Oligarkin Ukraina

21
1510

Den ukrainska ”Monacobataljonen” stjäl som korpar och en del av hjälpen hamnar här. / Källa: Ukrainska Pravda

 

Av Kari Elisabet Svare

  1. augusti

https://steigan.no/2023/08/oligarki-ukraina/

Demokrati, som vi är så stolta över och som USA ständigt prackar på andra länder, kräver en välfungerande nationalförsamling som speglar folkets vilja. Oligarkier styrs av de rika och finanseliten leder. Vad som menas med folkstyre fungerar på olika sätt. Detsamma gäller fåmansvälden. I vilken utsträckning är norsk politik infiltrerad av oligarkiska krafter? USA kan sägas vara en oligarki, liksom Ryssland och i synnerhet Ukraina.

Smart valkampanj?

”Folkets tjänare” är en ukrainsk tv-serie. Volodymyr Zelenskiy är listad som skapare och producent. Dessutom spelade han huvudrollen. En historielärare ventilerar sin moraliska upprördhet över den korruption som genomsyrar landet. Innan han vet ordet av är han vald till president, liksom Volodymyr. Skulle Zelenskiy ta på sig rollen som president i maj 2019 utan detta tv-jippo? Och var han verkligen helt ensam om produktionen?

Där mutor är normen

Utan utbredd misstro skulle folket förmodligen inte välja en skådespelare. Människor i korrupta länder tappar förtroendet för politiker. Där kan de rika betala för fördelar och eliminera nackdelar. Det finns till exempel inga oligarker på den ukrainska fronten. Blodiga slagfält kan man köpa sig fri från. Zelenskij vann för övrigt valet med löften om att bekämpa korruption och skapa fred och försoning med den rysktalande befolkningen. Ingendera delen är uppfylld, tvärtom. Minskavtalet var en rent bedräglig åtgärd i syfte att köpa tid så att Nato kunde förbereda Ukraina för krig. Avtalet var tänkt att säkerställa en vapenvila i inbördeskriget, så att partiellt självstyre kunde förhandlas fram för de proryska rebellerna. Istället blev det krig med Ryssland. Längs vägen har Zelenskyj utnyttjat sin skådespelartalang utmärkt. Jag har aldrig sett liknande uppvisningar på världens scener. Vem underlättar och släpper in honom?

Azovkrigare med nazi-flagga 220525. Bild K.M. Bhadrakumar

Det ”internationella samfundet”, det vill säga 1/8 av världens befolkning, har låtit krigsförbrytelser i Donbass utföras av militanta nazistiska grupper som Azovbataljonen, utrustad med västerländska vapen. 14 000 dödade sedan 2014. Annars har Nato-länderna lagt ut miljarder på att bygga upp och beväpna ukrainska styrkor och även investerat gigantiska summor efter att kriget var ett faktum. Men observera, också armén är korrupt.

Pandora papers

Redan två år efter valsegern, i oktober 2021, dök presidentens och namnen på 38 ukrainska politiker upp när hemliga skatteparadis knäcktes. Partners i underhållningsbranschen, särskilt hans nära vän och samarbetspartner Serhiy Sefir, befanns också äga företag på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize. Pandora Papers avslöjade nästan 12 miljoner dokument som avslöjade smutsig vinning, skatteflykt och penningtvätt. Märkligt nog kom de korrupta politikerna, som Tony Blair och USA:s oligarker, undan. Zelenskiy tvättades för övrigt i 100 grader och kom undan utan några fula fläckar.

Läs gärna Zelensky hyr ut sin italienska lyxvilla dyrt till ryssar enligt italienska tidningar

Lyxiga lägenheter och slott

Rysslands oppositionspolitiker, Navalnyj, lanserade filmen om Putins palats vid Svarta havet. Det kunde ha gjort sig med en liknande film om Zelenskiys lyxiga herrgårdar i Miami, Israel, London, Italien, Georgien, Kiev och Krim. Han hade otur med det pråliga lyxhemmet på Krim. Det togs över och såldes av ryska myndigheter.

Läs gärna: Putins palats

Får höga poäng på korruption

Ukraina, det land som ansågs vara bland de mest korrupta i världen innan krigsutbrottet, har inte blivit bättre. I slutet av januari avslöjade korruptionsindexet, lanserat av Transparency International, att nationen fortfarande är bland världens sämsta. Jag skulle anta att kriget underlättar försämringen. Ju mer som strömmar in av pengar, vapen och humanitärt bistånd, desto fler kan fly. På NRK den 19 februari i år sa våra ledande korruptionsexperter: ”Vi måste räkna med att delar av Norges 75 miljarder hamnar i fickorna på korrupta människor i Ukraina.” De tyckte ändå att det var rätt att utan kritik och försiktighet ge stora summor i krigsstöd. Ukrainas psykotiska solidaritet skapas av nyhetsmedia och lydiga politiker. I vilken utsträckning följer de order och instruktioner från utomstående, oligarkiska makter?

