Ryska krigsförbrytelser?

38
2144

Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

I Rapport på SvT kanal 1 rapporterades om att Ryssland brutalt dödat civila. Folkrättsexperten: ”Det är den värsta formen av krigsförbrytelser”Folkrättsexperten: ”Det är den värsta formen av krigsförbrytelser”
Redaktören: folkrättsexperten Ove Bring har rimligen någon närmare kännedom om händelse, om kropparnas status. Ändå uttalar han sig tvärsäkert liksom president Macron (längst ned). Varför saknas basal källkritik, särskilt i en krigssituation?

Jag konsulterade RT och tycker att det är viktigt att även Rysslands version kommer fram. RT: https://www.rt.com/russia/553231-bucha-war-crimes-allegations-denied/

Sedan ser jag att DN även presenterar rysslands version. Bra!DN: https://www.dn.se/varlden/efter-rysk-retratt-doda-invanare-pa-gatorna-i-butja/

____________________________________________________________

Ryssland förnekar Ukrainas anklagelser om krigsförbrytelser

Moskva hävdar att anklagelserna om ryska styrkors massaker i Bucha är ”fake news”

Den ryska militären har bestämt förnekat anklagelserna om massmord på civila i Bucha, en ukrainsk stad nordväst om Kiev. Påståendena har framförts av Ukraina självt, vissa västerländska medier och människorättsgrupper, efter att Moskva hade dragit tillbaka sina trupper från utkanten av Ukrainas huvudstad.

”Alla fotografier och videomaterial som publiceras av Kievregimen och som påstås visa någon form av ”brott” av rysk militärpersonal i staden Bucha i Kievregionen är ännu en provokation”, sade det ryska försvarsministeriet på söndagen.

Ryska trupper hade dragits tillbaka från området den 30 mars, sade militären. Militären påpekade att ”de så kallade ’bevisen för brott’ i Bucha dök upp först på den fjärde dagen” efter tillbakadragandet, när ukrainska underrättelsetjänster och ”företrädare för ukrainsk tv anlände till staden”.

”Den 31 mars bekräftade dessutom Buchas borgmästare Anatolij Fedoruk i sitt videotal att det inte fanns någon rysk militär i staden, men nämnde inte ens några lokalinvånare som låg skjutna på gatorna med händerna bundna”, påpekade den ryska militären också.

”Det är särskilt anmärkningsvärt att alla kroppar av personer vars bilder publicerades av Kievregimen, efter minst fyra dagar, inte har stelnat, inte har karaktäristiska kadaverfläckar och har färskt blod i sina sår”, konstaterade militären och tillade att alla dessa inkonsekvenser visar att hela Buchaaffären ”har iscensatts av Kievregimen för västerländska medier, precis som det var fallet med [de falska nyheterna från] Mariupols förlossningsklinik”.

Grafiska bilder från Bucha visar flera kroppar i civila kläder som ligger mitt på en gata. Några av de döda hade tydligen händerna bundna, medan andra hade vita armbindlar, något som är vanligt förekommande för ryska styrkor och civila i områden under rysk kontroll.

Kiev har skyllt på Moskva, och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har hävdat att det var en ”avsiktlig massaker” av ryska trupper.

Massakern i Bucha var avsiktlig. Ryssarna strävar efter att eliminera så många ukrainare som möjligt. Vi måste stoppa dem och sparka ut dem. Jag kräver nya, förödande G7-sanktioner NU”, skrev Kuleba på Twitter.

Höga västerländska politiker har ställt sig bakom Kievs bedömning av Bucha, och vissa har uttryckligen lagt skulden för morden även på Moskva. ”Ryska myndigheter kommer att få stå till svars för dessa brott”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

 

Föregående artikelDN:s kulturchef Björn Wiman: Därför är jag emot svenskt medlemskap i Nato
Nästa artikelKrönika över ett förebådat krig
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

38 KOMMENTARER

 1. Än en gång hör vi en sk expert uttala sig utan att ha säkra bevis. Olle Bring är en imperiets spring pojke till jurist. Det liknar alla de falska anklagelserna som riktades ot Syriens regering då väst medier och politiker unisont hävdade unisont att ”Syriens regim utförde kemattacker” – VILKA VISADE SIG VARA FALSKA!

