Självklart ska FN:s Michelle Bachelet kritiseras för sitt besök i Kina!

2
1855


Källa: https://i0.wp.com/transnational.live/wp-content/uploads/2022/05/7c8512d44e004e40bf2c445728b88e0c.png?fit=701%2C386&ssl=1

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Den här artikeln av fredsforskaren Jan Øberg har publicerats 31 maj 2022 på hans site https://transnational.live/2022/05/31/jan-oberg-of-course-the-uns-michelle-bachelet-should-be-criticised-for-her-visit-to-china/

________________________________________________________________________

Självklart ska FN:s Michelle Bachelet kritiseras för sitt besök i Kina

Det var det första besöket till Kina på 17 år av en FN-chef för mänskliga rättigheter. I åratal har regeringar och människorättsorganisationer anklagat Kina för många typer av brott mot mänskliga rättigheter – och en rad av dem kallar det som har hänt i Xinjiang för ”folkmord”, i linje, kan man tillägga, med USA:s förre utrikesminister Mike Pompeos ”bestämda åsikt” att det var den korrekta etiketten att sätta på det, samtidigt som han inte publicerade ett enda ord av dokumentation för att backa upp den allvarliga anklagelsen mot Kina och dess president.

Michelle Bachelet

Efter år av noggranna förberedelser skickade Michelle Bachelet – en före detta president i Chile, en läkare som har studerat militär strategi och som har varit både hälso- och försvarsminister och har en betydande personlig erfarenhet av Pinochets skräckvälde – ett team i förväg, reste sedan själv till Kina, hade ett zoom-samtal med president Xi Jinping och besökte sedan Xinjiang.

Här är vad FN har att säga om det – inklusive en länk till hennes virtuella presskonferens i slutet av uppdraget.

Det som borde vara uppenbart är att här är en mycket professionell, seriös diplomat, som gör sitt jobb med respekt för värdlandet och som vet hur man skapar tillit med människor i en kultur som skiljer sig från hennes egen. Med andra ord, i bästa tradition av diplomati och hur en FN-tjänsteman bör gå till väga.

Och, kan man tillägga, särskilt med tanke på att hela frågan om Xinjiang är kontroversiell och en central konfliktpunkt mellan USA/Västvärlden och Kina.

Framför allt klargör hon vad hennes uppdrag var och vad det inte var.

Kinas vice utrikesminister, Ma Zhaoxu, sade till statliga medier att Bachelets besök hade ”gett ett tillfälle att observera och uppleva det verkliga Xinjiang med egna ögon”. Detta innebär, kan man anta, att Kina har betraktat hennes uppdrag som ett uttryck för respekt och troligen en startpunkt för mer dialog om dessa grundläggande människorättsfrågor.

Men – jag höll på att säga, naturligtvis – FN:s människorättschef måste kritiseras.

Här följer några exempel på hur det görs:

Enligt The Guardians reporter i Taipei – som tar med USA:s perspektiv redan i rubriken – säger USA:s utrikesminister Antony Blinken att ”Vi är oroade över att de villkor som myndigheterna i Peking ställde upp för besöket inte möjliggjorde en fullständig och oberoende bedömning av människorättsmiljön i Kina, inklusive i Xinjiang, där folkmord och brott mot mänskligheten pågår”.

Antony Blinken. Screenshot 210311

 

Blinken är säker på att han vet vad som har hänt för flera år sedan och att det ”pågår”. Han vet att det är folkmord. Som nämnts har USA fortfarande inte med fakta backat upp den anklagelse som hans föregångare gjorde. Någon form av faktakunskap och dokumentation är dock irrelevant för honom; syftet är att kasta tvivel över Michelle Bachelet och – inte mindre viktigt – över själva FN.

