Sverige exporterar mer vapen än någonsin till de som bombar barn i Jemen

7
3302
Statsminister Löfvén underlättar vapenexporten till Saudiarabien.

Jag har tidigare publicerat många artiklar om Jemen, och bland annat kritiserat Sveriges omfattande och pågående vapenexport till Jemens angripare och bödlar.

Nedan en färsk rapport från Rädda barnen 20/3.


Sverige exporterar mer vapen än någonsin till de som bombar barn i Jemen

Svensk vapenexport till krigande parter i Jemen ökar. Siffrorna visar att exporten aldrig varit så hög sedan kriget startade 2015.
Igår blev siffrorna för den svenska vapenexporten under 2019 offentliga. Sifforna visar att Sverige under förgående år har exporterat krigsmateriel till fem länder som deltar i kriget i Jemen, där skolor bombas och tusentals barn dött till följd av konflikten. Svensk export till krigande parter i Jemen har inte varit så här stor sen kriget började 2015. Den tredje största importören av svenskt krigsmateriel, Förenade Arabemiraten, har köpt krigsmaterial av Sverige för mer än 1,3 miljarder kronor under 2019.

”Jemen står utan skydd mot corona-viruset och andra farliga sjukdomar på grund av att sjukhus och infrastruktur slagits ut. Nu får vi veta att Sverige förser en av de stater som bär störst ansvar för detta, Förenade Arabemiraten, med krigsmateriel för miljardbelopp. Det är djupt oetiskt”, säger Lena Ingelstam, internationell chef för Rädda Barnen.

Kriget i Jemen är världens värsta humanitära katastrof. Skolor och sjukhus bombas och svält används som vapen. I åratal har Rädda Barnens personal på plats larmat om hur barn dör av undernäring och om hur attacker mot civila mål såsom sjukhus och skolor slagit sönder den infrastruktur som krävs för att upprätthålla barns rättigheter, rädda liv och bekämpa sjukdomar och epidemier. Kolera har varit ett stort problem och nya utbrott är att vänta.

A boy walks as he collects toys from the rubble of a house destroyed by a recent air strike in Yemen’s northwestern city of Saada May 27, 2015. REUTERS/Stringer – RTX1ET4O

Landet står idag helt oskyddat inför spridning av corona. Effekterna väntas bli katastrofala på grund av den undernäring som medför mycket försvagat immunförsvar, där exempelvis ett svårt undernärt barn är nio gånger mer benägen att dö av vanliga infektioner än ett välmående barn.

”Sveriges regering har ambitionen att mäkla fred i Jemen, då är det direkt motsägelsefullt att samtidigt exportera vapen till de som krigar där. Vi kan inte utkräva ansvar för de krigsbrott som begås i kriget om vi samtidigt förser de som begår dem med vapen”, säger Lena Ingelstam.

Resultatet av den Sifo-undersökning som Rädda Barnen utförde under hösten 2019 visar att en klar majoritet vill stoppa vapenexporten till krigande parter i Jemen. Bara 8 procent vill att Sverige fortsätter exporten.

Samtidigt som Sverige fortsätter leverera krigsmateriel så har Januariöverenskommelsens fyra partier enats om punkt 70, som lyder: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”

”En stor majoritet vill stoppa vapenexporten till krigande parter i Jemen. Vi hoppas att partierna har det i åtanke när de fortsätter exportera krigsmateriel till länder som har barn som måltavlor när de bombar sjukhus, skolor och lekplatser i Jemen. Förenade Arabemiraten är inte en demokrati, de deltar aktivt i kriget som pågår med oförminskad styrka. Det är orimligt att svenska vapenföretag tillåts fortsätta bygga upp Förenade Arabemiratens stridsförmåga”, säger Lena Ingelstam.

Den enda långsiktiga lösningen för att skydda barnen är att stoppa kriget. Ett sätt att göra det är att strypa tillgången till vapen för de som krigar. Så länge länder fortsätter att exportera vapen till de krigförande parterna kan de enligt FN:s expertgrupp för Jemen vara medskyldiga till de brott som begås i kriget.

