Hade DN verkligen rätt om Syrien?

25
3180

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. En kommentar till det avtal som ingick för ett år sedan (i mars 2020) mellan Ryssland och Turkiet om Syrien följer längst ned:

 

 


Läsaren Bo Widegren skickade nyligen en kommentar till artikeln Vill Väst stoppa framgångsrik kamp mot hänsynslös terrorism i Idlib?som jag med hans medgivande publicerar här med kommentarer.

Bo Widegren skrev ”Jag har inte kunnat utröna vad Southfront och Syrianperspektive är för källor men som en grund i sammanfattningen av de inblandade står sig för min del fortfarande en artikel i okt i höstas i DN ”Vem slåss egentligen mot vem i Syrien?” Artikeln i DN.. Och i dag finns USA knappt med på spelplanen, medan Ryssland står för allt flyg i stort sett och pumpar in krigsmaterial i Assads armé samt bidrar med både säkerhetstjänst och ”rådgivare” på marken. Det som står om Assad i DN-artikeln håller jag för sant: en grym och odemokratisk despot. Och vad det gäller Turkiet så är det uppenbart att Erdogens enda intresse är att krossa Kurdernas idé om ett Kurdistan.”

Artikeln i DN innehåller viktiga felaktigheter:

1) Där står ”I flera år bestod USA:s inblandning i kriget främst av stöd till de ”moderata rebellerna” FSA och kurdledda SDF i norr. Bara vid några få tillfällen har USA attackerat Syrien direkt, som respons på kemvapenattacker från regimens sida. Från 2014 fokuserade USA på att bekämpa IS, både i Irak och i Syrien. Operationen, kallad ”Inherent resolve” innebar tiotusentals amerikanska flygräder mot IS-fästen. Kriget på marken sköttes till övervägande del av kurdledda styrkan SDF, som i oktober 2017 kunde inta IS ”huvudstad” Raqqa.”

Kommentar: Kriget mot Syrien är ett angreppskrig planerat av USA redan före 11 september 2001 enligt förre Nato-ÖB och förre presidentkandidaten Wesley Clark. USA kom tidigt att stödja även terrorister, bl.a då många av de så kallade moderata rebellerna gick till al-Qaida. Som rapporterats av BBC, Reuters och Newsweek bland andra transporterade USA bort uppemot 3 500 IS-krigare med familjer från Raqqa till Idlib i samband med att Raqqa befriades. Läs mer här: Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?, och i länkarna till denna artikel.
2) DN ”Hans regim är en av världens mest brutala och mördar, fängslar och torterar sina motståndare systematiskt.”
Kommentar: Finns inga tillförlitliga belägg för detta påstående. Läs diskussionen Om tortyr och krigsförbrytelser i Syrien.

3) DN ”I spåren av den arabiska våren hölls demonstrationer mot al-Assads styre i början av 2011. Regimen svarade med våld, och protesterna utvecklades till ett blodigt inbördeskrig.”
Kommentar: I spåren av den arabiska våren hölls demonstrationer mot och för al-Assads styre i början av 2011. Stöddemonstrationerna var större, och de flesta demonstrationer var ganska fredliga enligt Arabförbundets nedtystade rapport, som Västmedia mig veterligen inte återgivit.

”Men massmedia har mest tigit om en rapport från Arabförbundet från början av 2012 som baseras på iakttagelser av 166 observatörer från 13 arabländer, vilka bevakade städer och distrikt i hela Syrien under en månad vid årsskiftet. De rörde sig fritt och intervjuade folk, gav stöd åt den syriska regeringens rapporter om attacker av fria syriska armen mot civila och regeringsstyrkor, men kritiserade också regeringstrupperna. Observatörerna beskrev fredliga demonstrationer både för och emot regeringen, och fann också falska eller överdrivna medierapporter om explosioner och våld. Rapporten godkändes av Arabförbundets ministerkommitté med röstsiffrorna 4-1. Denna rapport har rimligen ett klart bättre verklighetsunderlag än uppgifter från den Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), med nära band till regeringen i Storbritannien.”Sanningar” om Syrien.
Läs vidare Vem startade kriget i Syrien? Hade Assad fel?
Hur började kriget i Syrien. Förre ineidske ambassadöreen rapporterar.

Kan tillägga att förre Spiegeljournalisten Clas Retolius medgivit att han givit en lögnaktig beskrivning av krigets start, där Syriens säkerhetspoliser givits skulden.

