsstandarden med ungefär en tredjedel. Förmodligen dog miljontals människor i förtid av undernäring, brist på sjukvård och alkoholism.

   För Ryssland blev 1990-talet ett decennium med en av de värsta nedgångarna i levnadsstandard för ett utvecklat land någonsin i fredstid. USA:s ultraliberala ekonomer och CIA styrde Ryssland. Ryska nazister dök upp. Ryska nazister turades om med gamla tiders kommunister, när de demonstrerade på Röda torget och över hela Ryssland. Samtidigt tog oligarker över Rysslands största företag på grund av USA:s privatiseringspolitik. Den ryska flottan rostade och arméofficerare fick inte betalt. Samtidigt uppvaktade USA Boris Jeltsin i Vita huset. Som Gorbatjov en gång sa: Först när Ryssland är svagt, älskar USA Ryssland.

   För att göra saken värre för Ryssland startade jihadister och andra rebeller ett krig i Rysslands Kaukasusregion. Detta krig kostade Ryssland 60 000 människoliv. Ryssland utsattes också för flera dödliga incidenter av terrorism, inklusive i en skola och på en teater, och förstörelsen av den regionala huvudstaden Groznyj. Terroristaktiviteter i Ryssland är lätta att stödja från styrkor som verkar i grannländer som Ukraina och Georgien.

   Efter Berlinmurens fall fick Ryssland en förståelse från USA att NATO inte skulle expandera österut och i alla fall inte in i delar av det forna Sovjetunionen. Snart glömde USA det och utökade NATO med de tre tidigare sovjetiska baltiska republikerna, med Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och så vidare. Efter Jugoslaviens upplösning fick Ryssland av väst att delta i fredsbevarandet, men redan från början var Ryssland marginaliserat.

   Spänningarna ökade. 2003 omvaldes Edvard Shevardnadze, som var på arbetsvillkor med Ryssland, demokratiskt omvald som ledare i Georgien. I en USA-finansierad och organiserad ”färgrevolution” störtades Shevardnadze i en kupp och ersattes av den USA-vänliga men djupt korrupta Sakashvili. Detta var en ytterligare försämring för Ryssland. Vändpunkten kom för Ryssland, när Sakashvili startade ett krig mot de ryska befolkningsgrupperna i Georgien medan Rysslands president behandlades med champagne av USA:s president vid de olympiska spelen i Peking 2008. Den slutliga desillusionen av Ryssland med Väst kom 2014 med den USA-konstruerade Maidan-kuppen som störtade den demokratiskt valda men Rysslandsvänliga presidenten Janukovitj i Ukraina. Omedelbart efter detta, Rysktalande ukrainare var måltavlor av den nya regeringen i Kiev, och rysktalande rebeller reste sig i Ukrainas östra Donbass-region. Ryssland reagerade med att ta över Krim med en efterföljande folkomröstning. Ukrainska högerextrema rörelser och nynazister organiserade privata oligarkfinansierade arméer för att bekämpa de rysktalande rebellerna i Donbass, och Ryssland svarade med att militärt stödja de rysktalande rebellerna.

   Geopolitik
   Geopolitiskt är Ukraina mycket känsligt för Ryssland. Från Ukraina är det bara 440 kilometer till Moskva. Om Krim inte hade röstat för att bli rysk, skulle Rysslands flotta ha tappat fotfästet i Svarta havet. Från Ukraina är det väldigt lätt att arbeta i Ryssland. Som nämnts ovan drabbades Ryssland efter 1991 av interna krig och terroristattacker – och terroristaktiviteter i Ryssland är lätta att stödja från styrkor som verkar i grannländer som Ukraina och Georgien. Därför var det droppen för Ryssland, när Nato 2008 beslutade att Ukraina och Georgien skulle bli medlemmar i Nato med en NATO Membership Action Plan (MAP). Natos beslut att ge medlemskap till Ukraina och Georgien upprepades vid NATO-toppmötet 2021 . Ryssland är därför under hård press att agera.
   https://russian-faith.com/trends-history/ukraine-and-russia-history-matters-n6509

   • Något om Putins så kallade”hem”..
    Från den lilla lägenheten som han bodde i under 1990-talet till Stalins dacha och Romanov-palatsen har ledaren för det största landet på jorden en hel del platser att arbeta och koppla av på.
    1. Novo-Ogaryevo i Moskvaregionen
    Huvudbyggnaden i Novo-Ogaryevo-residenset.

