Överste Jacques Baud: ”Irans attack var perfekt planerad och extremt framgångsrik”

8
1089

Ingress på steigan.no Ett inlägg av överste Jacques Baud är en före detta medlem av schweizisk strategisk underrättelsetjänst, specialist på östeuropeiska länder och chef för FN:s fredsoperationsdoktrin. Han var engagerad i förhandlingar med högsta ryska militär- och underrättelsetjänstemän omedelbart efter Sovjetunionens fall. Inom Nato deltog han i program i Ukraina och särskilt under Maidan-revolutionen 2014.

I den här intervjun förklarar han det iranska vedergällningsanfallet mot Israel och förklarar varför det var både perfekt planerat och mycket framgångsrikt.

Det är ungefär raka motsatsen till vad norsk media berättar, så det kan vara värt att höra vad en militärexpert tycker om detta. https://steigan.no/2024/04/oberst-jacques-baud-irans-angrep-var-perfekt-planlagt-og-ekstremt-vellykket/

Red: Motsatsen ockå vad etablerade svenska media berättar. Olika uppfattningar finns även bland läsare av Globalpolitics.se. Bifogar länkar till andra arbeten av Jacques Baud avslutningsvis.

____________________________________________________

Det finns inget överlagt eller spontant med Irans vedergällning. När det gäller folkrätten var den fast förankrad i artikel 51 i FN-stadgan, som ger den angripna parten rätt att svara på en attack.

Artikel 51 säger:

Ingenting i denna konvention ska begränsa den naturliga rätten till individuellt eller kollektivt självförsvar när ett väpnat angrepp har gjorts mot en medlem av Förenta Nationerna, förrän säkerhetsrådet har vidtagit de åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla internationell fred och säkerhet.

För det andra såg den iranska ledningen till att USA skulle hålla sig borta. De två länderna har alltid hållit diplomatiska backkanaler öppna.

Iran hade tidigare berättat för CIA-chefen William Burns om attacken. Burns ska ha träffat iranska representanter i Oman.

Han fick höra att iranskt straff var oundvikligt – och om USA blev inblandat skulle alla amerikanska baser attackeras och Hormuzsundet blockeras. Burns ska ha sagt att USA inte skulle göra något om inga civila kom till skada. Iranierna sa att målet skulle vara en militärbas eller en ambassad.

Iran höll sitt löfte till USA och USA stod vid vad Burns de facto hade lovat. USA bistod med flygplan, men bidrog inte till eskalering och har inte riktat någon attack mot iranska intressen.

Attacken var vederbörligen underrättad. Israel fick gott om tid att flytta strategisk utrustning och vapen från de områden som skulle attackeras och Iran var noga med att bara träffa militära installationer. Därmed gav de heller inga argument för eskalering.

Själva attacken genomfördes i tre vågor. Först en svärm av billiga drönare som mestadels sköts ner nästan alla. Baud förklarar att det också var syftet. De skulle bara anlita israeliskt luftförsvar och därmed ge Iran sina koordinater. Därefter kom en våg av ganska enkla missiler som också till stor del sköts ner. De hade för avsikt att bana väg för den tredje vågen. I den tredje vågen använde Iran mer avancerade vapen, och de träffade sina mål. Av videon kan man se att det rörde sig om missiler som kunde utföra komplicerade undanmanövrar för att ta ut Israels järnkupol.

Det viktigaste med Irans vedergällning var två saker: för det första att försvara sin suveränitet, för det andra att skicka en stark signal.

Iran kunde inte låta konsulatattacken gå obesvarad. Det skulle ha varit att acceptera en kränkning av suveräniteten. Här uppnådde Iran sitt mål.

Den starka signalen till USA, Israel och resten av världen är att Iran är kapabelt att överlista Israels luftförsvar och vid behov inleda tunga och mycket destruktiva attacker mot Israel.

Denna signal har tagits emot och uppfattats i Pentagon, och den måste förstås i IDF. Israel är inte längre osårbart, utan mycket sårbart, och kan därför inte räkna med att fortsätta att trakassera sina grannar utan konsekvenser.

Denna attack gav Israel dagar att förbereda sig.

Det kommer de inte att göra nästa gång, om de gör något så dumt som att attackera Iran igen. Irans utrikesminister har sagt att planerna har godkänts och är klara. Du behöver bara sekunder för att omsätta dem i handling.

Detta har förändrat geopolitiken på helt avgörande sätt.  Det ger också en gnutta hopp om att det är möjligt att skapa fred i Mellanöstern.

