Han pekade ut Stig Engström 1991 ”I princip det jag skrev i Proletären 1991”

26
3958
Olof Palme. Bild: Låt oss klara upp Palmemordet en gång för alla. (https://www.facebook.com/groups/266363486905354/)

I en artikel här 20 minuter in på presskonferensen igår Skandiamannen Olof Palmes mördare del av en större komplott? Skrev om det för 2 år sedan. återgav jag en del av Olle Minells artiklar i Proletären och nämnde hans intervju med Stig Engström 1989.
Chefsåklagaren Krister Petersson nämnde också tidningen Proletären i sin presentation igår.

Jag tycker att Stig Engströms anmärkningsvärda och öppna framträdande i samband med mordet och därefter på kvällen mycket väl kan ses som en kamouflagehandling för dölja den riktige mördarens flykt. Men jag har inget särskilt stöd för detta – efter vad jag vet – och förstår att man kan kalla detta för en spekulation. Notera dock att Stig Engströms mångårige chef på Skandia, Alvar Lindencrona, ledde den hemliga antikommunistiska Stay behind-rörelsen, som skulle aktiveras om Sverige blev ockuperat av Sovjetunionen.

* Man vill nu har information om vilka undersökningar som skett för att undersöka om Stig Engström ingår i en konspiration – eller hur?*

Jag får nu med tillstånd  återpublicera ett större utdrag ur en artikel på Proletärens hemsida från igår ”I princip det jag skrev i Proletären 1991”


”I princip det jag skrev i Proletären 1991”

I morse presenterade åklagare Krister Petersson sin lösning av Palmemordet. Enligt Petersson borde den så kallade Skandiamannen Stig Engström utretts och åtalats för mordet redan 1986 eller 1987, men då Engström är avliden sedan 20 år läggs utredningen ner.

Olle Minell, som bevakat Palmemordet för Proletären, håller med om att Engström borde utretts ordentligt redan då det begav sig. I övrigt är han inte imponerad av vad som presenterades på presskonferensen.

Det är pannkaka. De redovisar ju i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären. 

Olle Minell hade förväntat sig att åklagare Petersson skulle komma med någon avgörande ny bevisning.

De säger att de har topsat släktingar till Stig Engström, men de har inget att jämföra med och NFC kan inte knyta några kulor till något vapen. Det finns ingen teknisk bevisning.

När Skandiamannen-spåret fick ny fart för två år sedan sa Olle Minell att den Palmehatande moderaten Engström absolut kunde vara en del i en större konspiration för att mörda statsministern. Det håller han fast vid, liksom att han inte tror att det var Engström som sköt.

I ett minst sagt märkligt PM från den 9 februari 1987 förklaras vittnesuppgifter som beskriver Engström med att det med största sannolikhet varit någon annan, väldigt lik Engström, som siktats. Tre dagar senare avskrivs Engström ur utredningen.

De skulle naturligtvis ha utrett honom ordentligt 1986-87 istället för att avskriva honom. Men det gjorde man inte. Det blir också en del i mörkläggningen, för Holmér skulle köra sitt PKK-spår.

– Hela syftet är att kunna lägga ner utredningen. Utredarna lämnar precis allt öppet. Det finns ingen motivbild, och om Engström var ensam eller ingick i en konspiration kan de inte heller slå fast. Det är väldigt tunt och skandal att skriva av det på sådana grunder.

Med Lisbet Palme i livet hade man inte kunnat hålla den här presskonferensen. Hon pekade ju ut Christer Pettersson, som inte har någon likhet med Engström.

– Det kan mycket väl finnas bäring i det (Sydafrikaspåret), men då har de naturligtvis haft hjälp för att försvinna på Stockholms gator.

Jag tror fortfarande att gärningsmannen har trådar in i den konspiration som jag tror ligger bakom mordet. De trådarna leder in bland högerextrema poliser och in i Säpo, rakt in i statsapparaten.