Demokratisk skepnad

”Ukraina kämpar för demokrati.” Detta uttalande har upprepats ett antal gånger. I slutet av februari anslöt sig USA:s president Joe Biden. ”Kiev står fast. Ukraina står fast. Demokratin står fast”, utbrast han entusiastiskt och glömde att Ukraina inte kategoriseras som en fullvärdig demokrati och inte heller har varit det på länge. Att fokusera på landets brister var inte ovanligt före krigsutbrottet, men plötsligt upphörde det talet.

Aftenposten, som mestadels lojalt stödjer den allmänna ”sanningen”, kunde i juni berätta om pengar som hittats i en soffa på kontoret för chefen för Ukrainas högsta domstol. Dollarsedlar till ett värde av 35 miljoner NOK. Domaren ska ha fått stora mutor i samband med en rättegång, som en av Ukrainas oligarker vann.

Vitt och brett och överallt

Korruptionen förgrenar sig och går hela vägen upp till toppen. Armén, rättsväsendet och politikerna har alla infiltrerats. Försvarsministeriet anklagas till exempel för att ha fuskat med matinköpen till soldaterna. Ägg och potatis betalades nästan tre gånger högre än marknadspriset i räkenskaperna. Interpol har dessutom befarat att västvärldens vapen till Ukraina skulle komma på avvägar och hamna i kriminella händer. Ingen vet säkert vart allt tar vägen. En mängd vilande skandaler kan så småningom komma i dagen. Om USA och EU beslutar att dra tillbaka sitt stöd till Ukraina kan de lätt upptäcka allvarliga problem som motiverar en sådan åtgärd.

Hur blir det när freden kommer?

Vilken typ av verklighet kommer det ukrainska folket att vakna upp till? När den yttre fienden är borta och den inre återvänder? Trots alla de miljarder som har strömmat in i landet sedan 2014 kommer folket att vara fattigare än tidigare. Korruption och rika oligarker har förhindrat och kommer att fortsätta att förhindra varje möjlighet till demokrati.

Utan fackföreningar och oliktänkande finns det ingen folklig regering. Båda har avskaffats under Zelenskiy. I mars 2022 införde den ukrainska regeringen krigslagar för att motverka rysk aggression. Oppositionspartier förbjöds. Det största av dem, ”Oppositionsplattform för livet”, hade 44 av de 450 platserna i Ukrainas parlament, Rada. ”Dessa politikers aktiviteter som syftar till splittring eller samarbete kommer inte att lyckas, utan kommer att få ett hårt svar. Ukrainas justitiedepartement kommer att verkställa beslutet”, sade Zelenskiy. ”Att vara kritisk mot regeringen eller på annat sätt ’pro-rysk’ medför konsekvenser, i värsta fall tortyr och mord.

Rättsstatsprincipen existerar inte i korrupta regimer. Pressfrihet och yttrandefrihet har ersatts av censur, bestraffning och fängelsestraff.

Redan sålt till profitörer

Byggnader och infrastruktur kommer att vara förstörda när kriget är slut. Ett stort återuppbyggnadsprogram står för dörren. Dessutom skall cirka 200.000 kvadratmeter rensas från ryska minor. Amerikanska klusterbomber tillkommer och gör arbetet betydligt större.

Regeringen har redan outsourcat återuppbyggnadsprocessen till det mycket cyniska managementbolaget Black Rock. I år har man också tagit in JP Morgan, ytterligare en skurk på världens spelplan. Båda är jättar utan humana avsikter. Ju större förstörelse, desto bättre för dem. Med andra ord är det fler än bara amerikanska vapenföretag som ser en vinst i att kriget fortsätter. Hur mycket makt och resurser som redan har överlämnats återstår att se.

Medan Norges offentliga sektor hedrar ukrainarnas frihetskamp, ser andra kriget som en katastrof för folket.

Föregående artikelAustraliensiska parlamentsledamöter kommer att kräva att USA lägger ned åtalet mot Assange!?
Nästa artikelUkrainska drönarangrepp i Ryssland använder västerländsk underrättelsetjänst?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Transparencys mätning är det mest kända korruptionsindexet,  observera! det är viktigt att komma ihåg att det mäter invånarnas uppfattning av korruption.

  I mutkolvarnas ”rättsstat” Sverige syns korruptionen inte i det vardagliga livet och det är orsaken till att vi gör så bra ifrån oss, men det betyder inte att den inte skulle förekomma i näringslivet och politiken. Mörkertalet kan vi räkna med vara stort.
  ”I Sverige silar vi mygg och sväljer kameler.”
  ××××
  ”Korruption bland politiker är idag något som inte ses med blida ögon, i synnerhet av granskande journalister och kritiska väljare. Internationellt utmärker sig dagens Sverige som särskilt befriat från fenomenet. Likafullt står det klart att korruption förekommer, och faktum är att densamma utgjort mer regel än undantag om man blickar bakåt i historien.”
  https://slakthistoria.se/livet-forr/nar-mutkolvar-styrde-sverige

  ”När riksdagsherrar jämnt med rörlig tunga motioner väcka av tvetydigt slag, när ”svavelpredikanter” ynkligt sjunga, och vigga proselyter dag från dag”
  luf.ht.lu.se
  SKÅNE Härad

 2. Det lär inte finnas ett ”Ukraina” att återbygga vid krigets slut, vilket är det bästa som kan hända. En ny världskarat utan ukrozionazi enheten ska vi tacka Ryssland för. Dessutom blir lögnimperiet rejält försvagat. Vilket är ett bonus för världsfreden.

