Projekt Jerusalem – bosättare tar över Palestinas enda flygplats

77
2220
Jerusalem. Ben Gurion flygplats. Bild:Wikipedia.

 

Detta är en ny artikeln av en av landets främsta experter på Palestina som Gunnar Olofsson besökt flera gånger.

Projekt Jerusalem; bosättare tar över Palestinas enda flygplats.

Jerusalems internationella flygplats, byggd under den brittiska mandattiden på 1920-talet, var länge Palestinas andningshål mot omvärlden – fram till att den israeliska ockupationsmakten, i samband med det palestinska upproret år 2000, helt stängde verksamheten. Området planeras nu i stället för nybyggnad av ytterligare bosättningar för judiska israeler på beslagtagen palestinsk mark.

Projektet ”Greater Jerusalem” har länge legat på olika israeliska regeringsbord och innebär att östra Jerusalem, ockuperat sedan 1967 och annekterat sedan 1981 – men egentligen tänkt att vara huvudstad i den palestinska staten – definitivt inordnas i det israeliska koloniala projektet.

Östra Jerusalem innefattar idag 14 olika israeliska bosättningar, med omkring 220.000 invånare, som kontrollerar 87% av marken. På återstående 13% kan palestinierna teoretiskt bygga – men i praktiken är det näst intill omöjligt. Av inlämnade ansökningar beviljas omkring 4%, väntetiden kan uppgå till 5-10 år och kostnaden för ett beviljat bygglov uppgår till mellan 50.000 och 100.000 dollar (450.000 – 900.000 kronor) per enhet.

Den stängda flygplatsen planeras nu för byggande av 15.000 till 25.000 nya bostäder, och i kampanjer med löften om nya shoppingcentra och utbyggd infrastruktur – bland annat en ny tunnel under Qalandia checkpoint för snabbare passage för bosättare – uppmuntras fler judiska israeler att söka sig bostad på de ockuperade områdena. Hittills har runt 700.000 israeler anammat idén att bo på ockuperad palestinsk mark.

Målsättningen med hela projektet är förstås en judifiering av hela Palestina, ett omöjliggörande av en självständig och livskraftig palestinsk stat vid sidan av Israel, och förvandlande av den palestinska ursprungsbefolkningen till en billig arbetskraftsreserv – utan egna medborgerliga eller demokratiska rättigheter – inlåst och kontrollerad av israelisk militär bakom murar och stängsel i en evig framtid. En vision som omvärlden i alla fall hittills inte haft så mycket att invända mot.

 

Föregående artikelVad händer i Ukraina i dessa dagar?
Nästa artikel”Skalka (stäng) luckorna, kan bli värre än finanskrisen!”
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

77 KOMMENTARER

 1. En av ”landets främsta experter på Palestina” har fortfarande inte förstått att det inte finns, och har aldrig funnits, en stat kallad Palestina. På det område han avser har det däremot funnits en israelisk stat som grundades för flera tusen år sedan och som idag fortfarande heter Israel.
  Därmed faller hela hans argumentation. Som så ofta förr.

   • Skulle det betyda att judarna inte har rätten till sitt ”urhem”?
    Du som beläst borde väl hört talas om Kanaans land?

     • Absolut sant men om man inte tar hänsyn till det religiösa perspektivet på frågan så kommer man aldrig att förstå problematiken med denna konflikt.

    • Det bodde redan folk i ”urhemmet” när israeliterna invaderade området! Du har väl läst om hur israeliterna skryter med de folkmord man utförde redan då i sin bok gamla testamentet som är en orgie i beskrivningar om hur de mördade folk!

     • Jo Benny, jag har läst det. Men ”orgie” är väl lite att ta i.
      Jag uppfattade det istället som en skönskrivning.
      Men det gör för mig Bibelns berättelse om judarnas historia trovärdig och således deras ”urhem”.
      Möjligen kunde vi slå fast att historien aldrig ändrat förhållandet.
      Hur ska man då tro att den konflikten någonsin går att lösa?
      Jag har inget annat förslag än gilla läget och acceptera endast en kan ha övertaget.
      Vilken beror faktiskt på dem själva.
      Det ensidiga ställningstagandet för den ena eller den andra parten har jag svårare för.
      Vad sägs om ett Dan Eliasson armband?
      Sluta skjut!

     • Konflikten löses givetvis med att Israel avskaffas och de länder som såg till att missfostret Israel grundades ska ta ansvar och betala för utrymningen!

  • ”En av “landets främsta experter på Palestina” har fortfarande inte förstått att det inte finns, och har aldrig funnits, en stat kallad Palestina.”
   ?

