Svindlande Propaganda: Om Ryssland och “Krisen”

73
2702

Svindlande Propaganda: Om Ryssland och “Krisen”

Intellektuella, publicister och akademiker har utan undantag i den massiva diskussionen om Ryssland åstadkommit ett fantastiskt nät av lögner, allt i enlighet med den officiella partiläran.

Frida Wallnor förklarade att de ryska villkoren från december är “verklighetsfrånvända” (DI, 4 jan.). Wilhelm Agrell: Putin “kräver en återgång till Stalins och Peter den stores buffertzoner” (SvD, 5 jan.). De är “orimliga villkor” utan ryska eftergifter, en “utpressning” (GP, 10 jan.). Den “minsta eftergift åt de ryska kraven” är “en katastrof”, upprepade Linda Jerneck lydigt (Expressen, 11 jan.), liksom alla andra intellektuella som marscherar i paraden – vilket inte förvånar.

Notera att inte ett enda stycke bevis presenteras för något av detta. Noll. Indoktrineringen är så pass djup att man inte ens kan få för sig att ett alternativ till statens “renlära” finns, och därför är bevisföring överflödigt. Det ryska dokumentet (vars faktiska innehåll effektivt undvikits att nämnas, frånsett artikel 4 i del ett och artikel 6 i del två om “NATO-utvidgning”) säger ytterst lite om NATO:s expansion: i endast två av totalt sjutton artiklar nämns detta. Vad sägs?: “Alla medlemsstater i NATO förbinder sig att avstå från varje ytterligare utvidgning av NATO”.[1] Lägg märke till att det aldrig citeras. Snarare skrivs det om en “ny Jalta-konferens” – återigen, varför att en organisation väljer att säga att inga fler får gå med är “totalt oacceptabelt” och ett brott mot “internationell lag” (Hultqvist) lämnas läsaren undrandes, eftersom de “rätta lärorna” aldrig kräver ens försök till bevis.

Resten av fördraget går mer eller mindre ut på att man skall upprätta fred mellan parterna, “följa principerna i Förenta Nationernas stadga” (art. 2:1), inte betrakta “varandra som motståndare” (art. 3:1), och att vädja till FN och säkerhetsrådets “primära ansvar” (art. 8:2), vilket vilken läskunnig person som helst kan få reda på.

Och av just detta skäl är det väsentligt att innehållet inte får nämnas, vilket intellektuella uniformt insett; en fantastisk prestation av intelligentian, och ett prov på propaganda som hade imponerat på totalitära regimer.

Låt oss upprepa: försök hitta en enda fras om detta i den enorma produktionen. Det är så gott som omöjligt.

Dagen Ryssland publicerade erbjudandet, förklarade USA att man förberedde ett vapenpaket av attackhelikoptrar till Ukraina.[2] NATO:s toppgeneral, Tod Wolters, svarade tre dagar efter förslaget med att informera pressen om att man planerade skicka fler trupper till intill Ukraina, i Bulgarien och Rumänien.[3] Några dagar senare, drog Ryssland undan 10 000 trupper, varpå USA svarade med att flyga militära flygplan intill ryskt territorium,[4] och bestämt förklara att inga NATO-trupper skall dras undan från östflanken – precis i perfekt strid mot förhandlingsförslagen.[5] Det visar en hel del om var vår “rädsla” verkligen ligger.

[1] Se e.g. min text i Global Politics, dec 24 2021, för fullständig källförteckning. Här nämns också den enorma och överväldigande aggression Väst för mot Ryssland, och inte tvärtom – vilket vid detta lag har dokumenterat i detalj bortom seriös diskussion.
[2] WSJ, 17 dec 2021.
[3] Antiwar, 20 dec 2021.
[4] Antiwar, 28 dec 2021.
[5] Deutsche Welle, 7 jan 2022.

Föregående artikelTvå av tre vitryssar litar på president Lukasjenko, som stärkts av sanktionerna
Nästa artikelÖkande spänningar – Ryssland vill tvinga USA att respektera FN-stadgan. Hur blir det?

73 KOMMENTARER

 1. Sergey Lavrov förklarade vad USA:s och Natos militärtekniska svar är..
  Om Rysslands säkerhetsförslag till USA och Nato ignoreras kommer Ryssland att svara med att sätta in militär utrustning. Detta tillkännagavs idag, den 14 januari, av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid en presskonferens om resultaten av den ryska diplomatins verksamhet 2021.
  ”Militärtekniska åtgärder är åtgärder för att sätta in militär utrustning, det är uppenbart. Och när vi fattar beslut om det här eller det steget förstår vi alltid vad vi menar och vad vi förbereder oss för”, förklarade chefen för den diplomatiska avdelningen. ”Nu har en överraskningskontroll utlysts vid vårt lands östra gräns. Det här är vår verksamhet, våra beslut. Och, naturligtvis, när det finns en ansamling av utrustning och militär styrka nära våra gränser – och inte av de länder på vars territorium allt samlas, men amerikanerna överför sin militära personal i tiotusentals, britterna – hundratals, tusentals av militär utrustning. Naturligtvis måste vi förstå vad den här utrustningen kommer att göra i de baltiska staterna, Polen och andra länder som direkt kan lösa problem på Ryska federationens territorium med vissa typer av vapen.”
  https://eadaily.com/ru/news/2022/01/14/sergey-lavrov-poyasnil-chto-takoe-voenno-tehnicheskiy-otvet-ssha-i-nato

 2. Till listan kan man idag lägga Peter Kadhammar i AB ”I detta fall är det emellertid inte två likvärdiga stormakter som möts i Genève. Den ena är en demokrati – oavsett alla dess brister och ofta cyniska och brutala utrikespolitik. Den andra är en kleptokrati och i praktiken diktatur.” Vidare: ”Ryssland har invaderat grannländer och bedriver ett oupphörligt lågintensivt krig i Ukraina. Ryssland har på klassiskt imperialistiskt manér styckat länder som Putin anser tillhör ryska statens intressesfär – Georgien, Moldavien och Ukraina. Man har slitit loss en del av Ukraina – Krim – och förklarat att det är en del av Ryssland.” ” En aggressiv skurkstat som Ryssland kommer aldrig att nöja sig med mindre än underkastelse.”
  Rysshatet är således monumentalt också i S-märkta AB.

  • Kadhammar måste vara en av AB:s sämsta propagandister och de är många! Om man totalt bortser från att USA är mycket, mycket värre än Ryssland på allt det han räknar upp till Rysslands nackdel så hur kan man skriva en så idiotisk artikel? Bara fräckheten att kalla USA för demokrati borde ju tryckas ner i halsen på Kadhammar då han ju uppenbarligen inte ens förstår vad ordet demokrati innebär. Och inte har han läst historia heller! Det var ju Sovjetstaten som slet loss Krim från Ryssland men jag har märkt att propagandister är dåliga på historien eller läser den väldigt selektivt. De enda riktiga skurkstaterna vi har i världen USA och Israel vågar han inte kritisera det fega kräket Kadhammar!

   • Fast Rysslands ledare tillhör ingen vänster: de är höger och betecknar sig själv som ”konservativa”.

    Socialpolitiskt sett är man nära tyska och italienska kristdemokrater, och inga nyliberaler.

  • Det komiska är att varken Kuba eller Venezuela har någon landgräns mot USA! Är man verkligen så korkade i Washington att man inte begriper att Ryssland inte behöver vara nära deras gräns för att kunna bomba skiten ur dem? Ryssland nya supersnabba missiler slår ju ner på målet innan ens någon hinner reagera i Pentagon och det är väl därför som man vill flytta fram sin egna långsamma missiler närmare Ryssland annars blir man utslagna direkt. En lösning vore ju att ryssarna säljer tekniken med snabba missiler till USA eftersom de uppenbarligen inte själva kan utveckla tekniken inom rimlig tid (eller inte alls?) och allt blir lugnare igen.