ISIS dödar

4) DN ”Efter att terrorsekten (IS) besegrats av kurder med stöd främst av USA har den i huvudsak betraktats som utslagen.”
Kommentar: Var god se ovan om USA:s stöd till IS. Samtidigt som USA lågfrekvent men högljutt bekämpar IS för att söka motivera sin olagliga närvaro i Syrien. Och USA bekämpar inte al-Qaida och dominerande terroristgruppen HTS i Syrien utan stödjer Turkiets stöd åt dessa terrorister.

5) Bo W: ”Och i dag finns USA knappt med på spelplanen”.

Kommentar: USA har flera militärbaser i nordöstra Syrien där de kontrollerar oljekällor (som de inte behöver för eget bruk), med stöd av kurdiska SDF.


Kommentartill det avtal som ingick för ett år sedan (i mars 2020) mellan Ryssland och Turkiet om Syrien

Redaktören: Man kan först notera att läget ändrats föga i Syrien sedan i mars förra året. USA ockuperar närmare 1/3 av landet, i nordöst med hjälp av kurderna och de stjäl olja från fattiga Syrien. Turkiet stödjer terrorister i Idlib. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien

Både Putin och Erdogan betonade att man måste respektera Syriens oberoende, suveränitet, territoriella integritet samt bekämpa terrorism i landet.Den ryska utrikesministern Lavrov sade att dokumentet föreskriver upphörande av fientligheterna på ”den nuvarande frontlinjen” i Idlib efter midnatt 5-6 mars och upprättande av en säker passage med 6 km djup längs huvudvägen M4. Lavrov tillade att Ryssland och Turkiet krisen bör lösas genom en politisk process, ledd av syrerna enligt FN: s säkerhetsråds resolution nr 25254. Syeiska nyhetsbyrån SANA publicerar överenskommelsen utan särskilda kommentarer. SANA.

Vapenvilan var en slags framgång för terroristerna i al-Qaida-dominerade HTS som kallas ”opposition” enligt SvT:s Rapport kl 19.30. Och temporär lättnad för civila. En säkerhetskorridor kommer att upprättas 6 km djupt mot norr och söder från motorväg M4. Särskilda förhållanden säkerhetskorridoren kommer att överenskommas mellan Turkeit och Ryssland inom 7 dagar. Den 15 mars 2020 börjar gemensam turkisk-rysk patrullering längs motorväg M4 från bosättningen Trumba (2 km väster om Saraqib) till bosättningen Ain-Al-Hayr. Motorvägarna M4 och M5 kommer att vara fria från jihadister och öppna för trafik. Målet för den nuvarande syriska arméoperationen uppfylls därmed till stor del menar MoonofAlabama.

Vilket terroristerna hindrat. Tror något att de ändrar sig? Jo kanske om deras gynnare Erdogan & Co kräver det. Men det är inte sannolikt. Turkiet kommer att sända fler trupper till Idlib uppger Erdogan. Sputniknews.

Om Erdogan vore intresserad av att bekämpa terroristerna så skulle de turkiska trupperna användas för att bekämpa terrorister förstås. Vilket jag inte hört någon journalist i svenska MSM-media säga – men jag har inte hört eller läst alls.
Kanske någon läsare kan skicka en kommentar?

Föregående artikelUSA-hotade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inleder äntligen utredning mot Israel för misstänkta krigsbrott.
Nästa artikelFolk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Sista passet ”Jord åt Folket och Desinformation om desinformation – skapande av fiendebilder”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Det är enklare att räkna de gånger som DN hade rätt om händelser därute i världen. Sannolikheten att DN har rätt om Syrien den här gången är, som alla gånger tidigare, noll och intet. Som vanligt är det falsarier i stil med ”en grym diktator”, ”en ny Hitler”, ”kallblodigt” och annat blehe, blehe, blehe. Vid det här lagt vet många mycket väl att om man döps som ” en ny Hitler” (som t ex Catsro, Hochi Minh, Mao, Chavez, Saddam, Assad, Gaddafi kallats i olika omgångar) av västmedier så är man en ledare som vägrar knäböja sig vid bankirvampyr altaret (City of London/New York City)

  Som vanligt kan man få mycket tillförlitliga analyser om läget i Syrien från exempelvis Moon of Alabama som menar att Erdogan åkte till Moskva, kammade noll och med en touch av diplomatisk finess påmindes om Rysslands seger över Turkiet under Tsarinna Katarinas tid. Läs och njut

  https://www.moonofalabama.org/2020/03/syria-ceasefire-in-idleb-erdogan-loses-on-all-points.html#more

