Biden i Geneve om demokrati och mänskliga rättigheter. Hyckleri? Putin då?

0
1170

Michael Winiarski skrev i DN ”Om kroppsspråket avslöjar någonting var Vladimir Putin mycket nöjd med sitt möte med Joe Biden. Den ryske presidenten såg både tillfreds och avspänd ut när han mötte pressen efter drygt tre timmars överläggningar med sin amerikanske kollega, som han betecknade som ”ganska konstruktiva”. Michael Winiarski: Putins kroppsspråk avslöjar att han var mycket nöjd med mötet

* Biden sa bland annat detta vid mötet i Geneve: ””Jag sa också till honom att ingen president i USA kunde få förtroende hos befolkningen i USA om man inte talade om att försvara våra demokratiska värderingar, att stå upp för de mänskliga och kvinnliga universella och grundläggande friheterna … det är bara vårt lands DNA. ”
Biden: Min agenda är inte mot Ryssland, den är för folket i USA

Kommentar:
Så väl är det inte med demokratin i USA. ”Flera republikanskt dominerade delstater har eller vill försvåra valdeltagandet, särskilt för minoriteter och yngre väljare. Man får gå tillbaka till inbördeskriget för att finna ett större demokratihot än det som USA står inför i dag”, skriver Erik Åsard, aktad professor emeritus i Nordamerikastudier i DN 10/6 (https://www.dn.se/kultur/erik-asard-usas-demokrati-hotas-av-starka-inre-krafter/).

Notera också Opinionsundersökning i 50 länder: USA är största hotet mot demokratin

 

* ”Mänskliga rättigheter kommer alltid att ligga på bordet” sa Biden. Han tiger om att USA är ledande i kränkning av mänskliga rättigheter genom sina folkrättsvidriga krig och stöd till statskupper i demokratier.

”USA och Ryska federationen har ett särskilt ansvar för strategisk stabilitet i världen, utgående från det faktum att vi är de två stora kärnkraftsmakterna när det gäller kärnvapen ”, sa Putin och talade till reportrar efter sitt toppmöte med Biden på onsdagen.

Putin sa: ”Vi genomför övningar på vårt territorium på samma sätt som USA genomför många övningar på sitt eget territorium. Men vi deltar inte i övningar genom att flytta vår militära utrustning och personal till USA: s gränser. Tyvärr gör våra amerikanska partner detta just nu. Därför har den amerikanska sidan inte skäl att uttryck oro utan den ryska sidan.”
Har han fel?

Putin Says Russia, US Bear Special Responsibility for Strategic Stability as Nuclear Powers

På sin presskonferens avspisade Putin varje kritisk fråga med den metod som han numera använder: ”whataboutism”, som innebär att man bemöter kritik genom att framhålla att motsidan är lika goda kålsupare och därmed hycklare.

Putin hävdade att de flesta cyberattacker sker från USA, att det är USA som har stämplat ryska medier som ”utländska agenter, att alla försämringar i de rysk-amerikanska relationerna är USA:s fel, och att politiska oppositionella blir åtalade i USA (som exempel nämnde han de som stormade kongressen på Kapitolium den 6 januari).

Relaterat.
“Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. En av flera använda sätt att försvaga demokrati
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning

Föregående artikelSveriges och Natos skuld till slavhandeln i Libyen – värsta rasismen idag?
Nästa artikel”Putin en nöt för hård för Biden”?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here