USA lägger sig i Tyskland politik och får stark kritik där. Tänk om Kina bar sig åt så!

19
2478
Richard Grenell

Kritiserad USA-ambassadör lämnar Tyskland.

Den avgående amerikanska ambassadören i Berlin, Richard Grenell, har skällt ut en lagstiftare (parlamentsledamot) som kritiserat ambassadörens ”fientliga” inställning gentemot Tyskland. Ambassadören sa att han bara följde Washingtons politik och försvarade amerikanska intressen. När den kontroversielle ambassadören nu är på väg att lämna sin tjänst tog Andres Nick, en tysk parlamentsledamot och chef för landets delegation till Europarådets parlamentariska församling (PACE), till Twitter för att ifrågasätta Grenells insatser.

I årtionden har varje tidigare amerikanskt sändebud lämnat sin tjänst som ”en högt respekterad person och tillförlitlig vän till Tyskland”, skrev parlamentsledamoten i ett kritiskt inlägg och tilllade att Grenell var den enda som avvek samtidigt som han ”utfärdade hot som om han representerade en fientlig makt. ”Ambassadören, som aldrig tvekade att berätta för sina värdar om hur de borde uppträda, slog omedelbart tillbaka och argumenterade att Berlin bara ville att han skulle ”sluta be dem offentligt att betala för dina Nato-skyldigheter och kräva ett slut på Nord Stream 2” – den ryska rörledningen för naturgas till Europa, och Tyskland i synnerhet. Detta är USA: s politik.

Och jag arbetar för det amerikanska folket. Grenell har utsetts av Trump och har haft en ganska tornig relation med Tyskland från början av sin tjänstgöring. Ambassadören har upprepade gånger frivilligt lämnat oönskade ”råd” till Berlin i en rad politiska frågor, vare sig det är Tysklands handel med Iran, förbindelserna med Ryssland eller otillräckligt bidrag till Nato-budgeten. Det är för att inte tala om många andra kontroverser och misstag som han varit inblandad i, till exempel att öppet arbetat för att ”stärka Europas konservativa.” Det verkar som om ambassadören, som nyligen bekräftade sitt beslut att avgå, beslutade att agera på samma sätt fram till slutet och lämna med en knall.

Förra veckan, när Washingtons beslut om att dra sig ur Open Skies-fördraget (OST) utlöste oro i Berlin, kritiserade Grenell återigen tyska tjänstemän för att ”klaga på USA” och rådde att de satte press på Ryssland istället.


Kommentar:

Tyskland visar då och då kritik mot USA i olika frågor – i motsats till Sverige. Men utan att i grundens opponera sig mot USA:s krig- och statskuppsförsök. Några exempel.

”Den tyska utrikesministern Heiko Maas kritiserade USA:s tillbakadragande från fördraget och uppmanade den amerikanska regeringen att “ompröva sin inställning”. Han sa: “Vi uppmanar USA att återuppta sina fullständiga skyldigheter enligt fördraget. För oss är det uppenbart att vi kommer att fortsätta att genomföra fördraget och att vi kommer att göra allt för att upprätthålla det. ” USA ökar krigsrisken ännu en gång – Överger ensidigt “Open skies”

I slutet av december 2019 publicerade jag denna artikel USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner
Der Spiegel fann i en läsarenkät på nätet att 77 % anser att det inte är farligt för Tysklands säkerhet att lägga ut Nord Stream 2 medan 12 % anser det vara farligt bland 61 000 röstande.

Vidare beslöt USA att införa sanktioner mot företag som var involverade i detta. Tyskland reagerade starkt ”Sveriges Radio rapporterar 21/12 2019 “Förbundskansler Angela Merkels talesperson, Ulrike Demmer, fördömer nu på förmiddagen sanktionerna. Hon sa att det är ett slag mot europeiska och tyska företag och utgör en inblandning i interna angelägenheter. Ryska Gazprom väntas nu se sig om efter andra företag som kan ta vid där avhopparen Allseas slutade, men det innebär med all sannolikhet stora förseningar för projektet.” Även socialdemokraterna reagerar mycket starkt. Det nämns att USA:s sanktioner försämrar relationerna mellan USA och Tyskland.