  Nu utspelas det ett propaganda nummer från samma spelbok – lögnimperiets fotsoldater iklädda till ”experter” är i farten och gör TV och Radion rundor i väst. Olle Bring är en av dessa ”dussin ören” experter i lögnimperiets tjänst.

  Ryssland har förnekat det.
  https://www.presstv.ir/Detail/2022/04/03/679670/Russia-Ukraine-Bucha-Zelensky-West-sanctions-Putin

  Precis som i Syrien, så kommer även denna gång SANNINGEN att uppdagas. Då ska världen skriva in det i lögnimperiets många blodiga räknekonton.

  Det dussin ören expert inte vill eller får inte berätta är bladn annat detta: https://www.globalresearch.ca/who-wants-war-russia/5773366

 2. Det är viktigt att Ryssland omedelbart går till FN:s säkerhetsråd innan kriget eskalerar till ett krig med NATO, och att hela Europa blir inblandad i kriget på grund av lögner. Kommentaren av borgmästaren dagen efter att ryska trupper dragits tillbaka är ett starkt incitament på att det inte var ryska trupper som gjorde massakern.
  ”Den 31 mars bekräftade dessutom Buchas borgmästare Anatolij Fedoruk i sitt videotal att det inte fanns någon rysk militär i staden, men nämnde inte ens några lokalinvånare som låg skjutna på gatorna med händerna bundna”, påpekade den ryska militären också.
  Han skulle naturligtvis ha nämnt det i sitt samtal, detta skulle han inte kunnat hålla tyst om.
  Vi får tänka på att Vita Hjälmarna är där, mästarna på att ordna liknande scener, vana sedan Syrien.
  Självklart tror lokalbefolkningen att det är ryssar, då de var där strax innan, och dessa mördare har säkert inte uppträtt i egen uniform, kanske i ryska uniformer efter de dödade ryska soldaterna.
  Marianna Vishemliskaya avslöjar i nedanstående video att ukrainska soldater var på förlossningskliniken och att de filmade henne.

  https://twitter.com/risemelbourne/status/1510417491755171840

 3. Notera att professor emeritus Ove Bring icke anklagar Ryssland för det inträffade. Den enda gången han nämner Ryssland i klippet, så säger han ”om det är ryssar som är ansvariga…”.

  Med detta borde väl ni vara nöjda, att han inte pekar ut Ryssland?

  • Ja det är bra. Men överraskande, svagt, att han inte insåg möjligheten till att detta arrangeratsn i efterhand.

  • Här – https://www.youtube.com/watch?v=Mx9JlNu_H1Y – är den ukrainska videon från Buchi – vid 0:16 till höger ser man en ”död” man som rör armen för att inte bli påkörd av fordonen, vid 0:28 ser man en ”död” man som ligger på gatan men vid 0:30, när bilen passerar platsen ser man i backspegeln hur den ”döde” rör sig och sätter sig. Man kan se den ukrainska ”trovärdigheten” bäst på 0,25 uppspelningshastighet och inte på helskärm.
   Inte en enda droppe blod kan man se på alla bilder som kablades ut från Buchi…
   Nöjd, Andrsl?

    • Tyvärr, det är bara de som spelar med kan vakna upp. De andra, som hade vita förband på armarna blev mördade av ukronazisterna som kolaboratörer, trots att de visste att vitt förband bar bara civila.
     Här – https://www.youtube.com/watch?v=uoMCbi5BzAg – kan man se när ukrainsk militär går på gatorna i Bucha, och på gatorna finns bara förstörda bilar, inga döda kroppar, inget blod i de övergivna bilarna….

