USA omgrupperar i Europa – flyttar 9000 man från Tyskland till Polen.

9
2340
Bild från Terje Alnes blogg.

USA ska dra tillbaka 9 500 soldater från Tyskland men har sedan kvar 25 000 man Antiwar.

Tillbakadraganet är knappast impopulärt. Redan 2018 uppgav 82 % i Tyskland att det inte förtroende till USA som allierad, medan en dubbelt så hög andel, 36 % hade förtroende till Ryssland som partner, och än fler, 43 % hade förtroende till Kina. här.

RT

Polen hoppas bli ny värd för amerikanska trupper om de dras tillbaka från Tyskland enligt premiärminister Morawiecki. Pål Steigan: USA trekker 9500 soldater ut av Tyskland – og flytter de fleste til Polen
”Jag hoppas djupt att till följd av de många samtal som vi hade … en del av de trupper som är baserade idag i Tyskland som avlägsnas av Förenta staterna … verkligen kommer till Polen,” sade premiärminister Mateusz Morawiecki till radiostationen RMF 24 på lördagen.

Enligt Der Spigel informerade USA inte sin Nato-allierade Tyskland om sina planer. Vem kan inte tycka att detta är nonchalant?

Fortfarande har USA en militär kontroll i Tyskland, med 21 militärbaser och med kärnvapen på tysk mark.

I Tyskland finns opinion mot kärnvapennärvaron.Dietmar Bartsch, som leder partiet Die Linke i Förbundsdagen hör till dem som kräver det.

Medan Polen välkomnar att USA stationerar kärnvapen där. Är dom riktigt kloka?

Gnabbet mellan Tyskland och USA intensifierades förra månaden när Angela Merkel tackade nej till Donald Trumps inbjudan att personligen delta på ett G7-toppmöte, med hänvisning till pandemin.

Vidare, USA:s senatorer vill införa en ny lagstiftning på torsdag som skulle medföra sanktioner mot alla företag som tillhandahåller certifiering, försäkring och hamnfaciliteter för Nord Stream 2-relaterade aktiviteter. Förslaget har det ”intressanta” namnet ”Protecting Europas Energy Security Act” vilket Tyskland avvisar

Nedan en liten film om fordon från USA på väg till övningen ”DEFENDER EUROPE 20”

Relaterat
USA lägger sig i Tyskland politik och får stark kritik där. Tänk om Kina bar sig åt så!
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelTappar Piketty bort ideologin?
Nästa artikelHan pekade ut Stig Engström 1991 ”I princip det jag skrev i Proletären 1991”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. ”Medan Polen välkomnar att USA stationerar kärnvapen där. Är dom riktigt kloka?”

  Jo, Polen är kloka. Det går bra för Polen. Det verkar vara just i forna Östeuropa som dagens kloka länder finns.
  Eller kanske snarare efterkloka?

  Men visst finns länder som man kan tycka inte är riktigt kloka.
  Dessvärre upplever jag mitt eget land just blivit ett sådant land.
  Framtiden i Sverige ser allt annat än bra ut 🙁
  Du som är så politiskt insatt. Jämför då gärna Sveriges utveckling med dito för Polen.

  • Jag är inte så väl insatt i förhållandena i Polen. Noterar Wikipedias beskrivning ”Under den nationalkonservativa PIS-regeringen (Lag och rättvisa) har Polen reformerats genom en samhällsrevolution vilken utlovades av partiet i valet 2015. Inom offentligheten har myndighetschefer, bland annat inom kultursfären, blivit avskedade på grund av politiska skäl. Likaså har domstolarnas självständighet försvagats, vilket även innefattar landets författningsdomstol. När det gäller media har landets Public Service rensats på kritiska personer och är numer att jämställa med en propagandakanal för Jaroslaw Kaczynski.”

   • Washington vill flytta sina trupper, som enligt uppgift är utrustade med kärnvapen, från Tyskland, där de för närvarande är stationerade, till Polen, närmare Rysslands gränser.
    Det ryska utrikesministeriet har varnat för att de redan komplicerade förbindelserna mellan Moskva och Nato kan bli ännu värre om USA flyttar sina trupper från Tyskland till Polen, i linje med de senaste förslagen.
    ”Förändringar gjorda i strukturen för den amerikanska militära närvaron i Europa att flytta dem närmare de ryska gränserna kommer inte bara att förvärra den redan spända situationen inom området för global säkerhet på kontinenten, utan kommer också att hämma försök att starta en konstruktiv dialog mellan Ryssland och Nato”, sa departementets taleskvinna Maria Zakharova under en pressmöte.
    Zakharova fortsatte med att säga att en sådan omfördelning av amerikanska styrkor skulle strida mot de avtal som träffades mellan alliansen och Ryssland. Medan hon tror att det skulle välkomnas varmt i Polen.
    Ryssland anser att överträdelsen av dessa avtal vara oacceptabelt.

