USA-hotade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder äntligen utredning mot Israel för misstänkta krigsbrott.

13
2191
ICC:s högkvarter i Haag.

Sveriges Radio rapporterade på kvällen 3 mars att ICC utreder misstänkta krigsbrott på Västbanken.

”Internationella brottmålsdomstolen inleder en utredning om misstänkta krigsbrott i Palestinska områden, Israelockuperade Västbanken och Gaza, som täcker bland annat Gazakriget 2014.
Beslutet har väckt skarpa reaktioner i Israel  och premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel är under attack och kallar beslutet antisemitiskt.
Företrädare för den palestinska myndigheten hyllar beslutet 

Beslutet av ICC:s chefsåklagare att inleda en utredning av händelser som skett efter den 13 juni 2014 kom efter att domstolen tidigare i år slagit fast att man har jurisdiktion också i de palestinska områdena. Något som då möttes av protester av både Israel och USA.
Israel är inte heller en av medlemsstaterna i domstolen som palestinierna anslöt sig till 2015.

Chefsåklagaren Fatou Bensouda säger i dag att utredningen kommer att vara opartisk utan risk för särbehandling, men hon har har tidigare sagt att krigsbrott har ägt på Västbanken och Gazaremsan, hon nämnde då den israeliska armén och palestinska grupper som b la Hamas som möjliga förövare.
Och om beslutet möts av hårda fördömanden i Israel  kallar den Palestinska myndigheten kallar beslutet för ett efterlängtat steg som gynnar den palestinska strävan efter rättvisa.”

BBC rapporterar också att Internationella brottsmålsdomstolen öppnar upp för undersökningar om Israel har begått krigsbrott på Västbanken och Gaza BBC: ICC opens ’war crimes’ investigation in West Bank and Gaza

Detta har varit på gång länge.

Chefsåklagaren Fatou Bensouda för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) skrev i våras i ett 60-sidigt dokument att  ”Åklagaren har noggrant övervägt deltagarnas observationer och anser att domstolen har jurisdiktion över det ockuperade palestinska territoriet.”

ICC-chefen hävdade i detalj i dokumentet att staten Palestina – en ICC-medlem – uppfyller alla nödvändiga kriterier för att ett brottmål kan väckas i domstolen. Den israeliska energiministeren Yuval Steinitz, som har utsetts av den israeliska regimen för att hantera ärendet påstår att beslutet har påverkats av pro-palestinska grupper som den globala Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) rörelsen. Över 180 människorättsorganisationer uppmanar ICC att utreda israeliska brott i de ockuperade palestinska territorierna.

19 december 2019 sade Bensouda i ett uttalande att domstolen skulle inleda en fullständig utredning av krigsförbrytelser i de palestinska territorierna, eftersom det finns en ”rimlig grund” för att undersöka situationen i Palestina. Huvudåklagaren bad emellertid ICC Pretrial Chamber att godkänna hennes åsikt vilket ska ske inom 120 dagar.

Den palestinska myndigheten har upprepade gånger uppmanat domstolen att agera snabbare. En fullständig ICC-utredning kan möjligen leda till anklagelser mot israeliska ledare som är inblandade i brott mot palestinier. Gaza, med en befolkning på mer än 1,8 miljoner, har varit under belägring av den israeliska regimen sedan juni 2007.

Blockaden har orsakat en minskning av levnadsstandarden såväl som aldrig tidigare skådat arbetslöshet och oöverträffad fattigdom. Miljontals palestinier har lidit under ökad israelisk kontroll och kränkningar av rättigheterna kränkningar på den ockuperade Västbanken.Israel. USA och Israel samordnar enligt uppgift en gemensam kampanj mot Internationella brottmålsdomstolen eftersom båda står inför potentiella anklagelser om krigsförbrytelser i Haag.

Israel och USA har båda vägrat att godkänna domstolen, som inrättades 2002 för att vara den enda globala domstolen som prövar världens värsta brott, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.


ICC mot CIA

Detta är titeln på en artikel i Ordfront. Den inleds så här ”Internationella brottsmålsdomstolen i Haag tar striden med världens största militärmakt. De tänker nu åtala för brott begångna av USA:s militär och CIA, i Afghanistan och i ”Black sites”. Utrikesminister Mike Pompeo slår tillbaka med bland sanktioner. Allt sedan ICC i Haag såg dagens ljus har USA varit en av dess största motsåndare.

Utdrag ur artikeln:

* Alla USA:s presidenter har motarbetat domstolen.

* Nästan 60 stater har ratificerat ett av tal i Rom från 1998 som ger regler för domstolen. (Enligt uppgift i artikeln Ansvar för krigsförbrytelser? USA hotar/accepterar inte internationella brottmålsdomstolen ICC finns 124 medlemsländer..

* Domstolen får åtala får brottet aggression – olaga krigföring – vilket tidigare bara Nürnbergtribulanen fått.