 2. Igår såg jag återigen på the Duran. Där samtalar Alex Christoforou med Alexander Mercouris under rubriken ”Putin furious with Erdogan, but will he stop Turkey’s war in Syria?” Den senare blir tillfrågad och är som vanligt mycket påläst. Han påpekar bland annat något jag inte kände till, att det inom den ryska administrationen finns de som kraftigt vill stärka banden mellan Turkiet och Ryssland. Han påpekar också att Erdogans fullständigt hopplöst felaktiga uppgifter om till exempel antalet dödade syrier mycket väl kan bero på att den turkiska militären minns alla utrensningar som skedde efter kuppförsöket mot Erdogan och därför rapporterar väl positivt ur turkisk synpunkt. Likaså sägs att Erdogans försök att få NATO-stöd genom att beskjuta Syrien från eget territorium också är ett exempel på hans oförmåga till både taktiskt och strategiskt militärt tänkande.
  Titta, lyssna och lär! Reportrarna på SVT kan slänga sig i väggen! Ja Bert Sundström verkar redan ha gjort det så många gånger att vissa ”huvudsakliga” delar tagit skada.
  https://youtu.be/i_sbwm6rc-E

  • Turkiet fick nobben av USA och Nato.
   Turkiets president Recep Tayyip Erdogan begärde USA:s militära hjälp. Han sa detta efter förhandlingar med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin , rapporterar Reuters.
   Han noterade att Ankara kunde begära militärhjälp från Washington om ett vapenavtal inte hade ingåtts. Samtidigt räknar Erdogan fortfarande med att den amerikanska sidan kommer att leverera Patriot-missilsystem (SAM) till Turkiet. Presidenten betonade att Turkiet också kommer att använda ryska S-400-system, ”trots Washingtons invändningar.
   Den 5 mars ingick dock Rysslands och Turkiets presidenter ett avtal enligt vilket en vapenvila trädde i kraft i Idlib-avtrappningszon.

   Syriens president Bashar al-Assad sade senare att om den amerikanska och turkiska militären inte lämnade landet, var Damaskus redo att använda våld.
   Anledningen till de ryska-turkiska toppmötena var en skarp försämring av situationen i Idlib, där i januari inleddes en storskalig attack av den syriska armén mot den väpnade oppositionens positioner och terrorister. Regeringsstyrkor lyckades återta nästan hälften av Idlib-avtrappningszon och lämna efter ett antal turkiska observationsställen.
   I detta skede ökade Ankara kraftigt sin militära kontingent i regionen, inledde operationen ”Spring Shield” för att driva de syriska trupperna och ökade stödet för de militärer som är lojala mot den.
   I februari förlorade Turkiet minst 62 dödade militärpersonal, nästan 100 soldater skadades, flera dussin enheter av turkiska pansarfordon förstördes och mer än tio drönare sköts ned.

 3. https://thegrayzone.com/2020/03/05/syria-war-updateturkeys-erdogan-seeks-to-reestablish-ottoman-empire/

  Mycket bra sammanfattning av professor Mohammad Marandi från Teheran intervjuad av Anya Parampil från nätpublikationen Grayzone som representerar det bästa unga amerikanska journalister har att erbjuda, 30 min. video. DN:s rännstensjournalistik är inte värd att kommentera ens.

  Marandi har besökt Syrien med täta mellanrum under kriget och färdades vid sitt senaste besök längs den nyöppnade huvudvägen M5 som sammanbinder Damaskus och Aleppo. Han nämner i förbigående att den mördade generalen Soleimani var den person som övertygade Rysslands ledning om att Syrien skulle kollapsa om de inte fick hjälp därifrån.

  Turkiets svek mot Syrien är monumentalt. Utan Turkiets hjälp hade det varit svårt att destabilisera landet annat än genom storskalig invasion av NATO. Turkiet som simulerade vänskap och fick Syrien att lita på att den var uppriktig, kunde profitera på att försvaret av det norra Syrien var undermåligt när jihadisterna började välla in över gränsen. Jihadisterna plundrade hela den industriella regionen runt Aleppo på dess maskinpark och sålde den till Turkiet. Turkiet måste därför även som samhälle ta ett ansvar för dessa illdåd. Allt kan inte skyllas på buffeln Erdogan som i sin makthunger gör anspråk på osmanska rikets områden i Syrien och Irak.

  EU har genomskådats från dag ett. ”Fredsprojektet” EU är en fortsättning på den aggressiva nykolonialismen som inte drar sig för att samarbeta med terrorister och genomkorrumperade schejkdömen för att nå sina mål. Nu är det stor uppståndelse kring en ny flyktingvåg som man själv fortsätter att skapa genom att man försöker strypa hela regionen genom ekonomisk blockad.