SvT rapporterade 8 maj ”Arbetet med att lägga den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön står still sedan förra året. Knappt fem månader efter att USA införde sanktioner finns ingen tidsplan när arbetet kan återupptas, uppger bolagets talesperson Jens Mueller till SVT Nyheter. Samtidigt närmar sig ett ryskt rörläggningsfartyg området.” Fortsatt stopp för gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.

Och 26 maj rapporteras att gasleveranser och -priser har fallit nu när Nord Stream 2 är nära att byggas klar. här.

 

Relaterat.
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelEU – den stora bluffen!
Nästa artikelBra update om Julian Assange och intervju med hans advokat av Green Greenwald
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. En typisk representant av the exceptional shit nation US of A – imbecill, dristig och dryg. Tyskarna kallade denne nolla kort och gott Dummkopf. Han borde byta namn till Dummkopf

 2. SVT hade för några år sedan statsvetare på besök i aktuellt för att analysera och förklara högervindarna som blåste i Europa. Deras antydan var att det var Ryssland som stod bakom detta.Tyckte det var märkligt då så tydliga signaler kom från USA att de uppmuntrade högerkrafter i EU.Samtidigt kom nedanstående artikel i Svd den 5 juni 2018,Korta utdrag ur artikeln, som borde påvisa att diskussionen inte borde gällt Ryssland utan snarare USA.

  ”I Breitbartintervjun hyllar Trumpvännen Grenell ”vågen av konservativ politik” i Europa. Uttalandena har väckt vrede bland tyska politiker, som anser att den amerikanske ambassadören blandar sig i tyska och europeiska angelägenheter på ett otillbörligt vis.
  – Grenell beter sig inte som en diplomat, utan som en högerextrem kolonialofficer, säger Schulz till Der Spiegel.
  Grenell skapade uppståndelse i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt uppdrag som ambassadör twittrade att tyska företag gör bäst i att avveckla sin verksamhet i Iran.”

 3. Grenell är Trumps replik till dem som hävdat att han är homofob. Take that LBGT -folk, den burdusaste USA-ambassadören i Tysklands historia, lika odiplomatisk som Trump själv.
  Den tyska underdånigheten visavi USA är monumental och även om Grenell visat sig tondövare än normalt lär det inte innebära något trendbrott.

  Merkel, von der Leyen, ledande socialdemokrater och även nyhögern som annars kritiserar regeringen slickar USA:s stövlar rena dygnet runt. En journalist vid namn Tilo Jung har en serie korta videosammandrag på YouTube där han befinner sig vid tyska regeringens pressinfon och där ställer frågor till talespersonerna. Det är en fars och tragikomedi som ingen dramatiker kan överträffa. En undfallenhet och ett trixande med orwellianska formuleringar som får det tyska kommentarsfältet att kräkas av förakt för sitt lands politik och politiker.

 4. ”Tänk om Kina bar sig åt så!” Men, det gör de ju!
  Se bara på den aktuella kinesiska ”varningen” till Ebba Busch när hon använder beteckningen ”Wuhaninfluensan”. Kanada kallas ”Patetisk clown” när de inte släpper Huawei-dottern https://www.nyteknik.se/samhalle/kina-till-angrepp-mot-kanada-efter-huawei-dom-patetisk-clown-6996147?source=carma&utm_custom%5Bcm%5D=302913563,33270&=
  Sverige har ju varit lite av försökskanin när det gäller kinesisk mobbning i fallet Gui Minhai med många häftiga utfall gentemot bl a svenska journalister.
  Noterade att svenska YLE i sina nyheter kallade folkkongressen för ”gummistämpel” parlament. Undrar om de får en uppsträckning? Kan ju inte vara OK att säga sanningen?

  • Kan man rentav säga att det är tvärtom eller kan tolkas så. I Kina har Guni Min Hai, kinesisk medborgare och även svensk medborgare dömts för brott. (Är inte säker på att hans svenska medborgarskap erkänns i Kina.
   ”Den 24 februari 2020 meddelades att Gui Minhai dömts till tio års fängelse i en kungörelse från en domstol i staden Ningbo utanför Shanghai, för att olagligen ha tillhandahållit information till utlandet.[14]”

   Utrikesminister Ann Linde krävde då dels att Kina ska släppa Gui Minhai och samtidigt att man behöver mer information. Motsägelsefullt för att använda en lindrig beteckning.
   Gui Min-Hai är dömd för något som liknar spioneri eller hjälp år utländsk makt. Tyvärr finns lika litet detaljer från Kina som när SÄPO rapporterar om misstänkt spioneri i Sverige. Länder och generellt sätt förtegna då det gäller frågor om spioneri.

