”Putin en nöt för hård för Biden”?

13
1613

Biden och Putin. shutterstock_1876506697

Stefan Lindgren har givetvis en mycket kunnig kommentar av mötet mellan Biden och Putin. Jag återger början och rekommenderar hela artikeln för läsning. (Och misstänker att Bidens eftergifter har att göra med USA:s fokus på Kina).

”Dagens möte mellan presidenterna Biden och Putin i Schweiz visar tydligt att USA misslyckats med sanktionspolitiken mot Ryssland och de sju senaste årens upptrappade sanktioner.

Ett ord saknades på Bidens presskonferens – Krim. Ingenting om Magnitskij heller. De båda ord som ligger till grund för huvuddelen av USA:s sanktioner.

Inte heller upprepade Biden de löjeväckande anklagelserna om att Ryssland legat bakom Ryaniarplanets beslut att landa i Minsk den 23 maj.

Dagens toppmöte var redan i sig en seger för Putin, som hela tiden hävdat att stormakterna måste sätta sig ner och komma överens om en fortsättning på kärnvapennedrustningen och andra former av hot som militariseringen av yttre rymden och cyberrymden.

…..
Han tvingades ”förklara”, i praktiken ta tillbaka, tidigare förolämpande yttranden om att Putin är en ”mördare” som ”saknar själ”…. En nöt för hård för Biden.

Föregående artikelBiden i Geneve om demokrati och mänskliga rättigheter. Hyckleri? Putin då?
Nästa artikelLäs Folket i Bild Kulturfronts nya nummer! Tema: Fred
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Ett ord till som saknades var Nord Stream 2. Det måste medges att Biden överraskade positivt. Vi kan dra oss till minnes utrikesminister John Kerry som var väl överens med sina ryska värdar i Moskva men som när han klev av planet i Washington hade gjort en helomvändning i allt som avtalats. Biden är dock inte lika lätt att köra över eftersom han trots allt är president. Men mellan raderna kunde man utläsa att de amerikanska medierna var omåttligt besvikna. De var inställda på smutskastning som i det stora hela uteblev. Och medierna är trots allt språkrör för den djupa staten där rustningsindustrin bevakar sina intressen.

  Inga ryska medier tilläts på Bidens pressträff medan Putin besvarade ett antal frågor från västmedier. De flesta var moralkakor från självrättfärdiga gröngölingar men viktigast var BBC:s fråga om oförutsägbarheten i Rysslands utrikespolitik. Där fick han svar på tal. Putin räknade upp alla avtal inom rustningssektorn som USA oförutsägbart sagt upp utan att ens höra sin motpart Ryssland. Sedan avslutade han med Ukraina: Vad skulle en blodig statskupp vara bra för ? President Janukovitj hade tillmötesgått oppositionens samtliga krav och nyval hade aviserats. Men EU svek totalt och efter en dag var kuppen ett faktum. Oförutsägbart med katastrofala påföljder. Och märkväl: Statskuppens dirigent Victoria Nuland satt med vid det långa bordet när Bidens och Putins team samtalade. Victoria Nuland som två veckor FÖRE kuppen hade utsett herr Jatsenjuk till Ukrainas nye statsminister.

  • Självklart – när Ukrainas historia kring åren 2013-2026 kommer att klarna och kunna analyseras och skrivas kommer den att avslöja en hel del otäcka spel och tänker från ”de utländska tjänsterna”, inte minst det amerikanska NED – National Endowment for Democracy, den välkända kupporganisatioben, som naturligtvis inte tillåts tjäna på eget territorium eller låt säga heller i Polen, Ungern eller en sådan amerikansk mönsterallierad som Saudiarabien. Är Riyadh måhända Victoria Nulands nästa projekt? Inte ens Washington Post eller malliga New York Times skulle gå på det.

  • Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden träffades för första gången som statschefer för att diskutera de ackumulerade problemen i de bilaterala förbindelserna, utbyta åsikter och försöka hitta områden av ömsesidigt intresse.
   Efter mötet gick Putin genast till journalisterna för en presskonferens, den amerikanska ledarens tal är planerad till en senare tid.
   Vad sa Putin? ”När det gäller Ukraina.. så vitt jag förstod president Biden instämmer han i att Minsk-avtalen bör ligga till grund för bosättningen i sydöstra Ukraina. Det finns en skyldighet för Ryssland gentemot Ukraina – att underlätta genomförandet av Minsk-avtalen, och om den ukrainska sidan är redo för detta kommer Ryssland att följa denna väg utan tvekan.
   Dessutom sa Putin att ”anspråk på Moskva i samband med ryska militära övningarna vid gränsen till Ukraina är grundlösa, eftersom de genomförs på Ryska federationens territorium.
   Ryssland drar inte sin utrustning och personal till USA:s statsgränser. Men amerikanerna drar sin personal och utrustning till Rysslands gränser just nu.. så bekymret borde inte vara hos den amerikanska sidan.. utan hos den ryska.
   För Biden är detta ämne mycket obekvämt, eftersom USA i Ukraina utför åtgärder som mycket påminner om att förbereda sig för militäråtgärder och utplacera militärbaser där. Den amerikanska sidan arbetar i detta avseende med den ukrainska sidan, som gjorde hårda uttalanden, hotfulla handlingar och försökte tvinga USA att agera hårdare mot Ryssland. Men detta hände inte, vilket tyder på att USA har börjat agera mer försiktigt”.
   Putin sa att han diskuterade särskilt strategisk stabilitet, cybersäkerhet, regionala konflikter, handelsförbindelser mellan Moskva och Washington och samarbete i Arktis. Ryssland och USA kommer snart att inleda en omfattande bilateral dialog om strategisk stabilitet, som kommer att vara materiell och energisk. Putin kommenterade utsikterna för handel och ekonomiskt samarbete mellan Ryska federationen och USA: ”Det beror inte på oss, det beror på den amerikanska sidan, vi inför inga begränsningar. Jag tror att efter införandet av vissa restriktioner inom ekonomin, handeln, tappade USA inte mindre än Ryssland”.

   Vad sa Biden? Enligt Biden räckte 3,5 timmars samtal i smala och utökade format för honom och Putin för att diskutera alla frågor, så toppmötet slutade före schemat.
   Biden sa att alla ledare för EU och Nato-länderna stödde honom före mötet med den ryska presidenten och tackade honom för att organisera detta evenemang. I kommentarerna till de rysk-amerikanska relationerna betonade Biden att både han och Rysslands president delar ett unikt ansvar för att hantera förbindelserna mellan de två mäktiga och stolta länderna, relationer som måste vara stabila och förutsägbara.
   https://ukraina.ru/exclusive/20210616/1031659871.html

  • Något om Nord Stream 2
   Ukraina kräver kompensation för lansering av Nord Stream 2. Ukraina har bekräftat sin status som tiggare och parasitstat och kräver kompensation för lanseringen av den konkurrerande rörledningen. Efter att ha gjort allt för att förhindra att Nord Stream 2 byggs försöker Ukraina nu dra nytta av det!
   Ukraina har ännu inte gjort något för att försöka göra sitt gastransportsystem mer attraktivt för Ryssland för att för att minimera gastransit.
   På två år har Ukraina bara kunnat kräva fler och fler sanktioner mot Nord Stream 2 i ett försök att förhindra att projektet slutförs.
   I Vladimir Zelenskys tweet av 2 Juni 2021, sa den ukrainska presidenten att utan pengar från transitering av rysk gas skulle Ukraina inte längre kunna behålla sin armé som skyddar hela Europa från ovannämnda ”aggressorland”.
   Den ryska senatorn Aleksey Pushkov fördömde Ukrainas parasitiska beteende, som nu vill tjäna pengar på Nord Stream 2-projektet, även om de inte deltog i projektet utan gjorde allt för att förhindra att rörledningen byggdes. ”Ukraina, som inte har något att göra med Nord Stream 2, ber om att få aktier som kompensation. Ukraina har byggt ingenting, finansierat ingenting, försökt störa projektet, och nu vill det få aktier. Ytterligare en bekräftelse på det ”nya” Ukrainas parasitära natur“.
   Ukraina använde transiteringen av rysk gas genom dess territorium som en hävstång för utpressning, samtidigt som den utgjorde sin russofobi på det land från vilket det blå guldet kom, vilket gav det tre miljarder dollar i transiteringsavgifter per år.
   Ryssland har, precis som Tyskland, ingen avsikt att låta Ukraina fortsätta detta gas-utpressningsspel och kommer att göra allt för att säkerställa att Nord Stream 2 slutförs och tas i drift. Oavsett om USA och Ukraina gillar det eller inte.
   https://www.donbass-insider.com/2021/06/16/ukraine-demands-outrageous-compensation-for-the-launch-of-nord-stream-2/