  Angående Erdogan säger Marandi att hans inriktning i början bestod i att stödja Muslimska brödraskapets projekt att bli dominerande faktor i hela regionen, bl.a. Egypten, där man vann valet efter Mubaraks störtande. När Muslimbröderna misslyckades, inom parentes sagt att den syriska avdelningen var särdeles reaktionär, har Erdogan alltmer börjat motivera sina handlingar utifrån osmanska stormaktsdrömmar.

 4. Om nu all vi som regelbundet läser denna blogg också tagit del och lärdom av alla bifogade länkar kan vi vara stolta. Då har vi gjort det som den lugne och eftertänksamme professor Mohammad Marandi i intervjun på the grayzone sagt att vi skall göra, och vet ganska bra vad som är den i varje fall hittills mest korrekta framställningen av Västs krig mot Syrien.
  Utifrån T. Danielssons citat om att man för att kunna se framåt måste se bakåt annars får man se upp, har jag för närvarande bara en sak att tillägga. På thesaker har P. Escobar en artikel som i någorlunda kort form också går igenom de drömmar som Erdogan kanske hyser. Rubrik på artikeln är ”Empires of the steppes fuel Erdogan Khan’s dreams”. http://thesaker.is/empires-of-the-steppes-fuel-erdogan-khans-dreams/
  Fri fantasi:
  ”Tänk om det just nu något växande vänsterpartiet mödat sig om att på olika vis skola sina medlemmar och sympatisörer i denna fråga! Nu står dessa personer där med rumpan bar i denna oerhört viktiga utrikespolitiska fråga. Jag undrar hur mycket de satt sig in i V:s stöd till Imperiet i denna den viktiga Syrienfrågan, liksom det stöd V gav till Imperiet när det tillsammans med sina vasaller krossade den självständiga staten Libyen”

 5. Turken föll ihop som ett korthus. Denna veckas möte mellan presidenten Putin och Erdogan i Moskva gjordes för att förhindra ett krig mellan Ryssland och Turkiet i Syrien. Krig var dock aldrig i horisonten. Putin synade Erdogans bluff, och Turken föll ihop som ett korthus.
  Den ryska presidenten Vladimir Putin och den turkiska presidenten Recep Erdogan, tillsammans med deras respektive höga nationella säkerhetsrådgivare, träffades i Moskva den 5 mars. Syftet med detta akutmöte var att förhandla om villkoren för en vapenvila som skulle få slut på de tunga striderna i Syriens Idlib-provinsen som hotade att dra sina två nationer i direkt militärkonflikt. Efter mer än sex timmars möte paketerades ett nytt avtal, paketerat
  som ett ”tilläggsprotokoll” till ”Memorandum om stabilisering av situationen i området från och med 17 september 2018” (känt som ”Sochi-avtalet)” godkändes av båda parter.
  Det nya tilläggsprotokollet, som trädde i kraft vid midnatt i Moskva-tiden fredag ​​6 mars, representerar ett strategiskt nederlag för Erdogan och den turkiska militären som Nato:s näst största stående väpnade styrkor, utrustade och tränade enligt högsta västliga standard har varit mer än en hård match för en sargad syrisk armé, sliten efter nio år av non-stop strid.
  En av de främsta orsakerna till det turkiska misslyckandet var det faktum att Ryssland kontrollerade luftutrymmet över Idlib och förnekade turkarna användningen av flygplan, helikoptrar och drönare, medan de tydligen använde sina egna flygplan, tillsammans med det syriska flygvapnet för att bomba både den turkiska militären och deras allierade anti-Assad-styrkor (även om ingen av sidorna officiellt har bekräftat att ryssarna bombade turkarna – det skulle vara en katastrof för samtalen). I slutändan tvingades anti-Assad-kämparna att ta skydd inom så kallade ”Observation posts” – kraftigt befäst turkiska garnisoner som inrättades enligt Sochi-avtalet och blandade sig med turkiska styrkor för att skydda sig mot ytterligare attack. Operation Spring Shield visade sig vara ett oerhört nederlag för turkarna och deras allierade.

  Enligt villkoren i tilläggsprotokollet definieras de nya eskaleringszonerna av frontlinjerna när de för närvarande existerar, säkerställer de svåra framsteg som gjorts av den syriska armén och generade Erdogan, som hade lovat att driva syrierna tillbaka till positionerna som de fanns vid tidpunkten för det ursprungliga Sochi-avtalet.
  Även om det är skriver som ett vapenvila-avtal, är det tilläggsprotokoll som producerades av toppmötet i Moskva mellan Putin och Erdogan på torsdagen ett tunt förklädd instrument för övergivande. Den syriska regeringen fick allt den sökte efter genom att starta sin offensiv, och turkarna och deras anti-Assad-allierade fick slicka sina sår i en mycket reducerad Idlib-ficka.
  Utöver att förhindra direkt konflikt mellan Turkiet och Ryssland uppnår tilläggsprotokollet lite som förändrar situationen på marken står Turkiet fortfarande inför uppgiften att avväpna de HTS-krigare som den för närvarande omfattar som allierade, och den humanitära krisen som utlöses av hundratusentals flyktingar som fördrivs av de tidigare striderna kvarstår. På många sätt är tilläggsprotokollet, liksom dess föregångare, Sochi-avtalet, ett arrangemang som är utformat för att misslyckas.
  https://www.rt.com/op-ed/482477-erdogan-putin-turkey-idlib/

