Tusentals demonstrerade mot Nato och Aurora23 i Göteborg

19
1457

Göteborgsposten skriver under rubriken ”Demonstration mot Nato i centrala Göteborg”

Demonstration mot Nato i centrala Göteborg

Tusentals personer tågade på lördagen genom centrala Göteborg för att demonstrera mot ett svenskt medlemskap i Nato. Med banderoller som ”Nej till Nato” och ”Stoppa Aurora 23” gick demonstrationståget från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Flera spårvagnslinjer stoppades.
– Vi vill absolut inte gå med i detta stormaktskrig som utspelar sig mellan USA, Kina och Ryssland, säger Gunnel Berge, en av demonstranterna.

”Inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona till Natos militär”, skanderade demonstranterna under lördagen i centrala Göteborg. Polis på plats uppskattade att det var mellan 2 000 och 2 500 personer i demonstrationståget.

– Vi är här för att vi vill ha alliansfriheten kvar, säger Gunnel Berge, en av arrangörerna i Göteborgs fredskommitté, på plats på Gustaf Adolfs torg under demonstrationen.

Hundratals personer samlades på torget klockan 14 på lördagen. När demonstranterna en stund senare börjat tåga mot Götaplatsen fylldes antalet på och klockan 15 var det uppskattningsvis över 2 000 personer som demonstrerade mot svenskt medlemskap i Nato.

–Vi vill absolut inte gå med i detta stormaktskrig som utspelar sig mellan USA, Kina och Ryssland, där vi bara blir en vasallstat i stormaktspolitikens spel.

Hur tänker du att Sverige ska skyddas?

– Det finns inget skydd i krig, bara soldater och civila som ska dö, säger Gunnel Berge.

Kollektivtrafiken påverkades

På Götaplatsen spelades musik och tal hölls på trappan bakom Poseidon.

I publiken stod Evelina Orrlöv.

– Jag tycker att vi ska värna om den alliansfriheten som vi haft så länge i Sverige och inte blanda in oss i krig. Går vi med i Nato kommer det leda till att vi måste vara med i krig, säger hon.

Hon var också på plats för att demonstrera mot militärövningen Aurora 23.

– Att vi tillåter en sådan militärövning på svensk mark är som att öppna famnen för Nato.

– Det är en stor fråga och något vi borde få folkomrösta om, om Sverige ska gå med i Nato. Man kan säga nej till Nato och man kan fortfarande vara emot Rysslands krig mot Ukraina. Vi är emot alla krig, säger Evelina Orrlöv.

Enligt polisen på plats har demonstrationerna gått lugnt och fredligt till.

Flera linjer i kollektivtrafiken, såsom buss 18 och spårvagnslinje 5 påverkades av demonstrationen under lördagen men allt ska ha flutit på som vanligt igen vid 15-tiden.

Vi vill absolut inte gå med i detta stormaktskrig som utspelar sig mellan USA, Kina och Ryssland, där vi bara blir en vasallstat i stormaktspolitikens spel.

 

Föregående artikelVarför Nato inte är defensivt, utan föråldrat och bör upplösas
Nästa artikelÄr en bra Nato-politik möjlig för Vänsterpartiet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Minsann, tusentals ryska kommunister i Göteborg demonstrerar mot NATO🤣
  Hur hamnade ”ryssen” där…
  låg svensken och sov🙃😴
  Bilden är talande🤣🇷🇺

 2. Förutom arrangörerna och de två som sålde Proletären var vi två i Kristianstad, jag och min hustru. Varken (v) eller den lokala FN-föreningen fanns på plats.

 3. Upps..Betyder att det var rena lurendrejeri från riksdagen och regeringen att majoriteten av svenskar stödjer inträdde i NATO. Och att det behövs ingen omröstning! Nu plötsligt visar sig att tusentals är emot!
  Inte ett ord om demonstrationer i svensk media, undantag Proletären.

  • Du är medveten om att det bor fler personer i landet en ett par tusen? Jag är helt med på att ni förkastar och skriker lögn om varenda opinionsundersökning som inte faller i smaken men att ett par tusen demonstrerar emot Nato är inte precis förvånande. Finns en stor misstro bland små grupper emot ett medlemskap, men ni representerar inte befolkningen i stort.
   Det är.det här som är det fina med demokrati ut och demonstrera emot Nato ni, skrik för fulla muggar om dess hemskheter och försök att övertala en majoritet att hålla med.
   Ingen som stoppar er, polisen (polisen vilket dom ska) eskorterar er och hjälper till om det blir ordningsstörningar. Jämför det med demonstrationerna i Ryssland emot kriget.

   • Nej, Robert
    Går ej att jämföra med Ryssland.
    Ryssland har Fosterlandet Rhodina där alla bör och måste ställa upp mot Västerlandets interventionerande och penetrerande demokrati där våld inte utgör hinder för att uppnå dess imperialistiska mål.

