Ska presidenterna Putin och Macron diplomatiskt lyckas lösa krisen?

10
1496
Macron och Putin shutterstock_650275864

Rapporterna om Ukraina är minst sagt motsägelsefulla.

Nu på morgonen meddelar Sveriges Radio att Biden efter fransk förmedling går med på att träffa Putin, om Ryssland inte invaderar Ukraina. Även Ukrainas president Zelensky vill träffa Putin.

Detta är en stor framgång för Ryssland och även för Frankrike, och för diplomatin. Ett bakslag just nu för krigshökarna och alla de som talat om stor risk för rysk invasion av Ryssland, eller som bestämt sagt att den ska ske 16/2 eller under de närmaste dagarna (Biden för ett par dagar sedan). Det är USA som fört den linjen under allmän tal om truppansamling längs gränsen till Ukraina. Jag har aldrig sett någon närmare uppgift om vd som menas med ”nära gränsen till Ukraina”. Däremot har jag sett satellitbilder på fordon uppställda vid vad som kan vara militärförläggningar. Som i fredstid. Inte grupperade som vid anfall, men jag har inte sett alla bilder.

Ryssland har hela tiden sagt att man inte tänker anfalla Ukraina och vill ha en diplomatisk lösning och agerat i linje med detta. Västledare och etablerade media har väsentligen bortsett från detta och upprepat påståenden om en mycket sannolik kommande invasion. Dit hör ledande svenska politiker. Vad tror ni kommer att ske?

Det finns skäl att vänta sig försök att sabotera utvecklingen till diplomatisk lösning.

New York Times skriver nu på morgonen ”Good morning. We’re covering Vladimir Putin’s likely invasion of Ukraine.”

How will Russia invade Ukraine?

Acting on the advice of American intelligence agencies, President Biden said on Friday he was convinced that Vladimir Putin would attack Ukraine “in the coming week, in the coming days.” But how the Russian leader will do it — all at once, as senior U.S. military and intelligence officials expect, or in a series of smaller attacks — remains unclear.

 

https://www.nytimes.com/2022/02/20/us/politics/putin-ukraine-strategy.html

______________________________________________________________

Igår eftermiddag kom första positiva rapporten Eld upphör i Ukraina säger Macron och Putin!

Den rapporten kompletterades med uppgifter om att ett möte mellan franska och ryska utrikesministrar, Jean-Yves Le Drian och Sergey Lavrov, kommer att äga rum ”under de kommande dagarna”,  sade Paris. Rysslands utrikesdepartementet berättade senare att samtalet är planerat för måndag, eftersom Le Drian inte var omedelbart tillgänglig.

Enligt Frankrike skulle det involvera alla intressenter, det vill säga européerna, allierade, ryssarna och ukrainarna, och skulle inriktas på att möjliggöra ”ett möte på högsta nivå för att definiera en ny order av Fred och säkerhet i Europa. ”

Kreml bekräftade att ”de två ledarna gick med på att behålla kontakten på olika nivåer”, men gav inga specifika uppgifter om sådana planer.

”Allvarliga problem uttrycktes på grund av den snabbt försämrade situationen längs kontaktlinjen i Donbass. Rysslands president noterade att provokationer från ukrainska militanter var orsaken till eskaleringen, ”sade Moskva i ett uttalande.

Putin fäste också Macrons uppmärksamhet på ”att moderna vapnen och ammunitionen skickats till Ukraina av Natos medlemsländer.” Enligt Rysslands uppmuntrar dessa åtgärder ”Kiev till en militär lösning på Donbass-problemet.” Som ett resultat av ”de intensifierande attackerna måste civila i östra Ukrain evakueras till Ryssland, sade uttalandet.

Strax samtalet med Putin talade Macron till Ukrainas president Zelensky som enligt det franska presidentens kontor ”bekräftade sin beslutsamhet att inte reagera på provokationer.” https://www.rt.com/russia/550045-putin-macron-call-ukraine/

Klockan 18 igår rapporterade Washington Times att ryska trupper fått order att invadera Ukraina, dvs genast efter en för Ryssland mycket bra överenskommelse för Frankrike om en diplomatisk lösning.

Något senare meddelades att Moskvas ambassadör i Washington, Anatoly Antonov, åter har avvisat president Joe Bidens senaste förutsägelse av en överhängande invasion, i Ukraina och uppger att Moskva vill lösa problemen tillsammans med Washington istället. här.