    Det här är platsen Putin kallar hem. Beläget i den västra delen av Moskva-regionen, inte långt från huvudstaden, är denna bostad inte en statshemlighet, och den dyker upp i Google maps-sökningar ganska lätt.
    Novo-Ogaryevo blev Putins officiella bostad år 2000. Även om han inte äger godset anser han att det är ett hem, vilket lätt kan utläsas av det faktum att bostaden förblev i hans de facto ägo när han tog en fyra år lång avbrott från presidentskapet 2008-2012, som Rysslands premiärminister. Enligt rysk lag kan en avgående president välja en bostad som ska tilldelas för evigt. Putin lämnade kontoret 2008 och valde Novo-Ogaryevo.
    Putin i Novo-Ogaryevo.
    Gårdens huvudbyggnad byggdes på 1800-talet på order av storhertig Sergej Alexandrovich, bror till kejsar Alexander III, och användes senare som bostad av den sovjetiska regeringen för att välkomna utländska delegationer.
    Till skillnad från Vita huset är Novo-Ogoryevo stängt för allmänheten. Ändå, här är en timslång smygtitt inuti. Du kan till och med se vad som finns i Putins kyl, 38 minuter och 16 sekunder in i videon .

    Kremlin.ru.. Sedan medeltiden, (med undantag för åren 1712 till 1917), var Kreml i Moskva den huvudsakliga officiella bostaden för ryska ledare.
    Presidentens kansli ligger i Kremls senat, en historisk byggnad som byggdes på order av Katarina den stora från 1776 till 1787. Ursprungligen inrymde den den styrande senatens avdelningar i Moskva.

    Putins kontor i Kreml ligger i mitten av byggnadens norra flygel. Till skillnad från USA:s presidentkontor har Kremls kontor en rektangulär form, och i motsats till Oval Office är fönstren placerade på vänster sida av presidentens bord, inte bakom det. Tabellen skiljer sig också till formen från den i Oval Office: den har en långsträckt justering framför där Rysslands president håller en-mot-en-möten med andra regeringstjänstemän. Väggarna på Kremlkontoret är inlagda med ekpaneler, och taket är dekorerat med ett dekorativt mönster och har två massiva ljuskronor.
    På bordet består flera telefoner av det säkra kommunikationssystem som används av Rysslands president.
    Till skillnad från USA:s president, som förväntas bo i Vita huset, bor Putin inte i Kreml. Naturligtvis kan han alltid komma förbi sitt historiska kontor i en helikopter eller med bil.

    3. En okänd lägenhet på okänd plats
    Alexei Nikolsky/ТАSS
    Detta är den enda bostad som officiellt tillhör Putin som privatperson. Denna 77 kvadratmeter stora lägenhet är anmärkningsvärt blygsam för Rysslands president. Lite är känt om hur det ser ut eller till och med den ungefärliga platsen, och den enda informationen är dess storlek, vilket säger oss att det måste vara en lägenhet med två eller tre sovrum i ett bostadshus någonstans i Ryssland. Oddsen är att det är i St. Petersburg, där Putin växte upp.
    Putin äger också ett garage som mäter 18 kvadratmeter.

    4. En statligt hyrd lägenhet i Moskva
    Akademika Zelinskogo Street, 6.
    Google kartor
    Putins adress i Moskva är allmänt publicerad i media: Akademika Zelinskogo Street, 6. Lägenheten är på 153,7 kvadratmeter, och den tilldelades Putin i egenskap av premiärminister under Boris Jeltsin i slutet av 1990-talet.
    Alexei Druzhinin/Sputnik
    Även om det inte är känt vilken våning lägenheten ligger på har vi ett par bilder tagna inne i den blygsamma lägenheten.

    5. Bocharov Ruchey i Sochi
    Bocharov Ruchey bostad i Sochi, Ryssland.
    Utöver sin huvudbostad har Putin ett antal bostäder i hela Ryssland. En av de mest publicerade är Bocharov Ruchey i Sotji.
    Den färdigställdes 1955 och beställdes av Kliment Voroshilov, en sovjetisk marskalk och stark man under Josef Stalin. Denna regeringsdacha besöktes av sovjetiska ledare som Chrusjtjov och Brezjnev. I det moderna Ryssland blev Bocharov Ruchey ett officiellt sommarresidens för Rysslands president, och det är den enda statliga dacha vid Svarta havet.