  • USA få smaka på sin egen medicin och sedan kan den för all del låta munnen gå. That is it. Nothing more. Om USA gör något dumt så förintas USA och det vet USA. Ryssland ska leka på USAs ”bakgård”. Jänkarna förstår det språket mycket väl. Det är så man uppnår ren kommunikation med jänkarna.

   För övrigt lägg märke till jänkarnas (och även Hultqvists/Stoltenbergs) stora hyckleri ”att varje nation har rätt att välja vilken försvarsallians den ska ingå” men inte Venezuela, Kuba, Syrien, Iran, Nicaragua, mm.

   • Internationell lag: för andra länder (”de andra”) – amerikansk vilja och verklighet råder för amerikanarna. Så har det alltid varit.

    För dem vilkas land de stal från 1600-talet och framåt var det bara att skjuta ned och utrota.

    Det är äkta amerikansk frihet det!

    Irak och Afghanistan tackade tyvärr nej, häromsistens.

    Jag är övertygad att rysk ordning kan få Ukraina på rätt spår igen: 30 år av västlig avlivning i slow-motion har gjort Ukraina till det fattigaste landet i Europa: är det detta som kallas frihet och demokrati?

    Hur äter man fattigdom? Hur bygger man nya hus med korruption? Hur skapar man en god hälsovård med amerikanska vapensystem?

    Det verkar som om det 30 år gamla amerikanska Projekt Ukraina håller på att nå vägens slut.

    Ryssland kommer att vidtaga viktiga geopolitiska steg för att förhindra ytterligare amerikansk kaosisering och infiltrering av Euroasien.

    Jag tror detta är ett viktigt kommande fundament för ett Europa som också måste i sinom tid kasta ut de amerikanska militära etablissemangen inuti Europa.

    När året 2030 slår in kan alla amerikanska militära installationer vara utkastade ur Europa.

    • Helt rätt! Men ryssarna sysslar inte längre med välgörenhet. De kommer aldrig att betala andras skulder eller skicka tusentals ton med humanitär hjälp igen.
     Bäst har uttryckt detta filmregissören Nikita Michalkov: ”Ukraina måste göra sig förtjänt av en rysk ockupation!”.

 3. Tycker det varit häpnadsväckande detta,men även MYCKET VIDRIGT. Det kan inte beskrivas på annat sätt. VIDRIGT och dåligt. Helt ensidigt, utan att ifrågasätta nånting, någonstans nånsin, ständigt! Hur kan det vara så undrar man. Trovärdighet är borta sedan länge. Man varit sämre än sämst. Att man kunnat vara så pantade är helt OTROLIGT. Utan vecka paus NÅNSIN i ÅRATAL. Hur kan man beskriva detta haveri. SÄMRE ÄN SÄMSTA har man varit för mycket och för länge ju. Skiter i fakta,och gömmer All fakta jämt,och bara ensidigt i åratal

 4. Nu vet man hur korkade och fuskande alla dessa fifflande EU regeringarna är också. Från 1a parkett. När hörde vår utrikesminister Ann Linde som trodde hon talade med den där rasisten Navalnys fru och någon övrig bästa vän,men i själva verket var komiker. Det fick min mage att knyta sej över hur VIDRIGT man beter sej och lägger dej i Rysslands politiska sfären,med all denna hårda stödet och alla miljoner på miljoner pengarna. Hur kan våran utrikesminister och hennes övriga kollegor inte skämmas över sitt beteende,som även är olagligt i Ryssland. Alla dessa EU idioterna i så många år lägger sej i överallt när gäller Ryssland,vare sej det är alla miljoner pengarna,eller alla fortsatta gratis vapen till olika länder som Ukraina

 5. Den enda artkel jag sett som är någorlunda neutral DI torsdag 13 januari sid 18-19.
  Rubrik ”Brutet löfte spökar i Ukrainakonflikten.” Här redogörs korrekt för löftet från James Baker och övriga västligare till Gorbatjov 1990.

 6. Förstelnade intellekt i amerikansk betong. Sådant är Sverige.

  Staten Ukraina har varit självständig i över 30 år. Många av dessa år har denna stat underhållits med naturtillgångar och andra varor från grannlandet Ryssland, till långt under marknadspriserna, till broderliga priser. President Vladimir Putin betalade till och med för drygt ett decennium sedan av HELA grannlandet Ukrainas utlandsskuld: broderligt. Detta är nu självklart rysk ”aggression”.

  Dessa 30 år har det nya vilda österns västerländska rådgivare ”hjälpt till” att privatisera Ukraina. År 1991 var Ukraina något befolkningsmässigt större än grannlandet Polen; dess industriella bas massivt större och Ukraina var per capita det mest industriellt effektiva landet i hela SSSR.Här tillverkades världens största transportflygplan (alla dem som FN använder i hela världen), sovjetiska rymdraketer, hangarfartyg och turbiner. I princip är allt numera ”privatiserat” och naturligtvis konkursat: borta.

  Idag har Ukraina tappat tre fjärdedelar av sin nationalekonomi sedan 1991 genom västerländska rådgivare, vilda österns maffialiknande råkapitalism där pengarna inte återinvesteras i det egna landet -de hamnar utomlands. Panamaläckorna avslöjar att ukrainska politiker och högre tjänstemän skickar alla pengar till hemliga konton utomlands.

  Ukraina har blivit Europas mest korrupta och det fattigaste landet på jämförbar mellanafrikanskt nivå i Europa.

  Det visar sig vara ryska och sovjetiska statyernas fel: av marskalk Zjukov och några gamla Lenin-statyers fel: allt dessa 30 årens egna söndrande av landet var Rysslands fel. Därför reser man hellre statyer av ”segrare” som nazisten Stepan Bandera: segrade som quisling, och förlorade med nazisternas fall 1945.

  Ukrainas svaga position utnyttjas av en idé som funnits inom CIA sedan 1950-talet: slå sönder de 400 år gamla vänskapliga förhållandena mellan de slaviska bröderna ryssar och ukrainare: de två folk i Europa som är mest ingifta med varandra. Idén togs i bruk vid det synnerligen omdiskuterade maktskiftet 2014 där den sittande presidenten Janukovitj, som märkligt nog valdes i det första odiskutabelt rena politiska valet sedan 1991. Denne rent valde person förvägrades av Majdan-upploppen 2014 att sitta sin presidentperiod ut: det är så man ska ha det i en rättsstat.

  Efterträdarna valdes ut av de amerikanska neokonservativa på gatan av den rultiga ambassadrisen Nuland, som också bad Europa dra åt helvete. Detta var amerikanska imperiets gyllene stund.

  Kuppregimerna från 2014 har fortsätt begravningsprocessionen av det egna landet. Ukraina är politiskt, ekonomiskt och socialt döende: med amerikansk assistans. Washington arbetar helst med desperata, följsamma och ”partners” i närmast panik.

  Nu vill de ukrainska oligarkerna som kört landet i botten ha hjälp av väst: väst kan självklart bortse från oligarkmaffians bakgrund och grova ekonomiska brottslighet, men allt den geopolitiska lede fi i öst gör alltid fel och måste medföra sanktioner.

  Den ukrainska krisen är orsakad av de inre ukrainska politiska sfärerna helt på egen hand. Dess alltmer tilltagande försvagning räddas av den utsände amerikanske pyromanen från Washington, som Good Guy träder in och släcker den amerikanska mordbranden.

  De pengar nu Ukrainas samhälle behöver socialt, medicinskt, utbildnings- och infrastrukturellt ska nu cyniskt hamna från den nye käre kunden till himmelens räddning: en ny kund hos den amerikanska vapenexportindustrin.

  Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinen medger inga nya fritänkande europeiska länder, och framför allt dem som varit på vänskaplig fot med Moskva i över 400 år.

  Den ukrainska krisen är en amerikansk geopolitisk kris i östra Centraleuropa.

  Den som tror något annat har tappat kontrollen med verkligheten, men befinner sig ännu i den amerikanska verkligheten: önsketänkandets och den totala strävan att ha militärbaser och makt över hela världen.