    Vill du stå upp för frihet och oberoende ska du vara med oss här på ryska och asiatiska sidan istället för att hora för kapitalismens USA som ställt till med så mycket jävelskap i världen.

    USA kuvade Japan med två atombomber vid andra Världskrigets slut glöm inte det.
    Sedan dess är det fina Japan blivit lydstat till USA.
    Du borde förstå det här är avskräckande.

    Jag vill inte vara ofin men jag tycker du kan din västerländska liberala demokrati och köra upp den i hålet där bak för där hör den hemma.
    Civiliserade samhällen hittar du i Ryssland och Kina och inte i orättvisans USA.

    Hej då Robert och tänk efter noga nu.
    mvh arbetarklass

    • Tror jag har sagt det här till dig förut när du kallade frihet ett gift din syn på människor är väldigt väldigt läskig.
     ”där alla bör och måste ställa upp” Ifrågasätt inte lyd…
     Finns en gammal slogan jag tror du skulle gilla ”you must obey because you must”

     Hur som helst när slutade Kina och Ryssland vara kapitalister?
     Och angående Japan hade du föredragit en land invasion? Jag menar det var det andra alternativet. Och att dom blev en lydstat till USA kan vi diskutera men tyckte du mer om Japan innan det blev en västerländsk style demokrati? Tror du kan hitta några i såväl båda Koreorna som Kina som inte håller med dig om den.

     ”Jag vill inte vara ofin men jag tycker du kan din västerländska liberala demokrati och köra upp den i hålet där bak för där hör den hemma.” Inga problem var ofin du. Vi har olika sätt att se på världen bara. Du ser individen som en tjänare i statens tjänst, hans uppgift är inte att ifrågasätta, hans uppgift är att lyda.
     Jag säger att såna samhällen är sämre än västerländsk stil demokrati du håller inte med. Är faktiskt inte mycket svårare än så.

    • @arbetarklass 23 april, 2023 At 14:33
     Glöm inte att Japan, Tyskland, Sydkorea, Filippinerna, med många fler fortfarande är militärt ockuperade av USA med stora trupper på plats. Det är inte bara Japan som är en lydstat. Även Sverige räknas dit med den amerikanska marionettregimen.

   • Ingen kunde föreställa sig att den fjantige och högröstade bohemiske vicekorpralen (Gefreiter) från WW I skulle sätta hela Europa i brand i WW II.
    https://en.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Gefreiter#/editor/5

    När sådana fanatiker som Patrik Oksanen orättfärdigt angriper fredliga hedersknyfflar
    https://www.globalpolitics.se/hackad-och-skandaliserad-vem-jag/
    från ledarplats, då vet vi redan vad de vars ärende han går är kapabla till. Vi (Sverige/Europa/Världen) har inte råd att låta sådana som han och hans anhang återigen våldta moder jord.

    Likt den fina dikten av Stig Dagerman nedan (tack Olof) lånar jag ord av Martin Niemöller:
    ”Först kom de för socialisterna, då sa jag inget – För jag var inte socialist.
    Sedan kom de för att hämta fackföreningsmedlemmarna, då sa jag inget – För jag var inte fackföreningsmedlem.
    Sedan kom de för att hämta judarna, då sa jag inget – För jag var inte jude.
    Sedan kom de och hämtade mig – då fanns ingen kvar som kunde tala för mig.”

    Robert, för Anne Frank var inte ’skrika’ möjligt. Om du inte tror det kan hända här behöver du väckas och uppmanas läsa på.

    Nej det var inte bara svenska nazister som armégeneralen Archibald Douglas, som på Tage Erlanders [S] order internerade antinazister i Sverige, eller
    nutida falskt dolda medlöpare till de militanta och krigshetsarna som Peter Hultqvist [S] som vi behöver dra lärdomar av:
    https://www.globalpolitics.se/peter-hultqvist-ute-pa-mycket-tunn-is/

    Stridspitten Pål Jonsson [M] är ärlig så honom vet man lättare var man har, tyvärr inta bakom galler där landsförrädare hör hemma.

    Svenska regeringar, såväl röd- som blåstrukna, går ryggradslöst och lydigt terroriststaters smutsiga ärende:
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utvisad-svensk-egyptier-svart-markt-av-tortyr

    I stället för att klanka på fredsrörelsen vore det bättre att läsa på, förslagsvis här:
    https://svenskafredskommitten.org/

    ” Förstörelsens fästen är kraftigt bemannade
    det är dags för de SNÄLLA att bli fly förbannade!”
    (Tage Danielsson)

 4. Min bästa kommentar lånar jag av
  Stig Dagerman.

  En dag om året borde alla låtsas
  Att döden vilar i ett vitt schatull.
  Inga stora illusioner krossas
  Och ingen skjuts för fyra dollars skull.