   Vad jag förstår är judendomen en statsbärande religion i landet Israel, bildat 1948.
   Med det som utgångspunkt är ingen Palestinskt stat möjlig i området med tanke på den pågående
   markexploateringen av det Palestinska folkets landområden.
   Eftersom cirka 50 % av befolkningen i regionen vars markområden Israel kontrollerar, inte bekänner sig till judendomen och därmed saknar möjligheter till fullvärdigt medborgarskap , bör frågan ställas utifrån ett nuvarande realistiskt och medmänskligt perspektiv.
   Vilken lösning ser Israelvännerna på denna konflikt, där utgångsläget befinner sig till deras omätbart enorma fördel, med tanke på maktpositionen, såväl ekonomiskt som militärt ?
   Så oavsett hur man ser på vad som sker är förlorarna det Palestinska folket, vilka i stor omfattning drabbas av fattigdom och fördrivning. Dessutom vars möjligheter att själva kunna bygga en fungerande stat helt saknar förutsättningar.
   Sammantaget är denna konflikt en skuld som vilar tungt på FN och den rika västvärldens historiska avtryck i den delen av världen. Ett pris som det Palestinska folket får betala dyrt.

   • Att ”palestinierna” får lida tycker även jag är tråkigt. Men det kan knappast Israel lastas för.
    Bakgrunden är den att Egypten, Syrien, Jordanien, Irak och Libanon med stöd av Saudiarabien, Sudan och Jemen 1967 (sexdagarskriget) förlorade ett anfallskrig mot Israel. Efter den förlusten samlades förlorarna i Khartoum och där beslutas det om TRE NEJ som innebar…
    NEJ till fred med Israel
    NEJ till erkännande av Israel
    NEJ till förhandlingar med Israel

    Sedan har denna inställning fått härska och det har ALLTID varit det arabiska sidan som gång efter gång tackat NEJ till alla fredsförslag.

    Om den ”palestinska” ledningen velat skulle man kunnat leva i fred och välstånd. Så jag håller med dig men klandra den som klandras bör.

  • Och din argumentation hör nog tyvärr hemma på historiens sophög Göran! Och inte har du läst historia heller….Historien började inte 1948 ser du!

  • 1. Palestina har en 4000 årig historia. Den som vill förneka det är en samling marktjuvar som vill roffa åt sig Palestiniers mark, hus/hem. Om Palestinas 4000 årig historia läs detta: https://www.globalresearch.ca/palestine-a-four-thousand-year-history/5667604

   2. Hela världen vet att ett rasistisk endast för judar enhet blev till 1948 med våld och utrensning av de ursprungliga folken – Palestinierna. Om den etniska rensningen av Palestinier läs här: https://www.globalresearch.ca/the-ethnic-cleansing-of-palestine-by-ilan-pappe/4715

   3. Apartheid israel är en styggelse som världen måste ta itu med och det allra helst meddetsamma! Annars kommer världen aldrig uppleva varaktig fred.

   Om detta vårt tids största fredshot läs här:
   https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

 2. Håller med Göran Thalen och beträffande Anders R inlägg så har det bott araber i området ett par tusen år.
  Landet Palestina har aldrig funnits och uppfyller inte 2021 kriteriet för att kallas land. Palestinier som folk är också hittepå som flera arabiska ledare påpekat.

  • ”Den här artikeln handlar om geografiska regionen Palestina. För andra betydelser, se Palestina (olika betydelser). En satellitbild från 2003 över Palestinaregionen med nationella gränser inritade. Observera att Golanhöjderna, som på denna karta markeras som israeliskt, är erkänt som en del av Syrien av alla FN-stater utom Israel.
   Palestina (arabiska: فلسطين, Filasṭīn, av grekiskans Παλαιστίνη; latin: Palæstina; hebreiska: פלשתינה, Palestina; syriska: ܦܠܫܬ, Falasṭīn, Filisṭīn) är en geografisk region som omfattar området mellan Medelhavet och Jordanfloden jämte andra närliggande områden.

   Namnet Palestina härrör ursprungligen från Filisteen, ett kustområde vilket enligt Bibeln ungefär motsvarar dagens israeliska kust och Gazaremsan.[1]

   Med Palestina av idag avses den arabiska stat som nämns i FN:s generalförsamlings så kallade delningsresolution nr 181 från 1947.[4] Avsikten med beslutet var att det skulle upprättas två stater, en judisk och en arabisk, och resolutionen innehöll en fördelning av de territorier som skulle tillfalla dessa båda stater. Den arabiska staten skulle bestå av Östra Jerusalem, Västbanken och Gazaremsan och till den judiska delen räknades det som snart kom att benämnas Israel. Wikipedia.

   • ”Med Palestina av idag avses den arabiska stat…”
    Detta är också en felaktig beskrivning av verkligheten. Låt mig (som enligt Benny inte kan min historia) ändå få lyfta fram densamma. Jag tar den korta versionen.
    I juli 1922 godkände Nationernas Förbund´s samtliga 52 medlemsländer (föregångaren till FN) det Brittiska Palenstina-mandatet och det historiska bandet mellan det judiska folket och landet.

    Mandattexten lyder förkortat:
    De allierade huvudmakterna (Storbritannien, Frankrike, Italien och Japan) har enats om att mandatstaten (Storbritannien) skall tillse förverkligandet av…..(Balfourdeklarationen). Det område som avsågs var nuvarande Israel och hela (Trans)jordanien.