    Vladimir Putin och Dmitri Medvedev i Bocharov Ruchey bostad i Sotji.
    Här träffade Putin USA:s president George W. Bush 2008, och 2018 välkomnade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel med blommor .

    6. Valdai bostad
    Valdai-residenset var från början planerat som en av Stalins dacha, men han tyckte att det var för farligt.
    Aeros’emka Velikiy Novgorod
    En annan officiell bostad ligger i Novgorod-regionen och går under tre olika namn: Valdai, Uzhyn och Dolgie Borody.
    Residenset planerades till en början som en av Stalins dacha, men han tyckte att det var för farligt: ​​på 1930-talet var residenset den enda byggnaden på en liten halvö och var omgiven av tät skog, med bara en flyktväg till fastlandet.

    Ändå stod Valdai-residenset färdigt på 1980-talet. Rysslands första president, Boris Jeltsin, gillade att fiska här. När Putin ärvde det högsta ämbetet fick han också rätten att använda valdais residens.
    Överraskande nog kan du checka in och tillbringa ett par nätter i ett av husen, men inte i själva presidentens bostad. Det kommer bara att kosta cirka $800 (50 000 rubel) för en vistelse på två nätter.

    7. Konstantinpalatset i St Petersburg
    Sergei Guneev/Sputnik
    Detta palats, som tidigare ägdes av familjen Romanov, ligger vid Finska viken, bara 20 kilometer från centrala St. Petersburg.
    Ursprungligen planerad av Peter den store som en kejserlig bostad som skulle förmörka Versaille i sin härlighet Storhertig Konstantin Pavlovich av Ryssland bodde här.
    Under sovjettiden blev gården känt som kongresspalatset och skadades allvarligt under andra världskriget. Den var också värd för elever från Leningrads arktiska skola, men förföll långsamt efter Sovjetunionens kollaps fram till början av 2000-talet när presidentens kansli inledde en massiv restaurering.

    Även om Putin inte bor här, används palatset ofta för officiella statliga evenemang. Konstantinpalatset fungerade som en plats för både G-8- och G-20-toppmötena 2006 respektive 2013.

    8. Yantar’ i Kaliningrad: Denna presidentresidens i Kaliningrad byggdes på samma plats där den första kanslern i det tyska riket, Otto von Bismarck, hade sitt palats.
    Under kriget var platsen värd för Luftwaffes baracker. Det nuvarande statliga residenset färdigställdes först 2011 och öppnades av dåvarande presidenten Dmitri Medvedev.
    Även om residenset officiellt tillhör presidentens kansli, har det bara varit värd för Medvedev och utrikesminister Sergej Lavrov.
    https://www.rbth.com/lifestyle/330666-official-residences-russia-president-vladimir-putin

  • du kanske ska anmäla dig till plcoka kvarlevorna av legosoldaterna @clownen?

   ”Ukraine Loses Over 400 Military, Mercenaries in Donetsk Direction in 24 Hours.

   More than 400 Ukrainian servicemen and mercenaries, two infantry fighting vehicles, six armored fighting vehicles, four cars, D-20 and D-30 howitzers, as well as a self-propelled artillery installation ”Gvozdika” were destroyed. In addition… a US-made AN/TPQ-50 counter-battery radar was destroyed,” the ministry said.

   Assault detachments continued to destroy units of the enemy in the western part of Artemovsk, taking control of four more districts in the north-western, western and south-western parts of the city.”

   https://sputnikglobe.com/20230427/ukraine-loses-over-400-military-mercenaries-in-donetsk-direction-in-24-hours-1109881051.html

  • du kanske ska anmäla dig till att plocka kvarlevorna av legosoldaterna.

   ”Ukraine Loses Over 400 Military, Mercenaries in Donetsk Direction in 24 Hours.

   More than 400 Ukrainian servicemen and mercenaries, two infantry fighting vehicles, six armored fighting vehicles, four cars, D-20 and D-30 howitzers, as well as a self-propelled artillery installation ”Gvozdika” were destroyed. In addition… a US-made AN/TPQ-50 counter-battery radar was destroyed,” the ministry said.

