Putins tal till nationen. Vad sa han egentligen?

6
3136
Putin shutterstock_1837223350

Igår höll president Putin sitt årliga, viktiga tal

Sveriges Radio Rapporterar ”I sitt årliga tal till parlamentet sa Rysslands president Vladimir Putin att den som hotar Rysslands säkerhet kommer att få ångra sig bittert. Den ryske presidenten sa att landet inte tänker bränna några broar med omvärlden men varnade för att landet kommer svara hårt och snabbt om någon annan väljer att bryta med Ryssland.
Vladimir Putin höll sitt tal samtidigt som rapporter kom in om gripanden runt om i landet i samband med planerade demonstrationer till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.”

DN har inte skrivit något om talet nu torsdag förmiddag. SvD har en kort rapport. SvD

Jag återger nedan en artikeln från Björn Nistad, doktor i rysk historia. Ryssland rätar på ryggen efter coronan.

Samt kompletterar med några uppgifter från Stefan Lindgrens blogg Nyhetsbanken.


Ryssland rätar på ryggen efter coronan.

Den 21 april höll Vladimir Putin sitt årliga tal till federala församlingen. Det mest anmärkningsvärda med talet var inte innehållet utan ramen för det. Hundratals lyssnare satt tätt packade och den översta tredjedelen av dem hade ansiktsmasker – som många hade lagt på hakan, som TV-bilderna visade. Detta var något helt annat än de strikta åtgärderna för infektionskontroll vid Putins presskonferens den 17 december förra året och förmedlade på ett entydigt sätt att coronaepidemin är över.

Titta på video på en och en halv timme av Putins tal dubbad till engelska

Lägg märke till hur människor före talet, som den statliga tv-sändningen visar, skakar hand och kramar varandra utan att ägna minsta uppmärksamhet åt infektionskontroll!

I talet berömde Putin folket för att ha agerat ansvarsfullt och solidariskt under coronaepidemin och tackade vårdpersonal för deras ansträngningar. Han påpekade också att Ryssland har utvecklat tre av de mest effektiva koronavaccinerna i världen. Även om Putin varnade för en ny coronavåg och uppmanade människor att vaccineras var meddelandet tydligt: ​​Corona i betydelsen av ett existentiellt hot är över och det är bara efterdyningarna av pandemin kvar.

Till skillnad från de flesta västländer har Ryssland för länge sedan öppnat större delen av samhället.

Kanske förstod Putin bättre än västerländska ledare att det finns gränser för hur länge en befolkning kan hållas i fångenskap? Eller kanske är han mer medveten om de ekonomiska skadliga effekterna av långvarig avstängning?

Nästan hela Putins tal handlade om socialpolitiska åtgärder. Som i sina tidigare tal betonade presidenten att Ryssland står inför en allvarlig demografisk utmaning i form av en krympande befolkning.

För att möta denna utmaning lovade Putin stora överföringar till barnfamiljer. Stödet för barn under tre år bör vara 11 300 rubel per månad, dvs. cirka 20 procent av en genomsnittlig månadslön. Och stödet för barn mellan tre och sju bör också ökas och höjas till denna nivå. Mödrar som tog hand om ett sjukt barn under sju år skulle få hundra procent lönekompensation och staten skulle betala hälften av kostnaderna för barnens semester.

En annan åtgärd som Putin lovade var högre löner för lärare.

Endast sista kvarten av Putins mer än en timme långa tal handlade om utrikespolitik. Det mesta av det som presidenten sa var en upprepning av anklagelser mot väst för förtal och motstånd mot Ryssland, en betoning på Rysslands önskan om fredligt samarbete och en betoning på Rysslands förmåga att försvara sina intressen och att avvisa alla former av aggression.

Dock skärptes tonen mot väst av Putin – i samband med en nyligen avslöjad eventuell terroristattack – då han anklagade västerländska regeringar för kuppförsök i Vitryssland, inklusive mordet på landets president Alexander Lukashenko. Varför låtsas väst att denna typ av upprörande handling inte äger rum? frågade han. Man kan tänka vad man vill om Viktor Janukovitj i Ukraina, Nicolás Maduro i Venezuela eller Alexander Lukashenko, men mord och kupp är i alla fall oacceptabla, betonade den ryska presidenten.

Låt oss vända ryggen till coronaepidemin och genomföra nödvändiga förbättringar och reformer utan att låta omvärlden sticka näsan under våra förhållanden, var Putins budskap till folket.


Utdrag från Nyhetsbanken.