    Som ett resultat av britternas dubbelspel och löften till de arabiska klaner, som påstods ha hjälpt till att störta det Osmanska riket, bestämde NF:s råd och Storbritannien två månader senare att det judiska nationalhemmet inte skulle omfatta området öster om Jordanfloden. Så ursprungligen innefattade löftet om ”det judiska hemmet” mer än det dubbla området i förhållande till idag.
    Området överlämnades istället till den hashimitiska släkten, en arabisk klan från Mecka tillhörande stammen Qurayshs.
    Sedan delades området upp ännu mer och den blivande staten Israel skulle bara få en bråkdel av vad som ursprungligen utlovats. Israelerna accepterade detta men inte den arabiska sidan utan startade krig mot Israel.

    Man ska vara medveten om att ett stort antal arabiska stater ”bildades” under samma period men ingen av dessa har ifrågasatts som legitima.

    Så varför ska den enda judiska staten i världen inte ska få existera?

  • Hela världen vet att en samling marktjuvar far ifrån olika hålor i väst och koloniserade Palestina med våld. Palestinier är äkta semiter och har varit föremål för den längsta och mest brutala antisemitismen i historien utfört av falska semiter. Apartheid israel borde inte och ska inte tillåtas att existera. Vi är i 2021 och en ”endast frö judar” enhet ska och borde inte finnas till!

   https://www.globalresearch.ca/full-transcript-of-ahmadinejad-speech-at-columbia-university/6889

 3. Varför bojkottar den svenska regeringen Palestina snart sagt varje dag? Den israeliska armén trakasserar ständigt palestinier med kraftigt våld. Googla får ni se!

  Istället bör parollen vara: BOJKOTTA ISRAEL – LEVE PALESTINA

  • ”Bojkotta Israel” tror jag inte vår rödgröna regering riktigt vill.
   Har en stark känsla av de har svårt att hålla sig fast vid ministertaburetterna ändå.
   Men du kanske vill byta regering du också?

 4. Det är förstås européer, ryssar och amerikaner som står för problemen i Mellanöstern. Den misslyckade stat som det kristna västerlandet skapade i Palestina för ett millennium sedan är prototypen till dagens Israel. Den religiösa hysterin i kolonisationen av det heliga landet går till alla delar i repris. Dagens Israel utropades av sionistiska ateister, på ett religiöst arv, finansierat av internationellt kapital ,med kommunistiska kolchoser som rekryteringsbas. Där kunde invandrare och volontärer från andra kontinenter förverkliga sina drömmar om en gudomlig jordisk arvslott på fädernet, parat med en gudomlig utvaldhet på mödernet. För säkerhets skull installerade högre makter en nygammal Pontius Pilatus, beväpnad till tänderna med förbjudna massförstörelsevapen. Till sin hjälp har han oreserverat stöd av den judisk-kristna sekt som framträder under namnet kristen sionism, främst kanske i USA men också på andra håll. Inte minst i Sverige, även om Ulf Ekman har gått och blivit katolik på gamla dar. Buropen i Storkyrkan i Stockholm när Palme nämnde palestinierna och deras situation ekar oförminskat idag.
  Så länge västvärldens regeringsbyggnader och parlament intresserar sig mer för Irans kärnenergiprogram än för Israels olagliga massförstörelsevapen kan världens smygfascister fortsätta att njuta av laglösheten och terrorn mot palestinska kvinnor och barn.

 5. Hur svårt kan det vara att förstå att det aldrig funnits ett folkslag kallat palestinier eller en stat/ett land med namnet Palestina. Det finns ingen sådan nation, ras, etnicitet, nationalitet eller kultur, och har aldrig funnits. Jag utmanar författaren att påvisa motsatsen genom att hänvisa till något historiskt dokument som motsäger detta. Däremot finns en omfattande dokumentation, både dokument och resultat av arkeologiska utgrävningar som visar på den tusenåriga judiska närvaron i området.
  Att dessutom påstå att Palestina har en 4000-årig historia är att missleda läsaren att tro att det funnits ett land/folkslag med en tillhörande historia. Tydligen är författaren inte medveten om (eller medveten men försöker dölja) att namnet Palestina inte började användas förrän efter ett judiskt uppror 132 – 135 e Kr.
  När det gäller begreppet palestinier så tillämpades ordet till en början oftare på judar än på muslimska araber. Under den brittiska mandatperioden avvisade även araber termen och förklarade: ”Vi är inte palestinier, vi är araber. Palestinierna är judarna. ”Auni Bey Abdul-Hadi, en arabisk muslimsk ledare, betraktade termen med samma förakt och meddelade Peel-kommissionen 1937: ”Det finns inget sådant land som Palestina! ”Palestina” är en term som sionisterna uppfann! Det finns inget Palestina i Bibeln. Vårt land var i århundraden del av Syrien.”.
  1963 skrevs ett utkast till konstitution för Palestina Liberation Organization (PLO) där man hänvisar till ”palestinier”, som om de var ett tydligt och lätt identifierbart folk och där ”föddes” det ”palestinska folket”.
  Detta är den ytterst korta historia som ”palestinierna” har att uppvisa.
  När det gäller apartheidanklagelserna florerar många osanningar vilka även kan bemötas enl ovan men jag nöjer mig med att citera Benjamin Pogrund, f d anti-apartheidaktivist, ställföreträdande redaktör på Rand Daily Mail och en vän till Nelson Mandela
  ”Att tillämpa begreppet apartheid på israeler är både rent faktiskt fel och politiskt naivt.”