* Domstolen kan väcka åtal i länder där USA har militär personal, fast USA inte är med i domstolen

* Fram till nyligen hade åtal endast skett mot misstänkta brott i afrikanska länder.

* Åklagare Fatima Besoudas val att ställa misstänkta krigsförbrytare från USA inför rätten ogillas av USA:s regering.

* Vid första prövningen var utfallet till åklagarens och offrens fördel.

* Svaret från utrikesminister Pompeo var Sanktioner, inga visum eller indragna visum.

* Förre nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton uttalade ”Vi kommer att svara mot ICC och deras personal så långt USA:s lagar tillåter. Vi ska förbjuda deras domare och åklagare att resa in i USA. Vi ska beslagta deras tillgångar och åtala dem enligt amerikansk straffrätt. Vi kommer att göra samma sak med alla företag eller stater som samarbetar med ICC i utredningar mot medborgare i USA”

* USA behandlar ICC likt en terroristorganisation.

Relaterat.
Ansvar för krigsförbrytelser? USA hotar/accepterar inte internationella brottmålsdomstolen ICC
Krigsförbrytelser av USA och Israel – samt USA:s fight mot Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) Är USA verkligen en rättsstat?
Sveriges ansvar för Julian Assanges situation uppmärksammas i anmälan till ICC i Haag

Föregående artikelBill Gates lömska filantropi – Del 2
Nästa artikelHade DN verkligen rätt om Syrien?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. USA tycks få allt svårare att genomföra sina planer på en amerikansk kontrollerad global militärdiktatur. Motståndarna blir allt fler och allt mäktigare, och USAs arsenal av vapen, inklusive ekonomiska och propaganda, blir allt vekare och ineffektivare. USA har förlorat möjligheten att ta kontroll över områden som Hong Kong, Xinjiang, och Tibet. Nordstream2 kommer att fullbordas. Ryssland, Venezuela, Iran, eller Kina har inte backat en tum utan stärker sin position. USAs aggression på Taiwan och i Sydkinesiska Havet har inte framskridit. Kina och andra satsar enormt på att bryta allt USA beroende med handel och valutor. Vi kan bara hoppas att det fortsätter så.

 2. Ingen totalitär stat styrd av globalistiska oligarker vill vara med i ICC, varken USA, Kina eller Ryssland. De globalistiska oligarkerna är rädda för att ta ansvar för sina egna beslut.

  Domar och straff kan idag följaktligen endast utmätas mot skurkstaters beslutsfattare direkt av de individer som har fått sina familjemedlemmar slaktade genom krigsförbrytelse.

  Jag tror däremot att domstolen skulle kunna stärkas, få fler medlemmar och få större respekt genom att ta med domare från alla nationer, vilka ges vetorätt i domar mot deras egna landsmän. Detta för att undvika ensidiga domar.

  • Bara för din information, Kina är ingen totalitär stat, man har ett mycket aktivt och fungerande folkstyre, vilket svenska Public Service desperat försöker dölja med propaganda, och både makt och ansvar är delegerat lång ner i samhället, men jag återkommer till det senare på bloggen.

 3. Det känns som att SVT har börjat tona ner sin Kinakritik. Man har haft reportage som inte varit negativa och beträffande hackerattackerna nyligen har man inte ens skrivit att USA misstänker Kina. Hoppas det håller i sig. Man har väl fått en diskret order uppifrån kanske.

  • Kan det ha att göra med att Biden prioriterar konfrontation och demonisering av Ryssland? Svenska affärsintressen med Kina?

  • Inte bara SVT utan även andra media som DN. Dels tror jag det har att göra med det vi inte ser, Kina har nog direkt till Sverige satt ner foten och upplyst svenskarna att man inte kommer att fortsätta tolerera denna smutskastning med falska rykten. Jag har haft direkt kontakt med svenska korrespondenter i Kina, sakliga och vänliga kontakter, och påpekat, både till dom och deras chefer, grova felaktigheter i deras rapporter och varför dom blir utsatta för granskning och uppmärksamhet från myndigheterna i Kina när dom bär sig illa åt och inte följer reglerna. Det verkar ha haft en viss effekt i en del fall och följande rapporter har varit mer vänligt inställda och mer fakta riktiga. Ett problem just nu är Sveriges Radio, inte i Kina, utan en viss reporter i Sverige som i kommentarerna spyr hat, förakt och falska rykten mot Kina. Jag har ett par ”släggor” i förrådet när det gäller det fallet. Vi får väl fortsätta att hålla trycket uppe.