Det är också av stor vikt att Iran höll sina allierade i Moskva och Peking underrättade hela tiden och att de har full backcover där. De har även baksida i BRICS+, där de varit medlem sedan nyår. Den arabiska gatan stödjer Iran oavsett om man är shia eller sunni och den globala södern gör detsamma.

Relaterat
Den ryska krigskonsten: Hur väst ledde Ukraina till nederlag 1 januari 2024. Jacques Baud
Jacques Baud – ger han en trovärdig bild av kriget i Ukraina och dess bakgrund?
Det stora mötet om Ukraina i Stockholm 25 mars. Del 1.

Föregående artikelKlimatmanifestation! Kom!
Nästa artikelUkraina drar sig undan från nästan färdigt avtal med Ryssland om Svarta Havet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vi Palestina vänner gillar att se och höra samling sionister och marktjuvar grina och oja och aja.
  Och vi säger: MERA, MERA av det tills Palestina blir helt FRITT!!! From the River to The Sea Palestine Will Be Free!!! Ya 🤗🤗🤗

  Under tiden sipprar nyheter om att USA bad Iran att tillåta apartheid israel att göra ett symboliskt anfall. Svaret blev NJET🤣 🤣 🤣

  https://thecradle.co/articles/exclusive-us-makes-failed-bid-for-iran-to-allow-symbolic-strike-by-israel

  • Den 12 april 2024 provsköt de ryska strategiska missilstyrkorna (RVSN) en ICBM (interkontinental ballistisk robot) från testplatsen Kapustin Yar i Astrachan-regionen (oblast). Missilen träffade testområdet Sary Shagan i Kazakstan, som ligger cirka 1 600 km österut. Förutom att säga att det är en ICBM, avslöjade RVSN inte den exakta typen av missil som den avfyrade. Det ryska försvarsdepartementet (MoD) sa bara att uppskjutningen genomfördes för att testa ett ”perspektivmissilsystem”, samt för att bekräfta ”stabiliteten hos missiler i tjänst”. Testet har ansetts vara en framgång av både inhemska och utländska militära observatörer och analytiker. Men i kombination med det ganska okonventionella vinglandet och manövrerandet av missilen lämnade denna nivå av hemlighetsmakeri av det ryska försvarsministeriet, som inte setts sedan det (första) kalla kriget, många frågor obesvarade.

   Vissa källor, särskilt de i den politiska västvärlden, rapporterade att missilen i fråga var 15Zh55ME ”Topol-ME/Yars-E”. Men bortsett från spekulationer kan vi inte veta säkert vilken typ av ICBM det var. Faktum är att det avstånd på vilket provskjutningen genomfördes skulle kunna tyda på att missilen i fråga endast var en interkontinental ballistisk robot till namnet, eftersom dessa vanligtvis avfyras mot testplatsen Kura i Kamtjatka, som ligger mycket längre österut och därmed är mycket mer lämpad för att testa verkliga interkontinentala ballistiska missiler. Som tidigare nämnts uppvisade missilen en ganska ovanlig vingling och manövrering. Sådan vektorisering är verkligen unik, eftersom inget annat land än Ryssland har utvecklat sådan teknik för avancerade ballistiska robotar. Från och med den legendariska ”Topol”, särskilt ”Topol-M”-varianten, har de flesta ryska ICBM:er denna förmåga.

   Den nyare och mer avancerade RS-24 ”Yars”, som nu utgör huvuddelen av Rysslands strategiska arsenal, den mest kraftfulla i världen, ärvde också denna förmåga. Det har gjorts flera iterationer av denna ICBM, varav en i huvudsak är en ”förkortad” version av ”Yars” (med ett steg borttaget) känd som RS-26 ”Rubezh”. Utplaceringen av denna missil lades officiellt på is i mars 2018 eftersom RVSN prioriterade antagandet av den strategiska HGV (hypersonisk glidfarkost) ”Avangard”. Enligt uppgift var det tänkt att RS-26 skulle återlanseras 2027. Men sedan USA ensidigt lämnade INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) redan 2019 verkar den ryska militären ha justerat sina planer därefter. Den särskilda militära operationen (SMO) påskyndade verkligen denna förändring.