  • ”Namnet Palestina härrör ursprungligen från Filisteen, ett kustområde vilket enligt Bibeln ungefär motsvarar dagens israeliska kust och Gazaremsan.[1] Den romerske kejsaren Hadrianus försökte efter flera uppror att slutgiltigt kuva judarna och om möjligt utplåna deras hemland varför han år 135 gav det område som tidigare utgjort provinsen Judeen (Juda och Benjamins stammars område) namnet Palæstina (latiniserad form av Filisteen). Namnet ”Palestina” kom därför genom romarna att bli det allmänt använda på området. Namnet var dock väletablerat sedan länge och användes bland annat på grekiska (åtminstone sedan 400-talet f.Kr., bland annat av Herodotos), också av judarna.[2]”
   Wikipedia: Palestina

   1. Detta beskrivs t.ex. i ”Femte Mosebok” och ”Josua” (Gamla Testamentets sjätte bok, som följer Moseböckerna). Graden av fiendskap mellan Israels tolv stammar och filistéerna är dock snarast ”måttlig och sporadisk”, inte så blodig som till exempel folket från Jeriko, vilka utrotas i ”Josua”. Att kusten (efter israeliternas intåg i det utlovade landet tillhörde filistéerna är välkänt.
   2. Thor-Leif Strindberg. ”När uppkom namnet Palestina?”. Bibelfrågan.

   Är det inte märkligt att Israel får upprätta stat på andras område efter att ha varit borta i närmare 2000 år? Dags att låta indianerna upprätta egna stater i Nord- och Sydamerika? Och samerna i Sverige? Danskarna i Skåne?

  • Hur svårt kan det vara att förstå att enheten som kalls israel blev till 1948? Det har aldrig funnits någon israelisk stat heller – utom i de historieförfalskningar som skrevs av sionisterna själva. Palestinas historia däremot sträcker sig 4000år tillbaka. Alla marktjuvar få återvända till de hålor de kröp ifrån för att kolonisera Palestina. Alternativt kan marktjuvar problemet lösas genom att t ex USA ger Florida eller Alaska till marktjuvarna.

   isarels falska historia avslöjas här
   https://www.counterpunch.org/2015/10/23/msnbc-martin-fletcher-disavow-image-of-palestine-being-wiped-off-the-map/

  • Det som är brottsligt naivt är att se på då marktjuvar river ner Palestiniers hem mitt i ljusa degan som t ex här i Jerusalem

   https://www.presstv.com/Detail/2021/03/14/647290/Israel-Palestine-Jerusalem-al-Quds–Euro-Mediterranean-Human-Rights-Monitor-

   För örvigt är Benjamin Pogrund en sionist som bosatte sig på stulen anans mark i israel. Därför kan Benjamin Pogrund inte vara en vän av Nelson Mandela. Mandela sa ”Så länge Palestina inte är fritt ingen av oss är heller fri” – sanna ord!

  • Palestinierna har rimligen lika stor eller större rätt då judarna varit borta i närmare 2000 år.

   Och de andra folkslagen? Indianerna? Samerna? Och flera finns.

   • Det står i GT att Guds mening var att sprida mänskligheten över jordens yta så vad är egentligen problemet?
    Om du strävar tillbaka till urbefolkningarnas tid så är du konservativ i allra högsta grad.
    Hur skulle det annars blivit, skulle människan stoppa en utveckling som inte gick att stoppa?
    Du ser ju bara idag när Mellanösternländerna och Nordafrika sprider ut sin befolkning hur svårt det är att stoppa det.
    Något som ni vänstermänniskor inte verkar ha något emot alls.
    Men när europén spred ut sig då talar ni genast om röveri och kolonialism.
    Det är ett självhat jag aldrig kommer acceptera.
    Låt mig spela en fin låt för dig hur spridningen av människorna skapade landet Australien 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=KrLTe1_9zso

   • Anders, nu finns det ju inget palestinskt folkslag i likhet med indianer eller samer så jämförelsen hatar rejält. De som ni benämner palestinier är människor som invandrat från de omkringliggande arabiska länderna eller barn av dessa.

    • ”invandrat” – jag det är ju vad judar från olika håll, ofta långt bortifrån har gjort till den stat som kallas Israel. 20-30 generationer efter de som bodde där förr.

    • Finns ju inget israeliskt folkslag heller…Man undrar ju vad dessa israelvurmare egentligen menar med att stödja en apartheidstat?…Judendomen är en religion och tyvärr en avskyvärd sådan precis som avarten islam som är ett derivat av judendomen!

    • Som kristen står jag upp för Israels existens.
     Det du föreslår leder ingen annanstans än ännu mera grymheter.
     Riktigt farliga sådana med oförutsägbara följder om man använder sitt förnuft.
     Det här handlar om behålla världsfreden så gott det nu går.
     Något nytt världskrig vill jag inte ha.
     Hellre då en samexistens med dess fel och brister men som kan justeras så det blir åtminstone uthärdligt för både judar och araber i Främre Orienten och det landet som idag kallas Israel.
     Bättre du tänker först och skriver dina kommentar sedan än göra tvärs om.