Föregående artikelUSA omgrupperar i Europa – flyttar 9000 man från Tyskland till Polen.
Nästa artikelUtrikesministern ordnade möte om kärnvapenfrågan men går förbi huvudfrågan, kryper för USA och vilseleder.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Förundersökningen är nu nedlagd men du kan förstås fortsätta att tro vad du vill.
  Själv tycker jag det har gått så lång tid att mordgåtan inte längre känns intressant.
  Men jag minns mycket väl när det hände.
  Jag var hyfsat ung då och pigg på arbete och uträtta något som jag alltid varit.
  Det var tidigt en lördagsmorgon, tror jag, och jag var nere i källaren och snickrade hyllor. Kraftiga hyllor som fortfarande finns kvar. Jag hade radion på när jag jobbade som jag så gott som alltid hade då. Det gick så mycket lättare arbeta med det sällskapet men varför vet jag inte idag. Sedan tio-femton år tillbaka tycker jag precis tvärs om. Radion är bara störande när man gör något. Eller störande överhuvudtaget.
  Men tillbaka tidiga morgonen 28 febr 1986.
  Sändningen avbröts för meddelandet att Sveriges statsminister blivit skjuten till döds (eller mördad) på öppen gatan utanför en biograf.
  Jag la direkt hammare och spik åt sidan för att lyssna. Med en klump i halsen. Hur kunde något sådant hända? Och här i Sverige? Det kändes bara så overkligt. Senare följde jag utvecklingen på TV och fick upp ögonen på ”polisspåret”. De var något mysko med det. Som en hund låg begraven där. Men fokus låg på andra spår. Mest på ’utanförskaparen’ Christer Petterson som fru Palme identifierade som mördaren. Tja, vad skulle man tro? Det jag trodde var att det fortfarande var något mysko med det där ”polisspåret”.

  Det var 1986. Men vem bryr sig om ett mord på öppen gata i Sverige 2020 trettiofyra år senare.
  På 1950-talet kunde det heta ”Kära mor”. 2020 sjuttio år senare kan det istället heta ”knulla din mamma”.
  Sverige är sannerligen förändrat.

 2. OLOF PALME SA INTE ”JA OCH AMEN!” NÄR DET GÄLLDE KÄRNVAPEN….som Peter Hultqvist.
  ”……. Olof Palme v ar ju också ordförande i den s k Palmekommissionen som verkade emot kärnvapen. OP drev frågan om en kärnvapenfri zon i norden och det skapade mycket oro i USA.
  Det var i detta sammanhang Palme fick en informell inbjudan av Michael Gorbatjov, generalsekr. för Sovjetunionens kommunistiska parti. Vita huset och pentagon blev mycket oroade eftersom Natos underrättelsetjänst räknade med att reformpolitikern Palme skulle diskutera frågor med reformpolitikern Gorbatjov, framför allt sin skandinaviska fredsplan, som påstås innefattat Danmarks och Norges utträde ur Nato och en påskyndad demilitarisering av Finland.” (Dan Hörning..Sanningskommissionen om Mordet på Olof Palme)

 3. Fler saker jag inte förstår med den här presskonferensen. Lisbeth var ju övertygad om att Christer Pettersson var den skyldiga. Det var den hon såg när hon instinktivt vände sig om för att se varifrån skotten kom. Hon ifrågasätts ju inte heller utan bara att någon annan kunde ha hållit i vapnet. Om hon såg Christer Pettersson borde ju hans vittnesmål vara högst intressant. Ingenting fick vi veta om vad han berättat under alla förhör med honom. Han borde ju haft första parkett till vem som höll i vapnet. Finns hans vittnesmål någonstans att läsa?

  Andra skumma uttalandet vara att de båda kulorna var så tillplattade och förstörda att de inte kunde knytas till något vapen. Ändå provsköt utredarna 288 olika vapen. Man kan undra varför.