   Det bör noteras att även om ”Rubezh” officiellt är en interkontinental ballistisk missil, placerar dess strategiska inverkan den i praktiken i kategorin IRBM (ballistiska medeldistansmissiler). År 2012 sköts RS-26 upp från kosmodromen i Plesetsk i nordvästra Ryssland och träffade testplatsen Kura cirka 5 800 km österut. Men varannan testuppskjutning genomfördes från Kapustin Yar och träffade Sary Shagan. Det nu nedlagda INF-avtalet definierar alla ballistiska missiler med en räckvidd på 3 000-5 500 km som en IRBM, vilket innebär att ”Rubezh” faller precis utanför den kategorin om dess maximala räckvidd tas med i beräkningen. Ändå innebär det faktum att det har använts på mycket kortare avstånd sedan dess att det i praktiken är en IRBM. Och det är precis så Nato ser det. Detta gör RS-26 till en efterföljare till RSD-10 ”Pioneer” som hade en identisk strategisk inverkan.

   Sedan 2018 har ”Rubezh” i praktiken blivit ett ”svart projekt”, med liten eller ingen information om dess utveckling eller implementering. Nyare rapporter tyder dock på att aktiviteten kring denna missil har varit allt annat än vilande. Den krypande NATO-aggressionen i Europa, liksom de djupt destabiliserande åtgärderna från USA och dess vasaller och satellitstater runt Rysslands gränser, inklusive i Mellanöstern, tyder på att Moskva verkligen behöver en missil som denna. Det faktum att den också kan bära en MIRV-nyttolast (multiple independent targetable reentry vehicles) ger RVSN oöverträffade slagmöjligheter på mellanavstånd. Ingen makt i Nato, inklusive USA självt, har något som liknar detta, särskilt när det gäller RS-26:s manövrerbarhet, vilket ger den praktiskt taget immunitet mot ABM-system.

   Det vanliga ABM-försvaret (anti-ballistic missile) är nämligen redan en extremt svår uppgift på grund av den stora hastigheten hos sådana vapen. Eftersom ballistiska datorer måste beräkna banorna för alla ICBM eller IRBM som avfyras mot deras position (eller vilken position de är tänkta att försvara) för att möjliggöra avlyssning, gör utformningen av sådana missiler för att vara manövrerbara den uppgiften i praktiken omöjlig. RS-24 ”Yars” som ”Rubezh” baserades på har redan visat förmågan att ständigt vingla och till och med ändra sin vektor. Man kan bara förvänta sig att RS-26 har exakt samma kapacitet. Denna ryska teknik är helt unik, eftersom vanliga ballistiska missiler inte kan göra så komplexa manövrar. Faktum är att vinglande nästan alltid tyder på att det är något fel på missilen och det slutar vanligtvis med att den kraschar eller missar sitt mål.

   Det senaste testet sänder alltså ett mycket tydligt budskap till den politiska västvärlden. Om Nato överväger möjligheten att trappa upp sin aggression i Europa kommer sådana åtgärder säkerligen att mötas av ett snabbt svar. Detta kan också inkludera den krigförande alliansens senaste engagemang i Mellanöstern, där USA och dess regionala vasaller har övervägt attacker mot Iran. Moskva kände säkert till Teherans vedergällningsattacker mot Israel, vilket innebär att den senaste provskjutningen var ytterligare en varningssignal till det politiska väst att Ryssland inte kommer att tolerera några storskaliga attacker mot Iran, eftersom det skulle destabilisera situationen vid dess södra gränser. Det är också ett budskap om att ”Rubezh” effektivt upphäver alla NATO:s ABM-system i Europa, samtidigt som det kyler ner det alltmer hökaktiga beteendet hos några av dess europeiska medlemmar som Frankrike och Storbritannien.
   Källa: InfoBrics

 2. ”A Holy of the Holies was shattered in the Holy Land as Iran staged a quite measured, heavily choreographed response to the Israeli terror attack against its consulate/ambassador residence in Damascus, a de facto evisceration of the Vienna Convention on diplomatic immunity.”