  Allt senaste nytt om Operation Z kan man läsa i länken nedan (brinnande Challenger tank från lilla-Britannien, is a special treat😋)
  https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-9423-first-challengers-burn

 3. Nazitysklands nederlag 1945 har visat sig bara vara en paus i en längre historisk kamp mot fascismen. Vi ser den kampen utspelas i Ukraina och med Washingtons galna psykopatiska aggression mot Ryssland.
  Den här veckan var det 78-årsdagen av Nazitysklands nederlag i maj 1945. Medan det onda Tredje riket besegrades hade ett djupare monster inte dödats. Nazityskland var bara en version av den västerländska imperialistiska fascismen, en kraft som återuppstod efter kriget i full styrka i form av USA och dess olika västerländska kunder.
  Det är ingen överdrift att beskriva Washington och dess västerländska satelliter som det fjärde riket.
  Den ad hoc-krigstida alliansen mellan Sovjetunionen, USA, Storbritannien och andra västerländska allierade skulle omedelbart ge vika för det kalla kriget, även om askan från det mest destruktiva kriget i historien fortfarande pyrde. Det är häpnadsväckande att tänka på slugheten här.

  Denna omkonfigurering av västerländsk militarism förklarar varför FN som grundades 1945 omedelbart gjordes till ett hån av de USA-ledda västmakterna och den NATO-axel som bildades 1949 med otaliga utländska anfallskrig, från Koreakriget (1950-talet) ända fram till det nuvarande kriget i Ukraina.
  Ursprunget till det kalla kriget 1945 och till dagens konfrontation i Ukraina kan spåras till de hemliga förbindelserna mellan amerikanerna och britterna och det nazistiska riket vid andra världskrigets slut.

  Omplacering av Nazi War Machine
  Avhemliga amerikanska arkiv , bland andra källor, vittnar om rekryteringen av tiotusentals nazister, SS-officerare och deras mordiska kollaboratörer av USA och Storbritannien. Det i stort sett outtalade målet var att omplacera resterna av det tredje rikets krigsmaskin mot Sovjetunionen.

  Ukrainska fascister som aktivt deltagit i den nazistiska slutliga lösningen som dödade miljontals slaviska människor rekryterades av västmakterna för att utkämpa ett proxykrig bakom sovjetiska linjer. Massmördare som Stepan Bandera och Mykola Lebed skyddades av de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna för att fortsätta sitt skändliga arbete. Den tidigare nazistiska spionchefen generalmajor Reinhard Gehlen fick i uppdrag att samordna ukrainsk och baltisk nazistgerilla för att föra ett hemligt krig mot Sovjetunionen. Det här är bara några få namn i en hel hemlig armé av agenter och paramilitärer som sattes in av väst i Europa under decennierna efter andra världskriget. Många av dem utbildades i USA för sina kommando- och terroristuppdrag för att sabotera sovjetiska samhällen.

  Amerikanska underrättelsechefer i krigstidens Office of Strategic Services (OSS), som Allen Dulles och James Jesus Angleton, rekryterade medvetet nazister i Europa för att fullfölja det förväntade nästa kriget mot Sovjetunionen. Ratlines skapades för att säkerställa att nazistiska krigsförbrytare skulle undvika åtal och de västerländska underrättelsetjänsterna omplacerade inte bara tusentals nazistisk personal, de säkrade lukrativt guld och annat byte som det tredje riket hade samlat på sig under sitt skräckvälde. Dessa mörka pengar skulle finansiera hemliga operationer som utförs av USA runt om i världen i decennier framöver, som David Talbot dokumenterade i sin bok, The Devil’s Chessboard. Se även Christopher Simpsons framstående studie , The Splendid Blond Beast.

  Här är bara ett exempel på en lista på CIA-kupper och subtiliteter runt om i världen som ansluter till andra världskrigets förräderi med nazister: Italien (1948), Syrien (1949), Iran (1953), Guatemala (1954), Kongo (1960), Kuba (1961), Dominikanska republiken (1961), Brasilien (1964), Indonesien (1965) och Chile (1973). Dessa är inte isolerade händelser eller datum. De är en sekvens i en amerikansk imperialistisk gobeläng av världsomspännande aggression. Och man kan fortsätta lägga till listan upp till Ukraina idag.