 6. Jag åberopar en kommentar i dag av Samir Abu Eid på SvT https://www.svt.se/nyheter/utrikes/samir-abu-eid-det-ar-en-humanitar-katastrof-som-pagar-i-idlib. Samir befinner sig i närheten av Idlib och Anders och vapendragarna här i Sverige och tycks dessutom var flera år tillbaka i tiden (innan Raqqa och Is samordnade operationer föll och omöjliggjordes). Nu så upprätthålls striderna av Ryssland genom stödet till despoten Assad och inkräktaren Turkiet som bara har ett syfte (förutom möjligen att gama till sig mark av Syrien) att kväsa iden om ett Kurdistan. I övrigt är det småskit i kanten. Men nu är det alltså Turkiet och framförallt Ryssland som bär ansvaret för civilbefolknings lidanden och flykt. Jag menar att det mesta som står ovan saknar relevans i dag.

  • Om man blundar för alla fakta om USA:s och Israels mångåriga stöd till IS och al-Qaidaterrorister kan man skriva så. Kanske är rentav USA:s president och Israels premiärminister större despoter än president Assad, vald under mycket svåra krigsförhållanden och som försvarar sitt land mot dessa Väststödda terrorister – andra länder till gagn.

   • Du är en stor optimist Anders, mycket bra! Men det finns till slut alltid de som inte vill förstå. På dessas huvuden kan du samla hur mycket argument som helst; till ingen nytta. Den stora majoriteten av dina läsare, tar dock ständigt till sig av de fakta du förmedlar. Det är ofta fakta som MSM, inklusive Public Service, arbetar hårt för att stoppa. Fakta är då bland annat att ”USA:s president och Israels premiärminister” genom sina handlingar år ut och år in tagit död på enormt fler människor än någon annan. Information Claering House framhåller till exempel ”Number Of Iraqis Slaughtered In US War And Occupation Of Iraq 1 455 590”.

  • Dr. Basar al Assad valdes av 70% av Syriens befolkning. Fastighetsmäklaren Donald Trump i USA valdes av 26%. Enligt @Bo är Dr. Assad en ”despot”. Vissa har t o m matten om bakfoten!

   Glädjande är att terroristerna som vägrar ge upp kommer att begravas i sina hålor framöver.
   https://www.syrianperspective.com/2020/02/aleppo-cleared-of-lice.html

   Ryssland precisionsbomber går att lita på till skillnad från USA som bombar bröllop och begravningståg.

   Vill man veta vad som hände bakom kulisserna i Moskva så kan man läsa detta (man lär sig ett och annat om politisk checkmatt på vägen)

   https://www.moonofalabama.org/2020/03/syria-ceasefire-in-idleb-erdogan-loses-on-all-points.html#more

 7. Assad körs helt över och får inte ens vara med i förhandlingarna med Turkiet. Ryssland har tagit över helt och Assad har alltså helt tappat kontrollen över Syrien. Vem hade kunnat tro det?

  • Det är så här världen fungerar H2! Det är stormakterna som bestämmer hur det ska bli i slutändan och det beror på att länder som Ryssland, USA, Europa har vapensystem som de andra bara kan drömma om. Turkarna är mycket väl medvetna om att skulle de försöka med ytterliga militära äventyr i Idlib så kommer ett antal termobariska bomber mot deras trupper göra att de utplånas..Den smällen skulle Erdogan aldrig klara i parlamentet så han får helt enkelt backa. Nu är Erdogan ute efter mer pengar från EU för hans krigsäventyr är väldigt dyra och Turkiets ekonomi gick sedan innan på knäna. Därav alla migranter som han skickar mot Grekland. Turkarnas patetiska försök att med hjälp av IS-terrorister att störta Assad har uppenbarligen misslyckats totalt och nu försöker många av terroristerna få en fristad i Europa.

   • Väldigt finurligt av den där Erdogan i så fall.
    Jag tror faktiskt Europas (vänster) regeringar är beredda att betala för att slippa en migrantkris liknande den 2015 för fyra år sedan och då jag själv så sakteliga började få upp ögonen vad som höll på att ske.
    Jag föreställer mig Europas regeringar har vissa bekymmer med Turkiet och dess regering.
    Möjligen de betraktar Turkiets ledare som odågan Erdogan?