   • Tyvärr har landet Ukraina blivit ett land utan fungerande politik och med en politik utan fungerande stat. Ukraina och dess folk har dessvärre skickats in i den geopolitiska labyrinten och nu har man haft oavbrutet politiskt kaos med två eller tre vad man själv kallar revolutioner, men tycks praktiskt taget inte gett särdeles många godvariga resultat. Å andra sidan betvivlar jag starkt att det politiskt-militära komplexet i Washington vill ha ett Ukraina som kan handla och tänka självständigt. Washington lämnar bara politiska ruiner bakom sig sedan Somalia-operationen sedan början på 1990-talet. Ukrainas folk har upptäckt detta alltför sent.

 2. Det är solklart även när man läst professor Lindgrens artikel att den amerikanska förmågan att projicera makt sprungna ur Washingtons politiska önskedrömmar och rena diktat på den europeiska spelplanen inte längre alls fungerar. Kanske upphörde detta i verkligheten redan med det anglo-amerikanska angreppet på Irak våren 2003 – på något vis var ändå det Förenta staternas motsvarighet till Suez (det anglo-franska krigsangreppet på Egypten 1956 som slutade i ett förnedrande haveri). Washington har de facto misslyckats med att knäcka det tysk-ryska Nordstream 2-projektet, nya vasaller som Ukraina, Polen och Georgien går på många sätt och vis mycket dåligt och är närmast i ett politiskt möglande förruttnelsestadium som snarast är varnande exempel för andra länder i utveckling – amerikanerna har i stort sett bara ”kaosisering” att erbjuda som reformvariant. Inte ens med snart tre kvarts miljon döda i pandemin hemmavid erbjuder den nuvarande nyliberala amerikanska modellen värdig samhällsordning. Även den aspekten bör varje land som hyllar de amerikanskt tillsända rådgivarna noga betänka som en historiens varning. Den amerikanska modellen kan nog sägas gått in i en senil dimma.

 3. Det uttalande som vi skall ta med oss från mötet är Biden:
  ”My agenda is not against Russia or anyone else. I work for the american people.”

  Jag tror att Biden kommer att vända sig mer mot inrikespolitik jämfört med tidigare presidenter. Det visar t.ex. satsningarna på infrastruktur som vägar.

  • Kan Joe Biden bara lära sig något av Donald Trump är det jättebra.

   Nationernas återkomst tror jag är räddningen för USA.
   Det gäller sopa framför sin egen dörr först innan man påstår det är smutsigt hos andra.
   Det gäller alla länder och inte minst mitt eget land Sverige som håller på att drunkna i internationell solidaritet och andra länders bekymmer.
   Men våra närmaste grannländer har dessbättre redan förstått.
   Jag anser högerpolitik är nödvändig för att motverka undergång genom självförstörelse.

 4. Ukrainska politikers ”galenskaper” fortsätter…
  Tyskland skrattar åt Ukrainas Krimförslag

  Waldemar Gerdt, en medlem av det tyska förbundsdagen, sa att ett samtal från Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba att byta Krim mot Nord Stream 2-gasledningen var nonsens, rapporterar RIA Novosti.