Föregående artikel”Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. Ett av flera använda sätt att försvaga demokrati
Nästa artikelVad Big Oil visste om klimatförändringar, med dess egna ord
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. USA behöver ett rejält krig nu. Det handlar om att hålla kvar EU i knät på Washington och framförallt Tyskland. Att göra affärer med Ryssland genom Nordstream II som blev färdig i september förra året som som ännu ej tagits i drift på grund av administrativt krångel i Tyskland för starttillstånd. Det råder sannolikt motstridiga krafter i Tyskland om att få igång gasleveranserna. Tyskland, Italien och Frankrike vill ha ett slut på sanktionspolitiken mot Östern, man vill ha normala diplomatiska och handelsförbindelser med Ryssland och Kina. Det hotar USA:s hegemoni och inflytande framförallt över EU. Etableras normala relationer så förlorar NATO sitt berättigande och USA hamnar då än mer på avbytarbänken vilket man inte tolererar.

  Putin har utöver Tyskland och Frankrike även haft samtal med Italien med flera andra EU länder. Förhoppningsvis kan vi i EU lösa det här på ett för oss fördelaktigt sätt. Alla tidigare sanktioner mot Ryssland som USA har initierat har kostat EU-länder väldigt mycket i förlorade intäkter. Framförallt lantbrukarna har gått miste om intäkter då sanktionerna slagit hårt mot dem. Även de svenska mjölkbönderna fick vidkännas kraftiga nedgångar då sanktionerna mot Ryssland började.

  EU-länderna har inget att vinna på att ställa upp på dessa fientliga handlingar mot Ryssland och Kina. Vi har allt att vinna på att lägga ner NATO skicka hem alla USA-trupper från våra länder och ta tag i diplomatin med övriga världen efter eget huvud. Avsätt Ursula von der Leyen som ledare för EU kommissionen som är globalist ut i fingerspetsarna.

  • Redan idag kan Ryssland komma officiella erkänna Donbass-republikerna och därmed militärt stöd från Ryssland.
   Detta kan ske vid ett möte i Ryska federationens säkerhetsråd. Detta tillkännagavs av den före detta talmannen för Ryska federationens försvarsministerium, reservöverste Viktor Baranets.
   Detta kommer att vara det första rättsliga steget, det har faktiskt redan förväntats. Detta ger ytterligare möjlighet att formalisera relationerna mellan Donetsk och Lugansk med Moskva, att skriva vissa dokument, inklusive i kampen mot folkmord och tillhandahållandet av militärt bistånd till Donbass, sade han.
   Det bör noteras att Rysslands president Vladimir Putin kommer att hålla ett extra möte i säkerhetsrådet i dag. Kremls talesman Dmitrij Peskov berättade om detta för reportrar.
   Säkerhetsrådets möte kommer att äga rum mot bakgrund av eskaleringen av den väpnade konflikten i Donbass.
   I folkrepublikerna Donetsk och Luhansk rapporterar de om många beskjutnings- och sabotageförsök från ukrainska säkerhetsstyrkor, och de rapporterar också att Kiev förbereder sig för att med våld beslagta de territorier i Donbass som inte är under dess kontroll. Förra veckan började båda republikerna evakuera civila till Ryssland och tillkännagav massmobilisering.
   https://newsua.ru/news/75068-putin-mozhet-priznat-ldnr-uzhe-segodnya-eks-spiker-minoborony-rf

 2. Jag hoppas på detta innerligt, att Frankrike tar detta seriöst nu och inte tillåta sej kuvas av pentagon maffian igen. Detta var första bra nyheten på många månader. Jag är försiktigt optimistisk. Det vore bra om Ann Linde också nu gav sitt fulla stöd till Frankrike och detta första bättre steget,för hittills har hon bara varit en stor besvikelse. Frankrike ingår i gruppen om Minsk Avtalet också,så detta var mycket glädjande. Dom 4vanliga som jag brukar kalla, Polen och dom 3baltiska staterna som direkt är ryssofobiska och anti-ryska bör inte ha något mer att säga till om,som ENDAST är dikterat av Washington. Detta fiasko cirkus över hela EU påbörjades på andra sidan jorden av pentagon maskineriet. Detta fiasko sattes igång från våren 2021 och eskalerat åt skogen såhär från hösten nu. Sverige med Ann Linde,borde för en gångs skull nu sedan detta startade,kunna ge sitt stöd till detta framsteg av Frankrike och Ryssland. Är jävligt besviken på hur EU agerat såhär KORKAT och idiotiskt som det varit. Frankrike har nu tagit ett bra steg,som jag hoppas man tar seriöst nu. UTAN mer inblandning av Washington igen. Frankrike är ett av dom 4som ingår i Minsk Avtalet också,så jag hoppas på detta. Vore bättre om flera EU länder med Sverige, direkt gick ut och stöttar detta fullt. Jag är för första gången sedan förra året, försiktigt optimistisk nu och hoppas på detta