  Om man vill vara konspiratorisk (och det vill man ju) 🙂 De kanske redan visste att Stig Engström var den skyldige. Och att han hade en konspiration bakom sig som via Stay behind rörelsen, Säpo och i slutändan USA ville röja Palme ur vägen av skäl som ovanstående kommentator skrivit. Om de hade häktat Engström under hans levnad kunde han ju avslöjat hela konspirationen om han brutit ihop. Och det var för stort för att få komma fram.
  Nu med hans död är ju den risken undanröjd.

 4. Högst märkligt ingen förståsigpåare här ens snuddar vid det verkliga problemet med Palmeutredningen.
  Socialismen.
  Eller snarare den socialistinspirerade partistrukturen.
  Det är nämligen så man måste förstå Palmeutredningen.
  Mordet på Olof Palme är egentligen inte en allmän angelägenhet.
  Det uppmärksammade mordet är i första hand en angelägenhet för det Socialdemokratiska Partiet.
  Det Socialdemokratiska Partiet och dess anhängare är i första hand en grupp människor och kärnan i den gruppen vill ha den totala makten över samhället.
  Därav angelägenheten för politiska tillsättningar av personer med makt.
  Blir den makten begränsad söker partiet istället SAMARBETEN.
  Så har det blivit idag men inte 1986.
  Förundersökningens initiala skede är det viktigaste vilket partiet förstod.
  Just därför måste förundersökningsledaren vara partitrogen.
  Hans Holmér var socialdemokrat. Liksom naturligtvis Lisbeth Palme.
  Där är själva kärnan. De båda plus många fler var partikamrater och som sådana blev förhållandet dem emellan fullt naturligt. Där fanns ett outtalat mål att i första hand skydda partiet.
  Jag var säkert inte den enda som förvånades över det tvärsäkra utpekandet av Christer Pettersson som för mig då inte var särskilt trolig gärningsman. Vad hade han för särskilt motiv för en sådan handling?
  Christer Pettersson skulle också senare frikännas under festliga och triumferande former.
  Kanske han till och med var socialdemokrat och medaktör i den Socialdemokratiska taktikteatern, både med och mot sin vilja?

   • Jag menar att lojaliteten till det socialistinspirerade partiet medvetet undergräver brottsutredningen.
    Det blir fullt möjligt genom att för utredningen försöka välja ut ”rätt” personer.

    Partiet Socialdemokraterna försöker göra samma sak nu med Coronautredningen.
    Socialdemokraterna vill ha politiska tillsättningar i stället för expertis.

    Jag har inga särskilda band till socialismen så för mig är den inget svårt att lämna.
    Mina politiska åsikter styrs helt och hållet av miljön.
    Dessutom är jag ingen kollektiv människa. Jag är snarare familjär.
    Den förtrogna mindre kretsen. Men fördenskull kan man samtidigt vara sällskaplig och utåtriktad.
    Social distansering är inget problem för mig. Jag kan lika gärna betrakta det som privatlivets frihet.
    Du kanske saknar folksamlingar men jag gör det inte alls.
    Den anpassningen var för mig inte svår.
    Men visst. Lite sociala kontakter måste även jag ha.
    Som de flesta andra.

    Sverige styrs av en sjuk politik där de senaste månaderna tusentals fallit offer på den Socialdemokratiska tillitens altare.

    Men den här mannen klarade sig tack vare sina barn som protesterade mot den onödiga massdöden.

    https://samtiden.nu/2020/06/egentligen-skulle-jag-ha-varit-dod-jag-lever-tack-vare-mina-barns-raddningsaktion/

    • Är det inte en aning spekulativt att mena att ”lojaliteten till det socialistinspirerade partiet medvetet undergräver brottsutredningen.” – under de gångna 34 åren?

     Jag är mycket kritisk mot Sveriges ”Coronapolitik”, men noterar att dödligheten är högre i Belgien med dess liberale premiärminister och i Storbritannien med dess höger PM.

     Mycket låg i bl.a. Kina, trots att landet inte hade erfarenheter från andra länder att repliera på. Kanske har tusentals där räddats av ”Kommunistpartiets” politik?

