Öppet brev för fredlig demokratisk lösning i Venezuela överlämnades till utrikesministern.

2
2047
Öppet brev till utrikesminister Wallström överlämnas 11 februari 2019.

Ja, jag vet. Detta publicerades 12 februari – dagens datum – men 2019. Brukar mot kvällen återpublicera en relevant artikel som publicerades för precis ett år sedan – om jag hittar en.

Läs själv: Vad tycker Du?

Öppet brev med undertecknande föreningar och organisationer fram till överlämnandet:

Öppet brev till utrikesministern från en lång rad föreningar!

Margot Wallström inför valet 2018. By News Oresund – 20180824_Margot-Wallstrom_7134, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71999321

Många personer har stött detta Öppna brev till dåvarande utrikesminister Margot Wallström men namnimnsamlingen är nu avslutad. Brevet överlämnas till UD kl. 12 11/2 2019.

Jag bedömer lugnt att detta Öppna brev är lika aktuellt idag. Ingen ändring är känd av Sveriges inställning i denna fråga. Har Du någon annan åsikt?

* Sprid gärna. Jag är åter tillfälligt och begränsat avstängd från Facebook. Ville själv dela detta på siter för Assange, yttrandefrihet, Journalistförbundets. Facebook skrev i morse. “Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till söndag kl. 07:35.


”Till Utrikesminister Margot Wallström

Med syfte att bidra till en fredlig och demokratisk lösning på konflikten i Venezuela vill vi härmed till svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström framföra våra synpunkter på hur Sverige bör handla för att bidra till en fredlig utveckling i Venezuela.

Vi beklagar djupt att vår utrikesminister medverkar till att dra in Sverige och EU i USA:s planer på militär intervention i Venezuela. Sverige måste istället arbeta för en fredlig lösning på konflikten i Venezuela och stödja de initiativ som syftar till att upprätta en dialog mellan regeringen och oppositionen. Både Mexiko och Uruguay samt Vatikanen har tagit hoppingivande initiativ till fredssamtal som Venezuelas legitime president* välkomnar. Det är också uppenbart att USA inte har stöd i Latinamerika, där flertalet, dvs 19 av 35 länder i OAS (Organization of American States) tagit avstånd från den självutnämnde Guaidó och håller fast vid sitt samarbete med president Maduro. Och Margot Wallström har bara med sig 11 av EUs medlemsländer.

Sverige har tidigare bidragit till fredssamtal i El Salvador, Guatemala och Colombia och vi uppmanar Sveriges regering att fortsätta på den fredliga vägen. Sverige måste arbeta för att EU ska upphöra med nuvarande sanktioner och ensidiga tvångsåtgärder som drabbar Venezuelas folk. Vi vill också uppmana Sveriges regering att inte bidra till den s.k. humanitära hjälp som USA förbereder som täckmantel för en militär intervention. Att häva sanktionerna är bästa sättet att förbättra Venezuelas ekonomi.

Sverige måste värna om internationell rätt, respekt för Venezuelas självbestämmande och principen om icke inblandning i länders inre angelägenheter. Det är venezolanerna själva, i samråd med det internationella samfundet, som bör komma fram till lösningar inom ramen för grundlagen och med respekt för folkets självbestämmande. Det är inte USA:s och EU:s** sak att välja president i Venezuela eller något annat land.

Förenta Nationernas Generalsekreterare har starkt understrukit att det varken är USA:s eller något annat lands sak att erkänna andra medlemsstaters statsledningar, det ankommer bara på Generalförsamlingen, som också fortsättningsvis erkänner Venezuelas statsledning.

Sverige måste följa FN och respektera det venezolanska folkets vilja, uttryckt i val som har rättsligt stöd i Venezuelas grundlag. Sverige måste värna om de mänskliga rättigheterna och demokratin och avvisa alla aktioner som kan förvärra läget i landet och riskerar att driva fram ett inbördeskrig och även krig i hela Latinamerika och Karibien.