 3. 👍Bra Frankrike och Ryssland 👍 Lycka till Putin och Maccron. Tillåt inte MINSTA lilla mer inblandning av Usa,på NÅGON punkt. Frankrike och Ryssland ingår i Minsk Avtalet också,dit pentagon inte tillhör. Då kommer detta få en bra lösning för hela Europa.Det svär jag på

  • Ta det lugnt!
   Varför har monsieur Macaron plötsligt blivit en fredsduva? P g a det kommande presidents valet i Frankrike, kanske?
   Varför gjorde han och Merkel ingenting sedan 2014 för att tvinga Ukraina att följa Minsk-avtalen?

   • Det är inte utan anledning som Kiev förvärrar situationen i Donbass, vilket gör det möjligt för Ukrainas väpnade styrkor att starta aktiva operationer.
    Detta beslut fattades under påtryckningar från USA, enligt israeliska militärpolitiska experten Yakov Kedmi, som uppmärksammade det faktum att det var USA som provocerade fram förvärringen av situationen i Donbass och därmed svarade på Rysslands krav på ömsesidiga säkerhetsgarantier.
    Nu försöker de amerikanska myndigheterna spela ett farligt geopolitiskt scenario i Donbass, riktat mot Moskva.
    Enligt Kedmi planerar Washington att organisera en storskalig provokation mot Ryssland i Ukraina. Med hjälp av sådana åtgärder vill de amerikanska myndigheterna orsaka allvarlig skada på Moskvas positioner på den internationella arenan och göra sig av med villkoren om säkerhetsgarantier.
    ”Nu är den största faran en provokation på Ukrainas territorium riktad mot Ryssland. Så vidrig som möjligt, så smutsig som möjligt, som inte behöver bevisas, men som enligt deras åsikt kan orsaka irreparabel skada för Ryssland i förhandlingarna.
    Amerikanernas strategi, som de planerar att sätta in i Ukraina mot Ryssland, kommer sannolikt inte att lyckas, eftersom Moskva är redo för alla geopolitiska hot på den internationella arenan.
    Donbass, kommer att säkerställa en snabb seger över fienden, naturligtvis, med Rysslands ingripande. Kedmi menar att militära uppgifter i moderna verkligheter löses på icke-standardiserade sätt.
    Den ryska försvarsmakten kommer inte att använda stridsvagnar. Faktum är att en stridsvagnsanfall kommer att vara effektiv om det finns en armé mot dig som behöver besegras.
    https://newsua.ru/news/75079-kedmi-obyasnil-chto-v-blizhajshee-vremya-ssha-gotovyatsya-provernut-na-ukraine

 4. Ja, det verka de kunna förutsatt att de lyckats med utdrivning av den elaka anden som lyckats nästla sig i Anthony Blinka Blinkas hjärna. Stackaren ser bara en Rysk invasion i allt. Och nu har han lagt till en ”kill list” på oppositionella. Det blri inte lätta att driva bort anden som tagit fullt kontroll över Anthony Blinka Blinka. Ryktet säger att Kristen andeutdrivning fungerar inte på den elaka anden som tagit beslag av Anthony Blinka Blinkas hjärna.

 5. Det är Washington och Nato, som bestämmer vad som skett- och vad som kommer att ske i Ukraina.
  Inget talar för att presidenterna Putin och Macron nu plötsligt, efter åtta års misslyckade diplomatiska försök lyckas lösa den ”Ukrainska krisen”.
  I händelse av en eskalering av den militära konflikten i Donbass måste Ryssland vidta vissa åtgärder som syftar till att avveckla den ukrainska staten. Så sade den tidigare försvarsministern för DPR Igor Strelkov, som
  noterade att Kiev (läs USA/NATO) förbereder sig för en militär operation som syftar till att genomföra den kraftfulla fångsten av LDNR.
  Ryssland, å andra sidan, bör omintetgöra de ukrainska myndigheternas planer genom att genomföra en viss militär strategi som kommer att göra det möjligt att avsluta frågan om Ukraina en gång för alla.
  Enligt experten, om Ukrainas väpnade styrkor försöker göra en fullskalig attack mot Donbass, bör Moskva ta kontroll över hela sydöstra Ukraina och påbörja processen med att avveckla den ukrainska staten, vilket tvingar de ukrainska myndigheterna att kapitulera.
  Strelkov är säker på att Ryssland omedelbart bör uppmärksamma ett antal nyckelstäder i Ukraina, som bör tas under Moskvas kontroll. Vi talar om stora industri- och energicentra, militärbaser och strategiska anläggningar.
  ”För att tillfoga ett fullständigt nederlag räcker det inte att föra in ett par brigader i pannorna, det är nödvändigt att ockupera de viktigaste militär-politiska centra”, förklarade specialisten.
  Enligt Strelkov bör den ryska armén ta kontroll över Kharkov, Dnepropetrovsk, Krivoy Rog, Nikolaev och Odessa, eftersom dessa städer är av största vikt för Kiev, och också ansvarar för försvaret av hela Ukraina.