   Att en svensk utrikesminister lägger sig i på detta sätt och utan närmare kunskap om domen och det påstådda brottet är högst anmärkningsvärt. Egentligen värre än då en ambassadör lägger sig i annat lands angelägenheter.
   Utan närmare kunskap om hans påstådda brott saknas rimligen argument för att Gui Min-Hai ska släppas. Sverige accepterar inte att USA:s president vill att Sverige ska släppa ASAP Rocky. Rätt att kräva att Gui Min-Hai frikänns? Kinas ambassadör har reagerat starkt mot svenska politiska uttalanden om Kina. Om han reagerat för starkt kan diskuteras. Tidigare har Israels ambassadör reagerat mot kritik från Sverige. Nyligen reagerade Italiens ambassadör mot ett kritiskt uttalande av statsepidemiolog Tegnell om Italiens äldrevård. I Tysklandsfall har ambassadören kritiserat Tyskland för landets ställningstagande inom flera viktiga områden dock.

  • Kina har inte alls ingripit eller försökt styra svensk politik eller media, men man har kraftfullt protesterat mot den flod av uppdiktade mycket grova lögner och som media har producerat, och varför inte. Om någon i Kina skulle skriva att covid-19 dödar så många i Sverige därför att svenskarna tvättar sina latrintunnor i det vatten dom dricker, skulle ni säkert själva protestera och begära rättning. Det var nämligen vad en mycket känd journalist på en stor dagstidning skrev om Kina. Källan visade sig vara USA propaganda. Kina, olika Sverige, respekterar folkrätten. Alla med blodsband till Kina har rätt till medborgarskap som inte kan dras in, oavsett hur långt tillbaka de blodsbanden är. Israel och flera länder har liknande regel. Sverige struntar blankt i folkrätten. Kina accepterar inte dubbla medborgarskap inom Kina. Det betyder att ett utländskt medborgarskap inte accepteras, men det är inte olagligt eller straffbart. Kinas rättsväsende, även om lite omoget, är politisk och ideologis oberoende, olika svenska som är politisk styrt och baserat på ideologi som ”lika värde” eller ”värdegrund”.

   Medborgarskap förklarat.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/26/kinesisk-medborgarskap-forklarat/

   Domslutet finns här. Det var en offentlig rättegång efter en ovanligt grundlig polisutredning, och Gui Minhai erkände och hemställde att domen inte skulle överklagas.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/29/domen-gui-minhai-och-ondskans-gang/

   Ett av brotten har Gui Minhai offentligt beskrivit här, inför internationella journalister.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/27/vidriga-lognaktiga-falska-media-och-journalister-ni-borde-skammas/

   Vidare finns det information här, och Gui-svansen i Sverige är polisanmäld för grovt bedrägeri.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/26/brister-medias-bolder-av-logner-nu/

 5. Linksfraktionschef Dietmar Bartsch meinte: „Ein in Deutschland anwesender US-Botschafter, der auch Botschafter und nicht Politiker ist, könnte als Nachfolger von Grenell hilfreich sein.“

  Vänsterpartiets fraktionschef Dietmar Bartsch tyckte så här En US ambassadör i Tyskland som även är Diplomat och inte Politiker,vore förnämligt att iakttagas när Grenells ersättare utses.
  I tyska Epoche Times stod bl.a. att Richard Grenell ska bli permanent chef för de 17! olika Secret Services (som t.ex. FBI, CIA osv) i Amerika.

  • DEt är väl mer en passande att alla USAs spionorgan leds av en Dummkopf – det vore konstigt annars i eftersom USA leds också av en annan Dummkopf

 6. Detta är bara symptom på hur USA ser sig som världens över-stat och världshärskare som skall ha rätt att styra alla sina vasaller, Sverige en av dom. Vi ser samma sak i Hong Kong, Sydkinesiska Havet, Taiwan, Xinjiang, Tibet, Mellanöstern, Afrika, osv. Det är samma dröm som en gång japanerna, Stalin eller Hitler hade, en global envåldshärskare och global militärdiktatur där alla andra naturligt skall underordna och underkasta sig. Vi ser även den klassiska motreaktionen, att Kina, Ryssland Iran, Venezuela, med flera sluter sig samman i de facto allianser, precis som de allierade en gång gjorde mot Nazityskland.