Det är värt att påpeka att USA:s utrikesdepartement försökte manipulera FN:s kontor för mänskliga rättigheter redan före besöket. Enligt Reuters den 20 maj 2022:

”Vi är djupt oroade över det kommande besöket”, sade utrikesdepartementets talesman Ned Price vid en presskonferens och tillade att USA inte hade ”några förväntningar på att Kina (Folkrepubliken Kina) kommer att bevilja det nödvändiga tillträde som krävs för att genomföra en fullständig, omanipulerad bedömning av människorättsmiljön i Xinjiang”.

Price sade att Förenta staterna hade gjort sin oro känd för Kina och Bachelet, vilken han sade, i månader inte hade hörsammat upprepade uppmaningar från Förenta staterna och andra länder att släppa en rapport från hennes stab om situationen i Xinjiang.”

Intressant också?  Månadsöversikt: Nytt kallt krig om Kina

”Trots att hennes kontor ofta har försäkrat att rapporten skulle släppas inom kort är den fortfarande inte tillgänglig för oss”, sade Price.

Det som hävdas här verkar vara att FN:s organ för mänskliga rättigheter borde publicera rapporten om Xinjiang innan högkommissarien åker dit! För att det är vad alla andra i västvärlden har gjort?

Kina-chefen för Human Rights Watch, Sophie Richardson – som naturligtvis också vet att Kina begår brott mot mänskligheten – säger att det hade varit bättre om Bachelet inte hade åkt och, otroligt nog, tillägger att hennes besök kommer att ”göra det möjligt för den kinesiska regeringen att begå ännu värre brott än vad den har gjort tidigare”.

Richardson måste förmodligen säga detta eftersom, som Reuters rapporterade den 20 maj 2022”Human Rights Watch sade på fredagen att de och andra rättighetsgrupper hade uttryckt oro för att den kinesiska regeringen skulle ”manipulera besöket som ett PR-event”. Så det är bättre att upprepa: Vad var det vi sa, än att lära sig något nytt.

Washington Post anser att detta är en lämplig rubrik: ”Hur FN blev ett verktyg för Kinas folkmordspropaganda”. Men när man sitter vid ett skrivbord på den Amazon Jeff Bezos-köpta (250 miljoner dollar) tidningen vet man naturligtvis vad sanningen är på marken, i en provins långt borta i Kina, och man vet också att det är USA:s politik att demonisera Kina och göra FN så irrelevant som möjligt.

Här är en utomordentligt partisk, obehaglig och misstänkliggörande rapport som Sydney Morning Herald har godkänt som ”analys”, men som till 100 procent är en åsiktsartikel. Den börjar med följande: ”En fars, en charad, en bluff. Reaktionen från människorättsgrupper på FN:s utfrågning rörande anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna i Kina har varit våldsam och snabb” – så tvivla inte på vad som följer.

Om detta inte var tillräckligt kan ni lyssna på allt från Wion och Al-Jazeera: Berätta inte för era tittare vad som hände på ett sakligt sätt – börja med det amerikanska perspektivet och hitta någon som är villig att angripa Mme Bachelet för att hon inte var tillräckligt ”aggressiv” och rmed även angripa FN.

Bildtext: Högkommissarie för mänskliga rättigheter i Xinjiang maj 2022

Så varför måste FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter kritiseras – för att hon åkte till Kina, för vad hon gjorde och för vad hon uppnådde?

 • För det första har hon inte tagit över den USA-ledda retoriken och politiken från det kalla kriget, där anklagelsen om folkmordet i Xinjiang spelar en viktig – bedräglig – roll. Men hon har modigt insisterat på att åka dit och se med egna ögon.
 • Hon har lyckats med det som västerländska regeringar och organisationer som Human Rights Watch, Amnesty etc. aldrig skulle kunna åstadkomma, med sin anklagande inställning som saknar all respekt för Kina, dess kultur och problem.
 • Hon har lyssnat på Kinas åsikter och perspektiv – inklusive det terroristproblem som landet har (haft) i Xinjiang med de få bland Yuighurfolket som vill avsöndra Xinjiang från Kina och i stället skapa en ny stat kallad Östturkestan (vars exilregering har befunnit sig i Washington sedan 2004).
 • Hon har uppnått något avgörande för framtiden – vilket hon konstaterade i slutet av sin sammanfattning, som dessa kritiska röster knappast brydde sig om att läsa: ”Regeringen har också förklarat att den kommer att bjuda in höga tjänstemän från byrån att besöka Kina i framtiden.”