 4. Först vad bra att domstolen tagit upp dessa övergrepp av staten Israel. Kommentarfältet ovan har inte tagit upp den viktiga frågan om som Netanyahu åberopat, nämligen att påtala övergreppen i Palestina är förbrytelser skulle vara ett angrepp på Israel och antisemitiskt. Det är inte antisemitism att påtala att en judisk eller vilken annan stat som helst ägnar sig åt etnisk rensning i Jerusalem, stöld av palestinsk jord på Västbanken, militära övergrepp som hotar Mänskliga rättigheter på av Israel ockuperad mark, samt avspärrning och utsvältning av Gaza. Det är istället en slags internationell demokratisk renhållning.

 5. Är det någon själ som på allvar tror något annat än att detta , i bästa fall , rinner ut i Sinaihalvön ? Israel anklagade för krigsförbrytelser . Bara tanken är Bisarr . Nix pix . En Tiger med tandröta . Synonymt med ICC .

 6. ICC har inget existensberättigande, är allt annat än en rättvis institution. Korrupt, och låter Israel och USA gå fria, medan de ger sig på Afrikanska länder och nu Ryssland.

  Israel hade pressat länder som är parter i domstolen att välja Khan till chefsåklagare. Nästan omedelbart efter att Karim Khan tagit över ICC avslutade han utredningarna av USA:s och Natos krigsförbrytelser i Afghanistan och israeliska krigsförbrytelser i de ockuperade palestinska områdena.

  USA, Israel och EU är rena gangsters stater som hotar andra länder att de skall följa deras direktiv och lovar samtidigt skydd, precis som i den kriminella världen.

  Som den sydafrikanska utrikesministern sa: EU-länderna kommer till henne och säger om ni inte gör si så kommer vi att göra så.

  Ben Norton har skrivit en artikel om ICC, hyckleriet och USA:s tidigare förföljelse av domstolen. Några utdrag ur artikeln, som finns på länken nedan.

  Den amerikanska regeringen införde sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen, hotade att arrestera domare och antog en ”Haag Invasion Act”. Tidigare åtalade ICC bara afrikaner. Men nu när man vill arrestera Rysslands president Putin, berömmer Washington domstolen (samtidigt som de vägrar att ansluta sig till den).

  Washington har till och med infört sanktioner mot deras högsta tjänstemän och hotat att arrestera domare och åklagare
  I samarbete med Europeiska unionen utövar USA:s utrikesminister Antony Blinken påtryckningar på länder som är medlemmar i ICC att följa efter och arrestera Putin.

  Detta är ganska omvändning för Blinken, för i mars 2021, när domstolen utredde Israel angående krigsförbrytelser som de begått i de ockuperade palestinska områdena, publicerade den högsta amerikanska diplomaten ett rasande uttalande som fördömde ICC .

  Blinken vrålade: ICC har ingen jurisdiktion över denna fråga. Israel är inte en part i ICC och har inte samtyckt till domstolens jurisdiktion, och vi har allvarliga farhågor över ICC:s försök att utöva sin jurisdiktion över israelisk personal. Palestinierna kvalificerar sig inte som en suverän stat och är därför inte kvalificerade att få medlemskap som stat i, delta som stat i eller delegera jurisdiktion till ICC.

  Kanadas statliga media CBC erkände att ”nio av de 10 fall som för närvarande utreds av ICC är baserade i Afrika”.

  Burundi, Gambia och Sydafrika fördömde ICC som en rasistisk institution och lovade att dra sig ur domstolen.

  Gambias informationsminister sade att ICC ”i själva verket är en internationell kaukasisk domstol, för åtal och förnedring av färgade personer, särskilt afrikaner”.
  Afrikanska intellektuella har sedan dess kontinuerligt fördömt ICC som en nykolonial institution .

  ICC:s nuvarande åklagare, en brittisk advokat Karim Ahmad Khan. Nästan omedelbart efter att Karim Khan tagit över ICC avslutade han utredningarna av USA:s och Natos krigsförbrytelser i Afghanistan och israeliska krigsförbrytelser i de ockuperade palestinska områdena. Han lät alltså lägga ned utredningarna utan presentera ett resultat, de blev aldrig färdigutredda.

  Israelisk media avslöjade att Israel, som inte är medlem i ICC, hade ”arbetat hårt bakom kulisserna” för att pressa länder som är parter i domstolen att välja Khan till chefsåklagare.
  År 2022 berömde Times of Israel Khan och noterade att ”den nya ICC-åklagaren inte har utfärdat ett enda offentligt uttalande eller vidtagit några offentliga åtgärder angående Israel-Palestina hittills”.

  Bolton hotade till och med att arrestera ICC-domare och åklagare och proklamerade: ”Vi kommer att förbjuda dess domare och åklagare från att komma in i USA, vi kommer att sanktionera deras medel i det amerikanska finansiella systemet och vi kommer att åtala dem i det amerikanska kriminella systemet. Vi kommer att göra samma sak för alla företag eller stater som bistår en ICC-utredning av amerikaner”.

  https://geopoliticaleconomy.com/2023/03/29/us-invade-icc-putin/.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here