     • Kanske är ett bra ord i det sammanhanget. Kanske därför ditt ordval?
      Vad som hänt i Kina upplever jag som vi inte säkert vet.

      Men din första fråga. Mördades Olof Palme för han var socialist?
      Nä, jag tror faktiskt inte det därför då hade många fler socialister blivit mördade och det händer inte så där jätteofta.
      Vad jag minns av Olof Palme var han en politisk vågdelare.
      Många älskade Olof Palme som politiker medan andra hatade honom. Få var oberörda.
      Vad jag hade för attityd till Olof Palme minns jag inte riktigt.
      Så smått intresserad av politik hade jag hunnit bli men inte i någon dualistisk form av det goda och det onda.
      Men Palme var nog inte riktigt min typ. För mycket intellektuell.
      På den tiden ville jag ha enkla budskap.
      Enkla budskap för enkla människor.

     • Palme var en ovanligt USA-kritisk socialist. Att liksom John F Kennedy söka avspänning mellan USA och Sovjetunionen kan vara farligt.

     • En politiker med enkla budskap som jag minns var Gösta Bohman.
      Ungefär lika lättlyssnad som schlagerfantasten Thore Skogman 🙂

   • Jag tror han blev mördad för att han var en spärrvakt mot de svin som idag håller i makten via media och sociala medier, som bisarrt nog vissa envisas med att betrakta och länka till.

    Dessa medier är i maskopi med finanskapitalets terroristiska krigsförbrytelser. Idag har dessa massmördande svin makten över folkets trynen.

    Folket i sin tur vet om detta, men skiter i det. Så ytligt sitter viljan till världsfred.

 5. Det som jag finner mycket märkligt är;
  Hur kunde händelsen sammanfalla så exakt efter att paret Palme helt oplanerat korsade Sveavägen med sikte på hörnet Tunnelgatan och just där dök Stig Engström plötsligt upp med en laddad magnumrevolver i det ögonblicket.Därtill att en helt vanlig kontorsmänniska går omkring med ett sådant kraftfull dödande vapen i foklvimlet, på väg hem tii sin familj från jobbet.Lite som en nål i en höstack och än mer än så.

  A

  • Vi vet inte
   – om Engström hade en laddad revolver;
   – vem som sköt. Engström kan ha agerat utåtriktat för att ta bort uppmärksamheten från mördaren, både i det akuta läget och senare. Har man undersköt vilket arbete Engström ev. uträttade på sitt Skandiakontor på fredagkvällen?

   • Om Skandiahuset var hemlig ledningsplats för svenskt Stay Behind så kanske man hade vapen i ett skåp någonstans på kontoret, lätt åtkomliga för invigda som Engström.

 6. Jo men visst och frågorna du retoriskt ställer, lyftes inte under Peterssons presentation i Onsdags.Så där menar jag att så länge man inte borrar sig ned på djupet i dessa centrala frågor, går det inte att helt lägga locket på.

 7. Ingenting tyder på att Engström någonsin haft vapen, han frias av ögonvittnet L. (chevamannen), som i sitt vittnesmål specifikt anger att Engström kommer till platsen från Skandias port ögonblicket efter att gärningsmannen gett sig av i rask men lugn takt mot trapporna vid Tunnelgatan. Vittnen ser alltså gärningsmannen, skotten, fallet och hur Engström ankommer när allt redan hänt.

  Däremot finns Christer Andersson (GH, gärningsmannaprofil 8), licenserad ägare till den enda Magnum .357 som inte provskjutits av polisen. Bodde 15 min från brottplatsen, skicklig skytt, enstöring, dokumenterad Palmehatare med motivet aktieförluster pga skattehöjning. Vägrade inkomma med vapnet vid uppmaning, påstod sig ha sålt vapnet till någon i Kungsträdgården, sköt sig när polisen knackade på. Av psykologisk expert Åsgård utpekad som sannolik gärningsman, ingen kommer i närheten.