Intressant också?  ”Russiagate” avslöjar alarmerande sanningar om USA:s politiska och mediala eliter

 • Troligtvis har hon upptäckt att de amerikanska och andra rapporter, vilka ska stödja anklagelsen om folkmord i allmänhet, är av låg kvalitet och politiserade. Och att hon behöver sitt eget kontor för att undersöka och analysera fakta.

För USA:s regering och dess icke-statliga organisationer (NGO:s) – nära-statliga organisationer/partners i det nya kalla kriget – såsom Human Rights Watch – är detta inte mindre än katastrofalt.

FN:s Michelle Bachelet har – med en helt annan strategi, vilken bygger på intelligent diplomati, långsiktighet och respekt – åstadkommit det som de inte ens bryr sig om att åstadkomma. Framgången med hennes besök visar också att man kan föra en meningsfull dialog med kineserna, även om känsliga frågor, och att de ger tillbaka med respekt och samarbetsvilja om man gör det.

Allt detta hör naturligtvis inte hemma på en dagordning från det kalla kriget.

Och det är därför som de måste ifrågasätta Michelle Bachelets besök och – utan tvekan – kommer att försöka ersätta henne. Hennes – inte deras – tillvägagångssätt, FN:s, är helt enkelt bättre och skulle kunna leda till ömsesidig förståelse och en lösning av problemen i Xinjiang.

För henne är de mänskliga rättigheterna viktiga. Men för dem är de i första hand ett politiskt verktyg i en agenda för det kalla kriget.

 

Och det sistnämnda är precis vad TFF har visat i sina två stora forskningsrapporter från 2021:

Tycker du att det är viktigt att vi avslöjar mediemanipulationer som denna?

Klicka då för att låta oss se det här. Enkelt, snabbt och säkert! Tack!

Noter

(1) TFF-medarbetaren Gordon Dumoulin har lyft fram en annan intressant mediemanipulation, med direkt koppling till Michelle Bachelets besök i Kina, nämligen Xinjiang Police Files, som ”råkade” publiceras av en rad västerländska mainstreammedier samtidigt som USA:s president Biden var i Asien och sade att USA skulle försvara Taiwan militärt om landet attackerades av Peking. Men inte bara det, publiceringen skedde när Michelle Bachelet inledde sitt besök i Kina.

Läs hans något satiriska artikel ”Encore! Xinjiang Accusation Industry’s Newest Product on the Cold War Market”.

(2) Här är en intervju med mig på RT som diskuterar denna mediekampanj mot Mme Bachelet. Jag ber om ursäkt för det ojämna ljudet här och där. Och den finns här på Rumble också – RT har stängts av på Youtube…

 

Relaterat
I rubrikerna – Folkmord i Xinjiang som agenda – en summering.
Utförlig rapport: Folkmord i Xinjiang som agenda

Föregående artikelSlutspelet på Ukrainakriget närmar sig med blixtens hastighet
Nästa artikel”Extremhögerns” trotsiga tillväxt i Tyskland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Hade det inte varit så allvarligt hade det varit rent komiskt. USA propaganda har sedan decennier hård drivit lögnen om Xinjiang och Kina på samma samma sätt som om man vill sprida lögnen att det verkligen finns lyktgubbar i Kina. ”Lyktgubbar” är den mytiska varelse som alltid finns för att hålla upp gaslyktan som annars skulle falla till marken. Endast mycket speciellt begåvade individer kan se lyktgubben.

