Trumps budget: Mer till militären, mindre till vård och sociala behov, 20 % underfinansiering.

10
1103

Detta är en kort rapport, dels i form av en video från CBSN och dels litet text.

Budgeten på 4,8 biljoner (4 800 000 000 000) dollar är kraftigt underfinansierad med omkring 20 %. Hans uppger att budgeten ska kunna bli balanserad inom 15 år.
Den innebär en mindre ökning av militärutgifterna, som ökat kraftigt sedan Trump tillträdde. Vidare en minskning av budget för matkuponger, studentlån och Medicaid, dvs. hjälp till vårdkostnader för de fattigaste. här.

Nedskärning med 2,1 biljoner i inhemska program (läs social service, vård, miljö mm) planeras för de kommande 10 åren.
En minskning med 21% till utländskt bistånd planeras.

Sådana nedskärningar strider helt mot Trumps tidigare budgetar som inneburit ökningar av tidigare nedskurna försvars- och inrikesprogram, tillsammans med tre omgångar med anslagsräkningar. Han planerar en nedskärning omedelbart av 5% – 37 miljarder dollar – av icke-försvarsprogram som demokraterna vill ha och 2% nedskärningar i sådana program årligen framöver.

Budgeten väntas inte bli antagen.

Kommentar: Jag är ingen ekonom, men vågar ändå påstå att budgeten visar svagheten i USA:s ekonomi, som prisas så särskilt av president Trump. Men också av många ekonomer. Tiotals miljoner i USA är mycket fattiga och lever på matkuponger. Bakom tillväxtsifforna i ekonomin finns en ganska stor arbetslöshet dold av ändrad definition på begreppet. Medianlönen i industrin är inte högre än 1974 som Nobelpristagaren Joseph Stiglitz påpekar. Joseph Stiglitz: Sanningen och myten om USA:s ekonomiska utveckling under Trump.

Jag erinrar mig rapporter i samband med presidentvalet 2016 som sa att Sanders var den demokrat som hade störst chans att besegra Trump. Five Stunning Facts About the 2016 Election.

Men han blev inte nominerad, delvis åtminstone pga av att han blev bortmanövrerad av det egna partiet. USA-Demokraternas ledning har odemokratiskt motarbetat Bernie Sanders.

Föregående artikelPulitzerprisvinnaren Chris Hedges: Utopisk social ingenjörskonst leder ofelbart till katastrof. Är det så?
Nästa artikelÖppet brev för fredlig demokratisk lösning i Venezuela överlämnades till utrikesministern.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

  1. En pervers form av keynesiansk ekonomisk politik. Stimulera ekonomin med hjälp av ökade utgifter för militär, inte byggande av infrastruktur och välfärdssatsningar. Det kan ge en del kortsiktigt, men på sikt ger alla sanktioner och hot mot andra länder fiender. Resultatet är att fler och fler överger dollarn vilket kan bli ett dråpslag mot USAs ekonomi och i förlängning ge allvarliga störningar för den globala ekonomi. USA är ofelbart på väg ner. Snart återstår dess enorma militära kapacitet som de som har makten kan lockas att utnyttja i ren desperation.

    • Skrev du det inlägget som ”adjungerad professor emeritus, SLU” eller …?
      Vi är många som undrar även här i Austrialien.

  2. Alla i kongressen vet att det är fruktlöst att föreslå pengar till infrastruktur trots att exempelvis 50 000 broar har dömts ut.Man låter broarna rasa samman år efter år vilket resulterar i många dödsfall.Skolorna får knappt ngt stöd och många är rena rivningshus.Städerna håller någorlunda ihopa men när man kommer utanför storstäderna så lappas det och lagas provisoriskt i hopp om bättre tider.När man ser Kinas enormt snabba progression inom storstadsbyggen och infrastruktur,förstår man att USA redan nu har svårt att hänga med.

    • Det är inte kongressens uppgift heller.
      Du blandar ihop USA med Sverige. USA är absolut ingen centralstyrd planekonomi.
      Samarbeten är lokala i USA. Delstat, kommun, privat m.m. Konstigt nog är postväsendet statligt.
      U.S Mail fungerar bra vad jag vet. Förmodligen mycket bättre än privatiserade Post Nord.
      Jag vet till exempel att man i USA återställt många vattendrag till dess naturliga skick efter alla förra seklets vattenkraftutbyggnader som skadat både flora och fauna. Lokala miljörörelser har varit framdrivande.
      Något som verkar svårare här i Sverige. Vi har tillsynsmyndigheter här i Sverige som heter Länsstyrelser. Men jag tycker de liknar tandlösa tigrar och kanske får dagarna att gå genom kaffedrickning och skriva ihop mängder av rapporter?
      För arkivering.

      • Nej, USA är till stor del en petrodollar-”ekonomi” som bygger på luftpengar! USA:s ekonomi är helt beroende av petrodollarns fiktiva värde för att de ska kunna köpa allt i utlandet som de inte kan producera själva. USA:s industri och export är inte i närheten av att kunna generera de värden som skulle behövas för att de skulle kunna importera allt de gör eller hålla igång sin militära förtryckarapparat. Det är där petrodollarn kommer in men jag förstår att arbetarklassen gärna betalar mer för oljan för att USA ska kunna fortsätta med att parasitera på resten av världen med sin fake-valuta. I USA förstör man grundvattnet med fracking för att få upp de sista resterna av oljan och sprätter ut miljoner ton med giftiga gödningsmedel för att kunna fortsätta jordbruket på de allt magrare jordarna i mellanvästern. Miljöförbättringar? Pyttsan…Dra den om Rödluvan också när du ändå berättar sagor!

  3. ”När man ser Kinas enormt snabba progression inom storstadsbyggen och infrastruktur,förstår man att USA redan nu har svårt att hänga med.”

    USA är redan moderniserat.
    USA kan lägga energi på miljöarbete istället vilket Kina absolut inte förmår eller har någon möjlighet till.
    Länder som ni kommunister omhuldar är ofta eländiga miljöbovar.
    Inte alla förstås men många.
    Men som vanligt är det förstås inte deras eget fel?

    • Detta är en faktisk fråga och ingen politisk.För tredje gången meddelar jag dig att jag är opolitisk och har alltid varit och behöver inte ta politisk ställning till ngn fråga.För mig blir det en begränsning om jag måste solidarisera mig med ett visst parti.

    • Moderniserat? Du har tydligen aldrig varit i USA…De har fortfarande luftledningar i städerna…ser ut som 1800-talet. Spana in gatorna när du ändå är där…Grop efter grop och stora hål som aldrig lagas. Infrastrukturen håller verkligen på att kollapsa och jo, folk klagar men förgäves. Pengarna till vägar och annat förskingras precis som i Sverige!

  4. Kära arbetarklass !! Kina är världen största tillverkare av batterier och då menar jag även de som används i Teslabilarna och liknande.Ganska säker på att alla de batterier du använder är tillverkade i Kina.Dom har världens största industrier för vindkraftverk,solceller etc.Miljöarbete och alternativa kraftkällor är av en prioriteringsgrad som inte har sin motsvarighet i övriga världen.Dessutom en ekonomi som är så stark att inom 5-10 år har de passerat USA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here