   Assault detachments continued to destroy units of the enemy in the western part of Artemovsk, taking control of four more districts in the north-western, western and south-western parts of the city.”

   https://sputnikglobe.com/20230427/ukraine-loses-over-400-military-mercenaries-in-donetsk-direction-in-24-hours-1109881051.html

 2. Jävla synd att den inte finns som pappersbok, det är så svårt att läsa långa texter på skärm. Ändå är det så lätt och relativt billigt att göra en on-demand-bok. Man behöver bara sälja ett femtital så har man betalat inkörningspriset, sen betalar köparna själva. Och författaren torde ha många som är beredda att lägga in en länk för honom!

 3. Nu kör Nato ännu ett varv med att två sina händer från sprängningen av Nordstream! Tydligen är det en ny story som ska lanseras där danskarna påstås ha tagit ett kort på ett ryskt fartyg 4 dagar innan sprängningen i närheten av gasledningarna? Sagan med segelbåten gick snabbt i kvav och frågan är om den nya lögnen ens klarar en minimal faktagranskning? Man kan bara konstatera att Danmark är lika mesiga vasaller som Tyskland och Norge…Man undrar ju vart den nationella stoltheten tagit vägen?

 4. Vår tids upplaga av den lätta brigadens anfall under slaget vid Balaklava ”Ukrainian coke-head Clown Prince Zelensky imagines his lemmings are re-fighting the 1853-1856 Crimean war, where Sir Colin Campbell’s 93rd Highlanders famously gave us the “thin red line” (nice painting, Robert Gibb) of gallant Scots slaughtering the Orthodox Christian hordes, where Lord Raglan’s Light Brigade famously charged the wrong Russian guns (nice poem, Lord Tennyson) and where Florence Nightingale (Fleet Street’s Lady with the Lamp) made a name for herself comforting the dying Tommies the Famine Queen doomed to death in Crimea.

  Though Crimea is no stranger to bloodshed, all battles fought there seem to have been akin to those of Stalingrad on a bad day. When the Reds overran Crimea’s Whites in the Russian Civil War, they had a five to one advantage and they attacked from over the shallow marshes dividing Crimea from the rest of Russia, an option Zelensky’s lemmings do not have.

  When Hitler’s Army Group South captured Crimea, they had the help of the Italian navy and Dora, the giant Schwerer Gustav railway gun. Although the Crimean peninsula witnessed some of the heaviest fighting of the entire Eastern Front during the eight months it took the Soviets to boot out Hitler’s Army Group South, that ferocious fighting and huge loss of life should still be a factor for Zelensky’s doomed Army Group South to ponder, even though they march not to Hitler’s drum, but to that of Zelensky’s own candy man (langaren).”

  https://strategic-culture.org/news/2023/04/29/clown-prince-zelensky-charge-of-light-headed-brigade-into-crimea/

 5. ”Alla kommer att dö.” I USA började man tala om en hemlig operation mot Ryssland. Väst kan omgruppera militären och kombinera dem till Nato-styrkor i Ukraina Utbildning av den ukrainska militären –
  RIA Novosti MOSKVA, 7 maj – RIA Novosti.
  Västländer kan överföra sin militär till Ukraina och därefter kombinera dem till Nato-styrkor, föreslog den tidigare amerikanska arméns underrättelseofficer Scott Ritter i en intervju YouTube-kanalen Dialog fungerar.
  ”Fransmännen kommer att lura Nato genom att skicka 2 000 soldater, som kan utökas till 12 000 och ökas till 20 000 om du involverar Baltikum, och sedan polackerna, britterna och andra, som ökar antalet till 60 000, och sedan försöker övertyga ryssarna att inte attackera dem, sedan kan dessa 60 000 omedelbart omvandlas till artikel 4 Nato-styrkor – och nu är alliansens trupper på västra Ukrainas territorium”, sade han.
  Västländerna vet att Ukraina är på gränsen till kollaps. De förstår att allt är över och att den enda chansen de har nu är att få in en allians.
  Den före detta underrättelseofficeren förklarade att problemet med ett sådant scenario är att Moskva kommer inte att följa dessa regler. De har redan varnat för att den första franska militären som går in i NWO-zonen kommer att bli ett legitimt mål.
  ”Nu Joe Biden Du måste bestämma sig för om han vill donera Amerika för det finns ingen återvändo om han avfyrar en missil mot Rysslandför att bevisa att han är en man. Alla kommer att dö, det är faran med det, och det är den verkliga faran eftersom fransmännen är desperata, säger Ritter.
  Frankrike var förfärat över Polens övertagande av Ukraina

