Turismen föll, men inte Kuba

6
1612
Ner med blockaden! Ingen är så döv som den som inte vill höra.

Denna artikel har skrivits av Sven Britton, professor i Infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Den har tidigare publicerats av Svensk-kubanska föreningen.

Sven Britton är medlem i socialdemokratiska ”Tro och solidaritet” och har även engagerat sig i frågan om stöd till Julian Assange och yttrandefriheten.

Sven Britton.

Han skrev i december ett brev till Europarådet tillsammans med Evert Svensson, mångårig ordförande i Tro och Solidaritet Frige Julian Assange! Öppet brev från två tidigare riksdagsledamöter till Europarådet.
Han var en av författarna till en artikel i Aftonbladet om Assange i februari Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”

4:e april skrev DN:s journalist en artikel om Covid-19 i Latinamerika.Brandão Jönsson påstår: ”Ett av de länder som kan gå under på grund av coronakrisen är Kuba”.

Sven Britton har skickat svar till DN-spalten ”åsikt”, men svaret är inte publicerat.


Turismen föll, men inte Kuba

Den omfattande turismen från USA gick ner med över 50 procent när Trump återinförde det förbud för US-medborgare att turista i Kuba, som Obama upphävt. Med Convid 19 har även europeisk turism minskat påtagligt.

Precis som under ebolaepidemin har Kuba nu sänt sjukvårdspersonal till de områden som drabbats värst av Convid19-epidemin.

Sedan två veckor arbetar ett femtiotal kubanska läkare och sjukvårdspersonal i Lombardiet, Italien.

När däremot Kuba skulle få del av den sändning av respiratorer och annan sjukvårdsutrustning som den s.k. Alibabaakademin donerat till länderna i Sydamerika, så omintetgjorde den USA-ledda blockaden – nu inne på 60e året – att försändelsen fick komma till Kuba.

Kuba har en egen och i många avseenden framstående vaccin- och läkemedelsindustri vars produkter också förmedlas främst till andra länder i Sydamerika. Men blockaden, som även omfattar mediciner och avancerad sjukvårdsutrustning som respiratorer, gör naturligtvis att det finns brister.

Likväl uppehåller landet en mycket god folkhälsa med en barnadödlighet som är lägre och en förväntad medellivslängd som är högre än USAs.

De lättnader – dock inte blockaden- som president Obama införde när det gäller relationerna till Kuba har president Trump återkallat så gott som alla. Turismen från USA har åter gått ner mot 0 och genom Convid 19-epidemin nu också turismen från andra länder.

DNs Sydamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson spår i DN den 4/4 att Kuba kommer att gå under genom Convid19-epidemin för att landet är helt beroende av turismen, som nu upphört helt. Landet har enligt Brandão ingen egen industri, inget jordbruk.

Det kan diskuteras, landet har som sagt exempelvis en avancerad läkemedelsindustri och ett jordbruk som är lågproducerande men ekologiskt och som i stort kan tillgodose invånarnas behov av agrara och animala produkter. I dagens situation kan turistnedgången vara en fördel. Det är i första hand Spanien och Italien som underhåller turismen i Kuba och de är de två länder vid sidan av USA där Convid 19 är mest utbredd. Cuba har ännu bara 220 diagnostiserade Convid19-fall, med sex döda, och får säkert lättare att behålla denna sista plats i regionen när det gäller epidemins genomslag, genom turismens – som vi hoppas tillfälliga – avstannande.

Kubas förmåga att inte bara överleva utan också hjälpa andra länder att klara naturkatastrofer och smittsamma sjukdomar borde leda till både förundran och beundran.

 

Föregående artikelPink Floyds Roger Waters sjunger om fred och solidaritet
Nästa artikelTre år efter terroristattacken i Stockholm. Faktarik påminnelse om stödet från Väst till terrorister
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Men det går åt helsike i USA. Vad säger föreningen Hata-Kuba, med DN i spetsen om det? Inget. Trots att nästa var femte corona död är i USA och det lär blir ännu högre (i övermorgon blir det definitivt mer än 20,000 döda, varav mer än hälften i New Yrok av kända skäl). Nejdå, föreningen Hata-Kuba spinner om att Kubas turism sektor lider – som om det är bara Kubas och inte hela världens turism sektor. Men är man medlem i Hata-Kuba förening måste man till varje pris tillfredsställa hata-Kuba syndromet. Hjälper denna video? Njut!

  https://www.aljazeera.com/news/2020/03/cuba-sends-doctors-worldwide-coronavirus-fight-200330091411271.html