  Pepe Escobar,

 3. Tack vare detta självförsvars attack kommer/eller är det redan förändringar igång vad gäller hela regionen. Iran har slut på tålamod. Israels lekar och ständiga eskaleringar genom åren är slut. Usa villl heller EJ ha öppet krig mot Iran då dom vet att hela regionen kommer explodera då, där allierade också kommer kliva in. Som Irak och dess miliser, från norr hisbollah i Libanon men även Syrien och Jemen kommer vara till mycket nytta. Det var jävligt bra att Iran äntligen svarade. Men de jag tycker är lustigt är när man hör EU vassalerna. Vare sej det är Tyskland eller självaste Frankrikes Macron. Macron säger upprepat att vi måste isolera Iran och utöka sanktionerna. ISOLERA Iran OCH utöka sanktionerna. Den här korkskallen har EJ lärt sej SKIT av ALLA 16 TUSEN SANKTIONER mot ALLT ryskt och allt som har med Ryssland att göra dessa över 2åren. Lycka till med att isolera och utöka sanktionerna säger jag bara. Iran är nytillträdd medlem i Brics och har Gott om vänner. Sanktionerna kan man stoppa upp i arslet. Usa har redan utdelat nya fräscha sanktioner i detta nu. Iran gör affärer med andra. Dessa Usa Nato EU länderna är verkligen såå tragiska. Tiggaren Zelenski och hans klantskalle till utrikesminister gråter öppet dessa dagar och utpressar sina herrar otroligt nog. Ge oss mer pengar GENAST ge oss mer vapen GENAST. Behandla oss också som Israel. Varför är det denna särbehandling mellan Ukraina och Israel. Bla bla hit och dit. Det blir er tur snart när vi förlorar kommer Putin efter er mot Rumänien, Moldavien och Polen sa dom😂Vi skyddar er glöm inte de. Asså detta dårskap går ju EJ hitta på. Ukraina skyddar INGET annat land. Men propagandan och desinformationen DAGLIGEN över två års tid har självfallet fått fäste. Men Iran gjorde en mycket bra viktig sak som kommer ha påverkan i regionen hädanefter, men även i relationen till Israel. Israel kommer tänka extra gånger hädanefter vad gäller dom olika terrorattentat man ständigt kör med. Och Gaza folkmordet är högst pågående och EJ slut heller

  • Vi få se vilket pris usa/väst är beredda att betala för att skydda/säkra folkmördar regimen israel. Att bedöma av uttal från kollie sunak, så är väst beredd att offra en miljard liv för att säkra ynka 4 miljoner marktjuvar. Det är slavens aritmetik och geopolitik – att offra allt för husse🙀

   Världen ser det och utbrister oj stackars västerlänningar…

 4. Jättefint att Baud berättar det, som 6 av 8mdr människor vet (dvs i längden inte går att lägga locket på, i ’västmedia’), att sionistterritoriet inte klarade av en väl genomförd slapstick. Vad som är mer intressant är varför Baud var involverad i majdan ooch ’program’ i urkraina, och förhandlingar’ efter sovjetunionens fall (och plundringsvågen där, under 10år). Att sedan en sådan ärkeskurk som burns (en washingtonsk!! ciakriminell) uttalar sig om ett främmande’ territorium) öht har haft en talan (om civila!), tyder på hur räddhågsna parasiterna är. Kräken måste visa det ynkliga de besitter, och ”varna”. Madre de Dios, så patetiskt

  • Du kan lyssna på Baud i denna intervju med Daniel Davis som är veteran från Irak och Afghanistankriget, belönad med medaljer.
   Då får du svar på varför Baud var i Ukraina under Maidan. Han arbetade åt Nato under 5 år, åren 2012-2017. Han arbetade också som expert åt UN Han hade i uppdrag att reformera Ukrainska militären år 2014 efter Maidan. Därför har han bra insikt i Ukraina.

   Det fanns redan ett avtal mellan Ryssland och Ukraina om att Ryssland skulle ha trupper på Krim.
   Det fanns också ukrainska trupper på Krim, de var i stort rysktalande och 90% av dem bytte sida, när de stora demonstrationerna började i protest att man skulle ta bort ryska språket som ett offentligt språk efter Maidan. Det var då de rysktalande reste sig upp mot kuppmakarna i Maidan.

   I Donbass fanns absolut inga ryska trupper säger Baud, han var där och skulle undersöka varifrån rebellerna fick sina vapen och det visade sig att det var ukrainska soldater som bytte sida och gick över till rebellerna och tog med sina vapen.
   Även ukrainsk underrättelsetjänst har bekräftat att det var ingen rysk militär i Donbass, Vilket däremot Zelensky ljög om, och Väst media publicerade.

   De vi fått höra i nyheterna den senaste tiden är långt ifrån verkligheten, säger han.
   Det är väst som uttalar sig mest krigiskt anser han ex när Trust gick ut och sa att hon var reda att gå in i ett globalt krig, och hade inga problem med att trycka på knappen. Helt otroligt av en ledare i Väst säger Baud, som anser att Ryssland är mer rationell i sin retorik, talar alltid om kärnvapen i respons från provokationer från väst.
   Speciellt Baltstaterna är långt från verkligheten, arroganta när det gäller Ryssland..

   Jag har aldrig hört honom någon gång fördöma att Ryssland gick in i det pågående kriget där Ukraina krigade mot sin egen befolkning i Donbass.
   Han har stor förståelse för varför de var tvungna att gå in och hjälpa Donbass. Vilket han sagt i flera andra intervjuer.

   https://www.youtube.com/watch?v=3blJYEH3Ovw

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here