  Förra veckan gjorde europeiska politiker hårda uttalanden om konflikten i Ukraina. Till exempel presidenten Frankrike Emmanuel Macron uteslöt inte möjligheten att skicka trupper till det östeuropeiska landet om Ryssland bryter igenom frontlinjen, och från Kiev En sådan begäran kommer att göras.
  Företrädare för Kreml Dmitrij Peskov noterade att uttalanden från företrädare för västländer om deras beredvillighet att skicka sina trupper till Ukraina kräver ett ansvarsfullt, snabbt och effektivt svar från Moskva. Enligt honom är de kärnvapenövningar som Ryssland aviserat direkt relaterade till de senaste hotfulla, provokativa och eskalerande spänningarna på kontinenten uttalanden från vissa europeiska företrädare.

 6. President Vladimir Putin lovar att bekämpa utländsk konspiration mot Ryssland.
  Av Salah Uddin Shoaib Choudhury -Den 8 maj 20240.
  Timmar innan han svor eden för den femte mandatperioden beordrade Rysslands president Vladimir Putin en snabbövning i användningen av taktiska kärnvapen i det södra militärdistriktet, som gränsar till Ukraina. Enligt Rysslands utrikes- och försvarsministerier är övningen avsedd som en varning till USA och dess allierade att inte eskalera Ukrainakonflikten ytterligare.
  Det ryska utrikesdepartementet sa i sitt uttalande att de taktiska kärnvapenövningarna äger rum ”i samband med de senaste krigiska uttalandena från västerländska tjänstemän och skarpt destabiliserande åtgärder som vidtagits av ett antal Nato-länder” i samband med Ukrainakonflikten.

  Enligt ett dekret som undertecknades av Rysslands president Vladimir Putin i juli 2020 är Moskvas kärnvapenarsenal avsedd att avskräcka från extern aggression mot Ryssland. Doktrinen är ”defensiv till sin natur, syftar till att upprätthålla kärnvapenstyrkornas potential på en nivå som är tillräcklig för att säkerställa kärnvapenavskräckning, och garanterar skyddet av statens suveränitet och territoriella integritet, avskräcker en potentiell fiende från aggression mot Ryska federationen och/eller dess allierade, och – i händelse av en militär konflikt – förhindrar upptrappning av fientligheterna och deras upphörande på villkor som är acceptabla för Ryska federationen och/eller dess allierade”.

  Dekretet specificerade att Ryssland betraktar kärnvapen ”enbart som ett medel för avskräckning” och anser att deras användning är ”en extrem och påtvingad åtgärd”.
  Doktrinen beskriver de villkor under vilka den ryske presidenten skulle ha rätt att tillåta användning av kärnvapen. Av särskild betydelse i avsnitt 17, där det anges att Ryssland ”förbehåller sig rätten att använda kärnvapen som svar på användningen av kärnvapen och andra typer av massförstörelsevapen mot Ryssland och/eller dess allierade, samt i händelse av aggression mot Ryska federationen med konventionella vapen, när statens egen existens är i fara”.

  Under sitt installationstal sa president Vladimir Putin att det är upp till väst att bestämma om man vill inleda en dialog med Ryssland eller bedriva ändlös aggression i ett försök att hämma landets utveckling.
  I en kommentar om Rysslands framtid och dess relationer med andra nationer betonade Putin att ”vi vägrar inte dialog med västerländska stater. Valet är deras: har de för avsikt att fortsätta att försöka hålla tillbaka Rysslands utveckling, fortsätta den aggressionspolitik och de obevekliga påtryckningar som de har bedrivit i åratal, eller söka en väg till samarbete och fred.
  Samarbetet måste omfatta diskussioner om frågor om säkerhet och strategisk stabilitet, enligt den ryske presidenten. Alla samtal måste dock föras med ömsesidig respekt på lika villkor, och utan ”arrogans, inbilskhet och personlig exklusivitet”, insisterade Putin.
  ”Tillsammans med våra partners i den eurasiska integrationen och andra suveräna utvecklingscentra kommer vi att fortsätta att arbeta för att skapa en multipolär världsordning och ett jämlikt och odelbart säkerhetssystem”, sa Putin. Samtidigt kommer Ryssland att sträva efter att förbli självförsörjande och konkurrenskraftigt, tillade han.
  Putin betonade också vikten av att komma ihåg ”det tragiska priset för intern turbulens och omvälvning”. För att säkerställa landets enhet och oberoende måste Rysslands statsbildning och sociopolitiska system vara flexibla och motståndskraftiga mot alla utmaningar och hot, insisterade presidenten.