  Wartime Alliance Lämplig för att befria nazistiska rival.
  En bra fråga är varför västmakterna ens brydde sig om att bilda en krigsallians med Sovjetunionen för att besegra Hitlerregimen? När allt kommer omkring hade USA:s och brittiska härskande klassen och finanseliten varit avgörande för att bygga upp den nazistiska krigsmaskinen under 1930-talet i syfte att besegra Sovjetunionen och kommunismen i allmänhet. Utan tvekan var krigspakten ett ändamålsenligt arrangemang för väst att bli av med det tyska riket som hade muterats till att bli en besvärlig imperialistisk rival. Det fanns också några västerländska ledare som president Franklin D Roosevelt som verkligen var emot fascismen, och som verkligen riskerade att störtas av inhemska fascistiska fraktioner inom etablissemanget.

  De västerländska krigsallierades förräderi efter kriget gick långt utöver rekryteringen av nazistisk personal. Fraktioner inom det västerländska styrande etablissemanget övervägde aktivt användningen av den nyutvecklade atombomben mot Sovjetunionen. General Leslie Groves som övervakade Manhattan-projektet berättade öppet för Pentagon-forskare att det verkliga målet för bomben var Moskva, inte Nazityskland som tidigare annonserats. Det fanns också faktiska utarbetade planer som Operation Unthinkable och Operation Drop Shot för förebyggande attacker mot Sovjetunionen innan det utvecklade sitt eget atomvapen.

  Trots västerländska media och akademiska snedvridningar och Hollywood-glamorisering kan det kalla kriget med rätta ses som fortsättningen på andra världskriget. Smygplanerna på att förebyggande slå Moskva med kärnvapen gick hand i hand med utplacering på marken av nazistiska fotsoldater över hela Europa. Sovjetunionen som förlorade minst 27 miljoner människor i vad det kallar det stora fosterländska kriget var naturligtvis medvetet om det förestående västerländska förräderiet. Moskva såg hur så kallade krigstida allierade skar avtal med nazister och bröt mot avtal om att överlämna krigsförbrytare. Det kalla kriget var kanske västmakternas största förräderi och ett outplånligt tecken på deras djup av dubbelsidighet och obevekliga krigförande.

  Western Elites kriminaliserar Victory Day.
  Nästan åtta decennier senare, över hela Europa var denna vecka tillfället för surrealistiska händelser. Ryssland höll sin årliga Victory Day-parad mot Nazityskland med traditionell pompa och ståt, medan det i västerländska stater inte fanns några större officiella åminnelser. Den europeiska eliten som EU-kommissionens ordförande – och nazistiska urföljd – Ursula von der Leyen föredrar att fira den nymodiga ”Europadagen” och ignorera Segerdagen. De går faktiskt längre och kriminaliserar dem som firar Segerdagen.
  Hur konstigt är det? Tja, bara kanske konstigt med tanke på att den västerländska mainstreamen förfalskar konton och utelämnanden om andra världskriget. Men inte konstigt för dem som förstår de djupare imperialistiska intrigerna av det kriget och dess olycksbådande efterdyningar.

  Faktum är att flera evenemang som organiserades av medborgare i europeiska stater för att fira segerdagen blockerades av myndigheterna. Polisen i Tyskland, Baltikum och andra europeiska stater förbjöd medborgare att visa sovjetiska flaggor vid krigsminnesmärken för att hedra Röda arméns seger i Berlin. Ändå, i dessa länder tilläts anhängare av ukrainska fascister vifta med sina flaggor och trakassera medlemmar av allmänheten som ville hylla Röda armén och markera nazismens nederlag.

  Den ryske presidenten Vladimir Putin noterade i sitt tal vid Röda torgets parad med rätta att ett odeklarerat krig återigen förs mot Ryssland. Det är verkligen häpnadsväckande att detta händer i levande minne av andra världskrigets fasor. För varje rationell, moralisk person kan detta verka chockerande depraverat. Men om det imperialistiska, fascistiska vilddjurets natur är korrekt förstådd, kan man lätt inse att besten måste matas med blod och kött. Det är okontrollerbart, tills det dödas.

  Ukrainas slagfält i större krig.
  Konflikten i Ukraina är bara ett slagfält i ett större krig mellan den USA-ledda Natos militära axel och Ryssland. Världen, som Putin noterade, befinner sig vid en annan historisk tidpunkt av existentiella konsekvenser för planetens framtid och livet på jorden.

  Den här veckan levererades ännu fler vapen till Kievregimen av Natomakterna. USA åtog sig ytterligare 1,2 miljarder dollar i vapen (utöver redan utsända 30-50 miljarder dollar under det senaste året); Storbritannien meddeladeleverans av kryssningsmissiler med lång räckvidd som kan slå djupt in i ryskt territorium; medan Tysklands högsta militärbefälhavare general Carsten Breuer inspekterade ukrainska trupper och gav bedömningar om en förväntad motoffensiv. Hela Nato-axeln är de facto i krig mot Ryssland. Detta är inte längre ett proxykrig och det går obönhörligen mot ett totalkrig. Faran för en kärnvapenbrand har aldrig varit så farlig, jämförbar med Kubakrisen 1962. Gör inga misstag, den urusla situationen har skapats av Washington och dess västerländska klienter genom deras vägran att ta emot diplomati och dialog om Moskvas föreslagna säkerhetsöverenskommelser.