     • Står du inte som kristen upp för positiva kristina värden, för fred, medmänsklighet etc. Finns inget i kristendomen som rättfärdigar Israels existens i sig. Jesus vände som mot förtryck och orättvisor (och erkänns inte i judendomen som i kristendomen).

     • Den kristna läran härstammar från det vi kallar Israel idag och områden däromkring.
      Men de kristna som finns kvar där idag lever under förtryck och lidanden men ingen tycks bry sig om dem.
      Vart finns deras kristna bröder och systrar som borde bry sig och stötta dem?
      Just den solidariteten tycker jag lyser varnande med sin frånvaro.
      Vart finns din egen solidaritet här till exempel?

  • Måhända har @danerikgoranthalen ägarbevisen på att det är ”israels land”? Annars luktar det urkundsförfalskning. Och bespara oss löftet som en fastighetsmäklare till gud sägs ha gett till marktjuvarna

  • Göran T
   Är det en optimal lösning på konflikten?
   Om en sekulär stat blir verklig, där samtliga innevånarna med rötter i området tillåts erhålla helt medborgarskap, inklusive total religionsfrihet .
   Därtill även dem som betraktas inneha Palestinskt flyktingstatus i exil, har rätt att återvända och bli prövade som fullvärdiga medborgare. (En möjlighet som idag endast ges den ena parten)
   En ganska självklar och normal ordning som stämmer väl överens med
   FN;s deklaration om religionsfrihet och flyktingens rätt att återvända.
   Det är i detta förhållande konfliktens kärna ligger, men som ingen med möjligheter att påverka är intresserad av att se.

  • Om Palestina var ”israels land” varför hade man planer på at bosätta sig Mauritius då?
   Om Palestina var ”israels land” varför hade man planer på at bosätta sig Argentina då?
   Om Palestina var ”israels land” varför hade man planer på at bosätta sig Uganda då?

 6. Det sionistiska projektets portalparagraf var ”Ett folk utan land till ett land utan folk”
  Golda Meir hävdade med emfas att ”Det finns inga palestinier.”
  Israel kräver erkännande, men vore det inte landsförräderi av grannarna att erkänna en stat som saknar fastlagda gränser och en skriven författning som gäller lika för landets medborgare?
  Hur kunde Israel upptas som fullvärdig medlem i ett FN som aldrig godkände den så kallade delningsplanen? Varför dröjde det ett kvarts sekel innan en representant för det palestinska folket tillät tala inför FN:s Generalförsamling. Hur kan vuxna människor åberopa mångtusenåriga religiösa urkunder som underlag för ett lantmäteri som aldrig kommer att materialiseras. Att en beboelig värld skulle kunna byggas med sionistiska metoder är en utopi som hör hemma i samma hylla som Mein Kampf.

 7. https://www.wsj.com/articles/israel-strikes-target-iranian-oil-bound-for-syria-11615492789

  En ny källa för grävande journalistik: Wall Street Journal. Tyvärr dels bakom registrering, avgift ? De rapporterar att Israel börjat angripa Irans oljetankers på väg till Syrien, ett tiotal redan. Och motiveringen är naturligtvis oemotsäglig: Vinsterna av denna oljehandel ”genererar terrorism” och den måste därför stoppas – vem kan komma på ett bättre säljargument ?

  Dessutom har Israel skjutit sig själv i foten. Ett av de läckande tankfartygen spillde sin olja mot stränderna av Israel i det största utsläppet som skett i dessa vatten. Och vem fick skulden ? Iran givetvis.
  Alexander Mercouris på theduran har en video om det hela.

 8. Både ni som kritiserar och försvarar Israel undviker att berätta att det var britterna som av rent imperialistiska skäl skapade både zionismen i dess moderna form och den tillhörande fienden nazismen.
  Ingen av er verkar vilja förstå att zionismen är en taktisk uppfinning av en kristen anglosaxisk brittisk elit för att kunna använda judarna i imperiets intresse. Och förhindra dem att ha lika starka band till britternas rivaler.
  (Man kan tillägga att även frimureriet är en dylik taktisk uppfinning där kabbalistisk symbolik används för att maskera att det är en främst brittisk organisation som vill kunna värva folk i alla nationer och därför undviker att använda symboler som för tanken till britterna. Frimureriet är historiens mest framgångsrika infiltrationsoperation.)

  Genom att undvika den tidigare nämnda aspekten sker debatten på imperiets villkor. Imperiet understöder Israel för att det ska vara en aggressor. Ett brohuvud för imperiets utvidgning istf en fredlig samarbetspartner som hade varit möjligt.
  De inblandade parterna är båda offer för samma imperialister som aldrig har agerat för att fred och samarbete ska uppstå utan endast sysslar med att skapa splittring.
  Både kritiker och försvarare av Israel är väldigt ofta inne på samma linje som deras motsvarigheter inom imperiet.
  Dvs i praktiken accepterar ni den typ av debatt som erbjuds från imperiets interna motsättning där ni intar liknande positioner som de olika parterna där.
  Och ser inte imperiets inre debatt som båda avsedda att förleda.
  Förleda uppmärksamheten bort från den agenda som driver imperiet.
  Imperiet söker inte winwin utan total dominans – därför stöder dom den nu existerande agenda som Israel följer.