  • Alla västkontakter med Assad har upphört sedan 2011. Han skulle ju falla inom tre veckor. EU har stängt sina ambassader och hindrar all handel med Syrien. EU försöker t.o.m. hindra tredje länder som Iran från att leverera olja till Syrien. Av prestigeskäl kan EU inte backa. De kan inte medge att de stöttat en statskupp som skulle verkställas av det mest extrema halshuggargäng som skådats i modern tid. ”Syriens vänner”, liksom ”fredsförhandlingarna i Genève” var EU:s och USA:s kulisser bakom vilka kuppen skulle slutföras.

   Syrien kunde nog förhandla med Turkiet men Erdogan kan av samma skäl som EU inte förhandla med Syrien. Och därvid kommer det att förbli tills Erdogan efterträds av någon annan. Syrien behöver medlare, liksom de behöver militär hjälp för att kunna värna sitt territorium. Till Moskva hade Erdogan velat ha Merkel och Macron som adjutanter. Putin sade ”njet”.

   Men när kriget är över kommer Svarte Petter att hamna hos EU. De moderata halshuggarna återvänder till sina hemländer och Syrien kommer att få det tekniska och ekonomiska stöd de behöver från annat håll. Syrien kommer i framtiden inte att sakna partners, Kina har redan tecknat avtal med dem. Och arabländerna kanske tänker om, fortare än kvickt, med början från Egypten och Irak.

  • Putin pratade med Assad efter mötet med Erdogan.
   Syriens president Bashar al-Assad berömde resultatet av samtalen mellan ledarna för Ryssland och Turkiet, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan, och uttryckte uppskattning till den ryska ledaren för sitt stöd i kampen mot terroristgrupper och för ansträngningar som syftar till att säkerställa den syriska republikens suveränitet och territoriella integritet.
   Under en telefonsamtal berättade den ryska presidenten Vladimir Putin till sin syriska motsvarighet Bashar Assad om resultatet av det ryska-turkiska mötet den 5 mars som ägnades åt situationen i Ildib.
   Sammantaget varade förhandlingarna ungefär sex timmar, efter deras resultat antogs ett gemensamt dokument för att lösa situationen i Syrien.
   Efter samtalen mellan Ryssland och Ankara uttryckte FN:s generalsekreterare Antoniu Guterres hopp om att parternas avtal skulle leda till en omedelbar vapenvila i Idlib. Dessutom uppmanade han parterna i konflikten ”att återvända till den politiska lösningsprocessen under FN:s regi”.
   Den syriska presidenten Bashar Assad sade senare i en intervju med Ryssland 24. Om den amerikanska och turkiska militären inte lämnar landet, kommer de syriska myndigheterna att vara redo att använda våld.
   Chefen för Arabrepubliken betonade att samarbete med kurdiska styrkor skulle vara möjligt först efter att de upphörde samarbetet med Washington. Samtidigt uteslöt Assad inte möjligheten att återställa förbindelserna med Turkiet. Enligt honom kan detta hända om den turkiska ledaren slutar stödja terrorister. ”Vårt gemensamma mål med Ryssland är att eliminera Turkiet bort från stöd från terrorister och återföra det till dess naturliga ställning,” förklarade den syriska presidenten.
   Den enda regionen i Syrien, av vilken en betydande del kontrolleras av gäng, för närvarande förblir Idlib.
   https://www.gazeta.ru/politics/2020/03/06_a_12993025.shtml

 8. Erdogan förlorade striden, men kriget är långt ifrån slut.
  https://www.unz.com/tsaker/erdogan-loses-the-battle-but-the-war-is-far-from-over/

  Erdogan loses the battle, but the war is far from over, by The Saker – The Unz Review
  Following 6 hours of grueling negotiations, including direct negotiations between Putin and Erdogan, the parties have finally agreed to the following: A ceasefire will begin at midnight. Russia and Turkey will jointly patrol the M4 highway (M5 now belongs to Damascus). A 6km buffer zone will have to be created and enforced on each side […]
  http://www.unz.com