  Den avskyvärda Kievregimen, som kom till makten i en CIA-stödd våldskupp 2014, hedrar varje vecka en eller annan nazistfigur från det förflutna genom att döpa om gator till deras minne. Syftet med regimen var att under 2014 utvecklas som en kattspår mot Ryssland med Nato-vapen och militära tränare, vilket Nato-chefen Jens Stoltenberg avslöjade igen i veckan i en mediaintervju.

  Amerikanerna och britterna rekryterade resterna av det tredje riket i slutet av andra världskriget eftersom det inom det västerländska härskande etablissemanget fanns många fascister eller ”exceptionalister” som tror på en gudomlig rätt till amerikansk överlägsenhet och världsdominans. Detta är ett tänkesätt som har blivit endemiskt i Washington. Amerikanska OSS som fortsatte att bli CIA 1947 under order av president Harry Truman (atombombaren från Hiroshima och Nagasaki) var förkroppsligandet av den amerikanska fascismen tillsammans med Pentagons militär-industriella komplex (MIC). CIA, MIC, Wall Street-bankerna och den amerikanska kapitalismens företagselit representerar den djupa stat eller korporativistiska stat som är fascismen. Valprocessen är bara ett fikonlöv av ”demokrati”. Detsamma kan sägas om de flesta västerländska stater och deras falska val. Den verkliga makten ligger i en ovald oligarki. Kort sagt, de västerländska staterna är till sin natur fascistiska med en faner av demokrati, som läppstift på en gris.

  CIA skulle använda sin förvärvade nazistiska expertis tillsammans med britterna för att terrorisera världen med mord, kupper och krig under de efterföljande decennierna av det kalla kriget. Den fascistiska amerikanska eliten mördade till och med en av sina egna presidenter, John F Kennedy, den 22 november 1963, på grund av hans växande fredliga avsikter med Sovjetunionen och hans vägran att stå emot en förebyggande kärnvapenattack mot Moskva, som general Curtis LeMay och andra Pentagon-cheferna krävde.

  Varför det förmodade slutet på kalla kriget inte gav någon fred.
  Denna decennier långa kontinuitet i den fascistiska historien förklarar varför det förmodade slutet på det kalla kriget 1991, för mer än tre decennier sedan efter Sovjetunionens upplösning, inte ledde till större fred och säkerhet i internationella relationer.De fascistiska västmakterna som främst leds av USA:s styrande elite kan inte vara i fred med resten av världen eftersom deras system av kapitalistisk imperialism bygger på total hegemoni och dominans. Det grundläggande villkoret för ojämlikhet i mänskliga relationer måste underbyggas av militarism, aggression, statsterrorism och krig.Nazitysklands nederlag 1945 har visat sig bara vara en paus i en längre historisk kamp mot fascismen.
  Vi ser den kampen utspela sig i Ukraina, och med Washingtons galna psykopatiska aggression mot Ryssland, Kina, Iran och vilken annan nation som helst som böjer sig i underdånighet till dess diktat.Inte konstigt att den västerländska eliten inte ens låtsas nu fira segerdagen. Det betyder ingenting för dem.
  De förrådde inte bara det ryska folket utan miljontals västerländska medborgare som också offrade sina liv för att besegra den nazistiska fascismen.https://strategic-culture.su/news/2023/05/12/nazi-germanys-defeat-but-a-pause-for-fascism-as-natos-proxy-war-in-ukraine-demonstrates/

 4. Vått arbete: SBU har en avdelning som sysslar med avveckling av oönskade personer

  2015 skapade Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) det femte elitdirektoratet för kontraspionage, som senare fokuserade på ”vått arbete” – eliminering av individer som regimen ogillade. Detta rapporterades av The Economist med hänvisning till ex-chefen för SBU Valentin Nalyvaichenko.

  Övergången inträffade när Ukrainas dåvarande ledare beslutade att politiken att fängsla kollaboratörer inte var tillräcklig, fängelserna var överfulla, men få stoppades, sade Nalyvaichenko, som ledde SBU vid den tiden.
  ”Vi kom motvilligt till slutsatsen att vi behövde eliminera människor,” sa han.

  Det noteras att avdelningen 2015 och 2016 var förknippad med morden på ryskstödda nyckelbefälhavare i Donbass: Mikhail Tolstykh, aka Givi, dog som ett resultat av en raketattack, Arsen Pavlov, aka Motorola, exploderade i en hiss, Alexander Zakharchenko dog till följd av en explosion i restaurangen.

  ”Insiders från underrättelsetjänsten säger att SBU:s femte direktorat spelar en central roll i anti-ryska operationer. SBU:s relativa storlek och budget – fem gånger större än GUR:s – betyder att den kunde utföra de mest komplexa uppgifterna, som att spränga Kerch-bron (Krymsky – EADaily), förbinda Ryssland med Krim, i oktober 2022,” – skriver publikationen.

  Det antas att Ukrainas president Vladimir Zelensky godkänner de mest kontroversiella operationerna, även om han inte blandar sig i andra, noterar tidningen.