  • Jo, britterna har varit mästare på att söndra och härska och frågan är i vilken mån de lyckades styra den amerikanska politiken efter Andra värdskriget i önskad riktning genom smart manipulering. Du har nog rätt i att viktiga delar av oskriven 1900-talshistoria handlar om dessa frågor. Britterna bedrev likartad politik i hela imperiet. Muslimbröderna var deras instrument i arabvärlden och religiös extremism uppmuntrades i Indien bl.a. Förvaltningen i kolonierna tilldelades helst lokala minoriteter som kom att stå i tacksamhetsskuld till imperiet och därför var pålitliga. I upptakten till Första världskriget finner vi samma osynliga hand som även senare. Ja, så osynlig var handen kanske inte alltid heller, men regeringen deklarerade det ena och i bakgrunden skedde motsatsen. Falskspelare av första rangen.

   I Mellanöstern stod dragkampen mellan Frankrike och Britannien och den judiska invandringen var en pjäs i detta maktspel. Jag har för mig att man i ett skede ville dra i nödbromsen eftersom även den arabiska opinionen skulle beaktas men då hade man redan tappat kontrollen. Att Israel blev detta brohuvud var ett resultat av både planlagda och icke förutsedda händelser. Det fanns ett mellanskede när Britannien hade lämnat kontrollen och USA började bygga det till den bastion som det är idag, där svansen viftar på hunden.

   Som obotlig optimist tror jag att det Gösta Lilja nämner nedan ”Palestina som ett land för bägge folken” är den slutpunkt som man färdas mot. Och den israeliska annekteringspolitiken har påskyndat denna process. Det som i dagsläget ser omöjligt ut kan vända snabbt. Det kan handla om en generationsfråga där den unga generationen inte längre förmår gå vidare med förtryckspolitiken. Men makthavarna sitter på sin Samson-option och oförutsedda händelser kan utmynna i katastrof.

 9. Jan, det finns oändligt många frågor att hantera och debattera när det gäller Israel. När det handlar om en specifik konflikt med Hamas, Fatah, Hizbollah eller Iran så är det givetvis alltid Israels fel om man bortser från att de tre förstnämnda är terrororganisationer och att Iran är det land som är den störste sponsorn av dessa och likaså den mest aggressiva regimen i området.

  • Hela Israel är väl världens största terrororganisation och det ÄR ju Israels fel att Hamas, Hizbollah m.m finns!När blev det förbjudet att försvara sitt eget territorium mot en angripare? Även Hitler kallade folk som var emot den tyska ockupationsmakten för terrorister när de försvarade sig!

 10. Det Osmanska riket, var på Tysklands sida i det 1:a världskriget, 1914 – 1918, och tillhörde förlorarna. Osmanska riket hade under c:a 400 år inkluderat mellanösternområdet som vi i dag känner igen som Irak, Syrien, Libanon, Jordanien och Israel. Mellanösternområdet delades upp som olika mandat mellan Storbritannien och Frankrike. Vid fredskonferensen i Paris 1919 och vid San Remokonferensen 1920 etablerades en ny princip om nationellt självbestämmande, som hade vunnit gehör efter första världskrigets slut. I stället för att segrarmakterna automatiskt gavs suveränitet över de landområden som de vunnit i krig, skulle områden och stater övergå till ursprungsbefolkningen och San Remokonferensen blev början för upplösning av de stora kolonialmakterna Tyskland, Turkiet (Osmanska riket), Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien, Portugal, Spanien m fl.

  För de områden som omfattades av Storbritanniens och Frankrikes mandat gällde samma princip till nationellt självbestämmande för ursprungsbefolkningen. Vid fredskonferensen i Paris framförde emiren, och den blivande kungen Faisal som ledde den arabiska delegationen, att de arabiska stammar som hade historisk rätt skulle tilldelas Libanon, Syrien, Jordanien och Irak vilket också blev fallet. Emir Faisal godkände också bildandet av en judisk stat enligt ovanstående principer.

  Under San Remokonferensen den 19-26 april 1920 beslöt segrarmakterna att Storbritannien skulle tilldelas Palestinamandatet som var en del av Osmanska riket (Turkiet). Avtalet om Palestinamandatet skrevs under av Storbritannien och NF (Nationernas Förbund) den 25 april 1920. Vid San Remokonferensen godkändes även fredsvillkoren som sedan undertecknades i Sérvres utanför Paris den 10 augusti 1920.

  Palestinamandatet godkändes sedan enhälligt av NF den 24 juli 1922 efter det att samtliga 52 medlemsländer i NF röstade för ”Palestinamandatet” och tilldelat Storbritannien det administrativa ansvaret för territoriet i syfte att bygga upp ett ”nationellt hem för det judiska folket”. Avtalet blev bindande enligt internationell lag och började gälla den 26 september 1923.