  Skall landet och staten Ukraina leva framtida måste man ha och få nya kontakter med grannlandet Ryssland, och varför inte bli ett framgångsrikt transitland för europeisk handel med Kina. Det är detta Washington inte kan acceptera.

  Det är i denna slutsats de svenska bedömarna hamnat: men de vet inte varför.

  De är de svenska Doktor Strangelove-troende.

  • Av Jonny Tickle.
   Tyskland har förlorat sin ekonomiska frihet.
   Brist på certifiering visar att Berlin inte kan utföra vanlig kommersiell verksamhet, säger Moskva. Den pågående sagan om gasledningen Nord Stream 2 och dess långa väntan på godkännande och certifiering visar att Tyskland inte har någon frihet att driva sina egna ekonomiska intressen.
   Sergey Lavrov talade till den ryska första kanalen på torsdagen att Berlin just nu inte har ekonomisk suveränitet och är utlämnad till tredje parts nåd. ”Om Nord Stream 2 handlar det inte längre om frihet att välja allianser. Det är bara frihet att bedriva vanlig kommersiell verksamhet på världsmarknaden. Det visar sig att det inte finns någon frihet för Tyskland att fullfölja sina ekonomiska intressen”. Den kontroversiella Nord Stream 2 naturgasrörledningen färdigställdes i september men är ännu inte certifierad. Godkännandet av projektet, som kunde ha kommit denna månad, avbröts i mitten av november av den tyska federala nätverksbyrån på grund av en regulatorisk fråga. Systemet kopplar Ryssland direkt till Tyskland, vilket gör processen mindre beroende av tredje parts länder. Detta kan avsevärt sänka priset på gas. Men USA och Ukraina har anklagat Nord Stream 2 för att vara ett ryskt politiskt projekt snarare än en ekonomisk strävan, där Washington hävdar att det hotar Europas ”energisäkerhet”. Den amerikanska regeringen har sanktionerat rörledningen vid flera tillfällen. Tidigare i veckan erkände USA:s utrikesminister för politiska frågor Victoria Nuland att Washington gjorde sitt bästa för att stoppa certifieringen av projektet.Moskva har upprepade gånger betonat att Nord Stream 2 är ett kommersiellt projekt i partnerskap med Europa och har anklagat USA för att cyniskt försöka stoppa rörledningen så att den kan sälja flytande naturgas (LNG) till kontinenten. ”Det vi gör nu är att arbeta med tyskarna, att arbeta med EU för att bromsa deras övervägande av genomförandet av pipelinen,” sa hon. ”Denna tyska regering har tagit betydande steg för att göra det, och de har också bekräftat avtalet vi hade med den förra regeringen när det gäller vad som händer med Nord Stream 2 – nämligen, det avbryts om Ryssland attackerar Ukraina”.

   • Fast den tyska regeringen sade så sent som igår fredag 14/1 att europeiska säkerhetsfrågor i den ukrainska krisen är helt separerade från NordStream-2 pipelinen. Dessa beslut får inte beröra varandra enligt regeringen. Tyske förbundskanslern är helt klart för Nordstream 1 och 2-projekten.

    Vi måste komma ihåg att nu 2022 när tysk kärnkraft istort sett försvinner/försvunnit så måste Tyskland ha in mer naturgas genom moderna och modernare gasledningssystem.

    Det finns inget realistiskt alternativ till NordStream-1 och NordStream-2; de är inga ”extra reservledningar” -de är Tysklands ordinarie planerade naturgasledningar som skall delvis framtida ersätta de slitna markledningarna k Centraleuropa som dessutom är avsevärt LÄNGRE än Nordstream-projektet.

    De ledningar som går genom bl.a. Ukraina, Polen etc. är idag ofta mycket gamla, ligger tidvis ovan mark, och slitna och ineffektiva, och kan dessutom ligga inom politiskt räckhåll för till exempel bombattentat från ukrainska fascistiska grupper eller utsända på amerikanskt kommando att förstöra ledningen i politisk kris; en gasledning isolerad på havsbotten kommer inte hemliga amerikanska eller ukrainska kommandon lika lätt åt, nämligen.

    Det är också den säkerhetsaspekten som naturligtvis aldrig nämns i västlig media.

 7. Intressant att den ryska vapenindustrin är rädd för en invasion i Ukraina eftersom den skulle förstöra deras exportchanser pga sanktioner och ”dåligt rykte”: ”Russia’s defense industry might not survive an invasion of Ukraine”

  https://breakingdefense.com/2022/01/russias-defense-industry-might-not-survive-an-invasion-of-ukraine/?utm_campaign=Breaking%20News&utm_medium=email&_hsmi=200794631&_hsenc=p2ANqtz-_SBLoSXer1QcjZkG3-sDYHuQAg0HqAgI0fBLG1T8plvpvZdqIrgmclZX9nho7NlY8UGY1X4QawMTFJzP7jo6AVY1yvkDfyt2oQ3bjrYBpvGyCYvPE&utm_content=200794631&utm_source=hs_email

  • Det är väl snarare ett problem som USA har med sina vapensystem som anses vara dyra och inte alls kommer upp till de påstådda prestanda man utlovat! USA tvingar ju på vasallerna sina vapen eftersom de annars skulle välja annat! Tror du att Norge hade något annat val än att ”köpa” det undermåliga F-35 i stället för Gripen? Australiens u-båtar m m…Det ringer inga klockor hos L?

   • Undermåliga F35:or? Som just Finland och Schweiz har köpt trots att de inte är med i NATO? Israel verkar ju använda dem med bravur gentemot fientliga stater.
    Australiens ubåtar? Där är det ju atomdrivna fartyg man är ute efter för att möjliggöra långa perioder under ytan så även där verkar du ha fel.

    • Tja, i USA är kritiken mot F-35 massiv och Kanada hoppade av projektet för att det var dåligt och dyrt! Australien tvingades av USA att fimpa sin redan klara ubåtsaffär med Frankrike! Israels bravur mot fientliga stater? Att smyga bakom passagerarplan eller lobba in missiler från Libanons territorium mot mål i Syrien kallar du bravur?

     • Men Benny, du verkar vara dåligt påläst – ja, Kanada hoppade av F35 eftersom man inte ansåg att det svarade upp mot deras kravprofil. Bl a är man intresserad av plan med 2 motorer pga att man flyger över stora avstånd och isiga vidder. 2 motorer känns säkrare. Räckvidden var ju också ett problem – vilket självklart inte spelar samma roll för Schweiz och Finland. Sedan är ju det taktiska konceptet både för USA och Israel att använda F35 tillsammans med F15 som har längre räckvidd och kan ta större vapenlast.
      I Australiens fall är det ju knappast fråga om att tvinga eftersom man byter till ett bättre alternativ – atomdrivna i st f konventionella ubåtar. En teknik som USA tidigare bara exporterat till UK. Så, kära Benny, ett vänligt råd: Läs på bättre till nästa gång.

     • L det är nog du som gått på USA-propagandan totalt! F-35 klassas t o m av Pentagon som värdelöst! Du kan ju ringa och kolla med fransmännen vad det tycker om att USA tvingar sin vasall Australien att köpa deras skit! Som sagt du har ingen som helst koll du läser bara USA:s löjliga propaganda och tror på den! Australien behöver inga atomdrivna ubåtar det är bara för USA:s räkning som de tvingas ”köpa” dessa för att motverka Kina vilket ju är lönlöst!