  Efter 6 timmars krävande förhandlingar, inklusive direkta förhandlingar mellan Putin och Erdogan, har parterna äntligen gått med på följande : En vapenvila började vid midnatt. Ryssland och Turkiet patrullerar gemensamt motorvägen M4 (M5 tillhör nu Damaskus). En buffertzon på 6 km måste skapas och verkställas på varje sida av M4 senast den 15 mars. Båda parter har bekräftat sitt åtagande till Syrias suveränitet och territoriella integritet. Båda parter har bekräftat sitt åtagande att skapa förutsättningar för flyktingarnas återkomst.
  Båda parter har bekräftat att denna konflikt inte har någon militär lösning.
  Dessutom var det många saker som lämnades osagda, men som alla förstod: De syriska militärernas senaste militära vinster kommer inte att ifrågasättas och på annat sätt ifrågasättas. Den nya kontaktlinjen har nu blivit officiell.
  Ryssland och Syrien kommer att fortsätta att bekämpa alla organisationer som FN:s säkerhetsråd har förklarat som ”terrorist” (al-Nusra, al-Qaida och alla deras franchiseavdelningar oberoende av någon ”omdirigering”).
  Moskva förblir lika engagerad i skyddet av den legitima syriska regeringen som någonsin.

  Från ovanstående kan vi också härleda följande: Erdogans Blitzkrieg har misslyckats. Inledningsvis tillförde de turkiska drönorna stora skador på de syriska styrkorna, men de senare anpassade sig extremt snabbt, vilket resulterade i vad ryssarna skämtade kallade ”dronopad”, som grovt kan översättas som ”dronerain”.
  Turkarna var tydligt chockade av det ryska beslutet att bomba en turkisk bataljon.
  Det som uppenbarligen hände är detta: två syriska Su-22 (gamla sovjetiska flygplan) bombade konvojen för att tvinga den att stoppa, sedan ett par ryska Su-34 (den mest moderna ryska all-weather supersoniska medelvägsstridsbombare) släppte tung last på konvojen och omgivande byggnader och dödade turkiska specialstyrkor. Båda sidor bestämde sig för att ”skylla” på syrierna, men de flyger inte Su-34, och alla vet det.

  Varken Nato eller EU visade några tecken på att de ville gå med Turkiet, mot Syrien (eftersom det är vad vi verkligen har att göra med här), och inte heller USA. Eftersom de inte kan kalla det beslutet ”klokt” (det finns ingen visdom av något slag kvar i västliga regimer), kalla det helt enkelt ”försiktigt” eftersom Ryssland inte var på väg att tillåta Turkiet att invadera Syrien.

  Iran, Hezbollah och Libyen förklarade alla sin vilja att kämpa mot turkarna så länge som behövs och var som helst där det behövs.
  Trots denna utveckling är det ganska tydligt att den inre turkiska politiken kommer att fortsätta att tvinga Erdogan att engagera sig i vad som artigt kallas ”neo-osmanska” -politiker som kallas fantomsmärtor för ett förlorat imperium. Den uppenbara lösningen för Ryssland är att ytterligare beväpna syrierna, särskilt med moderniserade versioner av Pantsir SAM som har visat sig vara mycket effektiva mot drönare, MLRS-raketer och till och med artilleribeskjutning.
  Det huvudsakliga syriska problemet är bristen på antal. Tills fler styrkor är utrustade, utbildade, utplacerade och engagerade måste ryssarna tillhandahålla en mycket starkare luftförsvarsförmåga till Syrien. Syrierna har gjort mirakel med gammal, uppriktigt föråldrad sovjetisk utrustning (som med tanke på dess ålder och brist på ordentligt underhåll har utfört utmärkt), men nu behöver de mycket bättre ryska redskap för att försvara inte bara mot Turkiet utan också mot USA, Israel och Kingdom of Saudi Arabia (KSA).

 9. Vätgas (H2, fast tvåan skall vara nedsänkt) gör nog en felaktig bedömning. På vilket sätt skulle förhandlingarna kunnat bli bättre om Assad varit med? TVÅ parter höll på i timmar, hur skulle det varit med tre? Dessutom finns det nog ingen bättre förhandlare för Syriens sak än Putin. Jag säger som G. Galloway att om jag vore ryss skulle jag aldrig rösta på Putin för han är för kapitalismen och jag är socialist, men på det internationella planet är han en överlägsen strateg och diplomat. Assad är nog mycket nöjd med förhandlingsresultatet.

 10. Grattis Anders till denna mycket intressanta och informativa diskussion på en nivå som inte alltid har kunnat skådas i det här kommentarsfältet! Fortsätt så!

