Vad händer i Ukraina i dessa dagar?

19
2471
Ukraina nazistdemonstration 181013

Jag har nyligen publicerat artikeln Tystnaden om kriget mot Donbass, som ökat sedan Biden blev president.här.

Läsaren Ivan har sänt två långa, faktarika kommentarer som jag nu bakar ihop till en aktuell rapport, med Ivans tillåtelse. Har gjort enstaka nedkortningar.


  • Kiev “På frontlinjen i kampen mot propaganda” planerar att öppna ett centrum för att motverka desinformation

   här.

Den 11 mars kommer de ukrainska myndigheterna att presentera ett centrum för att motverka desinformation. Strukturen kommer påstås vara engagerad i att övervaka media och bekämpa falska nyheter. Initiativtagaren till dess skapande är Vladimir Zelensky. Ukrainas president hoppas att strukturen så småningom kommer att bli ett internationellt nav för att motverka propaganda.

Samtalspartners av RT i ukrainska politiska partier anser att Kiev sannolikt inte kommer att kunna involvera företrädare för västerländska stater i centrumets arbete. Enligt deras uppfattning kommer han att hantera motiveringen av myndigheternas sanktioner mot stötande TV-kanaler och Internetpublikationer.

Den 11 mars inom ramen för forumet ”Ukraina 30: Kultur. Media. Turism ”, kommer en presentation av centrumet för att motverka desinformation att äga rum. Detta datum tillkännagavs tidigare av chefen för Ukrainas president Andriy Yermak. Tjänstemannen uppmanade utländska partners att delta i den framtida organisationens arbete.
”Vi tror att våra tyska vänner och kollegor kommer att vara bland de första att gå med i denna idé, för idag är Ukraina tyvärr verkligen en språngbräda där motinformation, främst från Ryska federationen, ständigt används. Därför har vi lång erfarenhet av motåtgärder och vi hoppas verkligen att vi kommer att kunna samordna våra ansträngningar med internationella partner, ”sa Yermak den 9 mars under en online-diskussion” Konflikt i östra Ukraina: Utsikter för 2021 ”.

Initiativet till att öppna ett internationellt centrum för att motverka desinformation initierades av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy vid onlinedebatten vid FN: s generalförsamlings 75: e session i slutet av september förra året.
Enligt Zelensky kan “felinformation och falska nyheter” i den moderna världen påverka globala marknader, börser och valprocessen. ”Ukraina, som ett av de länder som aktivt har motverkat propaganda- och informationsattacker sedan 2014, är redo att inleda skapandet av ett internationellt kontor i Kiev för att motverka desinformation och propaganda i Kiev,” sade Zelensky.

Fråga: Hur skildras maktövertagandet, statskuppen mot folkvald president i februari 2014 av media i Ukraina? Tolernasen mot ny och gammal nazism?

Zelenskiy anser att det moderna Ukraina är “i framkant i kampen mot propaganda.” Enligt den ukrainska ledaren attackeras landet “inte bara utifrån utan också inifrån.”9 mars, talar på forumet ”Ukraina 30: Kultur. Media. Turism ”, sade Ukrainas president att centrumet för att motverka desinformation i framtiden bör bli ett internationellt nav för att bekämpa propaganda och spridning av felaktig information över hela världen.
”Dessa är konstgjorda så kallade opinionsledare som vet bättre från Spanien hur man ska bo i Ukraina. Dessa är massdesinformationsmedier som täcker sabotage med yttrandefriheten på angriparens instruktioner”, sade Zelensky.

Som experter intervjuade av RT förklarade, menar Ukrainas president Ryssland som en extern informationsfiende och “aggressor”, och av interna fiender, aktiviteterna från oppositionsbloggen och politiker Anatoly Shariy som bor i Spanien och TV-kanalerna 112 Ukraina, ZIK och NYHET, ägd av ställföreträdaren från Oppositionsplattformarna – för livet ”(HLS) till Taras Kozak.
Vi kommer att påminna om att den 16 februari mot Shariy inledde SBU ett brottmål om högförräderi och kränkning av medborgarnas jämlikhet. Den 1 mars misstänkte specialtjänsten att politikern påstås ha angett medvetet falsk information när han registrerade ett politiskt parti och använde förfalskade dokument.

Dessutom den 3 februari, genom att anta en resolution från nationell säkerhet och försvar rådet, beordrade Zelensky att koppla bort TV-stationerna 112 Ukraina, ZIK och NEWSONE från sändningsnätet. Enligt presidenten har dessa medier ha fått finansiering från Ryska federationen. Som svar har HLE börjat samla underskrifter för riksrätt meddelande till presidenten. Enligt experter har kampen mot Ryska federationens imaginära informationshot blivit en av ledmotiverna i Zelenskys politik, som med hjälp av trycket på oppositionen försöker upprätthålla en nedgång .

I det offentliga rummet motsätter sig officiella Kiev flera viktiga teser om påstådd “rysk propaganda”, förklarar analytiker. I synnerhet försöker de ukrainska myndigheterna utmana fakta om intrång i den rysskspråkiga befolkningen, som de ryska och oppositionens ukrainska medier regelbundet uppmärksammar.

Ukraina. Presidenterna Zelensky och Poroshenko

Kiev vägrar också att erkänna västs ställning och attacker mot yttrandefrihet och förnekar att sanktionerna mot 112 Ukraina, ZIK och NEWSONE kränker rätten att uttrycka alternativa synpunkter. Kultur- och informationspolitiken Alexander Tkachenko meddelade detta den 25 februari på sin Telegram-sida.
“De ryska myndigheterna har förlorat en storskalig mediaresurs som manipulerade ukrainarnas stämningar, tankar, politiska preferenser”, skrev Tkachenko och förklarade sanktionerna mot tv-kanaler.

Som tjänstemannen sa kommer centrumet för att motverka desinformation främst att handla om analysen av mediehot. Enligt Tkachenko kommer organisationen att “övervaka situationen, visa vilka förfalskningar som sprider sig i informationsutrymmet”. Förutom centrumet planerar myndigheterna att starta ett “online museum för rysk propaganda.” Chefen för Ukrainas kulturministerium kallade framväxten av denna institution som det första steget mot att skapa en infrastruktur som kommer att förklara för medborgarna i vilken miljö de befinner sig.

“Den uppenbara kränkningen av yttrandefriheten”:

En RT-källa på kontoret för Ukrainas president sa att genom att starta ett centrum för att motverka desinformation försöker Zelensky att rättfärdiga berövandet av licenser från 112 Ukraina, ZIK och NEWSONE och införandet av sanktioner mot ordföranden för OLEZs politiska råd. Viktor Medvedchuk.
”Volodymyr Zelenskyy anser att inte bara Petro Porosjenko är hans riktiga rivaler utan också OLE och personligen Viktor Medvedchuk. Ukrainare har blivit desillusionerade av Zelenskys politik, och oppositionskanalernas inflytande på den allmänna opinionen har ökat stadigt”, säger samtalspartnern för RT.