     • Käre Benny, värdelöst? Eftersom kön för att köpa F35 ständigt växer kan de ju inte vara helt fel – nu senast från 2 stater som inte är NATO-medlemmar? Stealth-förmågan verkar ju fungera bra. Vidhåller att Israel uppenbarligen kunnat använda dem över både Syrien – och som det påstås – över Iran. Syrien har ju bara lyckats med att skjuta ner ryska plan.
      Varför skulle jag ringa Frankrike? Självklart att de är missnöjda men jag förutsätter att det fanns klausuler i avtalet om vad som händer när det bryts? Det enda som är förvånande är ju varför inte Frankrike erbjöd atomdrivna ubåtar från början eftersom de ju har teknologin? Kan möjligen bero på att förutsättningarna när den första ordern tecknades var annorlunda? Kina var då inte lika aggressivt som nu? Kinas åtgärder med handelskrig mot Australien eftersom AU efterlyste bättre transparens i undersökningarna om upphovet till Covid förbättrade ju inte relationerna.
      Skit? Tror ingen ifrågasätter de amerikanska atomubåtarna ur teknisk synvinkel? Du verkar enbart betrakta det hela ur ideologisk synvinkel?

     • ”L” Australien efterlyste inte bättre transparens i undersökningarna av upphovet till Covid utan stödde USAs falska teori och falska rykte att Covid skapades i Wuhan, något som vi idag vet med säkerhet inte inträffade.

     • Men L verkar inte fatta riktigt! Ingen skulle köpa F-35 om inte USA mer eller mindre tvingade sina vasaller att köpa skräpet! Och L verkar veta mer än Pentagon om F-35 eftersom de inte tycker den är värd pengarna och bara är en dyr gökunge med för pengarna dåliga prestanda! Skulle vilja se den dagen som israeliska piloter flög in över Syrien utan att smyga in bakom passagerarplan eller skjuta iväg missilerna från Libanons luftrum! Men Israel kanske ska ge sig ut på en ny ”straffexpedition” mot Hezbollah och få lika mycket smisk denna gång och dra tillbaka till Israel med svansen mellan benen som sist!

    • Jo, Finland har köpt F35, liksom Norge, och att det är politiska hänsyn som styr vapeninköp är väl ganska klart. Nyhetsbanken har en intressant artikel om just det finska valet av plan, där det verkar som att Finland helt har lämnat sin traditionella neutrala politik. Kan just undra varför.
     https://www.nyhetsbanken.se/2022/01/bortom-moskva-ny-finsk-militardoktrin.html#more
     Att någon skulle tillåtas att köpa JAS verkar helt osannolikt, när inte ens Norge och Finland kommer i fråga. Och varför skall vi lägga så mycket pengar på jaktplan när det främst handlar om att kunna gå upp och signalera att någon råkat hamna på fel sida om territorialgränsen. Oftast NATO-flyg för övrigt.

     • Nato handlar om en enda sak: distribution av amerikansktillverkad krigsmateriel.

      Inget annat.

     • Bemannade flygplan tillhör för övrigt en gången tid med tanke på de luftvärnssystem som finns att tillgå! Det är väl numera bara möjligt mot länder som saknar adekvat luftvärn eller om man lyckas slå ut fiendens alla luftvärnsenheter. Att tillverka dyra flygplan är bara militärindustrins sätt att skinna skattebetalarna på deras pengar! Finns andra vapensystem som gör jobbet bättre och säkrare…

 8. Ryssland har just kommenderat Sverige och Finland att inte gå med i Nato, det är exakt den sorts beteende som ökar stödet för att gå med i Nato. Vi är säkert kvar utanför, den feministiska regeringen är inte försvarsduglig, men ett ryskt angrepp på Sverige skulle omedelbart få Nato att gå till motangrepp, det skulle hota Norge och atlantkusten. Det vet de nog i Kreml. Det är agitprop som håller på som de lärt sig sen koltåldern.

  • Finns inget ökat stöd för Nato i Sverige! Fattar inte Ost-Lars att de flest ser genom Nato-propagandan som basuneras ut av fulmedia. Nato till motangrepp? Skojar du, inte f-n skulle USA offra sig själva för att en alltför stursk vasallstat som Sverige muckar med sin stora granne i öst! Ryssland behöver ingen Atlantkust de har redan det i Murmansk det är bara en myt som odlas av skrivbordsgeneraler.

 9. De länder som köper ryska vapen är i allmänhet också långvariga och lojala allierade länder som köpt dem i många år, dit hör till exempel Kina liksom Indien som köpt vapen av Moskva sedan 1950-talet och fyra gånger besegrat Pakistan med dess amerikanska och engelska vapen, och Delhi kan kan knappast bry sig mindre, än om en halvbrun regim i Kiev misslyckas med amerikansk hjälp.

 10. Det har sagts många gånger, lyssna inte på vad dom säger, iaktta hur dom agerar. Iaktta den stora bilden, inte bara detaljerna.
  Uganda utsattes nyligen för en IT attack, som gammal IT-räv vågar jag påstå till 99% att det var USA som utförde den. Hack i häl kommer USA propagandan.
  —Russia ‘fabricating a pretext for invasion’ of Ukraine – White House (RT)
  —US claims Russia planning ‘false-flag’ operation to justify Ukraine invasion (Guardian)
  Nästa steg kan väl bli att CIA har funnit bevis för att Ryssland utförde attacken.
  Profilering är ett mäktig metod, och det är inte första gången USA tillämpar detta mönster, på samma sätt som man tydligt kan se USA profilen när det gäller händelserna i Kazakstan. Propagandan har även mörkat Zelensky’s massiva truppmobilisering för att attackera Donbass, vilket var anledningen till Ryssland svar på den ryska sidan.
  USA försöker uppenbart provocera Ryssland att anfalla Uganda. Jag tvivlar på att det kommer att lyckas. Komikern Zelensky, det är ju hans yrke, arbetar redan utmärkt för att bildligt hänga sig själv.

  • Anfalla Uganda? Det var en ny tanke.
   Beträffande Kazakstan – om det skulle vara USA/CIA-inblandning i oroligheterna är ju den logiska konklusionen att det är ett katastrofalt misslyckande av den ryska underrättelsetjänsten?
   ”Vi såg det inte komma”?
   Sannolikare är väl dock att det är fråga om klanstrider inom den härskande eliten.

   • Att en säkerhetstjänst som FSB eller SVR vet om amerikanska operationer inne i Kazachstan innebär INTE att man gör allt för att förhindra den.

    Tvärtom: man kan både vilja och behöva se hur den utvecklar sig och vilka lärdomar man kan lära o.s.v.

    Eftersom dessa amerikanska operationer ofta utvecklar sig så illa som de gör, och om de nu var inblandade, så insamlades säkert mycket data, information och lärdomar om undergrävande amerikanska operationer inne i Euroasien.

   • Det är lättare att åtala de som begått ett brott än de som kanske tänkt sig att göra något. Jfr debatten om de svenska gängkriminella.

  • Alla större länder av rang använder internet för olika sorters av spionage, passivt upphämtande av information liksom aktivt agerande i andra länders system.

   USA har, vet vi, installerat ”backdoors” i de japanska atomkraftverkens datorsystem som de kan stänga av utifrån om Japan skulle trilskas i en utrikespolitisk het situation. Jag har för mig att det var Edward Snowden som först offentliggjorde detta. Samma förhållande gäller säkert för de europeiska vasallerna.

   Tro intet annat. Det är så Washington fungerar imperialt mentalt.

 11. Till L. För att ta den korta snabba versionen nu.Med tanke på vilka rekordstora summor Usa lägger på olika vapen hela 2000talet(överlägset mest i världen på alla fronter och över alla fronter ju år efter år. Trots det så är detta resultatet? Det måste ju självfallet räknas som misslyckanden. Ryssland lägger ju bara liten bråkdel av den summan,år efter år och jämför nu resultatet? Ryssarna är ju verkligen vassa!Där håller jag med Benny

  • Fast skillnaden är väsentlig: de amerikanska systemen och utrustningen är uteslutande till för offensiva operationer UTANFÖR det egna territoriet, rysk och kinesisk enbart för defensiva operationer i det EGNA landet eller närområdet.

   Därför blir den amerikanska prislappen så ofantligt mycket högre. Imperialism är det kostnadsmässigt mest ineffektiva av alla styrelsesätt.