Låt oss inte bidra till att återskapa det oerhörda mänskliga lidande, som med USAs stöd plågade folken i Brasilien, Chile, Argentina, Bolivia, Uruguay m fl länder på 70-talet, något som många idag i Sverige bosatta flyktingar och ättlingar till dem kan vittna om.”

Stockholm 2019-02-07

Sveriges Fredsråd, SWEDHR (Swedish doctors for Human Rights), Folket i Bild Kulturfront, Svensk-Kubanska Föreningen, Kubaner för Kuba, Venezuelanätverket, Hands off Venezuela, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (avdelning Sverige) Kommittén för Internationell Solidaritet, Comité 5 de Octubre, Estocolmo,Argentinare för Seger, Sverige, BRASSAR – Brasilianare i Sverige, för demokrati, Melin Newen Mapuföreningen, Jaime Pardo Lealföreningen, Tidskriften Liberación, NicaraguaSolidaritetskommittén ”Carlos Fonseca Amador”, LatinamerikaSolidaritetsnätverket, RESOCAL , Bolivianska Kulturföreningen Tiwanacu, Svensk-Ecuatorianska Vänskapsföreningen, Föreningen för Kulturell Integration AIC, Solidaritetsföreningen med El Salvador – Stockholm, Latinamerikanska solidaritetsföreningen Radio Bahía, Peruanskt kulturellt centrum, Riksförbundet Víctor Jara, Latinamerikanska föreningen för Mänskliga Rättigheter, Göteborg


Personer som inledningsvis har stött det öppna brevet
Agneta Norberg, Anders Romelsjö, Eva Björklund, Martin Lööf, Vania Ramírez
Inger Fredriksson, Christer Themptander, Birgitta Holm, Jan Strömdahl, Maj Wechselmann, Ulf Hultberg, Hans
Hjälte, Eva Brita Järnefors, Maj Wechselmann, Henning Süssner,
Dick och Miriam Emanuelsson, Luis Villalobos Castillo, Kemal Görgü, Ulla Björklund, Barbara Brädefors, Per
Letell, Christine Vaple, Ingrid Bergström, Olof Bergström, Ingvar Folkesson, Christer Lundgren, Ullakarin och
Hans Skagerlind, Sören Hjertqvist, Eduardo Rueda, Loreto Labbe, Per-Olov Käll, Erik Åke Setreus, Lars Drake,
Leif Elinder; Jan Erik Romson, Per-Olof Jönsson, Amineh Kakabave, Irene Molina, Sten-Erik Johansson, Martin Österlin, Gil Tarschys, Henrik Johansson, Inger Johansson, Bosse Johansson, Larseric Bergqvist, Monika
Widegren, Ingemar Lund, Pieter Söron, Lasse Hermanson, Agneta Sundin, Gunnar Silvermo, Gladys Denovan,
Hans Norelius, Harald A. Von Schlippenbach, Ann-margret Lövling, Jeannette Escanilla, Torbjörn Björlund,
Ann-Margarethe Livh, Torsten Johansson, Birgitta Lardell Sten-Erik Johansson, Anita Persson, Peter Lamming,
Kjell Bygdén, Per-Olof Joensson, Kristina Saxerud, Kerstin Larsson, Mats Werning, José Fernandez, Niklas
Lindgren, Lars Göran Wadström, Henrik Linde, Sigyn Meder, Roland Hedayat, Per Melin, Ulf Bjerén, Björn
Larsson, Kajsa Ekis Ekman, Jan-Erik Gustafsson, Ann Kristin Hedmark, Rås Lennström, Charlotte
Thornberg Johanna Palm, Lennart Palm, Ulf Sparrbåge, Sven Wollter, Olle Sjöberg, Dennis Källerfors, Åsa
Örnberg, Johan Clason, Natalia Martnell, Inga Palmer, Stefan Johansson, Eamonn O’Reilly, Marcela Davila,
Daniel Hernandez, Hervor Björne, Kjell af Forselles, Kristina Hillgren, Lourdes Cervantes, Kerstin Käll, Erik
Danielsson, Siv Harriman, Börje Pettersson, Erik Andersson, Alborz Sigrevi , Clemens Lilliesköld, Tony
Gustavsson, Lennart Wiborgh, Hugo Stenström, Sten Sandberg, Ulf Bjerén,
Carina Hansson, Kjell Strandberg, Anton Karlsson, Lennart Welander, Per Åkerlund, Jan Hammarlund, Hasse
Nilsson, Leif Stålhammar, Börje Andersson, Paavo Bergman, Gunnel Claesson Rönn, Bosse Strömbäck, Eilert
Tallenhed, Torsten Olsson, Pis Jacobsen Sven Ruin, Crister Olsson, Martin Gustavsson, Birgitta Malefelt, Jan
Freidun Taravosh, Ingrid Erlingson, Judith Skörsemo, Jan Hinderyd, Jacob Johnson, Karolina Palm, Jan
Christensen, Göran Widegren, Christer Carneby, Eva Myrdal, Thorbjörn Ställborn, Inger Aparicio, Jan
Christensen, AnnCharlotte Hult, Zahira Sarhan, Irene Andersson, Peer Hovden, Lasse Antonsson, Raija
Karlsson, Lina Lo Gillefalk, Moa Franzén, Birgitta Norlin Nyrén, Lennart Söderberg, Said Heidare, Dine
Malmsten, Margareta Vogel, Liisa Saukko, Maria Lupe Díaz, Henrik Hedinge, Rolando Zanzi, Gilda Córdova,
Hugo Cordóva, Carlos Romero, Valeriano Dinamarca, Victoria Andersson, Angel Perez, Isabel Mejia, Henrick
Torrijo, Lucy Perez, Per Bengtsson, Bertil Kilner, Sanna Kilner, Elin Wollin, Ove Nordström, Miriama Nanne, Arash Moosavi.


