Ryssland påstår: Söker inte regimändring i Ukraina och vill inte ockupera landet. Kan det stämma?

36
1742
Donbass. Kriget. Bild Wikipedia

 

Ingress: Det har först nyligen blivit klart och mer konkret för mig vad Ryssland vill (säger sig vilja). Det inledande talet om ”demilitarisering och ”denaizifiering” lät så allmänt och jag tänkte att det inte var möjligt utan omfattande kontroll av landet.Jag skrev i en artikel 1 mars
Ryssland har ”helt orealistiska mål om ”demilitarisation” och ”denazifiering”. Samtidigt som Ryssland uppger att man inte vill ockupera Ukraina. Man kan inte  genomföra ”demilitarisation” och ”denazifiering” efter mycket impopulärt anfallskrig. Och Ryssland saknar resurser för att besätta Ukraina. Dessa motsägelsefulla uttalanden pekar på en gravt felaktig analys av läget i Ukraina och i omvärlden.” Ukraina: Krigets vinnare och förlorare. Vad bör göras?

Men det verkar som om Moskva menar en tämligen partiell demilitarisering, och man pekar här på ett stort antal förstörda militäranläggningar. En rejäl decimenring av Azov-betalajonen kanske Moskva räknar som tillräcklig ”denazifiering” – vad vet jag?

Notera hur i Väst skarpt kritiserar RT – censurerad på sina håll – rapporterar om båda sidor åsikter, som vanligt.

_________________________________________________________________

”Moskva söker inte regimändring i Ukraina”

Moskva syftar inte till att störta det nuvarande ledarskapet i Ukraina, sade ryska utrikesdepartementets talesman Maria Zakharova till reportrar på en vanlig presskonferens på onsdagen.. Man vill inte heller ”förstöra staten Ukraina” och operationerna är inte riktade mot den civila befolkningen.

Taleskvinnan upprepade att Moskva vill försvara Donetsk och Lugansks folkrepubliker. Hon tillade att Ryssland söker ”Demilitarization and Denazification” i Ukraina.

Zakharova anklagade Nato för att ”översvämma” landet med vapen, som har skapat ”ett militärt hot” till Moskva.

President Zelensky har upprepade gånger sagt att Ukraina aldrig utgjort ett hot mot Ryssland. Kiev uppgav att den ryska attacken var helt grundlös förnekade påståenden att man planerade att återta de upproriska republikerna med våld.

Ryssland hävdar att det bara slår militära platser, såsom flygfält, luftförsvar och radarstationer. Ukraina har dock anklagat Moskva av tung beskjutning av bostadsområden i Kiev, Kharkov och andra städer.

Många länder, inklusive USA, Storbritannien och EU: s medlemsstater, har infört omfattande sanktioner på Ryssland.
RT; Ryssland söker inte regimändring i Ukraina.

Föregående artikelFox News ”Vi är i krig med Ryssland” Överdrift?
Nästa artikelRyssland uppger att man hittar biologiska vapen i Ukraina – vilket USA nu förnekar! Kina vill ha besked.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

36 KOMMENTARER

 1. Putin omgivs numera av en snäv krets militära rådgivare som inte vågar berätta för honom att stora delar av moderniseringspengarna försvunnit i korruption, och att värnpliktiga används i invasionen. Han har en traditionell rysk ledarroll med vasaller, han har den information underhuggarna vågar lämna.

  Den korrekta beskrivningen är förstås ”vill ockupera hela landet för att byta regim, men det går inte så bra”.

   • Om du jagar argument mot kapitalism tror jag du kan lägga till korruption.
    Men alla Fria Marknader behöver inte vara korrupta.
    Men risken finns där alltid.
    Därför behövs myndigheter som styr upp sådant där.
    Numera är sådana inrättade här i Sverige.
    Sveriges öppnade dörrar inför världen öppnade också upp för korruptionen.

    I en auktoritär Planekonomi är förmodligen korruptionen = 0
    Men där finns andra behövliga värden men som också tyvärr tenderar = 0 i en Planekonomi.