  GW blev besviken. Han trodde åklagare hittat vapnet och skulle peka ut Christer Andersson, som mycket pekar på. Det enda åklagaren gjort är att peka ut någon som redan friats av vittnen och lägga ner utredningen. Fiktiva anekdoter om ”polisspår”, ”sydafrika”, ”kurder”, krut till Irak mm tjänar bara till att förvilla. Där finns en sannolik gärningsman, med vapen och motiv. Honom har Kling och Klang bara ignorerat, för att inte tala om ”Anki” som stötte ihop med gärningsmannen vid toppen av trapporna och fisk hans dna på sin jacka. Ingen intresserad, vare sig av henne eller hennes jacka.

 8. Stay behind har bland flera privatspanare förekommit som den sammanbindande faktorn. Det verkar som mer än ett sammanträffande att Palme mördas ett stenkast från huset där Stay behind -möten ägde rum och där chefen hade haft sin arbetsplats och där även Engstöm arbetar i ett speciallåst rum. Och i raden av sammanträffanden har vi William Colby som på femtiotalet jobbade på ambassaden och hjälpte till att sätta upp Stay behind i Sverige och sedan under 80-talet blev Reagans CIA-chef. Reagan är känd för att ha släppt loss CIA för att utföra dåd som tidigare ansetts otänkbara. Man försökte t.ex. skjuta ned Gaddafis plan över Italien men tog fel på plan och sköt ned Itavias passagerarplan.

  Finland hade en avslappnad relation till Sovjetunionen på den tiden och det upphörde aldrig att förvåna med vilken paranoia Sovjetunionen bemöttes i Sverige med u-båtsjakter och annat. Det är en förmodan att Palme kan ha mördats inte pga. sin verkliga Rysslandspolitik utan pga. den paranoia som rådde kring denna.

  Engström har av Leif GW Persson och andra ansetts som mindre sannolik gärningsman. Men hans roll kan ha varit att gömma undan mordvapnet eller annars underlätta för förövaren.

 9. Det märkliga är att åklagaren hänger ut Engström, som vittnet ger alibi. Det finns inga riktiga spår till stay behind-rörelsen, det enda riktiga uppslaget är Christer Andersson. Med vapen och motiv. Lösa åsikter om hemliga sällskap är bara fantasier, men där finns en riktig gärningsmannaprofil med vapen och motiv. Som sköt sig när polisen knackade på. Konstigt att de inte väljer honom så här i efterhand, hypotesen Engström är redan eliminerad av vittne på plats, han kom dit efteråt. Det är ju redan klarlagt.

 10. Enligt en Sifo-undersökning nu via SvD reoe bara 19 % av Stig Engström mördade Olof Palme.

 11. Rationellt är att misstro en hypotes som så direkt motsägs av vittne på plats, den klumpiga hanteringen av Christer Pettersson har kanske också satt spår. Vittnet Inge Morelius som såg hela förloppet säger att gärningsmannen stod och väntade i Dekorimas hörne, dvs inte följde efter Palme från biografen utan var på plats i förväg. Engström kom dit efteråt.

 12. Egentligen erkänner åklagaren att man inte har haft något att gå på. Det egentliga ärendet var att lägga ner utredningen, och det har nu gjorts med eventuella protester eliminerade när alla pratar om Engström istället. Kanske lyckad strategi, men familjen Engström är inte nöjd, förstås.

 13. Motiv, möjlighet och medel. Christer Andersson mördade Olof Palme. CA ägde det enda vapnet av märket 357 magnum Smith & Wesson som aldrig lämnats in. CA såg makarna Palme på in på biografen Grand när han var ute på sina dagliga vandringar. CA hatade Palme, och det blev inte bättre av att han gick i konkurs dagen innan då Palmeregeringen höjde omsättningsskatten och börsen rasade. CA gick hem till Hälsinggatan i Vasastan och hämtade sin revolver, han visste när filmen slutade strax efter 23.00. CA bytte kläder och begav sig till Sveavägen, följde efter Palme och sköt honom på lämpligt ställe. CA är Grandmannen med den stirrande blicken vid Grand 21.00 och efter 23.00.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here