En RT-källa i Golos-partiet tvivlar på att ledande västerländska länder kommer att skicka sina representanter för att delta i centrumets arbete för att motverka propaganda. Enligt hans åsikt är det osannolikt att utomlands kommer att stödja skapandet av en sådan organisation, och uppfattar det som en onödig åtgärd i tryck på oenighet.Samtidigt, som samtalspartnern för RT sa, försöker Ukrainas president visa sina “västerländska partner” sin beredskap att aktivt bekämpa “mot rysskt inflytande” och, om möjligt, involvera dem i denna process.

”Skapandet av ett nytt centrum, som faktiskt kommer att avgöra vad man ska berätta för Ukrainas medborgare från de blå skärmarna, är en grov kränkning av yttrandefriheten. Jag tror att även västerländska partner, som länge blundat för kränkningar av alla rättigheter i Ukraina, inte kommer att tycka om denna idé, säger samtalspartnern för RT.

Enligt Vladimir Olenchenko, seniorforskare vid Center for European Studies vid IMEMO RAS, kommer centrumets aktiviteter för att motverka propaganda att bli ett verktyg som gör det möjligt för myndigheterna att stänga stötande TV-kanaler och internetresurser.” Denna organisation måste undertrycka oliktänkande. Man kan förvänta sig att uttalanden eller information som berör Ryssland och inte sammanfaller med åsikterna hos de nuvarande myndigheterna i Kiev kommer att falla under censur, säger Olenchenko i ett samtal med RT.
Experten anser att Kiev till viss del försöker kopiera upplevelsen av att bekämpa falska nyheter från Europeiska unionen, där specialiserade organisationer arbetar för att bedöma tillförlitligheten hos innehållet som publiceras i media. Ett av målen med sådana strukturer är att skapa hinder för att ta emot objektiv information om Ryssland och dess verksamhet utomlands, säger Olenchenko.
”Det finns inget innovativt i detta centrum. Och det är ingen mening för de ukrainska myndigheterna att förklara denna organisation internationellt – för närvarande är det inte klart vilka länder i allmänhet som kan vara intresserade av att arbeta i denna organisation. Det har ännu inte funnits ett enda meddelande om att åtminstone en stat förklarade att den var inspirerad av det ukrainska initiativet”, sade Olenchenko.

I en intervju med RT föreslog RANEPA-läraren Sergei Margulis att representanter för de baltiska staterna, Polen och Georgien kunde gå med i centrumets arbete för att motverka propaganda. USA kan ge ett visst bidrag till organisationen av sina aktiviteter.
”Huvudmålet för detta centrum är främst att motverka spridningen av det” ryska hotet ”, informationspåverkan på de mest känsliga ämnena för de ukrainska myndigheterna, inklusive situationen i Donbass. Dessutom kommer detta centrum uppenbarligen att fokuseras på den interna politiska kampen i Ukraina för att skydda de nuvarande myndigheternas intressen, ”förklarade Margulis.
Enligt experten fortsätter Zelensky faktiskt den Russofobiska politiken från sin föregångare, som syftar till att eliminera alternativa synpunkter på landets utveckling och förbindelser med Moskva.
”I dag bevittnar vi resultaten av de förändringar som började efter statskuppet 2014, förknippade med byggandet av en antirysk stat i Ukraina. Porosjenko ansträngde sig mycket för detta. Denna process utvecklas successivt och Zelensky agerar just i detta paradigm”, avslutade Margulis.


Nord Stream 2 och ökade angrepp på Donbass.

USA undersöker möjligheten till nya sanktioner och Kiev behöver en förvärring av konflikten i Donbass för att sakta ner projektet Nord Stream 2.
Experter fruktar att myndigheterna i Kiev, för att stödja nya amerikanska sanktioner mot Nord Stream 2, kommer att vara redo att förvärra den väpnade konflikten i Donbass.
Den 4 mars sa Andreas Schirenbeck , chef för det tyska koncernen Uniper, under en telefonkonferens med investerare: ”Detta är ett affärsprojekt, 98% slutfört. Och vi ser fram emot när det kommer att slutföras i sin helhet. ” Som ni vet är Uniper en av Gazproms europeiska partner. Företaget har slutfört finansiering för projektet, även om det inte finns någon officiell information om hur mycket av de tidigare planerade 950 miljoner euro som bidrog. Sommaren 2020 rapporterades det att Unipers bidrag till byggandet var 700 miljoner euro.
Den 6 mars sa Johann Zaathoff , den tyska regeringens samordnare för intersocialt samarbete med Ryssland, att Nord Stream 2 var 97% komplett och att cirka 100 olika privata företag deltog i det. ”Nord Stream 2 är viktigt för gastillförsel till Tyskland och EU, det är viktigt för diversifiering av källor. Gasledningen är också en slags bro som förbinder Tyskland och Ryssland, liksom Europeiska unionen med det ryska gasnätet. Dessa förbindelser måste upprättas och upprätthållas, inte förstöras”.
Och den 10 mars sa chefen för European Center for Climate, Energy and Resource Security, tidigare statssekreterare vid Förbundsrepubliken Tyskland, Friedbert Pfluger att han inte håller med de amerikanska myndigheternas bedömningar att projektet påstås hota den europeiska energisäkerheten.
Den 10 mars sade den polska regeringens befullmäktigade för strategisk energiinfrastruktur, Piotr Naimsky, till exempel på polska radion “Allt tyder på att denna gasledning kommer att vara klar.” Det är värt att notera att detta för Naimsky också kommer att vara ett personligt nederlag, för han är den främsta lobbyisten för leverans av dyr amerikansk flytande naturgas till Polen.
Men i Ukraina kommer de tydligen inte att ge upp. Även om Volodymyr Zelenskyy den 3 mars sa i en nederlagsstil att “om strömmen är klar kommer det att bli ett kraftfullt slag mot Ukraina, förutom Donbass och Krim, kommer det att bli ytterligare en, tredje och kanske till och med fjärde”. I i två dagar krävde företrädare för hans administration faktiskt att Washington införde nya sanktioner mot Nord Stream 2.

Yulia Sviridenko , biträdande chef för Ukrainas presidentstab, sa under en videokonferens som var värd för USA:s Atlantic Council och Yalta European Strategy den 5 mars: ”Vi skulle vara mycket tacksamma om USA skulle överväga att införa en ny omfattande sanktionsregim. Det vore jättebra om sanktionerna också påverkade Nord Stream 2. Avslutningen av detta projekt är mycket viktigt för oss. ”Enligt Sviridenko är denna gasledning en” existentiell faktor ”för Ukrainas säkerhet, vilket faktiskt bekräftar att Kiev använder sitt gastransportsystem som ett vapen, både mot Ryssland och mot Europa.
Samtidigt fruktar många ukrainska experter att myndigheterna i Kiev, för att inleda nya sanktioner är redo att förvärra den väpnade konflikten i Donbass. ”Denna försämring är nödvändig för att kunna spela spelet som nu pågår mellan väst och Ryssland. Efter att Biden kom till makten försöker Ukraina identifiera sig med väst, som är missnöjd med Ryssland, ” sade Mikhail Pogrebinsky , chef för Kiev Center for Political Research and Conflictology, i en intervju med Gazeta.Ru den 10 mars.