  Världskatastrofen sover lugnt och stilla
  Emellan lakan på ett snyggt hotell.
  Inget rep gör någon broder illa,
  Och ingen syster slumrar vid ett slutet spjäll.

  Inga män blir plötsligt sönderbrända
  Och ingen dör på gatorna just då.
  Visst är det lögn, det kan väl hända.
  Jag bara säger: vi kan låtsas så.

 5. Press TV uppmärksammar demonstrationerna i hela Sverige, med bild och allt. Men vår egen skattefinansierade SvT låtsas som om det regnar. ftonbladets Lindberg han som är från Göteborg skrev hamn något eller höll ha på sitt sedvanliga Putin onani? Var Voodoodarski och Vinarsleski från privatägd media monopol tidskriften DN upptagna med detsamma?

  ”No to NATO: Protests against US-led military coalition held across Sweden.
  Thousands of people have held protests across Sweden to voice their anger at the US-led North Atlantic Treaty Organization (NATO) and and the country’s NATO membership bid. While holding placards and banners that read, ”No to NATO”, ”NATO’s war will get our children killed for a dollar,” demonstrators around 17 cities called on officials to adhere to the country’s traditional foreign policy path, which involves staying away from military alliances and maintaining neutrality.

  ”NATO is nothing but the war machine of the United States,” Nellie Puig, a protester, told Xinhua in central Stockholm on Saturday.

  ”It is not a defensive alliance as they claim. It is an organization that runs the errands of the United States,” Puig added.

  In Gothenburg, about 2,500 people came out to protest, which gathered in central Gothenburg on Saturday, and later marched towards Götaplatsen, affecting several public transport lines across the city.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/04/23/702066/Thousands-protests-against-Sweden-joining-NATO

 6. Kan tyvärr inte ställa upp men jag är med Er absolut.

  NATO – Nej, tack!

  Har aldrig tidigare tänkt på fredsrörelser men känner för dem nu.

  Ärliga och riktiga fredsrörelser alltså.
  Inga liberala demokrati-aktivister.
  Sådana tycker jag inte om.
  Från dessa människor osar kapitalism.

  mvh arbetarklass

 7. Tittar man på vem som tjänade på att Ryssland anföll Ukraina så finner man att det är vad man kanske kan kalla för det västliga globalistiska kollektivet, eller om man vill de övervintrade kalla-krigarna. Åtminstone i vissa avseenden. I och med att all form av fredsrörelse och motstånd mot NATO-utvidgning därmed enkelt kunde desarmeras eller utmålas som putinister.

  Så vill man ha en livskraftig fredsrörelse så behöver man tala om grunderna först och främst. Att hålla med om premisserna gör att man i förlängningen håller med om konsekvenserna i form av NATO-medlemskap, kärnvapen på svensk mark, etc.

  Hur mycket jag än stödjer denna demonstration så saknades det grundläggande ifrågasättandet. Man behöver våga tala om provokation, osce, nato-utvidgning, försök till att förhindra krig innan det utbröt, etc, etc.
  Och ja, då blir man utmålad som putinist. No gain, no pain.

  • I föredragen hölls tal om Nato-utvidgningen, försöken att hindra krig innan de utbröt, om provokation och OSCE:s roll.

   • Tackar Anders!
    Och låt mig också tacka för ditt engagemang på blogg och annanstans!

    Tyvärr kunde jag inte delta. Av plakaten, den minimala medierapporteringen och stoppaaurora23.se så framgick det inte någon som helst form av kritik mot sakernas påstådda ordning.
    Jag tror inte det kan bli någon större opinion mot NATO innan man bearbetat grunden så det synts i media och man tydligt gått i svaromål mot de epitet om klistras på en. Dvs det borde stått på plakaten också.
    Men härligt att höra att vi har några som vågar säga sanningen!

 8. Anders Lindberg, sossepolitruken på Afton-bladet, skriver om DDR och Stasi, glömt
  är sossepartiets övervakning genom 20.000
  LO-funktionärer som angav sina arbetskam-rater, inom IB, som var en korporativ spion-organisation, sossarna, militären, näringslivet, det var Stasi(s), som sorterade folk. Det var
  hemligt, olagligt i motsats till Stasi, men Sverige
  har blivit stasifierat, på nytt, som var otänkbart,
  före 1989. Precis som Sovjetunionens existens
  gav Sverige ett välfärdssamhälle, nu behöver inte staten tänka på det, och alla direktörer har
  miljonbonusar, svenskar är korkade.

  Ukraina förstör vad som återstår av svensk välfärd, inflation, militärbudget, alliansfrihet, svensken förstår inte hur det hänger ihop, nu är skafferiet tömt, för att Sverige vill vara ett USA,
  på alla sätt, multikulti, det fungerar inte i USA
  heller, men svensken vill leka amerikan, men nu
  har vi facit i hand, på denna yankeelängtan, svenskar och finnar lider av mindervärdes-komplex.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here