  Presidenten sa också att samhället har förändrats under de senaste åren och har börjat värdera ”pålitlighet, ömsesidigt ansvar, uppriktighet, anständighet, ädelhet och mod”.
  President Putin fortsatte med att lova att använda sin makt som statschef för att se till att alla ryska medborgare som har bevisat sin lojalitet och har visat ”sina bästa mänskliga och professionella egenskaper” får ledande positioner inom offentlig förvaltning, ekonomi och andra områden.

  Putin avslutade sitt tal med att lova att göra allt som står i hans makt för att rättfärdiga det ryska folkets förtroende för honom, och uppmanade till enighet och sammanhållning centrerad kring en ”gemensam önskan att gynna fosterlandet, skydda det och arbeta med full hängivenhet”.
  ”Vi är ett enat och stort folk, och tillsammans kommer vi att övervinna alla hinder och förverkliga alla våra planer. Låt oss vinna tillsammans”, sa Putin.

 7. Militärexpert säger att det råder en katastrofal brist på människor i Ukraina – NEWS.ru — 08.05.24
  Ukrainas väpnade styrkor har stora förluster vid fronten, de nya mobiliserade kommer inte att kompensera för det
  Militärexpert meddelade en katastrofal brist på människor i Ukraina. Den ukrainska armén lider betydande dagliga förluster vid fronten, säger NEWS.ru militärexpert, medlem av expertrådet för den allryska organisationen ”Rysslands officerare”, reservkapten av första graden Vasilij Dandykin. Enligt honom kommer den uppdaterade lagen om mobilisering i Ukraina inte att lösa detta problem.
  Experten noterade att inte bara de mobiliserade dör i NWO-zonen, utan också själva kärnan i den ukrainska armén, som har erfarenhet och kompetens. Enligt honom publiceras en hel del dödsrunor, där det står att soldaten har stridit sedan 2014.

  Jag tror att de vill samla in ytterligare 30 000 rekryter, det är åtminstone. Det är redan på modet att de ringer upp aidsbärare, cancerpatienter och andra. Amerikanerna gav oss pengar och sa åt oss att rekrytera folk. Det beror på att de vill behålla sina positioner vid fronten, säger Dandykin.

  Han konstaterade att det är svårt att säga hur många stridsberedda ukrainare som finns kvar. Samtidigt medgav experten att Ukrainas väpnade styrkor kommer att kunna rekrytera flera tiotusentals rekryter inom en snar framtid, men färdigheter är viktiga på slagfältetOm en person inte vet någonting, inte vet hur man gör det, vilken typ av kämpe är han då? De måste alla läras ut någonstans. Det kommer att bli kanonmat. Generellt sett upphörde inte mobiliseringen för dem, tror Dandykin.Tidigare blev det känt att Ukrainas Verchovna Rada förlängde villkoren för mobilisering och krigslagar med 90 dagar. Talesmannen för Ukrainas försvarsministerium, Dmytro Lazutkin, sa i sin tur att ukrainska tjänstemän kommer att förlora sin rustning från mobilisering till Ukrainas väpnade styrkor. Han underströk att det handlar om tjänstemän i kategorierna ”B” och ”C”. Enligt honom kan cheferna för vissa avdelningar eller enheter, liksom exekutorer, kallas in för att tjänstgöra i den ukrainska armén.

  • Enligt rapporter så stupar över 1000 ukrainska soldater varje dag vid fronten och att antalet stigit dramatiskt på senare tid är att Ryssland ökar träffsäkerheten på artilleriet och att drönarna blivit bättre. Kvaliteten på de ukrainska trupperna minskar och det är här som Microns snack om Natotrupper kommer in i bilden. Att den franske makaronen är en springpojke åt Washington vet man i Ryssland och behandlar honom som den fjärt han är! Antalet desertörer ökar också markant vilket tvingar nazisterna i de bakre leden att bli brutalare när de skickar soldaterna mot en säker död i lönlösa motattacker.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here