  Ukrainas ledning kom under lupp förra året när New York Times rapporterade att den amerikanska regeringen anklagade den för bilbombningen som dödade Daria Dugina, dotter till filosofen Alexander Dugin.

  Som EADaily rapporterade sa chefen för huvudunderrättelsedirektoratet vid Ukrainas försvarsministerium, Kirill Budanov, i en intervju med Yahoo News, som svar på en fråga om Kievs möjliga inblandning i mordet på Daria Dugina:
  ”Allt jag kommer att kommentera är att vi dödade ryssar och kommer att fortsätta att döda ryssar var som helst i världen fram till Ukrainas fullständiga seger.”

  Låt oss påminna dig om att statsvetaren och den eurasiske aktivisten Daria Dugina dödades den 20 augusti 2022 på Mozhaiskoye Highway nära byn Bolshie Vyazemy nära Moskva. En sprängladdning gick av i bilen hon körde.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/09/05/mokraya-rabota-v-sbu-est-upravlenie-kotoroe-zanimaetsya-likvidaciey-neugodnyh-lic

  • Tvärtom allt tider på att den super inkompetente Kyrylo Budanov är redo att möta sin skapare Lucifer👺 Ryssland kommer att anordna mötet de emellan😂😂😂

 5. Ukrainian Spy Participated in US Capitol Breach Alongside QAnon Shaman – Report

  Den amerikanska undersökande journalisten Laura Loomer har avslöjat en påstådd ukrainsk agent som deltog i intrånget i US Capitol den 6 januari 2021. Hon frågade om det amerikanska etablissemanget använder utlänningar för att starta politiska konflikter i USA.

  Den berömda January Sixer Jacob Chansley, även känd som QAnon Shaman, berättade för den amerikanska journalisten Laura Loomer att en ”ukrainsk spion” deltog i stormningen av Capitol Hill men på något sätt släpptes av FBI.

  Chansley sa att FBI förhörde vissa amerikanska J6ers om de kände en ukrainsk agent vid namn Serhiy Dubynyn (även translittererad som Sergai Dybynyn eller Serhiy Dybynyn).

  På ett av bilderna som togs den 6 januari 2021 står QAnon Shaman nära mannen som senare identifierades som Dubynyn vid ytterdörren till US Capitol. Per Jacob visste han inte vem mannen var: personen gick fram till honom och bad om ett foto.
  https://sputnikglobe.com/20230905/ukrainian-spy-participated-in-us-capitol-breach-alongside-qanon-shaman–report-1113136979.html

 6. Som förväntat, ett saligt uppkok av Rysk propaganda bestående av rena lögner och halvsanningar (halvsanningar är en viktig ingrediens i all propaganda). Så vad säger då Transparency International?

  Jo det går mot förbättringar i Ukraina. Senast igår kunde man läsa, ja nu vet jag inte om trollen läser riktiga medier, att man har sparkat försvarsministern pga korruption. Trenden för korruption är på nedgång i Ukraina och klättrar på rankingen:

  https://www.transparency.org/en/cpi/2022/index/ukr

  Så hur går det då för Ryssland? Tja, inte bra alls, snuft snuft och våta näsdukar:

  https://www.transparency.org/en/cpi/2022/index/rus

  Vad säger korruptionsjägarna om Ukraina:

  https://www.occrp.org/en/daily/18002-ukraine-arrests-oligarch-ihor-kolomoisky

  Och vad har dom att säga om Ryssland? Beklagar alla Putins r—e men…

  https://www.occrp.org/en/russia

  Speciellt kul är artikeln om filmen Barbie som visas i Ryssland. Vem sa att amerikansk kultur var farlig?

  För oss som står på rätt sida i kampen mellan övergriparen och den överfallne är det speciellt intressant att följa med på vad som sker på fronten.

  https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194 Så nu kan man bara koppla av med popkorn!

  • Ukrozionazi regimen är på god väg att begravas. Landet 404. Ryssland lyckades avvärja ett allvarligt existentiellt hot. Och på kuppen satte också anglosaxon imperiet i gungning.
   Det blir ytterligare än i raden av krig där Ryssland räddar Europa. Under 1800-talet befriades Europa av Ryssland. Under 1900-talet var från Tyskland. Och nu från Nato/USA. Ryssland står alltid på rätt sida av historien.🙌🙌🙌

   PS:gårdagens karamell nyhet var den om den brinnande Challenger tank – senaste i raden av hypade vapen som reducerats till skrot. Innan innehare Leopard2 den ”äran”🤨

   Så nu firar vi Rysslands vänner med🍾

  • (6 sep06.09.2023 (12:33)
   Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen.
   I natt har de ryska flygstyrkorna genomfört en gruppanfall med långdistansprecisionsvapen mot en träningsbas för sabotagegrupper inom AFU.
   Anläggningen har neutraliserats. Målet med attacken har uppnåtts.

   I Donetsk-riktning har enheter från Yug Group of Forces, i samarbete med flyg och artilleri, avvärjt tio attacker från attackgrupper av 80:e luftburna anfall, 110:e mekaniserade och 59:e motoriserade infanteribrigader av AFU nära Kleshcheevka, Orekhovo-Vasilyovka, Khimik , Nevelskoye och Maryinka (Folkrepubliken Donetsk).