  • Nej. Taiwan blev definitivt kinesiskt omkring 1683, något senare än då Skåne, Blekinge, Jämtland och Härjedalen blev svenskt. Sedan var ön en tid under japansk kontroll. Med hjälp av USA kunde Chiang-Kais Sheiks och hans Koumintang besätta ön sedan de förlorat inbördeskriget mot Kina 1949, och där upprätta en diktatur under många år.

 7. Nu byter du ämne. Kina mobbar alla länder som har kontakter med Taiwan. Taiwan är en demokrati med skydd för äganderätt och yttrandefrihet. Att diktaturen Kina inte erkänner demokratin Taiwan förvånar ingen, men det var inte vad frågan gällde. Kommunistdiktaturen Kinas tentakler är numera globala. Kina lägger sig i andra länder storskaligt.

  • Strunt? Alla länder så gott som har kontakter med Taiwan och Kina. Det är USA som storskaligt lägger sig i andra länders angelägenheter. USA är världsledande i statskupper, och stöd till statskupper i demokratier och världens främsta diktaturkramare. Säljer vapen till 3/4 av världens diktaturer. Även i Kina respekteras äganderätt. Viss yttrandefrihet finns. Detta visar de upprepade protesterna i Hongkong, som delvis tolererats. Olagliga protester och övervåld har slagits ned, som vi nu ser i USA. Utan att militär kallas in, vilket snabbt blivit aktuellt i USA. Sex bolag kontrollerar mediamarknaden i USA och har snarlik rapportering. Alla invånare övervakas i USA av NSA – läs Edward Snowdens bok t.ex.

   Kinas utrikespolitik är mycket fredlig, jämfört med USA. Ett av länderna har fört krig som dödat 3 miljoner människor detta millenium, skadat fler och drivit fler på flykt. Vilket? Ett av länderna säger upp viktiga internationella avtal. Vilket? Ett av länderna är ansvarigt för krig i 37 länder som dödat minst 20 miljoner efter Andra Världskriget. Vilket? Ett av länderna ha möjliggjort för förloraren i inbördeskriget att fly till närbelägen ö och där upprätta en diktatur. Vilket?

   * Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

   – 1953 Mossadeq i Iran 1953
   – 1954 Arbenz i Guatemala
   – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
   -2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
   -2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

  • Tja, ”mobbning” är trots allt bättre än USA:s strategi som är att bomba andra länder! Men Neuman anser väl det helt ok att bomba sönder andra länder??!!…”bombliberal” kallas det visst i finare kretsar!

 8. Kina har en internationell finmaskig förföljelse av Taiwan på alla nivåer, de hotar tom hotell på andra sidan jorden som upplåter sina lokaler till taiwanesiska event. Kina mobbar länder som har diplomatiska relationer med Taiwan, och Kina har mobbat ut Taiwan ur WHO. En japansk minister föreslog nyss att WHO skulle byta namn till CHO, ”china health organisation”. Sverige borde erkänna Taiwan, men kommer inte att göra det. Vi är lika modiga som på Hitlers tid.

  Kina kan hota Indien, Bangladesh, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam med vattenförsörjningen som hävstång genom vattenkraftsutbyggnaden i den stora floderna som startar i Tibet, invaderat av Kina 1951. Kina anföll Vietnam 1980 och hotar alla sina grannar med hegemonikrav över sydkinesiska sjön, samma hav kallas västfilippinska sjön i Manilla.

  Listan över amerikanskt försvar mot kommunismens expansion kan göras hur lång som helst, vi kommer aldrig att kunna tacka dem nog. Sovjetunionens marionetter spred sig över tredje världen, och USA hindrade många av dem. Tyvärr inte den i särklass värste, Mao. Det får vi betala för nu.