  Dessutom drog Strelkov slutsatsen att dessa städer också är nyckeln när det gäller ekonomisk och energipotential, eftersom de innehåller olika strategiska anläggningar, utan vilka Kiev kommer att förlora sitt statliga status på kort tid.
  Det bör noteras att tidigare ordföranden för styrelsen för Union of Volunteers of the Donetsk and Lugansk People’s Republics, en suppleant för Ryska federationens statsduma, Alexander Boroday, förklarade varför Kiev ännu inte har gått i full skala offensiv. Enligt honom är Kiev tveksam på grund av Ryssland. Enligt ett militärt scenario kommer Moskva att stödja invånarna i Donbass.
  https://newsua.ru/news/75053-strelkov-nazval-klyuchevye-goroda-ukrainy-kotorye-nuzhno-vzyat-rossii-v-sluchae-vojny-v-donbasse

 6. Om de stridande parterna kommer överens om att föra samtal kommer Moskva att vara redo att ansluta sig till dem. Detta rapporteras av nyhetsbyrån RIA Novosti, med hänvisning till sin källa i Moskva.
  Således, enligt publikationen, kommer den ryska sidan att vara redo att bli den tredje deltagaren i förhandlingarna för att lösa situationen i Donbass, om ett sådant möte mellan Kiev och folkrepublikerna godkänns.
  Om Kiev och Donbass kommer överens om att sammankalla ett möte med kontaktgruppen kommer Ryssland naturligtvis också att delta i det. Ryssland kommer att vara skyldigt att delta i dessa kontakter på grund av att Moskva är en medlare i dessa förhandlingar.
  Tidigare, den 20 februari, krävde Ukrainas president Volodymyr Zelensky, under ett samtal med sin franske motsvarighet Emmanuel Macron, till ett brådskande sammankallande av en trilateral kontaktgrupp på Donbass. Det är dock värt att komma ihåg att Ukrainas president uppgav att Kiev inte planerar att föra direkta förhandlingar med republikerna.
  De senaste dagarna har situationen i Donbass eskalerat allvarligt – Kiev ignorerar alla överenskommelser, har koncentrerat större delen av armén på kontaktlinjen och skjuter regelbundet mot miliserna, inklusive med användning av förbjuden utrustning. På grund av hotet om Ukrainas invasion påbörjade republikerna evakueringen av kvinnor, barn och äldre och tillkännagav även en allmän mobilisering.

 7. Hur ska nu Västmaffian bära sig åt för att kunna straffa Ryssland?
  EU kommer inte att kunna sätta press på den ryska ekonomin, än mindre tvinga Moskva att göra politiska eftergifter för den ukrainska krisen.
  https://rueconomics.ru/565459-ekonomicheskaya-zavisimost-ot-rf-suzila-arsenal-sankcii-es