   • Förklaring till att det ser ut som om den döda mannen reser sig.
    – Spegelglas längst ut på backspegeln är inte helt plant. Detta för att öka synfältet så att man som förare skall kunna se mer av den i annat fall döda vinkeln.
    – När ett objekt passerar och speglas från ytteränden av spegeln, in mot den plana delen sker en optiskt förvrängning. Först ser objektet tillplattat ut för att sedan bli bredare.
    Studerar man filmen på länken nedan så ser man exakt samma förändring av byggnaden som ligger rakt ovanför den döda.

    Att det ser ut som att en annan död man rör på handen är också en optisk synvilla.

  • Det dröjde inte längre än ett dygn innan sanningen kom ut. Lögnimperiets statister glömde att ligga väldig stilla (rörde en hand/kroppsdel). Eller var det i själva verket en mullvad som vill signalera att det här var iscensatt? Hur som helst lögnimperiets fotsoldater har mycket vatten att trampa på för att ”förklara” bort fejk massakervideon i Bucha

   https://sputniknews.com/20220404/dont-be-so-naive-netizens-divided-after-bucha-video-appears-to-show-dead-body-moving-its-hand-1094448817.html

 4. 4 april 2022, 09:33
  Tidigare officer för People’s Militia of the DPR: Kiev filmade en bluff från Bucha på begäran av väst.
  Markian Lyseiko/Global Look Press via ZUMA Press
  En militärexpert, en före detta officer från folkmilisen i DPR, Dmitry Astrakhan, sa att videon från staden Bucha, som distribueras av de ukrainska myndigheterna, är en förfalskning, som gjordes på begäran av väst.
  Han tillade att när man producerar förfalskningar använder Ukraina den stereotyp som har utvecklats i väst om hur den ”dåliga sidan” ska se ut.
  ”Det här är alltid inte bara fiktiva brott – det här är de väldigt stereotypa brotten som borde skada så mycket som möjligt med sin bild. Detta är alltid en 100-procentig hit i filmkanonerna i USA:s demokratiska partis nuvarande politiska liberala politik.
  Och det vi ser i fejken från Bucha är ett sådant exempel. Det vill säga, poängen är inte ens att kropparna rör sig där… Poängen är att det är just den bilden som Ukraina lovade att visa väst, och precis den bild som väst vill se. Den som inte behöver förklaras”, citerar RIA Novosti Astrakhan .
  Tidigare uppgav Ryska federationens försvarsminister att allt material som påstås vittna om den ryska militärens brott i staden Bucha, Kiev-regionen, är ytterligare en provokation från de ukrainska myndigheterna.

  • Glömmer man inte att kräva
   utredningen av ukrainska militära brott mot egen befolkning i Bocha?
   Det krävs en Nürnbergrättegång idag för brottslingar vid makten i Kiev.
   Hoppas att de som står bakom Kievs regim skall ställas till svars också.
   Det är samma monster som härjade mellan 1933-1945
   väktes till livet av väst ingen.
   Man skall inte
   glömma fascismens brott i Chatyn utfördes av tyska armén och främst ukrainska kollaboratörer den 22 March 1943.
   Noterad, att svenska Wikipedia nämner inte ukrainska kollaboratörer som genomförde dessa masacer 1943 i vitryska Chatyn . Rekommenderar att se på andra språk för jämförelse av tolkningar. Här t.ex. en spansk version:
   https://es.m.wikipedia.org/wiki/Masacre_de_Jatyn
   Det är brottsligt att falsifiera och sprida falsk information idag. Har man ingen samvete alls i dagens Europa?
   Hoppas att det blir konsekvenser för dessa handlingar oberoende för nationella tillhörigheter.

 5. Att många i väst skriker ut sitt hysteriska behov av falska anklagelser mot Ryssland.. är inte Rysslands problem. Fortsätt bara… Ryska folket bryr sig inte.

 6. Även stolpskottet Winiarski skrev en artikel om detta i DN. Han hävdar med säkerhet att det är Ryssarna som är ansvariga. När jag försökte kommentera det vansinniga att uttrycka sig med säkerhet om något som ingen av oss har en aning om så fick moderatorn uppenbarligen ett koleriskt anfall. Hen censurerade nästan alla mina kommentarer och jag blev för andra gången blockad av rent politiska skäl.
  Fascistiseringen av DN fortskrider i jämn takt.