  Pågår det ett folkmord i Gamla Stan i Stockholm, eller har Karl den XII statyn i Kungsträdgården bytts mot en skär elefant. Det enklaste sätet är att åka dit och ta reda på vad som gäller, och samma sak gäller för Xinjiang, som har omkring 3 miljoner besök var år varav 300,000 utlänningar. Hur länge kan man gömma 1 miljon svenskar i koncentrationsläger i Sverige utan att någon vet. Samma sak gäller Xinjiang.

  Historien visar bara hur massivt lögnaktig USA propaganda är. Precis som en gång i Nazityskland sväljer folk lögnerna utan att bry sig om verkligheten eller ens ställa frågor, allt mindre veriefiera.

  Sedan finns olika uppfattning om vad mänskliga rättigheter är i Kina, USA och Sverige. I USA och Sverige är mänskliga rättigheter rätten för terrorister, kriminella och mördare att vandra fritt på gatorna och döda, en rätt som ju som bekant utnyttjas mycket flitigt både i Sverige och USA.

  Kina är annorlunda. Mänskliga rättigheter är att skydda allmänheten från attacker av dessa terrorister, kriminella och mördare. Eftersom USA har utbildat dessa terrorister i Syrien som USAs terrorsoldater och sedan satts i tjänst i Xinjiang med uppgift att skapa en färgrevolution är USA mycket upprörd över att eras ”mänskliga rättigheter” inte respekteras och att dom förhindras att döda och terrorisera befolkningen.

  Det har varit ett flitigt letande efter dessa i USA propagandan alltid återkommande ”koncentrationsläger” där folk, inklusive mig själv, har besökt de utpekade platserna, och på fem år har inget hittat något koncentrationsläger.

  Min kritik av Michelle Bachelets besök, där hon enligt egen uppgift, kunde röra sig helt fritt, är att hon är feg då hon inte rätt ut rapporterat att det inte finns några belägg för USAs falska anklagelser.

  USAs avsikter är välkända. Man vill ta över kontrollen av områden som Xinjiang, Tibet och Hong Kong, på samma sött som man gjort med Guam, Amerikan Samoa, Marshallöarna, eller Taiwan, med flera. Kina kommer inte att tillåta det.

 2. Den amerikanska propagandamaskinen börjar bli hes och förlorar rösten. Inte bara det, yankee diktaturen börjar alltmer visa självskadebeteende. Ni märker det alltmer i även i Sverige, det blir allt svårare att leva. Nu måste ni betala för maktelitens ”sanktioner” som påverkar Ryssland och Kina bara marginellt, trots den intensiva propaganda till motsatsen. Ni måste även betala för USAs militarisering av Sverige. Kriserna i Sverige staplas på varandra och galopperar. Allt är väl, inget att se här, mässar ”Bagdad Bob”.

  USAs främsta propagandaorgan DN talar bara idag om de ”främsta hotet kommer från Iran, Kina och Ryssland” och vist är det sant. Diktaturen USA, med drabanten EU och Sverige, är verkligen hotad. Deras totalitära makt är hotat. Plundringarna och kolonialmakts kulturen göder inte längre.

  När Blinken besökte Kina nyligen var det ingen tvekan om vem som höll i taktpinnen.

  Samtidigt konstaterar Förvaltningsrätten att det är okej att bränna Koranen, vilket retar upp hela den muslimska världen som lovar hämnd och vedergällning. Bara undrar hur långt det skall gå innan det brakar samman. När skall bärarna av den Ariska kulturen förstå att visa respekt för andra. Det är inte bara deras vilja som gäller i världen längre.

  Här i Kina går det allt bättre, inte så bra och så fort som man kunde önska, men hela den fria världen går framåt. Ryska företag rapporterar intäkter åtta gånger landets BNP (RT). Kinas bilexport till Ryssland tre-dubblas (RT). Klimatbluffen bleknar. https://clintel.org/wp-content/uploads/2023/02/WCD-version-02182311035.pdf och propaganda om ”kinesiska polisstationer är avslöjad. (SCMP)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here