  • Detta är också ett svar till Thomas Åkerblad som framfört liknande synpunkter som Neuman:
   Taiwan är nästan lika kinesiskt som Gotland är svenskt. Taiwan blev definitivt kinesiskt omkring 1683, något senare än då Skåne, Blekinge, Jämtland och Härjedalen blev svenskt. Sedan var ön en tid under japansk kontroll. Med hjälp av USA kunde Chiang-Kais Sheiks och hans Koumintang besätta ön sedan de förlorat inbördeskriget mot Kina 1949, och där upprätta en diktatur under många år.

   Förståeligt att Kina reagerar mot USA-stödda separationssträvanden. Borde Sverige också göra om te.x. Ryssland eller baltiska stater ville separera Gotland. Kina har fört en ofantligt mycket frdedligare utrikespolitik än USA. Du spekulerar i att Kina kan utnyttja vattenkraften och nämner Kinas enda, kortvariga krig. Olika uppfattningarna finns om Sydkineska sjön och kontrollen över öarna där.

   ”Listan över amerikanskt försvar mot kommunismens expansion kan göras hur lång som helst. Detta millenium har 3 miljoner människor dött i av USA initierade krig som inte har ett dugg med ”kommunism” att göra. Detta gäller också många av USA:s krigshandlingar 1945-1990. Man motarbetade med krig nationella befrielserörelser. Läs även USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.

   • ”Listan över amerikanskt försvar mot kommunismens expansion kan göras hur lång som helst” Jo tack, USA:s sanslösa massmord runt om i världen har vi uppmärksammat, men vad är då kommunismens expansion för något otroligt ondskefullt som vi måste försvara oss emot?

    Tanken på en värld utan rikemän och jättelika bolag som förslavar oss och regelbundet startar krig expanderade utan tvivel vid tiden före och efter WWII.
    Den tanken var naturligtvis livsfarlig för kapitalisterna i väst och redan 1918 deltog USA och en hel rad västländer i det ryska inbördeskriget på dom vitas sida.

    Vid den tiden kan man knappast tala om kommunistisk expansion, iallafall inte expansion i den västliga bemärkelsen som innebar ständiga krig om rikedom och inflytande. Kommunisterna hoppades på att alla folk skulle resa sig till revolution och göra sig av med sina förtryckare, men det är en helt annan expansion. Där expanderar idéerna om rättvisa och fred på förtryckarnas och krigsgalningarnas bekostnad.
    Nu vet vi att det misslyckades och resulterade i brutala diktaurer, men att använda ordet expansion så slarvigt som Neuman gör ger en helt felaktig bild. Sannolikt är Neumans syfte också att ge just en felaktig bild. Lögn och bedrägeri har alltid varit vitala delar i överhetens försvarsmur.

    Efter WWII byggdes starka stater som Sovjetunionen och Kina upp och ledarna där fick oerhörd personlig makt. Kan man då prata om försök till kommunistisk expansion?
    Nej säger jag. Om Stalin haft expansion på agendan så skulle knappast Sovjetunionen lämnat Manchuriet efter sin totala seger över Japan och ingen hade ens försökt, eller för den delen kunnat, hindra dom från att ta Finland om dom ville. Men det gjorde dom inte. Stalin etablerade däremot en fullt förståelig buffertzon i Östeuropa, men att kalla det expansionism i samma mening som den västliga imperialismen och kolonialismen är fullständigt felaktigt.
    Kina har inte heller bedrivit några expansionistiska krig. Kriget mot Vietnam var inte ett sådant.

    Slutsatsen blir att USA:s ständiga krigande handlar om USA:s egen imperialistiska expansion av makt och inflytande och inte alls om försvar mot någon kommunistisk expansion.
    Hela begreppet kommunistisk expansion blir helt enkelt felaktigt när det används så som Neuman gör. Det finns ingen och har aldrig funnits någon sådan expansion.

  • Jaha Neuman, så Kina hotar med hegemonikrav på sina hemmavatten? Vad säger du om att USA är i sydkinesiska sjön och ställer krav? Eller att USA är i Atlanten, Norra Ishavet, Indiska Oceanen, Stilla Havet och ställer hegemonikrav? Det är ju fullständigt löjligt att jämställa Kinas agressioner med USA:s globala aggressioner och krig! Vore ju mycket mer trovärdigt om Neuman lärde sig att skilja på äpplen och päron! Att jämföra krigarstaten USA med med Kinas i sammanhanget modesta insatser på sin bakgård är bara löjligt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here