   Dessutom har AFU:s 17:e stridsvagnsbrigad tillfogat en brandattack mot arbetskrafts- och hårdvarukoncentrationsområden nära Artyomovsk (Folkrepubliken Donetsk).

   Fiendens förluster var upp till 285 ukrainska militärer, en stridsvagn, två infanteristridsfordon, fem motorfordon, ett Gvozdika självgående artillerisystem, en Rapira-pistol och en drönarkontrollpost.

   I riktning mot södra Donetsk har enheter i Vostok-styrkorna, med stöd av flyg och artilleri, slagit tillbaka en attack av en attackenhet från AFU 38:e mekaniserade brigaden nära Novodonetskoye (Folkrepubliken Donetsk).
   Dessutom har fiendens arbetskraft och koncentrationsområden för militär hårdvara drabbats nära Urozhainoye och Novodonetskoye (Folkrepubliken Donetsk).

   Fiendens förluster var över 180 ukrainska militärer, fem stridsvagnar, två bepansrade stridsfordon, två motorfordon, ett polskt tillverkat Krab självgående artillerisystem, två Gvozdika självgående haubitser och en D-20-kanon.

   I riktning mot Zaporozhye har enheter av den ryska truppgruppen, med stöd av flyg, artilleri och tunga eldkastarsystem, stött bort fyra fientliga attacker nära Verbovoye och Rabotino (Zaporozhye-regionen).
   Det fanns inga förändringar i den taktiska positionen för de ryska trupperna.

   Fiendens förluster var upp till 40 ukrainska militärer, en stridsvagn, två bepansrade stridsfordon, två pickupbilar, två USA-tillverkade M777-artillerisystem, tre USA-tillverkade M109 Paladin självgående artillerisystem, en Storbritannien-tillverkad FH-70-kanon , två Msta-B haubitser, två D-30 kanoner och två Gvozdika självgående artillerisystem.

   I Kupyansk riktning har enheter från Zapad Group of Forces, med stöd av flyg och artilleri, som utför aktivt försvar, förbättrat den taktiska situationen nära Sverdlovka (Folkrepubliken Lugansk).
   Dessutom har två motattacker från anfallsgrupper från AFU:s 95:e luftburna anfallsbrigad avvärjts nära Sergeevka (Folkrepubliken Lugansk).

   Fiendens förluster var upp till 40 ukrainska militärer, två motorfordon, ett USA-tillverkat M109 Paladin självgående artillerisystem och en D-30 haubits.

   I Krasny Liman-riktningen, som ett resultat av kompetenta aktioner av enheter från Tsentr Group of Forces, luftfart och artilleri, har två attacker av attackgrupper från 12:e specialstyrkans brigade och 63:e mekaniserade brigaden av AFU avvärjts nära Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk), och Serebryansky skogsbruk.

   Fiendens förluster var upp till 50 ukrainska militärer, två bepansrade stridsfordon, ett Gvozdika självgående artillerisystem och en D-30 haubits.

   I Kherson-riktning var fiendens förluster upp till 65 ukrainska militärer, fyra motorfordon och en Msta-B-haubits.

   Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri från Ryska federationens väpnade styrkor har neutraliserat arbetskraft och militär hårdvara i 103 områden.

   Luftförsvarsanläggningar har fångat upp 12 raketdrivna projektiler från HIMARS och Uragan.

   Dessutom har 17 ukrainska obemannade flygfarkoster fångats upp och förtryckts med elektronisk krigföring nära Makeevka, Novonikolskoye, Melovatka (Folkrepubliken Lugansk), Berestovoye (Folkrepubliken Donetsk), Pshenichnoye, Semyonovka (Zaporozhye-regionen), Olshana (Kharkov-regionen) , och Krynki (Kherson-regionen).

   Totalt 467 flygplan, 248 helikoptrar, 6 426 obemannade flygfarkoster, 435 luftvärnsmissilsystem, 11 696 stridsvagnar och andra pansarfordon, 1 148 stridsfordon utrustade med MLRS, 6 253 fältartillerikanoner, 7 special motorfordon, har förstörts under den särskilda militära operationen.

  • De ryska väpnade styrkorna lämnade Rabotino. Hur kommer detta att förändra situationen i Zaporizhzhya-riktningen i det nordöstra militärdistriktet?
   De ryska väpnade styrkornas avgång från Rabotino nära Zaporozhye förklaras.

   De väpnade styrkorna (AF) i Ryssland drog sig taktiskt tillbaka från byn Rabotino, Zaporozhye-regionen, sade den tillförordnade chefen för regionen Jevgenij Balitskij. Att stanna på ett bart plan, när det absolut inte finns något sätt att gräva i, i allmänhet verkar det inte lämpligt Evgeny BalitskyTillförordnad chef för Zaporozhye-regionen. Enligt Balitsky, som ett resultat av ganska långa strider, existerar Rabotino praktiskt taget inte, bosättningen ”förblev bara på kartan.” Han betonade dock att de ryska trupperna befinner sig på de höjder som är dominerande och Ukrainas väpnade styrkor (APU) föll ner i ”tratten” i botten.