*Maduro omvaldes till president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%). Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder, som Spaniens förre premiärminister och Ecuadors förre president, och som har rapporterat att valet gick korrekt demokratiskt till. Andra valobservatörer har sagt detsamma, och EU:s kritik av presidentvalet saknar stöd.

Föregående artikelTrumps budget: Mer till militären, mindre till vård och sociala behov, 20 % underfinansiering.
Nästa artikelNationell Klimatstrejk
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. https://www.independent.co.uk/voices/venezuela-crisis-coup-maduro-guaido-us-troops-un-iraq-a8767506.html
    Läs vad professorn i internationell rätt och FN-rapportören Alfred de Zayas skriver i frågan. Förutom att fördöma inblandningen som Sverige medverkar i berättar han om en spanskledd internationell grupp som mellan 2016-18 bedrivit underhandlingar för att åstadkomma en intern kompromiss i Venezuela där regeringssidan och oppositionen skulle enas om ett program för att lösa de interna politiska motsättningarna. När det utarbetade dokumentet skulle undertecknas i februari 2018 drog sig oppositionen plötsligt undan och vägrade, liksom de vägrade att delta i presidentvalet som enligt deras egna önskemål hade tidigarelagts.
    Vi ser här samma mönster som före kuppen i Ukraina där de Tysklands, Frankrikes och Polens utrikesministrar stod som garanter för en kompromiss som tidigarelade presidentvalet, bara för att följande dag frångå avtalet och släppa fram kuppmakarna. I Jugoslavien fanns ett färdigt avtal som bosnierna på USA:s inrådan vägrade underteckna och kriget blossade upp igen. USA:s modell är den som tillämpas: inga förhandlingar utan våldsam konflikt är det som gäller. Även i Mellanöstern har förhandlingslösningar avvisats om och om igen, med början från Kuwaitkrisen 1990.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here