  Som Vivianne påpekar så är detta med största sannolikhet fejk. En falseflag för att sabotera förhandlingarna var mer än väntad och troligen står USA stödda nazister för utförandet.
  Att dölja nazistiska brott eller att rentav stödja nazister är numera norm i västmedia.

 7. Putins överfall på ett grannland och påföljande krigsbrott. Putin till Nürnberg. Putin, Stalins barnbarn, kommer aldrig att kunna besöka väst igen. Hans barn lever däremot lyxliv i väst. Dags att internera dem?

 8. Den här icsensättningen har jag väntat länge på. Visste att den säkert skulle komma. Winiarski (DN) får anledning till ett
  nytt hatutbrott mot Ryssland. https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-bilderna-pa-de-doda-visar-vad-putins-krig-gar-ut-pa/ Man undrar om han VET att allt är falskt och spelat. Vi minns ju De Vita Hjälmarnas ”gasattacker” i Syrien. Som skulle skyllas på den syriska regeringen. En effekt har spelet: allmänheten i väst tror blint på vad västmedia rapporterar. Och hatet mot Ryssland piskas upp. Den som påpekar lögnerna kallas ”Putinkramare”.
  Ulla Johansson

 9. Hur kan Rysslands försvarsminister ha någon som helst kontroll över vad enskilda soldater gjort i butja?
  Alla stater med makt beter sig som skit.
  Vanliga människor behöver lära sig att hata ALLA med makt.

 10. Bilder och videor är lätta att manipulera. Svårare är alla vittnesmål av överlevande. Förhoppningsvis får en domstol bedömma deras trovärdighet. ALLA krigsförbrytare borde straffas men tyvärr är det en önskedröm

  • ”Bilder och videor är lätta att manipulera” säger lögnimperiets fotsoldat när västs hand avslöjas med fingrarna i syltburken. Annat melodi var det för ett dygn sedan från samme H2 : Men nu när amatör false flagg operationen är avslöjat och är snarare än ett tecken på hur lågt imperiet sjunkit än ryska ”krigsbrott” så hänvisar fotsoldat till bildmanipulation. Det är inte lätt att försvara ett lögnimperium, särskilt när den sysslar med amatörmässiga propaganda nummer. Gatuvitsarna skojar redan om ”handen som rentvådde Ryssland” med anledning av skådespelaren som viftade handen mitt under filmningen av den falska flagga operationen Bucha😂🥱🤣

 11. Var är rubriken med ukrainska krigsförbrytelser. Detta är mycket värt att undersöka. Det är så mycket som väst medvetet undanhåller. Ukraina har begått massor med krigsbrott och vidriga handlingar,men på något sätt är det helt okej för att det är Ukraina

 12. Det kan ju vara så att jag har fel och att ”handen som rör sig” är en synvilla, men det kan också vara så att en hand verkligen rör sig.

  Skulle det visa sig att jag har fel ber jag nu SVT om ursäkt i förskott för att jag påstått att dom lagt upp en film med statister, men framför allt ber jag dom dödas anhöriga om ursäkt (även om dom inte läser detta).

  SVT borde dock själva be oss skattebetalare om ursäkt för att dom har utlandskorrespondenter som kör med ett narrativ à la Prinsessan och Draken, d.v.s. det godas kamp mot det onda, i stället för att försöka porträttera och analysera en mångfacetterad geopolitisk verklighet.

  Tillbaka till den aktuella gatstumpen. I videon ser det absolut inte naturligt ut. Mellan dom här kropparna (döda eller levande) verkar det vara ett väldigt jämnt avstånd, med undantag för en kropp mitt i gatan så att bilarna måste köra zickzack. Dessutom verkar det vara ungefär lika många kroppar på varje sida av gatan och zet känns inte heller naturligt. Också är ju den stora frågan var blodet är. Därför får man uppfattningen att om det nu handlar om döda personer så har dom inte dödats där dom ligger utan transporterats dit av någon. Av vem och varför?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here