    • Anledningen till den omfattande postsovjetiska korruptionen är just planekonomin. Hela den sovjetiska ekonomin gick ut på att företagen underpresterade, för att få större tilldelning nästa år. Ett företag som överpresterade fick mindre pengar nästa år. Det är roten till sovjetunionens haveri. Hela systemet var korrupt. De har aldrig haft ett fritt ekonomiskt system med skydd för äganderätt. När nu Ryssland går nordkoreas väg som rouge-state sprider sig smittan utomlands.

    • Korruptionen i vad du kallar planekonomiska länder var stor. Inbillar du dig att den plötsligt utvecklades när muren föll 🙂

     • H2 är känd för att inte behova källor. H2 hänvisar till sig själv och tror att det räcker gott det. Lite syre skulle göra susen 👻

 2. Jag tror helt på Ryssland. Jag har inte längre kunnat komma in på RT denna veckan nu,det är irriterande ärligt talat. Det är propagandan och desinformationen som fortsätter. Jag har kunnat se MASSOR med videos sedan militära insatsen påbörjades av nära vän också som följer detta MYCKET noga. Ryssarna har NOLL intresse av civila befolkningen,man är ute efter militära mål skapade av Usa,EU. Nazi grupperna som opererar i Ukraina, begår själva hemska brott för att sedan skylla på Ryssland. Man hotar och tillåter inte civila lämna.Man förhandlar hela tiden, direkt med Ukraina också. Det finns flertalet civila korridorer i berörda områden. Ryssland håller ställningarna och förhandlar från förra veckan nu. Men nazi grupperna som finns i Ukraina saboterar ju överallt,det finns MASSOR av bevis på detta.

  • Det är inte särskilt smart att tro på någon eller något i sådana här frågor. Man måste, så gott det nu går, hela tiden följa vad som verkligen händer innan man drar slutsatser. Annars hamnar man i den ohållbara situation som Ragna Lowell gjorde i morse i sin kommentar; bara förutfattade meningar och känslor, inte ett uns av analys.
   För att ta ett exempel. Alla västliga uttalanden (utom från en del erfarna Pentagonmilitärer) utgår ifrån att Ryssland för krig på samma sätt som USA ständigt gör, bomba, bomba och förstör den civila strukturen och mörda statschefen (Saddam Husein eller Gaddafi, eller vem det nu råkar vara). De studerar inte hur ryssarna gjorde i Syrien nu senast när de stödde den lagliga regerings kamp mot jihadister. Det är därför som de genast tror, att det är problem med logistiken när en konvoj ur den ryska armén stannar upp. Det är därför de helt koncentrerar sig på att rapportera från stora städer och inte ser att det viktiga i det första ryska anfallet var att kunna inringa de stora ukrainska arméförband som finns/fanns i Donbas.
   ”Tro” inte på någon, försök ta reda på fakta själv, och försök spana in vilka rapportörer som kommit med de analyser som varit mest korrekta. En sak har vi alla lärt oss det går inte längre att tro informationskanaler från Väst. NyT, WSJ, SR, SvT, DN etc. Men säker kan man inte vara. Även om russofobin nu är enorm, så är det ofrånkomligt, att den inte totalt kan dölja allt som sker. När levnadsomkostnaderna även för oss svenskar nu börjar stiga allt brantare, kommer vi att fråga oss varför, och eftersom vi inte är så lättlurade som Ursula van der Leyen tror (hon som förbjudit RT och Sputniknews) kommer de verkliga förhållandena att mer och mer framträda

  • Korruptionen i vad du kallar planekonomiska länder var stor. Inbillar du dig att den plötsligt utvecklades när muren föll 🙂

  • Lagerarbetaren, om du tror så hårt på Ryssland kanske du borde emigrera dit för att hjälpa till att baggage upp landet?

   • Ryssland kommer som vanligt att klara sig, det är värre med många EU-länder som närmast är bankrutt. Vi får väl också se om USA även denna gång lyckas hålla dollarskutan flytande annars väntar än mer bistra tider i USA som redan dras med 50 miljoner utan riktiga hem!