Även om Vita husets retorik mot Ryssland har eskalerat, har den amerikanska regeringen ännu inte vidtagit några åtgärder. Enligt experten behöver Kiev en förvärring av konflikten, utan att den sprids till en akut fas, för att uppnå mer aktivt deltagande och stöd från USA. Genomförandet av Nord Stream 2 passar varken det ukrainska ledarskapet eller Vita huset. Kiev fruktar att detta kommer att leda till förlusten av behovet av gastransit genom Ukrainas territorium, och USA säger att Europa kommer att bli beroende av Kreml.

Självklart är motståndare till projektet oroliga över framstegen i genomförandet. Om den ryska rörläggningspråmen Fortuna i början av mars nådde en rörläggningshastighet på 800-900 meter per dag, lade den 9 mars 1100 meter rör på botten av Östersjön. Som ett resultat lade pråmen den 10 mars 13 av 49 kilometer från sektionen av en linje av SP-2 i danska vatten, medan medelfart, med hänsyn till stormiga dagar, var mer än 400 meter per dag . I Danmark planerar operatören av Nord Stream 2 AG-projektet att slutföra arbetet med filialen där Fortuna verkar i slutet av maj och i tyska vatten (13,9 km) i slutet av juni 2021.
Gren A har den längsta oavslutade delen av SP-2: 68 kilometer i danska vatten och 16,5 kilometer i tyska vatten.

Nord Stream 2 kan vara redo att lanseras till hösten. Samtidigt har Gazprom upprepade gånger uppmanat att inte fokusera på tidpunkten för slutförandet av byggandet, vars exakta datum inte är tillgängliga, eftersom lanseringen av själva projektet är viktigt. Lär här.

Föregående artikelStor ökning av USA:s, Japans och Tyskland skulder, medan Kinas skuld minskar. Vad betyder det?
Nästa artikelProjekt Jerusalem – bosättare tar över Palestinas enda flygplats
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Ukrainska separatister i östra och södra Ukraina vill tillhöra Ryssland
  Folkrepubliken Donbass vill vara en del av Ryssland. Endast med Ryssland hjälp kommer vi att överleva.
  Men inte många tror att kriget i Donbass kommer att ta slut innan hela östra och södra Ukraina åter blivit en del av Ryssland.

 2. Ukraina påstår att de aktivt kämpar mot den ryska armén. Påståendet kommer från dem som för närvarande sitter vid makten efter kuppen i Ukraina. Varför är Ukraina i krig med Ryssland i Donbass?
  Kiev, etablerade en makt som nazisterna. Kiev myndigheterna försökte att rensa upp i de östra delarna av landet på en gång. Då föddes motståndet i Donbass. Spontana självförsvarsgrupper började växa fram nästan omedelbart efter statskuppen i Kiev. Men det var självförsvarsenheter. De skulle skydda sina hem.
  Det ingår inte i Ryssland planer att ta Donbass. Efter att Ukraina snabbt förlorat 300 personer, drog sig ukrainarna tillbaka.
  En bra stimulans för sin utveckling var vad som skedde på Krim. Oblodig, lugn och snabbt. Man hoppades på samma scenario i Donbass.
  Kom ihåg mars 2014? Kiev började att aktivt förbereda sig för krig med Ryssland. 17 mars, började den första vågen av mobilisering. Lömska, som utförs av bedrägeri och överträdelse av lagstiftningen i Ukraina.
  ”Hjältar” som mobiliserats till något som kallades för militär utbildning i 10 dagar. Den motsatta sidan satt inte med armarna i kors.
  Om nu Ryssland skickade en beväpnad trupp för att destabilisera situationen i Donbass, varför då stanna halvvägs? Varför inte ta Donbass till sitt medlemskap redan 2014?
  Men det fanns inte ett spår av ryska soldater i Donbas. Republiken proklamerades den 6-7 april. Den 12: e april. Två dagar efter offentliggörandet av inrättandet av folkets armé, medborgare i Ukraina. Jag tror att de ideologer av revolutionen i Donbass inte ta hänsyn till mentaliteten hos folket. Gruv-regionen, gruvarbetare, arbetare som har ett särskilt lager av karaktär. En ständig risk vid arbete under jord, en konstant hitta i en separat grupp av människor, skapar för man en speciell relation till dessa människor.
  När kommer Donbass att helt ha befriat sitt territorium, som idag är ockuperat av Ukraina? Nu när kriget har blivit normen.

  • Ett skämtland som Ukraina i krig med Ryssland? Om det blir verklighet så sitter juntan i Kiev kvar ungefär 2-3 dygn innan stridsvagnarna rullar in på Kievs gator och rensar upp i träsket som sitter där och häckar och säkert skulle de flesta i Ukraina jubla över att bli av med juntan!

 3. Vad som är ”mycket märkligt” är att ett statskontrollerat men samtidigt oberoende och opartiskt programföretag som SVT Rapport tiger om rapporteringen från Ukraina. Här är Elin Jönsson tyst. Här är Bert Sundström tyst.
  Om jag minns rätt berättade Elin Jönsson i sitt naiva sista inslag om hur ukrainska polisen nu slutat att ta mutor. Ska man skratta eller gråta? Korruptionen i Ukraina har aldrig varit så utbredd som idag. Till och med när USA:s då vice president Joe Biden kan muta Ukrainas fd. president Pjotr Porosjenko utan att SVT kommenterar eller visar inspelningar av samtalet.
  I Bert Sundström sista inslag 2019 berättade han om att Volodymyr Zelenskyj preliminära röstsiffror. Några definitiva fick vi inte veta. Bert hann också med kalla de ukrainska medborgarna i Donbas för maffia.
  Inslaget anmäldes till MPRT men friades. Som vanligt. Sedan dess har det varit tyst i Rapport och på SVT Nyheter om vad som händer Ukrainas parlament, presidentens kabinett och ute på gatorna i Kiev eller andra städer. Detta trots flera påpekande från min sida till ansvarig nyhetsansvariga chef Charlotta Friborg.