   1945 var Storbritannien helt bankrutt – imperiet började avvecklas, år 1939 när det fascistiska Tysklands kassa var tom var man tvungen att i krig stjäla allt man behövde; och dagens amerikanska Förenta stater är idag världens genom historien mest skuldsatta nation: vi andra äger egentligen detta land, vars militära våld och politiska instabilitet de sprider över oss, har vi redan lånat ut våra pengar till. En riktig Hollywood-story!

   • Bra sammanfattning! Det kostar att ha baser överallt och att kriga så det blir inte mycket över till vapen. Men visst tillverkar USA mycket vapen som ställs för ”förvaring” ute i öknen i Arizona i väntan på att utraderas av en välriktad kärnvapenmissil! Smart tänkt där Pentagon!

 12. Vi lever i absurda tider! Colombia mobiliserar nu mot ryssen! Ryssdjävlarna vägrar ju att svara på frågor under presskonferenserna om de tänker skicka trupper till Venezuela. Men här är beredskapen god, vi dricker redan cikoriakaffe och indiankvinnorna stickar pungvärmare. Jaguaren är beredd, kom igen björndjävul!

  https://m.elcolombiano.com/colombia/diego-molano-ministro-de-defensa-se-pronuncio-ante-posible-llegada-de-tropas-rusas-a-venezuela-OB16359766?fbclid=IwAR1NxeXSxndCJXPRi-ipkrSv8NOSFVioG-5omu5iVRJOWIOs3pt_0cCXq8k

  • Colombia förberedda för krig! Hahaha…ja den var rolig! Colombia klarar ju inte ens en liten marxistgerilla som härjar omkring i bergen! Helt patetiskt!

 13. Socialdemokratiska nättidningen Dagens Arena skriver på ledarplats: ”Putin trollar bort historien”:

  ”Det skakiga läget och konfliktens många rörliga gör det svårt att överblicka utgången. Men en sak är säker: Ryssland famlar efter morgondagens imperium genom att stappla mot gårdagen. Tsarrysslands erövringar och Stalins Sovjetunionen flätas samman med nutiden till en obruten, påhittad kronologi. Fienderna – verkliga som påhittade – står i vägen för ett nationalchauvinistiskt projekt där angränsande länder är pusselbitar i bygget.
  Med fallet Ukraina hoppas Ryssland att en utdragen konflikt ska få Väst att tröttna och skifta fokus åt annat håll. Det vore ett direkt svek mot det ukrainska folket. Därför är det avgörande att Rysslands agerande kallas för vad det är: en aggressiv upptrappning som hotar människoliv, stabilitet – och inte minst demokratin.”

  https://www.dagensarena.se/opinion/putin-trollar-bort-historien/

  • Dagens ryska agerande har egentligen inte med territorium att göra, utan att som historiskt given evig stormakt jämte Kina på Euroasiatiska kontinenten i över 1 000 år, vill man inte ha de dysfunktionella amerikanska destabiliserande och vapenhotade politiken nära och närmande sig.

   Fram till 1979 låg den bl.a. i söder i Iran då landet snabbt kastade ut amerikanarna; Turkiet har nu börjat bli alltmer anti-amerikanskt (eller rättare sagt anti-imperialistiskt), och länder som Kina och Ryssland är avsevärt starka och starkare och dessutom nära allierade – USA:s ageranden i Europas yttre tassemarker i Ukraina och Georgien har att göra med en enda sak: dess geopolitiska närvaro i den euroasiatiska politiska miljön. Det är inte så att våldsetablissemanget och Nuland i Washington plötsligt blivit förläst och djupt förälskad i ukrainsk litteratur och georgisk poesi; Washington kämpar för livet för sin stormaktsstatus efter kollapserna i Irak och Afghanistan som varit fatala misslyckanden: måste man lämna Europa i form av att inte kunna sätta dagordningen för politiska problem och militära lösningar förvandlas de amerikanska Förenta staterna till ett Nordamerikas Brasilien med några atomraketer.

   Washington drabbas då av sjukdomen horror vacui imperialis: det tömda imperiets skräck – tomheten som uppstår när maktutövandet tagit slut.

   Detta är Washingtons första och främsta skräck: att dagens verktyg heter Ukraina är för Washington tämligen helt ointressant.

   Betänk att turkiska statsmakten dessa år har avskedat alla officerare som utbildats av Nato:s specialkurser, efter kuppförsöket år 2016. Ankara har dragit rätta slutsatser vilka planer främmande makt hade för Turkiet.

   Vi kan alla gissa vilket land. President Erdoğan fick veta det hemligt vänskapligt i förväg av presidentkollegan Putin.

  • Om inte Putin är självmordsbenägen så håller han sig inom Rysslands gränser. Gillar inte Putin och hade jag varit ryss hade jag gjort allt för att bekämpa hans auktoritära nationalistiska regim. Men han är ingen fullständig idiot! NATOs militärbudget är 12 ggr större än Rysslands och man får förmoda att de får åtminstone lite valuta för pengarna. I lumpen fick jag lära mig att en angripare behöver vara 3 ggr starkare än den angripne för att lyckas så när Putins upprustning ökat 3600 % så blir jag kanske lite nervös!

   https://natowatch.org/newsbriefs/2017/nato-military-spending-over-12-times-more-russia-2016-sipri-data-shows

   • Och ändå havererade Nato i Afghanistan – mot en handfull tusen orakade analfabeter uppfödda utan elektricitet med en krigarbudget som måste ha varit en eller möjligen två miljarddelar av Nato:s sammanlagda budgetar, och ett Nato som hade utrustat en afghansk armé som uppnått kvalitetsnivån ”Natostandard”. Inte brydde sig talibanerna om den berömda Nato-kinesiskan och budgetramarna för sina insatser. De vann ändå. Precis som vietnameserna.

    Nato -yesterday’s news…

   • Vad hjälper det när Natos soldater inte ens klarar av att besegra talibanerna i Afghanistan? Vilken chans tror du att gummisoldaterna från Nato då har mot hårdföra trupper från Ryssland? Inte f-n kommer Nato att ställa upp på ett krig mot Ryssland för att rädda ett gäng skumma oligarker i Ukraina…Glöm det!

   • Vapenmakt är naturligtvis styrka men all styrka finns inte där.
    Ta exemplet Ukraina 2014.
    Ukraina hade hur mycket vapen som helst efter Sovjetunionen där i Ukraina man hade placerat mycket av den militära styrkan just för man befarade att invasionen från väst skulle komma vilket den gjort tidigare.
    Ryssland lämnade allt kvar utom kärnvapen som togs hem till Ryssland.
    Ingen litade riktigt på Ukraina då och därför tyckte ”världen” det var säkrast.
    Men se, hur gick det trots alla vapnen med konflikten i Donbass?
    Lyckades Ukraina kväsa upproret med all vapenmakt de hade?
    Faktiskt minns jag de ändlösa paraderna med stridsvagnar och kanoner som gick genom Kievs gator och aldrig tycktes ta slut.
    Filmerna lades ut på Youtube.
    Samtidigt lades filmer ut på ändlösa gravplatser i Ukraina över stupade soldater.
    Jag minns hur jag bävade efter fått se alla kors och uppgrävda och igenfyllda gravar.
    Sedan måste man tänka på att vapen själva dödar inga människor.
    De är faktiskt de människor som hanterar vapnen som dödar människor.
    Så därför fordras en enad styrka i NATO.
    Men hur enad skulle den vara vid kris och mycket står på spel?
    Vill man offra sig själv bara för att krossa Ryssland?

    Vänta dig bara inte att USA själva skulle göra det.
    Därför dom vet vad som gäller med Ryssland.

    Visst är den ryska björnen stark men samtidigt väldigt slug.
    Tänk på det.

    • Sovjetiska armén och styrkorna för rymdförsvar (Sily kosmitjeskych vojsk) hade kärnvapen utplacerade i fyra delrepubliker i SSSR: ryska republiken RSFSR, vitryska BSSR, ukrainska USSR och i kazachiska KSSR.