Rädda Barnen kräver att Sverige omedelbart avbryter alla leveranser av krigsmateriel till Förenade Arabemiraten och istället tar skarpa initiativ i EU och FN för ett vapenembargo mot alla de parter som krigar i Jemen.
Det är allas skyldighet att göra det som står i vår makt för att skydda barn och civila, inte minst när världen har en global Corona-pandemi att hantera gemensamt. De som bombar sjukhus och vårdcentraler ska ställas till svars för det, vi ska inte förse dem med vapen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Föregående artikelUSA satsar fortfarande på sina IS-terrorister
Nästa artikelTrumps Coronatest bäst i världen!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Så tjänar Sverige på krigen. Jag tänker på på Blå tåget/Ebba Gröns låt : https://www.youtube.com/watch?v=sTAvm_Fk09M. I vanliga fall kopplas inte denna låt ihop med krigen. Stoppa den svenska vapenexsporten! Bra att artikeln tydligt betonar om hur barn dödas. Visserligen är det hela samhället som drabbas. Jag såg att FN krävt omedelbar Eld Upphör! Men krigen har ett eget liv, där politiken slutar.

 2. Förr i tiden när det fanns engagerade som gick omkring och tiggde pengar till Rädda Barnen så brukade vi skämta med dem och säga att det är ”de som skrämt upp barnen” som ska betala! Detta var givetvis innan internet och på den tiden visste man inte vilka skurkar Sveriges krigsindustri och staten egentligen var. Inte bara att vi är med och skrämmer/dödar barnen vi får dessutom betalt för att hjälpa till med detta nidingsdåd. Sveriges politik när det gäller krigsmaterialexport är ett lika stort haveri som migrationspolitiken, kriminalpolitiken, hälso och sjukvård m.m. Alla sektorer av samhället drabbas av den enorma infantilitet som härjar i Riksdagshuset.

 3. Sverige har exporterat vapen i över hundra år till olika stridande parter samtidigt som vi stått på moralens piedestal och delat ut allehanda ”goda” råd till alla länder.Vi anser att demokrati,feminism och alla människors lika värde är också en svensk exportprodukt.Paradoxen blir ännu mer uppenbar när Sverige har exporterat klusterbomber till Israel i många år ända till dublinöverenskommelsen 2008,om att förbjuda export av dessa.I södra Libanon finns miljontals odetonerade klusterbomber sedan kriget 2006 och det har lockat många nyfikna barn att plocka upp dessa skinande aluminiumklot.Massor av barn har på detta sätt blivit av med en arm,ben,fot eller en hand.Troligtvis är det svenska bombkapsel 90 som fortfarande skadar barnen även om man har försökt att stänga av en 2 mil lång zon.Freden skrevs en fredag men under kommande helg passade Israel på att sprida ut ett miljontal av dessa klusterbomber under lördagen och söndagen trots att kriget var slut,varför?

  • Någon gång på åttiotalet fanns i Arbetaren en mycket träffande teckning av
   http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Grafik/Grafikere_og_tegnere,_Danmark/Klaus_Albrectsen
   som visade Sveriges framsida med folkstugan m.m. i Carl Larssons anda, och på baksidan av kåken hela arsenalen av exportvapen.
   Den teckningen torde gå att hitta på Arbetarens arkiv, eller att rekvirera från tecknaren och ta åter i bruk.

   Annars har Sverige varit en vapensmedja bra mycket längre än hundra år.
   Har jag inte alltför diffusa och skeva minnen sattes krigsindustrin upp av holländare som hade stora fordringar på Sverige. Krigsskulderna betalades medelst kanontillverkning för export, och det var importerade valloner som smidde järnet.

   Senare flyttade Krupp sin kanontillverkning till Bofors för att kringgå Versaillesfredens villkor …

   • Ja det är sant att vi har exporterat vapen i många hundra år. Gjutningsteknik och metallhantering tillsammans med gruvtekniskt kunnande har varit vårt expertområde under historiens gång.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here