  • Inte lätt för SVT att göra sina usla ”reportage” numera när de flesta vet vad det är för kriminella typer som sitter och styr i Kiev! Alltså bättre att tiga och inte nämna det hela mer så att folk glömmer bort fadäserna man gjort! Trump tycks man dock fortfarande på SVT inte glömt utan smutskastningen fortsätter! Trump måste ha retat upp ”journalisterna” på svenska ”public service” ordentligt! Kanske SVT av globalisterna fått löften att bli en stor propagandaaktör över hela världen, när de tar över makten, och då måste sådana motståndare mot globalismen som Trump och Putin smutskastas…

  • Två tredjedelar av ukrainarna vill hitta arbete utomlands.
   Undersökningar planerar 63% av ukrainerna att söka arbete utomlands, och var femte vill lämna landet för alltid. Enligt Vesti nämner ukrainare själva den försämrade ekonomiska situationen från år till år, arbetslösheten i landet, liksom högre löner utomlands, bland de främsta orsakerna till detta.
   Tidningen konstaterar dock att det är anmärkningsvärt att de ständiga restriktiva åtgärderna i samband med koronaviruset, som tillkännages av myndigheterna, redan har fått folk att tänka på att flytta även de invånare i landet som inte ens tänkte på det tidigare.
   Bland de främsta orsakerna till detta ärendet nämner ukrainare själva den försämrade ekonomiska situationen från år till år, arbetslösheten i landet, liksom högre löner som erbjuds i grannländerna och bättre arbetsvillkor. I synnerhet, enligt undersökningen, tillhandahåller 70% av ukrainare utomlands arbetsgivare gratis bostäder, 33% av de anställda har bonus för bra resultat, 29% får försäkring och 24% kompenserar också för mat.
   Allt detta avgör den stora efterfrågan från ukrainare på arbete utomlands.
   https://russian.rt.com/inotv/2021-03-22/Vesti-dve-treti-ukraincev-hotyat

 4. Finns gott om ”Ukrainaexperter” på den här sidan.
  Någon av dem kanske kan förklara varför det har skett flera demokratiska val efter ”statskuppen”.

  Enligt V-Dem nyligenutsläppta årsrapport är Ukraina en demokrati nu efter att ha varit en autokrati sedan självständigheten 1991.

  • Janukovitj vann presidentvalet 2010 i en bra valprocedur enligt OSSE. Han gratulerades tydligt av president Obama, gjorde sin första utlandsresa till EU, den andra till Ryssland. Han störtades i en statskupp 22/2 2014. Därefter har landets självständighet försämrats avsevärt medan toleransen för nazister ökat, liksom fattigdomen.

   OM V-Dem gjort denna bedömning inkompetensförklarar man sig, liksom andra, större västinstitutioner.

   Denna artikel publicerade jag 23/2 2014, dagen efter statskuppen Statskupp i Ukraina?

   Utdrag ur artikeln:

   ”Kuppen är också en framgång för USA:s utrikespolitik. USA har enligt vice utrikesministern Victoria Nuland satsat motsvarande 5 miljarder dollar för att främja sina intressen. (http://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek&list=PLL18-DWyViGHa286zWXxAPSW6vZzIfC5Q).”

   Det är knappast en framgång för demokratin att detta skett. Janukovitj valdes 2010 i ett val som observatörer från både öst och väst fann rättvist. *Presidenten har tvingats fly från huvudstaden, vilket Carl Bildt kritiserar honom för.

   Uppgifterna i detta delavsnitt kommer från utmärkta Nyhetsbanken.
   * Sannolikt är Janukovitj rädd för att bli arresterad eller dödas. Hans bil besköts i förgår.
   * Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå och ersättas av en representant för oppositionspartiet ”Fosterland”. Flera medlemmar av Janukovits parti har gått över till oppositionen som tycks ha majoritet i parlamentet radan.
   * ”Sotni samooborony”, självförsvarshundraden, som hållit centrala Kiev i sitt grepp i månader påstår nu att de kontrollerar hela huvudstaden.
   * Parlamentsledamöter som verkat för ordningens återställande hotas med ståndrätt.* Radan har återinfört 2004 års författning och nonchalerar därmed presidenten som enligt författningen ska godkänna ett sådant initiativ.
   * Man kan ifrågasätta hur fria radans omröstningar har varit med tanke på påtryckningarna från beväpnade människor utanför dörrarna.
   * Den tidigare oligarken och premiärministern Julija Timosjenko har frigetts och talat till demonstranterna i Majdan.
   * Oppositionen hade långt före statskuppen erbjudits tunga poster i regeringen som till exempel premiärministerposten, men avböjt.

   ”Pravy Sektor” (Högeralliansen) är en viktig aktör, som aldrig godtog tidigare överenskommelser mellan Ukarinas regering och oppositionen, vilka innebar stora eftergifter av presidenten. Det är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ”ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Alla dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratören som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget. Europaparlamentet har beskrivit honom som massmördare och nazistsamarbetsman.

   USA och EU har samarbetat med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
   I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.

   • Putin sade att ”Ryssland inte kommer att överge Donbass” och kommer att öka sitt stöd i produktionsfrågor och lösa sociala problem.
    Putin berättade också hur beslutet om folkomröstningen gjordes på Krim
    ”När vi konsekvent och ganska hårt agerade på Krim, gick jag ut från det faktum att sådana tragiska händelser som vi bevittnar i Donbass idag är möjliga. Och just för att förhindra en sådan utveckling av händelser tvingades vi ta de nödvändiga åtgärderna för att säkerställa det fria uttrycket för invånarna på Krim, säger Putin i Andrei Kondrashovs film, vars utdrag visades av Ryssland 24 TV-kanal.
    Presidenten tillade att det yttersta målet var att ge människor möjlighet att uttrycka sina åsikter om hur de vill leva nästa. Den ryska ledaren har upprepade gånger betonat att frågan är stängd för Moskva. Enligt honom hölls folkomröstningen på halvön i strikt överensstämmelse med internationell lag. Han sa också att ”Ryssland inte kommer att överge Donbass” och kommer att öka sitt stöd i produktionsfrågor och lösa sociala problem.
    Krim blev en rysk region efter en folkomröstning som hölls där i mars 2014, där de flesta invånare röstade för återförening med Ryssland.
    https://russian.rt.com/russia/news/842042-putin-krym-rossiya

  • Befullmäktigad representant för Ryssland i kontaktgruppen om Donbass Boris Gryzlov kommenterade situationen i Donbass.
   Han sa att ”Ukrainas väpnade styrkor drar nya styrkor och medel till kontaktlinjen och bryter mot alla tidigare skyldigheter när det gäller frikoppling. Kievs beskjutning av Donbass territorier sker varje dag, och Ukrainas tillbakadragande från åtgärderna för att stärka vapenvila är också uppenbart.
   Kiev beskjuter bostadsområden och civil infrastruktur. Samtidigt är den cyniska beräkningen under beskjutningen baserad på att skicka tillbaka de ukrainska trupperna och därmed skapa en förevändning för ett militärt äventyr”.
   Samtidigt, enligt honom, i denna situation, ”visar miliserna återhållsamhet och svarar bara ibland på beskjutningen, utan att bryta mot de avtal som överenskommits den 22 juli 2020 och utan att äventyra civila i deras bosättningar där Ukrainas väpnade styrkor sätter ut deras utrustning.
   Allt detta åtföljs av en massiv informationskampanj som syftar till att rättfärdiga Kievs aggressiva attityd. Det är tydligt att den ukrainska regeringen känner sig i en återvändsgränd, men den militära försämringen i Donbass är inte en väg ut ur denna återvändsgränd. Det enda alternativet för Kiev är en politisk dialog med Donbass, detta är uppfyllandet av Ukrainas åtaganden i Minsk. Alla militära äventyr kommer att sluta mycket dåligt för Ukraina”.
   Gryzlov sa också, vid ett möte i kontaktgruppen på onsdag, ”ställde Kiev ett ultimatumvillkor för att utesluta en representant för Donbass-allmänheten från diskussionen om politiska frågor i bosättningen. Kontaktgruppens möte i den politiska delen avbröts”, tillade han.
   Tidigare sade den ryska utrikesdepartementets officiella representant, Maria Zakharova, att Ryssland varnade de ukrainska myndigheterna mot försök att ytterligare eskalera och genomföra ett styrkscenario i Donbass.
   https://russian.rt.com/ussr/news/843443-gryzlov-situaciya-donbass