   Den nya försvarslinjen går söder om Rabotino
   Det analytiska projektet Rybar hävdar att ryska trupper under de senaste veckorna har behållit kontrollen över endast fem eller sex hus i den södra utkanten av bosättningen: alla andra byggnader i byn förstördes och ukrainska formationer höll säkert fast vid den norra delen av byns utkant.
   Enligt WarGonzo -projektet drog sig ryska trupper tillbaka till närmaste skogsplantage, kontaktlinjen har inte förändrats nämnvärt. ”Samtidigt finns det praktiskt taget inga platser kvar i själva Rabotino för att på något sätt gömma sig från artilleri. Nu måste våra motståndare ta itu med det här, säger meddelandet.
   https://lenta.ru/news/2023/09/06/robotyne/

  • Tydligen var Challenger 2 tanken som brann på sin allra första DATE på slagfältet s a s.
   Dead on its First Date – Dead on Arrival❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 – välj det som passar @Kentan.
   Dödsorsak – Russian Lancet (kaboom!)

 7. En sak är fullkomligt klar. Ukraina kan omöjligen vinna kriget med Ryssland militärt. Ryssland kan inte heller ”vinna” i betydelsen godtyckligt bestämma villkoren för fred med ett besegrat Ukraina. En ockupation är till exempel otänkbar. Och att installera och upprätthålla en stabil lydregering vore också orealistiskt. Försöken att blåsa upp hotet från ett ryskt monster mot resten av Europa är rent patetiska.
  I själva verket förlorar och försvagas båda länderna av ett fortsatt krig, medan USA som har fördel av kriget belåtet kan iaktta det från sidan. Båda regeringarna är öppna för fredsförhandlingar, som dröjer eftersom den ukrainska regeringen än så länge inte tillåts förhandla av sina ”vänner” USA och Storbritannien. Ukrainarna är kanonmaten och offras totalt meningslöst i detta framprovocerade krig, som alla förnuftiga människor i området måste tvinga fram ett avslut på med det snaraste!
  Orosstiftaren i vårt hörn av världen är den kärnvapenurustade krigsalliansen Nato, som tyvärr inte upplöstes samtidigt som motståndaren på andra sidan f d järnridån Warszawapakten. Nato har idag ingen fiende att försvara sig emot och saknar därmed motiv för sin existens. Ryssland är ingen motståndare av den kalibern, oavsett hur det utmålas av Nato/USA.

 8. Fast vi glömmer bort en viktig sak.

  Det oligarkiska ekonomiska systemet är alltså DETSAMMA ekonomisk-politiska systemet i såväl det post-sovjetiska Ryssland som i Ukraina.

  De oligarkiska kretsarna i dessa länder äger korsägande investeringar och företag i varandras länder; ryska oligarker äger ukrainska tillgodohavanden och ukrainska oligarker som Porosjenko och Kolomojskyj äger tillgångar i Ryssland.

  Det är det detta rysk-ukrainska kriget helt och hållet handlar om.

  Ukrainska folket vill bryta med detta ekonomiska förgångna, det ryska högernationalistiska styret i Kreml vill behålla det.

  Konstigare än så är inte det rysk-ukrainska kriget. Det har i princip bara ekonomiska grundorsaker, som byggts upp i över trettio år.

  Ukraina tycks ändå försöka göra upp med det onda ekonomiska förgångna, ukrainska oligarken Kolomojskyj är nu i dessa dagar i klorna på det ukrainska åklagarväsendet för allvarliga korruptionsanklagelser, men i den ryska ekonomin finns noll intresse av att åtala ryska oligarki- och bankirklassen, som sitter vid makten.

  Frigör sig ukrainska folket från detta över 32 år ekonomiska och oligarkiska förgångna står i princip det ryska ekonomiska köksbordet på tre ben.

  Det är därför det är detta kriget. Det rör pengar i de ledande ekonomiska klasserna i den ryska och ukrainska ekonomin.

  • @Johan de Naucler 6 september, 2023 At 16:27
   ”De oligarkiska kretsarna i dessa länder äger korsägande investeringar och företag i varandras länder; ryska oligarker äger ukrainska tillgodohavanden och ukrainska oligarker som Porosjenko och Kolomojskyj äger tillgångar i Ryssland.”

   Dina ”teorier” stämmer inte alls med verkligheten. All ryskägande har beslagtagits av nazimyndigheterna. Ze ”takvåning” på Krim har beslagtagits av krimmyndigheterna. Så sluta spekulera med detta ämne, hitta på någonting annat

 9. Såg nu att den första brittiska Challenger 2 stridsvagnen skjutits sönder av ryssarna och att London inte tänker ersätta den.

  Kriget kostar Ukraina USD100 000 000 dagligen enligt den avgående försvarsministern Reznikov. En f.d. analytiker hos Pentagon menar att Reznikovs öppenhjärtighet i den frågan var en av anledningarna att han fick gå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here