     Att de togs in till Ryska federationen åren 1992-1994 har med internationella fördrag som icke-spridningsavtalet att göra. Dagens RF är juridisk direktarvtagare till Sovjetunionens SAMTLIGA fördrag och traktat: man övertog hela unionens utlandsskuld, ambassader, säkerhetsrådsplatsen med vetorätt, liksom alla kärnvapenavtal och rustningsavtal etc etc.

     Kärnvapnen fick alltså inte enligt internationell lag finnas kvar på vitryskt, ukrainskt och kazachiskt territorium eftersom det som reglerar det är bl.a. FN:s säkerhetsråd och beslut tagna där är direktverkande internationell lag. Så Ryssland var då tvungen som avtalsarvtagare överta alla sovjetiska land- och sjöbaserade kärnvapen.

     Så beslutet att ha eller inte kvar kärnvapen i Ukraina var inte ett rent ukrainskt beslut, utan helt internationellt.

   • Hej Borgare! Visste du att även om NATOs militärbudget är 12 ggr större än Rysslands så är problemet att det mesta består av SKROT? Tydligen inte. Så låt mig ”spell it out for you”.

    F-35 går ej att lita – den är inte stridsduglig (trots att den har slukat miljarder dollar). USAs flotta sitter mestadels på hamnverkstad. Missilerna är från 60-talet. Bröderna Zircon, Kinzal, Avangard, mm däremot är blott mindre än fyra år gamla och de svänger som magistern 😊. PUTIN och RYSSLAND kan leka vart de vill hur de vill och vare sig USA eller Nato har något att komma med. Roligt va? Gilla läget och gå deppa över en öl eller t o m en flaska vodka 😜

     • Oops Indien köper S-400 och struntar i den så hypade Patriot SKROT vapen från USA. Och det stämde inte allas med ditt narrativ @L?

     • Som man kan konstatera det säljs vapen av skiftande utförande och kvalitet från vapenindustrins sida! Mig-29 är nog ingen bra konvertering till hangarfartyg och varför man ger sig på något sådant får väl indierna som ville köpa ett konverterat Mig-plan svara på! En del fungerar som tänkt och annat fungerar sämre, alltså inget nytt! Det är väl bara prislappen som skiljer när stater köper fel och ”köper” undermåliga produkter som F-35 och Patriot! Säga vad man vill om jänkarna men de kan ta ordentligt betalt i alla fall.

     • Nu är det väl så att Algerierna i stället väljer att uppgradera sin SU-30MKA med Irbis-radar och bättre motorer för att spara pengar i stället för att köpa den dyra SU-35 som dessutom Algeriet knappast har någon nytta av. Egentligen undrar man ju vem Algeriet ska ha avancerade flygplan mot? Känns onödigt att köpa dyra plan för att bekämpa islamska terror-grupper som härjar i området.

     • Algeriet ligger i en lite okänd ”hot spot”. Det råder sedan Marocko (som gavs helt frivillig självständighet av Frankrike 1956) och Algeriet (som genom hårt brutalt inbördeskrig blev självständigt 1962 och faktiskt INTE var en koloni, utan en fast del av Frankrike: ett slags ”sydligaste Frankrike”) en inte speciellt vänlig atmosfär. Algeriet har konstant stött afrikanska befrielserörelser som t.ex. Polisario i Västsahara som ockuperas brutalt av Marocko, sedan Franco dog 1975 och Spanien lämnade Västsahara.

      Algeriet och grannlandet Libyen har väl haft växlande känslor, men sedan Khadaffi störtades känner sig nog Algeriet utsatt av kaoset där. Marocko har alltid varit USA:s allierade i regionen, Algeriet har alltid stått nära Moskva, som hjälpte till på 1990-talet att slå ned det mycket blodiga och brutala islamistiska myteriet i Algeriet, som precis alla dessvärre glömt bort idag, och där progressiva officerare återförde Algeriet till civilisationen.

      Men det finns spänningar, Algeriet köper moderna ryska tysta diesel-elektriska ubåtar byggda i Petersburg, medan andra länder ofta rör sig i vattnen. Vi glömmer ofta att Medelhavet är mycket vapentätt också av stormakterna, som alla finns på plats, och icke-medelhavsländer som England och Amerika inte har för minsta avsikt att lämna i fred.

      Så i Maghreb-regionen (medelhavsregionens Nordafrika) lever också eftermälet och spänningen efter kalla kriget ännu kvar. Vi tror gärna att Algeriet är vilket ”arabisktalande afrikanskt land som helst”, men där har vi alla mycket att lära. Algeriet är en viktig spelare och schackruta på brädet ingen kan utesluta bland härjande islamister och gamla radikala algeriska revolutionärer. I mångt och mycket verkar Algeriet vara regionens mest stabila land som inte alls drogs med i stöket kring den ”arabiska våren” för 10 år sedan. Klokt nog. Algeriet har alltid tillhört regionens politiskt smartaste och skarpaste, och förblir nog så länge än, säkert med rysk militär utrustning.

     • Johan, det är ju inte första gången som Algeriet nekar att ta emot ryskt skrot. Redan 2008 vägrade man att ta emot beställda MiG 29:or pga kvalitetsproblem. Ryska flygvapnet fick ta över dem i stället.
      https://www.mbtmag.com/global/news/13065977/algeria-wants-to-return-russian-fighter-jets
      Ryssarna vill dock väldigt gärna ha exportintäkter från vapenförsäljning. De ryska vapentillverkarna är rädda för att Putin ska förstöra deras exportmöjligheter
      https://breakingdefense.com/2022/01/russias-defense-industry-might-not-survive-an-invasion-of-ukraine/?utm_campaign=Breaking%20News&utm_medium=email&_hsmi=200794631&_hsenc=p2ANqtz-9pyQRAQQ0yFV3k_DCFc6AShZKF6SJybbT4xSNHyVulfSxy0-DVygyav4rsd42LKj_syXHyP4gGMPGkLyiq7fpUF1Xo5LNoTca5MvBOkCndDNalz_g&utm_content=200794631&utm_source=hs_email
      Det främsta problemen med de ryska planen är motorernas korta livslängd och bristen på AESA radar. De ryska motorerna är dock mycket bättre än de usla kopior Kina gjort via ”reverse engineering”. Deras hangarfartygsplan Shenyang J-15 är en kopia av en Su-33 prototyp man köpte från Ukraina men sämre än originalet på alla sätt och vis.
      Algeriet och Marocko är inte de såtaste vänner heller. Här är ju Polisario det främsta tvisteämnet. Polisario har stora läger i Algeriet något som Marocko inte uppskattar. Läger som dessutom tjänstgör som rekryteringsbas för Al Qaida. Svenska (s) har kraftigt tonat ner sitt tidigare starka stöd till Polisario eftersom det inte uppskattades av omgivningen utan sågs som ett indirekt stöd till Al Qaida.
      F ö förhandlar Marocko och Israel just nu om vapenköp. Ett resultat av de förbättrade förbindelserna pga The Abraham Accord.

  • Sveket mot ukrainska folket är att låta oligarkerna och USA att suga ut landet det är därför som befolkningen flyttar från Ukraina vilket trögskallar som L inte begriper!