 5. Ryssland är inte part i Ukrainas ”inbördeskrig” med Donbass.
  Kiev försöker nu att rättfärdiga sin framtida uppenbara och stora kränkning av Minsk-avtalen- och presenterar det som det nödvändiga svaret om Ryssland vägrar godta Ukrainas nya ”fredsplan.
  ”http://www.donbass-insider.com/2021/03/11/ukraine-seeks-to-justify-its-future-offensive-against-the-donbass-with-a-bogus-peace-plan-and-ultimatum/

  När Ukrainas förberedelser för en offensiv mot Donbass blir mer och mer tydliga , försöker Kiev nu att rättfärdiga sin framtida uppenbara och stora kränkning av Minsk-avtalen och presenterar det som det nödvändiga svaret om Ryssland vägrar godta den ”nya fredsplanen” med utpressnings- och ultimatum-läge (i princip antar du att du accepterar våra villkor eller så tar vi ut kanonerna). Den första personen som drog Ukrainas ”fredsplan” för Donbass ur hatten var Andrey Yermak , stabschefen för Ukrainas president Vladimir Zelensky.
  Yermak sa i en online-diskussion om Donbass-kriget att Ukraina har slutfört en plan för en fredlig lösning av konflikten, som föreslås av Frankrike och Tyskland, och väntar på att Ryssland ska godkänna den (förutom att det än en gång inte är Moskva som Kiev måste förhandla med, men DPR och LPR).

  ”Idag finns en konkret plan för en fredlig uppgörelse på bordet, föreslagen av Tyskland och Frankrike, slutförd av Ukraina, som enligt vår mening uppfyller andan i Minsk-avtalen, och är i linje med normerna i internationell rätt ”, sa Yermak. Enligt honom är detta en ” mycket stark åtgärd ” som föreslås av Tyskland och Frankrike. Han uttryckte hopp om att planen skulle bli ”föremål för en stark diskussion om en vecka eller två” under en videokonferens i Normandieformatet.

  Det första problemet är att Ukrainas bedömning av vad som är och inte är i linje med Minskavtalen ofta är långt ifrån verkligheten. Som en påminnelse hävdar Kiev att dess färdplan, som strider mot Minsk-avtalen med 75% , är i linje med dem! Och eftersom innehållet i planen inte har kommunicerats är det omöjligt att verifiera Yermaks påståenden.
  Detta är det andra och största problemet: ingen känner till den berömda ”fredsplanen” för Donbass som föreslagits av Ukraina, och ingen har sett att en sådan plan föreslås av Frankrike eller Tyskland!

  Från Dmitry Peskov, Kreml-talesmannen , till LPR (Folkrepubliken Lugansk) i den trilaterala kontaktgruppen, Rodion Miroshnik , och statsvetaren Vladimir Zharikhin , vet ingen om denna ”fredsplan” eller har sett en enda linje av den! Rodion Miroshnik uppgav att ”inget nytt dokument har presenterats för den [trilaterala] kontaktgruppen”. För honom är den enda möjligheten att ett sådant dokument diskuterades på nivån av Normandy Formats politiska rådgivare, men sedan de senaste sex mötena i den trilaterala kontaktgruppen har inte gett något ”är det osannolikt att det har väckt allvarlig uppmärksamhet”.

  ”Om nya överenskomna alternativ finns i Normandieformatet, bör dessa rekommendationer skickas till kontaktgruppen för att nå slutliga avtal mellan parterna i konflikten – Donbass och Kiev. Hittills finns tyvärr inga överenskomna planer eller slutna avtal”. sade LPR-representanten.

  Förutom att eftersom Peskov har meddelat att han inte känner till någon ”fredsplan” för Donbass från Ukraina, är sannolikheten att en överenskommelse har nåtts på nivå med de politiska rådgivarna i Normandieformatet nära noll. Om en sådan överenskommelse hade uppnåtts skulle Ryssland veta om det! För att inte tala om Frankrike och Tyskland, som borde offentligt ha meddelat utvecklingen av en sådan plan. Men det finns ingenting på den här sidan heller, som Vladimir Zharikhin, biträdande chef för OSS-ländernas institut, påpekade.

  ”Jag har inte hört talas om någon plan som föreslagits av Tyskland och Frankrike. De har inte offentliggjort denna plan. Zelensky driver tydligt en inhemsk politisk kampanj för en nationell publik, men samtidigt generar han ledarna i andra länder som inte känner till denna plan. Med andra ord, detta är ett annat avsnitt av ’Folkets tjänare’, inte riktig politik. Det här är hans fantasi” säger Zharikhin.

  ”Var är denna plan för Tyskland och Frankrike? Är den publicerad? Nej. Har det meddelats av de tyska och franska ledarna? Nej. Finns det ens? Och vad slutförde Zelensky egentligen? Om den inte har publicerats eller tillkännagivits, upprättades den då i hemlighet? Och viktigast av allt, utan en av huvudmedlemmarna i Normandieformatet – Ryssland? Enligt min mening är detta en Zelensky-fantasi och ett spel för en intern publik, konstaterade experten. Zharikhin erinrade om att Zelenskys betyg är nere på grund av hans misslyckande med att genomföra sitt löfte om att avsluta Donbass-kriget: ” Det här är krampaktiga försök att skildra något som sannolikt inte existerar ”. Samtidigt uttryckte han hopp om att Paris och Berlin inte i hemlighet utarbetade en plan för att påtvinga den Ryssland.