 3. Det första som försvinner vid krig är sanningen.
  Det ska bli intressant att se hur skriverierna fortlöper kring Nulands biovapenanläggningar, men det lär väl tystas ned av MSM, som vanligt. Har inte sett något på SVT hittills. Tänk vilken makt media har som lyckats få hela Europa att vända sig mot sin viktigaste energileverantör. Prata om att skjuta sig i foten. Kom inte med nån biogas, elbilar, vätgasbilar eller några andra fria fantasier. Utan olja, kol och gas upphör vår civilisation att existera!

  • Hej farfar
   Läste precis nu en liten krönika av Dick Erixon
   där han påstod ekonomiska sanktioner mot Ryssland var bättre än alternativet Tredje Världskriget trots sanktionerna hotade hela den Fria Marknaden i Ryssland såväl som globalt.
   Den kändes som det kom något vettigt ur mannen med flugan om halsen, en person som jag inte längre riktigt vet vad jag ska kalla.

 4. Enligt officiella ryska källor används inte värnpliktiga i kriget. Jag vet heller inte om det är en specifikt rysk ledarroll med vasaller, hela EU plus den anglosaxiska världen består ju av just vasaller, fast till USA.

  • Intressant situation! Putin hävdar att användandet av värnpliktiga skett mot hans order. OK, åtgärd för att få honom att se oskyldig ut. MEN, samtidigt ett tecken på att hans order inte åtlytts. Och det är ju ett tecken på svaghet. Det är måste värre för kraftkarlen Putin?

   • Att strida mot djävulen är inte så enkelt, så synd om dessa värnpliktiga, tyvärr har inte Ryssland lika många kompisar bland al-Qaida grupper som USA har
    Hayat Tahrir Al-Sham, som styr Idlib, som av USA benämnts som den ”biggest safe heaven for al-Qaida”. Deras värsta kriminella element, 450 personer har anlänt till Ukraina. Så kriminella så detta skulle vara deras chans att få leva vidare. Vet inte vad som kunde hänt annars avrättningar eller fängelse. De skall nu få en chans att hämnas på Ryssland som bombat dem i Syrien.
    Dessa krigare har blivit lovade att deras familjer skall få komma efter. De skall väl ordna en bosättning åt dem i Ukraina.
    Vi vet vad som hände med IS i Irak, de växte sig snabbt stora, och fortfarande i dag krigar både kurdiska armen och irakiska armen i Irak mot dessa.
    Så hur USA kan placera världen värsta bestialiska mördare i Ukraina är obegripligt.
    Då har man inte tänkt att Ukraina skall kunna bli en demokrati, utan att det blir som i Libyen eller i bästa fall Syrien (där det ännu finns ett större område där al-Qaida grupper inte härjar)
    USA försökte ordna en demonstration åter mot regeringen i Syrien, nästan ingen kom. De vet att USA erbjöd inte demokrati utan al-Qaida.

    https://www.youtube.com/watch?v=8mrz0FGFKHM

    • Och Putin värvar syriska legosoldater.
     https://deirezzor24.net/en/russia-has-opened-the-door-to-volunteering-in-eastern-syria-to-recruit-mercenaries-and-send-them-to-ukraine/
     Kan inte de båda grupperna slåss mot varandra?
     Ryssland verkar ju med sin ökande bombning och artilleribeskjutning försöka skapa ett nytt Syrien i Ukraina. Ett nytt Aleppo eller Groznyj där man inte behöver använda sina dyrbara precisionsvapen utan kan använda sitt lager av gamla ”dumma” bomber. Eftersom man inte törs göra bomba på låg höjd pga av alla MANPADS blir det höghöjdsbombning med minimal precision – då blir det sjukhus, bostäder o s v med stora civila förluster.

     • DIA (Defence Intelligence Agency) finding 2013
      * President Assad måste stanna vid makten, i annat fall kommer Syrien att kollapsa likt Libyen
      * Om Assad faller, så kommer han att ersättas av extremister
      * CIA ger fullt stöd till: alla rebeller inkl. ISIS, al-Qaida
      * Det finns inga ”moderata rebeller”
      * U.S. beväpnar extremister

      Trots detta så fortsatte USA på samma väg i Syrien. DIA är en av de mest respekterade institutionerna i USA. Man var alltså villig att få ett nytt Libyen i Syrien.