 14. Det där är SKITSNACK tvärsigenom! Tror ni på allvar att Putin och Ryssland vill klippa alla dessa länder,och få till ett nytt ”Rysk imperium” eller få ”Sovjetunionen att uppstå” för det gör man inte ALLS! Att man ens kan tro att det är så? Ryssland är INTE intresserad av detta,och har aldrig varit det heller. Att klippa alla dessa länder med alla deras problem,och få ett nytt Sovjetunionen wow. Detta handlar ju om att Ryssland vill se dessa länder oberoende,utan att man från väst går och beväpnar dom alla (HELT emot Ryssland)och även för helt anti-ryska politik totalt i onödan! Varför måste man bli en väst-valp med Usa i spetsen. Varför helt beväpna sej emot Ryssland och föra anti-rysk politik rakt igenom när detta inte behövs? Varför inte vara oberoende,och kunna föra vettig dialog,utan att man måste hata varandra,och ha dåliga farliga spänningar hela tiden helt onödan? Bara för att det gör Usa glada (Som inte har någon minsta gräns hit)Man blir en väst-valp för vad och varför?För att göra krigsindustrin i Usa glada eller? Låt dessa länder vara oberoende,utan att krigshökarna i Usa ska styra och bestämma här,för Ryssland vill ju ha goda diplomatiska relationer med dessa,utan att man har vapen riktade emot sej från alla håll och kanter,bara för att detta gör krigsindustrin i Usa glada. Att man ens kan tro på det där propagandan,att Ryssland vore MINSTA lilla intresserade av ett nytt ”Sovjetunionen uppstår”eller ”Rysk imperium” Har ni på ALLVAR ingen som helst lilla insyn i Ryssland (Bortsett från västliga propagandan) Ryssland har INTE detta som MINSTA lilla mål kan jag lova er,och ALDRIG haft heller

 15. Det där är SKITSNACK tvärsigenom! Tror ni på allvar att Putin och Ryssland vill klippa alla dessa länder,och få till ett nytt ”Rysk imperium” eller få ”Sovjetunionen att uppstå” för det gör man inte ALLS! Att man ens kan tro att det är så? Ryssland är INTE intresserad av detta,och har aldrig varit det heller. Att klippa alla dessa länder med alla deras problem,och få ett nytt Sovjetunionen wow. Detta handlar ju om att Ryssland vill se dessa länder oberoende,utan att man från väst går och beväpnar dom alla (HELT emot Ryssland)och även för helt anti-ryska politik totalt i onödan! Varför måste man bli en väst-valp med Usa i spetsen. Varför helt beväpna sej emot Ryssland och föra anti-rysk politik rakt igenom när detta inte behövs? Varför inte vara oberoende,och kunna föra vettig dialog,utan att man måste hata varandra,och ha dåliga farliga spänningar hela tiden helt onödan? Bara för att det gör Usa glada (Som inte har någon minsta gräns hit)Man blir en väst-valp för vad och varför?För att göra krigsindustrin i Usa glada eller? Låt dessa länder vara oberoende,utan att krigshökarna i Usa ska styra och bestämma här,för Ryssland vill ju ha goda vänskap,eller diplomatiska relationer med dessa,utan att man har vapen riktade emot sej från alla håll och kanter,bara för att detta gör krigsindustrin i Usa glada. Att man ens kan tro på det där propagandan,att Ryssland vore MINSTA lilla intresserade av ett nytt ”Sovjetunionen uppstår”eller ”Rysk imperium” Har ni på ALLVAR ingen som helst lilla insyn i Ryssland (Bortsett från västliga propagandan) Ryssland har INTE detta som MINSTA lilla mål kan jag lova er,och ALDRIG haft heller

 16. För övrigt.. Baltikum, Ukraina inklusive Polen har blåst sig själva på lönsamt framtida Ryskt samarbete.
  Ny järnväg till Barents hav kommer att ersätta exportjärnvägar genom Baltikum och Ukraina…
  Projekten ”Belkomur” och ”Barentskomur” i Fjärran Nord kommer att förenkla de interna transporterna av varor och minska de ekonomiska riskerna med internationell handel. Ordningen från president Putin borde påskynda genomförandet av planerna. FBA ”Economy Today” bedömer utsikterna och betydelsen av den nya hamnen och järnvägslinjen för Ryssland.
  Rysslands president Vladimir Putin instruerade regeringen att lägga fram förslag för att lägga en järnvägssträcka till Barents hav nära Indigaflodens bukt senast den 10 maj 2022, enligt en lista med instruktioner från statschefen publicerad på Kremls hemsida. Premiärminister Mikhail Mishustin utsågs till ansvarig.
  Putins uppmärksamhet påskyndar implementeringen
  Instruktionen gavs som en del av Barentshavsprojektet, som omfattar byggandet av Sosnogorsk-Indiga järnvägen och byggandet av en hamn i Indiga. Genomförandet planeras av strategin för utvecklingen av ryska järnvägstransporter och strategin för utvecklingen av Nenets autonoma Okrug fram till 2030.
  AEON Corporation är intresserad av projektet. Ägaren till anläggningen, Roman Trotsenko, meddelade i september 2021 att byggandet av en djupvattenhamn i Nenets autonoma Okrug skulle påbörjas under andra halvan av 2024. Samtidigt kan det totala beloppet av investeringar i hamnen med en lastomlastningsvolym på 80 miljoner ton överstiga 300 miljarder rubel.
  Nu måste Ryssland utöka hamnanläggningarna, järnvägsförnödenheter, navigationstjänster och andra områden. Projekten ”Belkomur” och ”Barentskomur” är en av noderna som kommer att passa in i en stor och mångfacetterad bild av den inhemska ekonomin, sa doktor i nationalekonomi Mikhail Belyaev till FBA ”Economy Today” .
  Det antas att hamnen, som kommer att ligga i den isfria Indigabukten i sydöstra delen av Barents hav, kommer att kunna ta emot fartyg med stor kapacitet med en dödvikt på 150 till 300 tusen ton. Anläggningen kommer att kompletteras med en stationär oljeterminal, som kommer att möjliggöra export av upp till 30 miljoner ton olja årligen. Den potentiella lastbasen för gravitationsområdet till hamnen i Indiga kan nå upp till 120 miljoner ton år 2030.
  En del av lasten kommer att gå till Japan, eftersom hamnen kommer att konstrueras och byggas i första hand för att hantera sådana laster som kokskol, timmer, konstgödsel och kemikalier samt papper.
  Projekt är viktiga för att stärka godsflödet på den norra sjövägen
  Under 2019 utfärdade den ryska regeringen en order om att inkludera Belkomur och Barentskomur i listan över åtgärder för att utveckla flyg- och järnvägsinfrastruktur för att säkerställa godsbasen på den norra sjövägen
  ”Northern Sea Route anses vara en möjlig prioriterad riktning för det ryska stora ekonomiska projektet med utsikter att leverera last från Asien till Europa. Det tillåter tre gånger snabbare transporter än andra befintliga vattenvägar, inklusive genom Suezkanalen.
  Myndigheterna lägger fram den norra sjövägen som ett lokomotiv och det största nationella projektet som kan ge impulser till utvecklingen av den inhemska ekonomin, eftersom det krävs andra planer för att säkerställa varuflödet i denna riktning, säger experten.
  Järnvägen, i samband med djupvattenhamnen i Indiga, kommer att bli en ny rutt för export av produkter från industriföretag i republiken Komi, Perm-territoriet, Ural, Sibirien, Fjärran Östern och Volga federala distrikt och kommer att tillåta att ersätta exportvägen genom hamnarna i Östersjön och Ukraina, som används av ryska företag på grund av bristande kapacitet hos hamnar i Ryssland.
  ”Huvudlastvägen kommer inte bara att bli en motorväg för leverans av varor från Asien-Stillahavsområdet, utan en väg som kan betjäna den nordliga energiproduktionskapaciteten i den arktiska regionen.
  På ett eller annat sätt ger den norra sjövägen industriproduktion exportmöjligheter. Nya punkter i form av en järnvägssträcka och en hamn kommer att bli länkar i en enda enorm kedja. Modern teknisk kapacitet kommer att göra det möjligt att genomföra projekt inom en snar framtid”, försäkrade ekonomen Belyaev.
  Lastbasen vid Barentskomur är 90-95 % jämförbar med Belkomurs. Därför kommer motorvägen att minimera riskerna för avsändare och mottagare, särskilt för oljebolag, eftersom järnvägen från Indiga till Surgut går genom olje- och gasfält. Oljearbetare behöver vägen för att leverera anläggningsmaskiner och utrustning som krävs för fältutveckling.
  Dessutom kommer det strategiska projektet att möjliggöra export av varor från regionerna Novosibirsk, Kuzbass, och även transitfrakt från Kazakstan en och en halv gånger kortare än den transsibiriska järnvägen. På grund av detta kommer kapaciteten för godsjärnvägstrafiken i Ryssland att öka, uppgav samtalspartnern till FBA ”Economy Today”
  https://rueconomics.ru/560686-novaya-zheleznaya-doroga-do-barenceva-morya-zamenit-marshruty-eksporta-cherez-pribaltiku-i-ukrainu

  • Precis! Här ser vi den EGENTLIGA anledningen till att de amerikanska kraven att vara närvarande i östra Europa: en sammankoppling mellan Kinas nya Sidenvägar-projekt, rysk import och export och de bådas handel med Europa. Den första kontinenten, Världsön Euroasien, ihopkopplad gör nämligen Washington, dess militära och politiska ”närvaro” (för att inte säga kontroll- och härskarnehov) liksom ”rådgivare” fullkomligt…ÖVERFLÖDIGA.