 6. Kievs ultimatum
  Om Zharikhin fruktar ett försök att införa en plan på Ryssland med våld, beror det på att orden från ukrainska tjänstemän låter mer som ultimatum än förhandlingar.
  Efter Yermaks uttalande var det faktiskt Leonid Kravchuk som tog upp Ukrainas ”fredsplan” för Donbass på bordet , men den här gången meddelas det att Kiev kommer att föreslå denna plan för övervägande av den trilaterala kontaktgruppen, och att om den inte är accepterat kommer mer aktivt motstånd att börja. Men Kravchuk gör det klart att detta kommer att vara ett försvar, inte en attack. ”Vi vet att trupper massivt skickas [till DPR- och LPR-sidor – redaktörens anmärkning], att träning och övningar pågår. Men den ukrainska armén är inte densamma som för fem år sedan – vi är redo att försvara vårt land, sade han. Vi är i fel riktning redan från början, för det är faktiskt på den ukrainska sidan vi ser en tydlig ansamling av trupper och tunga vapen i frontlinjen. Kiev gömmer inte ens det, eftersom videor av tåg lastade med militär utrustning cirkulerar överallt på internet! Det finns inget liknande på DPR- och LPR-sidan, vilket OSSE-uppgifterna visar. Kravchuk tillade sedan att Ukraina ”aldrig kommer att attackera först”, men att ”om den andra sidan vägrar [fredsplanen – red. Anm.], Har vi bara en sak kvar att göra: försvara oss”. Han betonade att landet inte kan ignorera hot och att det kommer att svara ”på ett speglande sätt”, ”men utan att provocera handlingar som är farliga för människors liv”.
  Det är här hyckleriet hamnar i botten. För att du måste ha dålig tro för att hävda att Ukraina aldrig kommer att attackera först och att det inte kommer att framkalla handlingar som är farliga för människors liv, när det är den ukrainska armén som har brutit mot eldupphöret massivt i flera månader, och som medvetet skjuter på civila hus i DPR! Faktum är att Kravchuks uttalande är ett beklagligt försök från Ukraina att i förväg motivera sin framtida offensiv genom att presentera det som ett ”försvar” motiverat av det faktum att Ryssland kommer att vägra sin ”fredsplan” för Donbass, vilket verkligen inte är något mer än summan av Kievs redan uttryckta fantasier, som alla strider mot Minsk-avtalen.
  En sådan metod är varken mer eller mindre än ett ultimatum från Ukraina och ett försök att införa dess version av avvecklingen av Donbass-konflikten genom utpressning, som DPR: s utrikesminister Natalia Nikonorova sa . ”I stället för att äntligen börja arbeta väsentligt och samvetsgrant i fredsprocessen för att lösa Donbass-konflikten, har ukrainska representanter beslutat att utpressa republikerna direkt. Chefen för den ukrainska delegationen i Minsk hävdar att Kiev kommer att föreslå någon slags ”fredsplan” i den trilaterala kontaktgruppen. En fredsplan som vi hör för första gången. Samtidigt är det mycket avslöjande att Kravchuk öppet säger: om Donbass inte accepterar denna ”fredsplan” kommer vi att erbjudas ett militärscenario – med andra ord, den ukrainska delegationen säger direkt att det är mer intressant i kontaktgruppen inte för att förhandla utan att utfärda ultimatum, sade ministern.
  Natalia Nikonorova erinrade om att detta inte är den första ”fredsplan” som nämns av de ukrainska myndigheterna, och att under de sex år som Minsk-avtalen fanns har alla tänkbara nonser redan föreslagits av ukrainska tjänstemän, inklusive den berömda ”färdplanen” som bryter mot Minsk-avtalen med 75% och kräver att DPR och LPR avväpnar, släpper in den ukrainska armén, och ” först då kommer Kiev att överväga om det kommer att genomföra sina åtaganden enligt åtgärdspaketet ”.
  ”Vi tvivlar därför inte på att det” fredsscenarium ”som Kravchuk tillkännagav är ytterligare ett försök från Ukraina att undvika att genomföra Minsk-avtalen. Men det är just i dessa som den enda möjliga vägen till fred ligger. Och om Kiev verkligen vill återvända till den freden, finns det inget behov av att uppfinna ett sätt att ”modernisera” Minsk-avtalen, att försöka ersätta dem med nya ”scenarier” eller att ersätta Donbasss särskilda status som klart definierats i åtgärdspaket med lagar om internering, övergångsrättvisa, samverkan och andra villkor avskilda från verkligheten ”, tillade ministern.
  Nikonorova påpekade också inkonsekvenserna mellan orden från ukrainska tjänstemän och verkligheten och uppmanade Ukraina att äntligen definiera den samordningsmekanism som planeras i de ytterligare åtgärderna för vapenvila. “Ukraina behöver helt enkelt börja arbeta med oss ​​på ett fullständigt och samordnat sätt för att genomföra de uppnådda överenskommelserna. Och framför allt att komma överens om ett nytt paket med åtgärder för att stärka vapenvila-regimen och också att etablera direkt samarbete mellan JCCC i Ukraina, DPR JCCC och LPR JCCC. Annars befinner vi oss i en paradoxal situation: Kravchuk talar i sina långa uttalanden i media om Ukrainas önskan om fred, medan de väpnade styrkorna i detta land i själva verket fortsätter att beskjuta Donbass bostadsområden, inklusive med vapen förbjudet av Minsk-avtalen fortsätter att föra fram sina befästningar mot oss och fortsätter att placera sina vapen i bebodda områden, medvetna att vi inte skjuter på civila. På samma gång,”Sa ministern och DPR-representanten i den trilaterala kontaktgruppen.

  Natalia Nikonorova avslutade med att fördöma Ukrainas utpressning av DPR och LPR och påminde Leonid Kravchuk om att hans roll är att förhandla, inte att starta om kriget. ”De ukrainska företrädarna bedriver offentlig utpressning och tillkännager sina förmodligen fredliga initiativ men hotar i verkligheten krig. Vi påminner emellertid herr Kravchuk om att hans uppgift är att säkerställa ett effektivt genomförande av de Minsk-avtal som överenskommits med Donbass-företrädarna och att inte provocera en återupptagning av den ”heta” fasen i konflikten, avslutade hon.
  Om Ukraina hoppades kunna böja Ryssland, DPR och LPR med sina hot och utpressningsförsök har det misslyckats. När det gäller Kievs beklagliga försök att rättfärdiga en framtida offensiv i Donbass via detta ultimatum till ”fredsplanen” är manövreringen så grov och ynklig att det inte finns något behov av att dröja längre.
  Christelle Néant
  http://www.donbass-insider.com/2021/03/11/ukraine-seeks-to-justify-its-future-offensive-against-the-donbass-with-a-bogus-peace-plan-and-ultimatum/

 7. Varför kriget i Ukraina snart kan återupptas
  https://www.moonofalabama.org/
  Patrick Armstrong , Andrei Martyanov och Andrei Raevsky – funderar över ett förnyat angrepp från Ukrainas regering på dess östra Donbass-region.
  Donbass separerade 2014 efter att den USA-drivna kuppen i Kiev installerade en antirysk regering som sedan dess för ett krig mot sina landsmän i öst.
  Det har rapporterats om tung ukrainsk utrustning som rör sig österut och andra antydningar om militära förberedelser . Ryssland har sett tillräckligt med sådana tecken för att utfärda en stark varning : ”Jag skulle vilja varna Kiev-regimen och dem som som betjänar den, eller manipulerar den mot ytterligare försök att genomföra ett kraftfullt scenario i Donbass”, sade ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova och kommenterade uttalandet från chef för den ukrainska delegationen till kontaktgruppen för bosättning i Donbass Leonid Kravchuk om några ”radikala steg” i Kiev om Ryssland vägrar erkänna sig själv som en konfliktsida i östra Ukraina.
  Zakharova erinrade om att Minskavtalen tydligt beskriver konfliktsidorna i Donbass som Kiev, Donetsk och Lugansk. ”De ukrainska förhandlarnas ovilja att erkänna detta faktum och deras vägran att hitta avtal med Donbass är orsaken som hindrar upprättandet av en långvarig fred i regionen”, noterade diplomaten.