  NF:s efterträdare FN, bekräftade 1945 giltigheten av Palestinamandatet genom att innesluta dem i FN-stadgan, artikel 80 (Palestinaparagrafen). Rättigheten för judar att bosätta sig varhelst i Palestina väster om floden Jordan, är därför garanterad av NF 1922, 1923 och sedan av FN 1945.

  • ”1939 kom det officiella utlåtandet som fick namnet ”The white paper”. I detta utlåtande klargjorde man för första gången från britternas sida hur Balfourdeklarationen skulle tolkas gällande skapandet av ett judiskt hem i Palestina. Man menade att intentionen aldrig varit att skapa en judisk stat i Palestina, utan ett judiskt hem i Palestina. Man klargjorde även att intentionen var att Palestina i slutändan ska bli en stat där judar och araber tillsammans skulle ha makten att styra representativt i förhållande till befolkningarnas storlek och där båda befolkningarnas rättigheter skulle skyddas. Ett annat stort problem som uppmärksammades var migrationen av judar till Palestina. I utlåtandet menade britterna att en stor del av de oroligheter som hade uppstått bland den arabiska befolkningen grundade sig i deras rädsla av att judarna skulle ta över mer och mer mark och till slut spela ut och köra ut araberna helt ur Palestina. På grund av detta bestämde britterna att den judiska befolkningen skulle uppgå till maximalt en tredjedel av hela den palestinska befolkningen, vilket var cirka 75 000 judar till. Dessa skulle immigrera under en femårsperiod. Efter denna femårsperiod skulle ingen ytterligare immigration tillåtas så länge inte både judar och araber gick med på detta.”

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Israels_grundande

 11. Eftersom ingen tycks läsa det jag skriver (vilket märks på de tillkommande kommentarerna efter ett inlägg) känns det inte meningsfullt att fortsätts denna debatt. Så jag tackar för mig och använder tiden till något mer givande.

  • Jodå Dan Erik jag läser det du skriver.
   Men kom ihåg att det aldrig går att övertyga kommunister därför deras mål är just att övertyga för sin sak.
   Det får vi andra leva med men vi får tacka redaktören här att vi för det mesta får säga vad vi tycker.
   Jag tackar för ditt gästspel här och för min del är du så hjärtans välkommen igen 🙂

   • Kommunister om du menar i nedsättande ordalag?
    Det var väl onödigt i så fall, att benämna dem som skriver i detta forum med
    den tillhörigheten. Jag uppfattar att åsikterna som framkommer här kan väl
    inrymmas under en allmän humanistisk rubrik.

    • Svar till Olof P
     ”Kommunister om du menar i nedsättande ordalag?”
     Det är ju i så fall du som tolkar det nedsättande i så fall.
     Men jag har faktiskt märkt det är färre som bekänner sig som kommunister idag än för några decennier sedan.
     På frågan vad är en vänsterextremist, vad svarar du då?

     Om en allmänt framväxande humanism kan jag hålla med dig.
     Jag tycker det gått så långt att den blivit ett moralistiskt och politiskt maktspråk.
     Men om dess resultat är så glädjande för vårt samhälle här i Sverige kan jag faktiskt inte se.
     Jimmie Åkesson uttryckte resultaten av sådan politik som en kulturell-, social- samt ekonomisk belastning.

     Jag har själv personligen mött moralismens maktspråk på min ”vänster-tid”.
     Vid mitt möte med ombudsmannen på det lokala Vänsterpartiet kom vi av någon anledning in på migrationsfrågan som då inte eskalerat till fullo.
     Men det var snarare han som kom inte på saken och inte jag.
     Kanske han ville testa mig?
     Svaret blev i alla fall ”Vi har råd” och jag svarade då vare sig bu eller bä.
     Men nu ett decennium senare har jag skaffat mig en klar uppfattning om den saken.
     Och mitt svar blir istället, Den som är satt i skuld är aldrig fri.
     Vi kan se exemplen nu, några kraftåtgärder liknande Kina mot Coronasmittan har regeringen vare sig kraft till eller råd med.
     Därför står de där som strutsarna med huvudet i sanden och omvärlden betraktar förundrat eller tar avstånd.
     Nedan kan du läsa om en rapport vad ett forskarlag kommit fram till och som visar sig vara en komplott där ”etablerade medier” fungerat som makthavarnas tjänare istället för dess granskare.

     https://rib.msb.se/filer/pdf/29525.pdf

     https://samtiden.nu/2021/03/studie-om-corona-medier-blundade-for-mer-framgangsrika-grannlander/

  • ”ingen tycks läsa det jag skriver” – det om något är ett mycket lamt sätt att inte erkänna att man har inte historien och sanningen på sin sida

 12. Man gick emot FN:s delningsplan och anföll istället Israel och rätten försvann. Egypten som ockuperade Gaza och Jordanien som ockuperade Samarien, Judeen och Östra Jerusalem hade möjligheten att skapa en stat för araberna i dessa områden men det var ej deras avsikt.