   Vi ser i USA ett döende 1800-talsimperium. Klockorna och tankarna går ju, trots allt, lite saktare i Amerika.

   • ”Det är bra att amerikanerna inte kan förstå vad som finns i Putins huvud”: Sergei Mikheev om problemen med det amerikanska etablissemanget
    15 januari 2022 09:09 Alexander Sargin
    Rysslands president Vladimir Putin är smartare än de flesta politiker i USA och andra länder, säger Harald Malmgrem, tidigare rådgivare till USA:s presidenter John F. Kennedy och Richard Nixon.
    Tidigare har assistent till USA:s president för nationell säkerhet Jake Sullivan noterat att det är ”omöjligt att veta” vad Putin tänker. ”Vi kan inte bosätta oss i huvudet på någon världsledare, det finns alltid gränser för vad vi vet eller inte”, klagade han.
    ”Det är tydligt att västvärlden alltid har varit rädd för den mystiska ryska själen”, påminde statsvetaren Sergey Mikheev ”AN” , ”de försökte utforska den, men de kunde inte och kan fortfarande inte ”beräkna”. Tyvärr har vi själva under de senaste decennierna bevisat för dem att vi är så uträknade som de är, vilket enligt min mening visade på vår svaghet, eftersom våra motståndare alltid tänkt på oss att vi är andra eller tredje klassens människor”.
    Enligt statsvetaren var våra västerländska ”partners” inte rädda, sedan vi förklarade oss vara sådana, och under de senaste 30 åren var de ”inte rädda för någon” alls. Faktum är att ”tack vare oss själva” har samma amerikaner, som de säger, tappat sin doft, tror experten. Härifrån kom allt det här snacket om ”Övre Volta med missiler”, om ”teckningarna” som Putin visade under sitt meddelande till den federala församlingen 2018, etc., noterade nyhetsmakaren.
    Dagen innan sa den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov att ”total anti-rysk hysteri” nu råder i den amerikanska kongressen, och det finns absolut inget stöd för de initiativ som handlar om att ”förbättra relationerna med Moskva”.
    ”Vi är vildar och infödda för dem”, fortsätter Mikheev , ”men dessa ”infödda” har kärnvapen och hypersoniska vapen. Så låt USA nu racka på sina hjärnor, slå på sina miniräknare och försöka ”beräkna” oss. Men om vi återigen blir som dem, då kommer vi att bli lurade igen – och det kan inte finnas några illusioner på denna punkt.
    Samtidigt betonade utrikesminister Sergej Lavrov dagen innan att vårt tålamod hade tagit slut! ”Vi har mycket tålamod, du vet att vi utnyttjar det länge. Vi utnyttjade väldigt länge, nu är det dags för oss att gå , avslutade chefen för det ryska utrikesdepartementet.
    Nu, när vi började prata med dem på ett helt annat sätt och vi fick något som de inte kan förstå på något sätt (och vad de inte är kapabla till), har de någon form av förvirring, och till och med rädsla, noterade Mikheev . Enligt hans uppfattning vill våra amerikanska ”partners” redan idag se vår förutsägbarhet – i första hand för att säkerställa deras säkerhet.
    ”Det är väldigt bra att amerikanerna inte kan förstå vad som finns i Putins huvud”, fortsätter statsvetaren, ”för om de visste svaret på den här frågan skulle de inte vara rädda för oss alls! Men de vet inte bara vad som finns i presidentens huvud, de kan inte heller förstå vad som finns i huvudet på oss alla.”
    För att vara ärlig så vet jag inte vad som finns i huvudet på Rysslands president heller, men jag tycker att det är något bra, sammanfattade Sergej Mikheev i ett samtal med AN.

    • Ja, det känns som att Ryssland nu är förberedda för kriget de visste skulle komma förr eller senare! Det är ju så att de naturtillgångar som finns i Ryssland inte lämnar de globala oligarkerna någon ro och deras militärindustriella komplex har götts med skattepengar i årtionden för just denna uppgift. Tror man att ryssarna frivilligt ska lägga sig så har krigsmånglarna i Washington och Bryssel räknat fel men de lever ju i sin lilla värld av propaganda utan kontakt med verkligheten! Och de som kommer att drabbas av kriget är givetvis vanligt folk som får ta alla umbäranden medan skrivbordsgeneralerna sitter i sina luftkonditionerade skyddsrum och tror de är så viktiga. Risken är väl att kriget snart går över till att kärnvapenkrig och då är det väl ”game over” även för skrivbordgeneralerna även om de säkert klarar sig ett antal år i sin bunker!

 17. Rysslands befolkning har upplevt en större köpkraftsuppgång än dom flesta länder under Putins tid. Var är dom krigen som Ryssland beskylls för…?? Verkar vara svårt att skilja krigshets/propaganda från reella händelser. Ryssland var inte dom krigförande i Korea, inte i Vietnam, inte i Irak, inte i Libyen, inte i Syrien, inte i Jugoslavien…Listan kan säkert göras längre.

 18. Helt förfärlig krigshets och anti-rysk propaganda pågår oavbrutet. Vad är det egentligen man vill åstadkomma med det? Ingen kommer klara sig vid ett WW3 scenario om inte de vid makten har ett rymdskepp i beredskap som i filmen ” Don´t look up”!

 19. Ja det var faktiskt helt otroligt att se, att ett gäng orakade analfabeter som växte upp i total fattigdom och utan elektricitet ens, på riktigt besegrade och fick Nato att kollapsa i Afghanistan. När man såg dessa orakade män utan tänder,och klädda i klänningar gå och fira vinsten var det ju otroligt av historiska mått😂🤣😂. Det går ju inte att hitta på. Finns överallt i Youtube

 20. Svar till L om flygen på VIKRAMADITYA.

  Jag betvivlar att man kommer att byta ut ryska plan mot amerikanska i Indien. Amerikanska lagar brukar inte tillåta vapenförsäljning till länder som samtidigt aktivt köper t.ex. ryska vapensystem: vi kan se jämförelsevis med Turkiets problem genom köpen av S-400.

  Indien tillhör sedan 1950-talet den ryska allianssfären medan Pakistan köper brittiska och amerikanska vapen.

  Det blir lite svårt att förstå varför man på ena hangarfartyget skall ha genomgående ryska system och på det andra inblandade amerikanska system -det verkar inte realistiskt; om ens funktionellt, eftersom Indien inte har några avsikter att sluta ha Moskva som politiskt-militärt-diplomatisk huvudallierad; speciellt sett efter de amerikanska totalhaverierna i hela kontinentala Asien.

 21. Kan informera om nu ingen hört det, att Ukrainas förre president Petro Porosjenko idag arresterats i Ukraina åtalad för högförräderi mot -ukrainska staten.

  Cirkusen fortsätter i bästa Washington-stil.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here