Putin påminde om att coronaepidemin inträffade under en negativ demografiska trend, som i sin tur är svallvågor från 1940- och 90-talens prövningar. ”Vår strategi är att återvända till hållbar befolkningstillväxt för att se till att den förväntade livslängden i Ryssland når 78 år 2030”, sa han, och menade att målet står fast trots en ren befolkningsminskning i år.

Mycket av det som följde i talet var ägnat sätta strålkastarljuset på nativitet och det uppväxande släktets fostran. Exempelvis löper till årets slut ett program som ger 20 procents rabatt på inrikesresor, bl.a. som ett led i ungdomsprogramet  ”Ryssland – möjligheternas land”.

– Under epidemin har familjer med nästan 28 miljoner barn fått direkt samhällsstöd, fortsatte Putin, och dessa betalningar gjordes utan certifikat, papper eller annan byråkrati – automatiskt, som människorna vill ha det.

– Redan nästa år, 2022, bör vi alla federala förmåner, pensioner, andra sociala bidrag, tjänster att betals ut i ”ett fönster” – dvs. människor ska slippa springa runt mellan myndigheter… Inom tre år bör de allra flesta statliga och kommunala tjänster tillhandahållas ryska medborgare på distans 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, det vill säga på permanent basis.

Andra framtidsorienterade projekt som Putin nämnde i talet var att den ryska utvecklingsbanken (VEB) ska finansiera minst 1 300 nya skolbyggen till slutet av 2024 med plats för mer än en miljon barn.

Bostadsbyggandet som i fjol nådde 80 miljoner kvadratmeter ska enligt tidigare satta mål öka till 120 miljoner kvardratmeter.

Läs vidare på Nyhetsbanken!

Vilka svenska media rapporterar detta?
Föregående artikelFörsökte USA nyligen mörda Lukashenko?
Nästa artikelRegeringen blandar sig i Syriens inre angelägenheter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. En mycket kunnig genomgång av talet hittar man på https://theduran.com/putins-annual-address-draws-red-lines-not-to-be-crossed-more-info-on-belarus-coup-coming/
    Det som jag främst fäst mig vid är att man från rysk sida nu bestämt sig för att inte längre tolerera den ständiga inblandningen i Rysslands inre angelägenheter. Putin betonade också att Rysslands medborgare skall vara stolta över att vara ryssar. Talet om ”vi européer” kommer nog att vara bortblåst framöver för rysk del. Talet visade på att Ryssland nu talar från en helt annan styrkeposition än den som var bara för några år sedan. Och det är just den nya styrkepositionen som gör att svenskt public service (bland andra) än flitigare söker peka finger åt Ryssland.

    • Lilla hyenan, d v s lilla-Britannien, försöker hetsa upp genom att skicka krigsfartyg till Svarta Havet. Lilla hyenan gör klokt i att hörsamma Putins varning. Om inte så är risken att blir ”bitch slapped” som jänkarna säger ganska stor. Lilla hyenan gör klokt tt komma ihåg hur den blev ”bitch slapped” den 25 oktober 1854 med dess ”den Lätta brigadens anfall”.

  2. Rysslands demografiska ”problem” är ju exakt samma som för alla vita befolkningar runt om i världen d v s att den är på tillbakagång! I andra länder löser man problemet med att låta folk invandra och göra dem till medborgare! I Ryssland har man en stor invandring från forna Sovjet-republiker främst men de verkar inte bli accepterade som officiella medborgare…Är det någon som vet varför man i Ryssland är så restriktiva mot att låta invandrare bli medborgare och komma med i rullorna? Här i Sverige verkar ju inte finnas någon som helst hejd på att importera folk och ge dem medborgarstatus så man kan väl säga att Sverige och Ryssland har helt olika syn på vem som ska få bli medborgare.

    • Kinas lösning är även mer intressant. Man låter teknologin fylla tomrummet. Kinas befolkning ökar fortfarande men förväntas minska i framtiden. Teknologin fyller tomrummet och tar över de funktioner som människan fyllde förr. Fördelarna med teknologin har i länder som Sverige tidigare hamnat hos oligarkerna, vara staten är de största oligarken. Gemene man fock jobba lika hårt om förut. I Kina har framstegen tydligt hamnat hos gemene man. Väst oroar sig för en åldrade befolkning. I Kina finns ingen åldrade befolkning i samma bemärkelse, vid ökande ålder väljer folk bara andra lättare arbeten och fortsätter att vara produktiva och bidraga till samhället. Det Sverige kallar åldringsvård tas över av teknologi och kollektiv. Den attityden som finns i länder som Sverige ätt vid X ålder skall man lägga upp fötterna och bli försörjd finns inte.

  3. När Vladimir Putin gäller dett att lyssna. När västledare talar få man lik gärna skratta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here