  Ukraina befinner sig mitt i en konstitutionell kris : Ukrainas konstitutionella domstol (CCU) kastade nyligen landet in i en av dess djupaste kriser i dess 30-åriga historia. Närmare bestämt förklarade domstolen den 27 oktober 2020 att huvudelementen i Ukrainas antikorruptionslagstiftning, antagen mellan 2014 och 2020, var författningsstridig.

  Som svar införde president Zelensky lagstiftning som krävde att alla domare i konstitutionella domstolen skulle upphöra tidigt. Senare i december avbröt han domstolens ordförande i två månader.Resultatet var ett utbrett kaos i Ukrainas politiska system. Zelenskys handlingar var av tvivelaktig laglighet och framkallade hård kritik från alla politiska sidor. Förstörelserna av domstolens beslut inkluderar avskaffande av över 100 pågående korruptionsutredningar, en utveckling som potentiellt kan äventyra framtida handel mellan EU och Ukraina och ekonomiskt samarbete Ukraina enligt associeringsavtalet 2014.
  Ett krig mot den östra separatisten kan vara ett försök av Zelensky att återfå något nationellt- och internationellt stöd.
  Men ingenting kommer att hända i frontlinjen utan tillstånd eller till och med uppmuntran från Washington DC. Biden-administrationen är fylld med samma villfarna människor som lyckades genomföra kuppen 2014 i Kiev. De kanske tror att Nato-utbildningen som den ukrainska armén får och de vapen som USA levererar är tillräckliga för att besegra separatisterna.
  Men den ukrainska militärens tillstånd är värre än man tror och separatisten kommer att få Rysslands fulla stöd. Det är ingen tvekan om vem som vinner i en sådan kamp.
  Som en kommentator på Turcopolier påpekade : Om USA inte är försiktiga kommer det att ge ryssarna ytterligare en möjlighet att visa världen sin militära skicklighet, flexibiliteten i deras militära distriktssystem som möjliggör flerfrontoperation och deras oföränderliga stöd för en allierad. Förutom att potentiellt låta ryssarna visa för Europa att de inte har något att frukta, om de stannar vid 30 mil eller så och i princip går hem. Allt medan USA visar det motsatta.

  • Donetsk, 12 mars – DAN. Ukrainska styrkor bröt de ytterligare åtgärderna för att stärka vapenvilan 24 gånger under den senaste veckan, säger DPR People’s Militia vice stabschef Eduard Basurin.
   ”Ukrainska militärer bröt de ytterligare åtgärderna för att stärka vapenvilan 24 gånger under den senaste veckan”, sa han. Fienden använde 20 och 82 mm artilleri och granatkastare för att rikta sig mot Gorlovka, Yasinovataya, Donetsk och frontline townships i Novoazovsk-distriktet.
   Elva bostadshus och ett gasrör en PTL var skador.
   https://dan-news.info/en/defence-en/ukrainian-army-violates-additional-measures-24-times-in-a-week.html

   Donetsk, 11 mars – DAN. Folkrepublikens chef för Donetsk, DPR: s högsta befälhavare Denis Pushilin rapporterade att ”spänningar har ökat på kontaktlinjen på grund av externa och interna faktorer under den senaste tiden”.
   ”Externa faktorer inkluderar president Biden (sittande amerikansk president sedan 20 januari 2021 – red. Donetsk News Agency) som hade en direkt inverkan på” Maidan ”och regerings störtande i Ukraina. Interna skäl är den svåra ekonomiska situationen och den politiska krisen (i Ukraina – red DAN). ”Försöket att lösa Donbass-konflikten med våld kommer att motsvara självmord för Ukraina, sade Pushilin. ”Nu kan vi säga att DPR har en fullfjädrad armé, inte de separata grupperna av militärer som vi hade 2014. Vi har våra familjer och hem att försvara. Vår militära träning och övningar vi har levererat en seriös resurs till oss, sade Pushilin. Staten måste göra allt för militärerna, så att vardagliga frågor distraherar dem så lite som möjligt under de svåra perioderna av ökande spänningar”, tillade han. På onsdagen sa DPR-milisen att de ukrainska arméenheterna hade ökat skottintensiteten mot DPR-territoriet aktivt med hjälp av artilleri. En militär från DPR dödades enligt uppgift och hans kollega skadades av beskjutningen av Kiev-styrkor.
   https://dan-news.info/en/world-en/dpr-head-calls-biden-s-policy-a-factor-behind-donbass-conflict-escalation.html