   • En utdrivning ska rättfärdigas med en annan utdrivning?
    Hämdlysten?
    Den utdrivning du suktar efter vill jag inte uppleva.
    Man ska inte leka med elden!
    I den här frågan vet jag dessbättre att rödvänstern marginaliseras.
    Tack vare västvärldens ledare är kapabla att använda intellektet istället för att bara låta sina känslor flöda helt fritt.
    Skärpning nu Anders, ett Tredje världskrig kan aldrig vara vägen till kommunismen även om Första Världskriget ledde till kommunistdiktaturen i Ryssland.

    ”Första världskriget blev katalysatorn för den ryska revolutionen 1917. Miljoner människor dog och svalt, soldaterna led i skyttegravarna. Missnöjet med kriget ledde till politisk oro i landet och oppositionen mot tsar Nikolaj II växte. Efter revolutionen tecknade Ryssland vapenvila med Tyskland och förlorade stora områden i väst (Baltländer, Finland).”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ryska_revolutionen

    • Du menar att romarnas utdrivning av judar inte rättfärdigar att Israel driver ut palestinier?

     • Israel driver inte ut palestinier vad jag vet.
      Palestinierna lever ju i Israel under ett förtryck vilket naturligtvis inte är bra.
      Det tråkiga är bara att palestinierna inte gör något konstruktivt för att ta sig ur förtrycket.
      Som jag uppfattat är det i botten religionen som är roten till problemet och som inte accepterar judar.
      Så har jag uppfattat saken men rätta mig gärna om du tycker jag har fel men då måste du i så fall hänvisa till obestridliga bekräftelser och allmänt accepterade källor.

      Jag har läst att i Malmö finns minoritet judar som nu utsätt för förföljelse vilket inte skett tidigare.
      Man får vibbar av Nazityskland och det känns otäckt.
      Det kan väl knappast vara något som vänstern bör uppmuntra?

     • Håller med dig.
      Det är beklämmande.
      Settlers.
      Det finns en social kraft som heter nybyggaranda.
      Inte helt lätt att stoppa. Inte ens för en regering.
      I det demokratiska landet alltså.
      I diktaturen är makten totalitär.

      Men till syvende och sist är det ensidiga ställningstagandet som stör mig mest.
      När blev det den enes fel att två träter?
      Jag tolkar sådant som en destruktiv uppfattning.
      Inom politik och särskilt i världspolitiken finns diplomatin som ett effektivt verktyg.
      Men den verkar användas både undermåligt, bristfälligt och möjligen ensidigt i Israel-palestina konflikten.
      Kanske USA här bär på en skuld?

 13. llOS VINCULOS NAZI SONISTA, QUE CREARON LA CORTINA DE HUMO DEL LLAMADO ”HOLOCAUSTO JUDIO ”, PARA APORARSE DE Palestina , continua con el nuevo genocidio implementado contra los palestinos. a Palme lo mataron por buscar la Paz y por oponerse a la carrera armamentista atómica de los sionistas y el respeto a los derechos palestinos. Debemos seguir sus huellas oponiéndose a los sionistas , como lo hicimos contra el fascismo..no a un nuevo holocusto, no a la ocupacion, por el respeto al derecho internacional y a lexigir el cumplimiento a las resoluciones de la ONU, como lo hiciera otro sueco , el Konde Bernardot .

 14. Varför förstår inte människor att stater är fiender till mänskligheten.
  Både Israel och Palestina bör avvecklas snarast.
  Tillsammans med alla andra stater.
  Stater är skapade för att skapa osämja mellan människor och samtidigt kontrollera dessa.
  Att tjafsa om den eller den staten har historisk rätt till något geografiskt område är på sandlådenivå.
  Förstår inte vanliga människor att de förlorar allihop på att det finns länder?
  Det är lika barnsligt med länder som kriminella gäng som hävdar besittningsrätt över något.
  Tellus tillhör Homo Sapien.
  Resten är ett bedrägeri.

  • Kina är ett bra motexempel mot det du förfäktar. Det är just den starka och sammanhållna statsbildningen(som omfattar ett myller av olika folkslag) som ger framgång tillsammans med det meritokratiska upplägget alltså inte makt efter ärvda rikedomar som är det du implicit förespråkar.
   Många libertarianer saknar vilja att göra ngt vid den privata oligarkins uppenbart onda funktionssätt.
   När Kina inte var lika effektivt organiserat var dom ett lätt byte för just den oligarkin.
   Brittiska ostindiska kompaniet var ett privatiserat imperium tom lagfäst sen 1763 i Paris.
   Det är sånt som ersätter starka nationalstater om dina ideal förverkligas.

 15. Varför skulle det ersättas med sämre skit?
  Jag har bara nämnt vad jag anser att man skall göra med stater.
  Om du frågar om kommersiell företagsdrift så är svaret förbjud.
  Samhället måste göras om totalt om jag skall vara intresserad av att delta.
  Förbjud ägande.
  Förbjud vinst.
  Förbjud maktutövning.
  Ge ALLA människor vetorätt i allt som berör dem.
  Folkomröstning om alla frågor.
  Förbjud beslutsfattare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here