  De europeiska sanktionsmöjligheterna är urvattnade, noterade ekonomen Dmitry Adamidov i ett samtal med FBA ”Economics Today” .
  EU har inga verktyg för att sätta press på Ryska federationen, och eventuella nya restriktioner kommer också att drabba den europeiska ekonomin.. Men både Bryssel, London och Washington hotar Moskva med fruktansvärda sanktioner
  Chefen för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, sa i en intervju med den tyska tv-kanalen ARD att sanktioner fortfarande är den mest kraftfulla hävstången för påtryckningar och hotade Moskva med fullständig isolering från världens viktigaste finansmarknader.
  Västerländska restriktioner kommer påstås leda till ett förbud mot export av alla varor som är nödvändiga för att Ryssland ska modernisera och diversifiera ekonomin. Embargot kommer att införas av EU-länderna och de anglosaxiska staterna: USA, Kanada och Storbritannien.
  Politikern hävdar att hotet om sanktioner kommer att stimulera Moskva att fortsätta förhandlingarna, men von der Leyen struntade i Rysslands president Vladimir Putins tes: USA och dess västerländska satelliter kommer i alla fall att införa antiryska restriktioner.
  Moskva är inte rädd för sanktionshot, som i vårt land uppfattas som ett nödvändigt ont. Målet med förhandlingarna för Ryska federationen är att uppnå starka överenskommelser om global säkerhet, vilket innebär storskaliga eftergifter från väst.EU är beroende av samarbete med Ryssland
  Det pågår en stor geopolitisk förhandling, där ekonomiska problem är sekundära. Men även här har EU mjuka fläckar, vilket framgår av uttalandet från von der Leyen, som inte sa något om SWIFT, uppgörelser i dollar och euro samt rysk energiexport.
  Européerna hotar Ryska federationen med tekniska sanktioner, men de kan betyda vad som helst. Moskva har motargument som också kommer att vara effektiva – situationen på EU:s energimarknad 2021-2022 bekräftar bara detta.
  Utrikeshandelns omsättning mellan Ryska federationen och EU-länderna uppgick 2021 till 247,8 miljarder euro, vilket är 42,7 % mer än 2020. Detta uppnåddes på grund av stigande energipriser och en ökning av deras konsumtion efter att den europeiska ekonomin kom ur ”koronakrisen”. Det mesta av denna indikator är enligt Eurostat rysk export, som 2021 ökade med 67,4 % och uppgick till 158,5 miljarder euro. Den är baserad på energi och andra råvaror: metaller, gödningsmedel etc.
  Europeiska leveranser till Ryska federationen ökade med 13 % och uppgick till 89,3 miljarder euro. När det gäller import av europeiska varor och tjänster ligger Ryssland på femte plats och som leverantör på tredje plats efter Kina och USA.
  Det är också nödvändigt att uppmärksamma det faktum att den rysk-europeiska handelsomsättningen är mycket mindre och snävare i råvaruområden än den var 2013 – före avbrottet i relationerna mellan Ryska federationen och det kollektiva väst efter händelserna i Ukraina.
  Under 2013 handlade vi 410 miljarder dollar med EU, varefter européerna införde sektorsanktioner mot Ryska federationen, och Moskva införde motsanktioner i form av ett förbud mot import av europeisk mat, och samtidigt många områden av samarbetet inskränktes.
  Den verkliga effektiviteten av von der Leyens hot väcker allvarliga tvivel: den ryska ekonomin kommer att stå emot alla exportembargo, även om det negativa scenariot i relationerna med väst kommer att skada vårt land.
  Europeiska hot skakar luften
  ”Von der Leyens sanktionshot är en del av EU:s politiska retorik. För det första levererade inte européerna kritisk teknologi till Ryska federationen, och för det andra borde alla hota Moskva med något under den period då krisen förvärrades, säger Adamidov.
  Europeiska kommissionens oberoende är ifrågasatt: dess politiker följer den euro-atlantiska kursen och tjänar ibland sina egna länders intressen. I von der Leyens fall är det Tyskland, där hon tjänstgjorde som försvarsminister i Merkels regering och var en av kandidaterna till sin efterträdare. På grund av detta pratar politikern inte om varken SWIFT eller Nord Stream 2.
  ”Von der Leyen upprepade det som redan har sagts många gånger. När det gäller den ryska federationens energiexport är europeiska tjänstemän mer försiktiga med uttalanden i denna fråga än på andra områden av antiryska sanktioner”, sammanfattar Adamidov.
  Under den moderna upptrappningens förhållanden ser EU-kommissionschefens retorik svag ut, och den är utformad för en europeisk publik: Bryssel vill visa att man har inflytande över Ryssland som demoniserats av västerländska medier.
  Framför oss är den vanliga luftskakningen: EU kan inte påverka vare sig Ryska federationens politik eller lösningen av den ukrainska krisen. Sanktionshoten har också devalverats – de påverkar inte längre rubelns växelkurs och situationen på den ryska finansmarknaden.
  ”Västerlandets sanktionsmöjligheter har uttömts: man kan inte skrämma med restriktioner i det oändliga, dessutom kan rubeln inte falla oändligt heller. Om finansministeriet slutar köpa utländsk valuta kommer dess kurs att stärkas även i den nuvarande situationen”, avslutar Adamidov.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here