  • @arbetarklass
   Man kan inte jämföra utvecklingen i Polen med Sverige, det är att jämföra äpplen och päron.
   Medan Polen har fått EU-bidrag på ca €20 miljarder årligen fram till för några år sen, har Sverige årligen betalat och fortfarande betalar till EU-budget ungefär lika mycket.

   Vilket annat land i Östeuropa som det går bra för??

   • Jag minns att Polen var tvungna att hjälpa Sverige med skogsbränder för några år sedan. 2018 tror jag det var.
    Den lilla humanitära supermakten uppe i Norden som likt musen som röt i FN pekar finger åt ’demokratiska’ brister i andra länder ser inte längre ut att ens klara sina egna problem.

    I Bibeln finns en bra liknelse:
    ”Han skulle hjälpa sin broder att ta bort stickan ur ögat men märkte inte bjälken i sitt eget”

    Men inte bara det. Den rödgröna regeringens plus deras trofasta myndigheter brister i hanteringen av Corona epidemin börjar så smått börjat likna en praktskandal. Man måste förstå grannländerna tar avstånd.
    Offra några tusen människor samt påfresta sjukvården är jag säker på var deras plan för att rädda ”ekonomin” och skatteuttagen som gladeligen disponeras till vänsterregeringens egennytta.
    Nu tycks heller inte det lyckas när förutsättningarna blivit så dåliga att stoppa en andra smittvåg i sommar.
    De andra länderna motade Olle i grind och lyckade förstärka hälsoläget på det sättet.
    Något som är fullt naturligt för mig.
    Sverige sin nya vana trogen öppnade grinden i stället och släppte in ”Olle”.
    Jag tror inte på öppna gränser och öppna samhällen.
    Varje land måste värna om sitt.
    Precis som en familj.
    Jag är ingen kollektiv människa. Det är i de mindre sällskapen och förtrogna sällskapen jag trivs bäst.

    Den ’regeringsvänlige’ mannen på Flashback som ivrigt agiterat för regeringens Coronahantering har nu slutat uppdatera sedan den 6 juni.
    Jag bara undrar varför och vart tog han vägen som var så flitig att argumentera?

  • Polen är mer eller mindre USAs nya soptipp. En glimrande framtid går landet tillmötes – ett land vars historia är mer eller mindre den av förslavning än till den ena än till den andra (super)makt.

 2. Ryssland reagerar. ””Förändringar gjorda i strukturen för den amerikanska militära närvaron i Europa för att flytta den närmare de ryska gränserna kommer inte bara att förvärra den redan spända situationen inom området för global säkerhet på kontinenten, utan kommer också att hämma försök att starta om en konstruktiv dialog mellan Ryssland och Nato ”, sa utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova under en pressmöte. Sputniknews: Moscow Warns Russia-NATO Ties Will Become More Complicated if US Moves Troops From Germany to Poland.

 3. Tyskland har varit ockuperat i 75 år. Det borde räcka, detta desto mer som landets författning påtvingades av jänkarna, i strid med stilleståndsavtalet.

  ALLA yankee-baser i hela Europa borde annars självklart stängas snarast. Europas självständighet är blott ett dåligt skämt så länge som dessa baser består. De har förvandlat oss till gisslan – och prioriterat bombmål – i det världspolitiska maktspelet ( = de anglosaxiska ”puritanerna”s strävande efter världsherravälde, ända sedan Oliver Cromwells tid).

  Ställer de polska PIS-dårarna upp för frivillig ockupation är det bara att hälsa lycka till, men glöm inte begreppet ”polsk riksdag” och exemplet https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Pi%C5%82sudski Pilsudski
  Statskupper brukar inte leda till stabila regeringar, och svekfullt beteende straffar sig ofta i det långa loppet.

  Självaste f.d. president Lech Wałęsa ojar sig över PIS utrikespolitik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here