 2. När jag var i Kuba där jag representerade Sverige genom representant för de största företag innom Biotechnolagy, blev jag tillsammans med alla andra utställare förvånad hur Kuba kunde vara så avancerad när det gällde läkemedel framställning och biotechnology. Detta var 1987. Jag tillbringade flera veckor i Kuba och utbildade tekniskt personal hur man använder oss av utrustningen, samtidigt bjöd företaget ini tekniker från Kuba till Sverige för att utbildning i att reparera dessa laboratoriska utrustningar. Ett folk som hade mycket stor kunskap och stort intresse för framställning av mediciner och läkemedel. Jag kan utan överdrift påstå att ett vänligare och hjälpsammare folk har jag aldrig träffat under alla mina år som jag arbetade i företaget, och där jag var ansvarig för dels försäljning och utbildning av medicinsk och laboratorie personal i dessa instrument.
  Vid mitt föredrag om den biotechnologiska utrustningen som jag hade med mig för utställningen, träffade jag ledaren för Kubas hälsoministerium och t.o.m. Castro själv. Jag hde en tolk som arbetade för företaget i Spanien, som översättare. Castro var väl informerad om utvecklingen innom den biomedicinska sektorn i världen. Cuba byggde ett helt ny medicinskt centrum i Havanna och behövde därför all utrustning som de kunde få. Då USA unden denna tid inte hade införd import restriktioner kunde Sverige sälja sina produkter.

   • Intressant men märkligt.
    Gällde inte blockaden som det talas så flitigt om här och fås framstå som ett strupgrepp på Kuba?
    Kanske det skulle vara ärligast och redogöra för vad blockaden innebär?
    För någon total sanktionering verkar det ju inte vara?

    Jodå, jag har också fått den uppfattningen att Kuba är duktiga på sjukvård och läkemedel. Förmodligen ett resultat av bra utbildningsväsende kan jag tänka.

    • Jag har ingående beskrivet de hårda olagliga sanktionerna mot Kuba, som drabbar företag som vill göra affärer med Kuba. Ber dig notera detta och informera andra om det.

     Läs här: USA:s blockad mot Kuba – hinder för handel med andra länder!
     USA:s extraterritoriella blockadlagstiftning innebär att de företag i världen
     • som vill handla med USA förbjuds att handla med Kuba,
     • som vill använda USA-patent förbjuds att handla med Kuba
     • vars varor innehåller något av USA-ursprung förbjuds sälja vidare till Kuba
     • vars varor innehåller något av kubanskt ursprung utestängs från USA
     • som vill sälja något till Kuba måste avstå från USA:s marknad
     • de länder som söker USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba

     • utländska företag som handlar med Kuba riskerar att ställas inför rätta i USA
     • utländska banker som hanterar kubanska konton har bötfällts med belopp på hundratals miljoner dollar
     • USA försöker också strypa Kuba ekonomiskt genom att landet inte kan få lån från varken Världsbanken eller IMF
     • transportkostnaderna är mycket höga, bland annat för att båtar som anlöpt kubansk hamn inte får gå in till hamnar i USA. Det gäller också flyg, inklusive vid nödsituationer.

     • Om man anser att Internet är USAs egen egendom kanske man också accepterar att Kuba utestängs från tusentals websidor och från alla ekonomiska transaktioner på nätet
     • En dansk som importerade och sålde kubanska cigarrer stoppades, då inga pengar kunde föras över till honom
     • En engelsk nätresebyrå fick, utan förvarning, sin hemsida nedstängd eftersom de bland annat sålde resor till Kuba
     • Gå in på http://www.resfeber.se , leta efter ”Havanna” eller annan kubansk destination och du får upp texten ”resmål saknas” (!) (Resfeber har ägare i USA).
     • Spanska hotellkedjan Melia tvingades lägga ner sin verksamhet i USA då de startade hotell på Kuba
     • Kanadensiska gruvföretaget Sherrits chefer (samt fruar) får inte ens resa in i USA då företaget har verksamhet i Kuba
     • Tidigare i år bötfälldes Ericsson för att ha sålt reservdelar från Mexiko till Kuba

     Detta är bara några få exempel på blockaden. För en fylligare genomgång rekommenderas Kubas utrikesministers tal i FN inför omröstningen. (Talet finns på svenska på http://www.svensk-kubanska.se). På den hemsidan kan man också söka på ”blockad” och få mer info.”

     Här något http://jinge.se/mediekritik/usas-halvsekellanga-blockad-mot-kuba-har-natt-vags-ande-del-i.htm

     Här en annan Läs den så länge. USA bedriver krig med olagliga sanktioner mot en fjärdedel av jordens befolkning. Margot Wallström spelar med. Acceptera inte det!

 3. Några faktafel:
  1. turismen till Kuba har inte minskat, den har upphört eftersom turistresor förbjudits fram till slutet av april.
  2. Italien och Spanien ligger långt efter Kanada som ursprungsland för besöksnäringen. I stort sett var normalt var fjärde besökare 1,1 miljon från Kanada.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here