 11. Genom att inte närvara – utom på rysk TV, dock med besked – slipper Assad erkänna Turkiet som en förhandlingspart.
  Det är ett sätt att ytterligare understryka att Turkiet inte har i Syrien att skaffa, och att Erdoğan – NATO/USAs marionett – inte förtjänar att tilltalas som vore han en legitim part. (Mig veterligen har inte Turkiet formellt förklarat krig mot Syrien.)
  Al-Assad lovsjung däremot de band som förbinder folken i Syrien och Turkiet i det ryska TV-programmet. Därmed underkände han Erdoğan, som just var i Moskva med mössan i hand, som Turkiets legitim ledare.
  I klar text, enligt vad jag förstår: gör er av med narren (och det Muslimska broderskapet, alltså anglosaxarna) och låt oss blomstra tillsammans i två fridfulla sekulära stater. https://www.syrianews.cc/assad-to-russia-24-erdogan-aligned-with-al-qaeda-because-of-his-muslim-brotherhood-ideology Assad to Russia 24: Erdogan Aligned with Al Qaeda Because of his Muslim Brotherhood Ideology
  Miri Wood March 5, 2020

  Annars är det värt att komma ihåg det som Ivan – men få andra – indirekt nämnde (6 mars, 2020 at 12:37), alltså att Syrien inte är formellt part i Sochi-överenskommelsen – ej regelrätt avtal – (mellan Ryssland och Turkiet, ej Syrien): ”Efter mer än sex timmars möte paketerades ett nytt avtal, paketerat som ett “tilläggsprotokoll” till “Memorandum om stabilisering av situationen i området från och med 17 september 2018” (känt som “Sochi-avtalet)” godkändes av båda parter.”
  Ett “tilläggsprotokoll” till någonting gammalt som inte ens har den diplomatiska statusen av ett värdigt mellanstatligt avtal !!!
  Jfr. https://sv.wikipedia.org/wiki/Traktat Journalistkåren desinformerar ännu en gång – i stället för att utbilda – publiken, när den slarvar med det diplomatiska språkets terminologiska hierarkin.

  Glöm inte att president Erdoğans tidigare hotande skryt (samt, möjligen, Stoltenbergs och diverse EU-ledares utlägg) betecknades då i en bisats som ”hot air from the North” av al-Assad.

  Det är inte första gången som Bashar al-Assad lugnt och elegant gör narr av Syriens angriparna. Doktor Assad har helt klart anammat en rejäl dos av brittisk akademisk humor under sina år som läkare i England. Eftersom ”hot air” är lika med en brakskit fick även de bullriga amerikanerna en indirekt känga.

  (Det var hans äldre brors frånfälle som tvingade Bashar att axla statsmansrollen. Där finns viss likhet med kungen av Marocko, vems äldre bror förbisågs av sin far som arvtagare av tronen. Jag kan tänka mig att det kan ge viss distans till jobbet och en hel del ödmjukhet inför ödets nycker.)

 12. DN har behandlat Syrien i en ledare idag. EU måste skicka mer pengar till de syriska flyktingarna i Turkiet.Jag skrev under ”Ifrågasätt” nyss följande:

  ”Artikeln saknar viktiga uppgifter. Flyktingkrisen är en följd av USA:s och allierades långvariga, aktiva stöd till terrorister. Enligt ledande politiker (Biden 14/10 2015 i Harvard, militärer (f.d Natochefen general W Clark, general Flynn) och press i bl.a. USA (Ny Times, BBC, Reuters och Newsweek). De senare har bl.a. utförligt rapporterat om hur USA transporterade 3 500 IS-krigare med familjer från Raqqa till dlib innan Raqqa befriades. Påståendet om Assadas ”barbariska” regim saknar trovärdighet. Assad leder en regering som humanitärt sedan länge erbjuder jihadister att lägga ned vapen utan straff, vilket tusentals gjort. Man har öppnat 5 korridorer från Idlib in i Syrien i år. Barbariet finns har terrorister och de politiska ledarna i USA, Storbrtannien, Saudiarabien och Turkiet som stödjer terroristerna i angreppskriget mot Syrien.”

 13. Under året som gick sedan DN skrev falsarier om Syrien under 2020, så har DN gjort betydande framsteg vad gäller att anamma nya former av journalism. Numer stoltserar DN med sitt kalsongs journalism – det fin fina konsten att rota i ryska aktivisters kalsonger. Ingen tvekan om att om ett år firas DN på kalsong journalisternas gala

 14. Tror inte det finns en enda Syrisk flykting i lägren. De flesta har varit terrorbaser. Ingen har fått komma nära, hårdbevakade osv.

  Det är många som påpekat hur storväxta de s.k. IS-soldaterna är, alltid nogsamt maskerade dessutom.

  Eva Bartlett har varit många gånger i Syrien, i Gaza också. En despot och diktator skulle knappast beskrivas av sitt folk som Eva redovisar och många gånger bekräftat. https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1367872847138422784?s=19
  Jfr det med SR’s & SVT’s personliga ”reportage” med klang av referat från terroristerna i Idlib.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here