 8. Lösningen av konflikten i Donbass har nått en återvändsgränd.
  Volodymyr Zelensky är nu i samma strategiskt utsatta position som Petro Poroshenkos regim var efter presidentvalet i maj 2014. Båda stod inför inhemsk alienation och väpnad opposition, som av olika skäl i östra landet och väster, var omöjliga för presidenterna att övervinna, komponera eller samordna. Båda har beräknat att de borde framkalla en militär konfrontation i Donbass för att få USA:s regering och Nato-allierade att rusa en kombination av nya pengar och vapen till Ukrainas ”inbördeskrig” mot sig själva i Donbass.
  Den nuvarande situationen i Donbass uppfattas av den ryska generalstaben, utrikesministeriet, underrättelsetjänsterna och Kreml som vid denna antändningspunkt. De förstår också vad som har förändrats sedan mitten av 2014.
  Tyskarnas politiska förmåga att motstå amerikansk dårskap har urholkats av Navalny Novichok-operationen sedan i augusti förra året och av partislag för att ersätta Angela Merkel och hennes regering vid valet den 26 september; så Tyskland är mycket svagare än för sju år sedan.
  Joseph Biden var Kievs främsta allierade i Washington då.. nu är han mentalt mindre kapabel att beräkna eller kontrollera.
  Moskva, Kiev och republikerna Donbass erkänner att konfliktlösningen befinner sig i en återvändsgränd. Vi kan säga att detta är den enda punkt där allas positioner sammanfaller helt. Alla förklarar orsakerna till frysningen på sitt eget sätt. Ryssland och DPR / LPR [Folkrepubliken Donetsk / Luhansk folkrepublik] anklagar de ukrainska myndigheterna för ovilja att genomföra Minskavtalen. Kiev anklagar Moskva för exakt samma sak.
  Varje gång den ukrainska sidan vid samtalen förklarar att den motsätter sig Ryssland i öster påminner Moskva alla om FN: s säkerhetsråds resolution nr 2202 av den 17 februari 2015 . Det godkände ”åtgärdspaketet för genomförandet av Minskavtalen” och det betonade att Kiev borde förhandla med ORDLO.
  Ukraina är missnöjda med Minskavtalen främst av den beskrivna anledningen. Men försök att revidera dem möts med ett argument om FN:s resolution.
  Den nuvarande ukrainska eliten är förlorad och vet inte vad de ska göra, eftersom Amerika inte behöver det idag. Ukraina i sig inte värdefullt för Amerika och väst som helhet, konstaterar Alexey Zubets , chef för Institutet för socioekonomisk forskning vid Finansinstitutet under Ryska federationens regering . ”Ukraina var intressant när det fanns en illusion att väst byggde en position som skulle fungera för Vitryssland, Ryssland och andra post-sovjetiska stater som ett resultat av västerländsk inblandning i ukrainska angelägenheter. Men Ukraina är en inkompetent stat. Det faktum att Ukraina är på väg mot kris och likvidation var klart redan i april 2014, när det gick ut på vägen för konfrontation och krig med sitt eget folk”, säger Zubets i en intervju med Ukraina.ru.
  Han noterade också att i Ukraina är Förenta staternas och Europas intressen direkt motsatta: om hotet om krig är en amerikansk strategi, är ”för Europeiska unionen Ukraina en huvudvärk som kan leda till destabilisering av Europa.”
  Den polska journalisten Maciej Vishnevsky, som känner Ukraina väl, sa i en intervju med Ukraina.ru att efter att ha besökt landet 2011 skrev han en lång artikel där han gjorde vissa slutsatser.
  ”Även då var det uppenbart för mig att Ukraina inte mentalt hade byggt upp sitt oberoende, inte kunde uppfostra politiska eliter som skulle engagera sig i skapandet av en nationell och statlig identitet och garanterade välfärdsgarantier och goda grannförbindelser med alla grannländer för deras stat. De verkliga ukrainska eliterna visade tvärtom visat att de inte förtjänar självständighet.
  Det var uppenbart för mig redan 2011 att Ukraina hade förlorat sin suveränitet. Det som hände efter 2014 är bara en följd av den väg som Ukraina har gått sedan 1991.
  Samtidigt betonade han att det ukrainska folket har stor potential. Men Ukrainas största problem, enligt den polska journalisten, ”är att dess eliter visat sig vara bildligt sett o- tillräkneliga”.
  Idag går Ukraina mot en möjlig uppdelning i territoriella ekonomiska komplex som leds av borgmästarna i stora städer och med regionala eliter som är koncentrerade till dessa städer. Rostislav Ishchenko, en kolumnist för nyhetsbyrån Rossiya Segodnya, talade om detta tidigare i en intervju med Ukraina.ru.
  Enligt honom finns det flera stora centra i landet (Kharkov, Odessa, Dnipro, Zaporozhye, Lvov, Kiev) av sådana potentiella territoriella föreningar. Dessutom kan dessa föreningar inte täcka hela Ukrainas territorium, eftersom de helt enkelt inte behöver många olönsamma jordbruksområden, förklarade experten.
  Enligt Ishchenko finns det praktiskt taget inget alternativ till detta scenario i form av en tuff nazistisk diktatur – ”för att nazisterna under denna tid inte kunde skapa en central rörelse.”
  Det vill säga, var och en anställde sin egen armé från just dessa nazister, – sade statsvetaren. ”Även om de är medlemmar i centraliserade organisationer föredrar en betydande del av dem lokalt att lyda de lokala myndigheterna, snarare än partiledarna från centrum”.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210325/1030948976.html

 9. Kiev-experter diskuterar aktivt de senaste stegen för Volodymyr Zelenskyy, liksom de västerländska ledarnas permanenta ovilja att kontakta honom. Enligt många måste Ukrainas president göra allt för att tygla oligarkerna och komma ur isolering, annars blir han till en politisk lik, rapporterar FAN- korrespondent från Kiev.
  Den ukrainska ledningen blev förvånad över det nyligen genomförda politiska drag som Washington genomfört. Mot bakgrund av president Joe Bidens fullständiga passivitet påpekade de direkt att Kiev, förgäves förväntade sig ett samtal från Biden.
  Tidningen, som är språkröret i de amerikanska härskande kretsarna, betonade att Ukrainas president fram till en viss tid gjorde allt rätt, men i slutet av 2020 vände han sig från den rättfärdiga vägen: han avskedade reformatorer från ministerrådet, mot västens vilja, ersatte chefen för landets nationalbank och bromsade också rättsliga reformer och kampen mot oligarkerna (främst mot Igor Kolomoisky, som ledde Zelensky till presidentskapet).
  Enligt amerikanerna var det denna tillbakagång som tvingade Internationella valutafonden (IMF) att inte låna extra 5 miljarder dollar till Kiev.
  ”Ukrainas ledare måste bevisa sitt engagemang i kampen mot korruption, insistera på rättsliga reformer, återställa nationalbankens oberoende och utesluta försök att försvaga National Anti-Corruption Bureau. Zelensky måste otvetydigt bryta med Kolomoisky och stödja brottmål mot honom. Detta är det enda sättet Zelensky kan etablera ett partnerskap med Biden, ”avslutade WP.
  Denna publikation är ett direkt ultimatum från Washington till Zelensky, som måste försöka hårt för att bevisa sig vara en värdig som partner till USA. Amerikanerna har talat om dessa förhållanden till Kiev mer än en gång, men nu har de för första gången uttalats tydligt.

 10. Det är val om ett år, och inte ett parti finns i Sveriges riksdag som har en vettig utrikespolitik.
  Vänstern har också blivit en papegoja till USA, på sitt eget sätt skulle de vara med och stödja Ukraina efter kuppen. Nedan ett utdrag från deras hemsida d.d. om deras syn på Ukraina, ingenting om den ökande nazismen i Ukraina, bara en besvikelse över att det partiet som de vill stödja, gick till andra sidan för att stödja separatisterna i Östra Ukraina och Rysslands agerande, vilket Vänsterpartiet tar avstånd ifrån istället för att analysera orsaken till detta.
  Det politiska landskapet har verkligen förändrats i Sverige socialdemokraterna förordar Centerpolitik (hörde en politisk kommentator som sa i helgen att: ”Centern är det parti som vill privatisera mest i Sverige”) och Vänsterpartiet är våra nya socialdemokrater..
  ”Vänsterpartiet står tydligt upp för ett demokratiskt Ukraina och Ukrainas territoriella integritet.
  Vi har därför tydligt fördömt Rysslands annektering av Krim och understöd till de så kallade separatisterna i Östra Ukraina. Därför har vi stött EU:s sanktioner mot Ryssland.
  VIF, Vänsterpartiets biståndsstiftelse sökte kontakt med olika vänsterrörelser i Ukraina, och inledde ett samarbete med det lilla ukrainska vänsterpartiet Borotba.
  Projektet utvecklades inte på det sätt vi önskat och det avslutades 2012. Vänsterpartiet har inte längre något samarbete med Borotba. Media har publicerat uppgifter om att medlemmar i Borotba idag skulle stödja de så kallade separatisterna i Östra Ukraina och Rysslands agerande. Vänsterpartiet tar tydligt avstånd från detta”.
  För frågor om Vänsterpartiets utrikespolitik:
  Hans Linde, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet, 070-290 07 40

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here