      Tack vare Ryssland förhindrades ett folkmord i Latakia. Dessa al-Qaida grupper som USA gav stöd till i Syrien, mördade urskillningslöst alla religiösa minoriteter, på ett mycket brutalt sätt.

      Majoriteten av det syriska folket ser Ryssland som det land som hjälpt dem bekämpa al-Qaida i Syrien.
      Därför ser de personer i Syrien som vill ha ett mångkulturellt och ett land med religionsfrihet, Ryssland som det land som givit dem sitt stöd, och som hårdast bekämpat al-Qaida.
      De vill nu visa Ryssland sitt stöd, stora demonstrationer för Ryssland i Syrien.

      Serbien vet hur det är att bli orättfärdigt bombad av NATO, förstår inte varför Ryssland blir så demoniserad men inte NATO.

      https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1499870426750726149

      Syrier ger sitt stöd till Ryssland

      https://twitter.com/Ruptly/status/1501528475680657408

 5. Flyktingströmmarna från det utsatta Ukraina går i många olika riktningar.
  TASS, 10 mars. Mer än 213 000 människor har evakuerats till Ryssland från Donbass och Ukraina, mer än 185 000 av dem är invånare i DPR och LPR, vars evakuering började den 18 februari, berättade maktstrukturer för TASS på torsdagen.
  ”Från och med morgonen den 10 mars korsade mer än 213 000 människor gränsen till Ryska federationen, och mer än 185 000 av dem anlände till Ryssland från DPR och LPR, vars myndigheter tillkännagav en evakuering den 18 februari. Cirka 28 000 flyktingar kom till Ryssland. Ryssland från Ukraina genom checkpoints i Belgorod, Bryansk och Kursk-regionerna och Krim. Bland de evakuerade finns det inte bara medborgare i Ryssland och Ukraina, utan även de från andra länder”, sa byråns samtalspartner.
  Enligt honom har Ryssland tagit emot mer än 18 500 DPR- och LPR-flyktingar, de finns nu i 278 tillfälliga härbärgen i 30 regioner över hela Ryssland, där de förses med allt de behöver. Medicinska tjänstemän angav att nästan 10 000 Donbass-evakuerade bad om medicinsk hjälp och nästan 2 000 diagnostiserades med coronavirus.
  https://tass.com/society/1419551

 6. Hade jag haft möjlighet och bekanta släkt i Ryssland,så hade jag emigrerat till dit. Jag tror på dom helt efter vad jag sett på marken,men även när det gäller kraven som är samma. Ukraina är inget litet land,det är samtidigt ett vapenfabrik utan kontroll. Självfallet kommer civila alltid i kläm vid såna här militära operationer. Men jag känner att Ryssland ändå varit högst seriösa. Det hade lätt kunnat se MYCKET brutalare ut,än vad vi sett tills nu. Ukraina har fejkat mycket också för att inte tappa västliga stödet. Men det betyder inte att jag tycker att allt Ryssland gjort här,med militära operationen varit rätt. Trots Usa,Natos EU VIDRIGA attacker och handlingar mot Ryssland dessa 8åren ihop med VIDRIGA propagandan och desinformationen. Tror Ryssarna kan växla detta till nästa nivå när som helst om man skulle vilja det,och då kommer det att se brutalt ut på riktigt. Jag hoppas på fred och dialog mellan dessa,utan att Usa,Nato EU lägger sej i på samma KORKADE sätt,som dom jämt gjort dessa 8åren

 7. Till Anders som undrar Hur jag vet att korruptionen var stor I de planekonomiska länderna. Det är egen erfarenhet ecter att ha jobbat och gjort affärer I de flesta sk östeuropeiska länderna och Kina. Dessutom har jag varit bosatt I Östtyskland, Polen och Tjeckien

  • Tack för informationen. Man vet mer om korruptionen i andra länder. Vg se min kommentar denna morgon till annan kommentator.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here