  ”Varje gång ukrainska politiker försöker överlista varandra i sin iver att behaga sina västerländska och utomeuropeiska sponsorer Förslaget att byta Krim mot gas är helt absurt och populistiskt,” sade han.

  Enligt Gerdt hade samtalet från den ukrainska sidan ingen kommersiell, juridisk eller moralisk betydelse. Tjänstemannen tillade att ukrainarna behöver Krim som territorium, och de kan bara bry sig mindre om den lokala befolkningen.

  ”Hur kan den så kallade avkastningen ske om Ukraina har stängt av lokalbefolkningen från vatten och el?”, Sa han.

  Tidigare nämnde Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba två villkor för lanseringen av Nord Stream-2 gasledningen:

  ”de-ockupation av territorier”
  ”energisäkerhet i Ukraina.”

  Dessutom föreslog den ukrainska statsvetaren Ruslan Bortnik att ta en del av Nord Stream 2-aktierna.
  ”Vi förstår att Nord Stream 2 kan vara mer lönsamt för dig. Låt oss, eftersom vi förlorar i denna politiska fråga, göra Ukraina till delägare. Ge oss fem, sju eller tio procent så att vi kan kompensera för våra förluster, sade han.

  Ukraina vägrar att erkänna Putin-Bidenavtal

  Ukraina kommer inte att erkänna de överenskommelser som skulle nås mellan Rysslands presidenter och USA utan Ukrainas deltagande.
  ”Vi kommer inte att erkänna några överenskommelser i förhållande till Ukraina utan Ukraina,” sade Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba.

  Utrikesministern tillade att Kiev inte såg någon risk att nå sådana överenskommelser. Kuleba är övertygad om att Ukraina kommer att bli ett viktigt ämne för toppmötet i Putin-Biden.

  https://english.pravda.ru/news/world/48349-germany_ukraine/

  • Ukrainas problem består ju i att krimborna under inga som helst omständigheter VILL leva i den ukrainska staten, som dessutom utvecklas negativt för varje år för den ryskspråkiga befolkningen. Jag tror att utvecklingen kan gå som så att efter snart två decennier av kaos så kan man mycket väl komma att realistiskt inse att ukrainsk ekonomisk utveckling måste innebära en rimlig återgång till normaliserade relationer med den ryske grannen. 1990 var den ukrainska ekonomin lika stor som den polska; idag är den ukrainska ekonomin en tredjedel så stor som året 1990. Det är närmast ofattbara nivåer också med tanke på att president Putin en gång beslöt att betala av den UKRAINSKA utlandsskulden från sovjetisk tid. Den stora grannen Kazachstan har som jämförelse ökat sin ekonomi mer än 20(!!) gånger sedan året 1990, och har som politik att ha goda förbindelser med ALLA sina grannar: Iran, Kina, Ryssland, Turkiet och hela OSS-området. Där har vi ett jämförelseexempel att visa upp mot den tyvärr beklagliga ukrainska kraschen, utförd med anglo-amerikansk geopolitisk nit. Hade de rådgivarna befunnit sig under amerikanskt ansvar skulle de sitta livet ut i fängelse.

 5. Ukrainas första och allvarligaste problem är oligarkerna och gangsterkapitalismen. Man kan ha hur många ”revolutioner” som helst varje år, gör man inget åt oligarkiklassen spelar det ingen roll, Ukrainas folk och politiska framtid är gisslan hos oligarkerna – som när det av och till bränner under deras fötter söker medlemskap i EU och Nato etc., utan att förstå att vare sig EU eller Nato vill ha in dessa levande maffiastrukturer in i dessa organisationer. Oligarkerna och den gangsterkapitalism från 1990-talet som ännu lever och frodas är Ukrainas skärningspunkt för framtidsutvecklingen – hur denna tumör skall skäras ut vet ingen dessvärre. I stort sett samtliga av Ukrainas grundläggande problem är inrikes hemkokta sedan många decennier.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here